18 ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.Η Αιγυπτιακή επανάσταση και το μετά(1)

blackpanther http://wp.me/pPn6Y-6lN

Mια τεράστια επανάσταση πραγματοποιήθηκε στην Αίγυπτο.

Μια επανάσταση που ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη και ακόμη έχει πολλά να δώσει.

Ένα αδίστακτο χουντικό σύστημα κατέρρευσε κάτω από την λαϊκή πίεση, ένας ακλόνητος δικτάτορας αποκαθηλώθηκε ταπεινωτικά, ένα αστυνομικό καθεστώς με φαινομενικά ανεξάντλητες παρακρατικές εφεδρείες  ξηλώθηκε από την ρίζα του.

Οι ισχυροί της γης πήραν μια γεύση της λαϊκής δύναμης όταν αυτή εκφράζεται ενωτικά, επίμονα και αποφασισμένα.

Το 2011 δείχνει να είναι μια τρομερή επαναστατική χρονιά για όλο τον κόσμο.

Η εξέγερση της Τυνησίας μιας χώρας με πληθυσμό και μέγεθος όσο περίπου αυτά της Ελλάδας, εκκίνησε μια παγκόσμια διαδικασία αναταραχών, εξεγέρσεων και ανατροπών.

Ειδικότερα, η μεταλαμπάδευση της εξέγερσης στην Αίγυπτο, σε μια χώρα με πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό και κρατικές δυνάμεις καταστολής ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες.

Η Αίγυπτος έχει πληθυσμό όσο περιπου και η Γερμανία, διαθέτει πανάρχαια Ιστορία, και βρίσκεται σε κομβικό σημείο όπου τέμνονται Ευρώπη, Αφρική και Ασία.

Όχι τυχαία λοιπόν λάμβανε τόσο μεγάλη στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ και θεωρείτο στρατηγικός σύμμαχος τους τεράστιας σημασίας.

Για την Αίγυπτο αυτή η επανάσταση είναι η σημαντικότερη της ιστορίας της ανεξάρτητα από τις επόμενες εξελίξεις.

Πρελούδιο αυτής της επανάστασης ήταν τα γεγονότα του Απρίλη του 2008

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=853652

Και τότε με όπλο το facebook είχε οργανωθεί από τα κάτω μια εξέγερση που γρήγορα  όμως κατασταλθηκε με τον ωμό και βάναυσο τρόπο που είχε συνηθίσει το καθεστώς να καταστέλλει.

Η παρακαταθήκη όμως έμεινε (όπως ελπίζω ότι και δω η εξέγερση του Δεκέμβρη άφησε αντίστοιχη παρακαταθήκη…) και η αιγυπτιακή νεολαία δεν είχε πει την τελευταία της λέξη.

Έχουμε την τύχη να ζούμε την επανάσταση των επικοινωνιών και του ίντερνετ που έχει δημιουργήσει άλλα δεδομένα στην ενημέρωση αλλά και στην οργάνωση των ανθρώπινων σχέσεων και έτσι μπορέσαμε να παρακολουθήσουμε τα γεγονότα της εξέγερσης σε απευθείας χρόνο όπως αυτά ξετυλίγονταν.

Η δύναμη του ίντερνετ έγινε αντιληπτή με αρνητικό τρόπο από το ίδιο το αιγυπτιακό καθεστώς όταν αποπειράθηκε να το κλείσει και να φράξει έτσι την επικοινωνία της χώρας με τον έξω κόσμο.

Τα γεγονότα είναι ακόμη νωπά και ρευστά προς κάθε κατεύθυνση.

Πολλοι προσπαθούν να μειώσουν την σημασία τους ή να συσκοτίσουν τα αίτια τους.

Ακούσαμε τα πιο αντιφατικά και αστήριχτα από την αρχή αυτής της επανάστασης.

Κάποιοι προσπάθησαν να την μειώσουν παρουσιάζοντας την ως μια θρησκευτική επανάσταση που θα οδηγήσει σε μια επανάληψη των ιρανικών γεγονότων του 79.

(κι ας ήταν εξ αρχής διαθρησκευτική και χωρίς την στήριξη των οργανωμένων θρησκευτικών δυνάμεων!)

Κάποιοι άλλοι προσπάθησαν να μας αποδείξουν το ακρίβως αντίθετο.

Ότι δηλαδή αυτή η επανάσταση ήταν άλλη μια βελούδινη επανάσταση ενορχυστρωμένη από τις ΗΠΑ(κι ας οδήγησε στο γκρέμισμα του πιστότερου συμμάχου των ΗΠΑ!)

Άλλοι ήθελαν να μας πείσουν ότι αυτά τα γεγονότα δεν αφορούν την Ελλάδα και το δικό της εξεγερσιακό κίνημα (κι ας είναι η Αίγυπτος ακριβώς από κάτω μας, κι ας ήταν κι αυτή μια χώρα που ρημάχτηκε από το ΔΝΤ και ας μας έδωσαν οι εξεγερμένοι της Αιγύπτου τόσα πολύτιμα μαθήματα αντιμετωπισης της αστυνομίας και αυτοοργάνωσης …)

Αυτό που δεν μπορούν να χωνέψουν πολλοί είναι ότι κάτω μας έγινε μια γνήσια εξέγερση της νεολαίας, ακηδεμόνευτη από ιεραρχικά κόμματα και θρησκείες,  που αποζητούσε τα θεμελιώδη που αποζητά το ανθρωπινο είδος εδώ και αιώνες:ελευθερίες, δικαιώματα, δικαιόσυνη, αξιοπρέπεια, αλληλεγγύη.

Μια πράθεση του χρονικού  των γεγονότων πιστοποιεί την παραπάνω βασική αλήθεια.

Το χρονικό ανασυντίθεται από τις ανταποκρίσεις που στάλθηκαν στο ιντιμίντια, ένα μέρος των οποίων είναι προσωπική μου συμβολή.Χωρίς αυτές δεν θα μπορούσε να γραφτεί αυτό το κείμενο και ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου όσους και όσες μπήκαν στον κόπο να στείλουν τέτοιες ζωντανές ανταποκρίσεις σε στιγμές που υπήρχαν τέτοια γεγονότα.Εννοείται ότι  οι μεγαλύτερες ευχαριστίες πηγαίνουν στους φυσικούς πρωταγωνιστές των γεγονότων που μας απόδειξαν ότι όλα είναι δυνατά και ότι όντως ζούμε σε εποχή εξεγέρσεων και επαναστάσεων.

Θεώρησα σκόπιμο να το παρουσιάσω εδώ συγκεντρωμένα ώστε να έχουμε όλοι μια συνολική εικόνα τι έγινε αυτές τις βρομάδες στην Αίγυπτο.

Όμως τελικά δεν κατόρθωσα να το βάλω σε μια δημοσίευση καθώς το χρονικό ξεπέρασε το όριο των λέξεων που επιτρέπει το wordpress.Έτσι θα το σπάσω αναγκαστικά σε δύο μέρη.Συνιστάται η εκτύπωση και των δύο για να διαβαστούν πιο ξεκούραστα.Σε αγκύλες {} βρίσκονται κάποια εκ των υστέρων σχόλια μου που δεν υπήρχαν στις αρχικές ανταποκρίσεις.

Έτσι θα είμαστε πιο καταρτισμενοι για να μπορέσουμε να εκτιμήσουμε την συνέχεια.

1η Μέρα. 25 Γενάρη… Αρχή της Επανάστασης.Οι πρώτοι νεκροί…

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1251751

Κάιρο, ΑίγυπτοςΔεκάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι διαδηλώνουν στους δρόμους του Καΐρου σε μία σπάνια επίδειξη δύναμης απέναντι στο καθεστώς του Χόσνι Μουμπάρακ, που κρατά τα ηνία από το 1981 χωρίς να επιτρέπει «ανυπακοή». Η «ημέρα της εξέγερσης» διοργανώθηκε μέσω Διαδικτύου, στον απόηχο της πτώσης του Τυνήσιου προέδρου Μπεν Αλί που δείχνει να ανοίγει δρόμο για αραβικό «ντόμινο». Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας κατέκλυσαν το Κάιρο, απαντώντας με γκλομπ και δακρυγόνα στους διαδηλωτές.

Η μαζική κινητοποίηση διοργανώθηκε μέσω Διαδικτύου. Δεκάδες κινήματα κάλεσαν τους Αιγύπτιους να διαδηλώσουν στο Κάιρο και την επαρχία σε μία «ημέρα εξέγερσης κατά των βασανιστηρίων, της φτώχειας, της διαφθοράς και της ανεργίας».

Αντιγραφή από καθεστωτικό μέσο.

Η σημερινή «ημέρα οργής» όπως την αποκαλούν ακτιβιστές στο Διαδίκτυο, οι οποίοι έχουν γίνει από τους πιο σκληρούς επικριτές της διακυβέρνησης του  Χόσνι Μουμπάρακ, συμπίπτει με την «ημέρα της αστυνομίας», εθνική αργία προς τιμήν των αιγυπτιακών δυνάμεων της τάξης.

Στο κέντρο του Καΐρου αναπτύχθηκαν περίπου 20.000 με 30.000 αστυνομικοί, κυρίως στη συνοικία όπου βρίσκεται το υπουργείο Εσωτερικών.

Οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν το μεσημέρι της Τρίτης χρήση δακρυγόνων κατά διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί στην κεντρική πλατεία του Καΐρου. Στο ίδιο σημείο η αστυνομία είχε επιχειρήσει νωρίτερα να απωθήσει τους διαδηλωτές με αντλίες νερού.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν τα γκλομπ τους και ξυλοκόπησαν διαδηλωτές σε δύο σημεία της πρωτεύουσας.

Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι διαδηλώσεις λαμβάνουν χώρα σε πολλά διαφορετικά σημεία της πρωτεύουσας και η συμμετοχή των πολιτών δείχνει να ξεπερνά κατά πολύ τις προσδοκίες των διοργανωτών της σπάνιας αυτής μαζικής κινητοποίησης.

Μία ομάδα διαδηλωτών συγκεντρώθηκε έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο στο κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, κρατώντας πανό με το σύνθημα «Η Τυνησία είναι η λύση». Οι συγκεντρωθέντες προχωρούσαν στους δρόμους φωνάζοντας το σύνθημα «Κάτω ο Μουμπάρακ».

Σε ορισμένα συνθήματα ακουγόταν και το όνομα του γιου του Χόσνι Μουμπάρακ, Γκαμάλ, τον οποίο σύμφωνα με τους αναλυτές προορίζει ο Αιγύπτιος πρόεδρος για διάδοχό του. «Γκαμάλ, πες στον πατέρα σου ότι οι Αιγύπτιοι σε μισούν» φώναζαν οι διαδηλωτές.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εσωτερικών Χαμπίμ αλ-Άντλι δήλωσε στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα Αλ-Αχράμ ότι οι διοργανωτές των διαδηλώσεων είναι «ασυνείδητοι». «Οι δυνάμεις της τάξης είναι ικανές ν’ αντιμετωπίσουν κάθε απειλή κατά της ασφάλειας του πληθυσμού» προειδοποίησε ο υπουργός.

Οι διαδηλώσεις απαγορεύονται στην Αίγυπτο εάν δεν έχει εξασφαλιστεί  προηγουμένως άδεια και σύμφωνα με την αντιπολίτευση δεν έχει δοθεί άδεια για τις σημερινές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Κάιρο, αλλά και σε 16 ακόμα πόλεις, συνεπώς είναι πιθανό η αστυνομία να προβεί σε συλλήψεις.

{Είναι η αρχή της επανάστασης.

Παρατηρούμε την υπεροψία του καθεστώτος και την σιγουριά του όταν δηλώνει ότι οι δυνάμεις της τάξηε είναι ικανές να αντιμετωπίσουν κάθε απειλή.

Οι επόμενες μέρες θα τον διαψεύσουν άσχημα…}

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, στην Αίγυπτο, όπου από νωρίς το μεσημέρι πραγματοποιούνται διαδηλώσεις με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων ενάντια στο καθεστώς του Χόσνι Μουμπάρακ. Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στο Κάιρο. Οι διαδηλωτές ήρθαν αντιμέτωποι με χιλιάδες αστυνομικούς που είχαν κατακλύσει τους δρόμους της πόλης ενώ αυτόπτες μάρτυρες καταγγέλλουν τη βιαιότητα της αστυνομίας και εκατοντάδες συλλήψεις. Η αστυνομία έκανε χρήση γκλοπ, δακρυγόνων και νερού υπό πίεση για να διαλύσει το πλήθος των 20.000 και πλέον διαδηλωτών.

2η Μερα.  Οι διαδηλωτές μένουν στους δρόμους.Κι άλλες πόλεις στον χορό των διαδηλώσεων.

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1252003

Η Αίγυπτος στο δρομο της τυνησιας

μετα απο την τυνησια ξεκινησε συμερα 25/1/2011 η επανασταση στην Αιγυπτο με χιλιαδες διαδηλωτες στα Καιρο (η πρωτευουσα) , Σωες, Αλ Εσκανταρια , Αλ Μαχαλα Αλ Κουμπρα , Μπουρ Σαηντ , και Αλ Μανσουρα.

Οι διαδηλωτες ζητησαν το δικτατορα Χουσνι Μουμπαρακ να φυγει απο την εξουσια απορρίπτοντας τον γιο του και την γυναικα του στην θεση του.

Οι διαδηλωτες σκιζαν τις φωτογραφιες του δικτατορα και φωναξαν » Μπεν Αλι σε καλει , το ξενοδοχειο της Ζαντα σε περιμενει » και καταφεραν στην  Αλ Μαχαλα Αλ Κουμπρα να κανουν καταληψη στα γραφεια το Πατριοτικου Κομματος ( το κομμα που κυβερναει την Αιγυπτο )

και εγιναν συγκρουσεις μεταξυ διαδηλωτων και δυναμεων καταστολης με αποτελεσμα να πεθανουν 2 διαδηλωτες και ενας μπατσος στο Καιρο  και αλοι 2 διαδηλωτες στο Σουέζ

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

ΕΝΩΘΕΙΤΕ

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1252426

Αρκετές χιλιάδες Αιγύπτιοι είχαν συγκεντρωθεί και έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο του Καΐρου. «Ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος», φώναζαν ρυθμικά οι διαδηλωτές που πετούσαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι απαντούσαν με δακρυγόνα. Νωρίτερα, αστυνομικοί είχαν διαλύσει μια διαδήλωση μερικών δεκάδων ατόμων που είχαν συγκεντρωθεί επίσης έξω από τα δικαστήρια.

Στο Σουέζ αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το νεκροτομείο όπου έχει μεταφερθεί η σορός ενός από τους τρεις διαδηλωτές που σκοτώθηκαν στην πόλη την Τρίτη. Αστυνομικοί συγκρούστηκαν με τους συγκεντρωμένους, οι οποίοι ζητούσαν να τους παραδοθεί το πτώμα του 45χρονου άντρα, που τραυματίστηκε θανάσιμα στην κοιλιά από πλαστική σφαίρα, σύμφωνα με ιατρικές πηγές. «Η κυβέρνηση σκότωσε το γιο μου» και «Χαμπίμπ, πες στο αφεντικό σου, τα χέρια σου είναι βαμμένα με το αίμα μας», φώναζαν οι διαδηλωτές, αναφερόμενοι στον υπουργό Εσωτερικών της Αιγύπτου, Χαμπίμ αλ-Άντλι.

Αιγύπτιοι διαδηλωτές πέταξαν αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ σε κυβερνητικό κτίριο στο Σουέζ, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος του να τυλιχτεί στις φλόγες, όπως έγινε γνωστό από τις δυνάμεις ασφαλείας και αυτόπτες μάρτυρες. Στο σημείο έσπευσε η πυροσβεστική και έσβησε τη φωτιά, ενώ η αστυνομία απώθησε ταυτόχρονα τους διαδηλωτές με τη χρήση δακρυγόνων και λαστιχένιων σφαιρών.

Το πρωί της Τετάρτης, το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι απαγορεύει τις διαδηλώσεις, έπειτα από τα αιματηρά επεισόδια που σημειώθηκαν την Τρίτη και είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι. Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο τονίζει ότι «δεν θα επιτραπεί καμία προκλητική ενέργεια, συγκέντρωση διαμαρτυρίας, πορεία ή διαδήλωση». Το «Κίνημα της 6ης Απριλίου» που οργάνωσε τις διαδηλώσεις, είχε καλέσει το πρωί τους Αιγύπτιους να βγουν ξανά στους δρόμους διεκδικώντας «το δικαίωμα να ζήσουν με ελευθερία και αξιοπρέπεια». «Θα ληφθούν τα νόμιμα μέτρα κατά οποιουδήποτε» παραβιάσει την απαγόρευση, συνεχίζει η ανακοίνωση του υπουργείου, υπογραμμίζοντας ότι «οι παραβάτες θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη».

Εν τω μεταξύ, το βράδυ της Τρίτης συνελήφθη και ξυλοκοπήθηκε ένας δημοσιογράφος της βρετανικής εφημερίδας The Guardian. Οι προσπάθειές του να εξηγήσει στους αστυνομιούς ότι είναι ξένος δημοσιογράφος, είχαν ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον ίδιο, να ξυλοκοπηθεί ακόμη πιο άγρια.

{Οι διαδηλωτές επιμένουν. Το αίμα των πρώτων νεκρών έχει αγριέψει τι κλίμα.

Οι αριθμοί τους όμως παραμένουν σχετικά μικροί.

Ακόμη λίγοι μπορούν να φανταστούν τι έρχεται…}

3η Μέρα. Λίγο πριν την καταιγίδα.

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1252511

Λίγα πράγματα μάθαμε για την τρίτη μέρα.

Οι διαδηλώσεις και οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν και όχι μόνο στο κάιρο αλλά και στο σουέζ και στην αλεξάνδρεια.

Ακόμη τα πράγματα φαίνονται να είναι υπό σχετικό και μερικό έλεγχο για το καθεστώς.

4η Μέρα Η κλιμάκωση της εξέγερσης και η αρχή της κατάληψης της πλατείας Ταχρίρ.Διάλυση της αστυνομίας, εμφάνιση του στρατού.

28 Γενάρη 2011 http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1253636

Η κατάσταση ΤΩΡΑ είναι εκρηκτικη!

Το Κάιρο καίγεται από τους εξεγερμένους όπως ποτέ άλλοτε στην Ιστορία του!

Η κατάσταση ΤΩΡΑ είναι εκτός ελέγχου. Επιθέσεις στα γραφεία του κυβερνητικού κόμματος που είναι στις φλόγες. Στρατιωτικοί αυτομολούν. Ο στρατιωτικός νόμος απαγόρευσης της κυκλοφορίας έχει γίνει κουρέλι. Η φλόγα της εξέγερσης που ξεκίνησε στην Τυνισία, έφτασε στην Αιγυπτο όπου όλα τα μεγέθη είναι μεγαλύτερα. Άντε και στα δικά μας!

Τώρα δημοσιογράφος λέει ότι δεν έχει ξαναδει τέτοιες εικόνες(και ήταν ρεπορτέρ που κάλυπτε γεγονότα στην γάζα!) Το καθεστώς καταρρέει. Επίθεση και στην τηλεοραση που την προστατεύον ένοπλοι που πυροβολουν.(άντε και στα δικά μας!) Ιστορικές στιγμές.Η Χούντα Μουμπάρακ με τους 600.000 φυλακισμένους πέφτει σήμερα! {πρόωρη εκτίμηση…το καθεστώς έχει ακόμη πολλές εφεδρείες}

Ο δημοσιογράφος λέει ότι στην Εξέγερση συμμετέχουν εκατοντάδες χιλιάδες κόσομυ μόνο στο Κάιρο. Μιλάει και για πρωτοφανή (για τα δεδομένα της Αιγύπτου) συμμετοχή γυναικών. Συνολικά σε 50 πόλεις υπάρχουν ταραχές και διαδηλώσεις! Επίσης αναφέρθηκε σε ανεπιβεβαιωτες πληροφορίες(μαρτυρίες εξεγερμένων) ότι ο στρατός που κατέβηκε για να καταστείλει την εξέγερση, ένα τμήμα του αντι να κάνει αυτό πυροβολεί τους μπάτσους! (αυτό έχει να γίνει από την Ουγγρική Επανάσταση του 56 κι αν ισχύει τότε πραγματικά μιλάμε για παλλαϊκή επανάσταση-οι στρατιώτες σε αντιθεση με τους μπάτσους είναι κληρωτοι και δεν πληρώνονται) Ο κόσμος ζητά ψωμί και ελευθερίες.

(από Αιγύπτιο)

Ο στρατός λατρεύεται λόγω του πολέμου με το Ισραήλ. Επίσης λόγω της ανάμνησης του Νάσερ που σε σχέση με προηγούμενους μονάρχες ήταν σχετικά καλός για την Αίγυπτο εκείνη την εποχή. Ακόμη γιατί όπως ήδη γράφτηκε, οι περισσότεροι στρατιωτες δεν είναι επαγγελματίες αλλά παιδιά του λαού. Το ότι το καθεστώς έκοψε το ίντερνετ, αυτό δείχνει πόσο το φοβόταν και άρα την δύναμη του ίντερνετ από το οποίο ξεκίνησαν τα πρώτα καλέσματα για αντίσταση μετά την Εξέγερση στην Τυνησία. Και λόγω του ίντερνετ βλεπουμε τώρα τι γίνεται εκει!(κι ας μην εχουν τώρα αυτοί!Πάντως μετά την νίκη της επανάστασης αναμένεται το ίντερνετ να επιστρέψει δριμύτερο και πιο ελευθερο από ποτέ(όπως έγινε και στην Τυνησία) Το θέμα είναι ότι βιώνουμε τρομερά ιστορικές στιγμές και το 2011 φαίνεται να είναι η χρονιά της παγκόσμιας εξέγερσης ή και επανάστασης

Ο κύριος κορμός των γεγονότων ξετυλίσσεται στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια και το Σουέζ. Μόνο για σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί 5 δολοφονίες διαδηλωτών και αν ο αριθμός δεν είναι μεγαλύτερος αυτό οφείλεται στο ότι σε πολλά σημεία η αστυνομία ηττήθηκε ή έχασε εντελώς το ηθικό της. Μεγάλη μέρα σήμερα και ερχονται και μεγαλύτερες.

Διαδηλωτές έχουν πυρπολήσει καταστήματα της vodafone στην Αίγυπτο γιατί συνεργάστηκε με το καθεστώς Μουμπάρακ και έκοψε τις τηλεπικοινωνίες. Το ιντερνετ έχει κοπεί εδώ και πολλές ώρες από την κυβέρνηση.

Έχει γίνει απαγόρευση κυκλοφορίας αλλά ο λαός την έχει σπάσει με τις μαζικές διαδηλώσεις στα κέντρα των μεγαλύτερων πόλεων της Αιγύπτου. Όλες οι αναφορές μιλάνε για 5 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.

Διαδηλωτές έχουν εισβάλλει σε κυβερνητικά κτίρια και πριν λίγο υπήρξε αναφορά ότι έχει καταληφθεί και το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης.{σημειωση:τελικά δεν το κατάφεραν και η τηλεόραση έμενε σύμμαχος του Μουμπάρακ μέχρι την πτώση του…} Ο στρατός έχει βγει στους δρόμους αλλά δεν έχει λάβει θέση ακόμα υπερ ή κατά της κυβέρνησης Μουμπάρακ. Ο λαός αρχικά υποδέχτηκε το στρατό με επευφημίες αλλά φαίνεται ότι υπάρχει σκεπτικισμός.

Οι Αμερικανοί άδειασαν το καθεστώς Μουμπάρακ με λεπτότητα. Δεν μιλάνε ακόμα για αλλαγή καθεστώτος αλλά καλούν τον Μουμπάρακ να μην υιοθετήσει βίαιες ενέργειες εναντίον των διαδηλωτών. Ο Ελ Μπαραντέι, ίσως ο μόνος «κοσμικός» που εμπιστεύονται οι δυτικοί είναι σε κατ οικον απομόνωση.

Στο Αλ Τζαζίρα ήδη μιλάνε για πτώση του Μουμπάρακ καθώς ο στρατός δεν έχει δείξει επιθετική στάση απέναντι στον εξεγερμένο λαό κάτι που δείχνει ότι ο Μουμπάρακ πιθανόν να μην ελέγχει το στρατό.

Στο Κάιρο υπάρχει νέφος από τις φωτιές και τους εμπρησμούς κυβερνητικών κτιρίων και αστυνομικών τμημάτων.

Υπάρχουν πολλές ενδείξεις από τον εξεγερμένο λαό ότι η εξέγερση ΔΕΝ έχει θρησκευτικά χαρακτηριστικά όπως κι αυτή στην Τυνησία αλλά σαφώς ταξικά και πολιτικά χαρακτηριστικά. Υπάρχουν τεράστια ποσοστά φτώχειας και ανεργίας, στους δρόμους υπάρχουν από πληβειακά στοιχεία μέχρι τη μεσαία τάξη.

Η Αίγυπτος είναι ουσιαστικά ο πιο στενός συνεργάτης των ΗΠΑ και του Ισραήλ στη Μ.Ανατολή. Θυμηθείτε πόσο στενή συνεργασία είχαν με το Ισραήλ όταν απέκλεισαν τη Γάζα. Μια αλλαγή πολιτικής στην Αίγυπτο θα σημάνει σημαντικές γεωπολιτικές αλλαγές στην ευρύτερη περιοχή της Μ.Ανατολής και τη Μεσόγειο. Ουσιαστικά, αν τον έλεγχο τον κρατήσει το κοσμικό κράτος στην Αίγυπτο τότε θα αναδειχθούν προσωπικότητες όπως ο Ελ Μπαραντέι ο οποίος ωστόσο δεν φαίνεται να πείθει προς το παρόν, ωστόσο η αδελφότητα των μουσουλμάνων έχει τεράστια επιρροή αλλά ΔΕΝ έχει λάβει θέση ξεκάθαρη στην σύγκρουση.

11 νεκροί στο Σουέζ σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα και μάλιστα έπεσαν από τις σφαίρες της φρουράς επιχειρηματία αυτοκινήτων που είναι μέλος του κόμματος του Μουμπάρακ. Εικόνες που προβάλλονται δείχνουν στρατιώτες και τανκς περικυκλωμένα από το λαό και να πανηγυρίζουν μαζί τους. Φαίνεται ότι το καθεστώς Μουμπάρακ περνάει τις τελευταίες του ώρες…

Η αστυνομία ωστόσο συνεχίζει να καταστέλλει και να έχει πολύ σκληρή στάση.

Διαδηλωτές και στρατός φαίνεται ότι προστατεύουν το εθνικό μουσείο για να μην παραδοθεί στις φλόγες από άλλη φωτιά που μπήκε στα γραφεία του κόμματος του μουμπάρακ και είναι κοντά στο εθνικό μουσείο.

Τα δακρυγόνα που χρησιμοποιούνται όπως έχει φανεί στις κάμερες είναι κατασκευασμένα στις ΗΠΑ και από μια ισραηλινή εταιρία!

τώρα το Αλ Τζαζιρα δείχνει διαδηλωτές πάνω σε άρματα μάχης του στρατού να πανηγυρίζουν!

Η απαγόρευση κυκλοφορίας έχει καταρρεύσει ολοκληρωτικά.Στο Σουέζ δείχνει τεράστια διαδήλωση το απόγευμα που προσπάθησαν να σταματήσουν μάταια διμοιρίες αστυνομικών οι οποίες απωθήθηκαν και έτρεχαν να σωθούν.

Υπάρχουν πληροφορίες από το Αλ Τζαζίρα ότι πολλά ιδιωτικά αεροπλάνα έχουν φύγει τις τελευταίες ώρες από το αεροδρόμιο του Καΐρου μαζί με τα ισχυρά αφεντικά τους.

Πυροσβεστικές δυνάμεις δεν υπάρχουν για να σβήσουν τη φωτιά στα κεντρικά γραφεία του κόμματος του Μουμπάρακ και το ανησυχητικό είναι ότι το εθνικό μουσείο είναι δίπλα.

Υπάρχει φήμη ότι ίσως και ο Μουμπάρακ να έχει φύγει με κάποιο τζετ..

Από το Αλ Τζαζίρα πάλι, αναφέρεται ότι χριστιανοί διαδηλωτές προστάτευαν τους μουσουλμάνους διαδηλωτές όταν αυτοί προσεύχονταν κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Το ιντερνετ και ειδικά τα social media είναι τελείως αποκλεισμένα αλλά πολλοί Αιγύπτιοι έχουν ξεπεράσει τους περιορισμούς όπως με τη χρήση proxy servers  και εναλλακτικά μέσα που δίνουν έμμεση πρόσβαση. Οι αναλύσεις αναφέρουν ότι παρά τα ηλεκτρονικά ίχνη που αφήνουν οι χρήστες αυτών των μέσων ακόμα και μέσω proxy εντούτοις το επιχειρούν αλλά προφανώς έχει υπερεκτιμηθεί η χρήση αυτών των ηλεκτρονικών μέσων.

Η αιγυπτιακή τηλεόραση αναφέρει ότι σε λίγη ώρα θα βγάλει σημαντική ανακοίνωση αλλά κανείς δεν γνωρίζει κάτι παραπάνω. Ο Μουμπάρακ υποτίθεται ότι θα έκανε διάγγελμα σήμερα αλλά δεν έχει εμφανιστεί. Επιπλέον το κανάλι Αλ-Αραμπίγιε μεταδίδει εκτάκτως ότι ο πρόεδρος τη βουλής θα ανακοινώσει κάτι πολύ σημαντικό σε λίγο.

ένα βιαστικό πλάνο από το Αλ Τζαζίρα έδειξε μια μαυροκόκκινη σημαία απέναντι από το κυβερνητικό κτίριο που καιγόταν!

Η αστυνομία έχει αποσυρθεί από τις πόλεις της Αιγύπτου, ο εξεγερμένος λαό νικάει. Ο Μουμπάρακ θα δώσει ηχητικό μήνυμα μάλλον και δεν θα εμφανιστεί όπως λένε οι τελευταίες πληροφορίες.

Η κρατική τηλεόραση δείχνει πλέον πλάνα από τον εμπρησμό των γραφείων του κόμματος του Μουμπάρακ, πριν λίγο έδειχνε ήρεμες εικόνες από το Νείλο αναφέροντας ότι η κατάσταση έχει ελεγχθεί!!

Ο αρχηγός του αιγυπτιακού στρατού που πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ, επιστρέφει άρον-άρον. Δεκάδες αστυνομικά τμήματα έχουν τυλιχθεί στις φλόγες. Οι φαντάροι αρνούνται να χτυπήσουν τους διαδηλωτές.

Το reuters αναφέρει ότι πάνω από 1030 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί ενώ υπάρχουν και 11 νεκροί όπως ανέφεραν κι άλλα μέσα.

Τα παπαγαλάκια του καθεστώτος προσπαθούν να κερδίζουν τη δυτική κοινή γνώμη μεταδίδοντας ότι η εξέγερση την υποκινούν και την καθοδηγούν οι ισλαμιστές! Αυτό όμως δεν επιβεβαιώνεται από πουθενά, μάλιστα η αδελφότητα μουσουλμάνων έχει δείξει πολύ χλιαρή στάση και το ίδιο συνέβη και με τους ισλαμιστές στην Τυνησία.

Ανταποκριτής του MSNBC αναφέρει ότι 9 αυτοκίνητα πολυτελείας μόλις έφτασαν στο τμήμα VIP στο αεροδρόμιο του Καΐρου, όπου τους περιμένουν 3 ιδιωτικά Jet. Η απαγόρευση χρήσης του εθνικού εναέριου χώρου για έξοδο από τη χώρα ισχύει μόνο για τους απλούς πολίτες

Αυτές οι διαδηλώσεις δεν θα μπορούσα να γίνουν αν δεν υπήρχε τόση ελευθερία λόγου και πληροφορίας που η κυβέρνηση μου και εγώ έδωσα στον κόσμο» Δεν παραιτείται το καθίκι! Εγγυάται την ελευθερία και την ασφάλεια λέει!

Οι ορδές ταγματασφαλιτών του Μουμπάρακ δεν κατάφεραν να ανατρέψουν το κλίμα που δημιουργήθηκε.

Ραγδαίες οι εξελίξεις στην Αίγυπτο το τελευταίο 24ωρο. Οι δυναμικές, μαχητικές και ανυποχώρητες κινητοποιήσεις του αιγυπτιακού λαού έφεραν αποτέλεσμα. Ο δικτάτορας Μουμπάρακ αναδιπλώνεται, ζητώντας από τους αξιωματούχους του να παραιτηθούν.

Η ιστορία της Μέσης Ανατολής αλλάζει από ώρα σε ώρα. Ζούμε ιστορικές στιγμές, με τις πληροφορίες να ταξιδεύουν με ταχύτητα φωτός, τροφοδοτώντας τα γεγονότα – και το αντίστροφο.

Οι ευρωπαϊοι πολιτικοί είναι μουδιασμένοι και δεν κάνουν δηλώσεις για το θέμα, ενώ ο πρόεδρος των Η.Π.Α., Μπάρακ Ομπάμα, δέχεται μαζικά πυρά για τη σιωπή του μπροστά στο μεγαλείο του αιγυπτιακού λαού. Μέχρι στιγμής μόνο η Χίλαρυ Κλίντον έχει κάνει κάποιες πολύ αόριστες και γενικόλογες δηλώσεις, σε διπλωματικό επίπεδο.

6 οι νεκροί διαδηλωτές στην Αλεξάνδρεια σύμφωνα με το reuters.

Ο μουμπαρακ βγηκε σε διαγγελμα ..

μεταξυ αλλων ειπε :

Παρακολουθώ προσεκτικά τις διαδηλώσεις. Στεναχωριέμαι για τις απώλειες από τον κόσμο και την Αστυνομία.

στην αρχή ζήτησα να προστατευτούν οι πορείες πριν γίνουν απειλητικές για τις ζωές των πολιτών.

Αυτές οι διαδηλώσεις δεν θα μπορούσα να γίνουν αν δεν υπήρχε τόση ελευθερία λόγου και πληροφορίας που η κυβέρνηση μου και εγώ έδωσα στον κόσμο

Αγαπητοί μου συμπολίτες αυτές οι πορείες ζητάνε περισσότερη δημοκρατία και άμεσες πράξεις για την καταπολέμηση της ανεργίας και της διαφθοράς

Ωστόσο το έργο που μας περιμένει και οι στόχοι μας δεν μπορούν να επιτευχθούν μέσω βίας και χάους παρά μέσω οργανωμένων προσπαθειών .Τα σχέδια μας για την καταπολέμηση της ανεργίας και καθώς και νέα προγράμματα για την καταπολέμηση της φτώχειας θα συνεχιστούν σε πνεύμα ηρεμίας και χωρίς βία.

Εγώ θα αναλάβω τις ευθύνες μου προκειμένου να μην επιτρέψω αυτές οι διαδηλώσεις να υποδαυλίσουν το μέλλον μας και τη μοίρα μας.

Θα σχηματίσω νέα κυβέρνηση από αύριο και θα πάρω όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διατηρηθεί η σταθερότητα γιατί αυτό είναι το καθήκον μου .

Ο κοσμος μετα το διάγγελμα ,παραμένει στους δρόμους και φωνάζει : Κάτω ο δικτάτορας ..κάτω ο δικτάτορας !

Σημερα και αυριο ,ειναι πολυ σημαντικες στιγμες για το μέλλον της χωρας , καθως ο στρατός δεν εχει πάρει ακομα ξεκάθαρη θέση .

Το τελευταίο τηλεγράφημα του Reuters: Ο Στρατός πήρε τον έλεγχο της πλατείας Tahir, το οποίο ήταν το κέντρο χιλιάδων διαδηλωτών που προσπαθούσαν να κινηθούν προς το κοινοβούλιο. Αυτόπτης μάρτυρας είδε περισσότερα από 20 άρματα του στρατού να φτάνουν στην πλατεία και να καθαρίζουν την περιοχή. Οι διαδηλωτές άφησαν την πλατεία αλλά παρέμειναν στους δρόμους αρνούμενοι να τηρήσουν την απαγόρευση κυκλοφορίας

{ΤΕΛΙΚΆ αυτό ήταν λάθος!Οι διαδηλωτές κράτησαν την Ταχρίρ μέχρι το τέλος του Μουμπάρακ}

Την πρώτη απάντηση-μήνυμα στον Μουμπάρακ έστειλαν πριν από λίγο οι πολίτες: πυρπόλυσαν το μεγάλο αστυνομικό τμήμα στην Αλ-Αζμπακίγιε στο Κάιρο…..ο αγώνας συνεχίζεται

τουλαχιστον 53 νεκροι λεει το al jazeera!!!

{Αυτή η μέρα τα είχε όλα.

Διάλυση της αστυνομίας από τους εξεγερμένους, επέμβαση του στρατού και αρχή της κατάληψης της πλατείας Ταχρίρ.

Ήταν η μέρα άλμα για την εξέγερση που αγκάλιασε περισσότερο κόσμο από ποτέ και έβαλε τις βάσεις για τον θρίαμβο της.}

5η Μέρα Μια κοινωνία χωρίς αστυνομία.Πληρωμένοι παρακρατικοί σπέρνουν το χάος.

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1253981

Μεταδίδεται ότι σε 95 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών.

Μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Το ίντερνετ ακόμα είναι πεσμένο σε μια προσπάθεια του καθεστώτος να ελέγξει τις πληροφορίες προς τα έξω. Τα δίκτυα τηλεφωνίας έχουν επανέλθει.

Ο κόσμος βρίσκεται στους δρόμους!

Σε πείσμα του Μουμπάρακ που χθες δήλωσε ότι δεν αποχωρεί, οι διαδηλωτές κατακλύζουν τους δημόσιους-ελεύθερους χώρους, δίνοντας τους το νόημα που πραγματικά έχουν!

Οι πρωινές εικόνες μιλούν από μόνες τους. Κλούβες της αστυνομίας και τανκς πυρπολημένα. Δακρυγόνα φτιαγμένα στην Αμερική. Τα γραφεία του κυβερνόντος κόμματος(η αντίστοιχη Ιπποκράτους) ακόμα καπνίζουν.

Υπάρχει ένα κενό πληροφόρησης σχετικά με τις σχέσεις του κόσμου με το στρατό. Χθες σε μερικά σημεία τον υποδέχονταν με χαρά, ενώ σήμερα βλέπουμε απανθρακωμένα τανκς.

Απαγορευση κυκλοφοριας στι 4μμ, η ομιλια Μουμπαρακ εξαγρίωσε τον κόσμο .. ακομα περισσότερο.. ο κόσμος την έχει γράψει στα παλια του τα παπούτσια την απαγόρευση κυκλοφορίας.. ο στρατος απλά φυλάσει καποια κτιρια και δεν επεμβαίνει στις διαδηλώσεις η αστυνομία εξαφανισμένη πάνω από 100 οι νεκροί … ο Ομπαμα σπρώχνει τον ΕλΜπαραντει .. η νύχτα θα είναι μεγάλη……………

14:32 Πολιτικοί κρατούμενοι πήραν υπό τον έλεγχο τους την φυλακή Abu Zaabal στο Κάιρο αλλά η αστυνομία τους έχει αποκλείσει την έξοδο. (bbc)

14:25 Δυνάμεις του στρατού έχουν αποκλείσει με τανκς την πρόσβαση των τουριστών στις πυραμίδες. (guardian)

14:16 Εξέγερση στις φυλακές Shabeen al-Qom της πόλης al-Manufiya. Οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποιούν πραγματικά πυρά για να την καταστείλουν. Οι συγγενείς των κρατουμένων έχουν συγκεντρωθεί έξω από τις φυλακές. 1500 – 2000 τουρίστες και Αιγύπτιοι βρίσκονται στο αεροδρόμιο του Καΐρου αναζητώντας πτήσεις για να φύγουν απ’ την χώρα (bbc)

14:10 Πάνω από 50.000 οι συγκεντρωμένοι διαδηλωτές στην πλατεία Tahir. (aljazeera)

13:52 Διαφωνίες στο εσωτερικό του στρατού για τον χειρισμό της κρίσης. (aljazeera) Επεκτείνεται η απαγόρευση κυκλοφορίες σε Κάιρο, Σουέζ και Αλεξάνδρεια από 4.00 μ.μ μέχρι και τις 8.00 π.μ. (guardian)

13:15 Απεργία των δημοσίων υπαλλήλων στο Σουέζ σήμερα. Τουλάχιστον 95 οι νεκροί από την έναρξη της εξέγερσης στις 25 Ιανουαρίου. Πάνω από 2000 οι τραυματίες. Δραπέτευσαν κρατούμενοι από τα φλεγόμενα αστυνομικά τμήματα χθες. Δυνάμεις του στρατού έχουν παραταχθεί μπροστά από της πρεσβείες των ΗΠΑ και της Βρετανίας . Ο στρατός έχει αντικαταστήσει την αστυνομία στην φύλαξη των κτιρίων -κλειδιών (aljazeera).

Το site της Μουσουλμανικής Αδελφότητας μιλάει για επ’ αόριστον απεργία των εργαζομένων στην κλωστοϋφαντουργία του Σουέζ μέχρι να πέσει ο δικτάτορας.

13:03 Συγκρούσεις χιλιάδων διαδηλωτών με την αστυνομία στην Αλεξάνδρεια. Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και πραγματικά πυρά κατά των διαδηλωτών. Ο αριθμός των νεκρών στην πόλη έφτασε τους 20 από την Παρασκευή. (reuters)

12: 45 Περισσότεροι από 53 είναι επίσημα οι νεκροί , πάνω από 1000 οι τραυματίες. Εκατοντάδες Αιγύπτιου συγκεντρώνονται για 5η συνεχόμενη μέρα στην πλατεία Tahir του Καΐρου, όπου έχουν παραταχθεί τανκς του αιγυπτιακού στρατού, χωρίς να έχουν μέχρι στιγμής πραγματοποιηθεί συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και φαντάρων. Το κοινοβούλιο φυλάσσεται από πάρα πολλά οχήματα του στρατού και άρματα μάχης. Παρόμοια κατάσταση και γύρω από το Υπουργείο Εσωτερικών. Δύο παιδιά ηλικίας 7 και 4 ετών μεταξύ των νεκρών σύμφωνα με το Reuters. Ο αιγυπτιακός στρατός έχει προειδοποιήσει τους πολίτες να μην μαζεύονται σε ομάδες και να τηρούν την απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε χθες το βράδυ σε μια προσπάθεια να σταματήσει τις διαμαρτυρίες.

Αρκετές χιλιάδες διαδηλωτές στην πλατεία Tahrir, φωνάζουν ότι δεν θα φύγουν μέχρι ο Μουμπάρακ να παραιτηθεί. Αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Αλεξάνδρειας φωνάζοντας: «Κάτω ο Χόσνι Μουμπάρακ». Μερικοί φώναζαν επίσης συνθήματα υπέρ του στρατού. Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Ishmalia, ανατολικά του Καΐρου. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών.

Δεκάδες συγκεντρώθηκαν στο Suez φωνάζοντας: «Κάτω ο Μουμπάρακ». Περίπου 100 άτομα βρίσκονται έξω από το νεκροτομείο της πόλης, σύμφωνα με τους διαδηλωτές ότι εκεί βρίσκονται οι σοροί 12 διαδηλωτών. Χιλιάδες στους δρόμους της πόλης Damanhour στο Δέλτα του Νείλου.

95 νεκροι συμφωνα με το al jazeera,ελαχιστοι απο αυτους αστυνομικοι (παρα τα οσα ελεγε χθες ο Mubarak).

Ο κοσμος στους δρομους ειναι πολυ περισσοτερος απο τις προηγουμενες μερες.Οι μπατσοι εξαφανισμενοι

Απο τις 6 ισχυει νεα απογορευση κυκλοφοριας.

Υπάρχουν πληροφορίες ότι σε χώρους εργασίας και εργοστάσια έχουν κηρυχθεί απεργίες και πολλά από αυτά όπως τα εργοστάσια μεταλλουργίας στο Σουέζ έχουν καταλληφθεί από εργάτες

Εχει αρχισει εδω και λιγα λεπτα η απογορευση κυκλοφοριας αλλα χιλιαδες κοσμου παραμενουν στους δρομους.Ισχυρες δυναμεις του στρατου και τανκς οι οποιοι δεν αντιδρανε απεναντι στους διαδηλωτες.Καποιοι απο τον κοσμο δινουν λουλουδια στους στρατιωτες.

Η κυβερνηση εκλεισε την προσβαση στις πυραμιδες.

Τρεις διαδηλωτές νεκροί μόλις τώρα στην προσπάθεια τους να εισβάλουν μαζι με χιλιάδες άλλους,στο υπουργείο εσωτερικών(ευφημισμός για την αιγυπτιακή ασφάλεια) Ο Κόσμος είναι εκατοντάδες χιλιάδες σε όλη την αίγυπτο, ίσως και περισσότεροι που αψηφούν τη νέα απαγόρευση κυκλοφορίας. Τεράστια μέρα και σήμερα στην Αίγυπτο.

Στο Κάιρο οι φαντάροι έχουν περικυκλωθεί από κόσμο και έχουν συναδελφωθεί μαζί του! Οι απλοι φαντάροι σε πολλες περιπτώσεις ενώνονται με τον κόσμο. Επίσης σε όλη την Αίγυπτο υπάρχει τεράστιο κύμα επιθέσεων σε τράπεζες και πολυεθνικές. Ο αριθμός των νεκρών είναι αδιευκρινιστος ειδικά σε Σουέζ και Αλεξάνδρεια που το καθεστώς προχώρησε σε μαζικές δολοφονίες…

Ο αριθμός των εξεγερμένων σήμερα είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτον που υπήρχε χτες, και συμμετέχουν άντρες και γυναίκες. Απλά όταν αγριεύουν τα πράγματα στις συγκρούσεις είναι πολύ περισσότερο άντρες.(αλλα κι εδώ ισχύει αυτό έστω και σε μικρότερο βαθμό) Επίσης όπως λέει ο δημοσιογράφος του αλ τζαζίρα οι σημερινοί εξεγερμένοι είναι περισσότερο αγριεμένοι και αποφασισμένοι από τους χτεσινούς(πόσο γρήγορα αλλάζουν τα πράγματα!) απλά γιατί αναμετρήθηκαν σκληρα με τις αυταπάτες τους για ειρηνική αλλαγή και είδαν ότι μονο με βίαιη αποφασιστικότητα θα ρίξουν το καθεστώς.

Σαφής εικόνα έχουμε όσο καλυτερα γίνεται στο 2011 με κάμερες να μας δείχνουν απευθείας τα γεγονότα και να τις βλέπουμε στο ίντερνετ. Η Αίγυπτος έχει παράδοση κοσμικών καθεστώτων και ο Νάσερ που είναι ο εθνικός τους ήρωας στηρίχτηκε σε γνήσια λαϊκή υποστήριξη. Ο πλανήτης σήμερα και λόγω της επαναστασης των επικοινωνιών και του ίντερνετ είναι μικρότερος από ποτέ και όλα αλλάζουν με ραγδαία ταχύτητα. Αν στην εποχή μας καταρρέει το στερεότυπο για τις κοιμισμένες οπισθοδρομικές μουσουλμανικές μάζες τόσο το καλύτερο. Σε αυτήν την εξέγερση μιλάει η νεολαία και οι απλοι άνθρωποι και όχι τα οργανωμένα πολιτικά ή θρησκευτικά συμφέροντα. Είναι μια εξεγερση που είναι ταυτόχρονα ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό και στην αστυνομοκρατία.Τέτοια εξέγερση δεν θέλουμε και δω; ΥΓ Να μην καταχραστώ άλλο τον χώρο αυτού του thread.Είναι η τελευταία φορά που γράφω εδώ.

Όμορφη πόλη σήμερα το Κάιρο: καμένες κλούβες των δυνάμεων καταστολής, καμένα πολλά αστυνομικά τμήματα, αφοπλισμένοι και διαλυμένοι εκτοξευτήρες δακρυγόνων στους δρόμους, καμένο το τεράστιο κτήριο του κόμματος του Μουμπάρακ…όμορφες νεαρές και νεαρούς της πόλης να θαυμάζουν το έργο των εξεγερμένων και να αποθανατίζουν με τα κινητά τους την όμορφη χωρίς δυνάμεις καταστολής και πορτράιτα του Μουμπάρακ, τη πόλη τους…καλημέρα Κάιρο..

Το καθεστώς προχωρά σε αυτό που κάθε εξουσία κάνει όταν κινδυνεύει και παίζει το κεφάλι της. Οργανώνει προβοκάτσιες !

Αιγύπτιος γιατρός στην πλατεία Tahrir σε δυτικό δημοσιογράφο: Ο στρατός που μπήκε στο μουσείο άρχισε να δέρνει αυτούς που το έκλεβαν – μέχρι που οι δαρμένοι τους εξήγησαν ότι είναι αστυνομικοί!

Τα κεντρικά γραφεία του κόμματος του Μουμπάρακ ξανακαίγονται. Το υπουργείο εσωτερικών συνεχίζει να πολιορκείται και από μέσα τα καθάρματα του καθεστώτος πυροβολούν.(φαίνεται ότι έχουν εντολές να κρατήσουν πάση θυσία) Ο στρατός έβγαλε ανακοινωση να τηρήσει ο κόσμος την απαγόρευση της κυκλοφορίας αλλά εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτες αψηφούν την εντολή του όπως και οι απλοί φαντάροι δεν δείχνουν καμιά όρεξη για να την επιβάλουν. Τα γεγονότα έχουν ήδη ξεπεράσει ό,τι εξεγερσιακό έχει να δείξει η ιστορία της Αιγύπτου. Για τους Αιγύπτιους είναι σαν να ζούνε αυτό που ζήσαν οι ανατολικοευρωπαίοι το 89. Μόνο που τώρα καταρρέει ο απολυταρχικός καπιταλισμός μουμπάρακ στυλ. Άντε και στα δικά μας!

Η αστυνομία έχει πια εξαφανιστεί. Ο στρατός κρατάει καποιους κεντρικούς δρόμους και αυτό ήταν. Οι πλούσιοι (και μιλάω όχι για τους υπερλουσιους που ήδη έχουν φύγει από την Αίγυπτο) έχουν χεστεί πάνω τους καθώς όπως λένε έρχονται από παντού φτωχοί και τους κλέβουν τα σπίτια. Έχουν δημιουργήσει τις δικές τους πολιτοφυλακές που προσπαθούν να ελέγξουν τι κυκλοφορεί στους δρόμους. Το χάος έχει απλωθεί παντού και η κατάσταση θυμίζει την 8 Δεκέμβρη 2008 στην ελλάδα αλλά σε μια κλίμακα εκατοντάδες φορές μεγαλύτερη. Λεηλασιες παντού. Όλη η συσσωρευμένη καταπίεση και στέρηση ξεσπάει αλύπητα και χαοτικά. ΑΛλα θα μπορούσε να μην γίνει αυτό;

{από επικοινωνία μου με Αιγύπτια ανακάλυψα ότι τα περισσότερα από αυτά τα πλιάτσικα έγιναν από καθεστωτικούς σε απελπιδα προσπάθεια τους να αμαυρώσουν την εξέγερση...}

Κυκλοφορούν πολλά βίντεο που δείχνουν την απελευθέρωση ποινικών από τις φυλακές με τις ευλογιες της αστυνομίας για να χρησιμοποιηθούν αυτοί σε τέτοιου είδους τυφλές καταστροφές)

Ο Πεταλωτής του καθεστώτος(κυβερνητικός εκπρόσωπος του) λέει στο αλ τζαζίρα ότι υπάρχουν πολλοί νεκροί αστυνομικοι, ότι κάποιοι διαδηλωτές έχουν όπλα και ότι οι λεηλασίες και τα καψίματα είναι πρωτοφανή. Τα έλεγε μελοδραματικά και ταραγμένα. Προφανώς έχει πραγματικά τρομοκρατηθεί. Η Επανάσταση δεν αστειεύεται πια. Καψίματα υπουργείων παντού, κόσμος ακόμη(! μα ποτέ δεν κοιμούνται!) στους δρόμους με ψηλά το ηθικό, σχεδόν όλες οι τράπεζες παραδομένες στις φλόγες. Σήμερα έρχεται μια ακόμη πιο μεγάλη μέρα… Στο εν τω μεταξει,γίνονται διαδηλώσεις αλληλεγγύης για την Αιγυπτιακή Επανάσταση παντού… Ακόμη και στις ΗΠΑ μαζικές διαδηλώσεις σε λος άντζελες, νέα υόρκη και αλλού. Μην ξεχνάμε ότι η Αιγύπτος είναι από κάτω μας και έχουμε ίδια ώρα.Τώρα εκεί είναι πια 3 παρά το βράδυ όπως και εδω..

Τρομερή μέρα και η 5η μέρα της επανάστασης.

6η μέρα. Η άρχουσα τάξη αποχωρεί από την Αίγυπτο.Οι ομάδες αυτοοργάνωσης ενισχύονται.

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1254608

Πάνω από 19 ιδιωτικά αεροπλάνα μεταφέρουν στο εξωτερικό τις οικογένειες των μεγαλοεπιχειρηματιών του καθεστώτος του Μουμπάρακ και των προσωπικοτήτων του. Οι Λαϊκές Επιτροπές μαζί με τον αιγυπτιακό στρατό προσπαθούν να ελέγχουν όλες τη πόλεις και τις συνοικίες, σε όλη τη χώρα. Ελικόπτερα του στρατού πετούν στον ουρανό τ…ης αιγυπτιακής πρωτεύουσας. Άρματα μάχης του αιγυπτιακού στρατού βρίσκονται σε όλα τα τουριστικά θέρετρα στη περιοχή Σάρμ Αλ-Σέχ, γιατί εκεί παραθερίζουν Αμερικανοί, Ισραηλινοί και Ευρωπαίοι τουρίστες. Οι πολίτες στο Διαδίκτυο και με άλλα μέσα επικοινωνία, αυτή τη στιγμή συζητούν και συντονίζουν το σημερινό πρόγραμμά δράσης. Όπως φαίνεται θα ξεκινήσουν σήμερα με τις κηδείες των 102 μαρτύρων σε όλη τη χώρα που δολοφόνησαν οι δυνάμεις καταστολής του δικτάτορα μέλους της σοσιαλιστικής διεθνούς, Χόσνι Μουμπάρακ. Η Σουέζ η πόλη-λιμάνι με τις πολλές βιομηχανικές, που στα χέρια της κρατάει τη Διώρυγα του Σουέζ, πήρε απόφαση να τελειώσει σήμερα με τον Μουμπάρακ. Οι ΗΠΑ και τα δυτικά κράτη, χαμένοι, προσπαθούν να βρουν το δρόμο τους και μια «αξιοπρεπή έξοδο» για τον ασθενή και σύμμαχο τους, τον Μουπάρακ….Ο αγώνας συνεχίζεται

-Η αμερικανική πρεσβεία ανακοίνωσε ότι από αύριο θα αρχίσει επιχείρηση μεταφοράς όλων των Αμερικανών πολιτών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Αίγυπτο….προσπαθούμε να «διασταυρώσουμε» την είδηση ότι προτίθενται να πάρουν μαζί τους και τον Μουμπάρακ…

-Απεργία στα τελωνεία, στα αεροδρόμια, στις βιομηχανίες, στα λιμάνια, στις χερσαίες μεταφορές, στις τράπεζες (ειδικά στην κεντρική) για να μη φύγει ούτε βίδα και κανένα νόμισμα. Συνεχή παρουσία στους δρόμους ώστε ο Μουμπάρακ να μείνει πολιορκημένος στο διοικητήριο του. Λιποταξία των φαντάρων και αλλαγή «στρατοπέδου». Δεν είναι τυχαίο ότι οι καπιταλιστές ακόμα και οι Έλληνες πόνταραν στον στρατό της Αιγύπτου.

-Οι πολίτες και οι Λαϊκές Επιτροπές έχουν και συζητάνε τα εξής δεδομένα:

-Το καθεστώς Μουμπάρκα έπεσε. Και δεν συζητάμε όλες τις λύσεις που προτείνει.

-Υπάρχει κενό εξουσίας που εκμεταλλεύεται ο Μουμπάρακ και οι ξένες δυνάμεις.

-Ο στρατός δεν μπορεί να επιβάλλει λύση.

-Πρόταση για σχηματισμό κυβέρνηση πολιτών από όλες τις δυνάμεις που μετ…έχουν στην εξέγερση. Ένα από τα επιχειρήματα που θέτουν οι υποστηρικτές της πρότασης είναι ότι στη Τυνησία το κενό εξουσία μέχρι τώρα υφίσταται και δεν θέλουν να κρατήσει στην Αίγυπτο όσο κρατάει ακόμα εκεί στη Τυνησία….ας μετέχουμε και εμείς στη συζήτηση εδώ και όπου μπορούμε

-Χιλιάδες πολίτες αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη πλατεία «Απελευθέρωση» και φωνάζουν «Μουμπάρακ φύγε και άσε μας να ζουμε»…

-Ειδικές μονάδες που βρίσκονταν από χθες εγκλωβισμένες μέσα στο υπουργείο Εσωτερικών ΦΥΓΑΔΕΥΟΥΝ κάτω από καταιγισμό πυρών τον πρώην υπουργό εσωτερικών, αξίζει να πουμε ότι κοιμήθηκε εκεί χθες….ΣΕ ΛΙΓΟ το κτήριο και η εξουσία των δυνάμεων καταστολής θα «καταληφθεί»

χιλιαδες ανθρωποι συνεχιζουν να συγκεντρωνονται στην πλατεια Tahrir στο Καιρο,πολεμικα αεροπλανα πετανε πανω απο την πολη.

Τις τελευταίες τους μάχες δίνουν τα παπαγαλάκια και οι τρομολάγνες των καθεστωτικών ΜΜΕ στη Αίγυπτο, που εξακολουθούν να «προστατεύονται» από το στρατό μέσα στο ραδιοτηλεοπτικό μέγαρο, προσπαθούν τις τελευταίες ώρες να καλλιεργήσουν κλίμα φόβου και τρόμου μεταδίδοντας συνεχώς «ρεπορτάζ» και «ειδήσεις»και «τηλεφωνήματα πολιτών» ότι «κλέφτες ληστεύουν σπίτια και μαγαζιά πολιτών». Σκοπός τους είναι να αποτρέψουν τον κόσμο από το να βγει από τα σπίτια του και αυτοί που ήδη βρίσκονται στις πλατείες να τις εγκαταλείψουν ειδικά στη πλατεία «Απελευθέρωσης». Εκεί αυτή τη στιγμή έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες χιλιάδες.

Ο Μωχάμετ Ελ Μπαραντέι, που οι δυτικοί έστειλαν εσπευσμένα να σώσει την κατάσταση και τα συμφέροντά τους, διαμήνυσε πριν λίγο στον Μουμπάρακ «φύγε σήμερα για να σωθεί η χώρα»

την στιγμή που χιλιάδες διαδηλωτών έχουν γεμίσει τους δρόμους, η κρατική τηλεόραση κάνει λόγω για απαγόρευση της κυκλοφορίας και προσπαθεί να εκφοβίσει τον κόσμο ότι κυνδυνεύει από κλέφτες και εγκληματίες…Όπου εξουσία εκεί και η σαπίλα

Καθε τόσο το Αλ Τζαζίρα παίζει ενα βιντεο όπου ενα ελικόπτερο βουτάει πάνω από τον κόσμο σε χαμηλό ύψος στην πλατεία Ταχίρ και λένε πως ακούνε και άλλα ελικόπτερα.

Μαχητικά αεροπλάνα ακουστηκαν και εγιναν ορατα αρκετά νωρίτερα να περνανε πανω από την πόλη αλλά σε αρκετό ύψος.

Στους 150 ο αριθμός των νεκρών.

Το ελικόπτερο που έδειξε το Al Jazeera δεν ήταν στρατιωτικό, αλλά πολιτικό. Είτε πήγαν να μαζέψουν κάποιον VIP από κάπου εκεί κοντά, είτε τους κάνουν νερά οι στρατιωτικοί και το χρησιμοποίησαν για να φοβήσουν τον κόσμο (μάταια).

Την ίδια στιγμή, ο αιγυπτιακός στρατός περιφρουρεί το εγκαταλελειμμένο αρχηγείο του υπουργείου Εσωτερικών στο κέντρο του Καΐρου, μετά την εκκένωσή του από τους αξιωματούχους, δήλωσε ένας αξιωματικός. «Ασφαλίσαμε το υπουργείο Εσωτερικών το πρωί και εκκενώσαμε το προσωπικό κρατικής ασφαλείας. Το υπουργείο είναι άδειο», δήλωσε από το σημείο αξιωματικός του στρατού, που ζήτησε ανωνυμία, στο πρακτορείο Ρόιτερς. «Θα είμαστε εδώ για όσο χρειαστεί».

Δύο τεθωρακισμένα φορτηγά και ένα άρμα μάχης στέκονταν φρουροί έξω από το κτήριο. Η κρατική ασφάλεια έδωσε μάχη με διαδηλωτές που επιχείρησαν να επιτεθούν στο κτίριο χθες βράδυ.

«Χόσνι Μουμπάρακ, Ομάρ Σουλεϊμάν, κι οι δυο σας είστε πράκτορες των Αμερικανών», φώναζαν οι διαδηλωτές, αναφερόμενοι στο διορισμό του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Σουλεϊμάν στη θέση του αντιπροέδρου. Είναι η πρώτη φορά που ο Μουμπάρακ ορίζει αναπληρωτή του στη διάρκεια των 30 χρόνων που βρίσκεται στην εξουσία. Τη θέση αυτή κατείχε και ο Μουμπάρακ προτού γίνει πρόεδρος.

«Μουμπάρακ, Μουμπάρακ, το αεροπλάνο περιμένει», φώναζαν επίσης ρυθμικά οι διαδηλωτές.

Την ίδια στιγμή, η Μουσουλμανική Αδελφότητα, το σημαντικότερο κίνημα της αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο, συμφώνησε να υποστηρίξει τον διαφωνούντα Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι στις «διαπραγματεύσεις» του με το καθεστώς του αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, όπως δήλωσε σήμερα ένας αξιωματούχος της οργάνωσης.

Αιγύπτιοι διαδηλωτές προσπάθησαν το μεσημέρι της Κυριακής να εισβάλουν στην Ισραηλινή πρεσβεία στο κέντρο του Καΐρου, ανέφερε το πρακτορείο Russia today.  Οι υπάλληλοι της ισραηλινής πρεσβείας και ο οικογένειές τους κατέφυγαν σύμφωνα με πληροφορίες εγκατέλειψαν το Κάιρο την περασμένη Παρασκευή όταν μία προσέγγισε το κτίριο , που βρίσκεται κοντά στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου, στην Γκίζα. Εφημερίδες ανέφεραν ότι ένα ελικόπτερο μετέφερε τα στελέχη σε μια αεροπορική βάση όπου ένα ιδιωτικό τζετ τους μετέφερε στη συνέχεια στο Τελ Αβίβ.

Εχουν επιβεβαιωθεί μερικές ειδήσεις που μας προβληματίζουν.

-Οσο πέφτει η νυχτα, ομάδες πολιτών περιφρουρούν συνοικίες και δρόμους, οπλισμένοι με απλά μέσα. Τις προηγούμενες μέρες αναφέρθηκε πολλές φορές πως πιάστηκαν πλιατσικολόγοι την ώρα που έκλεβαν και είχαν πανω τους αστυνομικές ταυτότητες. Είναι διάχυτη η εντυπωση πως μπάτσοι και συνεργάτες τους έχουν κάνει πολλές λεηλασίες.

Εδω πρέπει να υπογραμμίσουμε πως οι μπάτσοι και το ασφαλιταριό είναι πάρα πολλοί.Ακόμα, ο στρατός έχει σταθεί αλληλέγγυος ή ουδέτερος μέχρι τώρα και ειδικά μετα από το κάψιμο μερικών οχημάτων, απόψε υπάρχουν μπλόκα σε πολλούς κεντρικούς δρόμους, μερικά ανά 500 μέτρα. Επίσης καποια μπλόκα πυροβολήθηκαν από μπάτσους χωρις να υπαρξουν πληροφορίες για θύματα.

-Νωρίτερα αναφέρθηκε πως 3 μεταγωγικά αεροπλάνα έφτασαν από το Ισραήλ μεταφέροντας εξοπλισμό καταστολής, όπως δακρυγόνα, τίζερς και όπλα, μερικά μάλιστα απαγορευμένα. Εχει επιβεβαιωθεί από δημοσιογραφους, συνταξιούχους στρατιωτικούς και εργαζόμενους στο αεροδρόμιο του Καίρου.

-Νωρίτερα έγινε γνωστό πως μετά την άρνηση της Σαουδικής αραβιας να προσφέρει καταφύγιο στον Μουμπάρακ, προσέφερε το Ισραήλ !!!!!

Ο καθήκαρος  εξακολουθεί να είναι στην Αϊγυπτο κλεισμένος κάπου παρεα με στρατιωτικούς. Μαθεύτηκε πως σχεδιάζεται να βγει παλι υτο ασφαληταριό στους δρόμους και μάλιστα με πολιτικά και οπλισμό

Αν το τελευταίο γίνει, σημαίνει πως ο Μουμπάρακ έχει γαντζωθεί καλά από την καρέκλα και δεν αφήνει την εξουσία με τίποτα, χρησιμοποιώντας όλο το μηχανισμό καταστολής και μη διστάζοντας να αιματοκυλίσει τη χώρα. Φυσικά δεν θα το κάνει αν δεν παρει την υποστήριξη των αμερικάνων, που τρέμουν στην ιδέα πως η χώρα θα αποκτήσει ισλαμική διακυβέρνηση. Οι αμερικάνοι ταίζουν 1,5 δις δολαρια με στρατιωτικό εξοπλισμό για να βοηθάνε το Ισραήλ δίπλα, καθε χρόνο.

Φυσικά οι αμερικάνοι θα είναι άμεσα υπευθυνοι σε ότι συμφορά βρει το λαό της Αιγύπτου

το βράδυ:http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1254481

7:42 Το κεντρικό κτίριο του εθνικού κόμματος καίγεται ακόμη.

6:00 Σε δηλώσεις του στο CNN ο πρέσβης της Αιγύπτου στις ΗΠΑ, Sameh Shoukry, ενημέρωσε ότι δεν έχουν μέχρι στιγμής υπάρξει νέες οδηγίες ή κάπου είδους επίσημη επικοινωνία με την κυβέρνηση της Αιγύπτου.

5:29 H αιγυπτιακή τηλεόραση δείχνει εικόνες από στρατιώτες που προχωρούν σε μαζικές συλλήψεις διαδηλωτών τις πρώτες πρωινές ώρες εξαιτίας της απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

4:50 Ο αιγυπτιακός στρατός, σύμφωνα με το Reuters, δυσκολεύτηκε εξαιρετικά να ανακτήσει τον έλεγχο των δρόμων στην Αλεξάνδρεια, καθώς χιλιάδες διαδηλωτές αψήφησαν την απαγόρευση κυκλοφορίας μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

3:01 Ο ανταποκριτής του τηλεοπτικού δικτύου στην Αίγυπτο μεταδίδει ότι περίπου 6.000 φυλακισμένοι δραπέτευσαν και από τη φυλακή Abu Zaabel.

2:16 Σύμφωνα με το Al Jazeera η επίθεση στη φυλακή Demu στη Fayum από την οποία έδρασαν περίπου 1.000 κρατούμενοι πραγματοποιήθηκε με εξωτερική παρέμβαση και βοήθεια για να απελευθερωθούν πολιτικοί κρατούμενοι.

2:10 Σύμφωνα με το Reuters υπάρχουν καταγγελίες από διάφορα νοσοκομεία της χώρας ότι οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό έχουν δεχτεί διαταγές να μην καταγράφουν τον αριθμό των νεκρών από σφαίρες.

1:48 Το αιγυπτιακό τηλεοπτικό κανάλι Nile TV μεταδίδει ότι περίπου 1.000 φυλακισμένοι απέδρασαν από φυλακή στην πόλη Fayoum, νoτιοδυτικά του Καίρου, αφού πρώτα σκότωσαν τον διευθυντή της φυλακής, που είχε το βαθμό του στρατηγού.

1:21 Το Associated Press μεταδίδει ότι έπειτα από 5 ημέρες διαδηλώσεων ο συνολικός αριθμός των θυμάτων ανέρχεται στους 102, έπειτα από 10 ακόμη που καταγράφηκαν κοντά στην περιοχή Beni Suef, 100 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας.

1:13 Η ιστοσελίδα του περιοδικού Time πληροφορεί ότι ομάδες Βεδουίνων από την οροσειρά του Sinai έχουν θέσει υπό τον έλεγχο τους τις δύο κοντινότερες πόλεις στη Γάζα και απειλούν να επιτεθούν στη διώρυγα του Σουέζ, εάν δεν παραιτηθεί ο Μουμπάρακ. Επίσης απειλούν να επιτεθούν στα αστυνομικά τμήματα και φυλάκια του νότιου Sinai εάν δεν απελευθερωθούν όλοι οι βεδουίνοι φυλακισμένοι.

00:54 Σύμφωνα με το BBC Αιγύπτιοι επιχειρηματίες εγκαταλείπουν τη χώρα με ιδιωτικά τζετ.

00:39 Τα αραβικά τηλεοπτικά δίκτυα μεταδίδουν αναφορές για ελεύθερο σκοπευτή που δολοφονεί διαδηλωτές από την οροφή του κτιρίου του υπουργείου Εσωτερικών στο Κάιρο.

00:25 Η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου παρουσιάζει ανα τακτά χρονικά διαστήματα φωτογραφίες, ονόματα και διευθύνσεις ατόμων που κατηγορούνται για επιθέσεις σε δημόσιες υπηρεσίες και μαγαζιά.

00:00 Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι 17 άτομα σκοτώθηκαν και πολλοί περισσότεροι τραυματίσθηκαν από την αστυνομία, κατά τη διάρκεια επιθέσεων σε 2 αστυνομικά τμήματα στις πόλεις Biba και Nasser.

23:12 Αναφορές από το Κάιρο για διαδήλωση χιλιάδων στο κέντρο της πόλης παρά το προχωρημένο της ώρας. Σύμφωνα με το BBC οι διαδηλωτές δεν αποχωρούν καθώς περίμεναν χρόνια για ουσιαστικές αλλαγές στην πολιτική του καθεστώτος και βλέποντας επί του παρόντος ότι οι διαμαρτυρίες τους έχουν αποτέλεσμα, αυτό που ξεκάθαρα επιθυμούν είναι η αποχώρηση του προέδρου Μουμπάρακ από την εξουσία.

22:35 Το Reuters μεταδίδει ότι οι διαδηλωτές πυρπόλησαν το κτίριο της αρμόδιας υπηρεσίας για τους φόρους κοντά στο υπουργείο Εσωτερικών του Καΐρου. Ο Μπαράκ Ομπάμα πραγματοποιεί σύσκεψη με κορυφαίους συμβούλους ανάμεσα τους και τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον σύμβουλο για θέματα εθνικής ασφάλειας, Τομ Ντόνιλον για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο.

22:25 Σύμφωνα με εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, το δίκτυο επικοινωνίας έχει αρχίσει να επαναλειτουργεί.

7η Μέρα. Η εξέγερση ανασυντάσσεται.Η κατάληψη της πλατείας Ταχρίρ κομβική για την συνέχεια της.

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1255302

Η εξέγερση συνεχίζεται. Για αυριο Τριτη ετοιμάζεται διαδήλωση εκατομμυριων. Σήμερα ο κόσμος πάλι στους δρόμους.

Κάποια μαγαζιά (κυρίως αυτα που πουλάνε φαγητό) ανοιξαν μετα από μέρες.

εδω βάζουμε τα νεώτερα

Aυτή την στιγμή πάλι δεκαδες χιλιάδες κόσμου στην κεντρική πλατεία.

Κάποιοι είναι εκει ξενυχτησμένοι από το βράδυ.

Το ηθικό πολύ ψηλά.

Για αυριο ετοιμάζεται διαδήλωση εκατομμυρίων.

Οι αδελφοι μουσουλμάνοι στηρίζουν τον Mohamed ElBaradei(τον δυτικόφολο) ως βασικο συνομιλητη! «the Muslim Brotherhood, appearing to go back on its endorsement of leading figure Mohamed ElBaradei as a negotiator with Mr Mubarak.» (κι εδώ γελάμε λιγάκι με τους ισλαμοφάγους!)

Άλλη μια μεγάλη μέρα για την Αίγυπτο και τον κόσμο.

Ροή ειδήσεων να ακολουθεί για αυτην την μέρα.

Για την ώρα, η αστυνομία εμφανίζεται μόνο με την προστασία του στρατού στους δρόμους των Αιγυπτιακών πόλεων

– Συνωστισμός στα καταστήματα στην Αίγυπτο, όσοι έχουν χρήματα προσπαθούν να στοκάρουν προμήθειες. Στην Αλεξάνδρεια υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στα φαρμακεία

– Έχει ήδη διαδοθεί το κάλεσμα για την αυριανή συγκέντρωση – που αποκαλείται του 1.000.000 ανθρώπων. Το θέμα όμως είναι σήμερα τι θα γίνει, καθώς συρρέει κόσμος στην Tahrir.

– Η χειρότερη καταστροφή (για το Ισραήλ) από την Ιρανική επανάσταση, η εξέγερση στην Αίγυπτο – κατά την Jerusalem Post

– Μουμπάρακ στο CNN: Οι πολίτες διαδηλωτές και οι νέοι έχουν δίκιο που φωνάζουν (!). Αλλά έχουν παρεισφρύσει ανάμεσά τους και Αδελφοί Μουσουλμάνοι, τύποι που δεν σέβονται τις πολιτικές ελευθερίες

– Η ανταποκρίτρια του Al Jazeera στο Κάιρο σημείωνε ότι η αστυνομία έχει αρχίσει να επιστρέφει στους δρόμους, κυρίως για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας.

– Το καθεστώς ελπίζει στην κούραση και το φόβο του πληθυσμού για περαιτέρω έλλειψη τροφίμων και νέα περιστατικά κοινής βίας και εγκληματικότητας

(the pressproject)

-Από το πρωί  στην πλατεία «Απελευθέρωσης» βρίσκονται πάνω από 10.000 πολίτες. Άρματα μάχης προσπάθησαν να «εισβάλλουν» στη πλατεία, απωθήθηκαν επιτυχώς από τους πολίτες, που καλούσαν όμως τον κόσμο να ξανακατέβει. Εκεί δημιούργησαν ένα «Λαϊκό κοινοβούλιο» και συζητούσαν όλα τα θέματα που αφορούν την νέα κατάσταση που διαμορφώνεται…

-Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ζήτησε από τους πολίτες του να εγκαταλείψουν ΑΜΕΣΩΣ την Αίγυπτο. Το Ισραήλ είναι πια το μόνο κράτος στον κόσμο που στηρίζει τον Μουμπάρακ ανοιχτά και ασκεί πιέσεις στο Λευκό Οίκο να τον σώσει. Μάλιστα ο πρώην πρόεδρος του «αριστερού» κόμματος Μέρτζ-μέλος της σοσιαλιστικής διεθνούς, πρόεδρος της οποίας είναι ο Γιωργάκης, απεύθυνε έκκληση στον Ομπάμα να σώσει τον Μουμπάρακ.

-Ακόμα, είδαμε να αναπτύσσεται μια νέου είδους «μπίζνα» λόγω της διακοπής του internet, πολλοί στο εξωτερικό διαθέτουν τηλεφωνικές συνδέσεις ώστε κάποιος που θέλει από την Αίγυπτο να συνδεθεί εκεί και να έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο. Οι περισσότεροι αριθμοί που ανακοινώθηκαν είναι παγίδες υψηλών χρεώσεων που θα φτάσουν αργότερα στους Αιγύπτιους που επιχειρούν να ενημερώσουν τον κόσμο.

Πριν από λίγο η διοίκηση των Αιγυπτιακών σιδηροδρόμων ανακοίνωσε πως αναστέλλει όλα τα δρομολόγια επ ‘αόριστον, για να εμποδίσει τη μετακίνηση κρατουμένων που απελευθερώθηκαν από τις φυλακές.

Εκπρόσωποι των διαδηλωτών είπαν πως αυτό έγινε για να σταματήσει η προσέλευση και άλλων διαδηλωτών στο Κάιρο.

Σημειώνεται πως οι αποστάσεις μεταξύ των κύριων πόλεων στην Αίγυπτο είναι μικρές.

Στο Κάιρο, σε ένα νοσοκομείο γίνεται από χτες το αδιαχώρητο.

Ανακοινώθηκε από την κρατική τηλεόραση χτες πως υπήρχε ανάγκη για αιμα, μετά από την επίθεση στο υπουργείο εσωτερικών. Πολλοί πήγαν σε δύο κεντρικά νοσοκομεία αλλά είπαν πως δεν βρήκαν κανέναν εκεί. Ετσι, καποιοι κατεφυγαν σε περιφερειακά νοσοκομεία στα προάστια της πόλης και οργανώθηκε μια εκτεταμένη προσφορά αίματος από πολλούς.

Σήμερα, και όλη τη νύχτα χθες ήταν μόνιμα κατειλημένα και τα 10 κρεβάτια  που προορίζονται για δωρητές αίματος. Οι άνθρωποι έλεγαν «μαθαμε πως υπάρχει ανάγκη για αίμα και ήρθαμε, τιποτ’ άλλο».

Όπως καταλαβαίνετε και από το αγγλικό κείμενο από πάνω, οι εξεγερμένοι διαδηλωτές της κεντρικής πλατείας του καϊρου έδωσαν διορία στον στρατό να διαλέξει πλευρά.

Και είτε οριστικα, αμετάκλητα και τελειωτικά να ενωθούν με το εξεγερμένο πλήθος που ζητά κρεμάλα για τον Μουμπαρακ και την κλίκα του,όπως και ζητά  ψωμι και ελευθερίες είτε να αρχίσει η τελική αναμέτρηση μεταξύ τους.

Τα πραγματα είναι συγκλονιστικά, τρομερά και πρωτοφανή και η ανθρωπότητα έχει να τα ζήσει από το 1956 στην ουγγρική επανασταση (άλλοι λενε από το 1975 από την πορτογαλικη αλλα εκεινη η επανασταση ξεκινησε από τον στρατο και οχι απο το πληθος)

Άμεσα χρειαζεται ΕΔΩ να παμε Αιγυπτιακή πρεσβεία τωρα και να την καταλαβουμε βγαζοντας μηνυματα υποστηριξης στους εξεγερμενους.

Καλως λοιπον ανοιξε νεο νημα.

Όταν ο Ανθρωπος και οι Άνθρωποι σπανε τις αλυσίδες τους,

δεν τους τρομάζουν  ουτε οι αποστασεις, ουτε να περπατησουν 50 και 100 χιλιομετρα με τα ποδια το βραδυ, ουτε ο στρατος,ουτε το κομμενο ιντερνετ και κινητα,ουτε τα λοκ οαυτ σε τρενα και δημοσιες συγκοινωνιες, ουτε η μεγαλυτερη αναλογικα αστυνομια του κοσμου και η πιο κτηνωδης και διεφθαρμενη, ουτε οι πολιτικαντηδες που καλουν για αυτοσυγκρατηση, ουτε οι συκοφαντες, ουτε οι προβοκατορες,ουτε οι σφαίρες

και  τοτε εχει τα αντερα να δινει διοριες στον στρατο να διαλεξει πλευρα.

Τοτε ειναι ελευθερος και αφοβος.

Τοτε ειναι ετοιμος να φερει κατι καινουργιο που δεν χωρα στην πολιτικη τους.

Τοτε ειναι Ανθρωπος

Κάποιοι (όπως φαίνεται και από καποια σχολια στα κρυμμενα) δεν εχουν ακομη καταλαβει τι εχει γινει και κανουν αστειακια νομίζοντας ότι ‘ναναι…

Λεμε οτι οι εξεγερμενοι διαδηλωτες  εδωσαν διορια για την ΠΡΟΣΕΧΗ παρασκευή στον στρατο να παρει οριστικα και αμετακλητα θεση με ποια πλευρα θα παει.

Ή με την εξεγερση ή με το καθεστώς.

Κι ότι ήδη από την πέμπτη που έρχεται, θα εχουν καταλαβει την σταση του στρατου γιατι την ενδεχόμενη σιωπη του θα την εκλαβουν ως υποστηριξη προς το καθεστως.

Λεμε οτι ξεκινησε η μεγαλη βδομαδα της Επαναστασης που δεν καθοδηγειται απο πολιτικαντηδες ή παπαδες.

Την ανακοινωση την εβγαλαν ΣΗΜΕΡΑ οι εξεγερμενοι της αιγυπτου μεσω αυτοσχεδιων ομαδων εξεγερμενης νεολαίας.

ΡΕ ΞΥΠΝΗΣΤΕ!Ο ΚΟΣΜΟΣ ΞΥΠΝΗΣΕ!

Φαίνεται πως ο κόσμος δεν πτοήθηκε καθόλου από την απαγόρευση κυκλοφορίας των τραίνων. Ηδη στην Πλατεία Απελευθέρωσης είναι πάνω από 250.000 άνθρωποι σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα και έρχονται όλο και περισσότεροι συνέχεια. Πολλά λεωφορεία στους περιφερειακούς δρόμους αποβιβάζουν κόσμο συνεχώς που παει την πλατεία.

Υπάρχει μια αξιοθαύμαστη αυτοοργάνωση από τις 25/1 που ξεκινησε η λαϊκή αντίδραση που σήμερα είναι σε πλήρη ανάπτυξη.

Οχι μόνο ομάδες στους δρόμους που ρυθμίζουν την κυκλοφορία και φυλανε για πλιατσικολόγους, όχι μόνο εθελοντές που πήγαν στα νοσοκομεία  και έχουν οργανωθεί σε ομάδες και αλλάζουν….

Μαθαμε για κέντρο αντιπληροφόρησης μεσα στην πλατεία, στήνεται σε λίγο.

Μάθαμε για μαγειρείο και διανομή φαγητού επίσης στην πλατεία και σε όσους είναι εκεί.

Ακόμα, πολλοί μαζευουν σκουπίδια και καθαρίζουν καθε 1 ώρα.

Αλλοι έχουν οργανώσει μια ομάδα αυτοκινήτων για κάθε είδους μεταφορά από και προς την πλατεία.

Οι Μουσουλμάνοι ειδικά έχουν εμψυχωθεί πολύ από τους χριστιανούς που τους φυλάνε και περιπολούν την ώρα που εκείνοι κάνουν την προσευχή τους μαζικά. Μην ξεχνάμε πως είχε μπει βόμβα, πριν 30 μέρες περίπου με σκοπό να διαταράξει τις σχέσεις μεταξύ τους.

Πρωην πλιατσικολογοι εντάσσονται στους διαδηλωτές και στις ομάδες οργάνωσης της εξέγερσης.

Το θέμα εδώ ήρθε τις προηγουμενες μερες, συκοφαντικα και παραμορφωμένα.

Η αληθεια είναι ότι η 29 Γενάρη ήταν η 8 Δεκέμβρη της αιγυπτιακής επανάστασης και ειδικα εκεινη την μέρα έγινε όργιο πλιάτσικου απο πάρα πολλους.

Αυτό δεν είχε γίνει ούτε τις προηγούμενες μέρες ούτε επαναλήφθηκε τις επόμενες παρα μόνο σε πολυ μκροτερο βαθμό και ένταση.

Αυτοι οι πλιατσικολογοι που οργιασαν στις 29 ΔΕΝ συνελήφθησαν απο τον στρατό (και μαλιστα ένα παραπονο της μεσαιας ιδιοκτησιας που και αυτη πληγηκε απο το μαζικο πλιατσικο εκείνη την μέρα ήταν που είναι ο στρατος και γιατι τους αφησε μονους)

Αυτοι οι πλιατσικολογοι στην πλειοψηφια τους δεν ηταν ουτε παρακρατικοι ουτε μαφιοζοι αλλα απλα εξαθλιωμενοι(ζητιανοι, ανεργοι κλπ) που για μια μερα(ή καλυτερα νύχτα)  βρηκαν την ευκαιρια της ζωης τους.

Δεν συνεληφθησαν, ουτε ο στρατός τους έκανε τιποτα. (αλλα μετα απο εκεινη την μερα δηλωσε ότι ΣΤΟ ΕΞΗΣ θα τους συλλαμβανουν)

Καποιοι απο αυτους τωρα εντασσονται οργανωμενα στην επανασταση και πλαισιωνουν τις ομαδες βοηθειας κλπ

Γιαυτο και σημερα δεν ακουγονται πολλα για πλιατσικα και τετοια αναλογα.

Η εξέγερση έχει περάσει πια σε άλλη φάση.

ΥΓ Η είδηση είναι επιβεβαιωμένη και διασταυρωμένη από επικοινωνία με ανθρωπους από εκει.

Και να κόψουν το δίκτυο και τις επικοινωνίες ο πλανήτης είναι πια ένα μικρό χωριό και αυτό δεν αλλάζει…

To καθεστώς πια είναι σε πανικό και αδυναμία θανατηφόρα.

Ο Μουμπάρακ μόλις διέταξε τον αντιπρόεδρο του να έρθει σε επαφή για συνομιλίες με την «αντιπολιτευση» για να κανουν μαζι θεσμικές αλλαγές και διεμήνυσε ότι σημερα που αναμενονται πορείες εκατομμυρίων σε Αλεξάνδρεια και Καϊρο δεν θα πυροβολήσουν οι στρατιωτες.

(αλήθεια νομίζει ότι ελέγχει ακόμη τους απλους φαντάρους ή ξέρει ότι δεν τους ελεγχει και το παιζει τσάμπα ανθρωπιστής;)

Η φωνή των ελλήνων εφοπλιστών στην ελλάδα η γνωστή και μη εξαιρετέα Ναυτεμπορική γράφει:

»

Ο Μοχάμεντ ελ -Μπαραντέι, επί χρόνια διαπραγματευτής με το Ιράν, είναι παλιός γνώριμος της Δύσης. Ωστόσο, κατέβηκε στη διαδήλωση χθες κραδαίνοντας την υποστήριξη των «Αδελφών Μουσουλμάνων» για να σχηματίσει, όπως είπε, κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Μπορεί η υποστήριξη των «Αδελφών Μουσουλμάνων» να οδηγήσει σε «περισσότερη» δημοκρατία;

Είναι προφανές πως η απάντηση είναι όχι, κάτι που μοιάζουν να αγνοούν, εσκεμμένα ή μη, τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης, που παρουσιάζουν συχνά το πλήθος που εκτονώνεται και λεηλατεί σαν μια στρατιά συνειδητοποιημένων αγωνιστών της ελευθερίας. Είναι προφανές πως το διακύβευμα είναι μεγάλο όχι μόνο για την Αίγυπτο, αλλά για ολόκληρη την περιοχή

Οντως κύριοι εφοπλιστές το διακύβευμα ειναι μεγάλο για όλους μας.

Παιζεται το κεφάλι σας και παίζουμε το κεφάλι μας πια.Τα πραγματα για ολοκληρη την περιοχή είναι στην κόψη.

Και βλέπουμε πόσο συκοφαντείται το εξεγερμένο πλήθος ως απλά ασυνειδητοι που λεηλατούν και εκτονώνονται.

Αλλα και πόσο μπερδεμένη είναι η κατάσταση πολιτικα καθώς ο αγαπημένος της δύσης και υπεράνω υποψίας Μοχάμεντ ελ -Μπαραντέι συμμαχει με τους αδελφούς μουσουλμάνους σε μια αδιανοητη μεχρι πριν λιγο συμμαχια.

Το θέμα όμως είναι ότι η κατάσταση είναι (τουλάχιστον ακόμη) στα χερια της κοινωνικής εξέγερσης και όχι της κοσμικής ή θρησκευτικής πολιτικής.

Αυτό που συμβαίνει είναι σαρωτική κοινωνική επανάσταση που προσπερασε την πολιτική καταλαμβάνοντας την εξ απήνης και αυτη τρεχει τωρα με αγωνία να παρέμβει, να καπηλευτεί και να ορίσει.

Ξεχάστε τις κλασικές πολιτικές αναλύσεις που μυρίζουν μούχλα και αντιμετωπίζουν το εξεγερσιακο βιωμα και πραγματικότητα μηχανιστικά και μέσα στα στημένα κανάλια της πολιτικής.

Εδώ συμβαίνει κάτι πολυ περισσότερο και πιο φοβερό που η κλασική πολιτική δεν μπορεί να αναλυσει γιατί δεν αναγεται σε αυτήν.

Mόλις τωρα τα καθάρματα της εξουσίας έκλεισαν και την τελευταία δίοδο προς το ίντερνετ. Το noor group ο τελευταίος internet provider που είχε απομείνει (με dial up και πανάκριβες τιμές) πάει και αυτό. Σφραγίζουν μια χώρα 80 εκατομμυρίων. Σήμερα ξημερώνει η πιο δραματική μερα για την Αίγυπτο. Εν τω μεταξύ ο κόσμος αψηφά την συντονισμένη τρομοκρατία και συνεχίζει να καταφτάνει στην πλατεία.

Οι φήμες στην πλατεία λένε ότι ο Μουμπάρακ βρίσκεται στο Σινά

– Διαδηλωτές έχουν έρθει στο Κάιρο από πολλά μέρη της χώρας με ΙΧ αλλά και ναυλωμένα λεωφορεία. Τα τρένα δεν λειτουργούν πουθενά, ούτε υπάρχουν εσωτερικές πτήσεις

– Κανένα ίχνος αστυνομίας στην Tahrir, ο στρατός συνεχίζει να ελέγχει τις ταυτότητες και τις τσάντες των περαστικών

– Στα πλάνα του AJ βλέπουμε ότι ο κόσμος που συγκεντρώνεται στην πλατεία Tahrir έχει αρχίσει να αυξάνεται.

– Και οικονομικού περιεχομένου συνθήματα δονούν αυτή τη στιγμή της πλατεία Tahrir του Καϊρου: Για το βασικό μισθό και την πολυτελή ζωή των προνομιούχων

– Η προσέλευση στην Tahrir συνεχίζεται. Περισσότερες γυναίκες και παιδιά σήμερα, σε σχέση με τις προηγούμενες συγκεντρώσεις

8η μέρα. 1 Φλεβάρη. Ο κόσμος επιστρέφει μαζικά στους δρόμους για να υπερασπίσει την επανάσταση του.

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1255602

Το καθεστώς του σοσιαληστη Μουμπάρακ πέφτει !

-Περίπου 600.000 συγκεντρωμένοι στην πλατεία απελευθέρωσης τώρα

-Μεγάλες ομάδες διαδηλωτών στις εισόδους της πλατείας ελέγχουν όσους έρχονται για να αποφύγουν να βρεθούν όπλα ανάμεσα στον κόσμο.

-Δεν λειτουργεί καμιά επικοινωνία, πέρα από απλά τηλέφωνα σε κάποιες περιοχές.

-Ο Μουμπάρακ δημιουργεί ομάδες δικών του διαδηλωτών με μεροκάματο 300 Αιγυπτιακές λίρες, Ηδη εμφανίστηκαν μερικοί και τους πήραν με τις πέτρες.

-Η δύση και το Ισραήλ προσφέρουν ακόμη συμπαράσταση στο καθεστώς

-Η ροή ενημέρωσης έχει προβλήματα, αλλά υπάρχει ακόμα.

-Οι μεγάλες εταιρείες σταμάτησαν αν δουλεύουν. Σήμερα είναι μια νεκρή μέρα στην Αίγυπτο. Είναι όλα κλειστά.

-Ο στρατός φυλάει την προεδρική κατοικία του Μουυμπάρακ, οι διαδηλωτές σκοπεύουν να πάνε προς τα εκεί.

Στην πλατεία έχει μαζευτεί πολύς κόσμος, πολλοί λένε πως είναι πάνω από 1.000.000 άνθρωποι. Αναμένεται να ξεκινήσουν σε μιά ώρα περίπου.

Στις παρυφές της πλατείας πηγαινοέρχονται συνεχώς λεωφορεία που μεταφέρουν κόσμο.

Πολλοί ήρθαν με τα πόδια περπατώντας όλη τη νύχτα, από τις γύρω πόλεις ή και την Αλεξάνδρεια, καθώς η κυβέρνηση σταμάτησε τα τραίνα.

Νερό, χυμοί, πρώτες βοήθειες, φαγητό υπάρχουν στην πλατεία για όλους.

Οι στρατιώτες κρατάνε φιλική σταση μέχρι στιγμής ενώ οι μπάτσοι είναι άφαντοι.

Ακτιβιστές ανακοίνωσαν πως έχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για 300 νεκρούς, 3000 συλληφθέντες και πάνω από 6000 τραυματίες, από τις προηγούμενες μέρες. Αναζητούν στοιχεία, λένε.

Ακόμη, στα σύνορα με τη Γάζα, στη Ράφα, ακτιβιστές προσπαθούν από χτες να μπουν.

Βλέπουν μόνο άρματα μάχης να έχουν κλείσει τις διόδους και να μην επιτρέπουν καμία κίνηση, ενώ δεν υπάρχουν αιγύπτιοι υπάλληλοι και μπάτσοι εκεί.

…με αρκετές δυσκολίες στην ροή ειδήσεων !

Κόσμος συνεχίζει να πηγαίνει στην πλατεία που έχει γεμίσει από κόσμο.

Ολοι οι γύρω δρόμοι είναι πλημμυρισμένοι, ακόμα και συνωστισμός παρατηρηθηκε σε μερικά μερη.

Υπολογίζεται πως είναι πάνω από 2.000.000 τώρα στο κέντρο του Καίρου και συνεχώς αυξάνονται.

Στην πλατεία βγήκε ένας ιμάμης σε ένα μπαλκόνι και δεν ακουγόταν καν από τις φωνές του πλήθους.

Κάποιοι έχουν στήσει μικροφωνικές στους γύρω δρόμους και προσπαθούν να ενημερώνουν.

Στους στρατιώτες μοιράζονται φυλλάδια που λένε «είστε μαζί μας ή με το Μουμπάρακ?»

Οι αριθμοί των διαδηλωτών αυτη την ωρα και με κάθε επιφύλαξη:

-Πλατεία απελευθέρωσης Κάιρο, 2.000.000

-Μανσουρα, 250.000

-Αλεξάνδρια, 400.000

-Σουέζ, 250.000

Είναι όλοι στο δρόμο!

Ήρωας της Αιγυπτιακής Επανάστασης σε όλο τον κόσμο έχει γίνει ένας μουσάτος που ούρλιαζε στις κάμερες:»είτε είσαι μουσουλμάνος, είτε χριστιανός, είτε άθεος πρέπει να πολεμήσεις για τα δικαιώματα σου.Δεν θα μας ξαναφιμώσουν».Η επανάσταση όχι μόνο δεν έχει θεοκρατικό χαρακτήρα αλλά ήδη συνταράσσει το πιο βάναυσο θεοκρατικό καθεστώς του πλανήτη, αυτό της Σαουδικής αραβίας όπου και κει έχουν ξεκινησει για πρώτη φορά διαδηλώσεις που ζητάνε ελευθερίες και δικαιωματα.Όλο το νετ είναι γεματο από μηνύματα σαουδάραβων υπερ της επαναστασης και κατά του καθεστώτος τους.

Υπάρχει μία αναφορά για 4 εκατομμύρια κόσμο στο Κάιρο συνολικά που διαδηλώνει.

Ακόμα, γίνεται λόγος συχνά, και μάλλον ισχύει, πως ομάδες περιφρούρησης από πολίτες και στρατιώτες γύρω από την πλατεία έχουν βρει αρκετούς ασφαλήτες οπλισμένους αλλά και αυτοκίνητα με οπλισμό που προσπαθούσαν να προσεγγίσουν στην πλατεία, ένα από αυτά σπάστηκε.

Για το παραπάνω πόστ με τα στοιχεια σύνδεσης, στην Αϊγυπτο δεν υπάρχει ιντερνετ, τα τηλεφωνα δεν λειτουργούν στο μεγαλύτερο μέρος της  πόλης, πολλά δε από τα νούμερα είναι παγίδες για πελάτες που θα χρεωθούν μετά υπέρογκα.

μεταδίδεται από το al jazeera ότι:

Τουρίστες (από Αμερική και Βρετανία) που βρίσκονται στο Κάιρο και γενικότερα στην Αίγυπτο, αρνούνται να εγκαταλείψουν τη χώρα(σε πείσμα των κρατών τους), καθώς νιώθουν υπερήφανοι που βρίσκονται και συμμετέχουν σε μια γιορτή της δημοκρατίας!

σχόλιο: Αυτό είναι ξεκάθαρη άρνηση της υπηκοότητας στα κράτη τους! Αρνούνται να υπακούσουν στις επιταγές των κρατών τους που «τρέμουν» και «νοιάζονται» για τη ζωή των υπηκόων!

H δήλωση του Έλληνα Υπεξ είναι αντάξια αυτή του Ισραηλινού και μνημείο φασισμού.Επιστροφή στην ομαλότητα ε; Κατά τα άλλα οι ποδοσφαιρικές συναντήσεις έχουν αναβληθεί επαόριστον, τα καζίνο έχουν κλείσει (να που μια ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ επανασταση μπορει να μπλοκαρει τετοιες αηδίες) και ο κόσμος είναι εκατομμύρια στους δρόμους. Τα δυτικά μέσα παραπληροφόρησης έχουν τρομοκρατηθεί πολύ περισσότερο από το αλ τζαζίρα. Σήμερα μην ξεχνάμε ότι είναι απλά μια μέρα επειδειξης δυναμης των αριθμών των εξεγερμένων. Το μεγάλο ραντεβού είναι την Παρασκευή όπου θα γίνει προγραμματισμένα(!!) τριπλή έφοδος απο τους εξεγερμένους σε προεδρικό μέγαρο, ψευτοβουλή και τηλεοραση.(το ακούτε μεγαλοδημοσιογραφοι εδω;ειστε στοχοποιημενοι απο την επανασταση!)

Να πούμε γι’αυτην την φωτογραφία που μπήκε ότι δεν δειχνει όλο τον κοσμο καθώς ο κόσμος έχει γεμίσει και τους παραπλευρους δρόμους και άλλες λεωφόρους.Ένα πολυβουο μελίσσι το κάιρο σήμερα.Ίσως η μεγαλύτερη συγκέντρωση εξεγερμένων όλης της ιστορίας. Και επίσης δεν υπάρχει κόσμος μόνο στο Καιρο αλλα και στην Αλεξάνδρεια και σε άλλες πόλεις. Και επισης (που εμας μας αφορά άμεσα) ότι η δύση έχει την δική της εγκληματική ευθύνη που δεν έχουμε τώρα ενημέρωση όπως θα άρμοζε στο 2011 και στο ίντερνετ για εκεί. Δεν έχει στείλει καν παρατηρητές και επιπλέον δεν πιέζει για να ξανανοιξει το νετ!

Μπάτσος παρατά το πόστο του και κλαίει από την συγκίνηση. Πίστεψέ με, μια αυθεντική λαϊκή επανάσταση δεν απελευθερώνει μόνο χώρες και σώματα, απελευθερώνει και μυαλά και ψυχές.

Αυτή την στιγμή το πρόβλημα είναι ότι οι διαδηλωτές έχουν χειραγωγηθεί από τον στρατό, Μπαραντέι κι άλλους αστούς και δεν επιτίθενται στο κτήριο της τηλεόρασης ή το παλάτι. Ο σκοπός τους είναι η μετάβαση να γίνει ήρεμα και μαλακά ώστε να περάσει απλώς η εξουσία σε κάποιους άλλους. Δεν θέλουν το καθεστώς να «ανατραπεί δυναμικά» και ο λαός να καταλάβει ότι μπορεί να αυτοοργανωθεί και να αυτοδιαχειριστεί.

Τεράστιο πανό στην Πλατεία Απελευθέρωσης καταγράφει τα αιτήματα των επαναστατημένων.

1. Συνέλευση ειδικών, ακαδημαϊκών και εκπροσώπων του λαού για να σχεδιαστεί το μέλλον των κινητοποιήσεων και της χώρας.

2. Σύσταση συνταγματικής εθνοσυνέλευσης

3. Να γίνεται η πληρωμή των διοδίων της διώρυγας του Σουέζ σε Αιγυπτιακές λίρες κι όχι σε δολλάρια.

Στην πλατεία έχουν μείνει πολλοί και έχουν στήσει σκηνές.

Η οργάνωση και πάλι είναι αξιοθαύμαστη, φαγητό για όσους πεινάνε, νερό, καθαριότητα.

Ολα τα πανό και τα χαρτόνια που κρατούσαν οι διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί σε ένα σημείο για να τα βλέπουν όλοι.

Επίσης πολλοί διαδηλωτές είπαν πως δεν πρόκειται να φύγουν από την πλατεία, αν δεν φύγει ο Μουμπάρακ και το σόι του από τη χώρα.

Οι επικοινωνίες δεν λειτουργούν, περα από ελάχιστα κινητά και σταθερά τηλέφωνα.

Οι αμερικάνοι προωθούν τη λύση της ειρηνικής μετάβασης, καθώς μονο για τα συμφέροντα τους νοιάζονται και έχουν στείλει αντιπρόσωπο να παζαρέψει τον Μουμπάρακ.

Mια εξέγερση που έχει το σθένος να δίνει διορίες στον στρατό και να ορίζει από τώρα την μέρα(Παρασκευή) που θα επιτεθεί σε τηλεόραση, προεδρικό μέγαρο και βουλή απέχει πολύ από το να έχει παραπλανηθεί απο πολιτικαντηδες και καριεριστες ή από ειρηνιστικές αυταπάτες…

Σε κάθε επανάσταση ένα μέρος των κατασταλτικών δυνάμεων αλλάζει πλευρά.

Κι σε αυτόν κανόνα δεν υπάρχουν εξαιρεσεις ακριβώς γιατί είναι στην φύση της επανάστασης να τα αλλαζει ολα συθεμελα και να κλονιζει τις δομές της εξουσίας αλλά και αυτών των παγιωμένων ανθρώπινων δομών.

Κάποιοι που ήταν μπάτσοι ανακαλύπτον— από την δύναμη της ενέργειας του πλήθους αλλά και από την αίσθηση δικαιοσύνης που εκπέμπει—- ότι είναι άνθρωποι και έτσι κλαινε.

Οι χειρότεροι απλά φοβούνται και τρέμουν και εύχονται επιστροφή στα παλιά και στην ομαλότητα.

Η κάλυψη της ελληνικής τηλεόρασης είναι άθλια και επιβεβαιώνει τον ολοκληρωτικό της χαρακτήρα που έχει και εδω και μηνες κλιμακούμενα.

Ενώ όλοι ξέρουμε ότι αυτό είναι καταρχήν και κατεξοχήν μια εξέγερση νεολαίας (σε μια χώρα που το 70% είναι κάτω από 30 χρονων) αυτοι δειχνουν επίτηδες γριές με μπούργκες και μεσήλικες ταλαίπωρους ώστε να περάσουν ψυχολογικά το στερεότυπο των καθυστερημένων μουσουλμανικών μαζών και έτσι να διανθισουν καλύτερα τα κείμενα που έχουν προδικάσει ότι εκει θα γίνει ό,τι και στο Ιραν το 79.

Όμως επειδή αυτή η εξέγερση είναι της νεολαίας.

Και επειδή είναι διαθρησκευτική  (με συμμετοχή και των άθεων της Αιγύπτου) και άρα κοσμική στις επιδιώκεις και στα μέσα πάλης της,

επειδή η Αίγυπτος δεν είναι μικρή χώρα και έχει 80 εκατομμυρια κατοίκους,

επειδή βοήθησε τρομερα το ίντερνετ στην εκκινηση της,

και επειδή το δυτικό καθεστώς έχει ανακατευτεί μεχρι τα μπουνια σε μπιζνες και συναλλαγές με το καθεστώς Μουμπάρακ,

αυτή η εξέγερση μας αφορά άμεσα όσο δεν φανταζόμαστε.

Σε ένα (παλιο πια)βίντεο του youtube που έδειχνε τις συγκρούσεις εδώ από τις 15 Δεκέμβρη και την γενική απεργία πολλά σχόλια ήταν από Αιγύπτιους που έκφραζαν την αλληλεγγύη τους και έγραφαν ότι θέλουν να ακολουθήσουν τον δρόμο μας!

Τώρα μάλλον είναι η σειρά μας.

Αυτός ο πλανήτης είναι όντως πια ένα μεγάλο χωριό.

Οι Αιγύπτιοι ήδη έχουν κάνει πολύ περισσότερα από όσα θα έλπιζαν οι άλλοι λαοί για να αγωνιστούν για την ελευθερία τους.

Το θέμα πια είναι πότε εμείς θα κάνουμε…

Η μέρα εκείνη δεν θα αργήσει.

Σε κάθε περίπτωση οι επομενες ώρες και μέρες είναι τρομερά κρισιμες για την εξέλιξη της αιγυπτιακής επανάστασης.

Όλα είναι τρομερά ρευστά και ανοιχτά αλλά και τόσο αναπάντεχα ελπιδοφόρα!

Μήνυμα Μουμπάρακ:

Όλοι περνάμε επίπονες ημέρες. Η πληοψηφία των πολιτών ανησυχούν και αγωνιούν για τις οικογένειες τους. Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών απαιτούν από εμάς να διαλέξουμε μεταξύ χάους και σταθερότητας.

Αγαπητοί μου συμπολίτες. Έδρασα αμέσως και ζήτησα από τον νέο αντιπρόεδρο να ξεκινήσει διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις προκειμένου να γίνουν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις

Ωστόσο υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις που αρνούνται να συμμετάσχουν στο διάλογο επειδή έχουν διαφορετική ατζέντα και για το λόγο αυτό απευθύνομαι σήμερα κατευθείαν στους πολίτες, σε όλους τους άνδρες και τις γυναίκες, στις πόλεις και στην επαρχεία.

Ο κόσμος ξέρει ότι έχω αφιερώσει τη ζωή μου για να υπηρετήσω τους πολίτες. Στόχος μου είναι να φέρω πίσω τη σταθερότητα. Σας λέω ότι υπό τις παρούσες συνθήκες ότι δεν σκόπευα να συμμετάσχω στις επερχόμενες εκλογές.

Σας λέω ότι με απλά λόγια ότι στους λίγους μήνες που μένουν μέχρι τις εκλογές θα μείνω και θα δουλέψω για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Ζητώ και από τα δύο τμήματα της βουλής να προτείνουν αλλαγές στο σύνταγμα

Θα συνεχίσω να δουλεύω στην επόμενη κυβέρνηση ώστε να εξασφαλίσω ότι όλοι θα δουλέψουν για το καλό του λαού. Οι πολικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις θα μας δώσουν την ευκαιρία να παλέψουμε την φτώχεια.

Στους λίγους μήνες που μου μένουν στην εξουσία προσεύχομαι στο Θεό να μου επιτρέψει να υπηρετήσω το λαό μου με τον καλύτερο τρόπο. Ο λαός μας θα ξεπεράσει την κρίση με περισσότερη γνώση και θα κατευθυνθεί με μεγαλύτερη ταχύτητα προς το μέλλον. Ο Hosni Mubarak (για τον ίδιο μιλάει) που σας απευθύνεται σήμερα έχει αφιερώσει τη ζωή του για το καλό του λαού και τον υπηρέτησε.

η πλατεια δονείται

«go away go away revolution until death»

ο μουμπαρακ δήλωσε μεσα στα αλλα πως θα πεθανει στο χώμα της αιγύπτου, μαλακια είπε θα το μετανιώσει

(απο αλτζαζιρα)

Ο Μουμπάρακ εμφανίστηκε με διάγγελμα στο λαο πριν 2 ώρες περίπου.

Τα μάσησε, τα πιπίλησε, έκανε τον ανήξερο, αλλά τελικά είπε πως δεν σκοπεύει να ξαναδιεκδικήσει την εξουσία και η χώρα πρέπει να πάει σε εκλογές. Ετσι, θέλει να μείνει στην καρεκλα μέχρι το Σεπτέμβριο που θα γίνουν εκλογές.

Η αντιπολίτευση φαίνεται να μην έχει γνώμη αλλά μάλλον δεν την εκφράζει ανοιχτά.

Καταρχήν δεν είναι αντιπολίτευση, μετά από τόσα χρόνια διωγμών και καταστολής, η «αδελφότητα μουσουλμάνων» έχει δηλώσει πως δεν έχει βλέψεις για την εξουσία. Ο Μπαραντέι, φυτευτός την τελευταία ώρα από τη δύση, κάνει ένα άσχημο παζάρι σε βάρος του λαού, μια λέει πως δεν υποχωρεί και μια παζαρεύει με τους αμερικάνους που θέλουν ηρεμία και διαιώνιση των συμφερόντων τους.

Ο λαός ειπε ξεκαθαρα, «έχει διορία έως την Παρασκευή» και το εννοούν  όλοι αυτοί που είναι απόψε σε σκηνές στην πλατεία απελευθέρωσης. Οταν οι δηλώσεις του Μουμπάρακ έγιναν γνωστές εκεί, ακούστηκαν άπειρες κατάρες, βρισιές και φωνές. Εχουν ξεσηκωθεί για τα καλά και δεν κάνουν πίσω.

Η δύση πάλι, παιζει το χαρτί της ομαλής μετάβασης αλα Γκρέκα, δηλαδή σιγά σιγά και αργα αλλάζει κάτι ελάχιστο που μεγενθύνεται ώστε ο λαός να πειστεί πως κατι κέρδισε αλλά και η φτώχεια του είναι δεδομένη, χωρίς στην ουσία να αλλάξει τίποτα.

Ωστόσο, τίποτα δεν είναι ήρεμο, αεροπλάνα εξακολουθούν να πηγαινοέρχονται, στο αεροδρόμιο του Καίρου γίνεται ένας μαγάλος χαμός, πολλοί πλούσιοι και ξένοι προσπαθούν να φύγουν, ειδικές μονάδες στέλνουν ορισμένα κράτη στις πρεσβείες τους για φύλαξη.

Επιβεβαιώνεται από όλο και περισσότερους πως δεν λειτουργεί το Internet σε όλη την Αίγυπτο, η χώρα φαίνεται να είναι σε αποκλεισμό από τον υπόλοιπο κόσμο.

Μερικοί έχουν καταφέρει να στείλουν μηνύματα με το τουίτερ. Μερικά είναι τα παρακάτω:

Πολλοί ζούμε με κάτω από 50 δολάρια το μήνα, έχουμε ανάγκη να γυρίσουμε στη δουλειά, αλλά έτσι θα εξακολουθούμε να μην βλέπουμε βελτίωση στη ζωή μας.

-Η ομιλία του Μουμπάρακ έριξε λάδι στη φωτιά, πλέον απαιτούμε να παραπεμφθεί σε δίκη.

-Δεν θα παραδοθούμε ποτέ, θα είμαστε κάθε μέρα στην πλατεία μέχρι να φύγει.

-Πως μπορεί να τον πάρει καποιος στα σοβαρά όταν απέτυχε να αιτιολογήσει τη φίμωση τόσων μέσων ενημέρωσης και επικοινωνίας?

-Οταν είπε πως θα συλλάβει όσους κάνανε λεηλασίες, γελάσαμε, δεν θα συλλάβει ποτέ τις προσωπικές του δυνάμεις ασφαλείας

Αυτό που δεν έχει καταλάβει ο Μουμπάρακ και οι εξουσιαστές στη δύση είναι το ίδιο το πρόβλημα, η φτώχια με την παρουσία απίστευτης καταστολής.

πυροβολισμοι στην Αλεξανδρεια και συγκρουσεις με <<οπαδους>> του Μουμπαρακ

βίαιες αντιπαραθέσεις μεταξύ εξεγερμένων και οπαδών του Μουμπάρακ στην Αλεξάνδρεια αυτή την στιγμή. Σε τηλεοπτικές εικόνες εμφανίζεται άρμα του στρατού να επιτίθεται στους εμπλεκόμενους. Ρεπόρτερ του ΑΛ – Τζαζίρα στην περιοχή αναφέρει ότι έπεσαν περισσότερες από μια φορά σφαίρες.  Στην πλατεία επικρατεί πανικός

πηγή: Spiegel

και angry arab (google it)

υγ: η πολίτσια του Μουμπάρακ αριθμεί περίου 1.5 εκατομμύριο τσουτσέκια, που τρέφονται με τα λεφτά των αμερικανών. Είναι μια τεράστια κοινωνική δύναμη, αν συμπεριλάβει κανείς και  τα μέλη των οικογενειών τους.

9η Μέρα.Το καθεστώς αντεπιτίθεται πληρώνοντας τραμπούκους και παρακρατικούς να δολοφονήσουν εξεγερμένους.

2 Φλεβάρη, το ίντερνετ είναι ακόμη πεσμένο, μαζική εισβολή πληρωμένων τραμπούκων και παρακρατικών στην πλατεία.Η μάχη της ταχρίρ και ο θρίαμβος των εξεγερμένων.

Επιβεβαιώνεται από όλο και περισσότερους πως δεν λειτουργεί το Internet σε όλη την Αίγυπτο, η χώρα φαίνεται να είναι σε αποκλεισμό από τον υπόλοιπο κόσμο.

Μερικοί έχουν καταφέρει να στείλουν μηνύματα με το τουίτερ. Μερικά είναι τα παρακάτω:

-Πολλοί ζούμε με κάτω από 50 δολάρια το μήνα, έχουμε ανάγκη να γυρίσουμε στη δουλειά, αλλά έτσι θα εξακολουθούμε να μην βλέπουμε βελτίωση στη ζωή μας.

-Η ομιλία του Μουμπάρακ έριξε λάδι στη φωτιά, πλέον απαιτούμε να παραπεμφθεί σε δίκη.

-Δεν θα παραδοθούμε ποτέ, θα είμαστε κάθε μέρα στην πλατεία μέχρι να φύγει.

-Πως μπορεί να τον πάρει καποιος στα σοβαρά όταν απέτυχε να αιτιολογήσει τη φίμωση τόσων μέσων ενημέρωσης και επικοινωνίας?

-Οταν είπε πως θα συλλάβει όσους κάνανε λεηλασίες, γελάσαμε, δεν θα συλλάβει ποτέ τις προσωπικές του δυνάμεις ασφαλείας

Αυτό που δεν έχει καταλάβει ο Μουμπάρακ και οι εξουσιαστές στη δύση είναι το ίδιο το πρόβλημα, η φτώχια με την παρουσία απίστευτης καταστολής.

Μέχρι τωρα υπάρχουν αναφορές για εμφάνιση μικρών ομάδων υποστηρικτών του Μουμπάρακ, που κρατώντας ξύλα, μαχαίρια και σημαίες προσεγγίζουν διαδηλωτές στην Αλεξάνδρεια, το Πορτ Σάιτ και το Καιρο, απειλώντας και βρίζοντας.

Οι ομάδες άρχισαν να εμφανίζονται μετά την ομιλία του δυνάστη σε διάφορα μέρη και γειτονιές, είναι πιθανό να θέλουν να τρομοκρατήσουν όσους είναι ακόμη στους δρόμους.

Σε όλες τις εμφανίσεις επενέβησαν δυνάμεις του στρατού, στην Αλεξάνδρεια ένα άρμα μάχης πυροβολούσε στον αέρα, ενώ στην πλατεία κάλεσαν τον κόσμο να μην απομακρυνθεί.

Η κατάσταση φαίνεται να είναι υπό έλεγχο, ενω πολλοί περιμένουν την ομιλία του Ομπάμια για να κριθεί η σταση που θα κρατήσουν

O Oμπάμα μόλις μίλησε και είπε ότι η «μετάβαση» πρεπει να αρχίσει τώρα και ότι ακουει τις φωνές της νεολαίας της Αιγύπτου με κατανόηση. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η Αμερικάνικη κυβέρνηση δεν είναι τόσο ηλίθια ώστε να δώσει άνευ όρων υποστηριξη στον μουμπάρακ καθώς η εξουσία είναι defacto στους δρομους και στους εξεγερμένους. Προσπαθούν να κρατήσουν όσα προσχήματα και γέφυρες μπορούν πριν η κατάσταση ξεφυγει οριστικα και αμετακλητα. Η Επανάσταση συνεχίζεται…

Καθώς λοιπόν η χώρα έχει σφραγιστεί και είναι τρομερά δύσκολο να βρεις απευθείας ενημέρωση πραγματικών εξεγερμένων,στρεφουμε τα νωτα μας προς την παγκοσμια αλληλεγγύη. Συγκλονιστικά είναι τα μηνύματα αλληλεγγύης που έρχονται ειδικά από ανατολικοευρωπαίους στο youtube ή σε διαφορα φόρουμ:Χαρακτηριστικό είναι αυτό:»Συνεχίστε παιδιά μέχρι τέλους.Δεν φαντάζεστε πόσο εμείς έχουμε μετανιώσει που σταματήσαμε στην μέση το 1989″ Η εξέγερση λοιπόν είναι όχι μονο κατά ενός δικτατορικού καθεστώτος αλλά και κατα του νεοφιλελευθερισμού που τα ιδιωτικοποιει όλα και όλα τα κάνει χρημα και χρέος. Λετε τελικά το 2011 να είναι το 1989 του δυτικού και αραβικού κόσμου;Μακάρι!

Συγκρούσεις στην Πλατεία Tahrir αυτή την στιγμή μεταξύ διαδηλωτών και φερόμενων οπαδών του Μουμπάρακ μεταδίδει το Αλ Τζαζίρα. Ας ξεκινήσει η σημερινή ενημέρωση γιατί τα πράματα από δω και πέρα γίνονται πιο απρόβλεπτα

10.50: Οι διαδηλωτές παραμένουν συγκεντρωμένοι στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, προετοιμαζόμενοι για ακόμα μία μέρα κινητοποιήσεων. Ο στρατός παραμένει διασκορπισμένος γύρω από την πλατεία και σε κεντρικούς δρόμους. Ο υπουργός Οικονομικών Samir Radwan δήλωσε στο BBC Radio πως η κυβέρνηση «είναι ανοιχτή στο διάλογο με όλων των αποχρώσεων τις πολιτικές απόψεις». 11.33: Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ δήλωσε σήμερα στο CNN για τον Χόσνι Μουμπάρακ πως είναι «εξαιρετικά θαρραλέος και δύναμη του καλού». Περίπου 300 υποστηρικτές του Χ. Μουμπάρακ, έξω από τα γραφέια του ABC news στο Κάιρο διαδηλώνουν υπέρ του. Το κόμμα του Μουμπάρακ έχει προχωρήσει σε κινητοποιήσεις και στην Αλεξάνδρεια σήμερα, όπου υπάρχουν αναφορές ότι ομάδα ενόπλων επιτέθηκε κατά αντικυβερνητικών διαδηλωτών. Ο δε υπουργός πληροφοριών Anas Al-Fiki έδωσε εντολή στην κρατική τηλεόραση και ραδιόφωνο να προχωρήσουν σε κινητοποίηση υπέρ του Μουμπάρακ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος Ομπάμα πρόκειται να προβεί σε νέα δήλωση για τα τεκταινόμενα στην Αίγυπτο. αναδημοσιευση απο tvxs

Η ηγεσία του στρατού που βρίσκεται στο μέγαρο του Μουμπάρακ έκανε δήλωση και ζητάει από τον κόσμο να σταματήσει να διαδηλώνει και να επιστρέψει στις δουλειές και τα σπίτια του…Η πλατεία Tahrir βράζει καθώς μεγάλες ομάδες οπαδών του Μουμπάρακ την προσεγγίζουν και το Αλ Τζαζίρα κάνει λόγω για συγκρούσεις.

Οι διαδηλωτες δεν ειχαν πει καποια στιγμη χθες στο αλτζαζιρα  «δεν μπορουμε να γυρισουμε στα σπιτια μας.  τωρα, μετα απο ολες αυτες τις συγκρουσεις, που τις εχουν μεταδωσει ολα τα καναλια, οι μπατσοι (σσ: το καθεστως) εχουν δει τα προσωπα μας, μας ξερουν. »  ??  ισχυει ή ειναι ιδεα μου ?

αν ισχυει, λενε πως δεν υπαρχει ευκολα γυρισμος.  περιμενουν, ξερουν, οτι η καταστολη θα ειναι μεγαλη. Και αν την αντιμετωπισουν με κατεβασμενα τα χερια, ξερουν τι θα απογινουν …

Και σε ολο αυτο ο μουμπα απανταει ..με καταστολη !!   Αν ηταν αλλος, αλλού, θα ειχε ανακοινωσει επιδοματα κλπ. …    Βεβαια, απο τη μια, μαλλον αν το κανει δεν θα μασησουν. Και απο την αλλη, θα μαθουν να κατεβαινουν στους δρομους κι αλλες φορες, αν το δουν ως αποτελεσματικο.     Ειναι πιο πιθανο τα καρβελια να τα εχει μοιρασει ηδη τις τελευταιες μερες, στους «δικους του» που βγηκανε σημερα …    Και εξαλλου, η βιομηχανια με τα χημικα, τις σφαιρες (πλαστικες και μη), τους εξοπλισμους, δλδ πρωτιστως η ισραηλινη βιομηχανια,   τι θα κανει, θα πεινασει ?  Τωρα που παιρνει φουλ παραγγελιες ?  …

Οι πληροφορίες, που επιβεβαιώνονται συνεχώς από εικόνες και μαρτυρίες, κάνουν λόγω για μεγάλο αριθμό «οπαδών» του Μουμπάρακ που κουβαλάνε πάνω τους μαχαίρια και διάφορα αντικείμενα και έχουν προσεγγίσει τους διαδηλωτές στην πλατεία Tahrir. Ο στρατός ενώ μπορούσε να τους αποτρέψει δε το έκανε και η κατάσταση μοιάζει εκρηκτική. Σημαντικό είναι ότι το Internet φαίνεται να επανέρχεται σιγά σιγά. Ίσως είναι καλό να φτιαχτεί μια καινούρια ανάρτηση για την σημερινή ημέρα που εξελίσσεται περίεργα και η ενημέρωση είναι σημαντική

Απίστευτες και Μαζικές Συγκρουσεις

από …. 2:30μμ, Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Στην πλατεία Tahrir αυτή την στιγμή.

Πριν λιγες ωρες εκατονταδες οργανωμενοι <<οπαδοι>> του Μουμπαρακ μαζι με μπατσους,αρκετοι οπλισμενοι με καμηλες και αλογα κανουν επιθεσεις στην πλατεία Tahri…

αυτη την στιγμη γινονται εκτεταμενα επεισοδια γυρω απο την πλατεια

το reuters κανει λογο για δεκαδες τραυματιες

το al jazzera δειχνει εικονες με πετροπολεμο και μαχες σωμα με σωμα.Ο στρατος δεν παιρνει θεση…

ο Μουμπαρακ παιζει το τελευταιο του χαρτι

ThePressProject: Wrap up: Από το πρωί εμφανίστηκαν στους δρόμους ομάδες υποηστηρικτών του Mubarak. Υπάρχουν υποψίες ότι αποτελούνται σε μεγάλο βαθμό από αστυνομικούς με πολιτικά.

Ο στρατός τους επέτρεψε να συγκεντρωθούν και να οργανώσουν πορεία προς την πλατεία Tahrir όπου τώρα συγκρούονται με τους σχετικά λίγους διαδηλωτές που είχαν μείνει από χθες το βράδυ αφού η αντιπολίτευση όρισε επόμενη μέρα δράσης την Παρασκευή. Ο στρατός δηλώνει ότι δεν πρόκειται να αναμιχθεί.

Οι συγκρούσεις συνεχίζονται και ήδη έχουν υπάρξει αρκετοί τραυματίες. Η κατάσταση στο κέντρο παραμένει χαοτική. Η Αίγυπτος με τον ένα ή τον άλλο τρόπο παραμένει εντελώς ακυβέρνητη για άλλη μια ημέρα. Υπάρχει φόβος ότι η κατάσταση θα οδηγήσει σε αιματοχυσία.

Από το πρωί εμφανίστηκαν στους δρόμους ομάδες υποστηρικτών του Mubarak. Υπάρχουν υποψίες ότι αποτελούνται σε μεγάλο βαθμό από αστυνομικούς με πολιτικά και δημόσιους υπάλληλους που έχουν σταλθεί από το NDP.

Ο στρατός τους επέτρεψε να συγκεντρωθούν και να οργανώσουν πορεία προς την πλατεία Tahrir όπου τώρα συγκρούονται με τους σχετικά λίγους διαδηλωτές που είχαν μείνει από χθες το βράδυ αφού η αντιπολίτευση όρισε επόμενη μέρα δράσης την Παρασκευή. Ο στρατός δείχνει ότι δεν πρόκειται να αναμιχθεί.

Οι συγκρούσεις συνεχίζονται και ήδη έχουν υπάρξει αρκετοί τραυματίες. Η κατάσταση στο κέντρο παραμένει χαοτική. Η Αίγυπτος με τον ένα ή τον άλλο τρόπο παραμένει εντελώς ακυβέρνητη για άλλη μια ημέρα. Υπάρχει φόβος ότι η κατάσταση θα οδηγήσει σε αιματοχυσία.

Το Al Jazeera το αγγλικό γράφει πως υποστηρικτές του Μουμπάρακ πάνω σε άλογα και καμήλες επιτίθενται στους διαδηλωτές στην πλατεία Tahrir και υπάρχουν τραυματίες από τις συγκρούσεις…

Ο Μουμπάρακ αποφάσισε τη σφαγή…

Οι διαδηλωτές προσπαθούν να προστατέψουν την πλατεία, τις γυναίκες και τα παιδιά. Αυτό που γίνεται είναι μια καθαρή επίθεση του παρακράτος που μάζεψε ότι πιο σάπιο είχε για να επιτεθεί στους διαδηλωτές πάνω σε άλογα και καμήλες έχοντας μαχαίρια και άλλα θανατηφόρα αντικείμενα. Μάρτυρες κάνουν λόγω ότι βρήκαν πάνω στους «οπαδούς» του Μουμπάρακ ταυτότητες αστυνομικών.

Οταν το κρατος δε μπορει…

από & 3:27μμ, Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

από al jazeera, λένε ότι πολλοί απο τους διαδηλωτές υπέρ του μουμπαρακ έχουν ταυτότητες αστυνομικών. μπάτσοι ντυμένοι άνθρωποι δηλαδή, ή το κράτος ντυμένο παρακράτος. τι να κάνουμε, έχουν και οι μπάτσοι δικαίωμα στην εξέγερση… ο στρατός παραμένει «ουδέτερος»

Οπαδοί και αντιπαλοι του Μουμπάρακ συγκρουονται σε δρομους παραπλευρους της πλατειας Tahrir.O στρατός διωχνει αυτους που συμμετεχουν στις συμπλοκες.Aνθρωποι τρεχουν μακρια απο την πλατεια.Πολλοι απο αυτους αιμοραγουν.Ενας ανθρωπος μεταφερει ενα παιδι με τραυμα στο στηθος.Ενας υποστηρικτης του Μουμπαρακ φωναξε προς τους δημοσιογραφους «ειστε ψευτες και Εβραιοι»

ο Μουμπάρακ, ενισχυμένος από τις χτεσινές δηλώσεις του Ομπαμια, έχει ξαμολύσει κάθε διαθέσιμο παρακρατικό καθήκι και χτυπάνε διαδηλωτές παντού.

Γίνονται ομηρικές μάχες και υπάρχουν πολλοί χτυπημένοι.

Ο στρατός είναι σχεδόν αμέτοχος πέρα από κάποιες εξαιρέσεις που απλά διέλυσε τους συμπλεκόμενους.

Μαθαίνουμε πως υπάρχουν πολλοί τραυματίες στην πλατεία απελευθέρωσης.

Επίσης, διαδηλωτές έχουν στα χέρια τους πολλές ταυτότητες που βρήκαν πάνω στους ασφαλήτες που πιστοποιούν την ιδιότητά τους.

Νωρίτερα αναφέρθηκαν ακόμα και επιθέσεις με άλογα.

Εικόνα από τα επεισόδια μπορείτε να δείτε και εδώ http://video.ap.org/?pid=R9msqOsYZ2TmkWttgWjBgV72_tYSs_Oh&f=TXCOR

Προς το παρόν οι διαδηλωτές παραμένουν στην πλατεία

Όποιος μπορεί ας δει τώρα al jazzera. Απίστευτες εικόνες με μάχες. Έχει βγει όλο το παρακράτος στους δρόμους (ακόμα και με άλογα και καμήλες). Η αντιεξέγερση αναδιπλώνεται. Πολλοί από τους «οπαδούς» του μουμπάρακ είναι μπάτσοι με πολιτικά. Μάλιστα κάποιοι πιάστηκαν από τους εξεγερμένους και βρήκαν επάνω τους ταυτότητες των δυνάμεων ασφαλείας.

Δύναμη και αλληλεγγύη στους εξεγερμένους!

Πρέπει να τσακίσουν την αντιεξέγερση!

Οι αντικαθεστωτικοι διαδηλωτες καταγγελουν οτι μέσα στους οπαδους του Μουμπαρακ βρισκονται και αστυνομικοι που δεν φορανε στολες και ειναι ντυμενοι με συνιθησμενα ρουχα και συμμετεχουν στις συμπλοκες

Διαδηλωτές έδειξαν στην κάμερα ταυτότητες μπάτσων που κατάφεραν να πάρουν από τους παρακρατικούς που επιτέθηκαν με ξύλα, πέτρες και μαχαίρια.

Ο Μουμπάρακ έχει αμολήσει όλο το ασφαλητομάνι στην πλατεία.

– Οι εξεγερμένοι κατάφεραν να πάρουν τις καμήλες και τα άλογα από τους παρακρατικούς δημιουργώντας ισχυρότερες ομάδες περιφρούρησης.

– Χρειάζονται επιγόντως γιατροί στην πλατεία, καθώς υπάρχουν πολλοί αιμόφυρτοι διαδηλωτές. Αναφέρονται νεκροί και περίπου 100 τραυματίες.

– Περισσότεροι παρακρατικοί συρρέουν στην πλατεία. Ο στρατός δεν τους εμποδίζει.

– Οχήματα του στρατού στην πλατεία, χωρίς φαντάρους.

– Τα τσιράκια του Μουμπάρακ ψάχνουν να λιντσάρουν δημοσιογράφους του Αλ Τζαζίρα.

– Οι διαδηλωτές κρατάνε τους παρακρατικούς εκτώς πλατείας.

– Η αστυνομία κάνει επίθεση στους εξεγερμένους.

– Οι παρακρατικοί έχουν επιτεθεί και σε δημοσιογράφους κλέβοντάς τους και εξοπλισμό.

– Το παρακράτος έχει βγει παγανιά και στην πόλη του Νασσέρ.

– Ο Ελ Μπαραντέι παίζει τα επικοινωνιακά του παιχνίδια καλώντας τον στρατό να σταματήσει το αιματοκύλισμα.

– Ομάδες της ασφάλειας του Μουμπάρακ με όπλα στην Ταχρίρ.

– Ο Μουμπάρακ οργανώνει κι άλλες μεγαλύτερες ομάδες παρακρατικών που κατευθύνονται προς την πλατεία.

– Ο στρατός λέει στον κόσμο να φύγει από την πλατεία αντί να μπλοκάρει τους παρακρατικούς.

– Επιβεβαιώνονται πυροβολισμοί από μπάτσους κατά διαδηλωτών.

– Στην κρατική τηλεόραση εμφανίστηκε ο υπουργός εσωτερικών που αρνείται την ύπαρξη παρακρατικών στην πλατεία.

– Οι παρακρατικοί στήνουν καρτέρια στους γύρω δρόμους ώστε να επιτεθούν σε κόσμο που φεύγει απ’ την πλατεία.

Κλιμακώνεται η κρατική προπαγάνδα !

Η τηλεόραση αποκαλεί τους διαδηλωτές «εχθρούς του έθνους» και έχει στήσει κλίμα τρομοκρατίας με απίστευτα μηνύματα εναντίον τους.

Τα επεισόδια συνεχίζονται με τους ασφαλήτες.

Ολα δείχνουν πως ο μάπας ο Μουμπάρακ θα αιματοκυλήσει το λαό για να μείνει στην καρέκλα, με την ενίσχυση της δύσης που παρακολουθεί αμέτοχη.

Αναφέρθηκε πριν από λίγο πως οι γυναίκες και οι αδύναμοι έχουν συγκεντρωθεί στο κέντρο της πλατείας, ενώ όλοι οι άλλοι έχουν πάει προς την περιφέρεια και δίνουν μάχες συνέχεια με κοτρώνια και ξύλα με τους ασφαλήτες που έρχονται συνέχεια με λεωφορεία ντυμένοι με πολιτικά παριστάνοντας τους αντι-διαδηλωτές.

Γενικά ο στρατός δεν επεμβαίνει, αλλά κατά περίπτωση ακούγονται πυροβολισμοί που αποδίδονται στην διακοπή επεισοδίων.

Ενα μεγάλο μέτωπο υπάρχει από ώρα στην άκρη της πλατείας που είναι το μουσείο της Αιγύπτου όπου έχουν μπει 3 φορτηγά μεταξύ των αντιμαχομένων.

Στρατιωτικά οχήματα μπαίνουν ανάμεσα σε διαδηλωτές και ασφαλίτες που συγκρούονταν.

Φοβερός πετροπόλεμος συνεχίζει εδώ και πάνω από μισή ώρα γύρω από τα στρατιωτικά, παρόλο που μπήκαν στη μέση

Δεν υποχωρεί για την ώρα καμία μεριά. Πολλοί τραυματίες

Ασφαλίτες και ρουφάνοι, που επέβαιναν σε καμήλες και άλογα δέχτηκαν επίθεση. τουλάχιστον 6 αναφέρεται ότι έπεσαν από τα ζώα, ξυλοκοπήθηκαν και απομακρύνθηκαν με σοβαρά τραύματα. 1 αναφέρεται ότι απομακρύνθηκε αναίσθητος αφήνοντας στην άσφαλτο μια λίμνη αίματος.

Ο αριθμός των καθεστωτικών (μπάτσοι, ρουφιάνοι κτλ) είναι πολύ μεγάλος.

Οι υποστηρικτές του Mubarak κατέλαβαν ουσιαστικά τα οχήματα του στρατού που χώριζαν τους διαδηλωτές

Στην συνομιλία που είχαμε με τον Πάνο Χαρίτο πριν από λίγο επιβεβαιώθηκε ότι ο στρατός ουσιαστικά επέτρεψε συνειδητά τις σημερινές εξελίξεις αφήνοντας τα πόστα του και σταματώντας τους ελέγχους στους διαδηλωτές.

Σε 10 λεπτά θα αρχίσει να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Ο μουφτής Ali Jomaa (τίτλος: Grand Mufti of Egypt) λέει σε όλους να γυρίσουν σπίτια τους.

Συγχαίρω τον Πρόεδρο Μπουμπάρακ που πρότεινε διάλογο και απάντησε στις απαιτήσεις του λαού.

Αυτό που γίνεται είναι κλήση στο χάος. Εμείς υποστηρίζουμε τη σταθερότητα. Αυτό που γίνεται είναι τυφλό χάος που οδηγεί σε εμφύλιο πόλεμο. Καλώ όλους τους γονείς να ζητήσουν από τα παιδιά τους να μείνουν σπίτι

Κάθε φορά που προσπαθούν να εισβάλλουν οι δολοφόνοι στην πλατεία ταχρίρ (ελευθερίας), αποκρούονται με επιτυχία από τον κόσμο. Αλλά κάθε φορά, δεκάδες τραυματίες επιστρέφουν από τα οδοφράγματα. Δε φτάνουν τα ιατρικά εφόδια.

Ομηρικές μάχες.

Παιδιά οι Αιγύπτιοι αξίζουν την άμεση αλληλεγγύη μας

από … 5:26μμ, Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Φοβερές εικόνες τώρα στην πλατεία όπου γυναίκες σπάνε και μαζεύουν πέτρες για εφοδιασμό. Υπάρχουν πολλοί τραυματίες, πολλοί ανήλικοι και δεν υπάρχει δείγμα για πρώτες βοήθειες. Οι παρακρατικοί έχουν καταλάβει και κτίρια και πετάνε πέτρες από κει. Οι εξεγερμένοι κρατάνε ακόμα γερά

Οι διαδηλωτές προσπαθούν να εξασφαλίσουν γυναίκες και παιδια, είτε συγκεντρώνοντας στο κέντρο της πλατείας είτε φυγαδεύοντας από ένα δρόμο πλάι στο Νείλο.

Ετοιμάζονται για μάχη μέχρι τέλους.

Πριν λίγο μπηκε φωτια σε ένα κτίριο στην άκρη της πλατείας.

Εχουν βρεθεί πολλοί ασφαλήτες με στρατιωτικές στολές ανάμεσα στους διαδηλωτές.

Η άμυνα κρατάει ακόμα και επιβεβαιώνεται πως ξηλώνονται πεζοδρόμια και συγκεντρώνονται κοτρώνια από γυναίκες.

Οι ασφαλήτες τάχουν βρει σκούρα, έχουν χρησιμοποιήσει φορτηγά και κινητα οδοφράγματα για να προσεγγίσουν την πλατεία, χωρίς αποτέλεσμα, ώρες  είναι στο ίδιο σημείο.

Αυτην την στιγμη παρακρατικοι εχουν πιασει τριγυρω κτυρια κ πετουν απο αυτα αντικειμενα…εχει αρχησει κ πεφτει η νυχτα πραγμα που ισως δυσκολεψει τον κοσμο…οι γυναικες σπανε πεζοδρομια κ εφοδιαζουν τις πρωτες γραμμες…εχουν στηθει οδοφραγματα απο ελενιτ κ διαφορα υλικα απο την πλευρα που ειναι ο κυριος ογκος των παρακρατικων κ οι διαδηλωτες απαντουν δυναμικα με πετρες κ μολοτοφ…!!! για μεγαλυτερη εικωνα απευθειας τσεκαρετε το παρακατω λινκ:http://english.aljazeera.net/watch_now/

Οι χρυσαυγίτες της Αιγύπτου σε τελευταία προσπάθεια να σώσουν το καθεστώς

από Αίγυπτος εδω και τώρα 5:52μμ, Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Oι χρυσαυγίτες της Αιγύπτου σε δράση. Όπως και δω τον Δεκεμβρη του 2008 απλά εκεί τα μεγέθη είναι τόσο μεγαλυτερα. Ένα καθεστώς με 1 εκατομμύριο παρακρατικούς δίνει μάχη για να επιβιώσει. Τα γεγονότα βαθαίνουν την εξέγερση και τώρα είναι όλα ή τίποτα. Στην Αλεξάνδρεια πάντως όπως μεταδίδεται ο κόσμος τους συνέτριψε.

κάποια ακόμα νέα

από «μπο» 5:54μμ, Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Οι εξεγερμένοι κρατάνε την πλατεία παρά τις επιθέσεις των λακέδων του καθεστώτος. Ο συγκεντρωμένος κόσμος στην πλατεία (ανάμεσά τους και γυναίκες) σπάνε τα πεζοδρόμια και προμηθεύουν με πέτρες τους διαδηλωτές που αμύνονται. Πριν από μισή ώρα περίπου οι παρακρατικοί προσπάθησαν αποτυχημένα να εμβολίσουν τα οδοφράγματα με ένα φορτηγό του στρατού. Ασθενοφόρα προσπαθούν να προσεγγίσουν την πλατεία ανεπιτυχώς. Το Αλ Τζαζίρα αναφέρει 500(!) τραυματίες μέχρι στιγμής.

Οι καμηλιέρηδες την κάνουν;

από Ακενατόν 6:00μμ, Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Μεταφράζω δημοσίευμα από δω:

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/africaandindianocean/egypt/8288167/Egypt-protests-live.html

Τρομερές σκηνές γύρω από την πλατεία Ταχρίρ αλλά οι διαδηλωτές κρατάνε γερά -και σίγουρα αυτό είναι το τέλος του Μουμπάρακ. Μπορεί κανείς να επιζήσει της ταπείνωσης να είναι αυτός που έστειλε τις καμήλες [ενάντια στον κόσμο];

Εθεάθησαν καμήλες να επιστρέφουν δυτικά προς τις Πυραμίδες. Όπως μου είπε ο Αιγύπτιος που έχω για επαφή, οι καμηλιέρηδες θα έκαναν οτιδήποτε για λεφτά, αλλά δεν θα ρισκάρουν τις καμήλες τους για χάρη του Μουμπάρακ».

ΤΩΡΑ προσπαθεί κόσμος -συγκροτημένος σε μικρές παρέες- από το Κάιρο να προσεγγίσει την πλατεία και να βοηθήσει τους εξεγερμένους. Τους σταματάνε οι χρυσαυγίτες παρακρατικοί και τα κατακάθια του καθεστώτος. Ο κόσμος στην πλατεία είναι αποφασισμένος να μεινει μεχρι τελους. Η πλατεια ειναι σαν την πλατεια συνταγματος εδω αλλα πολυ μεγαλυτερη. Σκεφτειτε οτι εκει κοσμος ειναι για μια βδομαδα μερα νυχτα. Ρε παιδια εμεις δεν θα παμε στην πρεσβεια της Αιγυπτου μετά απο αυτά;

Διαδηλωτές τσακίζουν στο ξύλο ασφαλίτες και τους δείχνουν στην κάμερα μαζί με τις ταυτότητες τους. Λέγεται ότι έχουν μαζέψει εκατοντάδες ταυτότητες που αποδεικνύουν αυτό που ήταν φανερό εξ αρχής. Το παρακράτος ανέλαβει να τρομοκρατήσει την εξέγερση. Μέχρι τώρα οι εξεγερμένοι αντέχουν και είναι πιο δυνατοί

Το καθεστώς Μπουμπάρακ στην Αίγυπτο αιμορραγεί και παίζει το τελευταίο του χαρτί για να κρατηθεί στην εξουσία επιστρατεύοντας τους κατασταλτικούς μηχανισμούς ενάντια στους διαδηλωτές (Δείτε το βίντεο).

Το είχαμε ξαναγράψει. Τα γεγονότα που ξεκίνησαν στην Τυνησία σαν παλιρροϊκακό κύμα επέδρασαν σε όλους τους αραβικούς λαούς και δείχνει να εξαπλώνεται μέχρι την Συρία και την Λιβύη, κάνοντας ολοκληρωτικά καθεστώτα απομεινάρια απελευθερωτικών κινημάτων να βλέπουν ότι το έδαφος χάνεται κάτω απ΄ τα πόδια τους.

Ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για χώρες του απόλυτου πλούτου και της απόλυτης φτώχειας. Και βέβαια, ο απόλυτος πλούτος είναι για τους ολίγους και εκλεκτούς και η απόλυτη φτώχεια για τους πολλούς και ταλαιπωρημένους.

Τώρα φαίνεται ότι η κατάσταση και σ’ αυτή την πλευρά του πλανήτη αλλάζει οριστικά. Είναι πολύ πρόωρο να μιλήσουμε τι μορφή θα πάρουν αυτές οι αλλαγές αλλά το βασικό είναι ότι για πρώτη φορά αυτοί οι λαοί πίστεψαν στην δύναμη τους αμφισβητώντας την παντοδυναμία των σιδερόφρακτων διδακτορικών καθεστώτων.

-Ενας από τους ασφαλήτες με τις καμήλες που συνέλαβαν οι διαδηλωτές ομολόγησε πως τον έχει προσλάβει ο Καμάλ Αλγκαμπρυ από το υπουργείο εσωτερικών (υπουργειο ασφαλιτών)

-Στην Ολλανδική τηλεόραση βγήκε στον αέρα ένα τηλεφώνημα που καλούσε διάφορους να συμμετέχουν στις διαδηλώσεις σαν φιλοκυβερνητικοί και έτσι έγινε γνωστό πόσα παίρνουν, 200 λίρες Αιγύπτου.

-Παραμένουν παιδιά και γυναίκες στην πλατεία, κάθε τόσο ακούγονται πυροβολισμοί

-Σε αρκετά νοσοκομεία του Καίρου ανακοινώθηκε πως έχουν ανάγκη για αίμα, καθώς έχουν τραυματιστεί πάνω από 1000 άνθρωποι

-Διαδηλωτές συνέλαβαν 4 ασφαλήτες που έδειξαν δημοσιογραφικές Ισραηλινές  ταυτότητες.

-Κυκλοφορούν φήμες πως προσεγγίζουν ασφαλήτες προς την πλατεία. Επίσης πως αποτρέπουν άλλους να πανε και να ενισχύσουν τους διαδηλωτές, έχουν γίνει και επεισόδια στα προάστια.

-Κάποιος αυτόπτης μάρτυρας είπε πως ένας διοικητής άρματος, μην αντέχοντας άλλο να βλέπει ασφαλήτες να χτυπάνε διαδηλωτές, προσπάθησε να αυτοκτονήσει βάζοντας το όπλο του στο στόμα, τον γλίτωσαν την τελευταία στιγμή.

-Νωρίτερα το απόγευμα, ένας από τους ασφαλήτες έφευγε με μια μεγάλη ομάδα από την πλατεία και φώναζε πως δεν θέλει τα λεφτά που του έταξαν, πως προτιμάει να πεθάνει στην έρημο από δίψα αντί να ξαναχτυπήσει άνθρωπο στην πλατεία.

(από τα παραπάνω συμπεραίνουμε πρόχειρα πως στρατολογήθηκαν πολλοί σαν ασφαλήτες την τελευταία στιγμή με αμοιβή, το ελέγχουμε παραπέρα)

Η μέρα οδεύει προς θρίαμβο της εξέγερσης όσο περνάει η ώρα όσο κι αν υπάρχουν ακόμη πολλές χιλιάδες ασφαλιτών που έχουν στήσει μπλοκα σε δρόμους και προσπαθούν να ανασυντάξουν δυνάμεις για νέα εισβολη στην πλατεία. Όμως οι εξεγερμένοι της πλατείας έχουν ανοίξει διόδους και έτσι τώρα είναι εφικτό να έρθει κόσμος για ενίσχυση.Και κάποιοι ήδη κατάφεραν και ήρθαν…η ΟΡΓΉ ΤΩΝ ΕΞΕΓΕΡΜΈΝΩΝ ΈΧΕΙ ΕΚΡΑΓΕΙ Να σταματήσουν καποιοι εδώ να γράφουν οτι αυτά τα γεγονότα αφορούν άμεσα ΜΟΝΟ τον αραβικό κόσμο.Αφορούν όλο τον πλανήτη, την ευρώπη και την Ελλάδα που είναι η πλησιέστερη χώρα της Ευρώπης με την Αίγυπτο.

Mόλις γίνεται φανερό ότι δεν επίκειται άμεσα άλλη εισβολή ασφαλιτών στην πλατεία και η πλατεία είναι γερά στα χέρια των εξεγερμένων.Ασθενοφόρα έχουν έρθει να πάρουν τραυματίες και τα νοσοκομεία βρίσκονται σε λαϊκό έλεγχο και λειτουργούν και με πολλούς εθελοντές. Οι εθελοντές γιατροί αρνήθηκαν να περιθάλψουν ασφαλίτες τραυματίες που τους πήγαν εκεί και τους παρέπεμψαν στους στρατιωτικούς γιατρούς και στον στρατό!(αυτό δείχνει την πόλωση,την φόρτιση και την οργή μιας εξέγερσης που ήδη μετρά εκατοντάδες νεκρούς και δεν έχει αφήσει τίποτα όρθιο)

Μάχες γίνονται παντού

από αιγυπτος εδω και τώρα 8:54μμ, Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Και να προσθέσω κατ’επειγόντος ότι η ιστορία σήμερα δεν γίνεται μόνο στην πλατεία.Σε όλο το Κάιρο και σε άλλες πόλεις γίνεται χαμός με μάχες ασφαλιτών, πληρωμένων τραμπουκων του καθεστώτος και των εξεγερμένων. Φοβερή μέρα σήμερα.Η πιο τρομερη από όσες έχουμε δει σε αυτην την τρομερή επανάσταση…

Αναμετάδοση από

από grnik 8:59μμ, Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

αγωνιστή που βρίσκεται στην μάχη του Μουσείου.

Η γέφυρα Κασρ Αλ Νιλ ανακατελήφθη από τους επαναστατημένους. Στήνονται οδοφράγματα.

Στο Μουσείο οι επαναστατημένοι έχουν στήσει οδοφράγματα από εγκαταλελειμμένα οχήματα του στρατού. Η πρώτη γραμμή κρατά τα οδοφράγματα, η δεύτερη από πίσω πετά πέτρες. Μικρές ομάδες νεαρών ανεβαίνουν σε αυτοκίνητα και παίζουν τον ρόλο των ιχνηλατών και περιφρούρησης ειδοποιώντας τις ομάδες κρούσης για το από που έρχονται οι αστυνομικοί και ασφαλΗτες.

Μόλις μου λένε πως τα κινητά οδοφράγματα προχωράνε. Η ασφαλήτες υποχωρούν.

Η ΥΕΝΕΔ της Αιγύπτου καλεί τους πάντες να πάνε στα σπίτια τους διότι επίκεινται επιθέσεις και προπαγανδίζει πως οι αδελφοί μουσουλμάνοι και το Ισραήλ συνεργάζονται. Η παράνοια στο αποκορύφωμά της!

Οι επαναστατημένοι κρατάνε. Χρειάζονται ιατροφαρμακευτικό υλικό. Δεκάδες οι νεκροί στην πλατεία. Πλήθη οργανώνονται σε άλλες γειτονιές για να πάνε για υποστήριξη αλλά δυστυχώς δεν έχουν πρόσβαση. Ασφαλήτες και στρατός τους κρατάνε σε απόσταση

Mόλις

από grnik 9:08μμ, Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

έλαβα από το κίνημα 6η Απριλίου την ακόλουθη έκκληση Η κατάσταση είναι πολύ πιο δραματική από αυτή που προσπαθούν να παρουσιάσουν στα ΜΜΕ. Οι συγκρούσεις είναι γενικευμένες και υπάρχουν δεκάδες νεκροί. Τα ΜΜΕ βλέπουν μόνο ό,τι γίνεται στο κέντρο του Καΐρου αλλά οι μάχες πραγματοποιούντε παντού. Αλληλεγγύη με τους επαναστατημένους!

An Urgent call from the Egyptian demonstrators who are defending their country and for their right to live a free respectable life

We appeal to all human rights organizations and to all the defenders of freedoms and human rights and all the free honourable media inside and outside Egypt to interfere immediately and support

our peaceful demonstrations from the savage attack of the security

against the demonstrators using all kinds aof weapons , knives, gas bombs and molotov bombs electric sticks to spread fear among the demonstrators and this is illegalized in any place in the world

and against all human rights concepts.

The victims till now today are 230 victims, killed and injured..

and the security is protecting those criminals.

It’s worth mentioning that the government has closed the internet and the mobile phone networks and many headquarters of different channels to ensure that our voice won’t reach the media

and people….

We need the help and support of all human rights organizations and

all defenders of freedom all over the world to stop this massacre..

What’s happening in Egypt now is a crime against humanity

Please Show your solidarity and Support….

April 6 Youth Movement

Egyptian Resistance Movement

Από ενημέρωση πριν μισή ώρα

από ,. 9:15μμ, Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

-Κάπου 15 άνθρωποι δέχτηκαν πυρά στην πλατεία, οι διαδηλωτές απάντησαν με βόμβες μολότωφ.

-Εχει επανέλθει η λειτουργία του ιντερνετ, ένα μήνυμα καλεί συνεχώς να πάει κόσμος στην πλατεία

-Ενας ασφαλήτης που παρίστανε το διαδηλωτή πιάστηκε από αγωνιστές, αποκαλύφθηκε πως είναι και αξιωματικός, λέγεται Γιασίν Αλί Μοχάμεντ Αλί και υπηρετεί στο 10ο αστυνομικό τμήμα του Ραμανταν, αριθμός ταυτότητας 8901519.

-Ο στρατός καλεί τους διαδηλωτές να καλυφθούν καθώς έχουν αναφορές πως έρχονται πάλι ασφαλήτες προς την πλατεία κατά ομάδες

-Μπάτσοι εμφανίστηκαν σε κάποια μπλόκα μακριά από την πλατεία και δένουν κόσμο που επιστρέφει.

-Ενας γιατρός σε νοσοκομείο έστειλε ένα μήνυμα, πως είδε πάνω από 3 νεκρούς

-Επιβεβαιώνετε προηγούμενη ανάρτηση συντρόφου, η κρατική τηλεόραση έχει συνεχώς ένα μήνυμα που λέει «να φύγετε όλοι αμέσως από την πλατεία Ταχρίρ»

-Οι διαδηλωτές έχουν βρει τρόπο να φύγουν όσοι θέλουν, αλλά ελάχιστοι έφυγαν, οι περισσότεροι έχουν μαζευτεί στις άκρες της πλατείας, στα μπλόκα

-Η διεθνής αμνηστία έχει βγάλει ανακοίνωση κατά του Μουμπάρακ και παραθέτει γεγονότα, δείτε http://www.amnesty.org/en/news-and-updates/egyptian-army-breaks-promise-protect-protesters-2011-02-02

Ανταπόκριση από σύντροφο

από ΝΑ 9:24μμ, Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

-Οι πολίτες της πλατείας «Απελευθέρωσης» επανέκτησαν τον έλεγχο της εκτός από τη είσοδο του αιγυπτιακού μουσείου….περιμένουμε νέα από εκεί. Οι πολίτες κατάφεραν να διαλύσουν τις ομάδες των ασφαλιτών του Μουμπάρακ στην  Αλεξάνδρεια. Μικροσυμπλοκές συνεχίζονται σε άλλες πόλεις.

-Υπάρχει εκτίμηση φίλων ότι η μάχη της πλατείας έληξε για σήμερα υπέρ της επανάστασης των πολιτών…βρίσκονται όμως σε επιφυλακή καθώς το καθεστώς του Μουμπάρακ ζει τις τελευταίες του μέρες…και περιμένουν ακόμα πιο άγριες μάχες και προβοκάτσιες από τους ασφαλίτες.

-Σήμερα χιλιάδες  ασφαλιτών και δημοσίων υπαλλήλων του καθεστώτος του Μουμπάρακ, κάνανε συγκεντρώσεις σε δυο σημεία στη πρωτεύουσα του Καίρου και στην Αλεξάνδρεια. Φωναξαν  συνθήματα για παραμονή του Μουμπάρακ στην εξουσία-κυβερνάει 30 χρόνια-και χαρακτήρισαν τους πολίτες που εξεγέρθηκαν εναντίον του Μουμπάρακ «προδότες… της πατρίδας»…Προφανώς οι περισσότεροι εκβιάζοναι και απειλούνται. Τα παπαγαλάκια του καθεστώτος στα ΜΜΕ εδώ και μέρες διαδίδουν πως αν φύγει ο Μουμπάρακ όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα χάσουν την δουλειά τους και πρώτοι πρώτοι οι άνδρες της κρατικής ασφάλειας που φτάνουν τους 2.000.000 ασφαλίτες.

-«Εξέγερση καναλιών» στον αραβικό κόσμο: πάνω από δέκα αραβικά δορυφορικά κανάλια αποφάσισαν σε ένδειξη συμπαράστασης στο Αλ-Τζαζίρα, που απαγορεύτηκε η μετάδοση της εικόνας του στην Αίγυπτο,  να αναμεταδόσουν το συνεχές και ζωντανό πρόγραμμα που καλύπτει την επανάσταση των πολιτών της Αιγύπτου. Και έτσι οι πολίτες της Αιγύπτου μπορούν πια να δουν το Αλ-Τζαζίρα.

από metafrash 9:48μμ, Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Επειγουσα εκληση των Αιγυπτιων διαδηλωτων οι οποιοι αμυνονται για την πατριδα τους και το δικαιωμα τους για μια ελευθερη αξιοσεβαστη ζωη.

Καλουμε ολες  τις οργανωσεις  ανθρωπινων δικαιωματων  και ολους τους υπερμαχους της ελευθεριας και των ανθρωπινων δικαιωματων και όλα τα ελευθερα αξιοτιμα media εντος και εκτος της Αιγυπτου να παρεμβληθουν αμεσα και να υποστηριξουν  τις ειρηνικες  μας διαδηλωσεις  από τις βαρβαρες επιθεσεις της ασφαλειας  εναντιον των διαδηλωτων χρησιμοποιοντας ολων των ειδων οπλισμο,μαχαιρια,δακρυγονα,μολοτοφ,γκλομπ εκκενωσης ηλεκτρισμου  για να σπειρουν τον φοβο αναμεσα στους διαδηλωτες και αυτά είναι απονομιμοποιημενα σε οποιοδηποτε μερος του πλανητη και εναντια σε οποιαδηποτε αντιληψη περι αν8ρωπινων δικαιωματων.

Τα θυματα σημερα μεχρι τωρα είναι πανω από 270 νεκροι και τραυματιες και η ασφαλεια προστατευει τους εγκληματιες.

Αξιζει να αναφερθει ότι η κυβερνηση εχει μπλοκαρει το ιντερνετ και τα δικτυα κινιτης τηλεφωνιας και πολλα κεντρικα διαφορετικων καναλιων για να εξασφαλισει ότι οι φωνες μας δεν θα φτασουν στα media.

Και  ανθρωποι …..

Χρειαζομαστε την βοηθεια και την υποστηριξη ολων των οργανωσεων  ανθρωπινων δικαιωματων και ολους τους υπερμαχους της ελευθεριας  που βρισκονται παντου στον κοσμο για να σταματησει αυτό το μακελειο.

Αυτό που συμβαινει τωρα στην Αιγυπτο  είναι εγκλημα κατά της ανθρωποτητας.

Σας εκλιπαρουμε να δειξετε την αλληλεγγυη  και την υποστηριξη σας….

Κινημα νεολαιας  6η Απριλιου

Κινημα Αιγυπτιακης Αντιστασης

Νεότερα

από grnik 10:01μμ, Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

15,000 επαναστατημένοι συγκεντρώθηκαν στην περιοχή Σαρκία και παρελαύνουν προς την πλατεία Απελευθέρωσης ως ενισχύσεις στους εξεγερμένους. Η Σαρκία είναι περίπου 3χλμ από την πλατεία και είναι φτωχή περιοχή

H λαϊκές επιτροπές περιφρούρησης έχουν συλλάβει δεκάδες αντιπάλους οι οποίοι ομολογούν πως πληρώθηκαν 50-100 αιγυπτιακές λίρες για να συμμετα΄σχουν στα επεισόδια

Από την Σουμπρα επίσης έρχονται 500 πληρωμένοι δολοφόνοι του καθεστώτος

Επίσης 5000 νέοι διαδηλώνουν σε άλλο σημείο της πόλης και προσπαθούν να προσεγγίσουν την πλατεία.

Τεράστια φωτιά μαίνεται πίσω από το μουσείο

Εικόνες και ανταπόκριση από το αυτοσχέδιο νοσοκομείο που στήθηκε μέσα σε τζαμί στο Κάιρο:

http://www.newyorker.com/online/blogs/newsdesk/2011/02/the-clinic-in-the-mosque.html.

Πρέπει να γίνει μεγάλη διαδήλωση αλληλεγγύης έξω από κάθε πρεσβεία και προξενείο. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας. Οι εξεγερμένοι χρειάζονται συμπαράσταση και το να σκέφτεται κανείς ενώ πολεμάει για την ελευθερία ότι δεν πολεμάει μόνο για τον εαυτό του αλλά για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο είναι το καλύτερο και δυνατότερο όπλο

Νεώτερα, φάινεται πως πάει να ηρεμήσει η κατάσταση

από @!# 10:21μμ, Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

-Διαδηλώσεις υποστήριξης στους αγωνιστές της πλατείας απελευθέρωσης έγιναν σε αρκετές πόλεις στην Αίγυπτο αλλά και παγκόσμια.

Αυτή την ώρα καμιά 200ρια άνθρωποι διαδηλώνουν στη Ραμάλα, στην Παλαιστίνη.

-Ολοι ψάχνουν να βρουν γιατί η Vodafone Αιγύπτου μοίραζε σήμερα σε όλους ένα μηνυμα πως μια μεγάλη διαδήλωση υπέρ του Μουμπάρακ θα γινόταν σήμερα.

-Στο Nile TV έχουν παραιτηθεί μερικοί αστέρες του που δεν αντέχουν την κρατική προπαγάνδα κατά των διαδηλωτών

-Κάποιος αμερικάνος αξιωματούχος είπε πως ο Μουμπάρακ έχει οργανώσει μια στρατιά νομικών για να τρομοκρατήσει τους διαδηλωτές με νομοσχέδια και απειλές (κατι μας θυμίζει αυτό)

-Ο Μουσταφά Αλ Φακι αποκάλυψε πως πίσω από τις οργανωμένες διαδηλώσεις υπέρ του δικτάτορα είναι αρκετοί επιχειρηματίες που έδωσαν λεφτά, από 50 έως 200 Αιγυπτιακές λίρες σε κάθε ασφαλήτη.

-Αυτή την ώρα στην πλατεία υπάρχει σχετική ηρεμία, πέφτει φασίνα, τακτοποιούνται τα κοτρώνια, οι γυναίκες μοιράζουν νερό και φαγητό, ολόγυρα οργανώθηκαν χώροι για πρώτες βοήθειες και έχουν αρκετούς που περιθάλπτουν.

-«Εχω πέντε ράματα στο κεφάλι, δεν μπορώ να δω από το αριστερό μου μάτι. Αύριο θα είμαι πάλι στην πλατεία», μήνυμα από διαδηλωτή.

Εδώ τελειώνει αναγκαστικά το πρώτο μέρος και θα ακολουθήσει γρήγορα το δεύτερο που καλύπτει τις επόμενες 9 μέρες της επανάστασης και συμπεριλαμβάνει μια δική μου ανάλυση και εκτίμηση των γεγονότων.


17 σκέψεις σχετικά με το “18 ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.Η Αιγυπτιακή επανάσταση και το μετά(1)

 1. Μου πήρε πολυ ωρα αλλά συγχαρητήρια, αυτο που θέλω να προσθέσω αν και προκυπτει απο τη λεπτομερη παράθεση γεγονοτων απλα δεν λεγεται ειναι οτι : Εγινε μαζικη και ειρηνικη στο τέλος επειδη στις πρώτες μερες αργα συστηματικα οι διαδηλωτες ειχαν καταστρεψει με βια και επιτυχημένα τον μηχανισμο καταστολης (αστυνομια-πυροσβεστικη) με στοχευμενους εμπρησμους αστυνομικων τμηματων και σταθμων πυροσβεστικης και οταν αποδυναμωμενος πλεον ο μηχανισμος καταστολης εφυγε απο τους δρόμους και τη θεση του πηρε ο μαλλον διστακτικος και ισοαποστασιακος στρατος πηραν θαρρος οι πολιτες και κατεβηκαν μαζικοτερα. Αν θελεις ειρηνη πρεπει να εξουδετερωσεις με βια τον κατασταλτικο μηχανισμο …αυτο ειναι το μεγάλο διδαγμα και της ΑΙγυπτου και της Τυνησίας.

 2. Αν θελεις ειρηνη πρεπει να εξουδετερωσεις με βια τον κατασταλτικο μηχανισμο …αυτο ειναι το μεγάλο διδαγμα και της ΑΙγυπτου και της Τυνησίας..
  ————————————————————————————————————————————

  Συμφωνώ, αλλά πρέπει να παίρνουμε υπόψην μας σε παρόμοιες καταστάσεις ότι το σύστημα είναι έξυπνο και μπορεί να δράσει και ανάλογα (και δεν αναφέρομαι αποκλειστικά σε βία). Χρειάζονται ευέλικτες στρατηγικές από την πλευρά μας και να διακρίνουμε τα «δολώματα» που κάθε τόσο πετάει το σύστημα, προκειμένου να την βγάλει καθαρή από τις εξεγέρσεις του κόσμου. Για να διακρίνουμε τα «δολώματα» χρειάζεται προσοχή και η αντιπαράθεση με το σύστημα να βγαίνει νικήτρια, πρώτα απ’ όλα, μέσα στο μυαλό μας. Εκεί πρωτίστως κερδίζονται και χάνονται μάχες.

 3. Η επανάσταση στην Αίγυπτο δεν ξέσπασε ξαφνικά, αλλά ετοιμαζόταν εδώ και 10 χρόνια. Είναι η επανάσταση της νεολαίας και του διαδικτύου. Εδώ και 10 χρόνια η νεολαία οργανώνει τις κινήσεις της -μακρυά από πολιτικά ή θρησκευτικά συμφέροντα-μέσα από διαδικτυακούς τόπους όπως facebook,twitter, αλλά και άλλου είδους κοινότητες π.χ. αθλητικές ή ερωτικών γνωριμιών, όπου οι νέοι επικοινωνούν με κώδικες. Η επανάσταση στην Τυνησία αποτέλεσε την αφορμη και την σπίθα για να ανάψει η φωτιά. Να υπογραμμίσω κι εγώ ότι η επανασταση που της 25 Ιανουαρίου ξεκίνησε -καθόλου ειρηνικά-με μάχες εναντίον των μονάδων καταστολής και ασφάλειας και με επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα, γραφεία των διδακτορικών κομμάτων και κτήρια καταστολής, Κλούβες των ΜΑΤ πυρπολήθηκαν σε πολλές πόλεις της Αιγύπτου ταυτόχρονα. Αυτό ήταν που έδωσε στον κόσμο την ώθηση να βγεί έξω και να διαδηλώσει, ειρηνικά πια, αφού οι δυνάμεις καταστολής είχαν διαλυθεί. Είναι κατανοητό βέβαια γιατί και από τα δικά μας ΜΜΕ έγινε προσπάθεια να παρουσιαστεί η επανάσταση αυτή ως «ειρηνική», έτσι ώστε να χαρακτηριστούν οι αντιδράσεις στην Ελλάδα ως βίαιες και καταστροφικές.

   • Εννοείται πως μετράει το αποτέλεσμα, απλώς το τονίζω γιατί χρησιμοποιήθηκε από διάφορα παπαγαλάκια σε άρθρα κλπ για να πουν ότι εμείς διαδηλώνουμε μόνο για να καίμε και να καταστρέφουμε. Και το ξαναλέω, όταν δεν υπάρχουν δυνάμεις καταστολής οι διαδηλώσεις ΜΟΝΟ ειρηνικές μπορεί να είναι..

    • τα διάφορα παπαγαλάκια της κυριαρχίας και η ίδια η κυριαρχία ποτέ δεν θα μας πει : «περάστε». Η λάσπη θα δυναμωνει όσο και η καταστολή, όσο δυναμώνουν οι αγώνες μας και οι διεκδηκήσεις μας. Το θέμα είναι εμείς πως αντιμετωπίζουμε την Λάσπη και την Καταστολή. Με τι μέσα, με τι αποτελεσματικά δηλαδή μέσα.
     Τονίζω κάθε τόσο το «αποτελεσματικός», καθώς πολλές φορές αγόμαστε και φερόμαστε στον δρόμο, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψην το αποτέλεσμα, αλλά μόνο την οργή μας απέναντι σε αυτά που συμβαίνουν.
     Και δεν αναφέρομαι μόνο σε νίκες (αποτέλεσμα) σε συγκρούσεις με την καταστολή. Το μεγαλύτερο αποτέλεσμα είναι η κατάρρευση του υπάρχον και η αντικατάστασή του. Η μεγαλύτερη όμως αφετηρία για κάτι παρομοιο είναι η συνολική μας αντιπρόταση. Η οποία αυτή την στιγμή όχι δεν υπάρχει, αλλά δεν μπαίνει και κανένας (το κίνημα δηλ.) στον κόπο για κάτι παρόμοιο.
     Εκτός αν δεν μας ενδιαφέρει η ανατροπή, αλλά μόνο η διαδήλωση.

 4. …Και το ξαναλέω, όταν δεν υπάρχουν δυνάμεις καταστολής οι διαδηλώσεις ΜΟΝΟ ειρηνικές μπορεί να είναι….
  —————————————————————————————————————————–

  Συμφωνώ. Αν όμως πέσει και η κυβέρνηση παπανδρέου δεν θα αλλάξει κάτι (αυτό το γεγονός από μόνο του θα αποτελεί μια πρόσκαιρη νίκη του κινήματος). και αναφέρομαι στο γαπ, καθώς αυτή την στιγμή η καταστολή από εκεί παίρνει εντολές.
  Το θέμα είναι οι νίκες του κινήματος, η προοπτική της ανατροπής και αντικατάστασης του καπιταλισμού και οι διαπραγματεύσεις (σε περίπτωση που δεν υπάρχει συνολική κατάρρευση του καπιταλισμού) με το παλαιό καθεστώς για την εγκαθίδρυση των νικών του κινήματος στην κοινωνία (π.χ. δωρεάν διόδια, δωρεάν μεταφορές, κατάργηση καταστολής, αυξήσεις σε μισθούς-συντάξεις, φορολόγηση των μεγαλοαστών, κ.λπ).
  Ταυτόχρονα ενδυνάμωση των κοινωνικών κινημάτων, αυτοδιαχειριζόμενα πειράματα σε εργασιακό και σε κοινωνικό επίπεδο, αλλαγή του συντάγματος που να κατοχυρώνει την ίση συμμετοχή, κ.λπ.
  ΄Ολες αυτές οι «νίκες» του κινήματος που αναφέρω αποτελούν παραδείγματα στο τι θέλω να πω και όχι «ιδεολογικές» κατευθύνσεις που θα έπρεπε να ακολουθήσει το κίνημα. ΄Αλλωστε η μεγαλύτερη ιδεολογική κατεύθυνση είναι αυτή που διαμορφώνεται στην πράξη, χωρίς να σημαίνει ότι δεν θα έπρεπε να έχουμε κάποιες σοβαρές ιδεολογικές, κινηματικές και πρακτικές αφετηρίες. ΄Ασχετα στην πράξη που θα μας οδηγούν κάθε φορά αυτές.

 5. ////Εκτός αν δεν μας ενδιαφέρει η ανατροπή, αλλά μόνο η διαδήλωση/// Aναφέρεσαι στην Ελλάδα προφανώς γιατί η Αίγυπτος έχει ήδη αποδείξει εκ του αποτελέσματος τί ήταν αυτό που την ενδιέφερε. Στα της Ελλάδας δεν διαφωνούμε . Η οργή για την οργή και μόνο δεν οδηγεί κάπου. Το κίνημα θα πρέπει να λειτουργεί σε όλους τους χώρους, χρειάζονται πολλοί «μικροί» πυρήνες μέχρι να έρθει η στιγμή της εξέγερσης και -κατά την άποψή μου- εδώ έχουμε πολύ δουλειά ακόμα. Ας κρατήσουμε το παράδειγμα της Αιγύπτου για την ώρα..

 6. Ομολογώ ότι έπαθα, βλέποντας το μέγεθος του άρθρου, πόσο μάλλον ότι έχει, και δεύτερος μέρος!
  Αλλά διαβάζοντας το, ανακάλυψα ότι υπάρχει ΟΛΟ το ιστορικό των γεγονότων που έλαβαν χώρα στην «επανάσταση?» της Αιγύπτου.
  Με τις περισσότερες επισημάνσεις που κάνεις, συμφωνώ…
  Σε κάποια σημεία παραβλέπεις ότι: Στην Αίγυπτο κατοικούν Αιγύπτιοι κι όχι Έλληνες και αντιστρόφως ε 😉
  Πέρα, από το θαυμάσιο συγκεντρωτικό υλικό, είναι και ωραία η δόμηση του και σε βάζει «μέσα» στον παλμό των γεγονότων.
  Αλλά ρε Μαυροπάνθηρα1975, δεν «σκας μούρη» τακτικά, αλλά όταν το κάνεις -το κάνεις εκθαμβωτικά…πλέον του δέοντος ε! 🙂
  Θαυμάζω την «επιμονή» σου πάντως 😉

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s