18 ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.Η Αιγυπτιακή επανάσταση και το μετά (2)

blackpanther http://wp.me/pPn6Y-6mB

Συνέχεια και τέλος του κειμένου για την Αιγυπτιακή Επανάσταση.

Το πρώτο μέρος εμφανίστηκε εδώ http://wp.me/pPn6Y-6lN και κάλυψε τις πρώτες εννιά μέρες της επανάστασης.Αυτό το κείμενο καλύπτει τις υπόλοιπες εννιά μέρες και συμπληρώνεται με μια εκτίμηση αυτής της επανάστασης και της συσχέτισης της με το εδώ και τώρα.

10η μερα. 3 Φλεβάρη.  Η δολοφονική προσπάθεια στραγγαλισμού της εξέγερσης συνεχίζεται…

Νεκροί από ελευθερους σκοπευτές του καθεστώτος και συνέχεια των προσπαθειών να ανακαταληφθεί η πλατεία ταχρίρ από τους παρακρατικούς και τους πληρωμένους μπράβους του Μουμπάρακ.

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1256457

νεώτερα

από @# 0:22πμ, Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

-Πριν μια ώρα, καποιος αποπειράθηκε να οδηγήσει ένα λεωφορείο επάνωσ τον κόσμο στην πλατεία, σταμάτησε με κοτρώνια και άλλα παρόμοια 20 μέτρα πριν τα οδοφράγματα.

-Από την πλατεία έρχονται μηνύματα που καλούν τους πολίτες για συνδρομή σε ιατρικά εφόδια πρώτων βοηθειών.

-Ακούσαμε από ώρα τους αμερικάνους να λένε στο φοξ νιους πως θέλουν να φύγει ο Μουμπάρακ. Το επιβεβαιώνει και ο Πάνος Χαρίτος σε ανταπόκριση στο pressproject, και επιπλέον πως έχει προθεσμία έως την Παρασκευή.

-Καπου 600 ασφαλήτες είναι ώρα τώρα πανω σε μια γέφυρα νοτια της πλατείας και πετανε πετρες και μολοτωφ, δεν καταφέρνουν και πολλά.

-Επίσης ακούστηκε πως μεταξύ των ασφαλητών είναι και πρώην φυλακισμένοι, έχουν αναγνωριστεί μερικοί.

Διαγράφηκε από την Σοσιαλιστική Διεθνή και το κόμμα του Μουμπάρακ! http://www.socialistinternational.org/images/dynamicImages/files/Letter%20NDP.pdf {τότε «ξύπνησε» η Διεθνής του Παπανδρέου και διέγραψε από τις τάξεις της τον δικτάτορα…}

Επιβεβαιώνονται οι φήμες για την απόφαση των αμερικάνων να τελειώνουν με τον Μουμπάρακ. Οσο μένει στην καρέκλα, χάνουν λεφτά. Ο Μακ Κειν φερεται να είπε του Μουμπάρακ να φύγει αμέσως από την Αίγυπτο.

-Η κρατική τηλεόραση δεν παιζει καθόλου ζωντανή εικόνα από την πλατεία. Εδειξε μόνο στιγμιότυπα από τα μεσημεριανά γεγονότα.

-Αρκετοί προειδοποιούν πως θα επαναληφθούν οι επιθέσεις ασφαλητών στην πλατεία. Υπάρχουν αρκετές αναφορές για μετακινήσεις στα προάστια. Αν ευσταθεί πως οι αμερικάνοι θέλουν να παραιτηθεί, πρέπει να περιμένουμε άσχημα γεγονότα τις επόμενες ώρες, καθώς δεν αφηνει την καρέκλα με τιποτα. Επίσης επεσαν μερικά δακρυγόνα από τους ασφαλήτες.

-Μια φήμη λεει πως σκέφτονται να επιτεθούν με σκυλιά.

-Στην περιοχή του μουσείου είναι περίπου 10.000 διαδηλωτές πανετοιμοι, που αντιμετωπίζουν με επιτυχία τους ασφαλήτες.

Και οι παρακρατικοί αφού απέτυχαν να εισχωρήσουν από τα βόρεια επιτίθενται τώρα από τα δυτικά και συγκεκριμένα από την γέφυρα Κασρ Αλ Νιλ (πιστεύω πως είναι ό,τι πιο ηλίθιο μπορούν να κάνουν..δηλαδή να επιτεθούν σε εξεγερμένους από γέφυρα! Θα τους πετάξουν στον Νείλο).

Ωστόσο πολλοί εξεγερμένοι ενισχύουν τις θέσεις στα δυτικά της πλατείας.

Η πλειονότητα των τραυματιών που έχει μεταφερθεί σε νοσοκομεία και πρόχειρες κλινικές επιστρέφει στα οδοφράγματα μόλις της παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Η αυταπάρνησή τους είναι παροιμιώδης!

Απίστευτη σκηνή με παρακρατικό να τυλίγεται στις φλόγες από την μολότωφ που ήταν έτοιμος να πετάξει σε επαναστατημένους και οι δεύτεροι να τρέχουν για να τον βοηθήσουν.

Ενώ βρίσκονται υπό πολιορκία οι εξεγερμένοι προσπαθούν να σβήνουν και τις φωτιές που μαίνονται γύρω από το μουσείο για να το προστατεύσουν.

Επίκειται επίθεση από τους παρακρατικούς. Οι νέοι κυρίως προετοιμάζονται και οργανώνονται.

Στην πλατεία δεν υπάρχει άνθρωπος που είναι χωρίς γάζες ή που να μην κουτσαίνει.Χρειάζονται ενισχύσεις για να διασφαλίσουν το οτι θα κρατήσουν όλες οι είσοδοι μέχρι το πρωί. Ζητάνε να κατέβει ο κόσμος

-Μαθεύτηκε πως ασφαλήτες και μπάτσοι θα πανε στα ξενοδοχεία και όπου υπάρχουν δημοσιογραφικά συνεργεία προσπαθώντας να τους πάρουν τις κάμερες.

-Η πρεσβεία της Αιγύπτου στο Καρλακας έχει καταληφθει από Αιγύπτιους και άραβες.

400 άτομα διαδήλωσαν στη Μαδρίτη, επίσης διαδήλωση στη Ρώμη με αρκετό κόσμο. Τις επόμενες μέρες θα γίνουν και άλλες διαδηλώσεις.

70 δις η περιουσία του Μουμπάρακ, όλη από μίζες και λαδώματα. Δείτε περισσότερα

http://abcnews.go.com/Business/egypt-mubarak-family-accumulated-wealth-days-military/story?id=12821073&cid=ESPNheadline

-Δεν αφήνουν οι ασφαλήτες να μπει ιατρική βοήθεια στην πλατεια

Οι διαδηλωτές καλούν τα συνεργεία ειδήσεων να μεινουν κοντα στα γεγονοτα.

-Noam Chomsky: » Είναι η πιό σημαντική περιφερειακή επανάσταση που θυμάμαι», περισσότερα στοhttp://www.democracynow.org/2011/2/2/noam_chomsky_this_is_the_most

-Μαρτυρία, ακούσαμε ασφαλήτες να φεύγουν και να λένε πως τους δώσανε μόνο 50 λίρες για «δουλειά» 9 με 9, πέρασε η ώρα και φεύγανε.

Τα τσιράκια του Μουμπάρακ έχασαν έδαφος ΤΩΡΑ!!!

από γγγγ 4:27πμ, Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Ενώ νωρίτερα έριχναν με πραγματικά πυρά κατά των διαδηλωτών, αυτή τη στιγμή οι διαδηλωτές πήραν την γέφυρα απ’ όπου εφορμούσαν.

Καληνύχτα Μουμπάρακ. Καλό ψώφο όπου κι αν πας. Θα σου στείλουμε και τον φίλο σου τον ΓΑΠ σύντομα …

Παρότι

από grnik 5:04πμ, Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

είχαν 6 νεκρούς και πολλούς τραυματίες μέσα σε λίγα λεπτά οι επαναστατημένοι κατάφεραν να αντεπιτεθούν με πετρες, αυτοσχέδιες ασπίδες και ξύλα και να καταλάβουν την είσοδο της γέφυρας της 6ης Οκτωβρίου. Μόλις συνέλαβαν κι άλλους παρακρατικους και έχει ξεπεράσει ο αριθμός τους τους 150 οι οποίοι κρατούνται στα αυτοσχέδια κρατητήρια που λειτουργούν στις σήραγγες του μετρό.

Χρειάζονται ενισχύσεις μετά από 16 ώρες μαχών για ξεκούραση.

Μόλις κατέλαβαν οι επαναστατημένοι την γέφυρα (μεγάλης στρατηγικής σημασίας διότι πλέον έχουν πολλές εξόδους (και εισοδους για ενισχύσεις) πρός την υπόλοιπη πόλη) ο στρατός άρχισε να πυροβολεί στον αέρα με αυτόματα για να τους εκφοβίσει.Οι επαναστατημένοι όπως λέει μια κοπέλα πού’ναι μέσα στην πλατεία Απελευθέρωσης, είναι υπερβολικά αποφασισμένοι και κουρασμένοι για να φοβηθούν οτιδήποτε

Δολοφονούν εξεγερμένους στην πλατεία

από άυπνος για την Αίγυπτο 5:26πμ, Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Toυλάχιστον ένας νεκρός εξεγερμένος από σφαίρες των παρακρατικών του Μουμπάρακ.Η κατάσταση είναι τρομερά κρίσιμη. Οι εξεγερμένοι δίνουν μάχη για να κρατήσουν μέχρι το πρωι που αναμένεται να ξανακαταφτάσει μαζικά ο κόσμος. Το καθεστώς θέλει να ανακαταλάβει την κεντρική πλατεία του. Τρομερά γεγονότα…

από . 5:47πμ, Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

υπάρχουν νεκροί από πυροβολισμούς παρακρατικών. προσπαθούν να μεταβιβάσουν την εξουσία με τρόπο τέτοιο που δεν θα εγείρει θέμα ολικής αλλαγής παρά μόνο προσώπων και μέσω της τρομοκρατίας που ασκούν επιδιώκουν να υπάρξουν οι λιγότερες αντιδράσεις.

η Κλίντον υποτίθεται ότι μίλησε με τον αντιπρόεδρο του mubarak (ο οποίος είναι ο αρμόδιος για τους παρακρατικούς φονιάδες) και ανέφερε ότι είναι σοκαριστικές οι εικόνες – πρέπει να γίνει αλλαγή της εξουσίας.

πραγματικά είναι λυπηρό που εθιστήκαμε να κοιτάμε, παλαιότερα από την tv μας, σήμερα από το net, να σκοτώνονται αδέρφια μας και να μην αντιδρούμε με κάποιο τρόπο.

τουλάχιστον 4 οι δολοφονημένοι στην πλατεία

από άυπνος για την Αίγυπτο 5:53πμ, Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

4 οι δολοφονημένοι εξεγερμένοι ως τώρα εξακριβωμένα στην πλατεία. Βαράνε στο ψαχνό και με βαρύ οπλισμό. Εν τω μεταξύ οι ιμάμηδες έχουν διαιρεθεί σε αυτους που καλουν τον κοσμο να μην μασήσει και να συνεχισει την εξεγερση και αυτοι που καλουν για επιστροφη στα σπιτια και στην ηρεμία. Λογικό δεδομένου ότι αυτή η εξέγερση είναι κοσμική και όχι θρησκευτική…

Το κύρος του στρατού πέφτει ραγδαία

από αυπνος για την Αίγυπτο 6:14πμ, Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Πέφτει ραγδαία το κύρος του στρατού στους εξεγερμένους. Πολλοί είναι εξαγριωμένοι που ο στρατός το έπαιξε πόντιος πιλάτος και άφησε τα καθάρματα του Μουμπάρακ να δολοφονήσουν κόσμο στοχεύοντας ακόμη και σε γυναίκες και παιδιά. Οι συνειδήσεις αλλάζουν πολύ γρήγορα,Τίποτα δεν μένει όρθιο. Κάθε μέρα εκει είναι σε βιώματα όσο ένας χρόνος σε «ομαλές» συνθήκες…

Οι εξεγερμένοι είναι αποφασισμένοι μέχρι θανάτου

Συγκινητική συνέντευξη εξεγερμένου τώρα στο αλ τζαζίρα. Ο εξεγερμενος με εξαιρετικά βραχνή φωνή και φανερά ταλαιπωρημένος διαμήνυσε με αποφασιστικότητα και γνήσιο εξεγερμένο θάρρος ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΦΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ό,τι βία κι αν χρησιμοποιηθεί. (κι ενώ τα καθάρματα του Μουμπάρακ αυτη την στιγμή ρίχνουν μολοτωφ από την γέφυρα προς τον κόσμο της πλατείας). Είναι αποφασισμένοι ή να γκρεμίσουν συθέμελα το καθεστώς ή να πεθάνουν. Σπάνια στην Ιστορία εμφανίζεται τέτοια αυταπάρνηση και για τέτοιους λόγους (ψωμί και ελευθερία) Κι όταν γίνεται μνημονευεται για πολλά χρόνια…

συγκλονιστική μαρτυρία εξεγερμένης ΤΩΡΑ

από άυπνος για την Αίγυπτο 6:41πμ, Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Συνεντευξη εξεγερμένης τώρα στο αλ τζαζίρα. Με δάκρυα περιγράφει την φρίκη που έζησαν πριν λίγο οι εξεγερμένοι όταν άρχισαν να τους πυροβολούν με machine guns (δεν μιλάμε για πιστόλια…)για μία ώρα(!) και πώς είδε άνθρωπο δίπλα της να πέφτει νεκρος. Λέει με δακρυσμένη οργή ότι δεν θα φύγουν από κει ό,τι κι αν τους κάνουν και ρωτάει τι κάνει ο άλλος πλανήτης κι αν είδε αυτό που κάναν στον κόσμο που βρισκόταν σε μια πλατεία μιας τέτοιας κοσμοπολιτικης χώρας και πόλης. Ρωτάει αν υπάρχει διεθνές κίνημα αλληλεγγύης. Εδώ τι κάνουμε ρε;

συνέντευξη έλληνα που είναι στην πλατεία και στις 5 οι δολοφονίες εξεγερμενων την νυχτα

από άυπνος για την Αίγυπτο 7:11πμ, Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Μόλις πριν λίγο στο αλ τζαζίρα μίλησε ένας Έλληνας που βρίσκεται μαζί με τους εξεγερμένους.Ο Ιάσονας Α. (παρότι το καναλι είπε το όνομα του δεν θεωρώ σκόπιμο να το βάλω όλο) Είναι και αυτός συγκλονισμένος και λέει ότι ζει τα πιο τρομερά γεγονότα της ζωής του και δήλωσε ότι η μέρα της αναμέτρησης έχει οριστεί να είναι η Παρασκευή(το ξέρουμε αυτό εδώ και καποιες μέρες και δεν έχει αλλάξει) Τα πράγματα τώρα είναι σχετικα ήρεμα (υπάρχουν όμως ακόμη τα καθηκια που πετανε μολοτωφ απο την γεφυρα…) και νέος κόσμος αρχίζει να έρχεται για να ενισχύσει τους εξεγερμένους. Στους 5 οι εξακριβωμενες δολοφονίες των εξεγερμένων την νύχτα. Άλλη μια μέρα τρομερή ξημερώνει για την Αίγυπτο και για όλο τον κόσμο… ΥΓ Μόλις ακούστηκαν πάλι πυροβολισμοι…

εξέγερση χωρίς ηγέτη

από άυπνος για την Αίγυπτο 7:27πμ, Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Μήνυμα από αιγύπτιο:»Κανένας πολιτικός δεν αξίζει μπροστά στην ηρωισμό αυτών των εξεγερμένων» Ο αιγυπτιος έχει ένα δημοφιλες μπλογκ και πριν την εξέγερση ήταν απολιτικος. Οι συνειδήσεις αλλάζουν με τρομερή ταχύτητα στην νεολαία της Αιγύπτου. Η λεγομενη αδυναμία αυτής της εξέγερσης (να μην καθοδηγείται από καποιο κόμμα και να μην έχει αναγνωρισμένο ηγετη που να αποφασιζει για αυτήν) είναι τελικά η τρομερή δύναμη της ως τώρα. Αυτή η εξέγερση έχει παγκόσμια σημασία…

Οι παρακρατικοί πού’ναι κοντά στην γέφυρα της 6ης Οκτωβρίου όπου από εχθές σημειώθηκαν ομηρικές μάχες, έχουν περιοριστεί στους 40. Από απόσταση άρματα του στρατού παρακολουθούν.

Η ηλικία πολλών παρακρατικών όπως αναφέρεται από άτομα που βρίσκονται στην πλατεία, δεν ξεπερνάει τα 14-15 χρόνια. Είναι παιδιά που έχουν στρατολογήσει από φτωχογειτονιές.

Άλλοι παρακρατικοί που συνεληφθησαν από επαναστατημένους ανέφεραν πως εκτός από τις 50 ή 100 λίρες που τους πλήρωσαν, τους υποσχέθηκαν (βουλευτές και υπουργοί που συντόνισαν την στρατολόγηση) και επιπλέον 1000 λίρες.

Και μια σημείωση: Μιλάω με πολλούς «έμπειρους» αναλυτές κι ανθρώπους πού’χουν ζήσει αρκετές επαναστάσεις κι εξεγέρσεις και όλοι μα ΟΛΟΙ λένε πως η επανάσταση δεν θα πετύχει και πως δεν θα έρθει κάτι άλλο επειδή δεν έχει κάποιον να την καθοδηγήσει. Αυτό σημαίνει πως η τεράστια πλειονότητα της ανθρωπότητας βρίσκεται μπροστά σε ένα απίστευτο πρωτόγνωρο παράδοξο. Το να υπάρχει μια μαζικότατη επανάσταση η οποία ούτε χρώματα έχει ούτε ηγέτες/σωτήρες/καθοδηγητές/ινστρούκτορες. Το μόνο που έχει είναι ανθρώπους που είναι αποφασισμένοι να δώσουν την ζωή τους και αξίες όπως η δικαιοσύνη και η ελευθερία. Ο πλανήτης ολόκληρος στέκεται συγκλονισμένος και χαμένος ταυτοχρόνως διότι ποτέ δεν έχει δει να ξεπηδά τέτοια αυθεντική λαϊκή εξέγερση. Δεν ξέρει πως να την αναλύση και πως να προβλέψει το τι θα γίνει μετά.

Πολλοί νέοι που στέλνουν νέα από μέσα μας λένε πως πολλοί γονείς δεν αφήνουν τα παιδιά τους να κατεβούν ή προσπαθούν να τους πείσουν να γυρίσουν στα σπίτια τους. Η νεολαία της Αιγύπτου μας δείχνει τον δρόμο. Χαρακτηριστικώς, ένας πατέρας με τα 4 παιδιά του είναι στην πλατεία και πριν από λίγες ώρες δήλωσε πως «Τά’φερα εδώ για να ξεπεράσουν τον φόβο, να καταλάβουν πως αξίζει να παλεύεις. Η δική μου γενιά έζησε μια άχρηστη ζωή. Οι νέοι μας έμαθαν πως υπάρχουν κι άλλοι πιο σημαντικοί λόγοι για να ζει κανείς»

(Ενημερώνουμε πως η ομάδα που παρακολουθεί το θέμα είναι συνεχώς προσβάσιμη στο IRC και μπορείτε να επικοινωνείτε άμεσα μαζί της όσο και με τη διαχειριστική ομάδα του μέσου. Η ενημέρωση είναι συνεχής και προσπαθούμε να είναι όσο γίνεται περιεκτική. Δυστυχώς η ροή των γεγονότων αλλά και η απίστευτη βιαιότητα του καθεστώτος Μουμπάρακ δημιουργούν μεγάλα άρθρα, αυτό είναι το λιγώτερο !

Θα συνεχίσουμε….

Εχουμε στόχο να παρουσιάσουμε τα γεγονότα όπως τα μαθαίνουμε, εξασφαλίζοντας την ορθότητα των πληροφοριών όσο είναι κατορθωτό, την ώρα που τα ντόπια μέσα ενημέρωσης παραπληροφορούν ή δεν ασχολούνται. Είμαστε άνθρωποι πίσω από τα κείμενα, λάθη θα κάνουμε, το μέσο είναι ανοιχτό, διορθώστε μας, θα χαρούμε να συμμετέχετε !)

-Άγριος προπηλακισμός του δημοσιογράφου Π. Παπακωνσταντίνου στο Κάιρο. Δεν διατρέχει κίνδυνο, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.

-Σύμφωνα με το Αλ Τζαζιρα υπάρχουν 5 νεκροί από την επίθεση χτες το βραδυ και 15 τραυματίες.

– Η οργάνωση Human Right Watch κατηγορεί τον στρατό, που επέτρεψε την είσοδο παρακρατικών στην πλατεία Tahrir καθώς και για το γεγονός ότι δεν προστάτεψε δημοσιογράφους και πολίτες που δέχονταν επίθεση . Επιβεβαιώνει ότι οι «υποστηρικτές» του Μουμπάρακ λαμβάνουν 50 αιγυπτιακές λίρες για να κατέβουν στο κέντρο. Καλεί τις ΗΠΑ να σταματήσουν τη στρατιωτική ενίσχυση του καθεστώτος Μουμπάρακ και του στρατού.

-Η Χίλαρυ πήρε τηλέφωνο τον Σουλεϊμαν και δήλωσε πως σοκαρίστηκε ! Ο Μουμπάρακ όμως παραμένει

-Κάπου 40.000 κόσμος στην πλατεία, δεν φεύγουν !

-Ο στρατός δεν προστάτεψε τους διαδηλωτές χτες !

Σήμερα πήραν θέσεις περιμετρικά της πλατείας.Λένε πως σήμερα πήραν εντολές να μην αφήσουν ασφαλήτες να ξαναμπούν στην πλατεία.

-Ασφαλήτες είναι συνέχεια εκεί και μαζεύονται πάλι. Σκοπεύουν να μαζευτούν περισσότεροι. Μαχαίρια και ξύλα. Η αμοιβή η ίδια, 50-200 λίρες Αιγύπτου

-Συνεχείς επιθέσεις εναντίον ξένων δημοσιογράφων από ανθρώπους του Μουμπάρακ. Καταστρέφουν κάμερες και εξοπλισμό.

-Διαδηλωτές επίσης πάνε προς την πλατεία, φορτωμένοι με κάθε είδους εφόδιο, φάρμακα, νερό, φαγητό…..

-Στρατιώτες κινούνται συνεχώς σε περιπόλους κυκλικά της πλατείας, πολλοί έχουν συγγενείς εκεί.

Μερικοί έχουν αποφασίσει να πυροβολήσουν ασφαλήτες, λένε πως έχουν εντολή.

Από την Τουϊτα μήνυμα

από γγ 12:54μμ, Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Σε κάποιο νοσοκομείο γιατροί αρνήθηκαν να παραδώσουν την σωρό εκτελεσμένου διαδηλωτή (από τα τσουτσέκια του Μουμπάρακ) στην οικογένειά του αν πρώτα δεν υπέγραφαν πως ο άνθρωπός τους σκοτώθηκε σε τροχαίο ατύχημα.

από νρ 1:02μμ, Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

-Τα τσουτσέκια του Μουμπάρακ κλείνουν την πρόσβαση στην πλατεία Ταχρίρ, χτυπάνε πόρτες σπιτιών εξεγερμένων και συνεχίζουν να τραμπουκίζουν, να λιντσάρουν και να σκοτώνουν κόσμο.

– Οι περισσότεροι διεθνείς δημοσιογράφοι είναι αποκλεισμένοι.

Αναφορές για 35 νεκρούς κατά τα χθεσινά επεισόδια.

από ωφω 1:17μμ, Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

– Αστυνομικοί με στολές προσπαθούν να μπλοκάρουν ιατροφαρμακευτικό υλικό που μεταφέρουν γιατροί και πολίτες στην πλατεία. Σε αρκετές περιπτώσεις κλέβουν και τα φάρμακα.

– Ο σταθμός του Μετρό έκλεισε αφού ένοπλοι βγήκαν από μέσα.

– Οι εξεγερμένοι κρατάνε ακόμα την γέφυρα και την πλατεία και συνεχίζουν να αμύνονται στους μακελάριδες του Μουμπάρακ.

– Ο Ahmed Ahab Mostafa, 29ετών, απεβίωσε σήμερα σε νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν από την περασμένη Παρασκευή.

– Αρκετές δεκάδες χιλιάδες κόσμου στην πλατεία. Κόσμος από άλλα σημεία της πόλης προσπαθεί να βρει τρόπο να προσεγγίσει την πλατεία.

Aπό μηνύματα που έρχονται στο twitter

από … 1:18μμ, Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Οι παρακρατικοί του Μουμπάρακ εμποδίζουν κόσμο να πάει τροφή και νερό στους επαναστάτες, ναι επαναστάτες, της πλατείας Tahrir. Επίσης γίνεται λόγος ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη από ιατρικά εργαλεία. Η καρδία της ανθρωπότητας αυτήν την στιγμή χτυπάει στην Αίγυπτο, άσχετα αν μερικοί ακόμη να το καταλάβουμε, και τα μηνύματα συμπαράστασης είναι εκατομμύρια και δράσεις αλληλεγγύης έχουν ξεκινήσει σε πολλές χώρες. Κάποιος στο twitter έγραφε ότι ισραηλινοί ακτιβιστές έχουν συγκέντρωση σήμερα σε μια πλατεία για να την μεταονομάσουν σε πλατεία tahrir. Εδώ τι περιμένουμε ακόμη;

από ,. 1:20μμ, Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

-Συναντιούνται όλο και περισσότεροι ξένοι στους δρόμους του Καίρου

-Οι αμερικάνοι ανακοίνωσαν πως πρέπει αν αφησουν πίσω τα ζώα τους όσοι φεύγουν

-Πιάστηκε ταγματάρχης ασφαλήτης να προσπαθεί να βαλει φωτιά στο μουσείο, αναφέρθηκε νωρίτερα ειχε αναφερθει και πριν στο al jazeera για μηνυματα που πηρε κοσμος το πρωι απο αγνωστους αριθμους για να βγει να υποστηριξει το καθεστως…

αντιγραφω απο tvxs:

Διατυπώνονται κατηγορίες κατά της βρετανικής Vodafone για αποστολή μαζικών μηνυμάτων προς τους συνδρομητές, παρακινώντας τους να συμμετάσχουν στις φιλοκυβερνητικές διαδηλώσεις.

Σύμφωνα με μία ρεπόρτερ του assosiated press, ο στρατός άρχισε να περικυκλώνει τους δημοσιογράφους για την προστασία τους από τους οπαδούς του Mubarak.

Η κατάσταση αυτή την στιγμή

από … 5:20μμ, Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

αν και τεταμένη, δείχνει μια υπεροχή των εξεγερμένων αφού η βασική έξοδος-είσοδος που βρίσκεται λίγο έξω από το μουσείο, όπου από χθες δόθηκαν οι πιο συγκλονιστικές μάχες, είναι στα χέρια των εξεγερμένων. Ο στρατός φαίνεται σήμερα να είναι πιο δραστήριος και πληροφορίες λένε ότι προσπαθεί να αποτρέψει τους παρακρατικούς να φτάσουν στις γραμμές των εξεγερμένων. Για αυτό μάλλον και οι τόσοι πολλοί πυροβολισμοί που ακούγονται. Μηνύματα έρχονται στο twitter που λένε ότι η κατάσταση σήμερα στην πλατεία είναι πολύ καλύτερα. Υπάρχει σχετική ηρεμία με αρκετό κόσμο να διασκεδάζει με τραγούδια και χορούς, παρόλο το αίμα που έχει χυθεί. Με λίγα λόγια είναι αποφασισμένοι όσο δε πάει άλλο: να δώσουν μέχρι και τη ζωή τους.

από ……. 5:21μμ, Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Aναφέρθηκαν περιστατικά δηλητηρίασης εξεγερμένων στην πλατεία Τahrir από φαγητό που ήταν δηλητηριασμένο το οποίο πιθανότατα είχε δωθεί από τους υποστηρικτές του mubarak.{και με τι δεν τα έβαλαν οι εξεγερμένοι…Ακόμη και την δηλητηρίαση είχαν να αποφύγουν…}

παρακρατικοι εχουν σαν στοχο τους δημοσιογραφους

από . 5:45μμ, Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

πολιορκουν ξενοδοχεια με δημοσιογραφους (και στο χιλτον) και επιτιθονται σε οποιον μοιαζει με δυτικο ,κυριος στοχος οι δημοσιογραφοι του al jazeera.

η χουντα του μουμπαρακ προσπαθει με καθε μεσο να τρομοκρατησει για να κρατηθει στην εξουσια

από ροχο 5:47μμ, Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Ο υπουργος υγειας μιλα για 8 νεκρους και 890 τραυματιες 9 εκ των οποιων σε κρισιμη κατασταση

ακτιβιστες της διεθνης αμνηστιας και η αιγυπτια Hisham Mubarak Law συνεληφθηκαν απο δυναμεις ασφαλειας στα γραφεια της οργανωσης στο καιρο

παρακρατικοι του μουμπαρακ περικυκλωνουν το χιλτον και ψαχνουν για ξενους ανταποκριτες

δημοσιογραφοι απο διαφορες χωρες εχουν χτυπηθει απο τα χρυσαυγουλα της αιγυπτου

γραφικη αναπαρασταση απο τις συγκρουσεις

http://www.elpais.com/graficos/internacional/escenario/revueltas/Cairo/elpgraint/20110203elpepuint_1/Ges/

Νεκρη δημοσιογραφος απο το ξυλο!

από @ 5:59μμ, Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Νεκρη επεσε μια ξενη δημοσιογραφος απο χτυπηματα παρακρατικων μετα απο επιθεση που εκαναν σε ξενοδοχειο που εμεαν δημοσιογραφοι απο αλλες χωρες. Οι ιδιοκτητες των ξενοδοχειων εχουν τους διωχνουν καθως δεν εγγυωται για την ασφαλεια τους. Οι δημοσιογραφοι της αιγυπτου εχουν αρνηθει να γινουν μερος της προπαγανδας του μουμπαρακ.

Egyptian protesters got ran over by the system thugs

από ……… 6:15μμ, Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Οι δηλώσεις της δημοσιογράφου

από … 6:18μμ, Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

της κρατικής τηλεόρασης που τα παράτησε και άλλαξε πλευρό και τώρα βρίσκεται στην μεριά των εξεγερμένων. Μεταξύ των άλλων συγκλονιστική είναι η απάντησή της όταν την ρωτάνε αν νιώθει φόβο που τώρα βρίσκεται με τους εξεγερμένους και απαντάει: τώρα νιώθω Ελεύθερη!!! http://www.youtube.com/watch?v=1pZl8yVwkn0

isxyei από . 6:18μμ, Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

αναφέρθηκε σε γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων για τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου δημοσιογράφου. Στο twitter υπάρχει ο προβληματισμός για το ΤΙ ετοιμάζει το καθεστώς της Αιγύπτου, που δεν θέλει να είναι παρόντες δημοσιογράφοι……

Αίρεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Αλγερία

από Ακενατόν 6:28μμ, Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

(Δεν έγινε στην Αίγυπτο αλλά έχει άμεση σχέση)

Έτσι ανακοίνωσε σήμερα ο Μπουτεφλίκα.

Η «έκτακτη» ανάγκη κρατούσε … 19 χρόνια!

Επίσης: πάνω από 20 χιλιάδες (σύμφωνα με το Ρώυτερς) διαδηλωτές στην Υεμένη σήμερα

to kathestos epivalei ti siopi

από rojo 6:51μμ, Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Οι δυναμεις ασφαλειας προσπαθουν να διακοψουν την μεταδoση του bbc/twitter.com/bbcworld

Το υπουργειο υγειας ανεβαζει τους νεκρους σε 13 και τους τραυματιες σε 1200. Το Al Jazeera μιλα για 5000 τραυματιες.

Η Washington Post λέει ότι οι ασφαλίτες συνέλαβαν την υπεύθυνη της εφημερίδας στο Κάιρο Leila Fadel και τη φωτογράφο Linda Davidson. Υπάρχουν αναφορές για συλλήψεις ακόμα 25 δημοσιογράφων .

TΩΡΑ

από …. 6:57μμ, Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Ακούγονται πολλοί πυροβολισμοί από snipers τώρα κοντά στο ξενοδοχείο Ramses Hilton.Yπάρχουν σίγουρα και άλλοι νεκροί , τραυματίες δυστυχώς..(τουλάχιστον 10 νεκροί όπως ανέφερε το aljazeera).Φημολογείται ακόμα πως ο mubarak έχει δώσει hi-tech όπλα στους υποστηρικτές του.

Το τελευταίο 24ωρο υπαρχουν αναφορες για 24 νεκρους. Ο ΟΗΕ φυγαδεύει 350 υπάλληλους του στη κυπρο

Το καθεστως προσπαθει να φιμωσει τους ξενους δημοσιογραφους, ακομα 6 συλληψεις απεσταλμένων του καταλανικου σταθμου TV-3 30 minuts. Τους εχουν με δεμενα τα ματια σε ένα λεωφορείο μαζι με αλλους συλληφθέντες.

-Αιγύπτιος αστυνομικός σε δημοσιογράφο του περιοδικού TIME: Το μόνο που χρειάζεται να ξέρεις είναι ότι είμαστε όλοι με το Μουμπάρακ

-Αντιπρόεδρος Αιγύπτου στην κρατική τηλεόραση: Η κυβέρνηση έχει επιβάλλει ξανά τον ελεγχό της στους δρόμους!!! Θα κάνουμε έρευνα για να ανακαλύψουμε ποιοί έκαναν της έφοδο με τα άλογα στην πλατεία Ταχρίρ. Προς το παρόν πρέπει να εργαστούμε με το παρόν Σύνταγμα, γιατί θα χρειαστεί χρόνος για οποιαδήποτε αναθεώρηση… Κάποιοι από την αντιπολίτευση συμφώνησαν ήδη να συζητήσουν μαζί μας για το μέλλον της αναθεώρησης και ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΝ ΜΕΤΑ!!!

επημέρωση

από π. 8:05μμ, Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

παιδιά το al jazeera δεν μεταδίδει πια εικόνα από την πλατεία – η ενημέρωση από αιγυπτο έχει παγώσει την τελευταία ώρα μετά την συνέντευξη του αντι-προέδρου…

έχει βρει κανείς εικόνα ή ενημέρωση ζωντανή αλλούq

από . 8:14μμ, Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Tα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Ακούγεται ότι έχουν απαγορεύσει παντελώς τη λήψη πλάνων από το Hilton, με πρόσχημα την «ασφάλεια των δημοσιογράφων» (από το thepressproject). Επίσης αγνοούνται δημοσιογράφοι…

επιπλέον ενημέρωση

από @# 8:49μμ, Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

-Μια μικρή φυλακή στο σταθμο του μετρό φιλοξενεί 120 φυντανια και επίδοξους ασφαλήτες, αρκετοί είναι φυλακισμένοι που απελευθέρωσαν οι μπάτσοι πριν 2-3 μέρες

-Συνθήκες αυτοργάνωσης και πάλι στην πλατεία, μοιράζονται όλοι φαγητό, σοκολάτες, νερό, δεν πεινάει και δεν διψάει κανείς. Ενας έχει φέρει και τα 4 παιδιά του, 9 χρονών το μικρότερο, 16 το μεγαλύτερο, «για να μάθουν να διεκδικούν, όσο είναι στην αδράνεια δεν θα κερδίσουν τίποτα», είπε ο πατέρας

-Το Χίλτον ζήτησε από όλους τους δημοσιογράφους ενοίκους να φύγουν από το ξενοδοχείο. Καπου 25 δημοσιογράφοι αγνοούνται από τα μέσα πους τους απέστειλλαν. Θεωρειται πως έχουν συλληφθεί από τους μπάτσους. Εξακολουθεί να μην υπάρχει ζωντανή εικόνα από την πλατεία, σε κανένα κανάλι σε όλο τον κόσμο. Ο δορυφόρος Νιλεσατ έκλεισε με εντολή του Μουμπάρακ, έτσι δεν μεταδίδεται τίποτα από την Αϊγυπτο. Εδω και ώρα το CNN παίζει την εικόνα του Nile TV.

-1500 άνθρωποι τραυματισμένοι ξενυχτησαν χτες στην πλατεια

Τρομερες στιγμες φρικης και καταστολης

από άναυδος 8:51μμ, Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Ας αρχισουμε να νιωθουμε ντροπη ΟΛΟΙ μας…

Σε σχεδιο τρομακτική καταστολή που δολοφονεί τον ανθό της Εξέγερσης…

Άνθρωποι με σθένος, με εξεγερσιακοτητα, με συνειδητοτητα δολοφονουνται σαν τα κουνελια.

Κι εμεις δεν καναμε μια σοβαρη πορεια αλληλεγγυης.Και μενουν απο κατω μας…

Αυτοι που μας ζητηγαν να κραταμε πισινες πρεπει να ντρεπονται περισσοτερο.

Σημερα η Εξεγερση ζει στιγμες τρομερης φρικης και φυσικης εξοντωσης. Αυριο θα αποκαλυφτει το μεγεθος…Αυριο εχει οριστει να ειναι η μερα που οι εξεγερμενοι θα καταλαβουν τηλεοραση και προεδρικο μεγαρο…

Αν μετα τα σημερινα έχουν ακόμη δυνάμεις και ορμή για να το κάνουν τότε θα μεινουμε όλοι άναυδοι καο θα αποδειχτει οτι αυτη η εξεγερση ειναι ανεξαντλητη.

Αλλα ήδη είμαστε άναυδοι…

στην πλατεία Tahrir μνημονεύονται τα ονόματα των νεκρών εξεγερμένων στις μάχες που δόθηκαν. Οι εξεγερμένοι έχουν καταφέρει να στήσουν μικροφωνική και είναι σίγουρο ότι την πλατεία ζωντανή δεν την αφήνουν. Σίγουρα το βράδυ θα είναι δύσκολο γιατί αύριο είναι προγραμματισμένη η μεγάλη συγκέντρωση για το τέλος του Μουμπάρακ.

Δυστυχώς θα συμφωνήσω με τον σύντροφο από πάνω ότι όσο στεκόμαστε και παρακολουθούμε χωρίς καμία ένδειξη άμεσης και μαζικής αλληλεγγύης σε αυτούς τους αγνούς και θαρραλέους ανθρώπους, που κρατάνε εδώ και μέρες την υπόθεσή τους/μας ζωντανή, με δείγματα αξιοπρόσεκτης αυτοοργάνωσης και ενότητας: πρέπει να νιώθουμε ΝΤΡΟΠΗ.

Μετά τον Ελληνα δημοσιογράφο που χτυπήθηκε, ακόμη ένας από την εφημερίδα Al-Masry Al-Youm χτυπήθηκε από ασφαλήτες .

Ο Andrew Lee Butters, δημοσιογράφος του ΤΙΜΕ προπηλακίστηκε από διαδηλωτές που έπαιρναν εντολές από έναν ένστολο μπάτσο.

Η εφημεριδα του Τορόντο Globe and Mail είπε πως δύο δημοσιογραφοι της κρατούνται, επίσης μια τρίτη δημοσιογράφος είπε πως τη συλλάβανε μαζί με άλλους 25 ξένους συναδελφους της

To Αλ Τζαζιρα, καταγγέλει κλοπή και καταστροφή εξοπλισμού του, ενω το σήμα του έχει διακοπεί. Εχουν συλληφθεί 3 δημοσιογράφοι του και ένας αγνοείται

Οι δημοσιογράφοι και τεχνικοί του ΑΡ έχουν την ίδια μεταχείριση με όλους τους άλλους, δήλωσε ο τοπικός διευθυντής.

Η Πολωνική κρατική τηλεόραση έχει χάσει δύο τεχνικούς της, ένας ακόμη χάθηκε και βρεθηκε αργότερα, είχε συλληφθεί αφού του έσπασαν τις κάμερες.

Καφριλίκια καταγγέλθηκαν από δημοσιογράφους του CBS, Του BBC, του Δανικού TV2, την Ελβετική τηλεόραση και τη Βελγική εφημερίδα Le Soir

ο κατάλογος με τους δημοσιογράφους που έχουν συλληφθεί, βασανιστεί ή ξυλοκοπηθεί

http://abcworldnews.tumblr.com/post/3089328425/weve-compiled-a-list-of-all-the-journalist-who

Με τις δηλώσεις του ο Μουμπάρακ επιβεβαιώνει αυτό που λέγαμε εξ’αρχής. Δεν τον αφήνουν να φύγει. Είναι η μόνη εγγύηση για την «σταθερότητα» που μεταφράζεται σε αποκλεισμό της Γάζας και άμεμπτη συνεργασία με το Ισραήλ.

Οι επαναστατημένοι ζητάνε κράνη και εφόδια. Ευτυχώς από φαγητό και φάρμακα οι προμήθειες που έφεραν σήμερα οι 200.000 ενισχύσεις κάλυψαν τις ελλείψεις.

Κυρίως όμως τώρα ζητούν συμπαράσταση κι ενημέρωση. Το καθεστώς προσπαθεί να επιβάλει γενική συσκότιση στην ενημέρωση ώστε να συντελέσει το έγκλημά του στα σκοτεινά χωρίς ντοκουμέντα.

Είναι επιτακτική ανάγκη το Σάββατο να έχουμε οργανώσει μεγάλη συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από την πρεσβεία. Δεν χρειάζεται να καλούν οργανισμοί και κόμματα! Επιτέλους, ας λάβουμε μαθήματα από αυτούς τους ήρωες που χωρίς καμία επίσημη οργάνωση φαίνονται νά’ναι πιο οργανωμένοι κι από απολυταρχικά κόμματα!

Σημαντικό είναι πως ο ΓΑΠ βρίσκεται σε επικοινωνία και ανησυχεί για τα τεκτενώμενα. Μην ξεχνάμε πως οι έλληνες εφοπλιστές δεν θέλουν σε καμία περίπτωση ο έλεγχος της διώρυγας του Σουέζ να περάσει σε «εχθρικά» χέρια, η κυβέρνηση δεν θέλει αντιΙσραηλινή κυβέρνηση και επίσης και σημαντικότερο, οι ελληνικές τράπεζες είναι χωμένες πολύ βαθειά στην Αίγυπτο κι έχουν από τα μεγαλύτερα δίκτυα. Ο αγώνας αυτός είναι ΚΑΙ δικός μας.

-Ενας καμεραμαν στην πλατεία άρχισε να τραβάει πλανα και αμέσως συγκεντρώθηκαν γύρω του 100 άτομα φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του Μουμπάρακ

-Στην πλατεία από ώρα επικρατεί εύθυμη ατμόσφαιρα, όπως δείχνει και το παραπάνω βίντεο, ο κόσμος διασκεδάζει και χορεύει, το ηθικό είναι ψηλά, αύριο θα είναι μεγάλη μέρα.

Στη Γαζα, εκατοντάδες διαδήλωσαν σημερα σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Αιγύπτιους, φώναζαν συνθήματα εναντίον του Μουμπάρακ, Πριν μερικές μέρες, μια άλλη διαδήλωση για το ίδιο θέμα διαλύθηκε από τους μπάτσους της Χαμάς.

Επίσης, αύριο στο πολύπαθο Ναμπί Σαλέχ θα γίνει διαδήλωση αλληλεγγύης στο λαό της Αιγύπτου.

από allileggyos 3:02πμ, Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Όπως θα ξέρετε ίσως, εδώ και 3 περίπου ώρες τα 3 μεγάλα διεθνή ΜΜΕ (CNN, BBC αλλά και Al Jazeera), δεν δείχνουν πια ζωντανά από Κάιρο. Οι ασφαλίτες εισέβαλαν σε ξενοδοχεία με θέα στην πλατεία και αφαίρεσαν κάμερες ή και συνέλαβαν δημοσιογράφους. Μια και αύριο μπορεί να είναι η καθοριστική ημέρα, ίσως αυτό να είναι προσπάθεια των γουρουνανθρώπων τηςΑιγύπτου να «καθαρίσουν» πριν έρθει το φως.

Θα έπρεπε να είμαστε πολύ πιο έμπρακτα αλληλέγγυοι στον λαό της Αιγύπτου αυτές τις κρίσιμες ώρες και το πρωί. Ας ελπίσουμε θα κρατήσουν γερά όλο το βράδυ. Έχουν κερδίσει δεκαετίας εμπειρίας αυτο-οργάνωσης και αλληλεγγύης μέσα σε μια βδομάδα. Αυτά είναι τα σημαντικότερα όπλα τους και μακάρι να γίνουν σύντομα και δικά μας.{και έτσι η επανάσταση άντεξε την χειρότερη μέρα καταστολής και τρόμου κατορθώνοντας να κρατήσει την κατάληψη της κεντρικής πλατείας Ταχρίρ}

11η μερα. 4 φλεβάρη 2011. Oι μάζες επιστρέφουν στους δρόμους για να υπερασπίσουν τους εξεγερμένους.

Οι εξεγερμενοι της ταχρίρ που άντεξαν τα δολοφονικά κύματα των επιθέσεων των τραμπούκων του  Μουμπάρακ είναι οι νέοι ήρωες της Αιγύπτου.

Η Επανάσταση σε αρχή νέας ανόδου.

Η νύχτα πέρασε χωρίς ιδιαίτερα επεισόδια

-Εξακολουθούν διάφοροι να εμποδίζουν διαδηλωτές να πάνε στην πλατεία. Ακόμη και στις προσευχές τους πολλοί ιμάμηδες παροτρύνουν τον κόσμο να μην πάει.

-Στην πλατεία ομάδες περιφρούρησης ελέγχουν ταυτότητες όσων πηγαίνουν εκεί. Σήμερα λένε είναι η μέρα της «αναχώρησης» .

– Ο στρατός ετοιμάζει μια ακόμα περίμετρο, μέχρι τώρα ακολουθεί ουδέτερη στάση, αλλά δεν προστατεψε τους διαδηλωτές από τις βόμβες μολοτωφ και τα κοτρώνια των ασφαλητών.

-Το Αλ Τζαζιρα μεταδίδει ζωντανά εικόνα από την πλατεία αυτή τη στιγμή, δείτεhttp://english.aljazeera.net/watch_now/

-Η πλατεία είναι ένα νταμάρι κοτρώνια, πέτρες παντού σε σωρούς συγκεντρωμένες. Μερικοί ξήλωσαν καλώδια από το δημόσιο φωτισμό και φόρτιζαν κινητά όλη τη νύχτα.

-Μια γυναίκα έστειλε ένα μηνυμα πριν από λίγο, «είμαι εδω από την πρώτη μέρα, εδώ τρώω, εδώ πίνω, εδώ κοιμάμαι, εδώ θα πεθάνω, δεν με νοιάζει να κοιτάτε τα χάλια μου και πόσο βρώμικη είμαι, τώρα αγωνίζομαι»

-Ακούγονται ελικόπτερα κάθε τόσο να πετάνε.

-Ο κόσμος συγκεντρώνεται, είναι 30-40.000 τωρα και συνεχώς έρχονται και άλλοι. Εχουν εντοπιστεί ασφαλήτες σε μια πλευρα εκτός πλατείας.

Αναγκαία διευκρίνηση: χρησιμοποιούμε σκόπιμα τη λέξη ασφαλήτης γραμμένη λάθος, το -λη- με Η, καθώς έτσι εννοούμε μια ομάδα ανθρώπων που είναι μπάτσοι, ασφαλίτες, κρατικοί υπάλληλοι του υπουργείου εσωτερικών και κάθε κατακάθι του καθεστώτος εκεί. Πληρώνονται από 50 έως 200 λίρες την ημέρα, 50 λίρες ειναι περίπου 6,5 ευρό, για να χτυπανε κόσμο.

-Εχει αρχισει να μαζευεται κοσμος στην πλατεια,με τον στρατο σημερα να κανει περισσοτερους ελεγχους με πιο αισθητη την παρουσια του (τουλαχιστον σε μια εισοδο της πλατειας),ισως εμποδιζουν την προσελευση του κοσμου.

-Το al jazeera εχει ξανα εικονα απο την tahrir.

-Μπατσοι εμφανιστηκαν (!) ξανα μετα απο τοσες μερες σε καποια σημεια της πολης.

-Οι αμερικανοι πιεζουν για παραιτηση Μουμπαρακ και αντικατασταση του απο τον υπουργο Άμυνας και τον Αρχηγο των Ενοπλων Δυνάμεων,συμφωνα με διαφορα μμε.

Γράφτηκε και παραπάνω, οι αμερικάνοι παζαρεύουν την παραμονή της χούντας.

Είναι κάτω στην περιοχή του μουσείου και κοντά στην πλατεία ο υπουργός άμυνας Ταντάβι και επιθεωρεί. Ο στρατός έχει απλώσει αγκαθωτά συρματοπλέγματα σε πολλά σημεία, σε εισόδους της πλατείας δημιουργείται συνωστισμός και ουρές, λόγω των ελέγχων.

Φαίνεται πως σήμερα θα πάρει θέση ο στρατός και μάλλον υπέρ της διαφαινόμενης χούντας

Ο κόσμος παρατάσσεται στην πλατεία …

από Ακενατόν 11:30πμ, Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

ώστε με τα σώματά τους να σχηματίσουν στο έδαφος τη λέξη «Leave» (=φύγε – δεν ξέρω αν στα αγγλικά ή στα αραβικά) για όποιον το κοιτάζει από ψηλά βλ. φωτογραφία http://twitpic.com/3wbys0

αγχώνονται τα καθεστώτα

από …* 11:40πμ, Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Στο Ιράν λένε οι αρχές ότι αυτά που γίνονται στον αραβικό χώρο δείχνουν ότι υπάρχει μια ισλαμική αφύπνιση. Προφανώς προσπαθούν αν διαστρεβλώσουν τα γεγονότα, μην τυχόν η φλόγα ξεπεράσει τα όρια του αραβικού κόσμου και κάψει και αυτούς.

νεώτερα από ,. 11:41πμ, Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Περίπου σε μια ώρα θα εμφανιστεί ο πολύς κόσμος, μετά τη μουσουλμανική προσευχή.

Αυτοί που είναι τώρα στις εισόδους είναι μη ισλαμιστές οι περισσότεροι που πάνε για περιφρούρηση και ενίσχυση κυρίως, υπάρχει μια άτυπη σχέση-συμφωνία, οι χριστιανοί να προστεύουν τους μουσουλάνους όταν εκείνοι προσεύχονται, ενώ οι μουσουλμάνοι έχουν αναλάβει δουλειές τη νύχτα κυρίως. Αυτό δουλεύει πολύ καλά, σε πείσμα όλων εκείνων που έριξαν τις βόμβες στις χριστιανικές εκκλησίες τον προηγούμενο μήνα ενοχοποιώντας τους μουσουλμάνους.

Περίπου 600 άτομα διαδήλωσαν στη Μαλασία έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ. Η αστυνομία τούς αντιμετώπισε με αντλίες νερού, αλλά τελικά επέδωσαν ψήφισμα με το οποίο ζητάν από τις ΗΠΑ να πουν χωρίς περιστροφές στον Μουμπάρακ ότι πρέπει να του δίνει

Μια ρουκέτα, σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο, εκτοξεύθηκε εναντίον του κτιρίου της κρατικής ασφάλειας στην πόλη Ελ Αρίς.

Εκτιμήσεις μέχρι τώρα
από ,. 12:57μμ, Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011
Καπου 1 εκατομύριο στην πλατεία, 100.000 στην Αλεξάνδρεια και άλλοι τόσοι και στο Σουέζ. Τελειώνουν σε λίγο οι προσευχές παντού, αναμένεται να έρθουν και άλλοι στις συγκεντρώσεις.
Διαδηλωτές δείχνανε έναν ασφαλίτη που πιάσανε μαζί και την ταυτότητά του.

Πολλοί «επώνυμοι» της Αιγύπτου έχουν αρχίσει να κατεβαίνουν στην πλατεία.
Το κρατικό κανάλι δείχνει συνέχεια πλάνα από ψηλα, από την πλατεία, και κάθε τόσο παίζει πατριωτικά μηνύματα με σημαίες κλπ.
Φαίνεται πως έχει βγει η απόφαση να φύγει ο Μουμπάρακ, έτσι φέρονται πάντως, και εξελίσσεται μια παράσταση.

αλτζαζιρα :  εικονες απο ξυλο στην αλεξανδρεια, μαλλον σε ασφαλιτες που βρεθηκαν μεσα στην πορεια.  και εικονες με ασφαλιτες που τους εχουν βρει οι εξεγερμενοι, και κρατανε τις μπατσοταυτοτητες τους κατω απο τη μαπα τους, και τα δειχνουν στην καμερα.

-Δεκαδες χιλιαδες ανθρωποι εχουν συγκεντρωθει στην Αλεξανδρεια,χριστινανοι εκαναν αλυσιδες για ακομα μια φορα προστατευοντας τους μουσουλμανους που προσευχοταν.

-Πανω απο 100.000 ανθρωποι σε Μανσουρα και στη αλλοι τοσοι στη Νταμανχουρ.

-Οι παρακρατικοι δεν εχουν εμφανιστει οργανωμενα στο Καιρο μεχρι τωρα.

-Καμια 200αριά ασφαλήτες ειναι πάνω στη γέφυρα που βλεπαμε αυτές τις μέρες, την 6ης Οκτωβρίου και τραμπουκίζουν. ΑΚόμα, στα κτήρια κοντά στο μουσείο έχουν ανεβεί άλλοι και πετάνε πέτρες από κάτω στους διαδηλωτές.
-Κάποιοι από τους οργανωτές δήλωσαν πως η επόμενη βδομάδα θα είναι «εβδομάδα αντίστασης»
-Επιπλέον αριθμοί διαδηλωτών, 800.000 στην Αλεξανδρεια, 500.000 στη Μανσούρα, 100.000 στο Νταμανχούρ, 30.000 στο Σουχάγκ. Είναι όλοι στο δρόμο ! Καποιοι λενε πως στην πλατεία είναι 2.000.000 κόσμος, το κρατικό κανάλι λέει πως είναι πάνω από 1.000.000.

-Ανάμεσα στους διαδηλωτές στην πλατεία είναι πολλοί ιερωμένοι και καλόγριες από την Κοπτική εκκλησία, που συμμετέχουν ενεργά.
-600 αμερικάνοι στρατιώτες είναι στο Σινά τώρα σαν μέλη της δύναμης ελέγχου, εκεί σκέφτεται ο GAP να στείλει ακόμα Ελληνες αλεξιπτωτιστές????
-Μεγάλη διαδήλωση συμπαράστασης ξεκινάει στο Μπιτ Χασάν στη Βυρητό, έξω από την Αιγυπτιακή πρεσβεία.

Χοροι και τραγουδια στην ταχριρ.   το κρατικο συνεχιζει την παρανοια, λεγοντας οτι ητανε καμια 3χιλιαδες στο σουεζ, και λιγοι στην ταχριρ, δειχνοντας ησυχες εικονες της πολης, ενω εκανε και περασμα πανω απο γεματη ταχριρ αλλά με τροπο καταληγοντας το πλανο καπου κοντα στο ροζ κτιριο του μουσειου που δεν εδειχνε πολυ κοσμο. Ολα αυτα απο αλτζαζιρα.  Βγηκε καποια απο τους διαδηλωτες και ειπε οτι ειναι 5 εκατομμυρια κατω στην ταχριρ.  Επισης, αλτζαζιρα λεει, ανωτεροι αξιωμετικοι γυρνανε την πολη μεσα στις λιμουζινες τους και επιθεωρουν   .

αλτζαζιρα : δειχνει στρατιωτες να περνανε μεσα απο τους διαδηλωτες στη μεση της πλατειας, και να πηγαινουν μεσα σε ενα κτιριο στην ακρη της. Στο ιδιο σημειο που εγραφα πριν οτι εδειξε το medical team. Παιζει να ειναι καποιο ειδος στρατηγειου.   Εκεινη τη στιγμη ο κοσμος αρχιζει και φωναζει τρελα, και να κουναει τις σημαιες σαν τρελος.  Πολλες φωνες, συνθηματα κλπ.   Τωρα λεει, αλτζαζ, οτι ητανε γιατι τους ειπανε οτι ο μουμπαρακ παραιτηθηκε και ο κοσμος αρχισε να ζητωκραυγαζει.  Μετα λεει τους ειπαν οτι δεν ειναι αληθεια, αλλά αυτοι συνεχισαν λεγοντας οτι σε λιγο θα ειναι αληθεια…   Επισης, ελεγαν οτι καποιοι φωναζαν παμε στο προεδρικο μεγαρο.  Καπακι βγαινει δημοσιογραφα και λεει οτι καποια στρατα εφυγαν τρεχοντας απο τα check points που ειχαν στησει στις εισοδους της πλατειας. Και εθεαθησαν pro-mub διαδηλωτες σε παραδρομο της ταχριρ.   Καπακι επισης βγαζει υποτιτλους οτι απαγορευσαν απο 4-5 πρωην υπουργους να φυγουν απο τη χωρα και τους μπλοκαρισαν τους λογαριασμους.  Και καπακι μας λεει οτι εχει βγει στο κρατικο καναλι ενα τηλεφωνο με «οργανωτη» της διαδηλωσης, που διαβαζει κειμενο, ενω δειχνει τωρα πλανα με κοσμο απο την ταχριρ. Ο οργανωτης λεει μεινετε στους δρομους, και ζητω το facebook, και το καναλι (το κρατικο) λεει ειναι της μουσουλμανικης αδελφοτης.

Δικια μου γνωμη, οτι κατι παιζει. Το κτιριο που μπηκαν τα στρατα μοιαζει να ειναι καποιο «στρατηγειο» των εξεγερμενων, οποτε παιζουν μαλλον καποιες διαβουλευσεις. Επισης, θεωρω οτι η φασαρια μπορει να εγινε για να μην ακουγονται οι συνομιλιες στο «στρατηγειο» απο τα μηχανηματα μουμπαρακ-αμερικανων.  Το σημειο που ξεκινησε ο ξεσηκωμος ειναι ακριβως απο εξω απ το στρατηγειο …

υγ. διαδηλωτης κρατουσε κατι σαν αφισα με το μεγαλο f του facebook.

50.000 διαδηλώνουν στη Ραφα, στα σύνορα με τη Γαζα, από την πλευρα της Αιγύπτου.
Θυμίζουμε πως εκεί είναι ακτιβιστές από μέρες που προσπαθούν να σπάσουν τον αποκλεισμό της Γαζας

Οι διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ κρέμασαν ένα τεράστιο πανό στο υψηλότερο κτίριο της πλατείας, στο οποίο αναγράφονται τέσσερα αιτήματά τους. Αυτά είναι πρώτον, αποχώρηση Μουμπάρακ, δεύτερον, διάλυση του κοινοβουλίου, τρίτο, ένα ελεύθερο εκλεγμένο κοινοβούλιο το οποίο θα πραγματοποιήσει τις συνταγματικές αλλαγές για τις προεδρικές εκλογές, και τέταρτο, η άμεση διώξη και παραπομπή σε δίκη όλων των δολοφόνων των αντικαθεστωτικών διαδηλωτών και όσων συμμετείχαν σε υποθέσεις διαφθοράς της εξουσίας.

Συγκρούσεις μεταξύ ασφαλητων και διαδηλωτών, περίπου μισό χιλιόμετρο μακρυά από την πλατεία απελευθέρωσης, στην πλατεία Ταλάτ Χάρμπ. Γίνονται μάχες με κοτρώνια και έχουν ακουστεί πυροβολισμοί.

Σχετικά με τον Μουμπάρακ, φήμες ακούγονται πολλές αλλά δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση, αν μένει ή φεύγει. Ωστόσο, οι αμερικάνοι εξακολουθούν να φευγουν και σε όσους έμειναν πίσω λένε να πάρουν κάποια ασφαλή πτήση.

από game over 8:40μμ, Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

1)Στους δρόμους του Καΐρου και των άλλων μεγάλων πολεων της Αιυπτου είναι ακόμη εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου (άντρες και γυναίκες και κυρίως νέοι) ίσως και εκατομμύρια…

2)Το ηθικό τους και η ενέργεια τους είναι στα ύψη. Έξαψη, χαρά, προσμονή για την νίκη, εξεγερσιακή ετοιμότητα.(όπως λέγεται αυτην την στιγμή η κεντρική πλατεία είναι το πιο ευτυχισμένο μερος στον κόσμο)…

3)Οι υποστηρικτές του καθάρματος είναι σήμερα λιγότεροι πιο αποθαρρυμένοι και κηνυγιούνται από τον κόσμο όπου μαζεύονται με επιθετικες διαθέσεις…

4)Ο πρόεδρος του ΟΗΕ ζητα εδω και τώρα εκλογές. οι ΗΠΑ συμφωνούν…(προφανώς δεν μπορούν να κάνουν κι αλλιώς κι άλλωστε οι εκλογες θα έφερναν-ελπιζουν-μια σχετικη ηρεμια)

5)Τα γεγονότα βρίσκονται στην 12η μερα τους (έχω χάσει τον λογαριασμό) και πάλι κορυφώνουν!Η Εξεγέρση είναι ασταμάτητη και εμπνέει με το κουράγιο και την επιμονή της όλο τον κόσμο.

Ο Μουμπάρακ τώρα δίνει επιδόματα, αυξήσεις και άλλες παραχωρήσεις αλλα είναι πια αργά.Το παραμύθι τελείωσε

Πρώην υπουργοι του καθεστώτος συλλαμβάνονται και σφραγίζονται τα περιουσιακά τους στοιχεία

ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ!

1.  τα 5 μυρια εχουν αραιωσει, αλλά πηγαινουν και ερχονται.  άλλοι φευγουν, άλλοι ερχονται, ακόμα και για πρωτη φορα τοσες μερες.  άλλοι πανε για ανεφοδιασμο για να ξαναρθουν.  οι pro-mubs στη γκιζα φαινονται να εφυγαν.  ισως και στην ταχριρ.  Ισως και να γινονται διαφορα, σε διαφορα άλλα σημεια της πολης.  Και απο τις δυο πλευρες.

2. η τελευταια προσευχη της ημερας πρεπει να τελειωσε.  οποτε ισως ετοιμαζεται καποια δραση, αν και εχει πεσει η νυχτα, και δεν ξερω ποιον βοηθαει αυτο.

3.το τελεσιγραφο για το στρατο τι εγινε ;   ισως ο στρατος παει τωρα με τα νερα των εξεγερμενων.  Ισως εχει σπασει σε διαφορα κομματια, οποτε εξαρταται ποια θα ειναι η απαντηση μεν και δε.

4. λεει το αλτζαζ οτι στην πλατεια καποιοι εχουν μαζευτει γυρω απο μια tv και παρακολουθουν τι λεει (μαλλον αλτζαζιρα, αλαραμπιγια)  ….    άλλοι εχουν ραδιοφωνακια.

5. καμια ενημερωση απο εξω απο το προεδρικο μεγαρο ή τη βουλη εχουμε ?  εχει παει κοσμος εκει οπως λεγοταν ?  λιγο χλωμο, μιας και ολα τα σκυλια θα ειναι μαζεμενα εκει.  μπορει και οχι, μπορει άλλα να ειναι τα στρατηγικα σημεια που φυλανε.

6. το αλτζαζιρα εδειξε οτι εγινε διαδηλωση και στην πολη (ή προαστειο?) μαχάλα.

7. αλτζαζ μιλαει για κουραση, οτι κατι πρεπει να γινει, δεν μπορει να συνεχιστει αυτο, κλπ …      Το κρατικο απ την αλλη, νωριτερα, επαιξε το παιχνιδακι προπαγανδας νουμερο 567.899, δλδ εβγαλε εναν τυπο να λεει οτι ειναι απο τους διοργανωτες της διαδηλωσης, και ετσι φανηκε σαν να επιτρεπει τις φωνες που ειναι εναντιον του καθεστωτος να μιλησουν, και απο την αλλη δειχνει οτι υπαρχουν διοργανωτες σε ολο αυτο, και μαλιστα ειπε οτι αυτοι ειναι απο τη μουσουλμανικη αδελφοτητα.

-αρκετες χιλιαδες συνεχιζουν παραμενουν στην πλατεια tahrir
-Εχουν αναφερθει συγκεντρωσεις κοντα την πλατεια απελευθερωσης παρακρατικων του Μουμπαρακ,ελεγχουν καποιους δρομους.
-Xιλιαδες ατομα και στους δρομους της αλεξανδρειας «παραμενουμε στους δρομους μεχρι να φυγει».Πανω απο 1.000.000 λενε καποια μμε για την σημερινη συγκεντρωση.
-Ο δολοφονος Μουμπαρακ συνεχιζει να λεει οτι θελει να φυγει αλλα φοβαται το χαος.

Ηρεμα τα πράγματα εδω και ώρα.
Αρκετοί έχουν μείνει στην πλατεία. Περισσότεροι από χτες.
Μέσα στην ημέρα εξελίσονται παζάρια κάθε είδους με άγνωστο αποτέλεσμα, αδερφότητα μουσουλμάνων με Σουλεϊμάν, Σουλεϊμάν με αμερικάνους, αμερικάνοι με Μπάραντει…. Από όλο αυτό το παζάρι ερήμην του λαού δεν έχει βγει τίποτα στη φόρα.
Μπάτσοι άφαντοι, ασφαλήτες περιορισμένοι, ο στρατός είναι στα βασικά σημεία.
Δεν γίνανε ιδιαίτερα επεισόδια εκτός από τις επιθέσεις και συλλήψεις δημοσιογράφων από ασφαλήτες.
Η πλατεία είναι το μόνο ελεύθερο και ασφαλές μέρος στην Αίγυπτο.
Ο μόνος που λείπει είναι ο GAP που πήρε πρωτοβουλίες για το θέμα ! ! ! !
Οπως το μεταφέρει το pressproject, » Είμαστε στο πλευρό των Αιγυπτίων και ιδίως των νέων που θέλουν μια νέα Αίγυπτο. Είχα συνομιλία με τον κο Mubarak, τον Suleiman και τον El Baradei. Είχα επίσης ανοιχτή συζήτηση με αρκετούς από τους ηγέτες της Ε.Ε. Είχα επαφή και με την κα Clinton. Αποφάσισα να μεταβώ στο Κάιρο»
Να πας ρε ανθυποπράκτορα, να πας και να μείνεις εκεί αφού θα παίξεις τον ειρηνιστή άλλη μια φορά, αλλα αυτό δεν σε σώζει ! Ερχεται η σειρά σου !
(Θυμάμαι καλά, ο GAP δεν διέγραψε τον Μουμπάρακ και το κόμμα του σαν πρόεδρος των σοσιαλΗστών??)

Στην Αλεξάνδρεια έγινε σήμερα η μεγαλύτερη συγκέντρωση από την αρχή της εξέγερσης.
Πάνω από ένα εκατομμύριο κόσμος τραγουδούσε για «τους ήρωες της Ταχρίρ»-την κεντρική πλατεία του Καΐρου-.

Ο Ομπάμα αποκάλεσε τον Μουμπάρακ γενναίο και πατριώτη αλλά τον κάλεσε να αποχωρήσει τώρα δρομολογώντας κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Σήμερα επικράτησε ένα κλίμα γιορτής και ανάτασης αλλά δεν έγιναν οι προγραμματισμένες επιθέσεις σε τηλεόραση και προεδρικό μέγαρο.(εκτός κι αν δεν μας το λένε)

Υπάρχει πάντως μπροστά μας μια μεγάλη νυχτα και αμετρητες δεκάδες χιλιάδες  είναι ακόμη στους δρόμους.
Για Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη έχουν προγραμματιστεί παλι μαζικές διαδηλώσεις.

Παρά τις λυσσασμενες επιθέσεις παρακρατικων και ασφαλητών τις δύο προηγούμενες μέρες, η εξέγερση είναι όρθια με αυτοπεποιθηση και ανεξάντλητη ορμή.

Διχόνιες μεταξύ αδερφών μουσουλμάνων για την σταση που πρέπει να ακολουθηθεί.(άλλοι καλουν για αυτοσυγκρατηση και αναδίπλωση και άλλοι–ειδικα οι νεότεροι– να μην σταματήσει η εξέγερση)
Αλλά τώρα όλοι ξέρουμε ότι αυτό είναι δευτερευον κι ότι η εξέγερση είναι κοσμική όπως και πολιτικα και θρησκευτικα ακηδεμονευτη.
Η εξέγερση χωρίς ηγέτη συνεχίζεται και γράφει Ιστορία για όλο τον πλανήτη…

Όλοι στο αλτζαζιρα εχουν φαγωθει οτι δεν μπορει να συνεχιστει αυτο.  πρεπει λενε να ορισουν εκπροσωπους, αρχηγους, οργανωτες, οι οποιοι θα διαπραγματευτουν με τον μουμπαρακ για να …προχωρησει η ομαλοτητα.   υπαρχουν πολιτες λεει που διαμαρτυρονται.  δεν εχουν τραπεζες ανοιχτες, δεν εχουν μαγαζια, κλειστοι δρομοι.  και εσχατο επιχειρημα, δεν εχουν τροφιμα.  σε μια χωρα που πιθανοτατα μπορει να ταισει ολη τη μεσογειο …    οι πεντε δρομοι της ταχριρ τους φταινε?   αποθηκες ο μουμπι δεν εχει?    ή ετοιμαζουν «ανθρωπιστικη αποστολη» κατα τα προτυπα του δικου μας προσφατου project «κιλκις 71η αερομεταφερομενη ταξιαρχια» ?

Μολις εδειξε (αλτζαζ) διαδηλωση για την αιγυπτο στην νεα υορκη.  ακομα και στην νεα υορκη λοιπον …

Για ολους όσους έχουμε μείνει άφωνοι με την είδηση ότι ο Παπανδρεου– μόνος από όλους τους δυτικούς ηγέτες –θα πάει Αίγυπτο για να δει τον Μουμπάρακ, το μυστήριο λύθηκε.
Πάει να βρει τον φίλο του τον Μουμπάρακ για να κανονίσουν που θα πάνε μαζί.
Χωρίς πλάκα, υπάρχει πλουσιοτατο φωτογραφικό υλικό με αγκαλιές και φιλιά μεταξύ Παπανδρέου και Μουμπάρακ.Είναι πραγματικά φίλοι.Και οι φίλοι στα δύσκολα φαίνονται…

Μακάρι ο λαός εδώ να δείξει την μισή αξιοπρεπεια που έδειξε ο πιο πολυπληθής λαός κάτω μας.
Θα είχαμε τότε τρομερα γεγονότα κι εδώ όπως και το ίδιο ελπιδοφορα και γνήσια…

Τωρα στο αλτζαζ ειχε ενα τυπο καρι αμπασα τον ελεγε, δεν καταλαβα αν ηταν μπαραντεικος ή αδελφοτικος, και λεγανε τα κλασσικα «κατι πρεπει να γινει, ο κοσμος δεν εχει να φαει». Και οταν μετα του λεει η δημοσιογραφα «τοτε γιατι δεν κανετε κατι για το stability ?» , αυτος απανταει  «stability εχει στα graveyards»  …  και συνεχιζει  «το καιρο δεν ειναι και η πιο καθαρη πολη, βλεπετε ομως πως τωρα στην πλατεια ο κοσμος καθαριζει κλπ, ειναι επειδη πρωτη φορα νιωθει κατι δικο του» .

Το καθαρμα παπανδρεου λεει θα παει αιγυπτο την κυριακη.  ευχομαι να γινεται κολαση την κυριακη  …

12η  μέρα. Ο κόσμος περιφρουρεί την κατάληψη της πλατείας Ταχρίρ κόντρα σε συμβιβασμένους και επίδοξους διαμεσολαβητές.

-Χιλιαδες ανθρωποι περασαν το βραδυ στην πλατεια Tahrir,χωρις προβληματα απο τους παρακρατικους του Μουμπαρακ,αναφερθηκαν καποιες επιθεσεις που αποκρουστηκαν.Ο κοσμος παραμενει.

απο το pressproject
-Η συμμαχία των κινημάτων νεολαίας που συμμετέχουν στην εξέγερση στην Αίγυπτο, σχηματίζει μια επιτροπή 25 ατόμων – εξουσιοδοτημένη να διαπραγματεύεται για λογαριασμό τους. Στην επιτροπή θα συμμετάσχουν προσωπικότητες από την Αίγυπτο και τη διασπορά. Κατά πάσα πιθανότητα περιλαμβάνονται και δύο νομπελίστες: Ο Ελ Μπαραντέι και ο Αχμέντ Ζεβαίλ, καθηγητής χημείας στο Caltec και μέλος της ομάδας των επιστημονικών συμβούλων του Ομπάμα
(Al Ahram)
-Το Κίνημα Νεολαίας της 6ης Απριλίου των εξεγερμένων στην Αίγυπτο όρισε συμβολικά ως εκπρόσωπό του τον αγνοούμενο διαδηλωτή Wael Ghonim, 30χρονο Αιγύπτιο εργαζόμενο στο Google

-Εκρηξη πριν καποια ωρα σε αγωγο φυσικου αεριου στο βορειο Σινα που εφοδιαζει το Ισραηλ και Ιορδανια.Το reuters και το Al jazeera αναφερει οτι ζημιες επαθε ο αγωγος για Ιορδανια.Δεν υπαρχουν θυματα απο την εκρηξη.
Στρατιωτες κοντα στην πλατεια tahrir εχουν πει οτι η χθεσινη νυχτα ηταν η τελευταια που αγνοηθηκε η απογορευση κυκλοφοριας (ισχυει απο τις 7),συμφωνα με μηνυματα σε twitter.ηηηη

-Η κρατική τηλεόραση είπε πως ο Μπαραντέι πήγε στην πλατεία να συζητήσει με τον κόσμο.
-Χτες το βραδυ, ένα μεγαλο πανό ζωγραφιζόταν από τον κόσμο
-Υπάρχουν παρα πολλοί που είναι στην πλατεία πολλές μέρες συνεχώς
-Το Αλ Αραμπίγια είπε πως ο Μουμπάρακ συναντιέται με υπουργούς στο προεδρικό μέγαρο.
-Εχουν εξαφανιστεί μερικοί από τους ηγέτες της πλατείας τα ξημερώματα.
-Πολλές διαδηλώσεις υποστήριξης χτες σε όλο τον κόσμο, έχουν ανακοινωθεί πολλές και για σήμερα.
-Για την έκρηξη στον αγωγό, προκλήθηκε από έκρηξη σε ένα από τους σταθμούς ελέγχου σε μια αραιοκατοικημένη περιοχή, άγνωστο ποιοί το προκάλεσαν.

Ο κάθε άνθρωπος που είναι στην πλατεία εδώ και τόσες μέρες και νύχτες,βάζοντας τα με όλα τα δαιμόνια (αστυνομία, στρατό, ασφαλήτες κλπ) ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΗΓΕΤΗΣ της εξέγερσης. Οπότε αυτό που γράφτηκε πάνω ότι το πρωι εξαφανίστηκαν κάποιοι ηγέτες είναι αμφιλεγόμενο και τελικά ανυπόφορα παρεξηγίσιμο. Σήμερα στην πλατεία έχει ΤΩΡΑ περισσότερο κόσμο σε σχέση με τον κόσμο που είχε πριν 2 μέρες και όταν μάλιστα τότε η πλατεία ήταν υπό δολοφονική πολιορκία από ασφαλήτες. Η εξέγερση έχει ήδη κατορθώσει πολύ περισσότερα και από ό,τι περίμεναν και οι πιο αισιόδοξοι και έτσι εξηγείται γιατί τόσες φωνές μετριοπάθειας εκεί. Αλλά η ορμή της νεολαίας είναι ασυγκράτητη. Για αύριο, μεθαύριο και παραμεθαύριο έχουν καλεστεί πάλι μαζικές διαδηλώσεις των εκατομμυρίων. Η πολιτική και η θρησκεία στέκουν ανήμπορες (ακόμη) να αναχαιτίσουν, να εκφυλίσουν, να περιορίσουν την ορμή της εξέγερσης χωρίς ηγέτη (ή εναλλακτικά την εξέγερση που είναι όλοι ηγέτες)

-Συνεχίζονται οι επιθέσεις προς δημοσιογραφους από το στρατό και μπάτσους, στρατιώτες αφαιρούν ταυτότητες μηχανές και κασέτες από συνεργεία έξω από το ξενοδοχείο Χίλτον
-O στρατός ζητάει όλο και πιο επίμονα από τους διαδηλωτές να αφαιρέσουν τα οδοφράγματα που είχαν τοποθετήσει μπροστά από το μουσείο κατά τις συγκρούσεις με τους οπαδούς του Mubarak πριν από 2 ημέρες
-Τα διεθνή παπαγαλάκια προκαλούν, η οικονομία θα πληγεί από τις διαδηλώσεις, πρέπει να σταματήσουν
-Ο στρατός μεταβάλει σταση, δείχνει όλο και λιγώτερο να συμπαθεί τους διαδηλωτές, καλούν να απομακρύνουν τα οδοφράγματα, λένε πως θα εφαρμόσουν την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 7 και μετά
-Συνεχίζονται τα παζάρια με πολλούς πουλημένους, άλλοι εφφανίζονται σαν ηγέτες ήδη και άλλοι σαν επίδοξοι που μπορούν  να χειραγωγήσουν τις μάζες
-Οι μπάτσοι εμφανίζονται αραιά, αλλά όπου εμφανίζονται χτυπάνε πολίτες χωρίς λόγο
-Υψηλόβαθμος του στρατού αναμένεται να μιλήσει στην πλατεία το απόγευμα
-500 διαδηλωτές έφτασαν στην πλατεία από το Σουέζ για ενδυνάμωση
-Τουρίστες πανε στην πλατεία και αφήνουν λουλούδια
-Ο στρατός δεν επιτρέπει σε οικογένειες και παιδια να πανε στην πλατεια

Ο στρατιωτικός που είναι στην  πλατεία είναι ο επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων. Λέει  να φύγουν και να πάνε στα σπίτια τους, οι διαδηλωτές τον διακόπτουν , φωνάζουν.
Ηδη καλείται συγκέντρωση αύριο από τους χριστιανούς.
Κόσμος πηγαίνει συνέχεια στην πλατεία, είναι 40-50.000 εκεί τώρα.
Ο στρατός αλλαζει στάση, ο δικτάτορας ακόμη στη θέση του, οι αμερικάνοι απραγοι, ο κόσμος πεινάει.

Αξίζει να το δούμε
από grnik 5:22μμ, Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011
Είναι η Αιγύπτια που ενέπνευσε πολλούς νέους να βγούν στους δρόμους την 25η Ιαν.

Επίσης άλλες ειδήσεις:
Η τακτική αυτή την στιγμή είναι του εκφοβισμού και της προπαγάνδας. Έχουν παρεισφρύσει πολλοί πράκτορες μεσα στον κόσμο και διαδίδουν φήμες καθώς και απειλές. Προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο να τα εγκαταλήψει διότι έχουν ήδη πετύχει πιο πολλά απ’όσα ήλπιζαν. Ο στρατός έχει αρχίσει τις απειλές. Τα διεθνή ΜΜΕ επίσης έχουν μπει στο παιχνίδι του σπάσιμου του ηθικού. Ο σκοπός είναι προφανής.

Η μόνη λύση αυτή την στιγμή είναι είτε γενίκευση του αγώνα είτε κατάληψη κάποιου σημαντικού κτηρίου όπως το παλάτι ή της τηλεόρασης. Ειδάλλως φοβάμαι πως απλώς θα χαθεί κάθε ορμή.

O στρατός είναι όλο και πιο εχθρικός απέναντι στους εξεγερμένους αλλά και οι εξεγερμένοι είναι όλο και περισσότερο εχθρικοί απέναντι στον στρατό.Η εξέγερση περνάει σε άλλη φάση και βαθαίνει περισσότερο κόντρα στις δυνάμεις της μετριοπάθειας, του συμβιβασμού και της «ομαλότητας» Τρομερός ο κόσμος και σήμερα παρότι έχουν πέσει όλοι κατά της εξέγερσης. Να μην ξεχνάμε το παλιό τελεσίγραφο που είχαν δώσει οι εξεγερμένοι στον στρατό. Μεγάλη μέρα και σήμερα που δίνει το δικό της στίγμα σε ό,τι έρχεται.Αν και σήμερα οι εξεγερμένοι αψηφήσουν την απαγορευση κυκλοφορίας και αντέξουν τότε θα μιλάμε για τεράστιο κατόρθωμα.

«Ο στρατός αλλαζει στάση, ο δικτάτορας ακόμη στη θέση του, οι αμερικάνοι απραγοι, ο κόσμος πεινάει»

ποια σταση αλλαζει ο στρατος ;  ο στρατος στην αρχη εφαγε μολοτοφ, μετα καποιοι ειτε διαδηλωτες, ειτε φανταροι, ειτε καποιοι και απο τις δυο πλευρες ειπαν οτι οι φανταροι ειναι αδερφια μας και ανεβαιναν στα τανκς, (αλλά δεν κατεβαιναν οι φανταροι).  μετα τα τανκς ποτε φυλαγαν σαν πολιτοφυλακη, ποτε αφηναν τους pro-mubs λητες να αλωνιζουν.  μετα οι διαδηλωτες τους εδωσαν τελεσιγραφο να αλλαξουν σταση γιατι θα τους την ξαναπεσουν.  μετα πιθανον αρχισε να ελεγχεται πιο σφιχτα ο στρατος απο τα κεφαλια, ισως με μεταθεσεις φανταρων που δεν μπορουσαν να ελεγξουν.  ενας αλλος εχει γραψει οτι ο στρατος καλοπληρωνεται και μαλιστα απο ποιον; απο αμέρικα μερια.  μετα ο στρατος αρχισε να ειναι πιο «ουδετερος».  να προσπαθει να παρουσιαζεται φιλικος στους διαδηλωτες, αλλα που και που να αφηνει τους λητες να αλωνιζουν.  μετα αρχιζε να συλλαμβανει και δημοσιογραφους. και αυτοι (αρδ) αρχισαν να αναφερουν περιεργες καταστασεις εκει που τους πηγαινε ο στρατος.  χθες ειδαμε να πηγαινει ο υπ.αμυνας κοντα στην πλατεια.  και να αναφερεται οτι αλλοι ανωτατοι περιπολουν με τις λιμουζινες τους, για να δουν καλυτερα την κατασταση.  μετα ειδαμε φανταρους, μαζι με καποιους κοκκινομπερεδες, ισως αξιωματικους, μαζι με κουστουματους να περνανε ακριβως απο μεσα απο το γεματο κεντρο της πλατειας και να πηγαινουν μεσα σε ενα κτιριο στην ακρη της πλατειας που εμοιαζε σαν το «στρατηγειο». εκτος αν ηταν απλα ενα μεντικαλ τιμ εκει και πηγαν να δουν καποιους τραυματιες. πραγμα απιθανο.   σημερα βλεπουμε να ανεβαινει στο κεντρο της πλατειας να βγαζει λογο ο αρχηγος του στρατου !  οχι, καποιος λιγοτερο μεγαλοκεφαλι, αλλά ΤΟ κεφαλι του στρατου.  και να τον αφηνουν να περναει ετσι.  εφαγε λιγο γιουχα βεβαια, οταν ειπε να φυγουν.

ο δικτατορας δεν ξερουμε αν ειναι στη θεση του, ή ειναι με το ενα ποδι μεσα, το μισο, ή το ενάμισι.
οι αμερικανοι μονο απραγοι λογικα δεν ειναι.   το τι παρασκηνια θα παιζουν δεν λεγεται.  να υποστηριξουν τον αντιπροεδρο που φαινεται να σπρωχνουν οι οργανωμενοι μουσουλμανοι, ή καποιον άλλο ;  λογικα, ο αντιπροεδρος ειναι δικο τους παιδι, πρωην κυπ ειναι, τι διαολο ;   ολοι ψαχνονται να δουν ποιον να σπρωχνουν. η μερκελ, ο μπερλουσκονι, το ισραηλ, το ιραν, ο γαπ.  λογικα ο καθενας δεν παιζει ολα τα λεφτα σε ενα μονο αλογο, αλλά σπρωχνει σε δυο-τρια.  δλδ και ο μπαραντει καλος ειναι, και ο γγ του αραβικου συνδεσμου καλος ειναι, και χιλιοι αλλοι δυο, αρκει να σιγουρεψουν οτι τον εχουνε ζεψει στο δικο τους αρμα.

ο κοσμος πειναει ;  οι εξεγερμενοι αυτοοργανωνονται για να καλυπτουν την αναγκη της πεινας τους.  ετσι κι αλλιως και πριν πειναγαν.  οσο για την υπολοιπη πολη εκτος περιμετρου ταχριρ, δεν νομιζω οτι τοσο πολυ πια εχουν κλεισει η κυκλοφορια κλπ.  φαινονται αυτοκινητα να κινουνται στους δρομους κλπ.   ετσι κι αλλιως σιγουρα υπαρχουν αποθηκες με τροφιμα, εκτος αν τα μοιραζει ο μουμπαρακ+αμερικαν  μονο σε δικους του.

Η εξέγερση λειτουργεί με αμεσοδημοκρατικό τρόπο
από … 6:12μμ, Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011
το Αλ Τζαζίρα αναφέρει ότι οι εξεγερμένοι δεν θέλουν ένα άτομο που να τους εκπροσωπεί αλλά μια ομάδα εκπροσώπων που θα ορίσει η ίδια και θα εκφράζει τα αιτήματα τους. Η Αίγυπτος συνεχίζει να μας ζεσταίνει την καρδιά. Σε λίγο ξεκινάει και η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Παριατήθηκε
από ο 6:43μμ, Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011
Μπουμπάρακ από την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος. Τουλάχιστον έτσι μεταδίδει η κρατική τηλεόραση.

.,από <> 6:53μμ, Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011
-Παραιτείται ο Μουμπάρακ από το κόμα του, ακολουθεί  και όλη η γραμματεία. Να το δούμε να συμβαίνει ! Περίεργο, λίγο πριν δούλεψαν τα SMS σε όλη την Αίγυπτο!
-Ο κόσμος δεν φεύγει από την πλατεία, τα πήρε με τον καραβανά.
-Στο Ελ Αρίς, άγνωστοι έβαλαν βόμβα σε μια άδεια εκκλησία, δεν υπάρχουν θύματα
-Μπινελίκια του Ομπάμια προς τους ρουφιάνους του που δεν πήραν χαμπάρι τι θα γινόταν στην Αίγυπτο
-Οι Μουσουλμάνοι υποσχέθηκαν πως θα ανταποδώσουν την προστασία αύριο, την ώρα της χριστιανικής προσευχής στην πλατεία.
-Πουλημένοι, σαν μερικούς από την αδελφότητα των μουσουλμάνων λένε να φύγει ο κόσμος και παζαρευουν ανελέητα στο παρασκήνιο, με στόχο να σταματήσουν τώρα τις διαδηλώσεις. Η νέα αττάκα,  «ο Μουμπάρακ να εξαφανιστεί από την πολιτική».

Το Ρόυτερ λέει πως το Αλ Αραμπίγια ανακάλεσε την ανακοίνωση πως παραιτήθηκε ο Μουμπάρακ από την  προεδρία του κόμματος. Μας δουλεύει κανονικά.
Ο κόσμος είναι  στην πλατεία, δεν έφυγε κανενας. Και δεν ήρθε κανένας ακόμα να τους διώξει.
Ας δοκιμάσουν, θα δουν πάλι καμένα άρματα όπως πριν μια  βδομάδα.

Ο Σοσια-ληστής Μουμπαρακ…
από @ 8:18μμ, Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011
εχει 40 με 70 δις δολαρια σε τραπεζες της ελβετιας και σε οφσορ εταιριες, ενω την ιδια στιγμη το 40% των Αιγυπτίων ζουν με λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα!!!

εκλασε μαλι ο γιωργακης…χαχαχα
από bl-A-ck 9:00μμ, Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011
Ακολουθει ανακοινωση γρ.τυπου του μικρου γιωργακη: Σε συνέχεια των σημερινών εξελίξεων στην Αίγυπτο και μετά από σχετικές συνεννοήσεις με την αιγυπτιακή ηγεσία, αποφασίστηκε η αναβολή της προγραμματιζόμενης για αύριο επίσκεψης του Πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου, στο Κάιρο. Ο Πρωθυπουργός, είναι σε συνεχή επαφή με την αιγυπτιακή ηγεσία και προτίθεται να πραγματοποιήσει την επίσκεψή του στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, μόλις διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες. Τέλος, ο Πρωθυπουργός, σχετικά με τις εξελίξεις στην Αίγυπτο, είχε σήμερα τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan, τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu και τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Mahmud Abbas… Χεστηκε ο γιωργακης πανω του…

Τζιφος και ο GAP !
από <> 9:00μμ, Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011
Δεν παει ο ειρηνιστής της πλάκας !
Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για την Κυριακή επίσκεψη του Γ. Παπανδρέου στο Κάιρο, λόγω της έκρυθμης κατάστασης στην Αίγυπτο (thepressproject)

Γυρω στις 5 σκαει ο στρατηγος (!) στην πλατεια, μπαινει μεσα, φτανει στο κεντρο, και αρχιζει και λεει για το καλο της αιγυπτου πηγαινετε σπιτια σας.  το πληθος δεν τον αφηνει καν να τελειωσει, αρχιζει τη γιουχα, φωναζει δεν φευγουμε απο δω, και ξαναρχιζει το παρτυ.  5 λεπτα μετα ο γιος μουμπαρακ ανακοινωνεται οτι παραιτειται απο το κομμα.  άλλα 5 λεπτα μετα ανακοινωνεται οτι και ο μουμπαρακ παραιτειται απο ..το κομμα.  μετα απο λιγο και αφου εχουν ξεκινησει και διαφορες κουβεντες για τη συνταγματικοτητα (!) της παραδοσης της θεσης του σε οποιον αυτος θελει, φαινεται να ανακαλειται η παραιτηση.

Ερωτηματα.    το οτι ο στρατηγος εφαγε γιουχα δεν ειναι ηττα της αξιοπιστιας του στρατου στα ματια εξεγερμενων και μη ;    δηλαδη, τι ηθελε να πετυχει ο στρατηγος, ποιος τον εστειλε, και τελικα απετυχε ή οχι ;  η ανακοινωση γιου μουμπι μολις 5 λεπτα μετα, ηταν σχεδιασμενη, ή ηταν απλα αντιδραση στην κινηση του στρατηγου ;  μηπως ο στρατηγος προλαβε τον μουμπι ;  ο γιος μουμπι παει κοντρα στον μπαμπα, και κανει αλλες κινησεις, ή ειναι ενα και το αυτο ;  μηπως άλλο μπλοκ ειναι τωρα πισω απο γιο και άλλο πισω απο πατερα ;  και πισω απο το στρατηγο πιο μπλοκ ειναι ;  αν βαλουμε και τους διαφορους υπουργους, νυν και πρωην, και τους γγ και αλλους των υπουργειων, και τι κλικες εχουν κανει μεταξυ τους και απο ποιον στηριζεται η καθε κλικα (βλεπε χθες που μπουζουριασανε 4-5 υπουργους),   ΧΑΜΟΣ …

Ασχέτως από την κατάληξη
από grnik 9:32μμ, Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011
της επανάστασης αυτό το βίντεο http://www.youtube.com/watch?v=JvNXWk7JCkU  δείχνει πως αυτές οι ημέρες φτιάχνουν τους μελλοντικούς επαναστάτες και ξυπνάνε συνειδήσεις. Για εμένα είναι αν και φαίνεται χαριτωμένο και απλοϊκό είναι από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές της εξέγερσης

Και άλλο βίντεο με εν ψυχρώ δολοφονία διαδηλωτή από Μπάτσους
από … 11:16μμ, Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011
Είναι καινούριο βίντεο που ανέβηκε σήμερα. http://www.youtube.com/watch?v=nJkQALuSOUE

Αν δεν τους έχει πάρει πρέφα τώρα όλη η γή πότε;

Στο πιο κάτω ανακαλεί πάλι η κυβέρνηση των γΗΠΑ ότι ο απεσταλμένος τους στην Αίγυπτο που έκανε δηλώσεις νωρίτερα σήμερα τις έκανε σαν άτομο και δεν εκφράζουν την κυβέρνηση, στηρίζοντας τον μουBarak ενώ και πάλι δε λένε δηλαδή ότι τον στηρίζουν.  Πίσω μπρος, πίσω μπρός, κράτη και ΜΜΕ ράβουν και ξυλώνουν και καμιά κίνηση στη σκακιέρα δεν τους κάθεται.  Όλα τους τα ιστορικά δεδομένα και τα κοινωνιολογικά στοιχεία οδηγούν στα συμπεράσματα:  Δε μπορεί τόσες μέρες, ¨η θα φοβόντουσταν και θα πήγαιναν σπίτι τους, ¨η θα επέλεγαν αντιπροσώπους ηγέτες να διαπραγματευτούν τις λύσεις.  Θα υποτασόντουσταν μπρός τον στρατό και θα έφευγαν, αφού τον θέλουν για σύμμαχο.  Κάποιος θα αψηφούσε και την οργή του λαού και τις διαδικασίες τους και θα παρουσιαζόταν σαν εκπρόσωπος της επανάστασης επιτελους.  Ένας χαρισματικός λαϊκιστής δε μπορεί να μην προκύψει!

Και όμως, όλα αυτά τα πανούργικα μυαλά και οι συμβουλάτορες, ψάχνουν για την εναρμονισμένη κίνηση και τον συγχρονισμό προβοκάτσιας, προπαγάνδας, δηλώσεων, να τραβήξουν την μπρίζα στην εξέγερση κι αυτή τίποτα.  Εκεί, αραχτοί στο γκαζόν περιμένουν και δοκιμάζουν την ψυχραιμία των αφεντικών.

13η μέρα. Η Επανάσταση μαζικοποιείται για άλλη μια φορά.

Κόσμος παραμένει στους δρόμους και στην πλατεία.

Οι αδελφοί μουσουλμάνοι και η ηγεσία τους έρχονται σε συνομιλίες με το καθεστώς. Ο κόσμος παραμένει στον δρόμο. Εξαφανισμένο είναι ακόμη στέλεχος της google που συμμετείχε στις κινητοποιήσεις. Ας συνεχιστεί εδώ η ροή των ειδήσεων.

Αυτή την στιγμή γίνεται προσευχή για τους μάρτυρες της εξέγερσης. Ο κόσμος συνεχώς αυξάνει. Το καθεστώς προσπαθεί να δείξει ότι η χώρα έχει επανέλθει στην ομαλότητα και έτσι σήμερα ανοίξανε τις τράπεζες. Η ηγεσία των αδελφών μουσλουμάνων φαίνεται πως θέλει να βοηθήσει και αυτή προς την ομαλότητα, αν και οι εξεγερμένοι δεν φαίνεται να τους υπολογίζουν

-Μερικές χιλιάδες διαδηλωτών είναι συγκεντρωμένοι έξω από ένα ναό στην Αλεξάνδρεια
-Χαμός στις τράπεζες ! Θα ανοίξουν για 3,5 ώρες αφού παρέμειναν κλειστές για μιά βδομάδα, πολλοί θέλουν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους.
-Συναυλία αργότερα στην πλατεία με τοπικούς καλλιτέχνες.
-Ο Ερντογάν έκανε πάλι έκκληση για άμεση και δημοκρατική μετάβαση σε δημοκρατική κυβέρνηση
-Προσευχές στην πλατεία
-Ισχυρή η συμμαχία χριστιανών-μουσουλμάνων, το μεγαλείο της ψυχής του επαναστατημένου λαού. Συχνά ακούγεται το σύνθημα «είμαστε ένας»
-Διαδηλωτές προσπαθούν να κρατήσουν τον κόσμο στο δρόμο παρακαλώντας να πάρουν μια βδομάδα άδεια από τη δουλειά, όσοι έχουν.
-Οι χριστιανοί θέλουν να απαντήσουν σήμερα στην κρατική προπαγάνδα που γίνεται από την κρατική τηλεόραση, πως οι διαμαρτυρίες οφείλονται στους μουσουλμάνους. Το καθεστώς προσπαθεί με τρόπους Τρεμ Τσιμ Πρετεντέρ να σπασει την ενότητα των διαδηλωτών.
-Πιστεύεται πως οι νεκροί της εξέγερσης είναι πολύ περισσότεροι από όσους έχουν ήδη ανακοινωθεί.
Η ιστοσελίδα http://1000memories.com/egypt συγκεντρώνει στοιχεία, το ίδιο ανακοίνωσε πριν λίγο πως θα κάνει και ο ΟΗΕ.
-Πολλοί από τους οργανωτές που προέρχονται από τη Μουσουλμανική αδερφότητα καταγγέλονται σήμερα για διάλογο με το καθεστώς, αφού η θέση τους ήταν να μην γίνει κανένας διάλογος με το Μουμπάρακ στην ηγεσία.
-Μια αμερικάνικη εταιρεία, η ΝARUS, βοηθάει το καθεστώς να ρουφιανέψει τους πολίτες που στρέφονται κατά της εξουσίας στην Αίγυπτο, δείτε http://www.youtube.com/watch?v=uODOBCgNhZc&feature=player_embedded#
-Πολύς κόσμος τώρα στην πλατεία, πάνω από 500.000

-Γάμος στην πλατεία  σήμερα
-Η Γαλλία ανακοίνωσε αναστολή πώλησης όπλων και δακρυγόνων στην Αίγυπτο.
-Μερικοί στην αδερφότητα μουσουλμάνων δεν βάζουν μυαλό, κάποιος ανακοίνωσε στο Αλ Τζαζίρα πως ανοίγει νέος γύρος συνομιλιών με το καθεστώς.
-Το πρακτορείο ΜΕΝΑ λέει πως ο Σουλεϊμαν θα έχει συνομιλίες με την αδερφότητα, το κόμα Wafd, το αριστερό Tagammu και με μέλη της επιτροπής των διαδηλωτών. Μέσα στα κόλπα και ο Σαουρίς, το καθαρμα της Wind-Tellas στην Ελλάδα, παίρνει μέρος στις συνομιλίες !

Στην πλατεία, πριν από λίγο, αντιδρώντας στις ειδήσεις περί συνομιλιών ανακοίνωσαν πως δεν έχουν ορίσει κανεναν αντιπρόσωπο και δεν αναγνωρίζουν κανεναν σαν τετοιο.
Το ΑΛ Αραμπίγια ειπε πως ο στρατός προσπαθεί να περιορίσει το χώρο της διαδήλωσης στην πλατεία και  απαγορεύει να μπει φαγητό και εφόδια.
Αυτή την ώρα γίνεται κοινή προσευχή στην πλατεία, ο κόσμος είναι κοντά στις 700.000
-Μας το ζήτησαν πολλοί και το ψάξαμε: Υπάρχουν τρία σημεία με τουαλέτες, στους δύο ναούς στην πλατεία και στον σταθμό του μετρό. Οι γυναίκες πηγαίνουν σε ένα συγκεκριμένο σημείο μόνο, σε έναν από τους ναούς.
-Πριν από λίγο, μουσουλμάνοι έκαναν το σημείο του σταυρού και χριστιανοί κρατούσαν το κοράνι, οι θρησκείες πήγαν πίσω, η ανάγκη για ελευθερία μεγαλύτερη. -Η βροχή έπεφτε συνεχώς. Καποιοι φώναζαν, «όσο αργεί  ο μπαατελ τόσο η επανάστασή μας γίνεται πιό όμορφη»
(Μπαατελ, ληγμένος, άκυρος, είναι εμπνευσμένο από ένα καρτούν για το γάλα)
Το ΑΛ Τζαζιρα λεει πως οι διαδηλωτές είναι πάνω από 1.000.000 στην πλατεία με συνεχή βροχή.

-Διόρθωση, σε μια από τις παραπάνω ειδήσεις, «οι μουσουλμάνοι κρατούσαν το σταυρό και οι χριστιανοί το κοράνι…..»

-Το καθεστώς χάνει τον πόλεμο των εντυπώσεων, άνθρωποι κάθε είδους είναι στην πλατεία. Οι πουλημένοι της αδερφότητας λένε πως θα πάρουν απόφαση αύριο και λένε για μια συνέντευξη τύπου σε μια πόλη περίπου 200 χιλιόμετρα μακριά.

-Υπάρχει κρατική παραπληροφόρηση, το καθεστώς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την αντιπληροφόρηση που έρχεται από καθημερινούς ανθρώπους με απλά μέσα.

-Η σημερινή συγκέντρωση είναι αφιερωμένη στους μάρτυρες της επανάστασης. Δεν εγακταλείπουν, «θέλουμε να ικανοποιηθούν άμεσα τουλάχιστον δύο όροι», λένε κάποιοι, «παραίτηση της κυβέρνησης και προκήρυξη εκλογών άμεσα».

Ανταποκριτης του αλτζαζιρα στο κάιρο, ελεγε πως πριν 2 ωρες επεσαν πυροβολισμοι απο το στρατο, αφου πρωτα ειχαν μετακινησει καποια τανκς σε συγκεκριμενο χωρο και τοποθετηθηκαν με συγκεκριμενο τροπο, για να προσπαθησουν να κατευθυνουν τον κοσμο προς καποιο συγκεκριμενο σημειο. Security forces are trying to squeeze protesters towards a smaller area. Eπισης, ελεγε οτι ανωτερα στελεχη του στρατου ειναι στην περιοχη, και μαλιστα εχουν ανεβει και πανω στο μουσειο (το ροζ κτιριο) για να ελεγχουν καλυτερα ολη την κινηση στην πλατεια. Ο κοσμος στην πλατεια παει και ερχεται. Να σημειωσουμε οτι εχει πεσει και καμποση βροχη. Επισης, αναφερουν οτι σημερα ηταν πολυ κοσμος, σιγουρα πολυ περισσοτεροι απο χθες. Ισως, λογω του οτι σημερα ηταν ολες αυτες οι εκδηλωσεις του «day of martyrs», δλδ για τους 300+ νεκρους (τοσους λενε τα καναλια). Στην φαση με τους πυροβολισμους, λενε, ο στρατος επιασε τρια ατομα, τα οποια οι εξεγερμενοι διαπραγματευονταν για να τους αφησουν να γυρισουν στην πλατεια. Επισης, αναφερεται οτι τωρα μιλαμε για στρατιωτικη αστυνομια military police. Περιπου τα ιδια γινονται και στην αλεξανδρεια. Ενω και σε αλλες πολεις υπαρχουν διαδηλωσεις. Σιγουρα σουεζ, μανσουρα, πορτ σαίντ, και άλλες.  Στο κάιρο εχει επιστρεψει η κινηση (traffic jam). Μαγαζια ανοιξαν (οχι όλα). Τα σχολεια ειναι κλειστα, αλλά επειδη εχουν διακοπες, που θα κρατουσαν ουτως ή αλλως άλλη μια βδομαδα ακόμα.

Λενε για ελλειψη τροφης στην πλατεια (τα καναλια. οποτε ας κραταμε πισινη). Επισης, καποιοι αλλοι λεγανε οτι ετοιμαζεται σχεδιο στυλ ισραηλ-γαζα (παλι τα καναλια). Η αδελφοτητα μιλαει με σουλειμαν. Βγηκε και στο κρατικο (η συνεδριαση σουλειμαν και της απαγορευμενης αδελφοτητας). Ο μπαραντει τωρα παραπονιεται «δεν με εχουν καλεσει για συνομιλιες», εννοει μαλλον οτι αυτον δεν τον εχει παιξει η κρατικη. Η κλιντον βγαινει τριςχαμογελαστη και λεει ειμαστε σε καλο δρομο.

14η μέρα. Οι εξεγερμένοι δείχνουν τρομερή αντοχή και κουράγιο. Η αυτοοργάνωση της πλατείας σε νέα επίπεδα.

Απο ανταποκριτη αλτζαζιρα :  στην περιφρουρηση (προφανως στις ακρες της πλατειας) οι ομαδες που βρισκονται εκει εχουν καποια μεταλλικα ραβδιά (sticks. λοστοι) τους οποιους χτυπανε (στο εδαφος ; σε αλλα μεταλλικα αντικειμενα 😉 , και σφυριχτρες για να ειδοποιουν οταν βλεπουν υποπτες κινησεις. Το ηθικο ειναι ακομα ψηλα, τραγουδια συνεχιζονται, ενω ειναι 2 το πρωι.  Μετα απο 13 μερες …

προσπαθειες να κινουνται τα τανκς στα μουλωχτα ; –> υπνος πανω και κατω απο τα τανκς
από v 3:34πμ, Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011
Για να μην μετακινηθουνε τα τανκς, κοσμος κοιμαται πανω τους και ακριβως διπλα τους. Χαρακτηριστικες οι εικονες με κοσμο να κοιμαται κατω απο τις ροδες …

Μικρή ανασκόπηση http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1258567

Είδαμε τις προηγούμενες μέρες:
-Χιλιάδες αν όχι εκατομύρια κόσμου να έχει κατεβεί στο δρόμο και να παραμένει για 13 μέρες. Δεν φεύγει κανείς, τα αιτήματα απλά, να φύγει ο Μουμπάρακ και περισσότερη δημοκρατία
-Το καθεστώς να έχει αλλάξει προσωπείο, ο Μουμπάρακ να παρακολουθεί άφαντος, ο Σουλεϊμάν να κάνει το διαπραγματευτή, κάποιοι να εμφανίζονται σαν αντιπρόσωποι του κινήματος.
-Εξαφανίστηκαν οι μπάτσοι από τους δρόμους, στη θέση τους στρατιώτες προσπαθούν  να ελέγξουν τον κόσμο, με εμφανή προσπάθεια να τους μαντρώσουν όσο γίνεται περισσότερο.
-Οι αμερικάνοι και οι ευρωπαίοι να οργανώνουν την παραμονή του δικτάτορα με την δημιουργία προσχηματικού διαλόγου.
-Ενορχηστρωτές οι Ισραηλινοί, άφαντοι, αλλά στο παρασκήνιο συνέχεια απειλούν πως κάθε αλλαγή στο καθεστώς θα τους εξαφανίσει μαζί με τα δυτικά συμφέροντα.
-Η πλατεία Ταχρίρ, το μόνο απελευθερωμένο μέρος στη γη αυτή τη στιγμή, είναι στο επίκεντρο της προσοχής κάθε εξεγερμένου στην Αίγυπτο. Συνθήκες αυτοργάνωσης, δημοκρατίας, υιοθετώντας όλες τις θρησκευτικές παραδόσεις του λαού, αλλά και όλα τα τοπικά έθιμα.
-Φτώχεια σε κάθε φωτογραφία που βλέπουμε και δεν μπορεί να αποδόσει κανενα τηλεοπτικό κανάλι, εξαθλιωση, η πείνα φαίνεται στα μάτια όλων, μαζί με την οργή.
-Δεν είδαμε τον GAP να πηγαίνει και να παριστάνει τον ειρηνιστή. Η ντόπια μαϊμού-δικτάτορας με το φερετζε του δημοκράτη δεν έχει καν το πολιτικό ύψος να αρθρώσει στοιχειώδη διάλογο με το φιλικό καθεστώς του Μουμπάρακ, πέρα από κουτσαβακηκες συζητήσεις τύπου «να σου πω εγώ πως τους πηδάω να ξέρεις κι εσυ». Και οι δυτικοί τον κάνανε πέρα και ανακοίνωσε πως δεν πάει γιατί φοβαται τις ταραχές.
-Διαδηλώσεις συμπαράστασης γίνανε τις προηγούμενες μέρες σχεδόν σε όλες τις πόλεις που υπάρχει Αιγυπτιακή πρεσβεία, με κοινό σύνθημα, να φύγει ο Μουμπάρακ.

Μπροστά σε όλα αυτά και στη συντεχνία όλων των εξουσιαστών να στηρίξουν το καθεστώς του Μουμπάρακ, δεν έχουμε παρά να υποκλιθούμε μπροστά στο σθένος  και την αγωνιστικότητα πεινασμένων και απελπισμένων Αιγύπτιων, στη μνήμη των 300 και πλέον αγωνιστών τους, στην επιμονή τους να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον μαχητικά και δυναμικά, στην οργάνωσή τους και στα μαθήματα δημοκρατίας και ισότητας που μας δίνουν καθημερινά.

Συνεχίζουμε την ενημέρωση, όσοι θέλουν συνδράμουν…

-Στο αεροδρόμιο του Καίρου εντοπίστηκαν 3 πρώην υπουργοί να προσπαθούν να φύγουν, χτες και προχτές. Οι αρχές του αεροδρομίου τους απαγόρευσαν την έξοδο από τη χώρα. Ο λόγος είναι πως όλοι όσοι ήταν ή είναι σε αξιώματα έχουν κάνει αμύθητες περιουσίες και φοβούνται. Επιγραμματικά:
-Αχμεντ Εζζ, οργανωτικός γραμματέας κόματος NDP, 18 δις λίρες
-Υπουργός Αχμέντ Αλ Μάγκραμπυ, 11 δις λίρες
-Υπουργός τουρισμού Ζουχαίρ Γκαράνα, 13 δις λίρες
-Υπουργός βιομηχανίας Ρασίντ Μοχάμεντ Ρασίντ 12 δις λίρες
-Υπουργός εσωτερικών και ασφαλητών Χαμπίμπ Αλ Αντλι, 8 δις λίρες
(εννοούνται Αιγυπτιακές λίρες)

-Πλήθος ανθρώπων χτύπαγε με μανία τις κλειστές πόρτες σε μια τράπεζα στην πόλη Αγκούζα. Το νόμισμα της Αιγύπτου βρέθηκε σήμερα στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 6 ετών

-Στο μουσείο, στρατιτικά οχήματα προσπαθούν και σήμερα να περιορίσουν το χώρο των διαδηλωτών, ακόμα περισσότερο. Υπάρχουν πολλές ανθρώπινες  αλυσίδες. Ακόμα, εμφανίστηκαν βαρια οπλισμένοι στρατιώτες που απαγορέυουν την είσοδο καθε εφοδίου.

-Στην Ισραηλινή πρεσβεία έχουν αναπτυχθεί πολλοί στρατιώτες και έχει κατεβεί η Ισραηλινή σημαία.

-Η Τρέμη της Αιγύπτου Χάλα Φάχμι, είναι μέρες στην πλατεία, σήμερα κυκλοφορεί και δείχνει σε όλους ένα πλακάτ που λέει «ο υπουργός πληροφοριών είναι συνένοχος στις επιθέσεις ασφαλητών, υπάρχουν αποδείξεις».

-Οι δημοσιογραφοι πλέον μπορούν να μπουν στην πλατεία μόνο με άδεια του υπουργείου πληροφοριών. Η εξουσία κλείνει σιγά-σιγά τον κύκλο γύρω γύρω.

-Μέχρι στιγμής, με τα παζάρια σε εξέλιξη και την κρατική τηλεόραση να παραπληροφορεί, ο Μπαραντέι φαίνεται να μην είχε καμία επαφή στις διαπραγματεύσεις, δηλωσε μάλιστα πως δεν  το κάλεσαν, κι έτσι κερδίζει τη συμπάθεια των διαδηλωτών. Παιχνίδι εντυπώσεων??

-Η κηδεία του αγωνιστή δημοσιογράφου Αχμέντ Μαχμούντ έγινε στην πλατεία.

Μερικά αστεία από εκεί:

-Γελάνε πολύ με μια διαμαρτυρία που οργάνωσαν κάποιοι αφελείς ασφαλήτες, πίστεψαν πως θα έπαιρναν δωρεάν σπίτια αν είναι μέρες στις διαδηλώσεις και δεν τους τα έδωσαν. Ηταν ψέμα φυσικά !

-Η πλατεία χωρίστηκε σε χώρους καπνιστών και μη καπνιστών.

-Στις πυραμίδες δεν πατάει ψυχή, όλοι οι τουρίστες θέλουν να πανε στην πλατεία. Λόγω των ελέγχων υπάρχουν μεγάλες ουρές. Δεν διαμαρτύρεται κανείς, μόνο οι οδηγοί λεωφορείων και οι καμηλιέρηδες.

Συνέχεια..
από < > 5:16μμ, Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011
-H μητέρα ενός μάρτυρα μίλησε στην πλατεία και συγκίνησε πολλούς
-Ο στρατός απαγορεύει να μπουν κουβέρτες στην πλατεία
-Στρατός και μπάτσοι αναφέρθηκε πως εισβάλλουν σε σπίτια αλλοδαπών και δημοσιογράφων  κάνοντας συλλήψεις
-Κάποιες τράπεζες ξανάνοιξαν, σχολεία και πανεπιστήμια είναι κλειστά. Το χρηματιστήριο θα ξανανοίξει την επόμενη Κυριακή.
-Ο υπουργός αρχαιοτήτων δήλωσε πως τις επόμενες πέντε μέρες θα αποκατασταθούν οι ζημιές στο Αιγυπτιακό μουσείο, με στόχο να ξανανοίξει. Ανάμεσα στα εκθέματα που έπαθαν ζημιά είναι ένα άγαλμα του Τουταγχαμών που καθεται σε πάνθηρα και μια ξύλινη σαρκοφάγος της νεώτερης περιόδου, περίπου στο 3.500 πχ.

Η εξέγερση συνεχιζεται-ξεπερνώντας καθε προσδοκια
από αντιπληροφορηση 8:49μμ, Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011
Kόσμος παραμένει στην πλατεία.
Οπαδοί του Μουμπάρακ δεν υπάρχουν πια να τους παρενοχλήσουν όπως πριν 3 με 4 μέρες.
Βρίσκονται στην 14η μερα λαϊκής κατάληψης της κεντρικής πλατείας του Καϊρου.(αντιστοιχη πλατεία στην ελλάδα, είναι η πλατεία συντάγματος της αθήνας…)Κατάληψη που αυτοοργανώνεται υποδειγματικά.

Ταλαιπωρημένοι, τραυματισμένοι, συκοφαντημένοι (όψιμα ως αυτοι που ενώ η εξέγερση νίκησε(!) αυτοι επιμένουν χωρίς λόγο να συνεχίζουν), μακρια πια απο πατρώνες όπως οι αδελφοί μουσουλμάνοι ή άλλοι πιο κοσμικοι πολιτικάντηδες, ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ.

Σε προηγούμενο νήμα 2 μέρες πριν ακουγόταν με αγωνία αν θα αντέξουν αλλο βράδυ.
Αντέξαν και κεινο το βράδυ και το άλλο και θα αντέξουν και για αυτό που έρχεται.

Η εξέγερση συνεχίζεται ξεπερνώντας καθε προσδοκια κόντρα σε ωμή βία αλλά και πισώπλατα ξεπουληματα.
Είναι πια ένα νέο φαινόμενο αυτά τα γεγονότα.
Αποδεικνυουν ότι εκει υπαρχουν αληθινοι και γνήσιοι αγωνιστές που είναι αποφασισμένοι να πάνε μέχρι το τέλος ρισκαροντας ευθέως τις ζωές τους.
Μακαρι να έχουμε και εδώ τετοιους αγωνιστές…

Η πλατεία Ταχρίν έχει ήδη γίνει παγκόσμιο σύμβολο αγώνα και ελευθερίας.
Το μεγαλύτερο και διαρκέστερο πολυτεχνείο της παγκόσμιας ιστορίας.
Εκτός αν καποιοι ξέρουν αντιστοιχο και τετοιας κλιμακας ιστορικό παράδειγμα για να μας διαφωτίσουν…

Αληθεύει, μετά τους Γάλλους και οι Γερμανοί σταματάνε να δίνουν όπλα στην Αϊγυπτο. Ελάχιστα είναι μπροστά σε αυτά που δίνουν οι αμερικάνοι
-Αλλά, ο Μουμπάρακ μεθοδεύεται να φύγει στη Γερμανία. Το σενάριο του Σπίγκελ φαίνεται να στέκει, ο δικτάτορας θα παει για λόγους υγείας στο Μπααντεν Μπααντεν σε μια κυριλέ κλινική, θα τον λυπηθεί ο κόσμος και θάχει τη μούρη να επιστρέψει. Φερεται να έχει καρκίνο, αλλά δεν το έχει διαψεύσει, κάποτε αφαίρεσε ένα πολύποδα.
-Το καθεστώς φροντίζει πρώτα τα σκυλιά του. Αϋξηση 15% αναγγέλθηκε για όλους τους δημόσιους υπάλληλους με πρώτους και καλύτερους τους μπάτσους.
-Στην πλατεία, ένας άνθρωπος έχει βαλει μια ταμπέλα, «Revolution Salon, Free for all», το μόνο που έχει να προσφέρει, είπε, καθώς δεν έχει καλά-καλά να φάει. (κομωτήριο επανάστασης, τσάμπα για όλους)
-Επαναστατικό θέατρο κωμωδία στην πλατεία

-Ο ιδιοκτήτης μιας εταιρείας που έχει ένα κτίριο στην πλατεία ζήτησε από τους διαδηλωτές να επεκταθούν μέσα στο κτήριο για να στεγάσουν το νοσοκομείο.
-Η οργάνωση 6η Απριλίου θα κάνει διαδήλωση αύριο στο κτήριο της κρατικής τηλεόρασης με την υποστήριξη διαδηλωτών από την πλατεία.

15η μερα. Θριαμβευτική επιστροφή του κόσμου στους δρόμους.Εμφάνιση νέου μαχητικού εργατικού κινήματος.

Ενώ η επανάσταση φαινόταν να χάνει πολύ ορμή σήμερα ένα περιορισμένης σημασίας γεγονός (στα μάτια μου τουλάχιστον, αλλά όσο περνάν οι μέρες τόσο καταλαβαίνω πως η ιδιοσυγκρασία του κάθε πολιτισμού είναι διαφορετική) άλλαξε τελείως τις συνθήκες και τα δεδομένα.

Ο μπλόγκερ και υψηλά ιστάμενος στην Γκουγκλ, Γουαελ Γκονίν ο οποίος ήταν από τους πρωτεργάτες της οργάνωσης της διαδήλωσης της 25ης Ιανουαρίου αφέθηκε ελεύθερος ύστερα από 12 ημέρες κράτησης από τις δυνάμεις ασφαλείας. Ο Γουαέλ αμέσως μετά την απελευθέρωσή του έδωσε συνέντευξη σε ένα αιγυπτιακό κανάλι όπου μέσα σε πολύ φορτισμένο κλίμα εξιστόρησε την περιπέτειά του και κατηγόρησε την κυβέρνηση του Μουμπάρακ ότι είναι υπεύθυνη για τους θανάτους των πολιτών επειδή είναι απελπισμένοι και θέλουν να κρατηθούν στην εξουσία. Ταυτοχρόνως, στην ίδια εκπομπή μίλησε η παραιτηθείσα «Τρέμη» της αιγύπτου από το κρατικό κανάλι και προέτρεψε τα παιδιά της Αιγύπτου να πουνε στους γονείς τους πως εάν θέλουν ένα καλύτερο μέλλον γι’αυτά τότε να πάνε στην Πλατεία Απελευθέρωσης αύριο το πρωί.

Από εκείνη την στιγμή το ηθικό των εξεγερμένων αναπτερώθηκε απίστευτα. Υπάρχουν όλο και δυνατότερες φωνές που καλούν για κατάληψη κτηρίων και συγκεκριμένα της κρατικής τηλεόρασης. Οι περισσότεροι απλώς φοβούνται για λουτρό αίματος αλλά όταν έχεις 2 εκατομμύρια αποφασισμένων επαναστατών στους δρόμους δεν νομίζω πως υπάρχει δύναμη που μπορεί να τους σταματήσει. Μακάρι αύριο να γίνει τεράστια συγκέντρωση και να καταλαβουν σημαντικά κτήρια. Η επανάσταση πρέπει να πετύχει.

νεότερα εντος ολίγου

Η μεγαλύτερη μεχρι
από grnik 6:59μμ, Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011
σήμερα συγκέντρωση στο Κάιρο αλλά και σε όλες τις πόλεις της Αιγύπτου. Ακόμη και σε μικρές πόλεις της ερήμου τα πλήθη ειναι στους δρόμους.

Ο στόχος πλέον αλλαζει και χιλιάδες συρρέουν έξω από το κοινοβούλιο ζητώντας την παραίτηση όλων των ψευτοβουλευτών. Σκοπός πλεον είναι η άμεση παραίτηση όλου του καθεστώτος κι αντικατάστασή του με μια κυβέρνηση μεταβατική μέχρι τις ελεύθερες εκλογές.

Άνθρωποι απο όλες τις τάξεις βρίσκονται στους δρόμους. Πρωτη φορά συμμετέχουν επαγγελματίες, δάσκαλοι, πρωτοβάθμια συνδικατα κτλ. Ακόμη και πρώην πολιτικοί με το κυβερνών κόμμα πλέον έχουν το θάρρος να βγουν να μιλήσουν.

Σημαντική εξέλιξη, 6000 εργάτες στην διώρυγα του Σουέζ κάνουν καθιστική διαμαρτυρία. Οι φωνές για γενική απεργία απλώνονται επιτέλους σε όλη την επικράτεια.

Αίγυπτος: Οι σημερινές διαδηλώσεις είναι οι μεγαλύτερες από την έναρξη του κινήματος διαμαρτυρίας κατά του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Αίγυπτος: Με τιμές ήρωα έγινε δεκτός στην πλατεία Ταχρίρ ο Ουάελ Γόνεμ, στέλεχος της Google που κρατείτο επί 12 ημέρες από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

(Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων / 8.2.2011 / 19.34)

Τουλάχιστον 297 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τις βίαιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών στην Αίγυπτο, ανέφερε σήμερα η οργάνωση Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), σύμφωνα με την οποία ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι κατά πάσα πιθανότητα πολύ υψηλότερος.
Η μη κυβερνητική οργάνωση έχει μέχρι σήμερα επιβεβαιώσεις 232 θανάτους στο Κάιρο, 52 στην Αλεξάνδρεια και 13 στο Σουέζ, εξήγησε η ερευνήτρια Χέμπα Μοράγιεφ στην ιστοσελίδα της HRW.

Τα περισσότερα από τα θύματα καταγράφηκαν το διήμερο 28-29 Ιανουαρίου και είχαν χτυπηθεί από πραγματικές σφαίρες κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών. Πολλοί όμως σκοτώθηκαν από πλαστικές σφαίρες και από δακρυγόνα που εκτοξεύτηκαν εναντίον του πλήθους από πολύ μικρή απόσταση, σύμφωνα με τη Μοράγιεφ.

Μετά τις 29 Ιανουαρίου οι αστυνομικοί εξαφανίστηκαν από τους δρόμους των μεγάλων πόλεων και αντικαταστάθηκαν από στρατιώτες και μέλη των λαϊκών επιτροπών αυτοάμυνας.

Σύμφωνα με την HRW έχει δοθεί εντολή στα νοσοκομεία να «περιορίσουν» τον αριθμό των νεκρών.

«Ο πραγματικός αριθμός των νεκρών θα είναι πιθανότητα πολύ μεγαλύτερος, επειδή η δική μας καταμέτρηση βασίστηκε μόνο στα μεγάλα νοσοκομεία των τριών πόλεων. Συμπεριλάβαμε μόνο τα θύματα που μπορέσαμε να επιβεβαιώσουμ εμείς οι ίδιοι», πρόσθεσε η Μοράγιεφ.

Στις αρχές Φεβρουαρίου η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Νάβι Πιλάι, είχε κάνει λόγο για 300 νεκρούς από την έναρξη των συγκρούσεων, διευκρινίζοντας ότι επρόκειτο για «μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες».

http://www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

μόνον στο Κάιρο.

Σχηματίζεται πλήθος μπροστά στο κοινοβούλιο. Είναι αποφασισμένοι να μείνουν εκεί οι διαδηλωτές. Ο στρατός λέει πως έχει εντολές να καθαρίσει τον χώρο μέχρι το πρωί. Το ίδιο είχαν πει και για την πλατεία. Αν κρατηθει και το κοινοβούλιο η επανάσταση σημαίνει ότι εξαπλώνεται.

Δεκάδες πρωτοβάθμια συνδικάτα αναγγέλλουν απεργίες. Από τους εργάτες καθαριότητας στην Γκίζα μέχρι τους καθηγητές πανεπιστημίου στο Κάιρο. Εάν ξεκινήσουν γενικές απεργίες νομίζω πως θά’ναι το τελειωτικό χτύπημα στο καθεστώς.

Ο Σουλεϊμάν λέει πως είτε θα δεχτούν τον διάλογο με τους δικούς του όρους είτε θα γίνει πραξικόπημα..Μέσα πέφτεις Ομάρ….Όντως πραξικόπημα θα γίνει αλλά από τον λαό.

Οι αμερικάνοι και η ΕΕ τάχουν χαμένα. Εχθές πίστευαν πως όλα ήταν υπο έλεγχο και πως έχαναν ορμή. Σήμερα βρίσκονται μπροστά στην πιο γενικευμένη μορφή αγώνα πού’χουν δει. Οι επαναστάτες συνεχίζουν να εκπλήττουν τους πάντες και να βρίσκουν νέες δυνάμεις και μορφές αγώνα. Σήμερα συμμετείχαν δεκάδες διασημότητες, πρώην υπουργοί, βουλευτές, τηλεπαρουσιαστές ακόμη και ποδοσφαιριστές στις διαδηλώσεις. Το καθεστώς καταρρέει κομμάτι κομμάτι και χάνει υποστηρικτές.

Ο στρατός έχει πλέον παραιτηθεί από τους ελέγχους
από Ακενατόν 10:12μμ, Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011
Ως τώρα, ο στρατός έκανε έλεγχο ταυτοτήτων σε όσους ήθελαν να μπουν στην πλατεία. Τώρα πια έχει σταματήσει, διότι είναι ανθρωπίνως αδύνατο! Δεν έχει πλέον νόημα. Ποιον να πρωτοελέγξει;

16η μερα. Και τώρα πια ο κόσμος είναι ασυγκράτητος.

Αίγυπτος: Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του κοινοβουλίου, δηλώνουν ότι θέλουν να εμποδίσουν την είσοδο στα μέλη του κυβερνώντος κόμματος.

16η μέρα σήμερα με διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες.
1 εκατομμύριο κόσμος χτες στην πλατεία, δημόσιοι υπάλληλοι οι περισσότεροι.
Ο Μουμπάρακ τους αγνοεί, έχει αναλάβει ο Σουλειμάν όλα τα παζάρια.

Από τη μία, έχουν αποσυρθεί όλοι οι μπάτσοι, έχει ξεκινήσει ένας διάλογος με πουλημένους από την αδερφότητα και κάποιους ακόμα-για τα μάτια της δύσης, μοιράστηκαν αυξήσεις 15% σε όλους τους δημόσιους υπάλληλους, υποσχέσεις για επιτροπές που θα αναζητήσουν λύσεις, από την άλλη οι διαμαρτυρίες στην πλατεία είναι ένα καθημερινό φεστιβάλ με πολύ κόσμο που έχει αρχίσει να λειτουργεί με τις μέρες, Τρίτη, Παρασκευή και Κυριακή, με ένα θέμα κάθε φορά.
Η επανάσταση φρενάρισε, πάνε μόνο πλατεία, όσο η εξουσία υποκρίνεται πως συζητάει.

Οι δυτικοί βλέπουν και βάζουν χέρι:
-H γλάστρα-γραμματέας του ΟΗΕ «απαιτείται γνήσιος διάλογος»
-Οι αμερικάνοι «μαζέψτε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ηρεμήστε τους και μιλάτε για δημοκρατία συνέχεια»
-Ο Σουλειμάν » δεν θα παει ο Μουμπάρακ στη Γερμανία, είναι μια χαρά, ούτε και θα πέσει το καθεστώς».

Τα πράγματα δεν είναι ήρεμα:
-Καθημερινά η κρατική τηλεόραση στέλνει μηνύματα να αδειάσουν οι δρόμοι από τις διαδηλώσεις.
Μέχρι και ένας τραγουδιστής που επιστρατεύτηκε, στάλθηκε μετά το τηλεοπτικό του διάγγελμα στην πλατεία και έφαγε το κράξιμο της αρκούδας.
-Χτες μερικές χιλιάδες πήγαν στο κοινοβούλιο και ζήτησαν από τους βουλευτές να παραιτηθούν, δεν είναι εκλεγμένοι απευθείας από το λαό.
-Αρκετά μακριά από τη δημοσιότητα, στο Αλ Βαντί Αλ Τζαντιτ οι μπάτσοι συγκρούστηκαν με τους διαδηλωτές και πυροβόλησαν, υπάρχουν αρκετοί σοβαρά τραυματισμένοι. Κάηκε ένα όχημα της αστυνομίας, ενώ είναι άγνωστο αν υπάρχουν νεκροί. Επιπλέον οι μπάτσοι έκοψαν το ρεύμα και το νερό βάζοντας πριν φωτιά σε ένα σταθμό διανομής φυσικού αερίου.
-Εξω από το κοινοβούλιο έχουν μαζευτεί διαδηλωτές που θέλουν να φτιάξουν ένα δεύτερο πυρήνα συνεχούς διαμαρτυρίας.
-Στο Σουέζ και στη Μασάλα σήμερα γίνεται γενική απεργία και δεν λειτουργεί τίποτα.

Ο Σουλεϊμάν παίζει το παιχνίδι του ψευτοδιαλόγου που μεταθέτει κάθε πρόβλημα σε επιτροπές και στο μέλλον.
Οι διαδηλωτές μπροστα σε διλήμματα, να κλιμακώσουν το αγώνα όπως θέλουν οι περισσότεροι ή να περιμένουν τους πουλημένους να τους φέρουν ένα ξεροκόμματο νίκης???

Η Αίγυπτος είναι σχολείο !

Aπο επικοινωνία με Αιγύπτια
από αντιπληροφόρηση 9:56μμ, Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011
Η Παρασκευή ορίστηκε ως μέρα «END»(Tέλος) και τότε θα αποπειραθούν οι εξεγερμένοι να κάνουν αυτό που τελικά δεν έκαναν την προηγούμενη Παρασκευή. (που είχε ονομαστεί day of departure),,,να καταλάβουν δηλαδή την τηλεόραση και το προεδρικό μέγαρο αλλά και την ψευτοβουλή. Η έξαψη τεράστια και οι σημερινοι δολοφονημένοι της εξέγερσης έχουν αγριέψει πολύ το κλίμα. Κόσμος πολύς ακόμη στους δρόμους.Η Ταχρίρ γεμάτη. Συμμετέχουν πολλές γυναίκες στην εξέγερση και την αντιλαμβάνονται σαν δική τους υπόθεση που αφορά τα δικαιώματα τους. Τα γεγονότα λοιπόν πηγαίνουν σε νέα κλιμάκωση και ίσως είναι καλό η Αίγυπτος να ξανανέβει στο κεντρικό στην πρώτη θέση.

Ακόμα και το Euronews λέει κανένα πετυχημένο
από Ακενατόν 10:08μμ, Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011
Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, (όπου η Αίγυπτος ήταν πρώτη είδηση, αναφέρθηκαν αναλυτικά και η απεργία στο Σουέζ και όλα), το Euronews είπε το εξής: «Ο Σουλεϊμάν καλεί τους διαδηλωτές να πάνε σπίτια τους, αλλά πλέον η πλατεία Ταχρίρ είναι το σπίτι τους! Εκεί τρώνε, εκεί κοιμούνται, ένας σήμερα έστησε κουρείο, κ.λπ.».

17ημερα και όλο και περισσότερος κόσμος κατεβαίνει να διαδηλώσει. Η Ταχρίρ ζει την μεγαλύτερη δόξα της.

Η αφύπνιση των εργατών δείχνει να συντελείται. Δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία, απ’τους εργαζομένους στα ταχυδρομεία και τις τηλεπικοινωνίες, μέχρι τους καθηγητές πανεπιστημίων και τους εργάζομένους σε υπουργεία σήμερα ξεκίνησαν απεργίες διαρκείας. Το σημαντικότερο όμως είναι πως ήδη έχουν ανοίξει «περίπτερα» όπου οι εργαζόμενοι μπορούν να πάνε να εγγραφούν σε νέα συνδικάτα, ανεξάρτητα από τα ελεγχόμενα απο την κυβέρνηση ξεπουλημένα συνδικάτα (καλά, πόσο δύσκολο θά’ταν να γίνει και στο Τροϊκιστάν αυτό;;).

Εάν οργανωθεί ένα μεγάλο εθνικό συνδικάτο και κηρύξει γενική απεργία τότε η επανάσταση θά’χει πετύχει έναν τεράστιο στόχο.

Σε άλλες εξελίξεις, εκατομμύρια αναμένονται αύριο Παρασκευή στους δρόμους της Αιγύπτου για να τιμήσουν τους πεσόντες αγωνιστές της επανάστασης. Ο στόχος θά’ναι να αποκλεισουν ή να καταλάβουν το κτήριο της τηλεόρασης και το παλάτι. Εκεί όμως θα παιχτεί το μεγάλο παιχνίδι με τον στρατό. Εάν τα φαντάρια δεν πυροβολήσουν τότε όλα μπορούν να συμβούν.

Το κοινοβούλιο παραμένει αποκλεισμένο από διαδηλωτές οι οποίοι έχουν σχηματίσει και άλλη κέντρο αγώνα μετά την Πλατεία Απελευθέρωσης.

Επισης, από τους δικτάτορες αφήνεται να εννοηθεί ότι θα στείλουν χιλιάδες στρατιώτες για να εκκαθαρίσουν το κέντρο του Καΐρου από τους διαδηλωτές. Εάν γίνει κάτι τέτοιο θα υπάρξουν προφανώς τεράστιες απώλειες.

Οι επαναστατημένοι πάντως έχουν πολύ υψηλό ηθικό αυτές τις ημέρες. Υψηλότερο από κάθε άλλη φορά.

H κατάσταση στο Πορτ  Σάιντ είναι ήρεμη, αφού την νύχτα που πέρασε κάηκαν τουλάχιστον 5 κυβερνητικά κτίρια, σε ένα από αυτά ήταν το γραφείο του κυβερνήτη.

-Οι άνθρωποι στο Κάιρο λαμβανουν μαζικά ένα μήνυμα στα κινητά από το νέο υπουργο εσωτερικών που λέει «H αστυνομία επιστρέφει στους δρόμους και είναι στην υπηρεσία των πολιτών»

-Κάποιοι εκτιμούν πως αυτό είναι αρχή μιάς νέας εκστρατείας ψευτιάς και προσπαθούν να ξαναβάλουν  έλεγχο στους δρόμους, με ένα σώμα μπάτσων που δνε το πάνε ούτε οι συμπαθούντες του καθεστώτος.

-Οι πρωτοβουλίες των διαδηλωτών που απαρτίζονται από νέους κυρίως αναμένεται να ανακοινώσουν μια λίστα με αιτήματα για τη μεταφορά της εξουσίας, περιλαμβάνοντας τη διάλυση του κοινοβουλίου και τη δημιουργία τριμελούς επιτροπής με εκπροσώπηση από το στρατό και τη δικαιοσύνη που θα οδηγήσει σε εθνικές εκλογές.

-Ο αρχηγός της αστυνομίας  διέταξε τη σύλληψη του αστυνομικού διοικητή της πόλης Βαντι Αλ Τζαντιν, καθώς σκοτώθηκαν 5 άνθρωποι προχτές σε μάχες με μπάτσους, μετά από τρεις μέρες διαδηλώσεων

-1000 γιατροί και 3000 δικηγόροι έχουν προστεθεί στους διαδηλωτές της πλατείας, οργανωμένα

-Πολλοί διαδηλωτές είναι από χτες συγκεντρωμένοι έξω από το κοινοβούλιο και ζητούν την απομάκρυνση του δικτάτορα. Ηδη φήμες λένε πως θα παραιτηθεί, καθώς ήδη το έκανε  ο νέος υπουργός πολιτισμού, ο μόνος καινούργιος-και συγγραφέας στο επάγγελμα. Λέει πως το κάνει για λόγους υγείας, αλλά όλοι ξέρουν πως έφαγε άγρια κρτιτική από τον πνευματικό κόσμο.

-Οι φήμες για απομάκρυνση του Μποουμπάρακ είναι έντονες, ακόμη και η CIA το διαδίδει. Το μόνο σίγουρο μέχρι στιγμής είναι πως υπάρχει όλο κι όλο μια δήλωση του γραμματέα του κυβερνώντος κόμματος που είπε «περιμένω πως ο Μουμπάρακ θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του λαού, απόψε», δήλωση που ερμηνεύεται με πολλούς τρόπους. Ηδη, πολλά σωματεία ανακοίνωσαν επιπλέον απεργίες και η οικονομία της Αιγύπτου έχει παραλύσει. Οι αμερικάνοι θέλουν να τελειώνουν με το δικτάτορα και αν βάλουν μπροστά το Σουλειμάν με τον Μπαραντέι σαν δύο πόλους που θα μαζέψουν τον κόσμο και θα τον μανιπουλάρουν. Δεν συμφωνούν οι Ισραηλινοί που είναι σήμερα στα παζαρια με τους αμερικάνους.

-Στην Ισμαϊλίγια, βορειότερα του Καΐρου, διαδηλωτές πυρπόλησαν ένα κυβερνητικό κτίριο και έκαψαν ένα κρατικό αυτοκίνητο. Το AFP μεταδίδει πως οι διαδηλωτές ήταν εξοργισμένοι γιατί «αγνοήθηκε το αίτημά τους για στέγαση, επί 15 χρόνια ζουν με βάρδιες σε παράγκες». Η αστυνομία είναι ελάχιστα εμφανής στην Ισμαϊλίγια τις τελευταίες εβδομάδες.

-Στο μεταξύ, αναδύονται στοιχεία γύρω από τους εκατοντάδες Αιγύπτιους πολίτες που έχασαν τη ζωή τους από την έναρξη των διαδηλώσεων μέχρι την Τετάρτη. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) ο απολογισμός των νεκρών έχει φτάσει τους 302 από τις 28 Ιανουαρίου. Η κυβέρνηση της Αιγύπτου ωστόσο διαφωνεί, υποστηρίζει πως τα στοιχεία της οργάνωσης δεν είναι σωστά και προαναγγέλλει τη δημοσιοποίηση των επίσημων στοιχείων «σύντομα».

«Έπειτα από την 31η Ιανουαρίου η HRW έχει καταγράψει τις αυθαίρετες συλλήψεις από τη στρατονομία τουλάχιστον 20 διαδηλωτών που έφευγαν από ή κατευθύνονταν προς την πλατεία Ταχρίρ. Οι περισσότερες συλλήψεις έγιναν κοντά στην πλατεία ή σε άλλες περιοχές του Καΐρου απ’ όπου οι διαδηλωτές μετέφεραν εφόδια στην πλατεία», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση.
Η HRW ανέφερε ότι έχουν αναφερθεί τουλάχιστον πέντε περιπτώσεις βασανιστηρίων. Ένας από τους κρατούμενους που απελευθερώθηκε ισχυρίστηκε ότι είδε αξιωματικούς του στρατού να κάνουν ηλεκτροσόκ σε τουλάχιστον 12 κρατούμενους την 1η Φεβρουαρίου. Ο στρατός πάντως διαψεύδει ότι κακοποίησε διαδηλωτές.

Η HRW υποστηρίζει ότι τουλάχιστον 119 άνθρωποι έχουν συλληφθεί αφότου αναπτύχθηκε στις πόλεις ο στρατός. Σε αυτούς περιλαμβάνονται διαδηλωτές, ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα και δημοσιογράφοι που κάλυπταν τα γεγονότα. Δεν έχει διευκρινιστεί ωστόσο πόσοι άνθρωποι παραμένουν υπό κράτηση.
http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=250109

-Αγνοώντας τις απειλές περί στρατιωτικού νόμου, οι διαδηλωτές στήνουν περισσότερα αντίσκηνα στην πλατεία Ταχρίρ, σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων. Ο υπουργός Εξωτερικών Άχμεντ Αμπούλ Γκέιτ επισείει την απειλή του στρατού πάνω από τα κεφάλια των διαδηλωτών, βεβαιώνοντας ότι ο στρατός θα παρέμβει «σε περίπτωση χάους, για να πάρει την κατάσταση στα χέρια του».
Δίπλα, ακόμα και πάνω στα άρματα μάχης, κοιμούνται καθημερινά πλέον χιλιάδες διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ. Η αυριανή ημέρα θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο, καθώς τα κινήματα της αντιπολίτευσης φιλοδοξούν να διοργανώσουν τη μεγαλύτερη διαδήλωση κατά του Μουμπάρακ. Χθες, δε, χιλιάδες πολίτες απέκλεισαν το κτίριο της Eθνοσυνέλευσης στο Κάιρο, αψηφώντας τις απειλές του αντιπροέδρου Σουλεϊμάν για βίαιη καταστολή της εξέγερσης και κατάληψη της εξουσίας από τον στρατό. Νωρίτερα, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ζητούσε από τον κ. Σουλεϊμάν «άμεση» πολιτική αλλαγή. Οι συστάσεις του κ. Μπάιντεν απερρίφθησαν το βράδυ από το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών, που εξέφρασε δυσφορία για την αμερικανική στάση.
(ΑΠΕ)

-Το αντιπολιτευόμενο, αριστερό κόμμα Ταγκάμου ανακοίνωσε σήμερα ότι αποσύρεται από το διάλογο που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση με την αντιπολίτευση, συμπεριλαμβανομένων και των Αδελφών Μουσουλμάνων, με αντικείμενο τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα.
Το κόμμα, που διαθέτει ελάχιστες έδρες στη Βουλή, διευκρινίζει στην ανακοίνωσή του ότι η απόφασή του ελήφθη λόγω «της άρνησης του καθεστώτος να ικανοποιήσει έστω και τις πιο μικρές απαιτήσεις του λαού». Διαμαρτύρεται επίσης για τις δηλώσεις του αντιπροέδρου Όμαρ Σουλεϊμάν ο οποίος προειδοποίησε ότι η εναλλακτική λύση αντί για το διάλογο θα ήταν ένα «πραξικόπημα».
Ο πρόεδρος του κόμματος, Ριφάατ αλ-Σαΐντ, δήλωσε ότι το κόμα Ταγκάμου δεν πιστεύει πλέον ότι ο διάλογος μπορεί να είναι γόνιμος. «Το σκεφτόμασταν. Αλλά φτάσαμε σε αδιέξοδο και η κυβέρνηση δίνει υποσχέσεις χωρίς να τις τηρεί», είπε.
(ΑΠΕ)

Πριν δημοσιευτεί το άρθρο, εξετάσαμε άλλη μια φορά τις φήμες για παραίτηση του δικτάτορα. Ο πρωθυπουργός λέει πως είναι ακόμα εδώ και δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις. Η κρατική τηλεόραση όμως μεταδίδει την είδηση πως θα παραιτηθεί.
Ο στρατός έχει κατεβάσει πολλά άρματα στο κέντρο του Καίρου, οι διαδηλωτές στην πλατεία είναι πάνω από 600.000 κάθε μέρα. Ηδη, στην πλατεία θα γίνει αύριο η μεγάλη διαδήλωση του 1 εκατομμυρίου ανθρώπων, που είναι από τώρα εκεί.
Η πλατεία είναι αδιάβατη !

Χαμός στην πλατεία.(μια είναι η πλατεία!Ταχρίρ!)Τρομερός κόσμος.Εργάτες, μικροαστοί, φοιτητές και άνεργοι.Και πολλές γυναίκες.Ειδικά στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια. Μια τρομερή ενέργεια, μια αίσθηση θριάμβου, μια ακατάβλητη αποφασιστικότητα διαπερνά όλους τους εξεγερμένους. Η Ιστορία γράφεται στους δρόμους και όχι σε κλειστά γραφεία διπλωματών ούτε βλέποντας τηλεόραση.Το Ιραν μπορεί να εύχεται για νέο Χομείνη αλλα στην πραγματικοτητα τρέμει και αυτό την εξέγερση της νεολαιας.Εμπνευσμένη από την Αιγυπτιακή επανάσταση οι Ιρανοι οργανώνουν διαδηλώσεις για τις 14 Φλεβάρη κόντρα στο δικό τους καθεστώς. Συγκινητικές και σήμερα οι στιγμές από Αίγυπτο…

Tα πραγματα είναι στην κοψη!Φαίνεται ότι οι ισχυροι της Αιγύπτου εξαπολύουν στατιωτικό πραξικόπημα εις βάρος της εξέγερσης κόβοντας και το κεφάλι του Μουμπάρακ για πάρουν λαϊκή υποστήριξη! Τα πράγματα είναι πιο σοβαρά από ποτέ! Ο στρατός θα αποπειραθεί σε λίγο να δείξει ότι είναι το όργανο των ισχυρών και ότι ως τώρα απλά ήταν στην αναμονή. Αναμένεται κάτι τρομερό σήμερα… Η Επανασταση αντιμετωπίζει τον πιο θανάσιμο κίνδυνο της. Αλλά ως τώρα έχει δείξει ότι όλα τα ξεπερνά! Αναμένουμε με αγωνία τις επομενες ώρες και λεπτά…

-Στην πλατεία, έχει μαζευτεί απίστευτα πολύς κόσμος, πάνω από 1,5 εκατομμύριο και όλοι περιμένουν το ίδιο πράγμα, το Μουμπάρακ να πει φεύγω.
-Ο στρατός έχει κλείσει τις δύο βασικές εισόδους της πλατείας.
-Πολλά τηλεοπτικά κανάλια μεταδίδουν ζωντανά εικόνα από την πλατεία
-Για πρώτη φορά η κρατική τηλεόραση δείχνει συνεχώς εικόνες με  κοντινά πλάνα.
-Καποιοι στέλνουν μηνύματα, «αν δεν φύγει σε μιά ώρα, θα εκραγεί η πλατεία»
-Στο Τελ Αβίβ ξεκινάει μια διαδήλωση συμπαράστασης από Ισραηλινούς

απίστευτο το θράσος του δικτάτορα!
από γύφτοσκοπιανός 11:03μμ, Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011
όχι μόνο δεν αφήνει την καρέκλα, αλλά «δεσμεύεται» οτι θα τιμωρήσει αυτούς που αιματοκύλισαν τη χώρα και το αίμα των νεκρών δε θα πάει χαμένο!
Ο δολοφόνος!

ζωντανά τώρα στο aljazeera

πριν λίγο βγήκε ο δικτατορας στην τηλεόραση
από <pd> 11:03μμ, Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011
-Νοιώθει  πόνο για τα θύματα
-Είναι νόμιμα και δίκαια τα αιτήματα
-Σαν πρόεδρος ακούει το λαό χωρίς πρόβλημα
-Δεν αποδέχεται εντολές εκτός χώρας
-Δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές
-Θα αναλάβει τις ευθύνες μου μέχρι τότε
-Υπάρχει σχέδιο για έξοδο από την κρίση
-Εφαρμογή με την εγγύηση των ενόπλων δυνάμεων
-Εγινε διάλογος που κατέληξε σε μια πρώτη συμφωνία
-Δύο επιτροπές θα επιβλέπουν τις έρευνες για τα  θύματα και τις αλλαγές που θα γίνουν
-Προτείνει την τροποποίηση άρθρων του συνταγματος
-Να αρθεί ο νόμος εκτακτου ανάγκης
-Εχει ζημιωθεί η οικονομία
-Πήγε στον πόλεμο και πολέμησε σαν πιλότος και όλοι τον ξερουν
(εδώ άρχισε να φωνάζει μαζικά ο κόσμος στην πλατεία)
-Μεταφερει καποιες εξουσιες στον αντιπρόεδρο
-Η Αιγυπτος θα παραμείνει ανεξαρτητη
-Δεν θα φύγει

(απόδοση κυριων σημείων, εξ ακοής)

το πλήθος στην Αλεξάνδρεια εξαγριωμένο αδειάζει την πλατεία
από και 11:19μμ, Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011
γεμίζει τους δρόμους. Ο κόσμος είναι γεμάτος θυμό και κατευθύνεται εναντίον του στρατού απ’ ότι μετέδωσε το Αλ Τζαζίρα. Ας ευχηθούμε να μην έχουμε νέο και μαζικό αιματοκύλισμα…

απο REUTERS
από … 11:22μμ, Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011
Τα πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του αιγυπτιακού στρατού οι ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι θα επέμβουν σε περίπτωση που οι διαδηλωτές αρνηθούν το σχέδιο μεταβίβασης των εξουσιών από τον Μουμπάρακ στον αντιπρόεδρο Σουλειμάν.

O κύβος ερρίφθη…
από αντιπληροφόρηση 11:22μμ, Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011
Ο ταπεινωμένος δικτάτορας γατζώνεται με νύχια και με δόντια από την εξουσία και διαψεύδει (πάλι!) όσους θεωρούσαν σίγουρο ότι σήμερα θα αποσυρθεί. Ο κόσμος είναι οργισμένος και αγριεμένος. Αύριο Παρασκευή θα γίνει η τελική έφοδος σε τηλεόραση και προεδρικό μέγαρο.Αλλά και σήμερα η νύχτα είναι μεγάλη… Αναμένουμε με ακόμη μεγαλύτερη αγωνία την συνέχεια… Ο κόσμος παραμένει κατά εκατομμύρια στους δρόμους με άγριες διαθέσεις...

Περισσότερα
από <pezoyla man> 11:29μμ, Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011
Κατα τη διάρκεια του λόγου του δικτάτορα υπήρχε μεγάλη ησυχία και όλοι άκουγαν, αλλά όταν άρχισε να λέει για την στρατιωτική του καριέρα, άρχισαν τα δυνατά συνθήματα αμέσως, σηκώθηκαν παπούτσια στα χέρια και όταν τέλειωσε η ομιλία, οι διαδηλωτές πέταξαν πολλά παπούτσια στην οθόνη και την γκρέμισαν, στην πλατεία. Ο κόσμος είναι εξαγριωμένος.
Αρχισαν να κινούνται, φαίνεται πως πάνε για το κτήριο της τηλεόρασης και το προεδρικό μέγαρο.
Στην Αλεξάνδρεια ήδη κινούνται πολλοί διαδηλωτές προς μιά στρατιωτική βάση στα βόρεια της πόλης.

«Βαδίζουμε προς το προεδρικό μέγαρο – Εκατομμύρια μάρτυρες»
από «Ηλιοχώρος» 11:29μμ, Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

► 23:05: Συνθήματα στην κατάμεστη πλατεία Ταχρίρ: «Βαδίζουμε προς το προεδρικό μέγαρο – Εκατομμύρια μάρτυρες». Το προεδρικό μέγαρο βρίσκεται ΒΑ της πλατείας, σε απόσταση 15 χλμ. από αυτή.

(«Ελευθεροτυπία»)

Σουλειμάν >>>>
από ούστ ρε 11:44μμ, Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011
Έχουν ήδη αποφασιστεί συνταγματικές αλλαγές και όπως είπε και ο Πρόεδρος είναι αφοσιωμένος να πετύχει τις αλλαγές που ζητάει ο κοσμος
Έχουμε ξεκινήσει τον διάλογο και έχουμε φτάσει σε ένα σημείο κατανόησης προκειμένου να εκπληρώσουμε όλες τις απαιτήσεις. Είμαστε ανοιχτοί και σε περισσότερο διάλογο. Θα κάνω ότι περνάει από το χέρι μου για να γίνει μια ομαλή μετάβαση.
Η προστασία της επανάστασης του κόσμου και η μάχη για να ξαναχτίσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ μας με κάνει να ζητάω στους συμπολίτες μου να βοηθήσουν.
Δεν πρέπει να επιτρέψουμε την τρομοκρατία να ζήσει ανάμεσά μας
Πρέπει όλοι να κάνουμε ότι μπορούμε για να προστατέψουμε τις ζωές μας με όσα έχουμε. Εσείς οι νέοι της Αιγύπτου που είστε ήρωες τώρα να πάτε σπίτια σας
Να πάτε να δουλέψετε και να βοηθήσετε να ανοικοδομήσουμε τη χώρα. Μην ακούτε τα ξένα κανάλια που θέλουν μόνο να φέρουν αστάθεια στην περιοχή μας
Πρέπει να προστατέψουμε το δικαίωμα στη δουλεια
Ο Θεός θα σας ανταμείψει. Η ειρήνη ας είναι ανάμεσά μας
thepressproject.gr

Οι διαδηλωτές κατευθύνονται προς το προεδρικό μέγαρο…
από «Ηλιοχώρος» 11:48μμ, Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Οι διαδηλωτές αρχίζουν να αποχωρούν από την πλατεία σε ένδειξη διαμαρτυρίας και κατευθύνονται προς το προεδρικό μέγαρο.

Η πιο τρομερή νύχτα σήμερα της επανάστασης
από αυπνος για την Αίγυπτο 0:52πμ, Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011
Συμβαίνουν τρομερά πράγματα!Μετά από 18 μέρες συνεχών κινητοποιησεων, συγκρούσεων,εκατοντάδων δολοφονημένων και διαρκούς κατάληψης της κεντρικής πλατείας του Καϊρου αλλα και την άρνηση του Δικτάτορα να ξεκουμπιστεί, ο κόσμος είναι πιο αποφασισμένος από ποτέ!Μαθήματα Ιστορίας δίνει η Αιγυπτιακή Επανάσταση…Στο μισό να τους μοιάζαμε… Όλος ο πλανήτης βλέπει με αγωνία. Η μεγαλύτερη μέρα και νύχτα σήμερα για την Αιγυπτιακή Επανάσταση(και πόσες φορές δεν το έχουμε πει αυτό αυτές τις μέρες…) Ο κόσμος είναι κατα εκατομμύρια στους δρόμους με κρύο και βροχή νυχτιάτικα

18η μέρα. Παρασκευή 11 Φλεβάρη. Το τέλος του δικτάτορα και το τέλος της πρώτης φάσης της Αιγυπτιακής Επανάστασης.

Χτες το βράδυ, στην πλατεία, μετά το διάγγελμα του δικτάτορα

-Χιλιάδες διαδηλωτές μετακινούνταν όλη τη νύχτα προς το προεδρικό μέγαρο.
-Το κοινοβούλιο είναι ήδη αποκλεισμένο από διαδηλωτές
-Επίσης χιλιάδες έχουν αποκλείσει το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης
-Σήμερα, οι διοργανωτές καλούν σε συγκέντρωση 20 εκατομμυρίων ανθρώπων.
-Υπάρχουν φόβοι πως θα κηρυχτεί στρατιωτικός νόμος και θα επιβληθεί μια ιδιότυπη χούντα.

Αίγυπτος: Ο εφιάλτης ενός πραξικοπήματος θα προκαλέσει κακό σε όλους, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Σαμίρ Ραντάουι
(Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων / 11.2.2011 / 10.50)

Αίγυπτος: Χιλιάδες διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ, δεκάδες έξω από το προεδρικό μέγαρο στο Κάιρο.
(Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων / 11.2.2011 / 10.31)

Αίγυπτος: Η ομιλία του Μουμπάρακ δεν έδωσε απάντηση στην κρίση, σύμφωνα με την Human Rights Watch.
(Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων / 11.2.2011 / 9.51)

Αίγυπτος (2): Το Ανώτατο Συμβούλιο Ενόπλων Δυνάμεων θα κάνει μια σημαντική ανακοίνωση προς τον αιγυπτιακό λαό.
(Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων / 11.2.2011 / 9.47)

Ισραήλ – Αίγυπτος: Η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενθαρρύνει την αλλαγή στην Αίγυπτο, αλλά και να την βοηθήσει να μην πέσει στα χέρια των εξτρεμιστών, τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας.
(Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων / 11.2.2011 / 9.14)

Αίγυπτος: Ο αιγυπτιακός στρατός θα ανακοινώσει σε λίγο κάτι πολύ σημαντικό, μετέδωσε το Αλ Αραμπίγια.
(Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων / 11.2.2011 / 8.23)

Αίγυπτος: Ο Ομαρ Σουλεϊμάν «ντε φάκτο πρόεδρος» της Αιγύπτου, όμως ο Χόσνι Μουμπάρακ παραμένει στην εξουσία.
(Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων / 11.2.2011 / 7.30)

διαβαστηκε στην κρατικη, ανακοινωση του συμβουλιου του στρατου.  δεν ειπε κατι καινουριο.  ειπε οτι θα καταργηθει ο στρατιωτικος νομος, αμα σταματησει η κατασταση (εννοωντας αυτην με τους διαδηλωτες).  πρωτη φορα ακουστηκε για καταργηση του στρατιωτικου νομου, αλλα μαλλον δεν γινεται πιστευτο (βλεπε παρομοια δηλωση νασερ το 54, πριν καταμακελεψει τους διαδηλωτες).  δεν εμφανιστηκε καποιος στρατιωτικος στην τβ.  αλλωστε το μεγαρο της αιγυπτ.ερτ ειναι αποκλεισμενο απο διαδηλωτες, και αυτοι με τη σειρα τους απο τανκς.  ενας καραβανας κατεβηκε στους διαδηλωτες απ εξω και ..προσπαθησε να τους διαβασει την ανακοινωση, αλλά ετρωγε γιουχα καθε δυο σειρες που διαβαζε…   Ο στρατος φαινεται να προσπαθει να το παιξει δηθεν ανεξαρτητος πολος, αλλά ολο και περισσοτερα τανκς μαζευονται εξω απο το ραδιομεγαρο και στηνουν συρματοπλεγματα.   Και στην αλεξανδρεια εκατονταδες χιλιαδες.   «Farewell friday».

-Πριν λίγη ώρα, εκπρόσωπος του στρατού εκφώνησε εν μέσω διαμαρτυριών διαδηλωτών, την περιβόητη statement2 ή Communique2, που έλεγε πως ο στρατός θα άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης μόλις αποσυρθούν οι διαδηλωτές. Η κατάσταση επιβλήθηκε πριν 30 χρόνια περίπου και μόλις ο Μουμπάρακ ανέβηκε στην εξουσία, δίνοντας έτσι ιδιαίτερες δυνατότητες στο στρατό και τους μπάτσους, όπως να σκοτώνουν πολίτες.
-Στην πλατεία είναι πολύς κόσμος, περιμένουν σήμερα 2 εκατομμύρια.
-Εξω από το προεδρικό μέγαρο είναι περίπου 10.000 και ο στρατός τους απομάκρυνε κάπως από το κτίριο,  έβαλε αγκαθωτά συρματοπλέγματα και άρματα μάχης.
-Στο μέγαρο της κρατικής τηλεόρασης είναι από το βραδι πανω από 2.000 διαδηλωτές.
Με όλα τα παραπάνω φαίνεται πως οι διαδηλωτές επιμένουν να διαδηλώνουν ειρηνικά, αλλά ο στρατός δεν τους θέλει πλέον στους δρόμους.

-Στην Αλεξάνδρεια και σε άλλες πόλεις επίσης υπάρχει πολύς κόσμος που διαδηλώνει ειρηνικά προς το παρόν.
-Οι Ισραηλινοί άρχισαν να διαδίδουν σενάρια της πλάκας, όπως ότι το ξέρανε από χτες πως δεν θα φύγει ο Μουμπάρακ, πως δεν ανακατεύονται στα εσωτερικά της Αιγύπτου, πως είναι με το λαό και παρομοια φαιδρά.

προπαγανδα? απο presstv :  διαδηλωτες εχουν καταλαβει κυβερνητικα κτιρια στο σουεζ (το αγγλικο τζαζιρα δεν λεει τπτ σχετικο).  συγκεντρωση-διαμαρτυρια εξω απο αιγυπτιακη πρεσβεια στη νοτ.κορεα (!).              εικονες δειχνουν παλι απιστευτα πολυ κοσμο στην ταχριρ. και σημερα δεν ειναι μονο στην ταχριρ…    αλτζαζιρα λεει οτι τοπικα μηντια λενε οτι ο μουμπαρακ εχει φυγει απο τη χωρα (τα χουμε ξανακουσει αυτα…).

Εκατομμύρια κόσμος στο Κάιρο!Η μεγαλύτερη συγκέντρωση από την αρχή της επανάστασης.Πολλοι ξενύχτησμένοι από χτες.Κόσμος συνεχίζει και συρρέει. Σήμερα πάλι άλλη μια τεράστια μέρα για τον κόσμο. Η οργή κατά του Μουμπάρακ ξεχειλίζει οπως και η αποφασιστικότητα. Δεν βλέπω καλά το κτίριο της τηλεορασης και το προεδρικό μέγαρο. Μάλλον σήμερα είναι η μέρα…

απο REUTERS
από … 2:50μμ, Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011
►14:24: Ο Μουμπάρακ και η οικογένειά του “εγκατέλειψαν το Κάιρο”, μεταδίδει το τηλεοπτικό κανάλι Αλ Αραμπίγια, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Τρομερή εικόνα
από αντιπληροφόρηση 3:07μμ, Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011
Τα τανκς μαζί με συρματοπλέγματα προστατεύουν την τηλεόραση! Εκεί έφτασαν για να διαφυλάξουν το κέντρο της προπαγάνδας τους… Ο κόσμος που έχει κυκλώσει το σιδεροφραχτο κτίριο της τηλεόρασης όλο και πυκνώνει. Ο στρατός ως τελευταίος προμαχώνας του καθεστώτος τώρα που η αστυνομία και οι ασφαλίτες έχουν ηττηθεί. Το θέμα είναι πια τα απλά φανταράκια και η επιθυμία τους να ενωθούν με το πλήθος αλλά και η αποφασιστικότητα του πλήθους να τα βάλει με την ιερή αγελάδα της Αιγυπτιακής Ιστορίας…(τον στρατό)

τρομερές οι εξελίξεις!σε νέο ιστορικό άλμα τα γεγονότα
από game over 3:45μμ, Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011
O Moυμπάρακ δεν έχει φύγει από την Αίγυπτο αλλά έχει φύγει από το κάιρο.Έχει χεστεί πάνω του με τον κόσμο που είδε να έχει κατέβει σήμερα και με τις διαθέσεις αυτού του κόσμου.
Πήρε μαζί του και όλη την οικογενεια του και έχουν καταφύγει σε ένα μυστικό θέρετρο της Αιγύπτου.(70δις ευρώ έχει, έχει πολλά σπίτια…)

Στο εν τω μεταξύ οι αστοί αναλυτάδες και οι ρεφορμιστές στην ψυχή έχουν τρομοκρατηθεί από τις εξελίξεις.
Όπως γράφει ο Magdi Abdelhad (γνωστός δημοκράτης άραβας αναλυτής που εργάζεται και σε δυτικά τηλεοπτικα δίκτυα) ο κόσμος θα επρεπε ήδη να είναι ικανοποιημένος με ό,τι του έχει παραχωρηθεί από το καθεστώς και να μην ρισκάρει περισσότερα.Αλλα λέει ο κόσμος έχει κυριευτεί από ανέξηγητη εμμονη!
Προφανώς οι αστοι καλοταϊσμένοι έχουν αρχίσει να πανικοβάλλονται με το μέγεθος. την διάρκεια και την αποφασιστικότητα της εξέγερσης.

Ο κόσμος όλο και περισσότερος στο Κάιρο και όχι μόνο στην Ταχρίρ.
Και η τηλεόραση και το προεδρικό μέγαρο και η ψευτοβουλή και άλλα καθεστωτικά κτίρια είναι περικυκλωμένα από το πλήθος.
Συντηρητικές εκτιμήσεις μιλάνε για 4.000.000 (τέσσερα εκατομμύρια) κόσμο σήμερα στους δρόμους του Κάιρου και περισσοτερα σε όλη την Αίγυπτο…
(απο επικοινωνία με Αιγύπτιο, αυτοι πιστευουν για 10 εκατομμύρια!)

Ειδικά στο προεδρικό μέγαρο έχουν πάει οι πιο μάχιμοι γιατί εκεί αναμένεται το μεγαλύτερο μακελειό.
Οι επόμενες ώρες είναι νοτισμένες με έφοδο στον ουρανό…

Eίμαστε στην 18η μέρα…

Η επανάσταση καθαρίζει καλύτερα!
από Ακενατόν 4:03μμ, Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011
Δημοσιογράφος του BBC αναφέρει ότι σήμερα η παροχή νερού και η συλλογή των σκουπιδιών στην πλατεία Ταχρίρ λειτουργεί καλύτερα απ΄ ό,τι συμβαίνει τις «κανονικές» μέρες στα περισσότερα σημεία του Καϊρου

Είμαστε όλοι «ανεξήγητοι»!
(αυτό δεν είναι πληροφόρηση αλλά δεν άντεξα διαβάζοντας τις «αναλύσεις» για «ανεξήγητη επιμονή του πλήθους»)

Ο στρατός εγκατέλειψε τους ελέγχους γύρω από το κτίριο της Ρ/Τ
από Ακενατόν 5:53μμ, Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011
και άφησε τον έλεγχο της ροής του κόσμου στους διαδηλωτές, δήλωσε ένας ακτιβιστής στο Αλ Τζαζίρα
Ο ανταποκριτής του BBC έστειλε μήνυμα στο Τουίτερ που μιλάει για «κυκλοφοριακή συμφόρηση στο προεδρικό μέγαρο («palace» λέει, φαντάζομαι αυτό θα εννοεί), θάλασσα διαδηλωτών και σημαιών».

ΕΠΕΣΕ!!!!!
από Ακενατόν 6:07μμ, Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011
ΕΠΕΣΕ Ο ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ!!!!!

η ώρα των πανηγυρισμών και της αβεβαιότητας του μετά
από game over 6:34μμ, Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011
O κόσμος βρίσκεται κατά εκατομμύρια στους δρόμους, σε τρομερή ευφορία και πανηγυρίζει έξαλλος για την αποχώρηση του δικτάτορα. Δεν νομίζω αυτός ο κόσμος και με αυτά τα βιώματα θα αποδεχτεί στρατιωτική δικτατορία.

ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΧΡΟΝΙΚΟΥ. 

Αποδεικνύεται ότι όσοι είναι ανέτοιμοι και λιγόψυχοι για να κάνουν επανάσταση στον τόπο τους, βλέπουν ανέτοιμα και λιγόψυχα τις επαναστάσεις που γίνονται κάτω τους.

Η Αιγυπτιακή Επανάσταση δέχτηκε από την αρχή της όλων των ειδών τις συκοφαντίες και ανακρίβειες από άτομα που είναι ανίκανα να επαναστατήσουν στον δικό τους τόπο.

Οι συκοφαντίες ήταν αντιφατικές και αλληλοαναιρούμενες.

Από την μια αυτή η επανάσταση κατηγορήθηκε ότι είναι θρησκευτική και ότι θα οδηγήσει σε ένα νέο σκοταδιστικό και θεοκρατικό καθεστώς και από την άλλη κατηγορήθηκε ότι ήταν μια βελούδινη επανάσταση καθοδηγημένη από τις ΗΠΑ!

Τίποτα από τα δύο δεν ισχύει και αυτό είναι παρά πάνω από φανερό για όσους παρακολούθησαν τα γεγονότα.

Και ούτε αυτή η επανάσταση μειώθηκε από το γεγονός ότι χρησιμοποιηθηκε εκεί η εθνική σημαία της Αιγύπτου ως λάβαρο που συνένωσε τους εξεγερμένους.(τα σύμβολα έχουν μια δευτερεύουσα σημασία μπροστά στην ουσία των γεγονότων.Κι εδώ στις 5 Μάη κάποιοι κουβαλούσαν το εθνικό σύμβολο αλλά και στην κερατέα πολλοί ακόμη πιστεύουν σε αυτό χωρίς αυτό να μειώνει τον αγώνα τους.Άλλωστε αν μπορούσαν τα σύμβολα να κατοχυρώσουν την αγνότητα ενός αγώνα θα είχαμε αποφύγει τον διασυρμό του σφυροδρέπανου όπως έγινε στο παρελθόν από τους σταλινικούς ή την ατίμωση του αναρχικού συμβόλου όπως έγινε από αναρχικούς υπουργούς στην Ισπανία του 36…) 

Τα επιτεύγματα αυτής της επανάστασης είναι τρομερά και ασύγκριτα και αξίζει να προσπαθήσουμε να τα συνοψίσουμε:

1)Ήταν επανάσταση διαθρησκευτική και διαφυλετική που ενώσε χριστιανούς και μουσουλμανους (αλλά και τους άθεους), μαύρους και λευκούς κατώ από έναν κοινό αγώνα αξιοπρέπειας.

2)Ως επανάσταση οργανώθηκε μεθοδικά από το ίντερνετ αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες επικοινωνίας και δικτύωσης.Μπόρεσε να ξετυλιχτεί χωρίς να διαθετεί επίσημα έναν ηγέτη ή ένα κόμμα που λειτουργούσε σαν επαναστική πρωτοπορεία.

3)Είναι επανάσταση της νεολαίας και εξέφρασε την ορμή και τις ανεξαντλητες δυνάμεις της νεολαίας.

4)Ζήτησε άμεσα και επιτακτικα πανανθρωπινες διεκδικησεις που αφορουν την ελευθερία, τα δικαιώματα, το ψωμί, την αξιοπρέπεια. Αυτές οι διεκδικήσεις αφορούν όλο τον πλανήτη και έτσι δίνουν παγκοσμιότητα στην αιγυπτιακή επανάσταση.

5)Έδειξε τι είναι κατορθωτό όταν υπάρχουν αγωνιστές που είναι επίμονοι, αψηφούν την καταστολή και προωθούν ευρύτερες ενότητες.Κι έτσι γκρέμισε έναν δικτατορα που μέχρι πριν λίγο φαινόταν ακλόνητος.

6)Προώθησε πανέξυπνα την κατάληψη της κεντρικής πλατείας της πρωτεύουσας δημιουργώντας αμεσοδημοκρατικούς θεσμούς αυτοοργάνωσης που ανέλαβαν από τα πιο πρακτικά ζητήματα (καθαριότητα- φαγητό) μέχρι τα στρατηγικά ζητήματα συνέχισης του αγώνα.

7)Στηρίχτηκε στην απο κοινού συμμετοχή αντρών και γυναικών σπάζοντας πολλές πατριαρχικές ακαμψίες των αραβικών χωρων.

8)Ξύπνησε το εργατικό κίνημα της χώρας που ακόμη και τώρα μέρες μετά την πτώση του Μουμπάρακ συνεχίζει να απεργεί και να διαδηλώνει.

9)Ωθησε τον κόσμο  να αναζητά, να συζητά, να ονειρεύεται, να πιστεύει στην δύναμη του, τον απομάκρυνε  από την προηγούμενη απαθεια και ανευθυνότητα του.

10)Πυροδότησε μαζικές εξεγέρσεις σε όλο τον αραβικό κόσμο και όχι μόνο!

Πολλοί άνθρωποι και στον δυτικό κόσμο είδαν την Αιγυπτιακή Επανάσταση ως αρχή μιας παγκόσμιας επανάστασης που θα σαρώσει συσσωρευμένες αδικίες, ανελευθερίες και θα τραντάξει συθέμελα το παγκόσμιο καθεστώς εκμετάλλευσης.

Στην Νότια Αφρική ξεκίνησε τεράστιο απεργιακό κίνημα με σφοδρές συγκρούσεις και νεκρούς στους δρόμους.
Οι διαδηλώσεις αλληλεγγύης έφτασαν ως την Κορέα και όχι τυχαία η Κινέζικη χούντα λογόκρινε όλες τις ειδήσεις που έρχονταν από την επαναστατημένη Αίγυπτο.

Αν η εξέγερση στην Τυνησία μπόρεσε να ωθήσει την Αίγυπτο να εξεγερθεί, η εξεγερμένη Αίγυπτος δημιουργεί παλιρριακό κύμα επαναστάσεων στις γειτονικές της χώρες.

Στην Λιβύη εξελίσσονται τώρα τα πιο επαναστατικά γεγονότα στην Ιστορία της χώρας με πολλούς νεκρούς και ασταμάτητες συγκρούσεις.
Το ίδιο συμβαίνει και στην Υεμένη και το Μπαχρέιν, αλλά και στην Ιορδανία.

Η 20 Φλεβάρη έχει οριστεί ως μέρα εξέγερσης και για το Μαρόκο ενώ στις 14 Φλεβάρη εξεγέρθηκε η νεολαία του Ιράν. (και έτσι μακριά από το να Ιρανοποιηθεί η Αίγυπτος απειλείται η Αιγυπτοποίηση του Ιράν!)

Από τον ξεσηκωμό δεν έλειψε ούτε το πολύπαθο Ιράκ με πρωτοφανείς και για εκεί διαδηλώσεις που ζητάνε ελευθερίες, δικαιώματα, ψωμί.

Κάθε χώρα έχει βέβαια τα δικά της δεδομένα και τις δικές της ιδιομορφίες αλλά η επίδραση της αιγυπτιακής επαναστασης είναι καταλυτική παντού.

Και αυτό αφορά και την Ελλάδα!

Κάποιοι εδώ προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεν μας αφορά η επανάσταση της Αιγύπτου και ότι αυτά γίνονται σε τριτοκοσμικές χώρες αλλά ξεχνάνε ότι:

α)Η ίδια η Ελλάδα έχει γίνει μια τριτικοσμική χώρα αφότου ανέλαβε το ΔΝΤ

β)Αίγυπτος και Ελλάδα μοιράζονται πολλά, και οι δύο είναι χώρες με αρχαία ιστορία και κάτω από κοινή διοικηση σε 4 διαφορετικές αυτοκρατορίες και επίσης με γεωγραφική εγγύτητητα.

γ)Τα μαθήματα εξέγερσης που παρέδωσε η Αίγυπτος είναι πολύτιμα για την επικείμενη εδώ εξέγερση

δ)Οι ίδιοι οι ισχυροι εδώ έχουν τρομοκρατηθεί με τα νοήματα και την ορμή της αιγυπτιακής επανάστασης

ε)Οι ίδιοι οι καταπιεσμένοι έχουν εμπνευστεί από αυτήν την επανασταση και ονειρεύονται και για δω να γίνει αντίστοιχη εξέγερση.

στ)Η 23 Φλεβάρη είναι φορτισμένη από τα γεγονότα της Αιγύπτου και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς.

Κάποιοι επίσης προσπάθησαν να μειώσουν την σημασία αυτής της επανάστασης ζωγραφίζοντας την έκβαση της με μελανά χρώματα, παρουσιάζοντας το σενάριο ότι εκεί επιβλήθηκε στρατιωτική χούντα χειρότερη από πριν.

Τα γεγονότα τούς έχουν διαψεύσει.

Ρίχνοντας τον Μουμπάρακ, η Αιγυπτιακή επανάσταση απλά ολοκληρωσε μια πρώτη πολύ σπουδαία φάση της.

Οι απεργίες εκ τοτε έχουν συνεχιστεί και κλιμακωθεί.Χτες στην Αίγυπτο και μια βδομάδα μετά την πτώση του δικτάτορα εκατομμύρια κόσμος ήταν πάλι στους δρόμους. Όλοι είναι σε αφύπνιση και εγρήγορση και αυτός που δέχεται την πίεση είναι ο στρατός και όχι ο κόσμος.

Νέα εμπόδια, νέες προκλήσεις και νέα ζητήματα έχουν ανακύψει και σίγουρα τα πράγματα δεν είναι απλά.

Όμως πολύ δύσκολα αυτός ο κόσμος εκεί θα δεχτεί νέα περιστολή των δικαιωμάτων ή νέους εκφοβισμούς.

Αυτό είναι προφανές  για όσους ασχολήθηκαν με το χρονικό των γεγονότων εκεί και είδαν έστω και από απόσταση τι βιώματα έχουν ζήσει οι εξεγερμένοι της Αιγύπτου.

Μια νέα εποχή ανατέλλει για όλους μας. 

Το δικό μας χρέος και η δική μας αλληλεγγυη είναι να φέρουμε μια τέτοια εξέγερση στην χώρα μας προσαρμοσμένη στις ανάγκες και στις ιδιαιτερότητες της.

Ας μην ξεχνάμε ότι την μέρα που ξέσπασε η Αιγυπτιακή Επανασταση (25 Γενάρη) ξεκίνησε εδώ ο μεγάλος αγώνας των μεταναστών με την μαζική απεργία πείνας που ζητά κι αυτός την δικαίωση του. 

Και πριν την Αιγυπτιακή Επανάσταση είχαμε όλους τους λόγους να εξεγερθούμε στην Ελλάδα. (ΔΝΤ, αστυνομικό κράτος, διαφθορά, φτώχεια, ανεργία, διαλυμένα εργασιακά δικαιώματα, πόλεις τέρατα κλπ)
Τώρα έχουμε ακόμη περισσότερους και κυρίως έχουμε άλλο ηθικό για αυτά που έρχονται.

Η 23 Φλεβάρη ας είναι η αρχή της εξεγερσιακής διαδικασίας και για την Ελλάδα και η πλατεία Συντάγματος η δική μας Ταχρίρ…

27 σκέψεις σχετικά με το “18 ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.Η Αιγυπτιακή επανάσταση και το μετά (2)

 1. Πολλά συγχαρητήρια για την συγκέντρωση όλου του χρονικού.
  Αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο ανάλυσης και παραπέρα μελέτης.
  Πώς εννούμε την «επανάσταση» και την δικτατορία του προλεταριάτου? Έτσι ακριβώς όπως καταγράφηκε σε αυτό το χρονικό!!! (για να παραφράσω την γνωστή ρήση του Ενγκελς στην Κομμούνα του 1871)

  Να συμπληρώσω μόνο ότι εκτός από τις δύο κατηγορίες διαστρεβλωτών και συκοφαντών της σημασίας των επαναστατικών γεγονότων της Αιγύπτου:
  1. αυτούς που θεωρούν ότι έγινε ισλαμική επανάσταση
  2. αυτούς που θεωρούν ότι έγινε βελούδινο και ειρηνικό πραξικόπημα από τις ΗΠΑ

  υπάρχει και μια τρίτη κατηγορία:
  3. αυτοί που αρνούνται καν ότι έγινε επανάσταση.

  Επειδή δεν υπήρχε λέει, οργανωμένη πολιτική πρωτοπορεία και ξακάθαρο κομμουνιστικό πρόταγμα, παρόλο που οι ειλικρινέστεροι εξ αυτών αναγνωρίζουν ότι η βάση της επανάστασης είναι η κίνηση των εργαζόμενων της Αιγύπτου και της Τυνησίας μέσα από νεες μορφές οργάνωσης.

  Αυτοί ίσως στο κοντινό μέλλον να βγάλουν την …. ιδεολογική τσίμπλα από το μάτι και να αναθεωρήσουν, ποτέ δεν είναι πολύ αργά.

  Είναι οι ίδιοι που αρνήθηκαν ότι τον Δεκέμβρη του 2008 έγινε εξέγερση στην Ελλάδα. Αλλά το ανακάλυψαν μετά από κανά χρόνο τον Δεκέμβρη του ….. 2009 🙂

  Ίσως και στην περίπτωση της Αιγυπτιακής και Τυνησιακής επανάστασης, του χρόνου τέτοια εποχή – που θα καίγεται το σύμπαν – οι ίδιοι άνθρωποι να εξυμνούν την αιγυπτιακή επανάσταση.

  Αυτοί οι αναλυτές ονομάζονται «Μετά Χριστόν γειωμένοι-στην-πραγματικότητα προφήτες» 🙂 και έχουν μια κάποια επιροή στα ταλαίπωρα τα ελληνικά πανεπιστήμια……

 2. και από εμένα συγχαρητήρια για την συγκέντρωση όλου αυτού του χρήσιμου υλικού.
  Από τις πρόσφατες εξεγέρσεις της αφρικής και του αραβικού κόσμου λείπει το… δια ταύτα.
  Δηλ. και μετά τι;
  Υπάρχει μια συνολική και λειτουργική αντιπρόταση για το μετά; Το να ανατραπεί το τώρα είναι πραγματοποιήσιμο (αν και όχι πάντα, καθώς εξαρτάται και από άλλους παράγοντες).
  Μετά τι; Αν ο εξεγερμένος δεν λειτουργεί ταυτόχρονα και με την προοπτική του μετά, στην πράξη δεν είναι εξεγερμένος, αλλά …ξεγελασμένος.
  Εξέγερση ναι, αλλά όχι «κοροϊδία» που βολεύει, πρώτα απ’ όλα το ίδιο το σύστημα. Και το γράφω περισσότερο για τις 23 Φλεβάρη. Ο σκοπός δεν είναι τόσο να «καεί το μπουρδέλο η βουλή», αλλά τι θα γίνει μετά. Ο σκοπός δεν είναι τόσο να βγούμε από το ΔΝΤ, αλλά τι θα γίνει μετά. Ο σκοπός δεν είναι τόσο αν θα φύγει ο καπιταλισμός αλλά τι θα γίνει μετά. Και οι αγελοποιήσεις των μπλοκ και εκ ως τούτου και ο ανάλογος «εφησυχασμός» των συμμετεχόντων (οι οποίοι εφησυχάζονται καθώς πραγματοποιούν το «πολιτικό» τους καθήκον με την συμμετοχή τους σ’ αυτά), δεν λύνει το πρόβλημα. ΄Ισα ίσα το διευρύνει

  • Πολλά μπράβο στον Πάνθηρα και το επαναστατικό πάθος του! Φίλε πάνθηρα με την ίδια συγκίνηση «έζησα» κι εγώ την Αίγυπτο πρωί και βράδυ, και εχτές ξενυχτούσα με την Λιβύη. Το τελευταίο βιντεάκι, όπως και όταν πρωτο-ανέβηκε, έτσι και τώρα με έκανε να δακρύσω… Είναι κυρίως ο πρώτος, ο πατέρας με το μπουφάν και αργότερα ο οργισμένος νέος που μιλά για τα goddamn rights μας, που με κάνουν να νιώθω το μεγαλείο των επαναστάσεων και των πραγματικά μεγάλων στιγμών. Των στιγμών όπου οι απλοί άνθρωποι «ξεχνούν» τον εαυτό τους, τον υπερβαίνουν και γίνονται όλοι ένα, μια ψυχή και ένα σώμα που τα δίνει όλα για τον μεγάλο κοινωνικό καλό. Αντιγράφω τι λένε αυτοί οι δύο άνθρωποι στο βίντεο:

   «It’s very bad for my government! I haven’t food, I haven’t anything! Me and my children I WILL DIE TODAY!!!»

   «We will not be silenced. Whether you are a Christian, whether you are a Muslim, whether you are an atheist, you will demand your goddamn rights! And we will have our rights one way or another! We will never be silenced!»

   • εγω το βαζω απο το youTube και το βλεπω καθε μερα μαζι με το θεικο τραγουδι των thirteen senses -into the fire που συνδεθηκε με την εξεγερση στην ταχριρ(οπου προβαλλεται και το μνημειωδες βιντεο).μας παιρνει ενα μερος της μιζεριας μας.

   • αυτο λεγεται ομαδικη ψυχοθεραπεια,για την εμψυχωση του λαου.
    αυτοι οι ανθρωποι,βγηκαν στους δρομους ,με το μονο πραγμα που τους ειχε απομεινει.-την αξιοπρεπεια τους-.σ’αυτη τη κατεστραμμενη χωρα,οπου ολοι ειμαστε καταδικασμενοι σέναν αργοσυρτο θανατο,τι μπορει επιτελους να λειτουργησει ως εναυσμα, για να υπαρξει μια μαζικη κινητοποιηση που να οδηγησει σε ανατροπη του σαπιου πολιτικου συστηματος;γιατι παρατηρω μια αποβλακωση,περα απο τα αναποτελεσματικα αντιθετα σχολια για τη κατασταση της χωρας,λες και ολοι περιμενουν το καλο θεο των ελληνων να κανει το θαυμα του…με θλιβει το γεγονος…

 3. Δεν καταδικάζω τις εξεγέρσεις χωρίς το «μετά», αλλά ας αρχίσουμε να το παίρνουμε σοβαρά υπόψην μας.
  ΄Αλλωστε και να μην πραγματοποιηθεί σε μια δεδομένη στιγμή το «μετά», ισχύει ο νόμος ότι : όσα περισσότερα θα διεκδικήσεις, τόσο περισσότερα θα κατακτήσεις».
  Και στην διεκδήκηση δεν μετράει τόσο ο όγκος (των συμμετεχόντων), αλλά ο τρόπος.

 4. H επανάσταση αυτή έγινε από την νεολαία, των εργαζομένων, του απλού λαού γενικότερα. Δεν υποκινήθηκε από πολιτικές ή θρησκευτικές οργανώσεις, αλλά ούτε αποτελεί σχέδιο της Αμερικής για να διώξει τον Μουμπάρακ (έχει ακουστεί κι αυτό). Επίσης δεν υπάρχει στρατιωτικό πραξικόπημα, αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή είναι κάτι προσωρινό και είναι άτοπο να μιλάμε για την επόμενη μέρα αυτή τη στιγμή γιατί η επανάσταση ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ και όχι μόνο με τις διαδηλώσεις στην πλατεία Tahrir, αλλά και με πολύ δουλειά στο εσωτερικό.
  Πολλά συγχαρητήρια Greg, για την τοποθέτησή σου αλλά και για το χρονικό αυτό που πρέπει όλοι να το φυλάξουμε στο αρχείο μας γιατί θα μας χρειαστεί…

 5. http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1263486
  Ανέβηκε συγκεντρωμένο και στην βιβλιοθήκη του ίντι
  σε μορφή pdf και όπως γράφω εκεί:»Για την ανάγνωση του pdf συνιστάται Linux και το okular το καλύτερο δωρεάν, ανοιχτού κώδικα (και έτσι ελεύθερου να μοιραστεί) πρόγραμμα ανάγνωσης pdf αρχείων που παρέχει επιπλέον δυνατότητες σημείωσης, υπογράμμισης και επεξεργασίας του κειμένου.»

  Τώρα επί της ουσίας.
  Φίλε tolos το μετά συναρτάται πολλές φορές από τον πριν.
  Και έχεις δίκιο όταν γράφεις για τα αγελαία μπλοκ που απλά πραγματοποιούν το “πολιτικό” τους καθήκον.
  Αν ο κόσμος όμως δεν είναι έτοιμος να τα ξεπεράσει και να δείξει ζωντανά δείγματα αυτοοργάνωσης και συντονισμού πέρα από σκοπιμότητες τότε αυτά τα μπλοκ θα ζουν και θα βασιλεύουν.

  Πόσο έτοιμοι είμαστε για κάτι τέτοιο;
  Υπάρχει μια διάχυτη απόρριψη της πολιτικής αλλά πόσο εποικομητική είναι αυτή;
  Και τελικά πότε ο κόσμος θα μπορέσει να στηριχτεί, να πιστέψει, να αξιοποιησει τις δυνάμεις του σε μια ανθρώπινη βάση;
  Όταν το κατορθώσει τότε μπορούμε να είμαστε αισιοδοξοι για το μετά.
  Γνώση, τεχνολογία, μέσα παραγωγής διαθέτουμε άφθονα όσο ποτέ.
  Όσο όμως ο άνθρωπος δεν πιστεύει στον εαυτό του και στην δυνατότητα εξεγερσιακής συνεργασίας με τον συνανθρωπο του αυτά είναι άδωρα.
  Αλλά ας μην είμαστε τόσο σκεπτικοι.
  Η 23 Φλεβάρη είναι μια ευκαιρία να δούμε αλλιώς τις κοινωνικές μας δυνατότητες.Ίσως μια νέα αρχή όπως γίνεται σε τόσες και τόσες χώρες στην εποχή μας.

  Και επίσης ο nolonger έχει δίκιο για τον δογματισμό που τυφλώνει τόσο ώστε να μην αναγνωρίζονται τα πιο προφανή γεγονότα.
  Η πραγματικότητα πάντα ξεπερνά τις γκρι θεωρίες και δεν χωρά στα καλούπια τους όσο φαινομενικά ριζοσπαστικά κι αν είναι αυτά τα καλούπια.

  Δες αυτό που έγραψε ένας άλλος δογματικός:
  «απο την Κεραταια ως το Καϊρο, οι εξεγερμένοι «δεν ειναι αναρχικοι»
  Πριν λιγες μερες, γνωστος μου, ελεγε «το πρωτο που καναμε στην Κερατεα, ειναι να ξεκαθαρισουμε οτι δεν ειμαστε αναρχικοι.». Ακομη και στον Λαζόπουλο πριν λιγες μερες, κατοικοι της Κερατεας μολις βγηκανε στο γυαλι, με μπολικη χαρα που κερδιζουν τα 5 λεπτα δημοσιοτητας που εταξε ο Δυτικος Κοσμος, χαρά την οποια μετα βιας εκρυβαν μην χαθει η εξεγερσιακη οσμη, το πρωτο πραγμα που ειπανε ηταν «κ Λαζοπουλε, δεν ειμαστε αναρχικοι».
  Στο Καϊρο, οι εξεγερμενοι βγηκαν στους δρομους με Αιγυπτιακες σημαιες. Στο διαδικτυο, ακομη και σε ελληνικα αντιεξουσιαστικα σαητ, κυκλοφορει το «μανουαλ εξυπνης επαναστασης» οπου στην σελιδα 22 λεει «λαος και αστυνομια ενωμενοι, ζητω η αιγυπτος». Η καταληψη της εξουσιας απο τον Στρατο, θεωρηθηκε «νικη» των διαδηλωτων.

  Οταν ακουω «εμεις δεν ειμαστε αναρχικοι», μου μοιαζει «στα τετοια μας οι αλλοι καταπιεσμενοι, εμεις την παρτη μας κοιταμε».
  Ο γενικευμενος μεσογειακος εξεγερτισμος, απο την αλγερια εως την υεμενη, απο το καιρο εως την κερατεα, ειναι απολιτικος και οσο αρνειται την επαναστατικη του προοπτικη ειναι καταδικασμενος να γενναει αυτο που πολεμα.
  «Όλα για όλους ή τα πάντα στα αφεντικά»: αυτο δεν ειναι αναρχικο προταγμα, ειναι νομος της φυσης. »

  αλλά και η εξαίσια απάντηση μιας μη δογματικιάς:
  «Aρκετά με την ιδεολογική καθαρότητα του καθε πικραμένου που πρώτα κοιτά τα λάβαρα και μετά έχει αποψη αν το γεγονός έχει σημασία, είναι πολιτικό ή εξεγερσιακό… Ξεχνά ο φίλος ότι και αυτή η ιδεολογική καθαρότητα να υπήρχε ΠΑΛΙ δεν θα ήταν τίποτα εγγυημένο και ότι το πρώτο που ξεφτιλίζεται στην ιστορία είναι τα σύμβολα και τα φετίχ τους… (δεν ρώταγε τους αναρχικούς υπουργους του 36 πώς κατάντησαν το αλφάδι ή πώς εδώ κατάντησαν το αλφάδι κάτι συσπειρωσάδες που με μανία υπεράσπισαν το δικαίωμα του ΔΙΑΣ να πατάει 6 χρονα…) Ο πραγματικός αγώνας βρίσκει μια παρηγοριά στα σύμβολα αλλά παύει να είναι αγώνας και γίνεται εξουσιαστικό φετίχ όταν έχει εμμονή με τα σύμβολα και χάνει την ουσία… Στην κερατέα πρώην ακροδεξιοι δέχονται τώρα με χαρά αναρχικούς. Στην Αίγυπτο έκαψαν τανκς του στρατού και τώρα αυτός ο κόσμος είναι σε ανυπακοή με αυτόν τον στρατό. Οι πραγματικοι αγώνες δίνονται στους δρόμους με πραγματικούς αντιπάλους και όχι προτάσσοντας σύμβολα καθαρότητας φίλε. Και εκεί αλλάζουν συνείδησεις, αποκτιούνται νέα βιώματα, δημιουργούνται νέες συμμαχίες σε ανθρώπινες βάσεις. Κατέβα στους δρόμους στις 23 για να το δεις αυτό. Ή θα ρωτάς πρώτα αν καποιος είναι αναρχικός καθαρός για να σταθείς πλάι του στο οδόφραγμα; Ή νομίζεις ότι μπορείς να κάνεις καποιον αναρχικό αν δεν είσαι δίπλα του στον αγώνα;»

  • …….Αν ο κόσμος όμως δεν είναι έτοιμος να τα ξεπεράσει και να δείξει ζωντανά δείγματα αυτοοργάνωσης και συντονισμού πέρα από σκοπιμότητες τότε αυτά τα μπλοκ θα ζουν και θα βασιλεύουν.
   Πόσο έτοιμοι είμαστε για κάτι τέτοιο;………….
   ———————————————————————————————————-

   Συν αθηνά και χείρα κίνει…

   • Εκτός αυτού αναφορικά με τα σύμβολα είμαι κατηγορηματικός. Σε μένα τουλάχιστον φίλε πάνθηρα δε μετράει η ταμπέλα, αλλά η ουσία.
    Με αυτούς τους «δεξιούς» που βρίσκονται στις κοινότητες των Ζαπατίστας θα σταθώ αλληλέγγυος. Θα σταθώ αλληλέγγυος γιατί η πράξη τους είναι αυτοδιαχεριζόμενη. Η ταμπέλα τους όμως για διάφορους συναισθηματικούς λόγους ή λόγους συνήθειας ή… είναι «δεξιά». Γι’ αυτό και οι Ζαπατίστας αφήνουν στις εκλογές να μπαίνουν στις κοινοτητές τους οι κάλπες, προκειμένου να ψηφίζουν όσοι θέλουν να ψηφίζουν (και υποστηρίζω αυτή την πρακτική).
    Για αντίστοιχους λόγους στις κοινότητες των Ζαπατίστας υπάρχουν και λειτουργούν εκκλησίες. Μόνο που η λειτουργία λέει αγαπάτε αλλήλους και όχι πατήστε επί πτωμάτων για να γίνεται τεχνοκράτες ή μπάτσοι.
    Για αντίστοιχους λόγους, αν ζούσα την εποχή του ’36 στην ισπανία, τους «αναρχικούς» υπουργούς θα τους εκτελούσα. ΄Οταν κάποιοι ή ένα κίνημα δεν εμπιστεύεται τις ιδέες του, την πρακτική του και εν τέλει τον ίδιο του τον εαυτό εκεί καταντάει-οδηγείται. Στην ήττα.

    • Οι αναρχικοί το ’36 δεν ηττήθηκαν στα πεδία της μάχης (εκεί μάλλον νίκησαν όπως συνέβη και στην Ουγγαρία του Μάνχο), αλλά στα σαλόνια της διπλωματίας, κ.λπ. Τι αφέλεια και που μπορεί να οδηγηθεί ένα κίνημα που έχει γαλουγηθεί κυρίως με έναν στείρο και μονολιθικό ακτιβισμό (καθώς πιστεύει στην πράξη ότι μόνο η καταστολή το εμποδίζει να ρίξει το παλαιο καθεστώς).
     Γι’ αυτό βλέπουμε ότι και τα κοινωνικά κινήματα, πολλές φορές επικρατούν στο ένοπλο επίπεδο και ηττώνται συνήθως από άλλους παράγοντες, χωρίς αυτό να είναι και απόλυτο.
     Τέλος, η καταστολή είναι η κορυφή του παγόβουνου και καθορίζεται εν πολλοίς και από τις διαθέσεις του συνόλου της κοινωνίας.
     Ο στόχος μας δεν είναι η καταστολή, αν και πολλές φορές οι δρόμοι μας παιρνούν μέσα από την σύγκρουση με αυτήν.
     Οι ιδεολογίες («ταμπέλες»), πολλές φορές εμποδίζουν την ανατροπή του παλαιού καθεστώτος.
     Αν θέλει κάποιος να χτυπήσει αποτελεσματικά τον καπιταλισμό και την κυριαρχία, πρέπει πριν απ’ όλα, να ανάψει μια μεγάλη φωτιά και να κάψει ότι έχει διαβάσει μέχρι τώρα. Πρέπει να σκοτώσει τον Μαρξ και τον Μπακούνιν και να κουρελιάσει το Κεφάλαιο και το Θεός και το Κράτος. Πρέπει να φτύνει στα μούτρα κάθε φορά που κάποιος έρχεται στους αγώνες και λέει «είμαι αναρχικός» ή είμαι «αριστερός» ή «καταστασιακός» ή….
     Αλλιώς το μόνο που θα επιτύχουμε είναι να προσπαθούμε κάθε φορά να επιβεβαιώνουμε στην πράξη , κατά πόσο είχε δίκιο ο μαρξ, ο μπακούνιν, ο ντεμπόρ, κ.λπ και όχι να χτυπούμε αποτελεσματικά το σύστημα ή να το ανατρέψουμε, αντικαθιστώντας το με κάτι περισσότερο ανθρώπινο, δίκαιο και ελεύθερο

 6. πάνθηρα πάρτο αλλιώς. έγινε 10 χρόνια δουλειά όπως σου γράφουν και στο άλλο post από φοιτητές και συνδικάτα.
  Μην αναπαράγεις την αμερικάνικη προπαγάνδα της «ιντερνετικής εξέγερσης» από το πουθενά.
  10 χρόνια απεργίες και οργάνωση σε πανεπιστήμια και ιντερνετ είναι κάτι που τα διεθνή μέσα θα ήθελα να μη μάθει ποτέ κανείς. Η εξέγερση από μόνη της δεν λέει τίποτα. Απόδειξη ότι τώρα κάνει κουμάντο ο στρατός. Με αυτή τη λογική και εδώ μια χαρά θα βόλευε δεξιούς και φασισταριά να κάνουμε μια ωραία εξέγερση και μετά να βγει ο στρατός ως λυτρωτή στους δρόμους.
  Οι ετερόνομες ομάδες εξεγείρονται , οι πραγματικά αυτόνομες επαναστατούν. Φυσικά έξω από το χορό εμείς μπορούμε να λέμε ότι θέλουμε και λίγο μετράει στις σκέψεις και τις πράξεις του Αιγύπτιου εργάτη στους δρόμους του Κάιρου. Από την άλλη επιδή απο ότι φαίνεται έρχεται και η σειρά μας καλό θα ΄ξταν να μην πέρνουμε φόρα αλλά να εξετάζουμε και το μετά. Η λατρεία της εξέγερσης από μόνη της δε λέει τίποτα.

  • rising εσύ μην αναπαράγεις το παραμύθι ότι τώρα κάνει κουμαντο ο στρατός και ο κόσμος είναι στον γύψο.
   Δεν είναι!Έχω απευθείας επικοινωνία με ανθρώπους εκεί και μπορώ να σου μεταφέρω ότι ο κόσμος είναι στην καλή χαρά, με τρομερή αυτοπεποιθηση και συλλογικό αίσθημα δύναμης.
   Από την μέρα που και καλά ανέλαβε ο στρατός έχουν γίνει τόσες απεργίες στην Αίγυπτο όσες δεν έγιναν τα προηγούμενα 50 χρόνια.
   Και χτες ο κόσμος ήταν κατά εκατομμύρια στους δρόμους διατρανώνοντας την αποφασιστικότητα του να πάει την επανάσταση μέχρι το τέρμα.
   Αυτά δεν είναι εικόνες μιας στρατιωτικής χούντας που έχει βάλει τον κόσμο στο γύψο αλλά εικόνες ενός ανυπότακτου κόσμου που δεν φοβάται τίποτα.

   Εδώ δεν υπάρχει ζήτημα λατρείας της εξέγερσης αλλά πραγματικότητας της εξέγερσης και όπως σου έχω πει κι αλλού εξέγερση και αυτοοργωση δεν είναι ανταγωνιστικές έννοιες αλλά συμπληρωματικές.

   Και επίσης δεν είναι προπαγάνδα ο σπουδαίος ρόλος του ίντερνετ στην εξέγερση.Διαφορετικά το καθεστώς δεν θα προσπαθούσε να το κόψει.

   Σίγουρα η κατάσταση εκεί έχει τις δικές περιπλοκές και δυσκολίες αλλά ο στρατός απέχει πολύ από το να έχει επιβάλει τον τρόμο του.
   Σκοπεύω να επισκεφτώ σύντομα την Αίγυπτο ώστε να πάρω καλύτερη εικόνα αλλά όσα μου στέλνουν και μου λένε οι Αιγύπτιοι φίλοι είναι αρκούντως ελπιδοφόρα.
   Ο κόσμος για πρώτη φορά ονειρεύεται, ελπίζει, αγωνίζεται.
   Μακάρι κι εδω να γίνει έτσι…

  • …Οι ετερόνομες ομάδες εξεγείρονται , οι πραγματικά αυτόνομες επαναστατούν….
   ———————————————

   Σωστό αυτό.
   Αν και οι ετερόνομες ομάδες όταν εξεγείρονται, εκείνη την στιγμή διαμορφώνονται συνειδήσεις. Και στο τέλος όλο και κάτι μένει, είτε ατομικά είτε σε συλλογικό επίπεδο (άσχετα ποιός τις «εξαργυρώνει» αυτές τις εξεγέρσεις, προκειμένου να ανέλθει στην εξουσία, όπου εκ των πραγμάτων, πραγματώνει πολλά από τα αιτήματα αυτών των εξεγέρσεων, γιατί το ποτάμι δεν ξαναγυρίζει πίσω, που λέει και ο Ηράκλειτος).
   Εκτός αυτού, υπάρχουν και οι νικηφόρες εξεγέρσεις. Απλά σε αυτό το σημείο, «ξαναεπιστρέφουμε» στο… μετά, που λέγαμε και πιο πριν.

 7. Σ’ιγουρα στην περίπτωση της Αιγύπτου δεν μπορούμε να μιλάμε για μια εξέγερση από το πουθενά. Πρόκειται για μια επανάσταση που οργανώνεται όντως εδώ και 10 χρόνια και μέσα από πολλούς διαφορετικούς χώρους.. Ο εξεγερσιακός της χαρακτήρας έχει να κάνει μόνο με την συγκεκριμένη στιγμή επειδή πυροδοτήθηκε από τα γεγονότα στην Τυνησία. Ακόμα και η μέρα δώθηκε-25 Ιανουαρίου ήταν η μέρα που ξεκίνησαν οι μάχες (οι μάχες όμως και όχι κάποια απεργία).
  Κάτι άλλο σημαντικό όμως είναι το θέμα του στρατού. Επειδή ακούγοντας «στρατός» το μυαλό μας πηγαίνει στα δικά μας – χούντα, πραξικοπημα κλπ., για την Αίγυπτο, η προσωρινή «λύση» του στρατού ήταν κάτι που το ήθελε και ο κόσμος. Μάλιστα στην αρχή ο στρατός ήθελε να αναλάβει για τρεις μήνες και του ζητήθηκε να αναλάβει για έξη . Καλό είναι να γνωρίζουμε την κατάσταση εκεί πριν βγάλουμε συμπεράσματα. Και βέβαια τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα, η επανάσταση συνεχίζεται

 8. * tolos
  Αν θέλει κάποιος να χτυπήσει αποτελεσματικά τον καπιταλισμό και την κυριαρχία, πρέπει πριν απ’ όλα, να ανάψει μια μεγάλη φωτιά και να κάψει ότι έχει διαβάσει μέχρι τώρα. Πρέπει να σκοτώσει τον Μαρξ και τον Μπακούνιν και να κουρελιάσει το Κεφάλαιο και το Θεός και το Κράτος. Πρέπει να φτύνει στα μούτρα κάθε φορά που κάποιος έρχεται στους αγώνες και λέει “είμαι αναρχικός” ή είμαι “αριστερός” ή “καταστασιακός” ή….
  ————————————————————————————————————————–
  Όπως κι αν έχει, κάνουμε λοιπόν, λάθη εμείς οι ριψοκίνδυνοι πρωτοπόροι, ακριβώς γιατί είμαστε εξερευνητές που ξεκινάμε για ένα κόσμο που ποτέ δεν τον είδαμε και ενδέχεται ποτέ να μην τον δούμε. Στην πορεία μας έχουμε μια πυξίδα, αλλά η πυξίδα χάνει το νόημα της, όταν δεν ξέρεις τον ακριβή τόπο που πρέπει να πας πριν ξεκινήσεις το ταξίδι. Λίγο ως πολύ «ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ ΜΕ ΒΑΡΚΑ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ», τραγουδώντας τούτο ελπιδοφόρο ασμάτιο, η το πένθιμο εμβατήριο της Τρίτης Διεθνούς, το γνωστό και ως «ΕΠΕΣΑΤΕ ΘΥΜΑΤΑ», στην περίπτωση που η ελπίδα αποδειχτεί φρούδα, πράγμα που δεν μας πτοεί. Απόδειξη, το σταθερά επαναλαμβανόμενο ξεκίνημα ύστερα από κάθε αποτυχία! Κανείς δεν μπορεί να σκοτώσει την ελπίδα για ένα καλύτερο κόσμο.
  Είμαστε οι ντεσπεράδος καταχτητές του μέλλοντος, είμαστε οι μόνιμοι άβολοι, είμαστε οι σταθερά ανυπόμονοι. Είμαστε από την ίδια πάστα από την οποία είναι φτιαγμένοι κάθε είδους και μορφής κοινωνική πρωτοπορία σ’ ολόκληρη την ανθρώπινη ιστορία!
  Τελεία & Παύλα φίλε tolos 😉

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s