ΑΝΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ

blackpanther (αφιερωμένο στον Μιχάλη τον αιώνιο φωτεινό έφηβο που γνώρισα ένα μεσημέρι στην κατάληψη ΑΣΟΕΕ το καλοκαίρι του 2006 και που τρία χρόνια αργότερα η χουντοεξουσία επικήρυξε ως τρομοκράτη μαζί με άλλους πεντε νέους…)

http://wp.me/pPn6Y-57N

{Tα γράμματα του κειμένου βγήκαν μικρότερα του κανονικού.Αυτό λύνεται πατώντας ctrl++ }

Συνήθως γράφω πρώτα τα κείμενα μου εδώ και μετά κάποια από αυτά τα μεταφέρω στο indymedia.

Tούτη την φορά θα κάνω το αντίστροφο και θα μεταφέρω εδώ κάποια κείμενα μου που πρώτα έβαλα στο indymedia και συγκεκριμένα σε αυτήν τη συζήτηση που έχει ανοίξει εκεί: http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1242162

Η συζήτηση άνοιξε με τον τίτλο: «αντικοινωνικότητα – η ήττα της αναρχίας;» και στο σύνολο της ασχολείται με το ζήτημα της αναρχίας, της φύσης της, των σκοπών της και των μεθόδων της.

Είναι πραγματικά μια τεράστια συζήτηση στην οποία έχουν παρέμβει πάρα πολλοί άνθρωποι με διαφορετικές  απόψεις, εμφάσεις και προβληματισμούς και που σχέδον όλοι τους αυτοπροσδιορίζονται ως αναρχικοί.

Η διαφορετικότητα των απόψεων που εκφράζεται και ο πλούτος των γνώσεων και εμπειριών που παρατίθεται αν μη τι άλλο μαρτυρά πόσο ευρύς και διαφορετικός είναι ο σημερινός αναρχικός κόσμος. 

Παρά τις οξείες αντιδικίες που εμφανίζονται εκεί, η ποιότητα των σχολίων είναι από όλες τις πλευρές υψηλή και παρότι αυτά φαίνονται να αλληλοαναιρούνται στην πραγματικότητα αλληλοσυμπληρώνονται και τροφοδοτούν προβληματισμούς που δεν αφήνουν κανένα ανηπερέαστο.

Στην συζήτησα παρέμβηκα κι ενώ ήμουν ακόμη ζεστός από μια άλλη σχετική συζήτηση που είχε ανοίξει σε ένα ποστ του rising galaxy.

Συνολικά παρέμβηκα δύο φορές με δύο σχετικά μεγάλα κείμενα που θα παραθέσω εδώ αυτούσια.

Συνδυασμένα εκφράζουν την δική μου οπτική για το αναρχικό ζήτημα. Δεν θα μπορούσε βέβαια να εξαντλείται σε αυτά  η τοποθέτηση μου για το θέμα αλλά φανερώνουν αρκετά για το πώς το βλέπω ο ίδιος:

»

Ενδιαφέρουσα η συζήτηση όσο κι αν εκεί εκφράζονται κάποιες εξωφρενικές απόψεις, κάποιες τρελές ανακρίβειες και όσο κι αν φαίνεται αυτοαναφορική και ατέρμονη.

Τα δικά μου σημεία είναι τα εξής:

1)Ο αναρχικος κόσμος έιναι σήμερα στην ελλάδα τεράστιος και τόσο πολυποίκιλος όσο ποτέ.

Η εξέγερση του Δεκέμβρη έκανε την αναρχική ιδέα μια μαζική δύναμη τόσο στην νεολαία όσο ακόμη και στους μετανάστες.

Πλέον αναρχικοί αυτοπροσδιορίζονται τόσο πολλοί όσο ποτέ άλλοτε στην Ιστορία αυτού του τόπου.

2)Οι πολιτικές δυνάμεις που εκφράζαν τον αναρχισμό σε όλες τις εκφάνσεις ΠΡΙΝ τον Δεκέμβρη είναι οι πιο αναρμόδιες για να μιλήσουν τώρα για αυτόν.(και αναφέρομαι ειδικά σε συσπείρωση και ΑΚ)

Όπως στις 5 Μάη με έναν αρνητικό τρόπο έτσι και τον Δεκέμβρη με έναν θετικό τρόπο παρασύρθηκαν από κοινωνικές δυνάμεις και καταστάσεις που ούτε προέβλεψαν ούτε ήταν προετοιμασμένες για αυτές.

3)Η ξεφτίλα τους φάνηκε 2 φορές όταν στις 8 Δεκέμβρη 2008 κάποιοι από αυτούς έφτασαν να βαράνε μετανάστες που έκαναν απαλλοτριώσεις με την προσφώνηση:»κλέφτες» και λειτουργώντας ως οι τελευταίοι φύλακες της ιδιοκτησίας και στις 5 Μάη 2010 όταν απόδωσαν συλλογική ευθύνη για ένα συγκεκριμένο και αδιευκρίνιστο ακόμη όσον αφορά τους φυσικούς αυτουργούς έγκλημα κάνοντας την δική τους βάρκιζα και λειτουργώντας από κοινού με την εξουσία για την ενοχοποιηση και τον παροπλισμό του μαζικού εξεγερσιακού κινήματος.

4)Η συζήτηση λοιπόν γίνεται αυστηρά σε ένα συγκεκριμένο ιστορικό πλαίσιο με τις ιδιαιτερότητες αυτού του πλαισίου.

Το σημερινό πλαίσιο είναι η κατοχή της χώρας του ΔΝΤ και η επερχόμενη λαϊκή εξέγερση που μοιραία θα γίνει ανεξάρτητα από τις επιθυμίες ή τις διαθέσεις συγκεκριμένων αναρχικών συλλογικοτητων ή προσωπικοτητων.

5)Το θεωρητικό οπλοστάσιο της αναρχίας είναι πολυποικιλο, διαρκώς ανανεούμενο και αδιαλείπτως επαναξεταζόμενο.

Σε αυτό ας το πάρουν χαμπάρι οι δογματικοι του χώρουν δεν χωρούν πια άτομα σαν τον αντισημίτη ρατσιστή που μισούσε τους «αράπηδες» Προυντόν ή άτομα σαν τον Νετσάγιεφ που η μεθοδολογία του είναι καθαρά ιησουίτικη και άγιαζε τα μέσα για έναν αφηρημένο σκοπό.

Χωρούν όμως προσωπικότητες όπως ο Μισέλ Φουκώ και ο Βικτόρ Σερζ, ο Μπουκτσίν και ο Ντουρούττι, Ο Νίτσε (που εδώ πέρα από την καρικατουρα του υπεράνθρωπου τον αγνοούν αφόρητα) και ναι ακόμη και ο Μαρξ, (όταν όριζε ότι η ελευθερία του ενός είναι προϋποθεση για την ελευθερία όλων), ο Τσόμσκυ και ο Βίλχελμ Ράιχ (ο μοναδικός που ασχολήθηκε σοβαρά με το ζήτημα της ανθρωπινης φύσης περα από την γενικότητα ότι αυτή είναι προίον των κοινωνικών συνθηκών)

Αλλά και πολλοι άλλοι λιγότεροι γνωστοί όπως ας πούμε ο Yves Le Manach και ο κήπος του.

Κανένας από αυτούς δεν έχει το στάτους της αυθεντίας και δεν θα μπορούσε να το έχει.

Άφησαν στο τέλος κείμενα που έχουν να μας εμπνεύσουν να μας προβληματισουν να μας κάνουν να σκεφτούμε μόνοι μας χωρίς έτοιμες αλήθειες και θέσφατα.

6)Η διαμάχη μεταξύ ατομικιστικού και κοινωνικού αναρχισμού υπάρχει από την γέννηση του αναρχικου κινήματος και δεν θα επιλυθεί ποτέ όσο και οι δύο πλευρές δεν αντιλαμβάνοται ότι φέρουν την μισή αλήθεια.

Αναρχία είναι ΚΑΙ απελευθέρωση του ατόμου ΚΑΙ κοινωνική απελευθέρωση.

Κοινωνικοποιημένη ατομικότητα και ατομικοποιημένη κοινωνία.

Καλύπτει την διπλή φύση του ανθρώπου να είναι και ατομικός καΙ κοινωνικός και αν πάρουμε σοβαρά τον Ράιχ την τριπλή του φύση να είναι δηλαδή και ερωτικός με τον σύντροφο του.

7)Η διαμάχη επίσης μεταξύ βίαιου και ειρηνικού αναρχισμού είναι επίσης μια ατέρμονη διαμάχη που και οι δύο πλευρές πάλι φέρουν την μισή αλήθεια.

Ως νέα κοινωνία θέλουμε την μη βία απέναντι στους συνανθρωπους μας αλλά όντας σε πόλεμο που άλλοι μας έχουν κηρύξει η θεωρία της μη βίας είναι σκέτος μαζοχισμός.

Ειδικά στο συγκεκριμενο ιστορικό πλαίσιο που ζούμε με νταβά ΔΝΤ πάνω από το κεφάλι μας οι κοινωνικές διαμαρτυρίες θα είναι αναγκαστικά συγκρουσιακές και αυτό όχι γιατί κάποιοι θέλουν να ξεκαβλώσουν αλλά γιατί αυτό είναι πια κοινωνικό αίτημα της εποχής μας για να απαλλαχτεί από την ιδιοτυπη χούντα που της φόρτωσαν.

8)Τα αναρχικά στέκια λειτουργώντας και αποκεντρωτικα-τοπικά και αρθρώνοντας συνολικό πολιτικό λόγο είναι ό,τι καλύτερο έχουμε αυτήν την στιγμή ως οργάνωση των αναρχικών.

Εκεί οι πολιτικές διαφωνίες λύνονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και οι παρεμβάσεις έχουν άμεσο και ουσιαστικό χαρακτήρα αλλά και εκεί τσεκάρονται καλύτερα όσοι πάνε να γίνουν αυτόβουλα αναρχοπατέρες που κρύβονται μέσα από μαζικές διαδικασίες και τις καπελώνουν με την αύρα της ισχυρής προσωπικοτητας τους (αυτό θέλει μεγαλύτερη ανάλυση)

9)Το ζήτημα της εργασίας που μας επιβάλεται σε αυτήν την κοινωνία με όρους επιβίωσης και αναγκαστικά χρηματικούς είναι ζήτημα κατάργησης της εργασίας όσον αφορά τον χρηματικό και εξαναγκαστικό της χαρακτήρα και απελευθερώσης της εργασίας όσον αφορά τον λειτουργικό της χαρακτηρα.Γιατί εργασία εκτός των άλλων σημαίνει και δημιουργία όταν βιώνεται ελεύθερα έτσι.

10)Επομένως η κατάργηση του χρήματος και των χρηματικών σχέσεων που λειτουργουν δυναστικά, περιοριστικα και αλλοτριωτικά στον άνθρωπο και τις σχέσεις του είναι μέγιστο αίτημα της αναρχίας.

Κατα συνέπεια είναι ας πούμε υπέρτατη ξεφτίλα να μην χρησιμοποιεί ένας αναρχικός linux (ελεύθερο λογισμικό που ελεύθερα μοιράζεται με ανοιχτή πρόσβαση στον κώδικα του) και χρησιμοποιεί πειρατικά windows νομίζοντας ότι έτσι κάνει κάτι σωστό.

11)Από την σημερινή τεχνολογία θα κρατήσουμε ότι καλύτερο έχει βγάλει αυτή (όπως το ίντερνετ) και θα θάψουμε ό,τι χειρότερο έχει βγάλει (μέσα επιτήρησης, βιοτεχνολογία, πυρηνική ενέργεια)

12)Η αναρχία θέλει να βγάλει ότι καλύτερο υπάρχει στον άνθρωπο

που έχει θαφτεί, παραμορφωθεί, καταπιεστεί και αλλοτριωθεί.

Τον έρωτα, την δημιουργία, την αναζήτηση της γνώσης, την αλληλεγγύη, την Ζωή στα καλύτερα της είτε στην μοναχικοτητα της, είτε στην συντροφικοτητα της, είτε στην κοινωνικότητα της.

Και θα πολεμήσει με ότι την καταστρέφει.

Σε έναν τριπλό πόλεμο που διεξάγεται ΚΑΙ μέσα μας και στον εξουσιαστή που κρύβουμε εκεί (και εκφράστηκε εδώ από έναν που αξίωσε να τσακίσουμε τους εχθρούς του κινηματος με ωμό σταλινικό στυλ…) ΚΑΙ στο κοντινό περιβάλλον μας που συνειδητά ή ασυνείδητα θέλει να μας εγκλωβίσει στις αξίες της χρηματικης εξουσιαστικής κοινωνίας ΚΑΙ στους συγκεκριμένους θεσμούς του κράτους και της επιχειρηματικότητας.

Στο τέλος ας αναζητησουμε όλοι αυτά που μας ενώνουν και όχι αυτά που μας χωρίζουν και να ετοιμαζομαστε για τις τεραστιες κοινωνικές μάχες που έχουμε μπροστά μας…

Αυτά… γράφοντας τα εν τάχει και χωρίς να τα έχω επιμεληθεί όπως θα έπρεπε…»

Και επανήρθα γράφοντας αυτά:

«Διαβάζω και ξαναδιαβάζω την τεράστια συζήτηση που γίνεται.
Προσπαθώ να αφομοιώσω τις αντιθετικές και αντιφατικές τοποθετήσεις όσων έχουν παρέμβει σε αυτήν.

Δύο πράγματα βγάζουν μάτια:

1) Οι αφηρημένες τοποθετήσεις κάποιων που στέκονται άχρονα και αϊστορικά ξεκομμένες από τις σημερινές Ιστορικές συνθήκες.
Είναι το είδος των τοποθετήσεων που θα μπορούσαν να είχαν γίνει και πριν 10 και πριν 100 χρόνια χωρίς να υπάρχει κάτι που να δείχνει ότι αυτές αφορούν το σήμερα και τις ιδιαιτερότητες του.

2) Οι βερμπαλιστικοί διαξιφισμοί γύρω από ορολογίες και το περιεχόμενο τους λες και αν μπορούσαμε να ορίσουμε με ακρίβεια κάποιες έννοιες ξαφνικά όλα θα άλλαζαν και θα είμασταν καλύτερα ή λες και οι έννοιες δεν έχουν την δική τους ρευστότητα και δεν αλλάζουν μέσα από τις μεταβαλλόμενες συνθήκες και οπτικές.
Τι θα αποκόμιζε ένας άσχετος εκτός από σύγχυση και κορεσμό;

{Μόλις έλαβα ένα μήνυμα από μια φίλη μου που είναι σε μια συνέλευση της ΑΚ που κρατά ώρες που γράφει:»δεν αντέχω άλλο!»}
(Ναι έτσι είναι κάποιες φορές  οι «κινηματικές διαδικασίες» που κάποιοι εδώ θεωρούν τόσο σημαντικές ώστε να θεωρούν μη αναρχικούς όσους δεν συμμετέχουν σε αυτές…)

Πιο εντυπωσιακό όμως από τους βερμπαλισμούς και τις τοποθετήσεις που στέκονται αυτιστικά εκτός του συγκεκριμένου ιστορικού πλαισίου που ζούμε είναι η μανία να κατεδαφίσει ο ένας την οπτική και πρακτική του άλλου.
Λες και δεν υπάρχει κανένα σημείο επαφής, καμιά κοινή αξία μεταξύ τους, λες και μια άβυσσος στέκεται ανάμεσα σε συνομιλητές που στην πλειοψηφία τους αυτοπροσδιορίζονται αναρχικοί.

Κι όμως! όσοι έγραψαν εδώ είναι άνθρωποι με αγωνιστικά βιώματα, με γνώσεις και κοινές επιθυμίες ανατροπής του σημερινού καθεστώτος.
Τότε προς τι αυτή η αλληλοκατεδάφιση και η προσπάθεια γελοιοποίησης των συνομιλιτών τους σαν είναι άσπονδοι εχθροί;

Ας πάρουμε τον σύντροφο Φράνκι που γράφει συγκροτημένα και δύσκολα μπορείς να αντικρούσεις τα σημεία του.
Πολύ σωστά μιλά για τις ευθύνες και την υποκρισία των παλαιοαναρχικών για την δράση ομάδων που λειτουργούν αυτόβουλα και συγκρουσιακά στις διαδηλώσεις.
Αλλά τελικά ο Φράνκι πέρα από το να κατεδαφίζει τις ανακολουθίες και τις αντιφάσεις αυτών που στοχοποιεί και να δείχνει το άτοπο των ανθρώπων που θέλουν να λειτουργούν εκτός συστήματος τι τελικά προτείνει και πόσο δημιουργική είναι η παρέμβαση του για το σήμερα;

Το να γράφεις με τεράστια γράμματα ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ δεν μπορεί να θεωρηθεί δημιουργική παρέμβαση.
Είναι απλά ένα κενό σύνθημα όπως και τόσα άλλα.
Γιατί ο Φράνκι δεν μπαίνει καθόλου στον κόπο να μας εξηγήσει τι τελικά έχει αποτρέψει την ανθρωπότητα να λειτουργεί αμεσοδημοκρατικά και τι μπορεί να άρει αυτά τα εμπόδια ώστε να αρχίσει να λειτουργεί έτσι.
Εξαιρετικός στο να κατεδαφίζει τις μερικές αλήθειες των άλλων, ανεπαρκέστατος να προτείνει και να αναλύσει θετικά την δική του αλήθεια.
Και εκεί είναι το πρόβλημα…

Εγώ από την πλευρά μου πιστεύω ότι όλοι όσοι γράψαμε εδώ έχουμε περισσότερα κοινά από διαφορές.
Απλά ταμπουρωνόμαστε στις διαφορές μας κατατροπώνοντας μέχρι συκοφαντικης αηδίας τις αδύναμες πλευρές της επιχειρηματολογίας των άλλων.
(έ όχι και νέα ελιτ οι πυρήνες της φωτιάς σύντροφε άλλε και θα σου εξηγήσω γιατί αυτό που έγραψες ειναι τεράστια βλακεία!)

Καιρό τώρα υποστηρίζω ότι πρέπει να αρχίσουμε να αντιλαμβανόμαστε το ζήτημα της Αναρχίας περισσότερο με όρους Ζωής και λιγότερο με όρους πολιτικής.
Η ίδια η πολιτική ως ανθρώπινη δραστηριότητα εμφανίστηκε όταν η ανθρωπότητα έχασε την πρωτογενή της ενότητα και βυθίστηκε στην αθλιότητα των τάξεων των καταναγκασμών και των καταμερισμών που πνίγουν το δυναμικό της ανθρώπινης φύσης.

Και αν σήμερα προαπαιτείται η άσκηση μιας απελευθερωτικής πολιτικής που θα κατεδαφίσει την σημερινή κοινωνία και θα επιτρέψει να αναδυθεί μια άλλη ελεύθερη, συνεργατική και όμορφη
αυτό πρέπει να γίνει με τον όρο αυτή η απελευθερωτική πολιτική να έχει επίγνωση της παροδικότητας της και της ανάγκης της να αυτοκαταργηθεί μόλις το καταφέρει.
Ο στόχος δεν μπορεί να είναι να αφιερώνουμε τον χρόνο μας σε ατέρμονες αμεσοδημοκρατικές συνελεύσεις που δεν τελειώνουν ποτέ και εξαντλούν ολη την ενέργεια μας αλλά να γίνουμε υπεύθυνοι στον εαυτό μας και στους γύρω μας ώστε να ζήσουμε και μεις και αυτοί καλύτερα.

Η άμεση δημοκρατία είναι και αυτή ένα μέσο και όχι σκοπός.
Σκοπός παραμένει πάντα η ίδια η Ζωή και το ανεξαντλητο δυναμικό της. Οι απολαύσεις της, οι επιθυμίες της, οι ηδονές της, οι αναζητήσεις της, οι δημιουργίες της, οι έρωτες της.

Είμαστε όλοι ενάντια σε αυτό το καθεστώς ακριβώς γιατί αυτό βιάζει, παραμορφώνει, αλλοτριώνει, καταπιέζει την Ζωή και το δυναμικό της.
Κι αυτό ισχύει είτε ζούμε σε αυτό το καθεστώς κάνοντας τους μικροσυμβιβασμούς μας είτε έχοντας αδιάλλακτα αλλάξει όψεις της ζωής μας  ώστε αυτή να φαίνεται  ασύμβατη με τις απαιτήσεις του καθεστώτος.
Αυτό αφορά και ατομικιστές και κοινωνιστές.

Ας πάμε τώρα στους πυρήνες της φωτιάς που ήταν εξ αρχής το θέμα αυτού του κειμένου.
Πολλοί εδώ καταφέρονται με σκληρότητα εναντίον τους σαν να πρόκειται για ανθρώπους που θα μείνουν ίδιοι και απαράλλαχτοι σε όλο το υπόλοιπο της ζωής τους και έτσι σαν να στοιχειοθετούν έναν σταθερό εχθρό του κινήματος όπως αυτοί  αντιλαμβάνονται το κίνημα.

Ξεχνούν ότι ένας πρόδρομος τους ο Βικτόρ Σερζ ξεκίνησε σαν και αυτούς σαν αντικοινωνικός ιλλεγκαλιστής για να γίνει μετά συνοδοιπόρος των μπολσεβικών και μετά σκληρός αλλά και δίκαιος κριτής τους.
Τους συνιστώ να διαβάσουν το βιβλίο του:»αναμνήσεις ενός επαναστατη» που καταγράφει με γλαφυρότητα όλη την διαδρομή του και όλα τα σκαμπανεβάσματα και τα τραντάγματα της πολιτικής ζωής του όπως αυτή αλληλεπίδρασε με τις τεράστιες ιστορικές αλλαγες μιας ταραγμένης επόχης όπως είναι και η δικη μας.

Μιλούν αφηρημένα για τους πυρήνες και
ξεχνούν ότι μιλάμε για νέους ανθρώπους που μακριά από το να αναπαρήγαγαν την αναρχία όπως τους ήρθε σαν καρικατούρα από την τηλεόραση, ήταν κάποτε  ενεργοί σε κινηματικές διαδικασίες και όχι μόνο του αναρχικού χώρου αλλά και στις ίδιες τις συνελεύσεις του φοιτητικού κινήματος όταν αυτό ήταν σε εξέγερση το 2006-7.
Ξεχνούν ότι αυτοί οι άνθρωποι εγκλωβίστηκαν από την εξουσία βρισκόμενοι στα καλά καθούμενα επικηρυγμένοι (μιλάω για τους 6 που επικηρύχτηκαν με το που το χουντοΠΑΣΟΚ ανέλαβε την εξουσία).

Και κυρίως ξεχνούν ότι πρόκειται για ζωντανούς ανθρώπους που ήταν αγαπητοί στα πανεπιστημια τους, με σπάνια ψυχικά χαρίσματα και δίψα για ζωή, ανθρώπους που είχε τύχει να γνωρίσω εκείνη την εποχή και που πάντα θα έχω στην καρδια μου.
Ακόμη χειρότερα ξεχνούν ότι αυτοί οι νέοι άνθρωποι κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να έχουν την τύχη του μακαρίτη Φούντα με μια σφαίρα φυτεμένη πισώπλατα και ενώ αυτοί ποτέ τους δεν σκότωσαν κανένα και οι ενέργειες τους είναι τουλάχιστον ακόμη μόνο συμβολικές και αφορούν άψυχα κτίρια…

Με μια αδίστακτη πολιτική γλώσσα αυτοί οι νέοι άνθρωποι χαρακτηρίζονται εχθροί του κινήματος και μιάσματα της αναρχίας.
Ναι!Ο αγώνας τους φίλε Φράνκι είναι  μάταιος και άσκοπος και Ναι! οι αναλύσεις τους είναι μπερδεμένες και αντιφατικές.
Αλλά ρε διάολε είναι παιδιά μας, είναι σάρκα μας, είναι άνθρωποι με ευαισθησίες, μαχητικότητα, ανθρωπιά (και για αυτό δεν θα βάλουν ποτέ τυφλές βόμβες…) και θα κλάψω γοερά αν πάθουν τίποτε…

Γι’αυτό λέω…
Ας αφήσουμε την υψηλή πολιτική και τις κάθετες αναλύσεις που διαχωρίζουν, διχάζουν, αποξενώνουν.
Ζούμε σε χούντα ΔΝΤ, έχουμε μπροστά μας πόλεμο και τρομερές αναμετρήσεις.
Σε αντίθεση με έναν που εδώ έγραψε ότι δεν θεωρεί συντρόφους του όλους όσους λένε ότι είναι αναρχικοί, εγώ θεωρώ συντρόφους μου κι αυτούς που δεν λένε ότι είναι αναρχικοί.
Ακόμη και τους ανθρώπους στην ΑΚ και στην συσπείρωση, που τους τα χώνω συνέχεια, τους θεωρώ συντρόφους μου, ακόμη και  απολίτικους που τώρα αφυπνίζονται δειλά-δειλά και τα έχουν πολυ μπερδεμένα.

Ενότητα πέρα απο πολιτικές ιδεολογίες σε μια βάση ανθρώπινη που διεκδικεί την επανάκτηση της χαμένης ανθρωπιάς.

Αλλιώς πώς θα φέρουμε την νέα κοινωνία και πώς θα πάψουμε να είμαστε και μεις μέρος του προβλήματος;
Στις σκληρές συνθήκες που ζούμε να διασώσουμε έστω αυτό το ελάχιστο της ανθρωπιας που μπορούμε να διασώσουμε ώστε τα αγέννητα εγγόνια μας να έχουν κάποια ελπίδα…

Οι δομές να υπηρετούν τους ανθρώπους και όχι οι άνθρωποι τις δομές…
Θα ήθελα να γράψω κι άλλα αλλά θα βγει διήγημα και ποιος μπαίνει στο κοπο να διαβάζει στο ίντερνετ τόσο μεγάλα κείμενα στην εποχή μας…

Ραντεβού στους δρόμους και στα οδοφράγματα.
Όλα μόλις αρχίζουν…»

H συζήτηση παραμένει ενεργή στο indymedia…

Mπορεί παράλληλα να συνεχίζεται και εδώ…55 σκέψεις σχετικά με το “ΑΝΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ

 1. Γεια σου ρε blackpanther

  Πάντως μεγάλη μαλακία των ΣΦΠ όπως και να χει το «hit n run» και άλλα σχετικά που αναφέρουν για το πως αντιμετωπίζουν το κοινωνικό σύνολο θεωρητικά και πρακτικά
  Κατά τα άλλα καλά τα λες

  Και να έρθω τώρα και σε αυτά που γράφεις στο θέμα «πολιτική»
  Λες ότι οι συνελεύσεις τρώνε ενέργεια από τη ζωή ή τελοσπάντων κάτι τέτοιο και ότι σκοπός είναι το τέλος ακόμα και των συνελεύσεων.
  Δηλαδή μία κοινωνία χωρίς κανένα πολιτικό όργανο πως μπορεί να λειτουργησει; Δεν έχει όργανο; Δεν έχει γλώσσα; Δεν επικοινωνεί;
  Απλά υπάρχει μία τράπεζα σαν αυτή του Προυντόν και όλα τελειώσανε;

  • χαχαχα
   Αναφέρεις τον Προυντόν και ξέρεις τι χαμός έγινε για αυτόν στο ποστ του rising!
   Λοιπόν να σου απαντήσω.
   Ανέφερα ότι κάποιες φορές οι συνελεύσεις είναι κουραστικές και ατέρμονες όχι βέβαια για να προτείνω την κατάργηση τους.
   Οι συνελεύσεις είναι αναντικατάστατες ειδικά όταν αφορούν τοπικά ζητήματα κι όπου εκεί δεν υπάρχει θέμα αντιπροσώπευσης.

   Απο κει και πέρα όταν υπάρχουν παγκόσμια ζητήματα που αφορούν εκατομμύρια ή και δισεκατομμύρια πρακτικά οι συνελεύσεις άμεσης δημοκρατίας δεν μπορούν να λειτουργήσουν.
   Τότε μπαίνει ζήτημα αντιπροσώπευσης το οποίο στην εποχή μας μπορεί να παρακαμφθεί με τις τεχνολογίες του ίντερνετ όσο μπορεί να παρακαμφθεί.

   Το βαθύτερο πρόβλημα είναι πόσο οι πολίτες αυτου του κόσμου έχουν το ενδιαφέρον, τις γνώσεις και την επιθυμία να συμμετέχουν σε τέτοιες διαδικασίες.

   Η κοινωνία λειτουργεί με την εργασία μυριάδων ανθρώπων σε διαφορετικά επαγγελματα και κλάδους.
   Ο κάθε κλάδος και το κάθε επάγγελμα μπορούν να οργανωθούν πάλι με αμεσοδημοκρατικό και συμβουλιακό τρόπο αξιοποιώντας πάλι τις τεχνολογίες επικοινωνίας και κει περισσοτερο σημασία έχει η εργασιακή δραστηριοτητα και συνεργασία όπως καθορίζεται από την ίδια την φύση της εργασίας.
   (με άλλο τρόπο συνεργάζονται για παράδειγμα οι οικοδόμοι και με άλλο οι προγραμματιστές)
   Μπορεί να νοηθει μια διακλαδική συνεργασία που αλληλοεξυπηρετείται και σχεδιάζει ευρύτερα ζητήματα.
   Αυτό δεν χρειάζεται το χρήμα αλλά την υπευθυνότητα και την αμοιβαία ανταπόδοση.
   Ένας που προσφέρει κοινωνική εργασία σε έναν κλάδο θα έχει δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες και τα αγαθά που παράγονται σε άλλους.
   Και η τεχνολογία είναι τόσο αναπτυγμένη πια που τα εργασιακά ωράρια μπορούν να είναι πολύ μικρά και η ανταπόδοση πολύ μεγάλη.

   Κι εκτός από την οικονομία έχουμε την οργάνωση ανά γειτονιές που εκεί θα φροντίζονται και θα αντιμετωπίζονται άλλα προβλήματα.

   Ποσο μακριά είμαστε από αυτό;
   Οι παραγωγικές δυνάμεις είναι έτοιμες, η συνείδηση και η διάθεση είναι όμως ακόμη πίσω.

   Για τους πυρήνες της φωτιάς, όσο κι αν διαφωνώ μαζί τους με τις μεθόδους και το πολιτικό σκεπτικό τους άλλο τόσο τους βλέπω ανθρώπινα στην δική τους οδύσσεια που έχουν βρεθει.

   • και τι θα κάνουμε με τους «τεμπέληδες» και τους μη συνεργάσιμους σε μια κοινωνία χωρίς χρήμα ρωτάνε…
    Μα και το 1/4 να αποφασισει ότι θέλει να ενταχθεί σε τέτοια αμοιβαία ανταποδοτικά δίκτυα θα αρκούσε για να τραφουν όλοι.
    Κανείς δεν θα αφηνόταν να πεθάνει στην πείνα, απλά όσοι εργάζονταν θα απολάμβαναν μεγαλύτερη πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες αν το ήθελαν.
    ΆΛλωστε σήμερα ένα μικρό κλάσμα της εργασίας χρησιμοποιειται για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών ενώ το υπολοιπο είναι παρασιτικό και για τις αναγκες κυκλοφορίας και προστασίας του χρήματος.

    Πάντως τότε η εργασία θα συνδυαζόταν με την κοινωνική ευθύνη δεν θα είχε την καταπίεση και την ρουτίνα που έχει σήμερα και ο εργάτης θα ήταν κύριος της και όχι ένα αναλώσιμο υλικό για την παραγωγή του κέρδους.
    Πολλοί θα εργάζονταν γιατί θα τους άρεσε και θα έβλεπαν σε αυτήν μια δημιουργική όψη που σήμερα απουσιάζει.

    ΥΓ Η αναφορά μου στο κείμενο στην συνέλευση της ΑΚ δεν είχε στόχο να μειώσει την ΑΚ.
    Το ότι λειτουργεί αμεσοδημοκρατικά είναι προς τιμή της.
    Απλά κάποιες φορές και όχι μόνο στις συνελεύσεις της ΑΚ αυτές οι συνελεύσεις είναι όντως κουραστικές και ατέρμονες, ίσως γιατί οι άνθρωποι δεν έχουν μάθει ακόμη να ξεχωρίζουν τα ουσιώδη από τα επουσιώδη και την φλυαρία από τον μεστό λόγο.
    Από την δικιά μου εμπειρία σε διάφορες συνελεύσεις έχω παρατηρήσει ότι είναι τόσο πιο ενδιαφέρουσες όσο πιο κρίσιμα ζητήματα θέτουν σε κρίσιμες στιγμές.
    Οι συνελεύσεις ας πούμε στα κατηλειμμένα κτίρια του ΔΕΚΕΜΒΡΗ ήταν εξόχως ενδιαφέρουσες…

 2. Χίλια λάηκ και ειδικά για την στάση των αναρχοΜΗΚΥΟ στην Μαρφίν …πολύ λίγοι τολμούνε να το πούνε και πετάγονται κομματόσκυλα να υπερασπιστούνε αυτούς που πριν χτυπάγανε (μολις η ΑΚ ειπε «¨δικοι μας ήτανε» να δεις κάτι σταλινοκνιτες/ισσες στη νοοτροπία που υπεραμυνόταν της ανακοίνωσης ..)

 3. Αναρχικός είμαι κι εγώ τι τύπου πολύ θεωρεία και όλα είναι σωστά …
  Μέχρι που έφτασα εδώ «7)Η διαμάχη επίσης μεταξύ βίαιου και ειρηνικού αναρχισμού είναι επίσης μια ατέρμονη διαμάχη που και οι δύο πλευρές πάλι φέρουν την μισή αλήθεια.»
  Το σημείο τομείς είναι και αυτό που μας ενώνει , η βία όμως φέρνει βία … η σωματική , η ψυχολογική όμως γυμνάζει και κάνει καλό από άτομα που ξέρουν να τη διαχειρίζονται όπως οι αναρχικοί και οι ‘μασόνοι’ περαιτέρω μου αρέσουν οι θρησκείες πάρα πολύ τη βρίσκω τα σπάνε. Θα αναφέρω μια βίαια την πιο βίαια από όλες με βάση το πολιτισμό. Assasins of Alah … ο νοών νοητό.

  Τέλος η μη ύπαρξη σωματικής βίας αλλά άλλου είδους βίας δε θεωρείτε από το νόμο βία οπότε δεν είναι βία και αυτό είναι η μισή αλήθεια όπως αναφέρει το κείμενο.

 4. Δεν θα αναφερθώ στα υπόλοιπα που γράφεις λόγω έλλειψης χρόνου. Το περιστατικό που αναφέρεις στο κείμενό σου για «αναρχικούς που επιτέθηκαν φωνάζοντας κλέφτες’ είναι αναληθές.Δημιουργεί βέβαια ισχυρές εντυπώσεις ώστε να στηρίξεις την θέση σου (χμμ..ένα ψέμμα που υπηρετεί ένα σκοπό)αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Οι μόνοι που επιτέθηκαν σε συγκεκριμένους μετανάστες (χωρίς να φωνάζουν κλέφτες)οι οποίοι είδαν την εξέγερση ως μια καλή ευκαιρία για να στήσουν μία μικρή επιχείρηση ήταν άλλοι μετανάστες,εξεγερμένοι που ενοχλήθηκαν γιατί αυτή η μικρή επιχείρηση είχε στηθεί στις πλάτες τους.Εξεγερμένοι οι οποίοι επέλεξαν να συγκρουστούν λυσσαλέα με τους μπάτσους από το να λειτουργήσουν αποκλειστικά και μόνο ως αφιονισμένοι καταναλωτές (και κατά συνέπεια ως άριστοι φύλακες της ουσίας της ατομικής ιδιοκτησίας) που έπαιρναν μεγάλες ποσότητες ηλεκτρονικών ειδών όχι για να καλύψουν τις ανάγκες τους αλλά για να κάνουν κατόπιν εμπόριο.

  • Kοίτα φίλε!
   Το περιστατικό το κατήγγειλα ανοιχτά στην συνέλευση αναρχικών στην κατειλημμένη ΑΣΟΕΕ εκείνες τις μέρες ανοιχτά και ξάστερα.
   Επίσης είναι διασταυρωμένο από πολλές μαρτυρίες και δεν ήταν κάτι που υπέπεσε μόνο στην δική μου αντίληψη και μαρτυρία.
   Για το θέμα αυτό είχα γράψει τότε και ένα κείμενο που στήριζε τους μετανάστες και που πάλι είχε δημοσιευτεί στο μπλογκ της κατειλημμένης ΑΣΟΕΕ.
   Μακάρι να μην ήταν αλήθεια αλλα δυστυχως είναι η Ιστορική αλήθεια.
   Το βράδυ 8 προς 9 Δεκέμβρη το αφιέρωσα περισσότερο μπαίνοντας στην μέση και προσπαθώντας να αποτρέψω τέτοιες επιθέσεις ενάντια σε μετανάστες μαζί με κάποιους άλλους συντρόφους.
   Καποιοι με θυμούνται τότε όταν ούρλιαζα:»ρε πάτε καλά!εσείς τώρα είστε ως αναρχικοι οι τελευταίοι φύλακες της ιδιοκτησίας;;;;»

   Και δεν ήταν οι συμπλοκές μεταξύ των μεταναστών να είσαι σίγουρος.
   Άραγε εσύ ήσουν τότε Στουρνάρη για να δεις τι γινόταν;

   Προσωπικά δεν συμμετείχα στο πλιάτσικο αλλά δεν θα χτύπαγα κανέναν που θα συμμετείχε.
   Ειδικά απόκληρους που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα…
   Καποιοι λογικά τώρα θέλουν να απωθησουν από την μνήμη τους εκεινη την ελεεινη συμπεριφορά τους.
   Η Ιστορική καταγραφή όμως δεν σβήνει…

 5. Κι ένα τελευταίο.Για ποια κοινότητα μιλάς για ποιες κοινές αξίες όταν εσύ ο ίδιος στο κείμενό σου χρησιμοποιείς τους όρους «ξεφτίλα’και «βάρκιζα» για όσους κριτικάρεις;όταν η κριτική σε μεθόδους και τρόπους δράσης απαγορεύεται γιατί αποκαλείται «απόδοση συλλογικής ευθύνης» ποια κοινότητα μπορεί να υπάρξει;Όταν εγκαλείς άλλους για «κάθετες αναλύσεις που διχάζουν αντί να ενώνουν»,την ίδια στιγμή που ι εσύ ο ίδιος στην ανάλυσή σου θέτεις (ανύπαρκτα) δίπολα του τύπου «παλαιοαναρχικοί-νεοαναρχικοί».; Υπάρχει ζήτημα ελιτισμού ή είναι απλώς «μια βλακεία» την οποία ΘΑ απαντήσεις και ποιοι είναι αυτοί που σε δημόσια κείμενά τους εδώ και δύο-τρία χρόνια έβγαζαν μίσος και απέχθεια «για τα στέκια και τις μαυροκόκκινες»;Τελικά το ζητούμενο ποιο είναι να υπάρχει μονοπώλιο στην πολεμική κριτική;

  • ο όρος παλαιοαναρικός χρησιμοποιηθηκε από έναν άλλο στη συζήτηση και γω απάντησα σε αυτόν.
   Άρα τέτοιο δίπολο δεν έβγαλα μόνος μου.

   Μην ξεχνάς ότι αυτό το κείμενο ήρθε από μια ευρυτερη συζήτηση που συμμετείχαν εκεί πάρα πολλοι.
   Η βάρκιζα που έκαναν συγκεκριμένες αναρχικές ομάδες δεν είναι βρισιά μου αλλά πάλι ιστορική καταγραφή.
   Αν κάποιοι 5 Μάη απέδωσαν συλλογικές ευθύνες σε όλο τον αναρχικό κόσμο, έβγαλαν αναδρομικά την εξέγερση του Δεκέμβρη δολοφονική (με το επιχείρημα ότι «τυχαία» δεν είχαμε τότε μαρφίν), κάλεσαν τον κόσμο σε ενδοσκόπιση και σε εσωστρέφεια αυτοενοχοποιώντας τον για ένα έγκλημα που δε έκανε, τώρα φυσιολογικά κρίνονται για αυτό και πρέπει να κριθούν.
   Αν είχαν άλλη συμπεριφορά από αυτήν θα κρίνονταν αλλιώς…

   Μίσος για τα στέκια και τις μαυροκοκκινες δεν έβγαλα εγώ ποτέ μου.
   Ξέρεις εσύ μήπως ποιοι είναι;

 6. Μερικόι ανάγνώστες είχαμε τη ευχαρίστιση να διαβάσουμε 2 κείμενα με μοναδική συνοχή στα σημεία στήξεις . Ευχαρστούμε τον αναρχοκομμουνιστής συνάρδεφο και παράλληλα εξπρεσιονιστή που μας το έκανε αυτό.

 7. πάντως εγώ προσωπικά έχω βαρεθεί τα βίντεο με τα οδοφράγματα, σόρρυ αλλά δεν βλέπουμε βίντεο ούτε με κολλεκτίβες , ούτε με ελευθεριακά σχολεία ούτε…ούτε..ούτε…… ,μόνο κρότους και φωταψίες…

  • πέστα ρε ρίσινγκ. Το μόνο που γίνεται πολλές φορές από τον «χώρο» είναι να αναπαράγεται το θέαμα (μπάχαλα, κ.λπ) και την άποψη του θεάματος για τα κοινωνικά-επαναστατικά κινήματα.
   Δεν είμαι ενάντια στα μπάχαλα (όπου χρειάζεται να γίνονται , αλλά στοχευμένα και οργανωμένα). Ενάντια στην μαλακία όμως στέκομαι, πάραυτα.

 8. Η άμεση δημοκρατία είναι και αυτή ένα μέσο και όχι σκοπός.
  Σκοπός παραμένει πάντα η ίδια η Ζωή και το ανεξαντλητο δυναμικό της. Οι απολαύσεις της, οι επιθυμίες της, οι ηδονές της, οι αναζητήσεις της, οι δημιουργίες της, οι έρωτες της.

  Αν και πνιγμένος χρονικά δεν μπορώ να αντισταθώ να μην σχολιάσω θετικά το παραπάνω.
  Εδώ κρύβεται κατά την άποψη μου όλη η ουσία κάθε κινήματος. Μόνο να διαβάζαμε λίγο παραπάνω Επίκουρο , να κοιτάζαμε λίγο παραπάνω τα παιδιά στα μάτια, να ερωτευόμασταν λίγο περισσότερο και το κίνημα θα ήταν πολύ πιο συνεκτικό και αποτελεσματικό.

 9. Καλά οι ΠτΦ δεν πα να δηλώνουν ότι θέλουν. Εξάλλου έχουν οι ΙΔΙΟΙ διαχωρίσει και ξεκαθαρίσει την θέση τους. Αντικοινωνική αναρχία ΔΕΝ υφίσταται άρα ας μην το μπερδεύουμε άλλο το ζήτημα.

  Και μια ερώτηση για ένα συκεκριμένο σημείο . «3)Η ξεφτίλα τους φάνηκε 2 φορές όταν στις 8 Δεκέμβρη 2008 κάποιοι από αυτούς έφτασαν να βαράνε μετανάστες που έκαναν απαλλοτριώσεις με την προσφώνηση:”κλέφτες”»

  Είδες εσύ κάτι τέτοιο? είδες δηλαδή ανθρώπους που ήξερες απο συνελεύσεις ή δεν ξέρω εγώ από που να κάνουν κάτι τέτοιο?

  • Απάντησα και πάνω.
   Για το θέμα είχα κάνει σάλο έγκαιρα και ανοιχτά σε συνελεύσεις αναρχικών ανοιχτά και ξάστερα ΤΟΤΕ.
   Και βέβαια είδα και όχι μόνο εγώ αλλα και πολλοι άλλοι.
   Γενικά η Ιστοριά εκεινης της φοβερής νύχτας 8 προς 9 Δεκέμβρη δεν έχει γραφτεί ακόμη όλη…

   • και όχι μονο είδα αλλά έμπαινα και στην μέση για να τα αποτρέψω.
    Ευτυχώς που εκεινη την μέρα ήμουν τρομερά τσιτωμένος και έτσι είχα όλο το θάρρος να το κάνω αυτό.(και πίστεψε με ήταν τρομερά επικίνδυνο…)

    • να σου αναφέρω επίσης ότι σε γκρουπς του facebook εκεινη την εποχή παρουσιαζόταν από κάποιους με περηφάνεια ότι αναρχικοί έδερναν κόσμο που έκαναν πλιάτσικο με το επιχείρημα ότι » να δεν κάναν τις καταστροφές και τα πλιάτσικα οι αναρχικοι αλλά προσπαθησαν να τα αποτρέψουν»…

     ‘Όταν ξεκουραστώ γιατι τώρα είμαι άυπνος θα ψάξω και θα φέρω εδώ και την επιστολή αλληλεγγύης που είχα γράψει τότε για τους μετανάστες όπου και κει μνημονευεται αυτό το αίσχος…

 10. ..αν σε ενδιαφερει η γνωμη μου να στην πω.

  δε συμφωνω με το μεγαλυτερο μερος του κειμενου (το πρωτο μερος). δε διαβασα τα post – απαντησεις απο τη συζητηση στο ιντυμιντια. ο καθενας μπορει να εχει στο νου το πως αντιλαμβανεται τη Αναρχια.

  το οτι καποιοι αυτοπροσδιοριζονται ως αναρχικοι δεν σημαινει οτι ειναι κιολας (προσωπικη μου κριση – χωρις ιχνος κατηγοριας). και ο jeffrey αντιεξουσιαστης δηλωσε..
  κανεις μια αναφορα σε «..προ Δεκεμβρη» «πολιτικες δυναμεις»..και την αναρμοδιοτητα τους. δε θα κολλησω σε ορους αλλα δε νομιζω οτι υπαρχει αναρχικος αγωνας με τελετη εναρξης (Δεκεμβρης). αναρχικες ομαδες 20ετιας ουτε κομματα ειναι ουτε ο αγωνας τους σταματαει επειδη αποφασισαν οι απογοητευμενοι συριζαιοι να γινουν «αναρχικοι».

  ναι ρε φιλε .. οταν γινεται εξεγερση και καποιος κοιταει να εκμεταλλευτει την ευκαιρια για οφελος του και για να αποκτησει υλικα αγαθα δε νομιζω οτι εχει στο νου του τα περι ιδιοκτησιας του .. προυντον και ουτε το «κομμουνισμο» γενικοτερα.

  ..τι να πει κανεις για τη 5η μαη..και ποσο μαλλον για το σχολιο σου αν «μαζικο εξεγερσιακο κινήμα» ειναι 30 ατομα που καινε και οχι ο κοσμος (ναι αυτος ..οι νοικοκυραιοι βρε αδελφε) που κατευθυνονται να μπουν μες τη βουλη ..τι να πω.

  ακριβως οπως αναφερεις «η επερχόμενη λαϊκή εξέγερση» θα γινει απο το το «λαο». ολοι ακουγονται τοσο σιγουροι οτι ..»θα γινει»! αν σταματησουν να καπελωνουν, οι περιφερομενοι «εχοντες σχεδιο» μπατσοκτονοι, τον κοσμο και τον αφησουν να φτασει μια φορα στη βουλη ισως καποια στιγμη γινει κατι ανατρεπτικο.

  ..προσωπικα δε ξερω κανεναν που εγινε αναρχικος απο βιβλια. οντας ομως αναρχικος διαβαζει οτι γουσταρει. αν γνωριζεις ατομα που ενω διαβαζεις ενα βιβλιο σε κρινουν επειδη δεν ειναι αναρχικο ..μεινε μακρια τους.επειδη ο Μαρξ ειπε μια ατακα δε σημαινει οτι αυτο τον ανθρωπο πρεπει να τον μελεταμε πλεον στα σοβαρα.

  ..πρωτα αντιλαμβανεται ο ανθρωπος την αναρχια (σαν αντιληψη ζωης) στη συνειδηση του και μετα σαν κοινωνικο ον θελει να παρευρεθει με αλλους. αν δε θελει τι να κανουμε ..με το ζορι δε γινεται! δε ειναι διαμαχη.ετσι ισως να το παρουσιαζουν οι wannabe «αρχηγoi» με στοχο τη τσουβαλοποιηση της προσωπικοτητας του καθενα ..μας.
  ο ορος αναρχισμος δεν ειναι συνωνυμο της Αναρχιας. ο αναρχισμος ειναι ενα αριστεριστικο μορφωμα και δηλωνει ενα συστημα.

  οσο για την εργασια, τους ορους σου για το πως τη φανταζεται θα τις διαπραγματευτεις με το κρατος και τους εργοδοτες αντι να τους καταλυσεις ?

  ειναι φανερο οτι (στο πρωτο μερος του κειμενου σου) προσπαθεις να βαλεις σε μια (θεωρητικα να μου επιτραπει) ταξη. αυτο θα μας οδηγησει στο μεσο ορο των πραξεων μας.

  Η Αναρχια δε θελει να βγαλει τιποτα απο τον ανθρωπο. Δεν ειναι ιδεολογια. Ο Ανθρωπος πρεπει να βγαλει την Αναρχια απο μεσα του.

  ..Αναρχικος και οχι αριστεριζων κινηματιας

  τα αναρχικα στεκια πρεπει να παραγουν ΑΝΑΡΧΙΚΟ λογο και οχι πολιτικο. πολιτικοι κανουν οι πολιτικαντηδες. αρα ή δεν ειναι αναρχικα στεκια

  • φίλε από που κατάλαβες ότι εγώ για τις 5 Μάη θεώρησα μαζικο εξεγερσιακό κίνημα τους 30 που έκαιγαν και όχι αυτους που θέλαν να μπουν στην βουλη;;;;;
   Ακριβώς αυτους που εννοείς και συ εννόησα και γω σαν μαζικό εξεγερσιακό κίνημα και ψάξε τα παλιά μου κείμενα για να το εμπεδώσεις αυτό καλύτερα…
   (όπου σε πολλα από αυτά ακριβώς για την αναγκη του κόσμου να πάει στην βουλή μιλάω)

   Όταν γράφεις:
   «Η Αναρχια δε θελει να βγαλει τιποτα απο τον ανθρωπο. Δεν ειναι ιδεολογια. Ο Ανθρωπος πρεπει να βγαλει την Αναρχια απο μεσα του.»
   έχεις απόλυτο δίκαιο και όλο το πνεύμα του κειμένου αυτό βγάζει.
   Αν η διατύπωση μου σε ένα σημείο της υπονοεί το αντίθετο τότε όντως αυτό είναι λάθος.
   Αλλά ακριβώς γιατί μιλάω για την αναρχία με όρους ζωής τοποθετώντας ως κέντρο αυτής της σχέσης την ζωή κάπου το αναποδογύρισα με παρεξηγήσιμο τρόπο και καλά κάνεις και με εγκαλείς για αυτό.
   Το ίδιο το κέιμενο όμως διορθώνει αυτό το λάθος με όλο το πνέυμα του.

   Για την εργασία δες και τα σχόλια μου πιο πάνω.Και πάλι συμφωνώ μαζί σου.Πουθενά δεν υπονόησα διαπραγμάτευση με κράτος και εργοδότες και δεν ξέρω αυτό που το βρήκες.
   Συντροφικά και ευχαριστώ για την γνώμη σου που τελικά είναι πολύ κοντά με την δική μου…

 11. Panther επειδή ήμουν εκείνο το βράδυ στουρνάρη και πατησίων θυμάμαι μια ομάδα πακιστανών να κατεβαίνει μαλλιοκούβαρα μετά από πέσιμο που τους έκαναν αλβανοί πιτσιρικάδες.Ειδικά το βράδυ της 8προς 9 δύσκολα έβρισκες έλληνα στη στουρνάρη(ευτυχές γεγονός) καθώς εκατοντάδες μετανάστες(κυρίως αλβανοί και πολωνοί) είχαν πάρει πάνω τους τη σύγκρουσή σε εκείνο το σημείο(και τα κατάφερναν πολύ μα πάρα πολύ καλά).
  Να σημειώσω ότι δεν έχω κανένα ιδιαίτερο ζήτημα με το πλιάτσικο.Για το περιστατικό που αναφέρομαι μιλάμε οργανωμένο team που είχε έρθει με εργαλεία και μόνο σκοπό να βουτήξει όσα περισσότερα μπορούσε και όχι για αυθόρμητο πλιάτσικο μέσα στη σύγκρουση.Οι πιτσιρικάδες τα πήραν στο κρανίο γιατί ένιωσαν χρησιμοποιημένοι(όταν τους ρώτησα «γιατί»;»εμείς τα παίζουμε με τα ματ για να καβατζώνουν αυτοί;» μου απάντησε ένας) και τους επιτέθηκαν.Πρέπει να σου πω ότι ένιωσα παράξενα αλλά δεν θεώρησα άδικο αυτό που έκαναν.
  Εαν μιλάς για άλλο περιστατικό δεν το γνωρίζω και σίγουρα δεν έχω ανάγκη να απωθήσω τίποτα από τη μνήμη μου.Δεν θα είχα πρόβλημα να σταθώ και αυτοκριτικά εφόσον δίπλα μου συνέβαινε κάτι με τον τρόπο που αναφέρεις και εγώ δεν το απέτρεψα.Δεν το γνωρίζω και μου φαίνεται δύσκολο να το πιστέψω(ειδικά το σημείο «κλέφτες,κλέφτες’ δεν υπάρχει περίπτωση να ισχύει) και ίσως για να το μάθω θα έπρεπε να το απευθύνεις στην συνέλευση του πολυτεχνείου που θα την αφορούσε και περισσότερο για να το αντιμετωπίσει.Για την ακρίβεια αν και έχω μιλήσει με πολλούς συντρόφους από την κατάληψη της ασοεε ποτέ δεν μου ανέφεραν αυτή την καταγγελία.Ίσως να είναι παράλειψή τους..
  Όσο για την «ιστορική καταγραφή που δεν σβήνει» να με συγχωρήσεις αλλά ακούγεται κάπως βαρύγδουπο ειδικά για ένα σημείο οπού το burning and looting ήταν πραγματικότητα,ειδικά για ένα σημείο όπου για ώρες είχαμε σβήσει μαζί με χιλιάδες μετανάστες τους νόμους και το φόβο ανάβοντας τη φωτιά της εξέγερσης.
  Τελοσπάντων κατά τη γνώμη μου η συλλογική μνήμη δεν είναι μία και Ιστορική (κάπως απόλυτο μου φαίνεται αυτό κάτι σαν την μία Αλήθεια) είναι η σύνθεση από χιλιάδες μνήμες όσων ήταν στα γεγονότα.Ο καθένας βέβαια μπορεί να κρατάει αυτό που θέλει να κρατήσει από εκείνες τις στιγμές…

  • Μα αλίμονο αν οι περισσοτεροι αναρχικοί είχαν επιδείξει τέτοια συμπεριφορά!
   Ευτυχώς ήταν μονο μια μειοψηφία τους που μπορώ να σε διαβεβαιώσω ήταν και οι περισσότερο κουκουλωμένοι σε σχέση με τους υπολοιπους που ένιωθαν ότι δεν υπήρχε ανάγκη για υπερβολικό κουκουλωμα καθώς οι δρόμοι ήταν δικοί μας….(αλλά ακόμη αναγνωρίσιμοι για όσους μπορούσαν να τους αναγνωρίσουν…)
   Ψάξε στο μπλοκ της καταληψης ΑΣΟΕΕ να βρεις το κειμενο της καταγγελίας.

   Όπως ξέρεις στην κατάληψη ΑΣΟΕΕ γίνονταν καθημερινά συνελεύσεις με πολύ κόσμο και η καταγγελία από μένα έγινε εκεί αν θυμάμαι καλά δύο με τρεις μέρες μετά.
   Κανείς δεν αντέδρασε σε εκεινη την καταγγελία προσπαθώντας να την διαψεύσει παρά μόνο ένας σύντροφος είχε ρωτήσει αν υπήρχε κάποιος μέσα στην συνέλευση που έκανε εκεινο το αίσχος.
   Προσωπικά αναγνώρισα δύο και ρώτησα:»θέλεις τώρα να πω συγκεκριμένα;το θέμα είναι ότι αυτοι που το έκαναν θα πρέπει τώρα να ντρεπονται και να μην ξανατολμήσουν να το ξανακάνουν»

   Γενικά στις συνελεύσεις τις ΑΣΟΕΕ μίλαγα συχνά και πιθανά να έχουμε συναντηθει.
   Ήμουν αυτός που εκεί έλεγε πόσο οι αναρχικοί κατέντησαν να είναι η συντηρητικη παράμετρος της εξέγερσης και ότι είμαστε υπερβολικα μαζεμένοι και κλειστοί σε σχέση με το δυναμικό.

   Και μια και τα λέμε τώρα όλα και καθώς ούτως ή άλλως γράφω εδώ και καιρό ένα βιβλίο για εκεινη την εξεγερση (που είναι στο ψυγείο…) να σου διηγηθώ και το εξής για εκείνη την μέρα.
   Όταν με κάποιους συντρόφους ερχόμασταν από τα εξάρχεια στο πολυτεχνείο και ενώ ήδη είχαν ξεκινήσει και στα εξάρχεια οι ταραχές όπως και σε όλη την αθήνα αλλά όχι στην στουρνάρη, εμφανίζονται δύο τύποι υπερκουκουλωμένοι που μας υποδέχτηκαν εχθρικά και ήθελαν να κλεισουν την πόρτα του Πολυτεχνείου γιατί θα ξεκιναγε και καλά εκεί συνέλευση!
   Όταν τους είπαμε ποια συνέλευση όλη η αθήνα έχει εξεγερθεί, ο ένας ήταν έτοιμος να κατεβάσει το καδρόνι του στο κεφάλι μου γιατί δεν ήθελε μπάχαλα στο πολυτεχνείο!
   Βέβαια δεν μπορούσε να κάνει και πολλα καθώς ενώ μιλάγαμε οι φλόγες τις εξέγερσης ήρθαν με αστραοιαία ταχύτητα και στο Πολυτεχνείο και βέβαια καμιά πορτα δεν κλειδώθηκε!

   Γενικά συνέβησαν πολλά χαοτικα εκεινη την μέρα και έχανες τον μπούσουλα.
   Λογικό να έχεις άλλες παραστάσεις καθώς κάθε στιγμή στο ίδιο σημειο και σε άλλα συνέβαιναν πολλά και διάφορα.

 12. Σε ότι αφορά την απάντηση στο δεύτερο σχόλιό μου δεν είπα ότι το έβαλες μόνος σου το δίπολο ωστόσο το έβαλες.Επιμένεις και στην δεύτερη απάντησή σου να μιλάς με όρους Ιστορίας(με το Ι κεφαλαίο).Εγώ πάλι (δική μου ιστορική καταγραφή και να μου τη συγχωρήσεις που δεν ταιριάζει με την Ιστορική καταγραφή με το Ι κεφαλαίο) δεν θυμάμαι ούτε ένα στις συνελεύσεις που ακολούθησαν να μιλάει για «βάρκιζα».Εαν μιλάς για το αλφάδι που καταλήγει σε 3 ναι κατανοώ τι λες και θα έλεγα ότι συμφωνώ,καθώς επειχειρεί να αποδώσει σε μία θεώρηση το αποτέλεσμα της μαρφίν.Επίσης υποστηρίζω φανατικά ότι δεν ήταν καθόλου τυχαίο που δεν είχαμε νωρίτερα μαρφίν γι αυτό και είμαι εξαιρετικά οργισμένος που κάποια στιγμή αυτό συνέβη,
  Από εκείνο το σημείο όμως μέχρι να καταδικάζεις ως «απόδοση συλλογικής ευθύνης» κάθε κριτική που έγινε από δεκάδες συλλογικότητες σε πρακτικές που είναι ξένες προς την αναρχική θεώρηση(και μιλάω ξεκάθαρα για την ρίψη μολότοφ σε κτίρια όπου μέσα υπάρχουν άνθρωποι) υπάρχει τεράστια διαφορά.
  Σε ότι αφορά την εμπάθεια για τα στέκια τις μαυροκόκκινες,τις διαδικασίες του αγώνα κ.τ.λ προφανώς και δεν το απήυθηνα σε εσένα και ήταν ρητορική και όχι συνωμοσιολογική ή «πονηρή» η ερώτησή μου. Δεν έχεις παρά να διαβάσεις το κείμενο της ΣΠΦ προ δύο ετών το οποίο μιλά για αυτά (νομίζω με αφορμή τα μαθητικά) απαξιώνοντάς τα και περιφρονώτας τα.Δεν έχεις παρά να διαβάσεις τα κείμενα των «αντικοινωνικών» στο indymedia (πολύ πριν τη μαρφίν) που επιτίθονταν με ζήλο και συστηματικά σε αυτά.

  • Διαφοροποιώ τις ανακοινώσεις που έγιναν από στέκια από αυτες που έγιναν από ΑΚ και συσπείρωση.
   Δεν υπάρχει καμιά σχέση!
   Σε αυτές και όχι στις ανακοινώσεις των στεκιών υπάρχει η απόδοση συλλογικής ευθύνης και όχι μόνο!
   Σε αυτές έφτασαν να εξισώσουν όσους ήθελαν να αποδώσουν εργοδοτικές και κρατικές ευθύνες για το έγκλημα στην μαρφίν με τον κορκονέα και την λογική του!
   Αυτό για μένα ήταν ο ορισμός της βάρκιζας.
   Από κει πέρα να ξέρεις ότι προσωπικά έκανα ότι μπορούσα για να βρω ποιοι ήταν τελικά οι φυσικοι αυτουργοι της Μαρφίν και αν ήταν από αναρχικούς και το φωτογραφικό υλικό που κατόρθωσα να βρω δεν έδειξε κάτι τέτοιο.(και παρά την παρεξηγηση που έγινε δεν ήταν οι Μεσολογγιώτες αυτοί που το έκαναν -εξακριβωμένα…)

   Αλλά και τέτοιοι να ήταν (που οσο περνά οχρόνος και με δεδομένη την στάση του κράτους να εξαφανίσει το φωτογραφικό υλικό που έδειχνε τους φυσικους αυτουργούς γίνεται λιγότερο πιθανό…) αυτό πάλι δεν θα σήμαινε τίποτε ούτε πάλι θα έσβηνε τις δεδομένες κρατικές και εργοδοτικές ευθύνες του εγκλήματος.
   (που και ένας Ζουράρις μπορεσε να εντοπισει…)

   Ο κάθε αναρχικός είναι υπόλογος για τις δικές του πράξεις και όχι άγνωστων ομοιών του που έδρασαν αυτόβουλα και οι οποίοι μάλιστα παραμένουν άγνωστοι…
   Ειδικα σε μια διαδηλωση που είχε εκατοντάδες χιλιάδες και όλοι μας είμασταν στην βουλή δίνοντας μάχη με τον υπολοιπο κόσμο να εισβάλουμε εκεί.
   Και ειδικά για ένα έγκλημα που έδωσε κυνικό άλλοθι στην εξουσία να περάσει την επόμενη μέρα την χούντα της…

   Το Ιστορία με Ι κεφαλαίο το χρησιμοποιώ όταν υπάρχει απόσταση από τα γεγονότα.
   Όλος ο αναρχικός κόσμος μούδιασε με ό,τι είχε γίνει και ψάχτηκε άγρια μέσα του.
   Και έτσι λογικά στις συνελεύσεις του τότε η άποψη για βάρκιζα να μην ήταν στο κεφάλι του.
   Εκ των υστέρων όμως ξέρουμε…

   Κάποιοι μούδιασαν, κάποιοι όμως άλλοι βρήκαν χαιρέκακα την ευκαιρία για ξεκαθάρισμα λογαριασμών και για διαχωρισμούς που έβαζαν σε αυτούς φωτοστέφανα και σε άλλους το στίγμα της κολάσεως.
   Τώρα όμως και ειδικά μετά τις 15 Δεκέμβρη όλοι ξανακρίνονται εκ νέου.
   Και ειδικά μετά τις 15 Δεκέμβρη γίνεται όλο και πιο φανερό ότι κάποιοι στον αναρχικό χώρο τότε έκαναν την βάρκιζα τους….(ονομάστηκε και σύνδρομο Μαρφίν…)

   • ουδέν κακό αμιγές καλού…
    Ακόμη και οι τρελομπάχαλοι που συλλήβδην χρεώθηκαν εκεινο το έγκλημα παρότι δεν το έκαναν, ξανακοίταξαν τις μεθόδους τους και αποφετιχοποιησαν την βία για την βία.
    15 Δεκέμβρη οι μολότωφ επέστρεψαν μαζικά αλλά δεν κάηκε ούτε ένα κτρίριο.
    Η Ιστορία επιτέλους ξεπάγωσε.
    Τα καλύτερα είναι μπροστά μας και τούτη την φορά όλοι είμαστε σοφότεροι ώστε να αποτρέψουμε ένα έγκλημα αλά μαρφίν.
    Οι πυροσβεστήρες στην πορεία της 15 είχαν έναν τρομερό συμβολισμο…

 13. Να σαι καλά σύντροφε Πάνθηρα. Ευτυχώς ή δυστυχώς είναι τελείως διαφορετικό να παπαγαλίζεις δημοσίως πράγματα που δεν καταλαβαίνεις από το να έχεις ιδία γνώση και να κατανοείς πολύ καλά τι λες όπως έχεις κάνει επανειλημμένα. Έχεις ανοίξει τόσα πολλά ζητήματα με τόσο ευδιάκριτο τρόπο που ευτυχώς ή δυστυχώς το διαδύκτιο δεν ενδεικτιτε για πολλες περαιτερω αναλυσεις. Ειναι θέμα προσωπικήε επαφής από ένα σημείο και μετά εφόσον αυτό είναι δυνατόν.

 14. «Διαφοροποιώ τις ανακοινώσεις που έγιναν από στέκια από αυτες που έγιναν από ΑΚ και συσπείρωση.
  Δεν υπάρχει καμιά σχέση!
  Σε αυτές και όχι στις ανακοινώσεις των στεκιών υπάρχει η απόδοση συλλογικής ευθύνης και όχι μόνο!
  Σε αυτές έφτασαν να εξισώσουν όσους ήθελαν να αποδώσουν εργοδοτικές και κρατικές ευθύνες για το έγκλημα στην μαρφίν με τον κορκονέα και την λογική του!
  Αυτό για μένα ήταν ο ορισμός της βάρκιζας.»

  Πάμε πάλι. Δεν υπάρχει απόδοση συλλογικής ευθύνης, είναι στοχευμένη. Δεν εξισώνουν, κριτικάρουν όσους προσπαθούν ΝΑ ΚΡΥΨΟΥΝ (αφού αποδίδουν και οι ίδιοι ευθύνες σε Βγενο και κράτος, αν εξίσωναν θα έβαζαν και τους ευατούς τους μέσα…). Και θα δούμε αν υπάρχει κάποια σχέση με κείμενα άλλων συλλογικοτήτων…

  ΑΚ Θεσσαλονίκηςhttp://www.resistance2003.gr/el/news/story.php?id=260
  «Αλήθεια 1η: Οι τρεις νεκροί στην τράπεζα Marfin δολοφονήθηκαν από χέρια διαδηλωτών.

  Αλήθεια 2η: Η τράπεζα δεν είχε πυρασφάλεια και ο Βγενόπουλος υποχρέωσε τους υπαλλήλους να δουλέψουν στην απεργία της 5ης Μάη.

  Αλήθεια 3η: Όσοι προσπαθούν να κρύψουν τους νεκρούς με την πυρασφάλεια και τον Βγενόπουλο είναι με την πλευρά του Κορκονέα που κρύβεται πίσω από τον εξοστρακισμό, με την πλευρά αυτών που μιλάνε για βιτρίνες και όχι για ζωές. Με άλλα λόγια κλείνουν το μάτι στη λογική των δραστών.

  Αλήθεια 4η: Δυστυχώς δεν εκπλαγήκαμε. Όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στην Θεσσαλονίκη η βία έχει εκτροχιαστεί και αντί να ορίζεται από την έλλογη πολιτική στόχευση, είναι αυτή που την ορίζει και την αναιρεί. Είναι η σύγχρονη μεταμοντέρνα βία, σκληρή, απομαγεμένη, απο-ουσιωμένη, α-χρονική και α-ιστορική. Με ιδεολογικές ή ιδεοληπτικές επενδύσεις και συμμαχίες που εναλλάσσονται ανάλογα με το μέγεθος αποδοχής της. Βία που εργαλειοποιεί τους άλλους σε ένα επικίνδυνο, όπως αποδείχτηκε, παιχνίδι, που το έχει επιλέξει μόνο η μια πλευρά και οι άλλοι απλώς της είναι χρήσιμοι και αναλώσιμοι. Είναι η βία που αφήνει αμανάτι στις πλάτες της κοινωνίας ο κόσμος των αφεντικών, ο κόσμος της καταπίεσης. Βία που δεν ορίζεται από τον ταξικό ανταγωνισμό ανάμεσα σε καταπιεστές και καταπιεζόμενους, αλλά ορίζεται από μια εγωπαθή αφασιακή μανία ενάντια σε όλους και σε όλα. Βία που επιβάλει ως ρυθμιστή των κοινωνικών σχέσεων έναν μισαλλόδοξο μακαρθισμό, με ή χωρίς πολιτική επένδυση. Για αυτό καμιά δήθεν πολιτική ταυτότητα δεν μπορεί να απαλλάξει το έγκλημα ενάντια στους εργαζόμενους της Marfin από το βάρος που του αναλογεί ως έγκλημα.

  Αλήθεια 5η: Αυτές οι πρακτικές οδηγούν σε ένα νέου τύπου ολοκληρωτισμό με την επένδυση του “αναρχικού” όπου οι εχθροί είναι αδιαφοροποίητα όλοι και παντού, εκτός από τους “δικούς μας” και τον “χώρο μας”. Ο αναρχικός χώρος εξέθρεψε ένα “θηρίο” για τα εγκλήματα του οποίου είναι υποχρεωμένος εκ των πραγμάτων να σηκώσει το βάρος της πολιτικής ευθύνης. […]»

  Είναι σαφές ότι ορίζουν σε ποιους διαδηλωτές αναφέρονται ή όχι; Πού είναι η συλλογική ευθύνη;

  ΑΚ Αθήναςhttp://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1164780
  «Το τραγικό συμβάν, έξω από το κλίμα της λαϊκής οργής όπως εκφράστηκε από την Αλεξάνδρας μέχρι το Σύνταγμα έμελλε να προέλθει από την μισαλλοδοξία των “ειδικών της βίας”.
  Ο μανδύας της επιθετικής πρωτοπορίας έπεσε και απογύμνωσε τον ρόλο της “αγωνιστικής πανούκλας”, ως ρόλο εκτός και ενάντια στην κοινωνία. Ρόλοι, θέσφατα, Ιδεοληψίες της αντίληψης για και όχι με την κοινωνία οδήγησαν στον θάνατο τριών εργαζομένων.
  Αποκαλύφθηκε ότι τέτοιες πρακτικές και λογικές βρίσκονται σε σύμπνοια και εξυπηρετούν τα συμφέροντα των αφεντικών και του κράτους.[…]
  Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της “Μarfin” υπέδειξαν τους ηθικούς αυτουργούς: “Με δόλο έχασαν τη ζωή τους οι συνάδερφοί μου σήμερα. Δόλο της τράπεζας και του κ. Βγενόπουλου προσωπικά, που έδωσε εντολή, όποιος δε δουλέψει να μην έρθει αύριο στο γραφείο.».
  Ηθικοί αυτουργοί οι οποίοι μετατρέπουν τις εργασιακές συνθήκες σε κρεματόρια της μισθωτής σκλαβιάς. Τους νεκρούς της φωτιάς δεν μπορούν να τους θρηνήσουν τα δάκρυα των πολιτικών αρχηγών, αλλά το ίδιο το λαϊκό κίνημα. »

  Συσπείρωση Αναρχικώνhttp://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1164780
  «[…]Τι γίνεται όμως όταν συγκροτούνται δομήσεις που ενώ εμφανίζονται σαν ανταγωνιστικές προς το κράτος στην ουσία, έχοντας αρνηθεί την απελευθερωτική θεώρηση και πρακτική, ενστερνίζονται ιδεολογικοπολιτικά μοντέλα του κρατισμού και δομούνται στη βάση των ταγμάτων εφόδου; Τότε αναπόφευκτα η σύνδεση θα επέλθει και θα επακολουθήσει η αξιοποίησή τους από το κράτος. Σημασία έχει η λογική που υπάρχει, καλλιεργείται και, εν τέλει, συμπορεύεται με τις κρατικές επιθυμίες.

  Αυτό επιβεβαιώθηκε αρκετές φορές μέχρι τώρα.

  Επαναλήφθηκε την 5η Μαΐου, όταν η δολοφονική ενέργεια έκοψε κυριολεκτικά στη μέση την πορεία. Όταν περιφρονήθηκε παγερά η επιθυμία τουλάχιστον 120.000 διαδηλωτών να καταλάβουν τον προαύλιο χώρο της Βουλής και υπήρχε μια εχθρική παράπλευρη κίνηση σε σχέση με την πορεία, που δεν είχε σκοπό να συνδεθεί με το εξεγερτικό πνεύμα και να συμβάλλει στην ενδυνάμωσή του. Αντίθετα, διακρίνεται πως ένα μεγάλο μέρος αυτής της παράπλευρης κίνησης αποσκοπούσε στην παραγωγή ενός καταστροφικού έργου ακολουθώντας τη λογική «αναζήτα και κατάστρεψε», το οποίο όχι μόνο αποδυνάμωνε αλλά στην ουσία κατέλυε το εξεγερτικό πνεύμα που διέτρεχε την μεγάλη πορεία.[…]

  Γράφτηκε από κάποιους πως υπεύθυνος είναι ο Βγενόπουλος. Αυτός ευθύνεται για πολλές άλλες εγκληματικές ενέργειες και βασανισμούς ανθρώπων, όπως άλλωστε και κάθε εξουσιαστής-εκμεταλλευτής, αλλά όχι για τη συγκεκριμένη δολοφονία. Η τοποθέτηση αυτή, που του επιρρίπτει τη συγκεκριμένη ευθύνη, είναι βγαλμένη από τα σπλάχνα του αριστερού πολιτικαντισμού.

  Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση του Αναρχικού Πυρήνα Χαλκίδας: «Δεν απαιτούμε από κανέναν Βγενόπουλο να παρέχει κανόνες ασφαλείας στη τράπεζα και στο προσωπικό του, τις στιγμές της δικής μας κοινωνικής δράσης. Άλλωστε είναι λίγο αντιφατικό κάποιος που πυρπολεί να επιζητά ταυτόχρονα και συστήματα πυρόσβεσης. Όπως και δεν εξιλεωνόμαστε με το να λέμε, ότι λυπούμαστε γι’ αυτό το τραγικό συμβάν αλλά …φταίει το Κράτος …φταίνε οι καπιταλιστές …φταίει ο Βγενόπουλος».

  Είναι, πράγματι, αξιοθρήνητη η προσπάθεια που έχει επιχειρηθεί ώστε να αβανταριστούν εγκληματικές λογικές και πρακτικές. Επειδή αβαντάρισμα είναι το να υποστηρίζεται ότι υπήρχε άγνοια πως υπήρχαν άνθρωποι μέσα στην τράπεζα. Μόνον αισχρή πολιτική εκμετάλλευση των νεκρών υπάρχει, όταν ρίχνονται ευθύνες στον Βγενόπουλο στα πλαίσια ενός βολικού, καθ’ όλα, πνεύματος αντικαπιταλισμού.

  Δεν προσφέρουν τίποτε οι γενικόλογες τοποθετήσεις επειδή στην ουσία δεν θέλουν να αγγίξουν την γαγγραινιασμένη πληγή. Όπως δεν προσφέρει τίποτε το θετικό η καιροσκοπική σιωπή.

  Έχει επιβεβαιωθεί πως το αβαντάρισμα και η περίθαλψη συγκεκριμένων λογικών, που λειτουργούν ανταγωνιστικά προς τις κοινωνικές συγκρουσιακές διεργασίες, είναι μία από τις καθοριστικές βάσεις του κινήματος.»

  Που είναι συλλογική ευθύνη; Δεν είναι στοχευμένες οι αναφορές; Που είναι η εξίσωση;

  Για να δούμε τώρα αν «Δεν υπάρχει καμιά σχέση!» με άλλες ανακοινώσεις:

  πρωτοβουλία αναρχικών αιγάλεω – athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&from_admin=1&article_id=1165135
  «[…]Ας κάνουμε μερικές επισημάνσεις. Στις μάχες του δρόμου, εκεί όπου ξεδιπλώνεται η επιθετικότητα όσων δεν χωράνε στην κοινωνική συναίνεση και την κομματική πειθαρχία, είναι αυτονόητη αρχή ότι ποτέ δεν παραδίδονται στη φωτιά χώροι-σύμβολα όπου δεν έχει επιβεβαιωθεί πρώτα η παντελής απουσία καταναγκαστικά εγκλείστων ανθρώπων. Επιπλέον, είναι απλή και τυπική λογική ότι η κατανάλωση επιθετικών πρακτικών δεν μπορεί παρά να υπονομεύει και να ακυρώνει τελικά τα πολιτικά τους περιεχόμενα. Επίσης, ακριβώς επειδή οι αναρχικοί και αντιεξουσιαστές γνωρίζουν ότι τα αφεντικά πιθανότατα δεν θα έχουν λάβει κανένα μέτρο προστασίας για τους εργαζομένους, προϋποθέτουν αυτή την επίγνωση ως αποτρεπτικό της ενδεχόμενης πράξης τους κι όχι ως άλλοθι. Όσοι και όσες εκπίπτουν αυτών των επιλογών φέρουν ακέραια την ευθύνη για τις πράξεις τους, ακέραια την ευθύνη για την αυτούσια αναπαραγωγή αυτού του παρηκμασμένου κόσμου. Και η πιο σκληρή απολογία δεν δίνεται στα γελοία έδρανα της αστικής υποκρισίας αλλά στην Ιστορία των Αγώνων για την Ελευθερία.[…]»

  για επιθετικές πρακτικές κι εδώ, και να αφήσουμε τα άλλοθι με τους Βγενο κτλ

  Κάποιοι/ες από Occupied Londonhttp://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&from_admin=1&article_id=1165177
  «[…]Θα μπορούσαμε να κρυφτούμε πίσω από την ανακοίνωση της ΟΤΟΕ ή τις καταγγελίες υπαλλήλων του τραπεζικού υποκαταστήματος και να μείνουμε στο ότι οι εκλιπόντες είχαν εξαναγκαστεί να μείνουν μέσα σ’ ένα κτίριο χωρίς πυρασφάλεια, και δη κλειδωμένοι. Θα μπορούσαμε να μείνουμε στο τι καθίκι είναι ο Βγενόπουλος και στο πώς πατώντας πάνω σ’ αυτό το τραγικό περιστατικό θα επακολουθήσει μια καταστολή άνευ προηγουμένου. […]

  Το ζήτημα είναι να δούμε τι ευθύνες μας αναλογούν. Σε όλους μας. Είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι. Ναι έχουμε δίκιο που αντιδρούμε με όλες μας τις δυνάμεις απέναντι στα άδικα μέτρα που μας επιβάλλουν, που αφιερώνουμε όλη μας τη δύναμη και τη δημιουργικότητα για έναν καλύτερο κόσμο. Αλλά είμαστε εξίσου υπεύθυνοι ως πολιτικά υποκείμενα για όλες μας τις πολιτικές επιλογές, για τα μέσα που έχουμε οικειοποιηθεί και για τη σιωπή μας όσες φορές δεν παραδεχτήκαμε τις αδυναμίες και τα λάθη μας.

  […]Αυτό που βιώνει το ελληνικό α/α κίνημα αυτή τη στιγμή είναι ένα απόλυτο μούδιασμα. Διότι είναι πιεστικές οι συνθήκες για μια σκληρή αυτοκριτική που θα πονέσει. Πέρα από τη φρίκη του ότι πέθαναν άνθρωποι από «τη δική μας πλευρά», την πλευρά των εργαζομένων υπό πολύ σκληρές συνθήκες, που ενδεχομένως να είχαν επιλέξει να συμπορευτούν μαζί μας αν ήταν αλλιώς τα πράγματα στη δουλειά τους, εδώ έχουμε διαδηλωτή/ές που έθεσε σε κίνδυνο κόσμο. Αν και ασυζητητί δεν υπήρξε καμία ανθρωποκτόνος πρόθεση, το ζήτημα είναι πολύ ουσιαστικό και σηκώνει μεγάλη συζήτηση για τους σκοπούς που θέτουμε και τα μέσα που επιλέγουμε.»

  Είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι; Και δεν το έγραψε ούτε η Συσπείρωση ούτε η ΑΚΘ;

  Εκδόσεις-περιοδικό Πανοπτικόν, Εκδόσεις των Ξένων, Εκδόσεις Στάσει Εκπίπτοντες, Εκδόσεις Εξάρχεια, Μαύρο Πιπέρι του Ευβοϊκού, Περιοδικό Νυχτεγερσίαhttp://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1165849
  «[…]Ποια επικίνδυνη υποκρισία κάνει τώρα ορισμένους να μιλάνε για τα ανύπαρκτα μέτρα πυροπροστασίας της τράπεζας και όχι για τις ζωές που χάθηκαν; Ποια οργουελική αντιστροφή της πραγματικότητας κάνει κάποιους να μιλούν για το τραγικό συμβάν σαν να επρόκειτο για βραχυκύκλωμα;

  Δεν καταλαβαίνουμε άραγε ότι αυτή η υποκρισία είναι αντίστοιχη των νατοϊκών δολοφόνων που μιλούσαν για «παράπλευρες απώλειες»;

  Δεν καταλαβαίνουμε άραγε ότι η δεδομένη και αυτονόητη κυνικότητα και κτηνωδία ενός μεγαλοκαπιταλιστή, που επέβαλε εκβιαστικά στους υπαλλήλους του να βρίσκονται μέσα στην τράπεζα, δεν εξιλεώνει κανέναν για τους νεκρούς;

  Δεν καταλαβαίνουμε άραγε ότι αν χρησιμοποιείς τις τακτικές του κτήνους το οποίο αντιπαλεύεις έχεις γίνει ίδιος μ’ αυτό;[…]

  Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς συνέβη στη Marfin το μεσημέρι της 5/5/2010. Γνωρίζουμε όμως, ότι την ώρα που ακούσαμε τη τραγική είδηση, κανείς από τον περίγυρό μας δεν ήταν σε θέση να πει πως αποκλείεται να έγινε αυτό που οι εισαγγελείς των ΜΜΕ ανακοίνωναν! Και αυτό είναι επίσης τραγικό.

  Γιατί αν με την πρακτική μας δεν καθιστούμε ολοφάνερα αδιανόητο (και πρώτα απ’ όλα σε εμάς τους ίδιους) κάτι τέτοιο να προήλθε από άτομα που κινούνται στον ίδιο χώρο με εμάς, τότε έχουμε ήδη ανοίξει το δρόμο ώστε να συμβαίνουν τραγωδίες (από φονική ανευθυνότητα, από διεστραμμένη μοχθηρία ή από δόλιο σχεδιασμό).

  Σε μια γενικευμένη εξέγερση υπάρχουν ανεξέλεγκτοι νεκροί, έγινε στο Λος Άντζελες, έγινε στην Αργεντινή. Κανείς δεν διανοήθηκε ποτέ να αποδώσει σε κάποιο οργανωμένο πολιτικό ρεύμα αμφισβήτησης τους θανάτους αυτούς.

  Το γεγονός ότι οι 3 δολοφονημένοι της Marfin χρεώνονται στην αναρχία δείχνει σίγουρα μεγάλες ευθύνες. Ποιος μπορεί να αγνοήσει την ανοχή σε πρωτοποριακές λογικές και στην περιφρόνηση της ζωής; Δεν πα να λες ότι οι έμπειροι αναρχικοί τόσα χρόνια, τόσες τράπεζες έχουν κάψει, και ότι κανένας δεν κινδύνευσε… Δεν πα να λες ότι φταίει ο Βγενόπουλος που υποχρέωσε τους εργαζόμενους να μείνουν στην τράπεζα, που δεν είχε πυρασφάλεια κλπ

  Η ευθύνη δεν φεύγει από πάνω σου.[…]»

  Αναρχική συλλογικότητα «Κύκλος της Φωτιάς» – Αναρχικό δελτίο «ΜΑΥΡΗ ΣΗΜΑΙΑ»http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1167696
  «[…]Ήταν το γεγονός της δολοφονίας τριών τραπεζοϋπαλλήλων εξαιτίας του εμπρησμού της τράπεζας Marfin στην οδό Σταδίου. Ένα φρικαλέο γεγονός που ήρθε σαν κατάληξη μιας κούρσας εμπρηστικών επιθέσεων που έγιναν από άγνωστα άτομα που κινούνταν αποξενωμένα, εχθρικά και χρηστικά προς την πορεία, και χτυπούσαν στο πλάι της αδιαφορώντας για το αν από τις πράξεις τους κινδύνευαν άδικα ανθρώπινες ζωές.

  Σίγουρα, ο πρώτος και κύριος υπεύθυνος για το γεγονός αυτό, όπως και για πλήθος καθημερινά εγκλήματα, είναι το ίδιο το Κράτος το οποίο με την επίθεσή του στην κοινωνία διαμορφώνει όλο και περισσότερο τις συνθήκες ενός είδους κανιβαλικού πολέμου όλων εναντίον όλων, μέσα στις οποίες μπορεί να συμβεί τελικά οτιδήποτε, ακόμη και το αδιανόητο.

  Και ασφαλώς, η τραγική κατάληξη του εμπρησμού στο κτήριο της Marfin στο οποίο εγκλωβίστηκαν τα τρία θύματα και άλλοι άνθρωποι έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με το ότι την ημέρα της πανελλαδικής απεργίας ο ιδιοκτήτης της Τράπεζας εξανάγκασε τους υπαλλήλους του να εργάζονται μέσα σε αυτό με κλειδωμένη την πόρτα, και με το ότι δεν υπήρχαν τα απαραίτητα μέσα πυρασφάλειας και διαφυγής σε περίπτωση κινδύνου. Ωστόσο, είναι δεδομένο ότι ο Βγενόπουλος ανήκει στην τάξη των καπιταλιστών, εξ ορισμού στυγνών εκμεταλλευτών και δολοφόνων, και οι δικές του δεδομένες ευθύνες δεν αποτελούν δικαιολογία για εκείνους που οι πράξεις τους οδήγησαν στο θάνατο των τριών εργαζομένων. Ούτε και ο ισχυρισμός ότι εργάζονταν την ημέρα της απεργίας αποτελεί κανενός είδους δικαιολογία για τον άδικο χαμό τους μιας και αυτό δεν ήταν υπόθεση οποιουδήποτε αυτόκλητου αλλά των ίδιων των συναδέλφων τους και των τυχόν απεργιακών φρουρών, κι οπωσδήποτε η απάντηση σε κάθε περίπτωση ακούσιας ή εκούσιας απεργοσπασίας δεν θα μπορούσε να είναι αυτό που συνέβη.

  Η ευθύνη βέβαια για την τριπλή δολοφονία στη Marfin δεν ανήκει στο πλήθος των αγωνιζόμενων ανθρώπων, κι ανάμεσά τους στους αναρχικούς-αντιεξουσιαστές αγωνιστές, που πλημμύρισαν τους δρόμους της Αθήνας στις 5 Μάη κι αντιμετώπισαν με εκδηλώσεις μαζικής ανυπακοής και κοινωνικής αντιβίας την κρατική καταστολή.
  Η δολοφονία στη Marfin ήρθε σαν έσχατο αποτέλεσμα μιας άλογης, άσκοπης κι άχρηστης βίας που προτάσσεται από μια αυτιστική, απολίτικη και αντικοινωνική αντίληψη που παρασιτεί στο αναρχικό – αντιεξουσιαστικό κίνημα απομυζώντας το και διασύροντάς το, οδηγώντας το στη διάλυση, την εγκληματοποίηση και την κοινωνική απομόνωση. Μια αντίληψη ελιτίστικη, εχθρική κι ανταγωνιστική τόσο προς την κοινωνία που αντιστέκεται όσο και προς τους αναρχικούς αγωνιστές, της οποίας η κενότητα καλύπτεται με τα ιδεολογικά ράκη ενός ατομικίστικου χαοτικο-μηδενιστικού κομφούζιου που σε τελική ανάλυση έχει εσωτερικεύσει «αξίες» και νοοτροπίες του κόσμου της Κυριαρχίας.[…]»

  αναρχικες συλλογικότητες και συντρόφους-συντρόφισσες από την Πάτραhttp://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1169785
  «[…]Η θλίψη και η οργή που μας έχει κυριέψει από τότε και στο εξής δεν είναι δυνατόν να εκφραστεί με λόγια και ούτε θα της ταίριαζε κάτι τέτοιο. Δε θα σταθούμε στις ευθύνες του Βγενόπουλου και της κάθε εργοδοσίας που υποχρέωσαν σε μέρα απεργίας τους εργαζομένους τους να πάνε για δουλειά σε ένα κτίριο που δε διέθετε ούτε τα στοιχειώδη μέτρα ασφάλειας, αυτά που το ίδιο το αστικό νομικό πλαίσιο ορίζει. Όσο κι αν χύνοντας τα κροκοδείλια δάκρυά τους προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο, είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτοί είναι οι καθημερινοί αδίστακτοι δολοφόνοι που στο βωμό του κέρδους τους είναι ικανοί να θυσιάσουν αναρίθμητες ζωές ανθρώπων. Δε θα σταθούμε ούτε στο ρόλο του ίδιου του κράτους που ορίζοντας κάθε κομμάτι της ζωής μας με βάση την επιβίωση και το αλληλοφάγωμα, έχει οδηγήσει την κοινωνική ζωή σε μια παράλογη, άνιση και εξουσιαστική κατάσταση όπου ο εχθρός είναι ο διπλανός και όχι ο εξουσιαστής. Σε τέτοιο σημείο μάλιστα που δεν αποκλείεται στο μέλλον τέτοιου είδους ή και χειρότερες φρικαλεότητες να πολλαπλασιαστούν από κάθε κατεύθυνση.

  Αυτή τη φορά θα σταθούμε σε αυτή την αντεπαναστατική και ανεύθυνη αντίληψη που κυοφορεί εξουσιαστικές λογικές και έχει αναγάγει τη βία από ένα μέσο με εργαλειακή χρήση σε ιδεολογική προμετωπίδα της. Μια αντίληψη που είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με οποιαδήποτε επαναστατικά συγκροτημένη συνείδηση. Μιλάμε για μια λογική η οποία ξεφεύγει από τον ατομικισμό και αποκτά τη μορφή ενός συνειδητού φιλοτομαρισμού που έχει εχθρούς τα πάντα και όλους χωρίς συγκεκριμένο στόχο. Αυτή η έλλειψη στοχοθέτησης απέχει από τις αναρχικές και επαναστατικές πρακτικές και καθιστά εχθρούς του κινήματος όσους κινούνται με βάση αυτήν. Αν λοιπόν υπάρχει μια ευθύνη που μας βαραίνει όλους και όλες ως αναρχικούς και αναρχικές είναι ότι ενώ βλέπαμε και γνωρίζαμε ότι γύρω μας υπήρχαν οπτικές αγελαίας βίας και αντιλήψεις του τύπου “δεν πανε να γαμαθούνε όλοι”, εμείς δεν τις τσακίσαμε και έφτασε η κατάσταση σε αυτό το σημείο. Σιγουρα η ανευθυνότητα αυτών εκφράζεται και στο ότι δεν υποστήριξαν ούτε έκαναν γνωστές τις λογικές τους στο επαναστατικό κίνημα, στο οποίο ποτέ δε συμμετείχαν, αλλά το χρησιμοποίησαν σα σκοτεινό θάλαμο. Αν μας μένει κάποια ευθύνη που πρέπει να αναλάβουμε από δω και πέρα είναι να διαμορφώσουμε και να κοινωνικοποιήσουμε όλες εκέινες τις απαραίτητες προϋποθέσεις έτσι ώστε να μην υπάρξουν στο μέλλον αντίστοιχες επιθέσεις από άτομα εντός ή εκτός των κύκλων μας και νεκροί από τη μεριά μας, όπως οι 3 εργαζόμενοι στη Marfin. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα μας και να προωθήσουμε την υπόθεση του κοινωνικόού και ταξικού πολέμου σε κάθε πεδίο επιβολής της κυριαρχίας του κράτους και των αφεντικών.[…]»

  Δεν θα σταθούμε στο Κράτος και τον Βγενό; Πάλι τα έβαλαν με τους ‘ειδικούς της βίας’; Και από την Πάτρα; Τι γίνεται ρε Πάνθηρα;

  Για να μην το κουράζουμε, εδώ πέρα βρίσκονται και άλλες ανακοινώσεις συλλογικοτήτων – στεκιών κτλ που είναι στο ίδιο μήκος κύματος και με την Συσπείρωση και με την ΑΚ και με τους συντρόφους από την Πάτρα και και και και…: http://athens.indymedia.org/features.php3?id=694

  Στο έγραψα και την προηγούμενη φορά. Εκτίθεσαι. Αν θες το συνεχίζεις βέβαια, εγώ ένα copy paste θα κάνω

  • denyal εσύ εκτίθεσαι και τα έχουμε ξανασυζητήσει.
   Ρώτα ας πούμε αυτούς που έγραψαν την ανακοίνωση από το στέκι του αιγάλεω αν θεωρούν ίδια την ανακοίνωση τους με αυτήν της ΑΚ.
   Εγώ τους έχω ρωτήσει και δεν βρίσκουν καμιά σχέση.
   Σε ευχαριστώ πάντως που έβαλες κάποιες ανακοινώσεις εδώ γιατί και γω ήθελα να είναι μαζεμένες.
   Να τις παραθέτεις όμως αν μπορείς αυτούσιες και όχι σε περικοπές ώστε σε αυτές να φαίνεται το ειδικό βάρος που δίνουν στα γεγονότα και τις διαφορετικές εμφάσεις τους.
   Αν εσύ δεν γνωρίζεις ότι οι συντάκτες των ανακοινώσεων που παρέθεσες έχουν θέμα με την στάση της ΑΚ και της συσπείρωσης και του πώς χειρίστηκαν και πρόβαλαν αυτοί το ζήτημα και με ποιες εμφάσεις το τοποθέτησαν τότε δεν σου φταίω εγώ.
   Να τους ρωτήσεις προσωπικά να σου πουν αν αυτό ισχύει και αν οι τις δικές τους ανακοινώσεις τις θεωρούν ανάλογες…

   Η ουσία πάντως παραμένει…
   8 μήνες μετά οι φυσικοί αυτουργοί είναι άφαντοι όσο ποτέ…
   Το ΔΝΤ γαμεί και δέρνει και η 15 Δεκέμβρη μας πήγε απλα’ένα βήμα παραπέρα από το φυτεμένο σύνδρομο της μαρφίν…

   Και ρε denyal αρκετά με τα κολλήματα σου.
   Έγραψα ένα τεραστιο κείμενο με τοσες πλευρές και συ στο κόλλημα σου μη θίχτηκε η ΑΚ σου.
   Σαν κάτι κνίτες που τους θίγουν το κομμα και μόνο με αυτό ασχολούνται.
   Πότε θα κοιτάς το δάσος μου και όχι το δέντρο μου ώστε να κάνουμε ουσιαστική συζήτηση επιτέλους για ουσιαστικά ζητήματα;

   • Ή με έχεις για άνθρωπο που υπερασπίζει την τυφλή βία;

    Το ότι η ΑΚ και η συσπείρωση έκαναν την βάρκιζα τους αυτό δεν συνάγεται μόνο από τις ανακοινώσεις τους που έβγαλαν τότε και που στις ΕΜΦΑΣΕΙΣ και τα ΚΕΝΤΡΑ τους δεν έχουν σχέση με αυτές των στεκιών (εννοείται ότι όλες θα καταδίκαζαν την τυφλή βία και θα έπερναν υπόψη τους το ενδεχόμενο να είναι από διαδηλωτή το έγκλημα αλλά εδώ παίζει ρόλο το ειδικό βάρος που βάζεις σε αυτό σε σχέση με το όλο γεγονός της 5 Μάη και εκει είναι μέρα με την νυχτα αν τις διαβάσει ολοκληρωμένα και συγκριτικα…) αλλά με όλη την στάση τους για μήνες μετά.

    Θες να σου θυμίσω πόσο συγκρουσιακά έδρασαν άλλες αναρχικές ομάδες στις 15 σε σχέση με την ΑΚ;
    Ή παλιότερα στις 29 Ιούνη ποιος είχε τα άντερα να συγκρουστεί με τους μπάτσους στο σύνταγμα;

    Εσύ στην προηγουμενη συζήτηση μας δεν ήξερες καν αν η ΑΚ είχε βγάλει ανακοινωση για την μαρφίν και τώρα έρχεσαι με το ύφος προφέσορα που έκανε το homework του και ετοιμάζεται να αποστομώσει.

    Και τελος πάντων εγώ έχω γράψει από τον Μαή τα δικά μου κείμενα για την μαρφίν που ένα από αυτά βρήκες μήνες μετά να διακωμωμήσεις γιατί εσφαλμένα και σε στιγμές αφόρητης φόρτισης και γενικής παράνοιας που έπρεπε να αποδείξουμε σαν αναρχικοί ότι δεν είμαστε ελέφαντες ειχα εσφαλμένα υποθέσει ότι το ίντι είχε πέσει στα χέρια της ασφάλειας.

    Εσένα ποια είναι τα δικά σου κείμενα για το θέμα όταν το ζήτημα ήταν καυτό ή έστω τωρα που η ιστορία είναι κρύα και ξεπερασμένη στις επιπτώσεις της;
    Τα δικά μου κείμενα επηρέασαν αυτούς που επηρέασαν και πουθενά σε αυτά δεν υπερασπιστηκα την τυφλη βία.
    Εδώ τσακωνόμουν με ΑΚιτισσα γιατί εγώ μίλαγα για 4 νέκρους μετρώντας και το αγγέννητο μωρό που η μάνα του δεν ήθελε να το κάνει έκτρωση και αυτή ήθελε να είναι 3 γιατί αλλιώς έθιγα το δικαιωμα στην έκτρωση!

    Πότε θα δούμε την ουσία του ζητήματος;
    Ότι αυτό το γεγονός είτε οργανωθηκε είτε όχι από το κράτος και με την ηθική αυτουργία του που άφησε τον κόσμο να κάει και την επιχειρηματική συνέργεια ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΝΑ ΘΑΦΤΕΙ ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΟΥΣΕ ΝΑ ΤΟ ΡΙΞΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ.

    Ακόμη θα λιβανίζεις σχολαστικά την επιφάνεια του γεγονότος και θα χάνεις την ουσία του που την βιώσαμε στο πετσί μας για μήνες;
    Ο κόσμος το έχει τούμπανο και συ κρυφό καμάρι…

    Πιάσε τους συγγραφείς που έγραψαν τις ανακοινώσεις τότε και ρώτα τους αυτοί πώς το βλέπουν ΣΗΜΕΡΑ.
    Ακόμη και της ΑΚ.
    Εσύ εκεί κόλλησες;

    Σου ξαναλέω η ΑΚ και η συσπείρωση βρήκαν ευκαιρίες για να βάλουν τα φωτοστέφανα τους και να ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς τους.
    Ο υπόλοιπος αναρχικός κόσμος βιώσε την πίκρα, την διάσπαση και την αποξένωση από αυτούς.
    Ρώτα τους…
    Γιατί η ΑΚ δεν μπορεί να κάνει κοινή πορεία όχι μόνο με τα στεκια αλλά ούτε με τα πρωτοβάθμια;
    Γιατί και σήμερα ακόμη απαξιώνει τους άλλους σαν μπάχαλους;

    Αυτό είναι το ίδιο μήκος κύματος που έχει;
    Ή φάνηκε μόνο στις ανακοινώσεις για την μαρφίν;

    • Και κανένα homework δεν έκανα, ακόμα μια υπόθεση-συμπέρασμα. Αν δεις την προηγούμενη συζήτησή μας, σου γράφω τα ίδια πράγματα.

     Κάνε όση κριτική θέλεις στην ΑΚ και σε όποιον θες και για όποιο ζήτημα. Χωρίς ανακρίβειες, χωρίς λογικά άλματα, χωρίς αέρα Ιστορικής βεβαιότητας και παντογνωσίας.

     ΥΓ: Δεν ξέρω. Ρώτα την ΑΚ.

   • Προφανώς δεν είναι ίδια η ανακοίνωση της ΑΚΘ (σου είπα και την προηγούμενη φορά πως η ΑΚ δεν έχει βγάλει καμία ανακοίνωση ως δίκτυο, παρέθεσα το λινκ της συζήτησης μην την ξανακάνουμε) με των Αναρχικών Αιγάλεω, ούτε υποστήριξα ότι είναι ίδιες. Ούτε η ανακοίνωση ΑΚΘ και ΑΚΑ είναι ίδιες…

    Ούτε με τους Αιγαλαιώτες έχω μιλήσει, ούτε με τους Θεσσαλονικείς, ούτε με τους Αθηναίους.

    Παρέθεσα τα σημεία που ενδιέφεραν (που αναφέρονται σε Βγενο, Κράτος, ειδικούς της βίας, ευθύνες α/α χώρου) και τα λινκ για όποιον θέλει να τις διαβάσει ολόκληρες.

    Για το αν υπάρχει «απόδοση συλλογικής ευθύνης» και «εξίσωση με όσους κριτίκαραν τον Βγενόπουλο με τον Κορκονέα» και αν «δεν υπάρχει καμία σχέση!» με άλλες ανακοινώσεις, μπορεί να βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του πολύ εύκολα.

    Εσύ έχεις το κόλλημα. Εγώ και αν δεν υπήρχε η ΑΚ αύριο το πρωί, σκοτίστηκα. Το υπόθεση->συμπέρασμά σου ότι έχω οποιαδήποτε σκορδοκαϊλα να υπερασπιστώ την «ΑΚ μου» (ή την «Συσπείρωσή μου» για να σε προλάβω), είναι όπως πολλές υποθέσεις σου που μεταμορφώνονται σε τελεσίδικα συμπεράσματα τελείως ανυπόστατο. Πιασιάρικο αυτό με τους κνίτες και το κόμμα, αλλά να τα λες σε αυτούς που γνωρίζεις προσωπικά ότι έχουν τέτοιες ροπές (και τουλάχιστον να έχουν σχέση με κάποιο κόμμα, με κάποιο δίκτυο, με κάποια ομάδα).

    Δε θέλω να κάνω «ουσιαστική συζήτηση για ουσιαστικά ζητήματα» μαζί σου, από όταν έγραφες καφρίλες-χαρακτηρισμούς για τους νεκρούς της Μαρφίν. Όπου πάλι παραπονιόσουν ‘μα κολλάτε σε μια φράση, έγραψα τόσα πράγματα’. Μπορείς να συνεχίσεις να έχεις την ψευδαίσθηση ότι μπορείς να γράφεις/λες ό,τι σου’ρθει, όπως σου’ρθει και μετά να κολλάς ένα «άλλα έχουμε τόσα πολλά κοινά, ας πορευτούμε μαζί», δικαίωμα. Μπορεί να θεωρείς τον λόγο σου απλώς αιχμηρό (και εξΙστορικό) αλλά εγώ τον βρίσκω πολωτικό και διαλυτικό με αστήρικτες ύβρεις.

    Είτε έγραφες για την ΑΚ είτε για την Πρωτοβουλία αναρχικών Αιγάλεω είτε για τους Αναρχικούς Καβάλας αυτά που έγραψες, την ίδια απάντηση θα έπαιρνες.

    • Μέσα στις «καφρίλες» ήταν που τους μέτραγα για 4 τους νεκρούς;
     Ή ότι είχα τα άντερα να απευθυνθώ απευθείας στους συγγενείς τους;
     Μήπως που ήμουν ανελέητος σε όσους ήθελαν να τους δουν σαν παράπλευρες απώλειες;
     Μήπως «καφρίλα» ήταν που ασχολήθηκα μανιωδώς να εντοπίσω τους φυσικούς αυτουργούς;

     Αλλά ναι «καφρίλα» είναι που είχα αποδώσει και σε αυτόυς ένα μερίδιο ευθύνης και δεν τους αντιμετώπισα μόνο σαν άβουλα πιόνια όπως εσύ ο μη «κάφρος’ που για ενηλικους ανθρώπους έβαλες κριτήρια για αυτούς που βάζουμε σε 2 χρονών παιδια…

     Μάθε επιτέλους πόσο ρατσιστική είναι η λέξη καφρίλα και σταματα να την χρησιιμοποιείς.

     Και σε παρακάλω σταμάτα το τρολ σου αφου δεν μπορείς να κάνεις ουσιαστική συζήτηση μαζί μου.
     Αρκετά το ανέχτηκα και τώρα επιτέλους που έγινες ειλικρινής και μου λες στα μούτρα ότι απλά σπας πλάκα μαζί μου σε παρακάλώ να πας αλλου να σπασεις την πλάκα σου…

     Δεν θα χαρακτηρίσω τον δικό σου λόγο και σε παρακαλώ μην ασχοληθείς πάλι μαζί μου γιατί εγώ θέλω να κάνω ουσιαστικές συζητήσεις με ανθρώπους και όχι στείρες πολεμικές χωρίς νόημα και εντιμότητα…

     Δε θα ρίξω κι άλλο το επιπεδο μου για να πέσω στο δικό σου και στην τελική εγώ’δεν έχω ασχοληθει με τα κείμενα σου.
     Ίσως μία και μόνο μία φορά να το κάνω για να σου καταδείξω τις δκές σου ανακολουθιες που σε σχέση με τις δικές μου είναι μίλια μεγαλύτερες.

     • «Μέσα στις “καφρίλες” ήταν που τους μέτραγα για 4 τους νεκρούς;», όχι βέβαια.

      «δεν τους αντιμετώπισα μόνο σαν άβουλα πιόνια όπως εσύ ο μη “κάφρος’ που για ενηλικους ανθρώπους έβαλες κριτήρια για αυτούς που βάζουμε σε 2 χρονών παιδια…» ??? μαντικές ικανότητες;

      Προφανώς δεν σπάω πλάκα μαζί σου. Παρέθεσα τα κείμενα για να αποκατασταθεί η ιστορική πραγματικότητα και μόνο. Δική σου επιλογή είναι να επανέρχεσαι πάλι και πάλι στο ίδιο θέμα στα κείμενα που βάζεις στους ΣΧΣ, δεν το ξεθάβω εγώ.

      Μπορείς να σχολιάσεις ό,τι δικό μου θέλεις και δεν έχω κανένα πρόβλημα να μου δείξεις τις όποιες ανακολουθίες και να κάνεις κι όσες συγκρίσεις θέλεις -αφού αυτή η σύγκριση σου λέει κάτι.

      • Τώρα denyal τι ζητάς;
       Τον τελευτάίο λόγο;
       Μόλις πριν ομολόγησες ότι δεν μπορεις για τους δικούς σου λόγους να κάνεις ουσιαστική συζήτηση μαζί μου και άρα εδω δεν είσαι για να συζητησουμε ουσιαστικά.
       Το απόκλεισες μόνος σου αυτό.
       Ποια ιστορική πραγματικότητα αποκατάστησες;
       Σου έδωσα χιλια επιχειρηματα για την θέση μου και αυτή δεν αναιρέθηκε ούτε κατά ένα χιλιοστό από τις παραπομπές σου.
       Το μητρώο της κουβέντας είναι από πάνω.

       Αν μπορείς να βρεις σε αυτήν την χώρα άλλο συγγραφέα που να έχει γράψει τόσα για τις 5 Μάη από όλες τις πλευρές τις θέσεις και τις οπτικές της όπως έχω γράψει εγώ να μου τον υποδείξεις γιατί τον ψάχνω…
       Εσύ θα αποκαταστησεις την ιστορική πραγματικότητα για την 5 Μάη;
       Που δεν αξίωσες ένα κείμενο να γράψεις για αυτήν και έρχεσαι μετά από μήνες να παραθέσεις κονσέρβες προκηρύξεις που έχουν ξεχαστεί και από τους ίδιους τους συγγραφείς τους;
       Έκλαψες εσύ για τους νεκρούς όπως έκλαψα εγώ;Παθιάστηκες να βρεις μέσα στην ομίχλη την αλήθεια του γεγονότος και τις εκατομυρια προεκτάσεις του;Ξενύχτησες 4 απανωτα βραδυα με θλίψη, έξαψη και οργή όπως εγώ τότε;

       Ήρθες εδώ με την θέση ότι «εκτίθεμαι».
       Περίεργο το ενδιαφέρον σου για μένα όταν ουσιαστικά δεν μπορείς να συζητήσεις μαζί μου τίποτε ουσιαστικό.(ή εναλλακτικά αφόρητη η πρεμουρα σου να με «εκθέσεις»)
       Δεν μου λέει τίποτε η σύγκριση- πίστεψε με- μαζί σου.
       Απλά με ενοχλεί η υποκρισία σου.

       Και σε παρακαλώ σεβάσου τουλάχιστον ότι είμαι 30+ ώρες άυπνος και το έχω αναφέρει αυτό ήδη σε άλλο συνομιλιτή μου εδώ και ώρες πριν.

      • Τέλος πάντων…
       Παραφορτίστηκα και οχι μονο λόγω αύπνίας.
       Πάντα τα γεγονότα της 5 Μάη και η θύμιση τους με φορτίζουν…
       Γράψε ό,τι θέλεις και «έκθεσε» με όσο θελεις…

       Πάω για ύπνο και παρασχολήθηκα σε πολεμική μαζί σου…
       Και τι βγαίνει με αυτήν πέρα από προσωπική αντιδικία και επανάληψη γνωστών θέσεων…
       Δεν έχω τίποτε να αποδείξω για ένα γεγονός και για μια μέρα για τα οποία έχω γράψει τόσα και τα οποία έζησα τόσο έντονα…

       Καληνύχτα σας

      • Πάνθηρα, δεν ξέρω πόσο πιο λιανά να στο ξεκαθαρίσω. Δε θέλω να σχολιάζω τα κείμενά σου, ούτε να μπαίνω σε κουβέντα (διαδικτυακή) μαζί σου. Δε θέλω να γράψω τελευταίος, ούτε καθόλου δεν είχα σκοπό. Έγραψα ΜΟΝΟ επειδή είμαι συνεπής στις επισημάνσεις που σου έκανα και την προηγούμενη φορά που ΠΑΛΙ έγραφες τα ΙΔΙΑ πράγματα που εγώ θεωρώ ότι δεν στέκουν. Στο είπα και τότε, στο λέω και τώρα, ότι όποτε ανασύρεις το ίδιο ζήτημα θα παίρνεις την ίδια απάντηση.

       Για τα περί ανεντιμότητας, τα περί υποκρισίας, τα γνωστά σου «ποιο κείμενο έγραψες εσύ;», «πόσα κείμενα έγραψες;», «ήσουν στην πορεία εσύ;», «θα κατέβεις στην επόμενη -τώρα δηλαδή μάλλον- πορεία;», «έκλαψες όσο εγώ;» «κνίτη που φυλάς το κόμμα σου που το θίξαμε» κτλ κτλ κτλ σου τα χαρίζω και γράψε όσα τέτοια αγαπάς.

       30- κ άυπνος επίσης, κάνε όσους επιλόγους θέλεις, δεν ξαναγράφω τίποτα.

       Ο «κάφρος»

 15. panthira i am jaguar .
  Δεν μου αρέσουν τα πολλά. Αυτό που λέω το θέλω . Και κοιτάω ένα δέντρο γιατί έτσι έχω συνηθίσει , ένα μόνο έχω.
  Ουσιαστικά τώρα συζητάω για την πολύπλευρος όψη της συλλογικότητας και ας εκτίθεμαι.

  Πάντα φιλικά τα jaguar δεν κάνουν πόλεμο , καθαρίζουν μόνο.

 16. Παίζουν οι Μπλε ημίθεοι σήμερα με τους κόκκινους διάβολος της Αθήνας και είμαι πολύ αγχωμένος. Χαχα δε βλέπω την ώρα να πάει 7:30 έχω να δω μπάλα και πόσο καιρό ε πώς να ηρεμήσω , ευτυχώς αρχίζει το πρωτάθλημα !!! ουφ. Πάω να δω τον χρυσό αστέρα στη ΕΤ3 να ξεσκάζω !

 17. Ωραίο κείμενο, βάζεις ορισμένα πράγματα σε μια τάξη.

  Η λέξη πόλεμος όμως πάραυτα βγαίνει με μεγάλη ευκολία και καλά θα κάνουμε να την αντικαταστήσουμε με εμφύλιο.

  Διότι όταν έχουμε επίγνωση ενός επικείμενου εμφυλίου βάζουμε τα πράγματα σε μια πιο ρεαλιστική βάση.

  Μπορεί πολλοί να βαζουν βομβες για τις ιδέες τους αλλά θα θυσίαζαν γι’ αυτές ακόμα και αδέλφια, συμμαθητές και φίλους; Μας έμαθε άραγε τίποτε το ολέθριο 46′-49′ που τόσο νωθρά και άψυχα διδαχτήκαμε όλοι στο σχολείο;

  Επίσης :
  Η συλλογική αναρχία αποτελεί θερμόμετρο για μια κοινωνία. Στη δική μας έχει χτυπήσει κόκκινο διότι είμαστε μια άρρωστη αποπροσανατολισμένη κοινωνία με σαθρά δημοκρατικά θεμέλια.

  Ο Αναρχισμός είναι ατομικό ζήτημα και μόνο, όλα τα άλλα απλά αναιρούν την ουσία του.

  Υ.Γ.
  Έχω έγκυρες πηγές που αναφέρουν ότι ο Μπακουνιν χρησιμοποιούσε Windows Vista και μάλιστα original !!

 18. Δεν θέλω να μαλώσω με κανένα , ήθελαν κάτι να εκφράσω και βρήκα βήμα. ανοιχτό κώδικα χρησιμοποιώ. αλλά και αυτό κρίθηκε κατακρηταίο . τα πράγματα τα βλεπω χιπικα πείτε ότι θέλετε δε θα συμμετάσχω άλλο. σόρρυ αν σας έπρειξα αλλά μονο οι αναρχικοί έχουν τόσο δυνατά μυάλο. τα μυνήματα τουλάχιστον είναι ακούσια . παρεπειπτόντος έχω ένα μπλόγκ με δική μου πλήρος αποδεκτει στη λογική μου και στα αισθήαμτα μου φιλοσοφεία , μόνος μου το έυτιαξα αν είναι μόνος αυτά τα εκθέματα εκλογήκευσης της ψυχεδέλειας – entheogenias. google : ΕΕΨ Δεν έχω διαφημισεις ούτε παραπαμπές σε φρικ σιτεσ λολ. ο καθένας θα πάρει ότι θέλει δε δέχομαι απαντήσεις εδώ. Δεν εκμεταλεύτικα αλλά ούτε συζήτησα . ούτε θα βγάλω άρθρα για αναρχία ώς υφήστατε μετά τη συζήτηση αν και κατέχω.

 19. άντε πάλη χαχα έχω δώρω έκπληξη http://btjunkie.org/search?q=Caprica εκλογήκεπση του συστήματος μας ! sorry . Αρμονία στο σύμπαν. Αποκρυπτογράφιση τών λογικών μας .τών τυψεων – συνηδεσεών μας – . τών ναρκωτικών μας και πρωπάνττων τών κοινήσεων μας alla kai tis alithias pliroforion . Ξέρω ότι τι σύνδεση την έκαναν οι σούφι (google) στο πλανίτη Caprica δεν υπάρχει απόρειτο οπότε έβγαλαν 20-30 επισόδια στην αμερική kai tous stamatisan irema oi sionestes, στις πρώτες σκηνές οι σούφι ψυχρά σκάν εκρηκτικά και βγένουν αλλού για τη θεία δίκη. ούτε ιερογλυφικά ούτε τίπτα κοινό δηκαστήριο ! Αυτό είναι το δώρο για την αφερώση σας στο θεό πάνα και στηn ψυχή του.,,

 20. Πολύ σωστό αυτό που είπες panther για την αμεσοδημοκρατία και καιρός είναι να το καταλάβουν κάποιοι ότι αυτοσκοπός τους πρέπει να ‘ναι κάτι σημαντικότερο απο μιά συνέλευση…η ίδια η ζωή(όπως είπες)…
  Επίσης να ρωτήσω άμα ξέρετε κανα καλό αναρχικό στέκι ή ομάδα στην αγία παρασκευή…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s