15 του ΔΕΚΕΜΒΡΗ

BLACKPANTHER (επιστρέφοντας στα παραδοσιακά μεγάλα κείμενα του)    http://wp.me/pPn6Y-4HP

[προειδοποίηση:το κείμενο είναι τεράστιο, δαιδαλώδες και σύνθετο  και θέλει υπομονή για να διαβαστεί όλο.

Θα μπορούσα να το σπάσω σε 5 διαφορετικές δημοσιεύσεις και επιφυλάσσομαι να το κάνω για κάποια κομμάτια του.Το αφήνω όμως εδώ ως μια δημοσίευση γιατί συνιστά μια ολότητα]

H 15 ΔΕΚΕΜΒΡΗ είναι ακόμη νωπή και φρέσκια.

Ο κόσμος προσπαθεί ακόμη να την αφομοιώσει.

Συνέβησαν τόσα πολλά σε τόσο λίγο χρόνο σε τόσο μικρό μέρος, με τόσο πολύ κόσμο και σε τόσα πολλά περιστατικά ώστε μόνο η θύμηση της να είναι ζαλιστική.

Τα γεγονότα της μέρας είχαν άμεσα παγκόσμιο αντίκτυπο  με έναν σοκαριστικό και σκανδαλώδες τρόπο καθώς τα εκτός ελλάδας ΜΜΕ προσπάθησαν να τα λογοκρίνουν.

Όμως στην εποχή μας οι απόπειρες λογοκρισίας γυρνάνε ανάποδα και τονίζουν ακόμη περισσότερο τις  τέως απόρρητες ειδήσεις.

Χαμός έχει γίνει σε αυτό το βίντεο που μεταδόθηκε από ρωσικό μέσο ενημερωσης και με το οποίο ενημερώθηκε κι ο υπόλοιπος πλανήτης.

(η μαγεία του παγκόσμιου, αδιαμεσολάβητου και αποκεντρωμένου ίντερνετ)

Το βίντεο έχει χαρακτηριστεί από το youtube ακατάλληλο παρότι έχει τεράστιο αριθμό από likes και παρότι απλά απεικονίζει τα  γεγονότα όπως αυτά έγιναν.

Το ποστάρω για πολλούς λόγους. Ένας από τους πολλούς είναι γιατί σε αυτό ξεμπροστιάζεται το ψέμμα της σημερινής χουντοτηλεόρασης.Όλα τα κανάλια αναμετάδωσαν τα γεγονότα με τεχνικές μοντάζ που αλλάζουν το νόημα τους.

Για παράδειγμα έδειξαν πλάνα που παραπλανητικά φαίνεται ένα κτίριο να καίγεται και τους διαδηλωτές να ορμάνε με μολότωφ για να κάψουν άλλα.

Κανένα κτίριο δεν κάηκε όμως!Κοιτάξτε προσεκτικά την στιγμή 1.41. Εκεί καθαρά φαίνεται ότι υπάρχει διμοιρία στην στοά και ότι διαδηλωτές επιτίθενται σε αυτήν.Οι φωτιές που φαίνονται να καίνε εσωτερικά το κτίριο είναι αντιφέγγισμα και όχι πραγματικές όπως άφησαν να εννοηθούν τα τηλεοπτικά πλάνα!Η στιγμή του 1.41 εξαφανίστηκε από το μοντάζ τους για να νομίζει ο κόσμος ότι πάλι κάποιοι ήθελαν να κάψουν στα τυφλά τα κτίρια του κέντρου!

Το βίντεο έχει προσελκύσει χιλιάδες σχόλια από όλο τον κόσμο και ακόμη και τώρα συνεχίζεται να σχολιάζεται με αμείωτη ένταση.

Τα σχόλια στην πλειοψηφία τους είναι διθυραμβικά και άκρως επαινετικά για την εξεγερσιακότητα του λαού μας.

Μηνύματα αλληλεγγύης από τουρκία, μακεδονία, πορτογαλία, βραζιλία,βουλγαρία,αλβανία,αμερική(παρα πολλά από εκει),ρουμανία,ιταλία,αγγλία(επίσης πάρα πολλά),σουηδία,ρωσία,κορέα,μπαγκλαντές,γαλλία,ισπανία,ιρλανδία,μεξικό,νιγηρία,νότια αφρική και αργεντινή.(τουλάχιστον αυτές τις εθνικότητες βρήκα διαβάζοντας κάποια από τα χιλιάδες σχόλια)

Έχουν ανοίξει εκεί ακόμη και φιλοσοφικές συζητήσεις για το πως είναι η ζωή χωρίς χρήμα και καπιταλισμό.

Τα γεγονότα έδωσαν σίγουρα παγκόσμια έμπνευση και κουράγιο.

Σχόλια όπως «οι Έλληνες ξέρουν πώς να εξεγείρονται»»έχουν τις καλύτερες τεχνικές αντιμετώπισης των ΜΑΤ»,»οι ταραχές στο Λονδίνο ήταν ένα sit in  μπροστά σε αυτό που έγινε στην Αθήνα»,»έτσι θα είναι η νέα Υόρκη μετά τα από δύο χρόνια»,»αυτή είναι χώρα, με αρχίδια όχι όπως εμείς οι κότες οι αμερικανοι»,»κοίτα!χρησιμοποιούν πυροσβεστήρα ψεκάζοντας. Τα ΜΑΤ Υπέροχη ιδέα!», «τους είχαμε πεθαμένους μετά από 5 Μάη αλλά κοίτα πόσο γρήγορα οργανώθηκαν και έκαναν αντεπίθεση!»,(Γερμανός)», «ξεκίνησε η παγκόσμια εξέγερση. Η Αθήνα δείχνει τον δρόμο(Γάλλος)», «ρε όλο τον κόσμο τον κάναν μια φαβέλα .κοίτα τι έκανε στην Ελλάδα το ΔΝΤ(βραζιλιάνος),», «μια μόνο λέξη respect»,»respect στο παλικάρι 1.30 χρόνο βίντεο»(Ιταλός),»αυτό είναι πόλεμος κυριολεκτικά !για ποια δημοκρατία μιλάτε στην Ευρώπη. Χούντα πινοσέτ έχει στην Ελλάδα και ο κόσμος εξεγείρεται»(Αυστραλός)»,»να είχαμε οι ιρλανδοί το θάρρος και τον τσαμπουκά των Ελλήνων και δεν θα είχαμε υποδουλωθεί. Αλλά για τον πούτσο είμαστε. Ρε ξυπνήστε»(ιρλανδός φυσικά)»,»βόμβες μολότοφ!ρε αυτό θέλουν για να τους λιώσουμε!την παλιά κλασική μέθοδο αντιμετώπισης των ΜΑΤ(Ισπανός)»,»ο Αϊνστάιν είχε πει ότι ο τέταρτος παγκόσμιος πόλεμος θα γίνει με φωτιές και πέτρες και ρόπαλα. Στην Αθήνα μόλις ξεκίνησε ο τέταρτος παγκόσμιος κατά των δυνάμεων του χρήματος και της καταστολής»(Ολλανδός)«,»σας αγαπάμε και είμαστε δίπλα σας, πολεμάτε για όλους μας(Μεξικανός)»,»δείχνετε τον δρόμο»(Ρώσος), «αλληλεγγύη από χ χώρα«(από όλες τις χώρες) είναι μόνο ενδεικτικά της βαθιάς εντύπωσης που προκάλεσαν τα γεγονότα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά τους.

ΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΦΗΓΗΣΗ.

Μια μικρή αναδρομή από τις 5 Μάη.

Μετά την 5 Μάη και για λόγους που έχω εξηγήσει αλλού και θα ξαναεξηγήσω αλλού όλη η χώρα βρέθηκε σε μια κατάσταση παρακμής.

Η ψυχολογία της αντίστασης είχε χτυπηθεί και  στην θέση της είχε ανθίσει η ψυχολογία της ηττοπάθειας, της φαγωμάρας, της μιζέριας και της εσωστρέφειας.

Μετά την επιβολή του ΔΝΤ και τον γκεμπαιλικό τρόπο που η εξουσία χρέωσε ένα δικό της έγκλημα σε διαδηλωτές, η εξουσία πήρε το ελεύθερο να επιβάλει ό,τι της αρέσει και ότι είχε συμφωνήσει να περάσει για τα μεγάλα αφεντικά της.(ΔΝΤ και Τρόικα)

Σαρωτικά νομοσχέδια που διέλυαν εργασιακά δικαιώματα και συντάξεις όπως και στοχευμένες επιθέσεις σε διάφορους επαγγλεματικούς κλάδους πέρασαν με τις ελάχιστες δυνατές αντιστάσεις.

Όποτε ένας κλάδος έδειχνε μεγαλύτερα αποθέματα αντίστασης, οι χουντικές επιστρατεύσεις και η συκοφαντικές εκστρατείες από τα ΜΜΕ χρησιμοποιούνταν αποτελεσματικότατα σε χρόνο ρεκόρ.

Και ο πολύς κόσμος να μένει αποσβολωμένος, αποθαρρυμένος, βαρύθυμος και σοκαρισμένος στην απάθεια του…

Το καλοκαίρι πέρασε και οι ελπίδες για λαϊκή αντίσταση κατευθύνονταν προς τον Σεπτέμβρη.

Ο Σεπτέμβρης όμως υπήρξε ο χειρότερος όλων και με εξαίρεση τους φορτηγατζήδες δεν εκδηλώθηκε  καμιά σοβαρή προσπάθεια αντίστασης στο νέο καθεστώς.

Το αντίθετο!

Τότε ήταν που απογοητεύτηκαν και οι λιγοστοί που είχαν κρατήσει ψηλά το ηθικό τους ακόμη και μετά τα γεγονότα της 5 Μάη.

Τότε ήταν που στην Θεσσαλονίκη στην ΔΕΘ εμφανίστηκε το μάξιμουμ της πολυδιάσπασης και του κατακερματισμού και τότε στις 29 του έγινε το μεγαλύτερο φιάσκο στην ιστορία των προαναγγελμένων διαδηλώσεων.

Σε μέρα ευρωπαϊκής δράσης κατά της λιτότητας και της νεοφιλελεύθερης ευρώπης, η Αθήνα είχε 400 άτομα στην διαδήλωση…

Το ναδίρ είχε φτάσει.

Ο Οκτώβρης κύλησε μέσα στην εκλογολογία και μόνο κάποιες γενναίες αντιρατσιστικές διαδηλώσεις του έδωσαν άλλο τόνο.

Οι εκλογές όμως έδειξαν -έστω και σε αυτές τι μαύρες συνθήκες- την αλλαγή των συνειδήσεων που είχε  γίνει βαθύτερα.

Για πρώτη φορά από το 1946(χρονια που το τότε μεγαλύτερο κόμμα της ελληνικής κοινωνίας το ΚΚΕ απείχε από αυτές) η αποχή, τα άκυρα και τα λευκά ήταν περισσότερα από ολους τους έγκυρους ψήφους.

Ειδικά στην νεολαία αυτή η στάση άγγιξε και ξεπέρασε το 80%

Το καθεστωτικό κόμμα πήρε τους ψήφους του από γερόντια που είχαν τρομοκρατηθεί ότι αν δεν το ψηφίσουν θα χάσουν τις συντάξεις του.

Μέσα στο συρρικνωμένο εκλογικό σώμα εμφανίστηκε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ (ιδιότυπος συνασπισμός της άκρας αριστεράς) να παίρνει εκατό χιλιάδες ψήφους και 2,5%

Σε αυτό επίσης εμφανίστηκε στην αθήνα να παίρνει 5,5% μια ανοιχτά ναζιστικη συμμορία, αυτή της χρυσής αυγής.

Τα αποτελέσματα ήταν πρωτοφανή και αν η τεράστια αποχή επέτρεψε στους καθεστωτικούς να εμφανιστούν ως πρώτο κόμμα τα προμηνυματα ήταν ανησυχητικά.

Η έπαρση βέβαια δεν έλειψε από τους φυτεμένα τσιράκια τους.

Ο πορνόγερος Χυτήρης δήλωνε απαξιωτικά«δεν μας ενδιαφέρουν όσοι δεν ψήφισαν.Δεν είναι ενεργοί πολίτες»

Ζήταγε μάλιστα να τον ευγνωμονούν αυτόν και το ΔΝΤ κόμμα του ως σωτήρεςπου  έσωσαν την χώρα από την χρεωκοπία!

{κρύβοντας βέβαια ότι αυτό που έκαναν  ήταν να χρεώσουν ακόμη περισσότερο την χώρα με ΔΝΤ-δάνεια καταστρέφοντας τις υποδομές και την ανάπτυξη της, οδηγώντας αδιάκριτα τον κόσμο στην εξαθλίωση, στην ανεργία, σε πρωτοκαπιταλιστικές εργασιακές συνθήκες, σε απόγνωση}

Πριν αλέκτωρ όμως λαλήσει τα γεγονότα αρχίζουν να παίρνουν άλλη τροπή.

Η 17 Νοέμβρη ήταν ανέλπιστα η μεγαλύτερη διαδήλωση του Πολυτεχνείου των τελευταίων 20 ετών, έστω σε ατμόσφαιρα που ακόμη κυριαρχούσε η ηττοπάθεια, η αδυναμία, ο φόβος, η πολυδιάσπαση.

Ήταν όμως η 6 Δεκέμβεη που προανήγγειλε πιο σίγουρα την 15.

Τότε τα πιτσιρίκια αψηφώντας ηττοπάθειες και φόβους, με την ορμή της ηλικίας τους τα έβαλαν στα ίσια με μια ανελεήτη αστυνομία που με την σειρά της τα ψέκασε και  τα χτύπησε χωρίς κανένα έλεος.

Η 6 Δεκμβρη ήταν για μένα  η μέρα που γύρισα ξανά στις διαδηλώσεις μετά τον Σεπτέμβρη.

Δεν είχα ιδιαιτερες προσδοκίες και κατέβηκα με την νηφαλιότητα του αντικειμενικού παρατηρητή.

Ήμουν στο κέντρο από το πρωί (στις πρώτες μαθητικές διαδηλώσεις) ως το βράδυ (στην περικύκλωση των εξαρχείων)

Αυτά που είδα κα έζησα με έκαναν να αναθαρρύσω και να βγώ απότομα από την ηττοπάθεια μου.

Όλο το κέντρο της αθήνας σφραγισμένο, όλες οι αστυνομικές δυνάμεις παρατεταγμένες και όμως ο κόσμος πολύς και σχετικά άφοβος.

Τα παιδιά (τα παιδιά μας) με μια οργή που ξεπέρναγε και αυτή του 2008 να βγάζουν γλώσσα στους φόβους και την παράλυση των ενηλίκων.

Μια εκατοντάδα από αυτά να μάχεται για ώρες στο σύνταγμα τόσο άνισα ενάντια σε όλους τους μπάτσους που ήταν εκεί.

(στους αναρχικούς χώρους η αψηφιά τους έγινε ανέκδοτο:έκαναν καγκελάκι στο σύνταγμα!)

Η αστυνομική καταστολή ήταν τόσο ξεδιάντροπη, τόσο δυσανάλογη που σε έβγαζε από τα ρούχα σου.

Αργότερα το βράδυ και ενώ υπήρχε γενναίος κόσμος να κατευθύνεται προς τα εξάρχεια οι μπάτσοι παίρνοντας τις εντολές από την χούντα που υπηρετουν, προχώρησαν σε τέτοιο μπλόκο στην περιοχή που πρέπει να ανατρέξεις στα παλιά ναζιστικά μπλόκα για να βρεις αντίστοιχο.

Ακόμη και σε τέτοιες συνθήκες περικύκλωσης από υπέρμετρες αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονταν άνθρωποι με διάθεση να αντισταθούν.

Όμως οι περισσότεροι (και αναμεσα τους και γω)είχαν ήδη στραμμένο το μυαλό τους στις 15 Δεκέμβρη.

Μετά λοπόν την 6η Δεκέμβρη το ηθικό μου ήταν πια πλήρως αναπτερωμένο και περίμενα πώς και πώς την γενική απεργία.

Οι μέρες πέρναγαν και η προσμονή καταλάμβανε όλο και περισσότερους.

Το ιντιμίντια γέμιζε κάθε μέρα με νέα καλέσματα ακόμη και στον χώρο των αναλύσεων του.

Εκεί μέσα στην προσμονή μου δημοσίευσα δύο αναλύσεις μου που αφορούσαν την σημασία και τις προετοιμασίες της μέρας.

http://wp.me/pPn6Y-4zp και εδώ http://wp.me/pPn6Y-4xL
Παραμονη 15 Δεκέμβρη και η προσμονή έχει μετατραπεί σε έξαψη και αγωνία.

Τα μηνυματα έδειχναν ότι ο κόσμος θα κατέβει αλλά ήταν τόσες οι ήττες που είχαμε δεχτεί αυτόν τον χρόνο ώστε η απαισιοδοξία να μην θέλει να φύγει ολοσχερώς.(θα έχει τελικά κόσμο ή πάλι τα ίδια;θα μας την φέρουν πάλι όπως την 5 μάη😉

Στο ενδιάμεσο η κερατέα έχει ήδη εξεγερθεί και έχει στείλει την δικιά της σφραγίδα στις εξελίξεις.

ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΗ…

Η αγωνία μεγαλώνει ώρα με την ώρα.

Το βράδυ ήταν αδύνατο να κοιμηθώ.

Ο καιρός έξω βροχερός και τόσο κρύος.

Πόσο θα αποτρέψει αυτό τον κόσμο;

Είναι καιρός να αποφασίζει ο καιρός για την μαζικότητα των διαδηλώσεων;

Τότε ακόμη είμαστε πολύ πίσω…

Το ξημέρωμα με βρίσκει σε υπερένταση.

Στις 9 το πρωί βάζω πρώτος την είδηση στο ιντιμίντια για τις σημερινές διαδηλώσεις. Εκεί τονίζω ότι ανεξάρτητα καιρού πρεπει να είμαστε όλοι κάτω.

Βλέπεις έχω την εμπειρια να έχω δει τα καιρικά φαινόμενα και ειδικά το κρύο να απομαζικοποιούν προαναγγελθέντες διαδηλώσεις στις οποίες αναμενόταν τεράστια συμμετοχή.

Εδώ είναι ελλάδα, όχι σουηδία. Ελάχιστες φορές οι  διαδηλώσεις εδώ σε κρύο και χωρίς ήλιο ήταν πετυχημένες.

Η ώρα πέρασε και πρέπει να φύγω!

Στο μετρό του Αιγάλεω συναντιέμαι με αναρχικούς συντρόφους της περιοχής και πάμε προς κέντρο.

Μια πρώτη ευχάριστη έκπληξη.

Τα βαγόνια είναι γεμάτα με κόσμο.Άραγε πάνε όλοι αυτοί στην διαδήλωση;

Ναι πάνε!

Στην ομόνοια κατεβαίνουν σχεδόν όλοι ανεξαιρέτως.

Μπουλούκια κόσμου κατευθύνονται προς την έξοδο.

Είμαστε και μεις έξω.

Δίπλα μας η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ περιέργως σχετικά άμαζη και μικρή.

Μα τι γίνεται;

Κάθομαι με έναν φίλο μου έξω από την έξοδο του μετρό, πάνω στην ομόνοια περιμένοντας έναν άλλο σύντροφο.

Περιμέναμε 15 λεπτά και στο ενδιάμεσο τα βαγόνια του μετρό άδειασαν άλλες 2-3 φορές κόσμο  για την συγκέντρωση.

Πάλι ατελείωτα μπουλούκια που πήγαιναν στην συντριπτική τους πλειοψηφία προς την Πατησίων και το Μουσείο.

Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ παρέμενε άμαζη και άνευρη.

Πάμε και μεις τώρα προς το μουσείο.

Στην πατησίων προχωρώντας κοιτάω πίσω μου και βλέπω πλήθη κόσμου να ακολουθούν.

Ο Κόσμος καταφτάνει από πατησίων προς μουσείο κατά εκατοντάδες ή και χιλιάδες.

«ΡΕ,ΕΡΧΕΤΑΙ ΛΑΟΘΑΛΑΣΣΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!«

Τώρα πια μέσα μου είμαι σίγουρος.

Αυτή η μέρα δεν θα είναι σαν τις άλλες.

Μια ανακουφίση και μια ανανεωμένη αποφασιστικότητα με κατακλύζουν.

Λογιών-λογιών πανό γεμίζουν τους δρόμους.

Από τα πανό όλων των επαγγελματικών ειδικοτήτων και όλων των ομάδων της αριστεράς και της αναρχίας μέχρι αυτοσχέδια πλακάτ που στοχοποιούν τα χουντόΜΜΕ.

Η ατμόσφαιρα γιορταστική αλλά και κάπως σοβαρή.

Ένιωθες ότι πολλοί ήταν επιτέλους χαρούμενοι και αισιοδοξοι.

«επιτέλους, γύρισε ο κόσμος πίσω

Δεν ήταν ότι ξαφνικά ο κόσμος παράτησε την ηττοπαθή αυτοσυγκράτηση του και ήταν έτοιμος να εξεγερθεί ξανά αλλά περισσότερο ότι μέσα του ξεπάγωσε, ότι τα φτερά της αισιοδοξίας του αναστηθηκαν, ότι σήμερα θα αλλάξει σελίδα και θα ανοίξει μια νέα χωρίς την απάθεια, την ματαιότητα και την απαισιοδοξία της προηγούμενης.

Και κυρίως ένιωθες ότι σήμερα τελειώνει οριστικά και αμετάκλητα η αρνητική και δηλητηριώδης επιρροή της 5 Μάη.

Μπροστά από το μουσείο συναντάω τον φρεσκοαπολυμένο από το 902 αδερφό μου μαζί με έναν συνάδερφο του επίσης φρεσκοαπολυμένο από κει.

Μάλιστα για αυτόν ήταν μόλις η πρωτη του διαδήλωση.

Όπως μου είπε «ως τώρα όλο δούλευα και δεν είχα κατέβει ποτέ μου.Τώρα που είμαι άνεργος έχω όλο τον χρόνο και την διάθεση!»

Συζητάγαμε όχι χωρίς κάποια χαιρεκακία για το φιάσκο του ΠΑΜΕ  να μην έχει σήμερα  καθόλου κόσμο σε σχέση με τους υπόλοιπους.

«καλά να πάθει όταν λειτουργεί σαν απεργοσπάστης στους εργαζόμενους των επιχειρησεων του ΚΚΕ»

Μαζί μας ήταν και άλλοι φίλοι και αποφασίσαμε να πορευτούμε  όλοι μαζί με τα μπλόκα της ΑΚ

(παρά τις αντιρρήσεις μου.Μαζί τους είχα πορευτεί και στις 5 Μάη και είχα φρίξει με την ανακοινωση τους για τα γεγονότα:»διαδηλωτές δολοφόνησαν εργαζόμενους!«)

Δυστυχώς οι αντιρρήσεις μου δικαιώθηκαν.

Το μπλόκ τους παρότι μαζικό δεν απείχε πολύ από ένα τυπικό μπλόκο της αριστεράς.

Φοβισμένο και μαζεμένο απέναντι στους μπάτσους χωρίς καθόλου συγκρουσιακή διάθεση, σώθηκε  μόνο από τα συνθήματα που φωνάζονταν με πάθος.

Όταν είμασταν στην μέση της Σταδίου ακούγαμε τα κρότους λάμψεις που έρχονταν από το συνταγμα και σαν από μακρινό κύμα μας ερχόταν  όλος ο χαμός που γινόταν εκεί.

Περίμενα ότι όταν θα φτάναμε στο σύνταγμα θα κλιμακωνόταν αυτός ο  χαμός και οι συγκρούσεις θα γενικεύονταν σε όλη την πλατεία συντάγματος.

Αντίκρυσα κάτι διαφορετικό.

Τον δρόμο που οδηγεί προς υπουργείο παιδείας να είναι ερμητικά κλειστός από μπάτσους και την πλατεία συντάγματος γεμάτη πάλι από δαύτους.

«Μα που πήγε ο κόσμος που είχε περικυκλώσει το σύνταγμα;»

«Έτσι και τόσο  γρήγορα θα χαθεί ο χώρος του συντάγματος για τους διαδηλωτές;»

Το μπλόκο της ΑΚ δεν έκανε καμιά προσπάθεια να σπάσει τον αστυνομικό κλειό που είχε φράξει την πρόσβαση προς σύνταγμα και κατευθύνθηκε προς τον μόνο ανοιχτό δρόμο που οδηγούσε απευθείας στην πανεπιστημίου.

Εκεί η εικόνα ήταν διαφορετική.

Συγκρούσεις παντού και οδοφράγματα.

Και ξαφνικά μια ανατριχιαστική εικόνα:

Μπουλούκια ασφαλιτών πίσω από ματατζήδες  να βρίζουν τους διαδηλωτές χυδαία, κάνοντας κωλοδάκτυλα.

Ούτε με αυτούς όμως ασχοληθηκε το μπλόκο της ΑΚ και συνέχισε να διαδηλώνει χωρίς συγκρούσεις περνώντας ανάμεσα από τους εξεγερμένους διαδηλωτές.

Έτσι πέρασε και τα προπυλαία και συνέχισε να πηγαίνει με σχετικά ταχύ ρυθμό προς την πατησίων.

Τότε ήταν που το εγκαταλείψαμε ως μπλοκ γιατί απλά δεν θέλαμε μια τέτοια μέρα να φύγουμε από την διαδήλωση τόσο γρήγορα.(αργότερα μάθαμε ότι η ΑΚ συγκρούστηκε μαζί με άλλο κόσμο για να καταληφθεί το κτίριο της χουντοΓΣΕΕ.Δεν φρόντισαν να μας ενημερώσουν για κάτι τέτοιο, ούτε μπορούσαμε εμείς να το φανταστούμε.Αν το ξέραμε θα μέναμε μαζί τους…)

Κοντοσταθήκαμε και βλέπαμε τον κόσμο που συνέχισε να περνάει την πανεπιστημίου.

Πλήθη ατελείωτα.

Έβλεπες να γίνεται κάτι πρωτόγνωρο.

Αριστερά και δεξιά της πανεπιστημίου, κόσμος να συγκρούεται με γενναιότητα και αποφασιστικότητα και ανάμεσα τους να περνάνε κατά χιλιάδες οι διαδηλωτές χωρίς ούτε ένας να κατηγορεί για βία τους εξεγερμένους αλλά συνεχίζοντας να βρίζουν τους μπάτσους.

Κάποιοι (σχετικά λίγοι) παράταγαν τα μπλόκα τους και πηγαίναν με τους εξεγερμένους.

Περισσότερο όμως έβλεπες γιατί οι διαδηλωτές δεν ενίσχυαν τους εξεγερμένους.

Όχι από φόβο ή έλλειψη αποφασιστικότητας αλλά γιατί απλά ήταν άοπλοι και δεν ανέμεναν τέτοιας έντασης συγκρούσεις.

«Να κοίτα!αυτοί έχουν κράνη και μάσκες!έτσι πρέπει και μεις την άλλη φορά» ήταν μια φράση που σε διαφορες εκδοχές της ακουγόταν από πάρα πολλούς άοπλους και ειρηνικούς διαδηλωτές.

Το σίγουρο είναι λοιπόν ότι οι εξεγερμένοι μακριά απ’το να αντιμετωπιζονται εχθρικά από τους άλλους διαδηλωτές, απολαμβαναν την αμέριστη συμπαράσταση τους.

Ο αέρας γεμάτος χημικά, το κρύο μεγαλώνει.

Πολλοί αποχωρούν προς τα μετρό  γιατί δεν αντέχουν το συνεχιζόμενο και εντεινόμενο όργιο καταστολής.

Είναι υπερβολικά άοπλοι για να αντιμετωπισουν μια τέτοια αδίστακτη αστυνομική χούντα.

Φεύγουν όμως όχι ηττημένοι, όχι με το κεφάλι κάτω όπως έφευγαν στις 5 Μάη, αλλά με έναν αέρα υπεροχής και μια αίσθηση νίκης.Θα έχουν πολλά να διηγηθούν σε αυτούς που δεν ήρθαν, πολλά να σκεφτούν για το πώς θα κατέβουν την επόμενη φορά.

Στην πλειοψηφία τους είναι άνθρωποι νέοι και ζωντανοί. Ο ανθός της κοινωνίας μας.

Ο κόσμος που δεν αποχωρεί κατευθύνεται προς πολυτεχνείο.

Κάποιοι μένουν στην διασταύρωση πανεπιστημίου και πατησίων.

Ανάμεσα τους και μεις.

Δεν θα αφήσουμε τέτοια μέρα να ανοίξει τόσο γρήγορα η κυκλοφορία και άλλωστε υπάρχουν ακόμη κάποιοι που έρχονται καθυστερημένα στην ομόνοια και πρέπει να βρουν κόσμο να τους περιμένει.

Μαζεύεται ένα πληθος που με την ώρα αντί να λιγοστέψει μεγαλώνει  και το οποίο αν και όχι συγκρουσιακό είναι πάντως αποφασισμένο και αντιμπατσικό.

Άνθρωποι μεγάλης και μικρής ηλικίας, όλοι με αναπτερωμένο το ηθικό και την αίσθηση ότι σήμερα ζούμε μια Ιστορική μέρα.

Από μακριά βλέπουμε τον χαμό που γίνεται στο πολυτεχνείο και το νέφος των χημικών να έχει καλύψει τα πάντα και χαιρόμαστε που απασχολούμε κάποιες διμοιρίες ΜΑΤ που τις είχαν στείλει  να στέκονται κοντά μας και δεν μπορούν να πάνε προς τα κει.

Ξαφνικά εμφανίζεται στην άδεια πανεπιστημίου ένα κόκκινο αμάξι που έμοιαζε σε στυλ με αυτό που είχε καεί στην αρχή της εξέγερσης της 8 Δεκέμβρη του 8.Ένα αμάξι που έμοιαζε με μικρό πυροσβεστικό.

Από μέσα του, άτομα τραβούν φωτογραφίες!»ΡΕ ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΕΚΕΙ ΑΛΗΤΗ?«

Αμέσως επιταχύνει και πέφτει προς τα πάνω μας. Τελευταία στιγμή το αποφεύγουμε ξυστά και αυτό στρίβει προς Σταδίου.

Οι διμοιρίες κοιτάνε ατάραχα και έτοιμες να επέμβουν για να μας λιώσουν.

«ΡΕ ΤΙ ΧΟΥΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ!ΕΒΓΑΛΑΝ ΜΠΟΥΛΟΥΚΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΤΕΣ ΕΞΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΑΜΑΞΙΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΤΗΣΟΥΝ;»

Η ένταση μεγαλώνει.

Κάποιοι πάνε προς πολυτεχνείο.

Από πίσω μας εμφανίζεται από το πουθενά ένα μπλοκ (αν θυμάμααι καλά εργαζομένων στα φροντιστήρια) και βρισκόμαστε με μεγαλύτερη κάλυψη.

3-4 φορές αποπειράθηκε να ανοίξει η τροχαία την κυκλοφορία  και όλες απέτυχαν μπροστά στις ομάδες αυτόνομων διαδηλωτών που κράταγαν τον δρόμο κλειστό.

‘Εχω αρχισει να κατουριέμαι αφόρητα(και όλα είναι κλειστά και που να κατουρήσεις μέσα στα χημικά τους; )και να με βαράει η αϋπνία.

Οι άλλοι θέλουν να φύγουν.

Η ώρα είναι γύρω στις 4 και τετάρτο.

Με λύπη μου πρέπει να φύγω.

Έιναι όμως μια λύπη παροδική και επιφανειακή.

Μέσα μου κυριαρχεί η χαρά και μια υποψία θριάμβου.

Όταν αργότερα στο ίντερνετ είδα τις λεπτομέρεις και την συνολική εικόνα της μέρας, αυτή η υποψία μετατράπηκε σε βεβαιότητα.

Σήμερα γυρίσαμε σελίδα.

ΤΕΛΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΑΦΗΓΗΣΗΣ.

ΑΡΧΗ ΑΝΑΛΥΣΗΣ

Τελικά τι ήταν η 15 του Δεκέμβρη και γιατί αυτή η μέρα φέρνει τόση αισιοδοξία, τέτοια ανάταση, τόση ξαναγεννημένη ορμή;

Καταρχήν ήταν μια μέρα που γκρέμισε πολλούς αρνητικούς μύθους και έκανε ακόμη και τους αθεράπευτα ηττοπαθείς να σκεφτούν αλλιώς.

ΜΥΘΟΣ ΝΟ1 «ΔΕΝ ΞΑΝΑΚΑΤΕΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ»

Ο μύθος καλλιεργήθηκε από τα καναλια που χαίρονταν με την γενική απραξία αλλά στηρίχτηκε και από λιγόψυχες πολιτικές ομάδες που είχαν κυριευτεί από την γενική απογοήτευση.

Οι αριθμοί των διαδηλωτών ποικιλουν (κάποιοι έγραψαν ότι είχε πολύ περισσότερο κόσμο από την 5 Μάη και κάποιοι κατέβασαν τον αριθμό στους 65.000) αλλά το σίγουρο είναι ότι εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου κατέβηκαν μόνο στην αθήνα.

Έχω γράψει και αλλού ότι πρέπει να υπολογιζουμε τον αριθμό των διαδηλωτών όχι στατικά αλλά ως ροή όπου κάθε στιγμή άνθρωποι φεύγουν και έρχονται και να χρησιμοποιουμε τα μαθηματικά εργαλεία των παραγώγων και ολοκληρωμάτων για να υπολογίσουμε το συνολικό μέγεθος τους.

Η διαδήλωση ήταν απλωμένη σε τεράστια έκταση καλύπτοντας και πατησίων και σταδίου και τρίτη σεπτεμβρίου και το σύνταγμα.

Ακόμη και στο τελος της συνέχιζαν να έρχονται νέοι άνθρωποι.

Όμως υπάρχει κάτι περισσότερο.

Αυτός ο τεράστιος αριθμός διαδηλώτων κατέβηκε μέσα στο κρύο, και ενώ μόλις την προηγούμενη μέρα είχε ψηφιστεί νομοσχέδιο(και άρα το κατέβασμα παρουσιαζόταν άσκοπο) και ενώ είναι γνωστή η τρομερή χουντοκαταστολή που δεν διστάζει πουθενά για να εκφραστεί και ενώ το ΚΚΕ είχε σαμποτάρει την συμμετοχή σε αυτήν(η παπαρήγα σε συνέντευξη της παραμονή στον χατζηνικολάου δεν είχε κουβέντα να πει για τις 15…)

Κι όμως!Ούτε το πρόωρο χειμωνιάτικο κρύο, ούτε η ψήφιση του νομοσχεδίου ούτε το σαμποτάζ από το ΚΚΕ ματαίωσαν  την τρομερή συμμετοχή.

Ο μύθος συντρίφτηκε με τον πιο αναπάντεχο τρόπο στις πιο δύσκολες συνθήκες.

ΜΥΘΟΣ ΝΟ2:»ΟΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΣΚΟΠΕΣ, ΤΥΦΛΕΣ, ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ»

Σύνθετος μύθος που βρέθηκε στις δόξες του μετά την 5 ΜΑΗ αλλά που στις 15 ΔΕΚΕΜΒΡΗ δέχτηκε το μεγαλύτερο πλήγμα του.

Οι συγκρούσεις ήταν με σκοπό, στοχευμένες, μεγέθυναν το μήνυμα της διαδήλωσης αντί να το αποπροσανατολίσουν και τελικά λειτούργησαν προς ώφελος μας με τον πιο ξεκάθαρο και κατηγορηματικό τρόπο.

Έδειξαν ότι η πιο οργανωμένη και βίαιη αστυνομία της Ευρώπης δεν είναι το αήττητο φόβητρο και ότι όταν έχει να αντιμετωπίσει αποφασισμένους και εξεγερμένους ανθρώπους τότε τα χάνει και ρεζιλεύεται διεθνώς.

Έδειξαν ότι αυτοί που χαρακτηρίζονταν προήγουμενα τρελομπάχαλοι και είχαν χρεωθεί άδικα και συκοφαντικά το έγκλημα στην μαρφίν είναι περισσότερο ώριμοι και συνετοί από όσο τους φανταζόταν ο κόσμος και ήταν αποφασισμένοι να αποδείξουν σε όλους τι πραγματικά είναι:

Μαχητές της Ελευθερίας και όχι εγκληματίες που καίνε εγκλωβισμένους από τα αφεντικά τους.

Οι μολότωφ έπεφταν εκεί που έπρεπε να πεσουν και όχι σε άσχετους στόχους.

Τα κτίρια δεν πειράχτηκαν (ίσως όχι μόνο για να μην ριψοκινδυνευτεί νέα ιστοριία μαρφίν αλλά και γιατί είμαστε σε μια εποχή που τα καμμένα κτίρια δεν έχουν κανένα συμβολισμό.Τα θέλουμε δικά μας, για τον κόσμο και τις ανάγκες του.Απαλλοτριώσεις και όχι καταστροφές.Αρκετά κτίρια καταστρέφει από μόνος του ο καπιταλισμός  μέσα στην κρίση του.)

Στόχος ήταν οι ρόμποκοπ μπάτσοι και τα οχήματα τους.

Αυτοί οι μπάτσοι που προηγούμενα σάπιζαν στο ξύλο 13χρονους και φώναζαν «ΧΟΥΝΤΑ-ΧΟΥΝΤΑ» όταν βαράγαν τον κόσμο στην κερατέα.

Αυτοί που την ίδια μέρα ψέκαζαν με χημικά γέρους ανθρώπους και όρμαγαν με τις μηχανές τους να πατήσουν κόσμο.

Οι «τρελομπάχαλοι» λοιπόν έδειξαν ότι είναι παλικάρια και αποφασισμένοι να τα βάλουν με την αστυνομική χούντα  όταν οι περισσότεροι δεν ένιωθαν ακόμη έτοιμοι για να το κάνουν.

Και το έκαναν με τέτοιο άψογο και στοχευμένο τρόπο ώστε να εμπνεύσουν πολλούς που δεν είναι στις τάξεις τους να ακολουθήσουν τον δρόμο τους.

Ήταν αυτοί που έκαναν όλο τον πλανήτη να παραμιλά και να θαυμάζει τους «Ελληνες που ξέρουν πώς να εξεγείρονται«

(τι ειρωνεία!οι περισσότεροι συγκρουσιακοί έχουν αποποιηθεί τον ζουρλαμανδύα της εθνικότητας και αυτοπροσδιορίζονται ως πολίτες του κόσμου ή απάτριδες…αλλά για τον υπολοιπο κόσμο θα είναι Έλληνες όπως λχ εμείς εδώ θα λέγαμε Γάλλους αυτούς που στην Γαλλία συγκρούονται ανάλογα…)

ΟΙ εξεγερμένοι που έδειξαν στους άλλους τον δρόμο.

Οι πυροσβεστήρες που κατέβασαν και τους χρησιμοποίησαν για να αναχαιτίζουν τις αστυνομικές επιδρομές είχαν έναν τρομερό συμβολισμό.

Ήταν σαν να έλεγαν:»τούτη την φορά αν μείνει κόσμος να καίγεται εγκλωβισμένος και το κράτος τον αφήσει να καεί θα είμαστε εμείς αυτοί που θα σβήσουμε την φωτιά»

Δεν ήμουν στις γραμμές τους αλλά τους υποστηρίζω με πάθος.

Στις 5 Μάη τσακωνόμουν με πολλούς από τον αναρχικό χώρο για το αν αυτοί που έκαναν το έγκλημα ήταν παρακρατικοί.

Σήμερα θα τσακωθώ με όσους τολμήσουν να χαρακτηρίσουν τους εξεγερμένους της 15 Δεκέμβρη σαν πληρωμένους ασφαλίτες.

Τολμούν κάποιοι να ισχυρίζονται αυτήν την αηδία και ενώ η σύγκρουση δεν μπορούσε να είναι  πιο στοχευμένη  και ενώ κανένα κτίριο δεν πειράχτηκε και ενώ οι περισσότεροι άοπλοι διαδηλωτές έβλεπαν φιλικά και με κατανόηση την δράση τους και ενώ οι πραγματικοί ασφαλίτες ήταν σε ομάδες ταμπουρωμένοι πίσω από τα ΜΑΤ και απειλούσαν τον κόσμο.

Το ψέμμα είναι τόσο μεγάλο ώστε όποιος σήμερα τολμά να βαφτίζει τους εξεγερμένους ως παρακρατικούς να είναι ο ίδιος ύποπτος για διασπορά παρακρατικής προπαγάνδας.

Το παρακράτος ξέρει ότι όχι μόνο οι εξεγερμένοι που πέταγαν με τρομερό σημάδι τις μολοτωφ τους—- ως το σημείο να εξακοντίζονται τα κράνη των μπάτσων όπως εξακοντίζονταν τα κράνη των ρωμαίων από τους γαλάτες—- δεν είναι σάρκα του αλλά είναι και οι χειρότεροι εχθροί του.

Έχει όλο το συμφέρον να τους συκοφαντήσει χυδαία αλλά ξέρει ότι σήμερα αυτή η συκοφαντία γίνεται πιστευτή μόνο στους πιο δειλούς και αφελείς.

ΜΥΘΟΣ ΝΟ3 ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΙΠΟΤΕ, Ο,ΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ, ΟΣΟΙ ΚΑΙ ΑΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΤΟΥΝ  ΤΟ ΑΥΤΙ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΙΔΡΩΝΕΙ.ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΓΓΙΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ.

Πολλά για αυτόν τον μύθο, την κατάρρευση του και ειδικά το σκέλος του που αφορά αν μπορούμε να τους αγγίξουμε έχει να διηγηθεί ο τέως-υπουργός Χατζιδάκης.

Αυτός γεύτηκηκε ένα μικρό δείγμα από την λαϊκή οργή και στάθηκε τυχερός που δεν είναι σήμερα πολιτικός που ψήφισε για το ΔΝΤ.

Η μεταχείριση που του επιφυλάχτηκε από τους απλούς λαϊκούς ανθρώπους ήταν ανθρωπιστική σε σχέση με αυτή που θα δέχονταν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ή του ΛΑ.Ο.Σ

Αυτό το ξέρουν βέβαια αυτοί οι χουντοβουλευτάδες και δεν είναι τόσο απρόσεκτοι και αφελείς όσο ήταν ο Χατζιδάκης.

Μετά τις 15 Δεκέμβρη, το αυτί τους έχει ιδρώσει για τα καλά και τα όνειρα τους διακόπτονται από φρικτούς εφιάλτες λυντσαρίσματος.

Έχουν χεστεί πάνω τους ειδικά όταν σκέφτονται ότι καμιά αστυνομία του κόσμου (ούτε η πιο μαζική και χουντική όπως είναι η ελληνική) δεν θα μπορέσει να τους σώσει.

Περισσότερο τρέμουν όταν αντιλαμβάνονται την γενική αποδοχή που είχε το ξύλο στον Χατζιδάκηστον ευρύτερο κόσμο  και πόσο αυτό άνοιξε την όρεξη του κόσμου για να έρθει η σειρά τους.

Τον τρόμο τους μοιράζονται και οι μεγαλοδημοσιογράφοι που στηρίζουν το ΔΝΤ. Η ώρα και για αυτούς έρχεται.Ειδικότερα φοβούνται αυτό: http://wp.me/pPn6Y-1eZ

Ακόμη και οι μεγαλοαστοί που βρίσκονται στους γυάλινους πύργους τους προφυλαγμένοι από ιδιωτικούς στρατούς και το κράτος ένιωσαν μια υποψία ανησυχίας.

Για πόσο η οργή θα κατευθύνεται στις μαριονέτες τους και θα αφήνει αλώβητρους τους ίδιους;

Γενικότερα το χουντοκαθεστώς έχει περάσει σε θεση άμυνας μετά τις 15.

Αναγγέλει μεγάλες μειώσεις τιμών σε είδη επιβίωσης με την ελπίδα να εκτονώσει όσο μπορεί την δυσαρέσκεια.

Είναι όμως  αργά.Too little, too late.

Μυθος ΝΟ4: Η ΚΑΤΑΡΑ ΤΗΣ ΜΑΡΦΙΝ ΘΑ ΜΑΣ ΚΥΝΗΓΑ ΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ.ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΙΣ ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΟΛΟΤΩΦ.Ο ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ ΠΕΘΑΝΕ.

Ειδική παραλλαγή του μύθου Νο2.

Τελικά η κατάρα της μαρφίν μας κυνήγησε μόνο για κάποιους μήνες και δεν πρόλαβε να κλείσει ούτε χρόνο.

Τώρα το ίδιο το γεγονός της Μαρφίν φαίνεται διαφορετικό και παίρνει τις σωστές διαστάσεις του.

Ένα σκοτεινό περιστατικό στο οποίο έδρασαν αδιευκρίνιστοι φυσικοί αυτουργοί και μπόρεσε να ολοκληρωθεί με την συνέργεια κράτους και εργοδοσίας και το οποίο χρησιμοποιηθηκε κυνικά από χουντοΜΜΕ και κυβέρνηση για να σπιλώσουν διαδηλωτές και εξεγερμένους που προσπαθούσαν να αποτρέψουν την επερχόμενη χούντα ΔΝΤ.

Ένα καθεστώς που κατάφερε να κρύψει τις δικές του ευθύνες για το έγκλημα και να συγκαλύψει τις εργοδοτικές ευθύνες εφαρμόζοντας την ναζιστική λογική της συλλογικής ευθύνης σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Είτε πρόκειται για παρακρατικούς είτε για άσχετους διαδηλωτές –που κινηθηκαν ανάποδα από την φορά της διαδήλωσης για να κάψουν κόσμο την στιγμή που  όλοι πήγαιναν να συγκρουστούν στο σύνταγμα–, είτε ως υποπεριπτωση ήξεραν ότι έχει κοσμο μέσα και εγκληματικά αδιαφόρησαν είτε δεν ήξεραν, η ουσία παραμένει μία:

Αυτό το έγκλημα δεν μπορούσε να αφορά τους εκατοντάδες χιλιάδες που διαδήλωσαν και εξεγέρθηκαν τότε και που αν ήξεραν ότι θα καεί κόσμος θα έτρεχαν να τον σώσουν.

Ας δούμε την αλήθεια κατάματα για την 5 Μάη.

ΟΙ διαδηλωτές έσωσαν κόσμο και δεν τον έκαψαν.Αν είχαμε 4 νεκρούς και όχι 20 (όπως είχε προαναγγείλει το κανάλι των αφεντικών Bloomberg)αυτό ήταν χάρη στην παρέμβαση των διαδηλωτών.

Η ρετσινιά του δολοφόνου και του συνένοχου που κολλήθηκε αδιάκριτα από τους μεγαλοδημοσιογράφους σε διαδηλωτές ήταν ό,τι πιο πρόστυχο έχει συμβεί στην ελληνική ιστορία.

Η μεθοδευμένη επιχείρηση ενοχοποίησης τόσου κόσμου βρήκε δυστυχώς τότε συμμάχους της σε όλο το φάσμα του πολιτικού κόσμου συμπεριλαμβανομένου και του αναρχικού.(απόδειξη ότι η πολιτική πανούκλα δεν γνωρίζει ιδεολογίες…)

Το λεγόμενο σύνδρομο της μαρφίν μπόρεσε να φυτευτεί στον κόσμο χάρη στην συνέργεια ομάδων όπως η ΑΚ και η συσπείρωση.

Αυτοί έκαναν ζημιά δυσανάλογη της επιρροής τους καθώς ήταν τα δικά τους κείμενα που χρησιμοποίησαν φασίστες και εμπαθείς βολεψάκηδες για να ενοχοποιήσουν τον αναρχικό κόσμο για το έγκλημα.

Αυτοί προχώρησαν σε μια ιδιότυπη Βάρκιζα με το καθεστώς χρεώνοντας το έγκλημα σε εξεγερμένους και απαιτώντας(!) να μην ενοχοποιησουμε αφεντικά και κράτος παραμονή της νέας χούντας τους.

Δεν θα γράψω άλλα για αυτό.

Έχω ήδη γράψει μεγάλα κείμενα για την ιστορία της 5 Μάη και της μαρφίν  και όταν όλα ήταν στην βράση τους.Ενδεικτικά παραθέτω αυτά:

http://wp.me/pPn6Y-NM , http://wp.me/pPn6Y-Q6 , http://wp.me/pPn6Y-ZD

Ξαναδιαβαζοντας τα κι όσο κι αν κάποιες σειρές σήμερα θα τις άλλαζα βλέπω ότι όχι μόνο αντέξαν στον χρόνο αλλα κι ότι σήμερα ειναι περισσότερο επικαιρα από την  την εποχή που γράφτηκαν.

Η 15 Δεκέμβρη πήρε όσο μπορούσε να πάρει εκδίκηση και για αυτούς τους νεκρούς.

Το αίμα τους χρησιμοποιηθηκε για να περάσει όλη χώρα στον γύψο, για να περάσουν χωρίς αντίσταση τα πολλαπλά εγκλήματα  τους.

Στο εξής αυτό δεν είναι δυνατό.

Στο εξής αυτό το έγκλημα στρέφεται σωστά ενάντια στους αυτουργούς του.

Στο κράτος και τους τραπεζίτες.

Ο ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ πήρε την εκδίκηση του απέναντι σε αυτούς που αναδρομικά ήθελαν να τον βγάλουν δολοφονικό.(με το αμίμητο:τυχαία δεν είχαμε τότε νεκρούς)

Και την πήρε όταν έπρεπε.Στην  καρδιά ενός άλλου Δεκέμβρη.

ΟΙ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΜΕΡΑΣ.

Κάθε μεγάλο ιστορικό γεγονός μέσα από τις φωτογραφίες του, βγάζει τους συμβολισμούς του.

Και όσο πιο μεγάλο το γεγονός τόσο μεγαλύτεροι και βαθύτεροι οι συμβολισμοί του.

Δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς για τις 15 Δεκέμβρη. Οι φωτογραφίες της βγάζουν τρομερά μηνύματα που οδηγούν στο μέλλον.

Ας δούμε κάποια από αυτά.

Η κλούβα στις φλόγες.Οι μολότωφ έπεσαν εκεί που έπρεπε να πέσουν.Ποτέ άλλοτε στην Ελλάδα δεν υπήρξε τόσο στοχευμένη και συνειδητή σύγκρουση.Οι μολοτωφ δεν έπεσαν για το "ξεκάβλωμα" αλλά γιατί έχουμε πόλεμο με αυτό το καθεστώς.Μακάρι και στις επόμενες συγκρούσεις να τηρηθεί αυτή η σοβαρότητα από τους εξεγερμένους.

Όλα εδώ πληρώνονται!Τυχερός ο Χατζιδάκης που δεν είναι βουλευτής του χουντόΠΑΣΟΚ ή του ΛΑ.Ο.Σ.Τότε δεν θα τον έσωζε τίποτε.

Η ομπρέλλα σαν όπλο απέναντι στα καθάρματα του ΔΙΑΣ.Αν η νέα της χρήση γενικευτεί τότε δεν είναι απίθανο το χουντοκαθεστώς να καταθέσει ομπρελλονόμο που να απαγορεύει την χρήση ομπρέλλας σε διαδηλώσεις.Δίδαγμα:αν θέλεις να πολεμήσεις τότε όλα μπορούν να γίνουν όπλα.

Όχι!Δεν εξεγέρθηκαν μόνο οι αναρχικοί!Ακόμη και απλός κόσμος αψήφησε την αστυνομική τρομοκρατία και αναμετρήθηκε σώμα με σώμα με τους μπάτσους της.

Ένα ατελείωτο ποτάμι κόσμου.Χωρίς μαζικότητα δεν γίνεται τίποτα.Ακόμη και η ζηλευτή και γενναία εξεγερσιακότητα των λίγων δεν θα μπορούσε να εκφραστεί αν δεν είχε σημείο στήριξης από την μαζικότητα.

Αυτήν την φορά οι μολότωφ έπεσαν στοχευμένα σε σιδηρόφρακτες αστυνομικές δυνάμεις.Τα κτίρια δεν αγγίχτηκαν.

Διαδηλωτής κυνηγά ΜΑΤατζή.Οι ρόλοι αντιστράφηκαν, δείγμα της ανεβασμένης αυτοπεποιθησης και εξεγερσιακότητας του κόσμου.Εικόνα από το μέλλον.Προειδοποιηση προς τους μπάτσους:την επόμενη φορά μην κατέβετε, δεν θα γλιτώσετε από την λαϊκή οργή.Είστε στο πιο ανασφαλές επάγγελμα.Αφήστε τα αφεντικά σας χωρίς μαντρόσκυλα...

Ο πυροσβεστήρας σε χρήση από διαδηλωτή.Από όλο τον κόσμο αυτό χαρακτηρίστηκε έξυπνο και αποτελεσματικό.Κι αν το κράτος ή άλλοι ήθελαν πάλι να κάψουν κόσμο εδώ έχουμε πυροσβεστήρα για να την σβήσουμε.

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ;

Το ερώτημα ανακύπτει παντού.

Η απεργία ήταν τρομερά επιτυχημένη, ο κόσμος κατεβηκε κάτω σε τρομερούς αριθμούς, οι συγκρούσεις ήταν άψογες και σωστές, το ηθικό άλλαξε, η αισιοδοξία γύρισε, η εξουσία είναι τρομοκρατημένη.

Αλλά ποια θα είναι η συνέχεια;

Απομένουν λιγότερο από δύο βδομάδες για να φύγει το 2010.

Το 2011 αχνοφέγγει.

Ο στόχος είναι τοποθετημένος όσο ψηλότερα γίνεται.

Να αντικαταστήσουμε το εγκληματικό σύστημα του χρήματος και των τραπεζιτών με ένα αλλο που να βασίζεται στην ανθωπινη, συνεργασία,αλληλεγγύη, ελευθερία.

Όπως γράφτηκε:»Τα δεδομένα άλλαξαν.Η 15 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ήταν καμπή θετική όπως η 5 ΜΑΗ ήταν για άλλους λόγους καμπή αρνητική. Έφοδο στον ουρανό και αλλαγή της σκλαβωμένης,μίζερης, δειλής, αυτοκαταστροφικής και ανταγωνιστικής φύσης μας προς μια που είναι ελεύθερη,ηδονική, γενναία,αλληλέγγυη και συνεργατική. ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΔΕΙΞΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΙ«

Πόσο είμαστε έτοιμοι για αυτό;

Πόσο υπάρχουν αποφασισμένες υπάρξεις για να το υλοποιήσουν;

Κάθε ιστορικό έργο κινητοποιεί τα αντίστοιχα στελέχη του.

Κι αν το βρώμικο έργο της υποδούλωσης, της ανισότητας και της εκμετάλλευσης θέλει μικρόψυχα, σαδιστικά, ανταγωνιστικά και κακιασμένα ανθρωπάκια, το ιστορικό έργο της κοινωνικής απελευθέρωσης θέλει αντίστοιχα γενναίους, μεγαλόψυχους, συνεργάσιμους και έξυπνους ανθρώπους.

Υπάρχουν αυτοί;

Ίσως η πιο ελπιδοφόρα όψη της 15 Δεκέμβρη ήταν ακριβώς ότι τότε εμφανίστηκαν  ζωντανοί άνθρωποι υποψήφιοι να αναλάβουν ένα τέτοιο τεράστιο έργο.

Θα χρειαστούν αλλεπάλληλες εξεγέρσεις ακόμη και εξεγέρσεις μέσα στις εξεγέρσεις, έκρηξη αυτοοργανωμένων εγχειρημάτων, αμέτρητες προσωπικές υπερβάσεις και τρομερές συλλογικές και ατομικές προσπάθειες ώστε να φύγουμε οριστικά από αυτόν τον κόσμο που δίνει στα άψυχα αντικείμενα τα δικαιώματα των έμψυχων και υποβιβάζει τα έμψυχα σε κλίμακα χειρότερη από τα άψυχα του.Τον κόσμο του χρήματος, της εξουσίας, του παραγοντισμού και της ιεραρχίας, της μοχθηρίας και της γενικευμένης ανημπόριας και κοινωνικής ανευθυνότητας.

Το ζήτημα επιστρέφει πάλι στο  θέμα της ανθρώπινης φύσης και στο τι μπορεί ή δεν μπορεί να κάνει αυτή.

Και κει μας περιμένει πολύτιμο και αναντικατάστατο το έργο του Βίλχελμ Ράιχ αυτού του πολυπαρεξηγημένου επαναστάτη επιστήμονα που τόλμησε μπροστά από την εποχή του να θέσει ερωτήματα και να  δώσει απαντήσεις για τα ζητήματα της ανθρώπινης φύσης από ριζοσπαστική απελευθερωτική σκοπιά.

Φυσικά ή έκθεση του θέματος απαιτεί ξεχωριστό άρθρο και ήδη αυτό είναι τεράστιο και δαιδαλώδες.

Αρκεί εδώ να γράψουμε ότι αν δεν ξεμπλοκαριστεί η φυσική ενέργεια που ρέει μέσα μας, αν ξεμπλοκάροντας την δεν την κατευθύνουμε στα δευτερογενή σαδιστικά, αρπακτικά και εγκληματικά στρώματα μας που δημιουργηθηκαν ακριβώς γιατί αρχικά μπλοκαρίστηκε η φυσική ενέργεια μας, αν δεν κηρύξουμε πόλεμο στον μπάτσο, φασίστα, ασφαλίτη και εξουσιαστή που κρύβουμε μέσα μας, αν δεν ξεριζώσουμε την μικρότητα, την ανταγωνιστικότητα και την τάση μας να τερπόμαστε από τα τα ασήμαντα και να αποφεύγουμε τα ουσιώδη, τότε δεν μπορέσουμε να αναλαβουμε για πολύ καιρό ιστορικές ευθύνες ούτε να φερουμε κοινωνικές αλλαγές που να είναι μόνιμα υπέρ του ανθρώπου.

Για να το θέσω αλλιώς:λίγα πράγματα μπορούν να γίνουν από μπλοκαρισμένους ανθρώπους που δεν μπορούν να αναπνέουν βαθιά και ανεμπόδιστα και δεν έχουν μάθει να απολαμβάνουν την Ζωή ως το μεδούλι της.

Όσο τα παιδιά μας μεγαλώνουν σε περιορισμούς και άγχη, σε μίση ή νευρωτικές αγάπες που βάζουν όρους και όχι σε φυσικές αγάπες που τα εμπιστεύονται ακόμη και στα λάθη και τις αναζητήσεις τους τόσο ο κόσμος θα είναι γεμάτος με τυφλά μίση, με άγονες εκτονώσεις και με δουλοπρέπειες σε παράλογες εξουσίες.

Τα σημερινά παιδια ευτυχώς έφαγαν λιγότερο ξύλο και ταπεινώσεις από τα παλιότερα και δείχνουν πιο έτοιμα να απαιτήσουν τα ουσιώδη και πολύ πιο αποφασισμένα να μην κλειστούν σε κομματικά μαντριά .

Σε αυτά και στα παιδιά τους ανήκει αυτός ο κόσμος και μεις οι μεγαλύτεροι προσπαθούμε μόνο να ανοίγουμε δρόμους και να στεκόμαστε δίπλα τους.

Η 15 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ήταν μια μέρα της νεολαίας.

Η 15 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ήταν μια μέρα για όλο τον πλανήτη

Η 15ΔΕΚΕΜΒΡΗ ήταν η πρώτη εξέγερση κατά της ΧΟΥΝΤΑΣ.

Η 15 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ήταν η αλλαγή σελίδας που όλοι θέλαμε.

Η 15 ΔΕΚΕΜΒΡΗ τελικά δεν ήταν τίποτα, όπως τίποτα  φαίνονται να είναι στο τέλος οι καταλύτες στις χημικές ενώσεις.

Όπως γράφτηκε:»15 ΔΕΚΕΜΒΡΗ δεν έγινε τίποτα.Μόνο όλα άρχισαν«

Στις επερχόμενες πολύ μεγαλύτερες εξεγέρσεις θα την μνημονεύοουμε ακριβώς έτσι.

Σαν την αρχή…


63 σκέψεις σχετικά με το “15 του ΔΕΚΕΜΒΡΗ

 1. Μακάρι να είχα τα ανάλογα συναισθήματα για θεσσαλονίκη. Πολύ πίσω είμαστε 😦

  Αλλά μπράβο, ωραίο κείμενο, σε βάζει μέσα στη μέρα. Άντε και σε καλύτερα.

  Και να μην ξεχάσουμε να ευχηθούμε στο καθεστώς μέρες που έρχονται: Happy New Fear.

   • Ναι είχαμε, αλλά πάλι ψόφιοι είμαστε. 20.000 (το πολύ) σε μια πόλη σχεδόν 1,5 εκατομμυρίου με τρομερή ανεργία… αλλά ελπίζουμε.

 2. Συγνώμη για το «άσχετο» του θέματος, αλλά το θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό. Παραθέτω και εδώ αυτό που έγραψα και στο τβξς: Πληροφορήθηκα χθες από φίλο στην Ρόδο -και το επιβεβαίωσα από δημοσιεύματα στο διαδίκτυο- πως μεταξύ άλλων πολλών σχεδιάζεται να πωληθεί το Πρασονήσι στην Ρόδο, ένας πανέμορφος τόπος, στο πλαίσιο της επιχείρησης ξεπουλήματος του τόπου, η οποία ονομάζεται fast track. Ήδη κάτοικοι σχεδιάζουν την αντίδρασή τους, η οποία όμως, κατά την ταπεινή μου άποψη, θα πρέπει να είναι η παρεμπόδιση κάθε προσπάθειας εκ μέρους του κράτους να προχωρήσει στις ενέργειες εκείνες που εντέλει θα οδηγήσουν στην εκποίηση. Φρονώ πως κάθε αντίσταση με νομικά μέσα θα είναι σε αυτή τη φάση αναποτελεσματική καθώς χρονοβόρα. Πρέπει να εμποδίζεται εξαρχής κάθε τέτοια προσπάθεια, όχι μόνο σε ό,τι αφορά το Πρασονήσι. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση παντού στην Ελλάδα, να μην αφήσουμε να γίνουν πράξη τέτοιου είδους εγκληματικές για τον τόπο ενέργειες. Διαδώστε το όπου μπορείτε.

  • Είναι αδίστακτοι και δεν σταματάνε πουθενά.
   Κάθε μέρα που περνά και τους έχουμε από πάνω μας θα κάνουν τα χειρότερα και ας ξέρουν ότι στην γωνία ο κόσμος θέλει να τους λιώσει.
   Όσο όμως δεν το κάνει πράξη τόσο αυτοί θα συνεχίζουν.
   Τελικά η Κερατέα δείχνει τον δρόμο όπως και η 15 τον έδειξε με άλλο τρόπο και σε άλλες κλίμακες.

 3. Πάρα πολύ καλό άρθρο φίλε! Με άρεσε η αναφορά στον Βίλχελμ Ράιχ!
  Μακάρι να ήμουν Ελλάδα, φαίνεται πως οργανώνεστε με αργά αλλά σταθερά βήματα.

  Η συμμετοχή του κόσμου πιστεύω ότι θα αυξάνετε εκθετικά exp(x) όπου x ο αριθμός των διαδηλωτών!

  Ας είναι καλά και το ιντερνέτι για την αντι-πληροφόρηση!

  bye-bye!

  • Ο Βίλχελμ Ράιχ είναι η αδυναμία μου.
   Κρίμα που τον έχουν ανακαλύψει λίγοι και ακόμη λιγότεροι τον έχουν καταλάβει.
   Δες και εδώ ένα κείμενο μου παλιότερο και άμεσα επηρεασμένο από αυτόν.
   Ακόμη παλεύω να γράψω το δεύτερο μέρος του.
   http://wp.me/pPn6Y-89

  • Φ’ιλε μου δεν υπάρχει καμιά εμπάθεια.
   Πώς θα μπορούσα όταν έχω φίλους στην ΑΚ και όταν στα μπλόκα της έχω βρεθεί αρκετές φορές.(όπως και στις 15)
   Απλά φρίκαρα μαζί τους στο πώς αντιμετώπισαν τα γεγονότα της 5 Μάη και επίσης δεν μου αρέσει στο πώς αντιμετωπίζει τους άλλους αναρχικούς ειδικά μετά από αυτήν τη μέρα.
   Στην Θεσσαλονικη που ανέβηκα για την ΔΕΘ την είδα να προσπερνά το μαύρο μπλοκ που ήταν με τα πρωτοβάθμια και να συνεχίζει μονη της σε στυλ ΚΚΕ.

   Επίσης θα ήθελα τα μπλόκα της σε μέρες σαν την 15 να είναι πιο μαχητικά και έτοιμα για σύγκρουση.
   Σε καμιά περίπτωση δεν τη θεωρώ εχθρό μου και ξέρω ότι στις τάξεις της έχει σπουδαία άτομα.(αλλά και κάτι μαλάκες αλά παναγιωτΑΚης που γράφουν στο ιντιμίντια…)

   Και για την ΑΚ είναι καιρός να βγάλει άλλα συμπεράσματα για τις δυνατότητες της εποχής, τις συνεργασίες της (καμιά αντίρρηση να συνεργάζεται με αριστερούς αλλά να πάψει και να βλέπει κάποιους αναρχικούς ως μιάσματα) και τον πολιτικό της λόγο.

   • Βασικά να διορθώσω κάτι. Στη ΔΕΘ δεν έπαιζε μπλοκ της ΑΚ, ήταν το μπλοκ της Άμεσης Δημοκρατίας που συγκροτήθηκε στο φεστιβαλ. Ήταν κάπως διαφορετική η κατάσταση.

   • Πράγματι, δεν είναι θέμα εμπάθειας.

    Θυμίζω πως είχες γράψει -με ένα κατεβατό ‘στοιχεία’- ότι το indymedia το κατέλαβε η Ασφάλεια (!), και μετά από πέντε μέρες ζητούσες συγγνώμη (που ισχυρίστηκες κάτι τόσο εξώφθαλμα λάθος).

    Στην ΑΚ (Αθήνας υποθέτω) αναφέρεσαι πάλι και πάλι ως πολιτική πανούκλα και ότι ευνούχισε (!) τις ακτιβιστικές συγκρουσιακές διαθέσεις του κινήματος. Κάτι που κατάφερε με μια ανακοίνωση (!).

    Ποια ανακοίνωση; Αυτή: http://indy.gr/newswire/anakoinosi-antieksoysiastiks-kinisis-athnas-gia-tin-05.05

    Πιθανότατα σε ενόχλησε και αυτή η αφίσα: http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1170101 και http://indy.gr/analysis/s3c7etika-me-tin-afisa-tis-a-k-athnas

    Αν υπάρχει κάτι στην παραπάνω ανακοίνωση της ΑΚ Αθήνας, οτιδήποτε, που να παραπέμπει σε πολιτική πανούκλα, παρακαλώ να μας το επισημάνειςς κι εμάς που δεν το βλέπουμε.

    Δεν είναι εμπάθεια, είναι παραλογισμός. Και στον παραλογισμό δεν μπορείς να αντιτάξεις επιχειρήματα. Αλλά δεν μπορεί να επαναλαμβάνεται αυτό το έργο επ’ αόριστον. Ή αιτιολόγησέ το ή σταμάτα το.

    Σημ: Η ΑΚ ως δίκτυο, εξ’όσων γνωρίζω, δεν έχει βγάλει καμία ανακοίνωση για Marfin.

      • Όσο για το αν η ΑΚ είναι τμήμα της πολιτικής πανούκλας, σου ζητώ να διαβάσεις εδώ http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1235162 τι γράφει ένας αυτόκλητος εκπρόσωπος τους με το όνομα παναγιωτΑΚης.
       Να δώσω και τον ορισμό της πολιτικής πανούκλας:»οργανωμένη δύναμη που θέλει περισσότερο να διαιρέσει παρά να ενώσει στο όνομα της δικής της καθαρότητας και αποζητά την κυριαρχία ανεξάρτητα των αξιών που επικαλείται και δεν διστάζει να χτυπήσει αυτούς που θεωρεί ως αντιπάλους της όταν αυτοί είναι στην πιο αδύναμη θέση τους»
       Αυτό που έκανε η ΑΚ στις 5 Μάη είναι η φωτογραφία του ορισμού.
       Δίχασε τον αναρχικό κόσμο την στιγμη που βαλλόταν και ενώ υποτίθεται ότι μοιράζεται μαζί του κοινές αξίες και τον στοχοποίησε όταν όλο το κατεστημένο ήθελε να τον στοχοποιησει ως το σημείο να κατηγορησει ξεδιάντροπα ανθρώπους που δεν γούσταρε για το έγκλημα της μαρφίν που ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ δεν είχαν σχέση.
       Θέλεις κι άλλα;Αυτό το κειμενάκι της ΑΚ που σου έβαλα λινκ χρησιμοποιησε η χρυσή αυγή για να διατρανώσει με βεβαιότητα»αναρχικοί καίνε εργαζόμενους»

       Όσον αφορά το ατόπημα μου για το ιντιμίντια, να ξέρεις ότι οι διαχειριστές του έδειξαν μεγαλυτερη κατανόηση για αυτό από ότι εσύ και κατάλαβαν καλύτερα απο ότι εσύ κάτω από ποιες φορτικές και τρομερές συνθήκες το έκανα.
       Αν θέλεις να πετάς τέτοια χτυπήματα κάτω από την ζώνη για φράσεις μου που έχω ανακαλέσει και έχουν δειχτεί μεγαλοψυχα και με ανθρωινη κατανόηση την ανακληση οι άνθρωποι που απευθυνόταν αυτό το ατόποημα μπορείς να το κάνεις.
       Αλλά εγώ δεν σε ακολουθώ.

       Όσο και να έχω αυτήν τη σκληρή άποψη της ΑΚ (που την μοιράζονται οι περισσότεροι αναρχικοί σύντροφοι) αυτό ποτέ δεν σημαίνει ότι τους στοχοποιώ ή τους θεωρώ εχθρούς μου.
       Το αντίθετο!
       Έχω φίλους μου εκεί και μιας και άνοιξε από κάτω η συζήτηση για το μακεδονικό να σου πω ότι απέλαυσα στο μπλοκ τους το σύνθημα:»σε ΕΛΛΑΔΑ, ΤΟΥΡΚΙΑ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ο εχθρός είναι στις τραπεζες και στα υπουργεία»

      • Επίσης σε προσκαλώ όταν δημοσιεύσω εδώ ένα πόνημα που το παλεύω καιρό με τον τίτλο:»μα που είναι οι αναρχικοί;-σκέψεις για τους νέους δεκεμβρηδες»
       που αναφέρεται συνολικά στον αναρχικό χώρο(ξέρω ότι για κάποιους δεν είναι τόσο δόκιμο να χρησιμοποιείς την λέξη χώρος) στην ιστορία του και τους σταθμούς του και κει αναφέρομαι διεξοδικά στο τι είναι η ΑΚ και ποιος ο ρόλος της.
       Ο ευνουχισμός των ακτιβίστικων διαθέσεων ήταν σχέδιο όλου του κατεστημένου μετά την 5 Μάη.
       Η ΑΚ έπαιξε τον δικό της ρόλο σε αυτό και όχι μονο με τις ανακοινώσεις της.
       Στις 6 Μάη μέρα που ψηφιζόταν το ΔΝΤ ήταν απλά ανύπαρκτη.
       Αν θέλει η ΑΚ να μην ταξινομείται από μένα ως το αντεξουσιαστικό παρακλάδι της πολιτικής πανούκλας τότε:
       1)Να πάψει να συκοφαντεί συντρόφους ως τρελομπαχαλάκηδες
       2)Να κάνει αυτοκριτική για την άθλια στάση της στην 5 ΜΑΗ.
       3)Να σταματήσει να προσπερνά αλά ΚΚΕ το μπλοκ των μαύρων και των πρωτοβάθμιων όπως έκανε 11 Σεπτέμβρη στην δεθ θεσσαλονικη(ήσουν;)
       4)Να ανοίξει τα σάιτς της σε ανοιχτό σχολιασμό και όχι να τα έχει κλειστά όπως οι χρυσαυγίτες.
       5)Να σταματήσει να θεωρεί ως εχθρό της τους άλλους αναρχικούς και να κόψει τις εμπάθειες προς αυτούς-συνεπαγόμενα να κατεβαίνει μαζί τους σε καμια κοινή πορεία όπως ας πούμε στις 25 Νοέμβρη.
       6)Να σταματήσει την απαίσια νοοτροπία της ότι εμείς είμαστε οι σωστοί και οι άλλοι είναι για τον πούτσο.

       Η παρέμβαση σου με ωθεί να επισπεύσω το κείμενο μου για τον αναρχικό χώρο που το είχα βάλει στο ψυγείο.
       Σου αρκέι αυτή η αιτιολογηση ή να θέλεις περισσότερη ανάλυση;
       Δεν ξεκίνησα τίποτε. Απλά διατυπώνω τις παραστάσεις, τις απόψεις και τις εμπειρίες μου.
       Κανείς δεν είναι στο απυρόβλητο και όλοι και όλα κρίνονται.
       Κι αν εσύ βρήκες να ξεθάψεις μια παλιά μου ιστορία την οποια την έχω τακτοποιησει όσον αφορά αυτούς που αφορά, εγώ να δεις τι μπορώ να ξεθάψω για δαύτους.
       Αλλά δεν θα πέσω σε μικρότητες να βγάλω στην φόρα άπλυτα τους και εμπιστευτικές συνομιλίες μαζί τους.
       Ούτε να τους ξαναχρεώσω πράγματα τα οποία έχουν ανακαλέσει…

      • Με δουλεύεις Πάνθηρα; Δε βλέπεις τον τίτλο και την υπογραφή στο τέλος; Δε γνωρίζεις τι σημαίνει αυτόνομη συνέλευση;

       Το «δολοφονήθηκαν από χέρια διαδηλωτών» ως Αλήθεια 1η είναι προφανώς εξίσου παράλογο και ανόητο με το «δολοφονήθηκαν από χέρια μυστικών υπηρεσιών» ως η Μόνη Αλήθεια by blackpanther. Ούτε εσύ, ούτε αυτοί γνωρίζατε ή γνωρίζετε τις ταυτότητες των δολοφόνων. Ενδείξεις και εικασίες. Καμία Αλήθεια δεν υπάρχει στο ζήτημα.

       Αλλά επειδή κάποιοι γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά -επειδή ήμασταν μπροστά πολλές φορές- ΚΑΙ ότι ήταν στατιστικό θαύμα που δεν είχαμε μέχρι τώρα τέτοιου τύπου δολοφονίες από μολότοφ-εκρηκτικές ύλες σε κτίρια ΚΑΙ ότι κανένα ρόλο δεν παίζουν μια δύο ανακοινωσούλες στη μαζική ψυχολογία, βλέπουμε διαφορετικά το ζήτημα.

       Αν εξαιρέσουμε το Αλήθεια 1η (το οποίο είναι, ηλιθιωδώς πράγματι, προπανδιστικό τέχνασμα έμφασης) από το εν λόγω κείμενο, διαφωνείς σε κάποιο άλλο σημείο;

       Αναρωτιέμαι πάντως, αν υπάρχει έστω ένας άνθρωπος, που διαβάζει την ανακοίνωση και δεν καταλαβαίνει: Ότι τη γράφει μια συλλογικότητα από Θεσσαλονίκη. Ότι δεν γνωρίζουν αυτοί που έγραψαν την ανακοίνωση τους δολοφόνους (1. αφού δεν ήταν καν στην πορεία, 2. η ΑΚ Αθήνας που είναι στο ίδιο δίκτυο δεν ισχυρίζεται ότι τους γνωρίζει, 3. κανείς δεν είχε, ούτε έχει μέχρι τώρα που γράφω υποστηρίξει ότι τους γνωρίζει).

      • Τώρα ποιος δουλεύει ποιον ρε denyal άσε να το κρίνουν οι απέξω.
       Εσύ μόλις πριν έγραφες ότι δεν υπάρχει ανακοινωση για την Μαρφίν από την ΑΚ!
       Αυτό το αίσχος που αθωώνει εργοδοσία και αφεντικά σου άρεσε;
       «Όσοι προσπαθούν να κρύψουν τους νεκρούς με την πυρασφάλεια και τον Βγενόπουλο είναι με την πλευρά του Κορκονέα που κρύβεται πίσω από τον εξοστρακισμό, με την πλευρά αυτών που μιλάνε για βιτρίνες και όχι για ζωές. Με άλλα λόγια κλείνουν το μάτι στη λογική των δραστών.»
       ΩΣΤΕ ΟΠΟΙΟΣ ΜΙΛΑΓΕ ΓΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΙΚΕς ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΡΚΟΝΕΑ;ΣΟΒΑΡΑ!!!!;;;;
       Και κοίτα και αυτό:
       «Ο αναρχικός χώρος εξέθρεψε ένα “θηρίο” για τα εγκλήματα του οποίου είναι υποχρεωμένος εκ των πραγμάτων να σηκώσει το βάρος της πολιτικής ευθύνης.» ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΥΤΟ:
       «Στο λογαριασμό που άνοιξε στη Marfin η ολοκληρωτική εκδοχή του “αναρχικού” χώρου δεν μας αναλογεί καμιά οφειλή.» ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΟ;Την ουρά μας απέξω;Οι άλλοι οι κάκοι φταίνε μόνο για το «θηρίο»;

       Ποτέ μου δεν απέκλεισα το ενδεχόμενο να είναι από τρελοδιαδηλωτή το έγκλημα της μαρφίν.
       Απλά κατά 99% πιστεύω ότι ήταν από πληρωμένους.
       Αυτοί ούτε 1% δεν άφησαν να είναι από παρακρατικούς.
       ΕΙΧΑΝ ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ.
       Και γω είμαι άτομο.Αυτα που γράφω εκφράζουν εμένα.Αυτοί που είναι ομάδα;
       Και αν τοτε φαινόνταν πιθανή η βεβαιότητα τους, τώρα μετά από 7 μήνες χωρίς κανέναν συλληφθέντα έστω και ως υποπτο και το δημοσιογραφικό υλικό κατασχεμένο από ασφάλεια (ξέχασες ότι αν βγηκε μια φωτογραφία των δραστων για λίγο εδω και περισσότερο στο ιντιμιντια βγηκε από μένα;να σου στείλω στο μέηλ σου το υλικό που έχω;) ΤΙ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ που συκοφάντησε έναν ολοκληρο χώρο και έβγαλε αναδρομικά δολοφονική τηυν εξέγερση του δεκεμβρη;
       ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΛΙΓΟ; ΕΣΤΩ ΛΙΓΟ;
       Λοιπόν μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι λίγο ντρέπονται.

      • απλά οι τύποι εφάρμοσαν την ναζιστικ’η λογική της συλλογικής ευθύνης στον πιο ανυπότακτο χώρο όπως έκαναν και τα κανάλια…
       Αυτό δεν ξεπλένεται εύκολα παρά μόνο με γενναία αυτοκριτική και ένα συγγνώμη.
       Αν όντως δεν είναι πολιτική πανούκλα τότε αυτό το συγγνώμη αργά ή γρήγορα θα το δώσουν.
       Αλλιώς θα εμμένουν σε ΑΝΑΠΟΔΕΙΚΤΕΣ ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΕΣ που όσο περνα ο χρόνος θα βρωμάνε περισσότερο.
       Ακόμη κι αν αποδεικνυόταν ότι το έγκλημα το έκανε διαδηλωτήε απο που κι ως που αυτός χρεώνει όλο τον αναρχικο χώρο;Μόνο αυτοί δεν χρεώνονται τίποτε και είναι καθαροί;
       ΣΟβαρά;

       ΒΑΣΙΚΟ ΑΞΙΩΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΡΧΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΕΙΔΙΚΑ ΑΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΝΕΝΟΗΣΗ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΑΝ ΑΦΟΡΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΝΟΝΤΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

       Από τον ορισμό προκύπτει ότι η αναρχία και οι αναρχικοί δεν μπορούν να χρεώνονται τις τρέλες και τις παρορμήσεις του οποιουδήποτε δηλώνει αναρχικός όταν αυτές στην πράξη είναι ωμός φασισμός και τυφλή βία.
       Αυτές αφορούν τον ίδιο που τις κάνει και κανέναν άλλο.
       Για παράδειγμα αν ένα αναρχοχουλιγκόνι σφάξει έναν οπαδό άλλης ομάδας τότε το χρέος είναι αποκλειστικά δικό του και κανενός άλλου.
       Για να στο πω πιο άγρια και με ποιο φρικτό παράδειγμα:Αν ένας αναρχικός χάσει τα μυαλά του θέλει να αυτοκτονήσει και αυτοανατινάσσεται σε παιδικό σταθμό πάλι το χρέος είναι δικό του.

       Με ποιο δικαίωμα χρέωσαν έναν αδιευκρίνιστο φυσικό αυτουργό σε έναν ολοκληρο χώρο βγάζοντας την δική τους ουρά απέξω;
       Μήπως γιατί είχαν προηγούμενα και βρήκαν την καταληλη ευκαιρια να τον κολλήσουν στον τοίχο;
       Ναι άλλα ακριβώς έτσι λειτουργεί η πολιτική πανούκλα.

      • Σιγά τα πισώπλατα αίματα Πάνθηρα. Και μη νομίζεις πως έχω καημό να υπερασπίζομαι το indymedia ή την ΑΚ. Κι ούτε και κάθισα να ασχοληθώ μέχρι τώρα κι ούτε τη βρίσκω με αντιπαραθέσεις. Με ενοχλεί η αναιτιολόγητη επανάληψη όμως: σε λίγο όχι μόνο όσοι δεν ξέρουν θα νομίζουν πως έτσι έχουν τα πράγματα, αλλά θα ξεχάσουμε κι εμείς αυτά που ξέρουμε.

       Τι ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ και σαπουνόφουσκες. Θες να ξέρεις πόσοι που διαβάζουν τώρα, θεωρούν κάτι ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΟ σε σχέση με το πώς κάηκε η Marfin; Αν οι ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ είναι κάτι που πιστεύεις μόνο εσύ, σε απασχολεί ή όχι; Τι σόι αποδείξεις είναι τότε;

       Λοιπόν για να το κλείσω.

       Η ΑΚ είναι δίκτυο. Η ΑΚ έχει αυτόνομες συνελεύσεις. Η ΑΚ δεν έχει μέλη.

       Για την Αθήνα. Όπως πολύ καλά, είμαι σίγουρος, παρόλο που γράφεις: «επίσης δεν μου αρέσει στο πώς αντιμετωπίζει τους άλλους αναρχικούς ειδικά μετά από αυτήν τη μέρα» γνωρίζεις, δεν έχει πρόβλημα η ΑΚ Αθήνας γενικά με τους αναρχικούς. Έχει πρόβλημα με συγκεκριμένες ομάδες-συλλογικότητες και με συγκεκριμένες πρακτικές. Όπως επίσης θα γνωρίζεις αυτό δεν είναι καινούργιο και υπήρχε πριν καν φτιαχτεί η ΑΚ. Δεν άλλαξε κάτι μετά την 5η Μάη, υπήρχε από πριν. Αν εσύ γνωρίζεις μια συγκεκριμένη αλλαγή στάσης, να την πεις.

       Δεν νομίζω ότι είναι διαφορετικά για Θεσσαλονίκη, Πάτρα κτλ

       Συγκεκριμένα:
       «πολιτική πανούκλα: οργανωμένη δύναμη που θέλει περισσότερο να διαιρέσει παρά να ενώσει στο όνομα της δικής της καθαρότητας και αποζητά την κυριαρχία ανεξάρτητα των αξιών που επικαλείται και δεν διστάζει να χτυπήσει αυτούς που θεωρεί ως αντιπάλους της όταν αυτοί είναι στην πιο αδύναμη θέση τους»

       Η ΑΚ δεν είναι οργανωμένη δύναμη. Το αντίθετο, είναι ανοργάνωτη.

       Η ΑΚ δεν έχει καθαρότητα. Στις συνελεύσεις υπάρχει κόσμος με διαφορετικές ιδεολογικές καταβολές και αυτό φαίνεται και στα κείμενα διαχρονικά αλλά κυρίως στις δράσεις που αναλαμβάνει. Το Nosotros και τα Micropolis μιλούν, αναρωτιέμαι γιατί δεν ακούς.

       «Αυτό που έκανε η ΑΚ στις 5 Μάη είναι η φωτογραφία του ορισμού.
       Δίχασε τον αναρχικό κόσμο»

       Η ΑΚ δεν δίχασε τον αναρχικό κόσμο. Δεν έχει τη δυνατότητα να το κάνει, υπερεκτιμάς. Ούτε καν τον επηρέασε θα προσέθετα εγώ. Απ’ ό,τι καταλαβαίνω, δεν αντιλαμβάνεσαι (ακόμα) πως αυτό που συνέβη ήταν τόσο δυνατό που ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ να έκανε η ΑΚ (προφανώς αναφέρεσαι σε ελάχιστα άτομα που τα θεωρείς μέλη και εκπροσώπους της), ΤΙΠΟΤΑ δεν θα άλλαζε τους επόμενους μήνες μετά τη Marfin.

       «Στις 6 Μάη μέρα που ψηφιζόταν το ΔΝΤ ήταν απλά ανύπαρκτη.»
       Στις 6 Μάη υπήρχαν άτομα που συμμετέχουν στην ΑΚ Αθήνας στο Σύνταγμα γιατί τους είδα.

       Αν εννοείς οργανωμένα να κάνει σαματά στη Βουλή, σου θυμίζω: ΥΠΗΡΧΕ ΜΟΥΓΚΑ, ΣΙΩΠΗ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ. ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΗΤΑΝ. Γιατί αυτή ήταν η ψυχολογία του κόσμου. Κανείς δε γούσταρε να συγκρουστεί. Κανείς δε γούσταρε τίποτα. Για οργάνωση με στρατιωτάκια on/off φοβάμαι πρέπει να απευθυνθείς αλλού, γιατί ο ελευθεριακός χώρος δε διαθέτει.

       ΥΓ: αυτά με τις κυριαρχίες και την εξολόθρευση των αντιπάλων κτλ κτλ πρέπει να τα αιτιολογήσεις με στοιχεία. Δεν φτάνει μόνο να τα επαναλαμβάνεις συνέχεια ως πίστη χρησιμοποιώντας ακολουθίες ηχηρών λέξεων.

      • αυτό έγραψα εγώ:

       «Σημ: Η ΑΚ ως δίκτυο, εξ’όσων γνωρίζω, δεν έχει βγάλει καμία ανακοίνωση για Marfin.»

       Αν δεν το κατάλαβες, το εξηγώ. Για να βγάλει κείμενο-ανακοίνωση η Αντιεξουσιαστική Κίνηση πρέπει να συμφωνήσουν όλες οι αυτόνομες συνελεύσεις. Τότε υπογράφεται ως Αντιεξουσιαστική Κίνηση.

       Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν δύο συνελεύσεις. Η μία απ’αυτές, έβγαλε μια ανακοίνωση. Δε ρώτησε κανένα για να τη βγάλει, κι ούτε είχε υποχρέωση να ρωτήσει. Είναι αυτόνομη, βγάζει ότι ανακοίνωση θέλει. Άλλη μια ανακοίνωση έβγαλε η Αθήνα.

       Αν εσύ έχεις τις ανακοινώσεις από Πάτρα, από ΑΚΘ-Αλληλεγγύη, από Ξάνθη κτλ κτλ δώσ τις μου και μένα.

       Λοιπόν, η Αντιεξουσιαστική Κίνηση δεν έβγαλε ανακοίνωση. Είναι δίκτυο. Να αναφέρεσαι στην συγκεκριμένη συλλογικότητα που λέγεται Αντιεξουσιαστική Κίνηση Θεσσαλονίκη και να μη δημιουργείς εντυπώσεις.

      • Όντως το κουράσαμε.
       Παρουσίαζεις την ιδεατή εικόνα που θέλει να έχει η ΑΚ για τον εαυτό της.
       Στην πραγματικότητα εκεί κάποιοι είναι πιο ίσοι από άλλους και μακάρι να μην ήταν έτσι.
       Αν η ΑΚ μπορεί να αυτορυθμιστεί ώστε να φτάσει την ιδεατή της εικόνα τότε θα την στηρίξω.
       Κατά τα άλλα δεν νομίζω ότι μου απαντας επί ουσιαστικών θεμάτων που έθεσα.
       (περι συλλογικής ευθύνης και περί αυθαίρετων βεβαιοτητων που συκοφάντησαν κόσμο)
       ΕΠανάληψη από μεριάς μου δεν υπάρχει.
       Κάθε φορά εισάγω κάτι καινουργιο στην κουβέντα και αν θέλεις ξαναδιαβασε όλη την συζήτηση μας.
       Δεν είμαι θυμωμένος μαζί σου παρότι εσύ ξεκινησες την κουβέντα επιθετικά και μειωτικά ως προς εμένα.
       Σου είπα ευγενικά ότι έχω υλικό με φωτογραφίες από τους δράστες της μαρφίν που αν μη τι άλλο ΑΘΩΩΝΕΙ ανθρώπους που στοχοποιησε συκοφαντικά η ΑΚ.
       Αν το θέλεις στο στέλνω για να έχεις και συ άποψη.Αν όχι δεν στο στέλνω.
       6 ΜΑΗ μπορείς να είδες ανθρώπους από την ΑΚ αλλά όχι οργανωμένη παρουσία τους.
       Ήμουν εκεί ως το τέλος.
       Ο Κόσμος δεν ήταν όσο παγωμένος τον παρουσιάζεις και όσο πέρναγε η ώρα το κλίμα ζεστενόταν.
       Για αυτό οι μπάτσοι χτύπησαν τόσο απροκλητα και μέ τέτοια μανία άλλωστε.
       Γιατί ο κόσμος δεν έφευγε και φώναζε συνθήματα με αυξανόμενη θέρμη.
       Έχεις δίκιο ότι η ΑΚ δεν έχει τόση δύναμη (και αυτός είναι ένας λόγος που δεν τους θεωρώ εχθρούς μου ούτε τους τοποθετώ όπως υποχρεώθηκα σε αυτήν τη συζήτηση ως το κέντρο των κριτικών μου)και το έχω γράψει και γω αλλού αλλά από συνομιλίες με πάρα πολλούς αναρχικούς να είσαι σίγουρος ότι πάμπολλοι εξοργίστηκαν με την στάση της και πάμπολλοι από ΑΚ υπεράσπισαν αυτήν την στάση τους με λεκτική βία.
       Άρα διχασμός υπήρξε όπως και η χρησιμοποιηση των κειμένων της από μη αναρχικούς για να κηλιδώσουν τους αναρχικούς.
       (ανάμεσα σε άλλα το εξακρίβωσα αυτό σε πολλά φόρουμ)

       Τέλος πάντων.
       Παραασχοληθήκαμε με την ΑΚ εδώ και με τα καλά και τα κακά της αλλά εσύ με προκάλεσες να γίνει έτσι…
       Σε τελική ανάλυση μιλάμε για ανθρώπους που στο σύνολο τους θέλουν μια καλύτερη κοινωνία άσχετα αν και αυτοί καπελώνονται από παράγοντες που προαποφασίζουν ζητήματα τους και έτσι πάει στο βρόντο η ιδεατή τους εικόνα.
       Ελπίζω απλά στο μέλλον η ΑΚ να γίνει καλύτερη και να κάνει κάποια από τα 6 που θα ήθελα να κάνει.
       Για μένα ο ρόλος της στο κινημα υπερκαλύπτεται (τουλάχιστον στην αθήνα) από την πανσπερμία των αναρχικών στεκιών που στην πράξη πλησιάζουν περισσότερο την ιδεάτη εικόνα της ΑΚ.

      • Για την ανακοίνωση της ΑΚΘ:

       Δε μου αρέσει ο τρόπος που είναι γραμμένη (με τις Αλήθειες). Το Αλήθεια 1η, 6 μέρες μετά και χωρίς κανένα στοιχείο το θεωρώ παράλογο όπως έγραψα και πριν, και ως τεχνική προπαγάνδας απαράδεκτο.

       Με τα υπόλοιπα συμφωνώ.

       Όσοι προσπαθούν ΝΑ ΚΡΥΨΟΥΝ τους νεκρούς. Το ξέχασες μετά……. να κρύψουν. Αν ίσχυε αυτό που λες δε θα έγραφε: «Η τράπεζα δεν είχε πυρασφάλεια και ο Βγενόπουλος υποχρέωσε τους υπαλλήλους να δουλέψουν στην απεργία της 5ης Μάη.» όπως και άλλα σχετικά σημεία της ανακοίνωσης.

       Σωστά αναφέρονται σε «αναρχικούς» και ολοκληρωτισμό. Με εισαγωγικά. «Αναρχικοί».

       Σωστά γράφουν για το «θηρίο» που ανέθρεψε ο αναρχικός χώρος. Εγώ τουλάχιστον ήμουν μπροστά όταν το πότιζε, δεν ξέρω αν παριστάνεις πως εσύ δεν ήσουν, δεν ξέρεις, δεν άκουσες. Και δε μιλάμε για μεμονωμένα άτομα και μεμονωμένα περιστατικά, μην πετάς την μπάλα στην εξέδρα.

      • Πάνθηρα αν θέλεις να αναφερθείς σε συγκεκριμένα άτομα, να αναφερθείς, μη λες η ΑΚ. Νομιμοποιείς το «πιο ίσοι από τους ίσους».

       Η ΑΚ λες «Σου είπα ευγενικά ότι έχω υλικό με φωτογραφίες από τους δράστες της μαρφίν που αν μη τι άλλο ΑΘΩΩΝΕΙ ανθρώπους που στοχοποιησε συκοφαντικά η ΑΚ.» Αυτό καταλαβαίνεις ότι είναι παράλογο; Αναφέρεσαι σε συγκεκριμένα άτομα που έχουν ονοματεπώνυμο και τους αναφέρεις ως «η ΑΚ». Πες γι’αυτούς. Γιατί λες η ΑΚ; Οι δύο ανακοινώσεις που υπάρχουν στοχοποιούν κάποιον άνθρωπο; Δεν υπάρχει κάτι άλλο από ΑΚ. Πριν λίγο έγραφες για ατομικότητα κτλ και συνεχίζεις με τα «η ΑΚ».

       Εγώ δε δέχομαι καμιά συλλογική ευθύνη επί του θέματος. Αν αναφέρεσαι στο «δολοφονήθηκαν από διαδηλωτές» έγραψα ήδη τη γνώμη μου, αλλά δεν νομίζω ότι αναφέρεται σε ευθύνη των διαδηλωτών γενικά. Παρακάτω νομίζω εξηγεί πολύ καλά σε ποια μερίδα διαδηλωτών που έχει συγκεκριμένες πρακτικές, αναφέρεται. (και όχι, δεν αναφέρεται γενικά και αόριστα σε κάποιον που καίει μία τράπεζα, το συγκεκριμενοποιούν)

      • Τώρα να ξύσουμε παλιές πληγές και να ονοματίσω συγκεκριμένους;
       Ας το καλύτερα.
       Μένω στο ότι κάθε άνθρωπος της ΑΚ είναι ξεχωριστή προσωπικότητα και δεν νομιμοποιειται να καπελώνει τους αλλους συμετέχοντες εκεί όπως γράφεις και εσύ και ελπίζω ότι αυτό τηρείται στην πράξη και δεν αναιρείται ας πούμε από τον Σκυφτούλη(για να δώσω και ένα όνομα που δεν δημιουργεί ζήτημα!)
       Τα υπόλοιπα και αν είσαι αθήνα τα λέμε και σε έναν καφέ…

 4. μια διευκρίνηση..
  στο σημείο του κειμένου:»Μηνύματα αλληλεγγύης από τουρκία, μακεδονία, πορτογαλία, …», όταν γράφεις «μακεδονία» που αναφέρεσαι ?

  • Σε αυτό που εδώ λένε Σκόπια.
   Το δικαίωμα εθνικού αυτοπροσδιορισμού ή άρνησης ένταξης ενός ανθρώπου σε εθνικούς προσδιορισμούς δεν μπορεί να αφαιρείται από κανέναν.
   Πριν ένα αιώνα σε αυτό που ονομάζουμε Μακεδονία υπήρχαν 6 διαφορετικές εθνότητες αναμεσα τους και μία που αυτοκαθοριζόταν σκέτα μακεδονική με σλαβόφωνη γλώσσα.

   Όσο δικαίωμα έχει ο πόντιος ψωμιάδης να αυτοκαθορίζεται ως μακεδόνας και να φαντασιώνεται ότι είναι απόγονος του μέγα αλέξανδρου άλλο τόσο το έχουν και οι σλαφόφωνοι που ζουν σε αυτό που εδώ λένε σκόπια.

   Για το θέμα δες εδώ πολλά στοιχεία http://wp.me/pPn6Y-89
   και ειδικά στο σκέλος του που αναφέρεται στην Ελληνική ιστορία και στο τι αποσιωπησε και τι παραποιησε.

   • Πάνθηρα

    Κάνεις πολλαπλά σφάλματα στην προσέγγιση του Σκοπιανού με αποτέλεσμα να καταλήγεις στην εν τοις πράγμασι υποστηριξη της αμερικάνικης πολιτικής προτεκτορατοποίησης της περιοχής.
    Αν τα παίρνεις με τον Ψωμιάδη, θα έπρεπε να εξοργιζεσαι πολλαπλώς με τα ακραία εθνικια που κυβερνούν, με τις ευλογίες των ΗΠΑ, το έκτρωμα των Σκοπίων, με αυτούς που φαντασιωνονται πως είναι απόγονοι του Φίλιππου και θέλουν να κατακτησουν την Θεσσαλονίκη.
    Όχι, δεν έχει καμμιά ομάδα το δικαίωμα να ξεκινά πολέμους και ανακηρυσσει κρατος που έχει στο Συνταγμα του προβλέψη για επεκτατικό πόλεμο.
    Λέμε για τον , ουσιαστικά ανυπαρκτο, ελληνικό εθνικισμό αλλά ο γειτονικός μας εθνικισμός και ο εισαγόμενος νόμος της σαρία ειναι απείρως πιο επικίνδυνος.

    • Φίλε Μίσα οι «σκοπιανοί» πηγαν στις αγκαλιές των ΗΠΑ ακριβώς γιατί εδώ κάποιοι τους φέρθηκαν τόσο εχθρικά ως το σημείο να τους υπαγορεύσουν πώς να ονομάζονται!
     ΣΚέψου να έρθει εδώ ένα κράτος πέντε φορές μεγαλύτερο σε πληθυσμό και είκοσι φορές μεγαλύτερο σε στρατιωτική δύναμη και να σου πει:»στο εξής θα λέγεσαι σλαβοαρβανιτοβλαχιά γιατί αυτό ταιριάζει καλύτερα στην σύσταση του πληθυσμού σου και στην ιστορία του»
     Καταλαβαίνεις τι αντιδράσεις θα είχαμε εδώ και τι είδους προστασίες θα ζητάγαμε;
     Κατα τα άλλα δες και την απάντηση μου στην ρένα και τσεκαρε και συ το λινκ που έβαλα.

     • Διαφωνώ.Το παιχνίδι παίχτηκε από τις ΗΠΑ από μεσα όπως και με το Κόσσοβο.
      Φτάσανε τα κτηνη να έχουν κλεισει σε κελλί 2Χ2 μαζί με φονιάδες τον 41χρονο σερβο αρχιεπίσκοπο της αρχιεπισκοπής Αχριδας , διαβητικό , χωρις φάρμακα και χωρίς βιβλία επειδή αρνείται να αναγνωρίσει το εκεί εκκλησιαστικό σχίσμα.

      http://www.freearchbishop.com/

      Όχι λοιπόν.Ο εκει εθνικισμός καλλιεργηθηκε επί Τίτο, θέριεψε με τη δραση των αμερικάνων που ήθελαν να διαλύσουν την Γιουγκοσλαβία και φτασαμε στα σημερινά ανεκδιηγητα.
      Η εθνικιστική προπαγάνδα των μεταναστων σκοπιανων εξάλλου ειναι γνωστη εδω και πολλές δεκαετις (Καναδά, Αυστραλία, ΗΠΑ και αλλού). Υπάρχουν χαρτες και έντυπα τους από τη δεκαετια του 1940 ήδη που δειχνουν την Σολουν πρωτευουσα της Μεγάλης Μακεδονίας.

      Αλλο η ελευθερια του ατομικού αυτοπροσδιορισμού και άλλο η η δημιουργία εκ του μη όντος, φυλών, εθνών και θρησκειων με σκοπό την εξυπηρετηση των ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων.

    • Κι η άλλη πλευρά θα σου πει ότι κάνεις το αντίστροφο λάθος φαντάζομαι. Το ότι αυτοί κυβερνούνται από εθνίκια που θέλουν να φαντάζονται ότι είναι απόγονοι του Αλέξανδρου και τέλος πάντων να φτιάξουν μια κάλπικη εθνική ταυτότητα (πράγμα που μέχρι κάποιο σημείο μπορεί να παραλληλιστεί με ό,τι συνέβη στο ελληνοχριστιανικό τουρλουμπούκι του νεοελληνισμού) πως τους αφαιρεί το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού (θυμίζω ότι δεν τους κατέβηκε προχτές να αυτοαποκαλεστούν μακεδόνς) και πως αναιρεί το ότι με δεδομένα όσα έχουν συμβεί σ’αυτή την περιοχή των Βαλκανίων είναι αλαζονεία να θεωρεί κανείς ότι έχει δικαίωμα σε αποκλειστική χρήση του όρου «μακεδόνας» (προσοχή στη διατύπωση γιατί είναι ενδεικτική του πως να μην υπερασπίζεσαι τον εθνικισμό οποιαδήποτε πλευράς);

     • Γιατί αυτός ο εθνικισμός , που καλλιεργειται εδω και 60 χρονια κυρίως, οδηγει μαθηματικά σε πολέμους και σφαγές. Αυτοπροσδιορισου όπως θέλεις, Αρειανός , άνθρωπος του Νεάντερταλ , ιδιοκτήτης του Ηλιου αλλά μη μπερδευεσαι στα πόδια άλλων με σκοπό εξυπηρέτηση ξένων συμφεροντων , όπως κάνουν οι Σκοπιανοί.
      Αφου κυριοι ειστε Σλάβοι και κατοικειτε σε μια χωρα οπου κάποτε έμεναν οι Ελληνες Μακεδονες του Φιλιππου, γιατι καπηλευεστε τα συμβολα , τα ονοματα, τα αγάλματα και φτιαχνετε χαρτες με τη Μεγάλη Μακεδονία;
      Σλάβοι δεν ειστε; Γιατι δε βολευεστε με το Σλαβομακεδονία (δεν το δεχομαι γιατι κι αυτο θα αποβει εργαλειο επεκτατισμού) παρά θελετε αποκλειιστικά το Μακεδονία;
      Η απάντηση δινεται στα βιβλια ιστοριας των Σκοπιων και απέχει παρασαγγας πολλους από διεθνιστικές απόψεις.

      • Ποιος επεκτατισμός ρε φίλε Μίσα;Από ένα κράτος με 3 εκατομμύρια και το ένα εκατομμύριο είναι αλβανοί;
       Από μια οικονομία που έχει τραβηξει για 10 χρόνια αυτά που τραβάμε εμείς τώρα;
       Και ποιος είναι ο Φίλιππος και ο Αλέξανδρος;Αυτοι που ισωπεδωσαν την θήβα για να τρομάξουν την αθήνα;
       Αυτοί που προετοιμασαν το έδαφος για την χιλιόχρονη ρωμαϊκή κατοχή;
       Ο Αλέξανδρος που στο τέλος έγινε ανατολίτης και ήταν και φαραώ της αιγύπτου;
       Ή αυτός που ισωπέδεωσε την περσέπολη γιατί δεν ήταν του γούστου του και έδινε σε αρχαίες πόλεις το όνομα του αλόγου του;
       Σε τίποτε δεν συμπαθώ τον Αλέξανδρο. Να τον συπαθεί που τον συμπαθούσε ο Χίτλερ(και εμπνεύστηκε από αυτόν τους κεραυνοβόλους πολέμους) ναι!
       ΑΛλά σήμερα γιατί και σε ποιους να δώσει έμπνευση ο ΑΛέξανδρος;
       Ξεχάσαμε τον Δημοσθένη που ζήταγε ένωση όλων των ελλήνων ενάντια στον κοινό μακεδονίκό εχθρό;
       Τότε με την ίδια λογική και οι ρωμαίοι είναι έλληνες!
       Και αυτοί επηρεάστηκαν από τον αρχαίο πολιτισμό και είχαν έλληνες φιλοσόφους στα συμπόσια τους και επιπλέον λέμε:»ρωμιός γεννηθηκα, ρωμιός και να πεθάνω»!
       Η εθνική συνείδηση σε αυτόν τον τόπο είναι εξίσου σχιζοφρενική με των σλαβομακεδώνων.
       Γενικά κάθε εθνική συνείδηση είναι σχιζοφρενική.
       ΑΠοσιωπά αυτά που δεν την συμφέρουν και τονίζει σε ένα άχρονο ασυνεχές σύμπαν αυτά που τηνη συμφέρουν.
       Το μακεδονικό άνοιξε εδώ με την κατάρρευση της γιουγκοσλαβίας γιατι κάποιοι εδώ ονειρεύονταν σύνορα με την σερβία…
       Δες εξ αρχής ποιος ήταν ο νταής αναμεσα στους δύο….

      • O Nικ.Μάρτης έχει καταθέσει όλα τα στοιχεία του σκοπιανού εθνικισμού πολύ πριν την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.Απλώς εμείς πήραμε χαμπάρι στο πετσι μας τι παίζεται μόλις διέλυσαν οι ΗΠΑ τη γειτονική χώρα και βγηκαν τα φιδια, τυπου Γρουέφσκυ, παγανιά.
       Όσον αφορά για τονβιο και την πολιτεια του Αλέξανδρου είναι άλλη κουβέντα.Σε κάθε περιπτωση δεν ειχε σχεση με τον σλαβικό χωρο, το παραδεχτηκε κι ο Κίρο Γλιγκορωφ.
       Η καπηλεία του , με επεκτατικές βλέψεις από τους γειτονες, έχει τα στοιχεια της παρανοιας που επισημαίνεις (40% αλβανοί κλπ) αλλά δεν παύει να υπάρχει και δνε πρέπει να παραθεωρειται για να μην έχουμε ντραβαλα αλά Κοσσοβο και Βοσνία, όπου το 1, 5 εκ μουσουλμάνοι σλάβοι ανακηρυχθηκαν ετσιθελικά «έθνος» για να κάνουν τις βρωμοδουλειες τους οι γιανκηδες και οι ναζηδες.

      • ρε μίσα!
       Οι συσχετισμοί είναι τέτοιοι μεταξύ των δύο χωρών ώστε είναι σαν να μιλάμε ότι το μεξικό απειλεί τις ΗΠΑ.
       Μην γινόμαστε εμείς παρανοϊκοί γιατι και στις ΗΠΑ υπάρχουν άτομα που πιστεύουν ότι απειλούνται από το μεξικό όπως εδώ πιστεύουν ότι απειλούνται από τα «σκόπια»
       Αν ζούσες εκεί δεν θα είχες περισσότερους λόγους να νιώθεις απειλούμενος;(μια μεγαλύτερη χώρα σου απαγορεύει να χρησιμοποιείς το συνταγματικό σου όνομα που είχες από το 1945, σε μπλοκάρει από την είσοδο σε διεθνείς οργανισμόυς και οργανώνει συλλαλητηρια μίσους με σύνθημα η λύση είναι μία σύνορα με την σερβία)
       Μην τσιμπάτε με την παράνοια του μακεδονικού.
       Δικαιωμα τους να λέγονται όπως θέλουν.
       Η ευρύτερη μακεδονία όπως αναστήθηκε ως όνομα και περιοχη επί οθωμανών τους περιλαμβάνει εδαφικά άλλωστε.
       Δηλαδή επειδή η ελλάδα στην αρχαιότητα ήταν και στη νότια ιταλία πρέπει να νιώθει απειλή η νότια ιταλία;
       Ρε γαμώτι εδώ μιλάμε για παγκόσμια εξέγερση και μεις κολλάμε στον αλέξανδρο;

      • Πάνθηρα
       Στο Μεξικό έβαλαν σε μια τεκίλα τον χαρτη τους με το Τέξας μέσα, και ξεσηκώθηκαν οι Γιάνκηδες και το ποτο αποσυρθηκε.
       Και οι συσχετισμοί μεταξυ Σερβων και Κοσσοβάρων ήταν όπως οι τωρινοί Ελλάδας -Σκοπίων κι όμως άλλαξαν μέσα σε μερικους μηνες με την αβάντα των αμερικάνων.
       Κι οι άοπλοι μουσουλμανοι της Βοσνιας βρεθηκαν υπερεξοπλισμένοι σε ελαχιστο χρονο.
       Οι σκοπιανοί κι οι κοσσοβάροι (βασικά η ηγεσία και ο κόσμος ακολουθησε για ευνόητους λόγους) λειτουργησαν και οι λειτουργούν στα Βαλκάνια, οπως οι προβοκάτορες ασφαλίτες στις πορείες.
       Μπές λίγο στη θέση ενός σκοπιανού blackpanther και θα αντιληφθεις εύκολα τι εννοώ.

       Προσωπικά δεν τολμώ να μιλήσω για παγκόσμια εξέγερση.Μπορώ να μιλήσω πχ για τον ξεσηκωμό στη ζουγκλα Λακαντόνα με συγκεκριμένο πληθυσμό , συγκεκριμένα προβλήματα , ορατούς στόχους και και απτά αιτηματα αλλά και αντιπάλους με ονοματεπώνυμο. Δεν ταυτιζομαι γενικώς με όποιον δηλώνει εξεγερμένος .

 5. Με αφορμή το παραπάνω σχόλιο σχετικά με τη διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη, έχω να ρωτήσω το εξής:
  Είναι εφικτό, στην επόμενη γενική απεργία, να μην υπάρχουν καλέσματα σε συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, ούτε στις άλλες πόλεις, αλλά να οργανωθεί μια μαζική μετακίνηση, με σκοπό τη συμμετοχή όλων σε μια πραγματικά πανελλαδική συγκέντρωση;

  • Δε νομίζω ότι ρεαλιστικά μπορούμε να περιμένουμε από πολύ κόσμο να την κάνει για άλλη πόλη μόνο και μόνο για να διαδηλώσει. Ούτε βρίσκω ότι θα ήταν καλύτερα έτσι.

 6. Αν και μεγάλο το κείμενο, το ρούφηξα μέχρι το μεδούλι…
  Πολύ καλό σύντροφε… Δείχνει ανοιχτό μυαλό και σοβαρότητα που χωρίς βεβαιότητες ανοίγει μια κουβέντα για όλες τις δυνάμεις της ανατροπής και της απελευθέρωσης… Και σου το λέει αυτό σύντροφος που επί 33 χρόνια ζει από μέσα την οργανωμένη ζωή αριστερών κομμάτων…
  Σ’ ευχαριστώ και θα χαρώ να σε γνωρίσω…

  • Όχι βέβαια!Έχω πάψει να αυτοπροσδιορίζομαι με εθνικούς ζουρλομανδύες εδώ και 20 χρόνια.
   Ο βασικός μου αυτοπροσδιορίσμός είναι ένας και απλός:ΑΝΘΡΩΠΟΣ.
   Για μένα η εθνικη ταυτότητα δεν λέει τίποτε από μόνη της για το αν ένας άνθρωπος είναι καλός, έξυπνος, όμορφος ή αλληλέγγυος.Μπορείς να αυτοπροσδιοριζεσαι ελληνίδα και να είσαι η καλύτερη και μπορεί να είσαι η χειροτερη.Άρα δεν μου λέει τίποτα ο εθνικός αυτοπροσδιορισμός.
   Εδώ αυτοί που παριστάνουν τα εθνίκια είναι συχνά πουλημένοι σε ΔΝΤ.
   Πάλι δεν λέει τίποτε ο αυτοπροσδιοροσμός τους.
   Ελπίζω να διάβασες το λινκ που σου έδωσα. Υποψιάζομαι πώς όχι διαφορετικά αυτό δεν θα το ρώταγες.
   Καποιος είχε γράψει ότι έθνος είναι ένας τρόπος να ενώνεις ανθρώπους που δεν τους ενώνει τίποτε και να χωρίζεις ανθρώπους που έχουν πολλά κοινά.
   Επί του θέματος:αυτό που συνέβη 15 Δεκέμβρη ήταν παγκόσμιας απήχησης και αφορά ολο τον πλανήτη.
   Όταν κάποιος γράφει solidarity from macedonia σέβομαι ΚΑΙ τον αυτοπροσδιορισμό του ΚΑΙ την αλληλεγγύη του.

 7. Προσθέτω δυο παρατηρήσεις για την πορεία.
  Ήταν καλή σε παλμό και μεγάλη σε όγκο.
  Όμως
  1.ήταν πήχτρα στους ασφαλίτες και δεν ήταν μονο αυτοι που φαινονται στα βιντεο.
  Μάλλον ηταν και πολύ περισσότεροι από τις 5 Μάη
  Και πέτρες πέταγαν και καδρονια κρατούσαν…Όποιος ήταν την ωρα του καυγά μπροστά στη Μ.Βρεττάνια ειδε και κατάλαβε πολλά.
  Αλήθεια είναι όμως, περα για περα, πως όποτε οι μπάτσοι τις ετρωγαν ο κοσμος το πανηγυριζε.Ειδα μεσηλικες γυναικες να φωναζουν «βαράτε τους» κλπ

  2. απορω με τη διαπίστωση πως η πορεία του ΠΑΜΕ δεν είχε, δηθεν , κόσμο!
  Λάθος περα για πέρα. Όπως ελέχθη ήδη, επί μια ωρα περνουσαν σε πυκνα μπλοκ από την μερια του τραμ μπροστά στη Βουλή.

  Το ζητημα που πρεπει να υπάρχει στο μυαλό μετα από ολα αυτά είναι ΟΚ,παιξαμε ξυλο , ξεσπασαμε και εν τελει πετυχαμε να φυγει ο ΓΑΠ.Μετά τι; Πορευόμαστε όπως λάχει;

  • Το ΠΑΜΕ είχε κόσμο αλλά λίγο σε σχέση με την άλλη διαδηλωση.
   Όταν η άλλη διαδήλωση είχε ακόμη και 250.000, οι αριθμοί του ΠΑΜΕ απλά ωχριούσαν.
   Όσον αφορά το μετά, έγραψα κάποια και στο κείμενο.
   Σε πιο πρακτικό επίπεδο χρειάζεται μια λαίκή κομμούνα στις συνθήκες του 21 αιώνα (και άρα χρησιμοποιώντας την τεχνολογία του αιώνα) που θα μηδενίσει κρατικό και ιδιωτικό χρέος, θα εξασφαλίσει ότι κανείς δεν θα μείνει αβοήθητος και θα καλέσει όλους τους ζωντανούς ανθρώπους ανα γης να στείλουν βοήθεια.(οικονομική κλπ)
   Εύκολα λέγεται δύσκολα γίνεται.
   Η ουσία Μίσα είναι ότι η Ιστορία είναι πια τουλάχιστον Ευρωπαϊκή και ευτυχώς δεν είμαστε μόνοι μας.
   Μια πανευρωπαίκή εξέγερση είναι πιθανη για το 2011 και η Ελλάδα είναι απλά πρωτοστάτης της.

   • Μου φαινεται πως εισαι υπεραισιοδοξος και ολιγον αιθεροβάμων.
    Αυτο που λές δεν μπορεί να γινει λόγω των κοινωνικών και εξωτερικών δεδομένων.
    Αμεσοδημοκρατικές Κομμουνες ευδοκιμούν μονο σε μικρούς πληθυσμούς (πχ Μαριναλέντα)
    Αλλά κι αν ακομα αποφασιζόταν μια τέτοια ανατροπή οι απέναντι δε θα κωλωσουν να στείλουν, με εντολές ΗΠΑ, 500 αποβατικά να κανουν weekend στα νησιά. Εκεί τι κάνεις;
    Το αρχικό μου ερωτημα είχε να κάνει με πρακτικές , αμεσες στοχευσεις εντος του πλαισιου του κυνοβολευτισμού , πολιτευμα το οποιο δεν μπορεί να ανατραπει , για πολλους λογους, με μια δυο πορείες στο κέντρο της Αθηνας.

    • Δηλαδή πιστεύεις ότι σε συνθήκες κατοχή ΔΝΤ υπάρχει κοινοβουλευτισμός και κοινοβουλευτικές λύσεις;
     Εσύ;
     Κομμούνες έχουν γίνει ιστορικά σε παρίσι, βαρκελώνη και βουδαπέστη όταν δεν υπήρχε καν το ίντερνετ ως εργαλείο συντονισμου και ενημέρωσης.
     Δεν αφορούν μόνο τα χωριά.
     Αφορούν και ολοκληρους εξεγερμένους πληθυσμους πόλεων.
     Αν έρθουν οι αμερικάνοι όπως λες δεν θα υπάρξει παγκόσμια κατακραυγή;
     Ή μήπως η ελλάδα είναι το απομονωμένο αφγανιστάν και ιράκ ;

     • «Αν έρθουν οι αμερικάνοι όπως λες δεν θα υπάρξει παγκόσμια κατακραυγή;
      Ή μήπως η ελλάδα είναι το απομονωμένο αφγανιστάν και ιράκ ;»

      Προσωπικά δεν νομίζω να μας έχει λιγότερο χεσμένους από ότι το Ιράκ και το Αφγανιστάν η παγκόσμια κοινή γνώμη, αλλά και όσοι ξεσηκώθηκαν π.χ. το 2003 εναντίον του πολέμου στο Ιράκ, τι ακριβώς κατάφεραν εκτός από μια τρύπα στο νερό; (σε σχέση με τον να σταματήσουν τον πόλεμο εννοώ)

      • Υπάρχει διαφορά με καθεστώτα διεθνώς απομονωμένα όπως ήταν αυτά του Ιράκ και Αφγανιστν με μια χώρα που είναι στο ευρώ.
       Φαντάζεσαι να γινόταν αυτό ας πουμε στην Ιταλία;
       Θα ήταν ίδιες οι αντιδράσεις;
       Μα ως τώρα αποδείχτηκε ότι οι ΗΠΑ οργανώνουν πολέμους σε απομονωμένα καθεστώτα και ως τώρα θεωρείται αδιανόητη μια στρατιωτική επέμβαση τους σε χώρα της ευρωπαϊκής ένωσης.
       Βέβαια θα μου πεις αδιανόητο ήταν μέχρι πριν το ΔΝΤ στην ελλάδα.
       Αλλά εδώ μιλάμε για πόλεμο.
       Ξέρω γω….Αν του δούμε κι αυτό τα είδαμε όντως όλα…

      • Sorry ρε Πάνθηρα, απάντησα σε σχόλιο που μίλαγες για ανατροπή του κοινοβουλευτισμού και κομμούνες, τι δουλειά έχει η ΕΕ και το ευρώ στην μέση;

      • Έχει δουλειά!
       Άλλο κομμούνα στην καμπότζη και άλλο στην γαλλία ας πούμε.
       Και άλλη επιδραση παγκόσμια θα έχει μια κομμούνα στην πρώτη και άλλη στην δεύτερη χώρα.
       Αν φτάσει η ελλάδα να κάνει κομμούνα τότε σημαίνει ότι έχει φτάσει η ώρα της κομμύνας και σε άλλες χωρες.
       Ακριβώς επειδή ΠΡΙΝ ήταν σε ΕΕ και ευρώ μπορεί να επηρεάσει και να εμπνεύσει την ευρώπη πιο άμεσα από την καμπότζη όπως και να στηριχτεί περισσότερο σε ευρωπαίκό και παγκόσμιο κίνημα αλληλεγγύης.
       Με αυτήν την έννοια έχει σημασία ότι ΤΩΡΑ είναι σε ΕΕ και ευρώ.

      • ότι τώρα εμείς επιρεάζουμε και εμπνέουμε την Ευρώπη δηλαδή. ότι μας συμπαραστέκονται ΕΠΕΙΔΗ είμαστε στην ΕΕ. Μάλιστα. Καλά είναι και αργά τώρα, καληνύχτα προς το παρόν.

     • Panther

      Δεν θεωρώ πως μπορούμε να ξεφυγουμε ως χωρα από το πλαίσιο της κυνοβολευτικής δημοπρασίας.
      Για χίλιους δυο λόγους. ΕΟΚ, ΝΑΤΟ, εξοπλισμοί, εξωτερικοί κίνδυνοι κλπ κλπ και κυριως έλλειψη κοινωνικής συναίνεσης σε άλλο και αδοκιμαστο σε μεγάλη κλίμακα μοντέλο διαχειρισης ενός κρατους.Μέχρι και η Κουβα ζορίζεται πια κι εδω δεν έχουμε Τσάβες ούτε Μοράλες.
      Αυτό μπορεί να γινει σε πέντε γενιές μετά από τεράστιες αλλαγές στις συνειδήσεις, κατι που φαντάζει εξαιρετικά απιθανο
      Μπορουμε μέχρι τοτε να δημιουργούμε δικτυα αλληλεγγύης και εναλλακτικές διεξόδους.
      Φυσικά και δεν είμαι ικανοποιημένος με αυτή την προοπτική, αλλ ως χριστιανός «ουκ έχω ώδε μένουσαν πόλιν» , δεν περιμένω να ξαναφτιαχτει η Εδεμ. και γι αυτο δεν απελπίζομαι Αλλά θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για δικαιοσύνη, ελευθερια, κοινοκτημοσύνη χωρίς να διατηρω τρελές προσδοκίες για την λειτουργια της Ελλάδας ως τεράστιας αμεσοδημοκρατικής κομμούνας.
      (Για τα 500 αποβατικά εννοώ τους Τουρκους που έχουν μια στρατιά απέναντι ετοιμη για ρεσάλτο.Παγκοσμια κατακραυγη υπήρξε και για την Γιουγκοσλαβία , όμως τη βρωμικη δουλειά την τελείωσαν.)

      Γι αυτο μαζί με τα όποια οράματα καλό είναι να μπαινουν βραχυπροθεσμοί στόχοι., εφικτοί και απτοί.
      Διωχνουμε ΓΑΠ και ΔΝΤ. ΟΚ τέλεια!
      Μετά τι;

    • Δηλαδή η εναλλακτική λύση ποια είναι ; Η ανάσταση του νεκρού και σάπιου από τριακονταετίας σοσιαλδημοκρατικού κράτους πρόνοιας;;;;

     Οι αμεσοδημοκρατικές κομμούνες δεν είναι απλώς μία πρόταση, είναι μία αναγκαιότητα μπροστά στην (40χρονη πλέον) καπιταλιστική κρίση.

   • Εχεις δικιο πως το ΠΑΜΕ δεν είχε τον κοσμο της 5ης Μάη. Ήταν στο 70% περιπου . Εκεινη που δεν παιζόταν με τιποτα ήταν η συγκέντρωση που έκανε το ΚΚΕ στο τέλος Μάη στο πεδιο Αρεως.

 8. Αμφισβητώντας τη βαρύτητα του νόμου

  Όπως και στις διαδηλώσεις της 6 Δεκέμβρη, έτσι και στην γενική απεργία, ο σχεδιασμός του κράτους ήταν εμφανής σε όποιον δεν επιμένει ακόμα και τώρα να εθελοτυφλεί ή να κάνει την ατολμία του εργαλείο ανάλυσης.
  Διαλύστε τις διαδηλώσεις, ψεκάστε με χημικά όπλα, ξυλοκοπείστε, χρησιμοποιήστε τις μηχανές ως δολόφονικό όπλο ήταν οι εντολές προς τα ένστολα παράσιτα.
  Ποιοτική διαφορά ήταν η συνεπικουρία των πραιτοριανών από ορδές ασφαλιτών μεταμφιεσμένους σε μάχιμους διαδηλωτές. Φυσικά η μαχικότητα της αμφίεσης τους έγινε χίλια κομμάτια, όπως και ο τσαμπουκάς των ένστολων συναδέλφων τους, όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι με αποφασισμένους διαδηλωτές. ανάγνωση του υπολοίπου »

 9. σημαντική έλλειψη στο άρθρο,
  οι χιλιάδες διαδηλωτών που γιούχαραν για π ο λ λ ο σ τ ή φορά τους διαδηλωτές με τα κοκτείλς βενζίνη-στουπί οι οποίοι σήμερα φιγουράρουν σε όλα τα μεγάλα ειδησεογραφικά μέσα (και στη πλειοψηφία του άρθρου σου) αλλά και στις ενστικτωδώς εκφραζόμενες αντιδράσεις μας.

  Φιλικά Γιάννης

 10. Από όσα κείμενα διάβασα για τις 15 Δεκέμβρη αυτό είναι το καλύτερο.
  Μου έδωσε έμπνευση και τσαμπουκά για αυτά που έρχονται.
  Μπράβο στον συγγραφέα του.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s