Δικαίωση για το πάρκο «Κύπρου και Πατησίων»

Ακυρώνεται η ισχύς οικοδομικής άδειας για το πάρκο «Κύπρου και Πατησίων» σύμφωνα με δικαστική απόφαση του διοικητικού εφετείου.

Το πάρκο έγινε αυτοδιαχειριζόμενο όταν ο Κακλαμάνης έστειλε συνεργεία να κόψουν πολλά δέντρα στο πάρκο στις αρχές του 2009 προκειμένου να γίνει παρκινγκ. Αυθόρμητα υπήρξε ένα κύμα εξέγερσης ενάντια στις ενέργειες του δήμου, ένα κύμα που άντλησε την ενέργειά του από την εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008. Η αυθόρμητη κινητοποίηση εξεγερμένων, αναρχικών, αριστερών, διαφόρων κατοίκων κλπ απέκρουσε δυναμικά τις αποφάσεις του Κακλαμάνη να εκμεταλλευτεί αυτή τη μικρή κοιτίδα πρασίνου που είχε απομείνει.

Έκτοτε ο Κακλαμάνης κινητοποίησε διάφορους μπράβους και φασίστες για να τραμπουκίσουν στο πάρκο, ενδεχομένως να κινητοποιήθηκε και διακίνηση ναρκωτικών σε μία προσπάθεια να χτυπηθεί το κύμα αντίστασης του πάρκου.

Οι εξεγερμένοι του πάρκου όμως δε λύγισαν και με αποφασιστικότητα έκαναν το πάρκο ένα χώρο ανοιχτό και ελεύθερο για όλους. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο πάρκο πάνε πολλοί μετανάστες. Το πάρκο έτσι από την εγκατάλειψη που είχε πριν και από το τσιμέντο που σχεδίαζε να ρίξει ο δήμος τώρα έχει χώμα πράσινο και ζωή.

Σε αυτά συνέβαλλε η οργάνωση, η περιφρούρηση, οι πολυποίκιλες εκδηλώσεις και δραστηριότητες, η χρόνια επιμονή και η μη τρομοκράτηση στους τραμπουκισμούς του Κακλαμάνη και των φασιστών.

Η θετική δικαστική απόφαση για το πάρκο δείχνει πως εκτός από την αυτοοργάνωση, την αυτοδιαχείρηση και την αυτενέργεια σημαντικό ρόλο παίζουν και οι νομικοί αγώνες για την πλήρη απελευθέρωση.

Δον

http://wp.me/pPn6Y-1PE

157 σκέψεις σχετικά με το “Δικαίωση για το πάρκο «Κύπρου και Πατησίων»

 1. και το ντιμπέιτ ξανάρχισε!

  Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει να περάσει η διαχείριση του πάρκου στη Δημοτική Αρχή

  Οι αναρχικοί-αντιεξουσιαστές λένε να παραμείνει αυτοδιαχειριζόμενο από κατοίκους και αλληλέγγυους.

  δίλημμα…

  Δημοτική Αρχή: http://tvxs.gr/sites/default/files/imagecache/scale_span8/images/story/mg112018621603gz3.jpg
  …ή…
  αυτοδιαχείριση: http://athens.indymedia.org/local/webcast/uploads/pk2.jpg

  (τυχαία η πρώτη φώτο είναι από το tvxs και η δεύτερη από το indymedia, δεν υπάρχει σημειολογία, διαβεβαιώ…)

   • Όχι, τον Κακλαμάνη θα’χουμε για 4-5 χρόνια ακόμα, να τον χαιρόμαστε!

    (Αλλά το ερώτημα απαντιέται και αλλιώς. Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δεν άλλαξε, τον ίδιο θα’χουμε και τα επόμενα χρόνια)

    • Δεν τρέφω καμία συμπάθεια στο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και μονίμως λέω ότι εύχομαι να διαλυθεί, όπως εν μέρει έγινε τελευταία.

     Από την άλλη, όμως, νομίζω ότι υπάρχει μία δόση υπερβολής εκ μέρους αναρχικών κλπ σε θέματα στα οποία αφορούν στον τρόπο διεκδίκισης των αριστερών.
     Το να συμμετέχεις σε ΔΣ, το να καλείς σε διάλογο, να αναλάβει ευθύνη κλπ το αρμόδιο όργανο της πολιτείας – όπως αυτή είναι οργανωμένη, με τους νόμους της κλπ – δε σημαίνει ότι είσαι προδότης ή ότι προσαρμόζεσαι κλπ.
     Ο αγώνας με αιτήματα είναι ένα θέμα ταμπού για τους αναρχικούς. Αυτό ακριβώς το ταμπού χρειάζεται να υπερβούμε προκειμένου να δούμε αποτελέσματα στις όποιες διεκδικήσεις.
     Θα πει κάποιος ότι αυτό είναι μεγάλη συζήτηση κλπ.
     Για μένα, όμως, είναι απλά τα πράγματα: ή θα αφήσουμε τη διαχείρηση στα πάντα στους δημάρχους και στις εκάστοτε εξουσίες και θα κάνουν ότι θέλουν με καμιά εξαίρεση λίγων τετραγωνικών, είτε θα τους ζαλίσουμε και θα τους ανατρέψουμε με ενεργό συμμετοχή / παρέμβαση στα δημοτικά συμβούλια και με εκλογική ανατροπή.
     Όσες καταλήψεις και να γίνουν η διαχείρηση των δις ευρώ και το 99,999…% των αποφάσεων θα παραμένει στα χέρια 10 δημοτικών συμβούλων.

     Θεωρώ ιστορικό λάθος τέτοιες κινήσεις, όπως οι συμμετέχοντες στο πάρκο Κύπρου & Πατησίων, στο πάρκο Ναυαρίνου, στο κτήμα Δρακοπούλου, σε διάφορες καταλήψεις αναρχικών ενδεχομένως να μη συμμετάσχουν σε ένα κοινό ψηφοδέλτιο των δημοτικών εκλογών με πρόγραμμα την άμεση δημοκρατία, με πρόγραμμα τη διαχείρηση όλης της περιουσίας του δήμου και όλων των υποθέσεων του δήμου από το σύνολο των δημοτών και όχι από δέκα νοματέους.

     • το ότι αναστέλλεται οριστικά η οικοδομική άδεια δεν ξέρω αν είναι αρκετό για να επιστρέψει το πάρκο σε καθεστώς φουλ δημοτικής διαχείρισης.

      Μια φορά έχω περάσει και δε θυμάμαι πόσο μεγάλο είναι αλλά δεν το θυμάμαι μεγάλο. Τέλος πάντων αν χρειάζεται δημοτική φροντίδα από ειδικούς υπαλλήλους κτλ δε θα ήταν κακή ιδέα να επιτρέπεται στο συνεργείου του Δήμου να το περιποιείται.

      Να κατεβουν οι καταλήψεις με ψηφοδέλτιο στις δημοτικές εκλογές; σε λίγο ρε Κιχώτη θα μας πεις ότι θα πάρουν και εκλογική επιδότηση από το κράτος για να στήσουν το προεκλογικό περίπτερο. αχαχαχαχαχ
      Πρωτοποριακό το αίτημά σου αλλά σκέψου το εξής ενδεχόμενο. Ας πούμε ότι κερδίζει αυτή η παράταξη. Σε αυτό το σενάριο υπάρχει ένα ειδικά καθορισμένο νομικό πλαίσιο για το πώς λειτουργεί μια δημοτική αρχή. Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει παρά μόνο από την κεντρική εξουσία. αλλά δες την πρώτη αντίφαση… μια αντιεξουσιαστική κίνηση-παράταξη να είναι δημοτική αρχή.

      Φαντάζομαι πως ο λόγος που το προτείνεις δεν είναι με τη λογική ότι θα κερδίσει η εν λόγω παράταξη αλλά είναι στη λογική ότι με αυτό τον τρόπο θα μετρηθεί εκλογικά ο αριθμός όλων αυτών που επιθυμούν διαχείριση από τους πολίτες κι ότι μπορεί να υπάρχει έστω και μια ισχνή παρουσία στο δημοτικό συμβούλιο.
      Οι εκλογές όμως δεν είναι σφυγμομέτρηση ούτε γκάλοπ. Κατεβαίνεις για να διεκδικήσεις κάποια θέση εξουσίας…

      Αν εκλέξουν ένα δημοτικό σύμβουλο όμως τι ρόλο θα βαράει; θα λέει στο δσ «ψηφίστε την αυτοδιαχείριση εκείνου του πάρκου κτλ γιατί αλλιώς θα τον πάρουμε ούτως ή άλλως;»

      Μετά θα πρέπει να σέβεσαι σαν παράταξη τις αποφάσεις της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου…

      δεν ξέρω πώς ένας αναρχικός μπορεί να λειτουργήσει σε τέτοια πλαίσια.
      Ενδιαφέρουσα η θέση σου πάντως…
      δλδ το συνθημά μας θα είναι οι αναρχικοί στην εξουσία (έστω και δημοτική);
      ρε θα μας πάρουν με τις πέτρες που είπε και ο αΓΑΠάκιας…

      • “ψηφίστε την αυτοδιαχείριση εκείνου του πάρκου κτλ γιατί αλλιώς θα τον πάρουμε ούτως ή άλλως;”

       αχαχαχα γαμάτο

       Εγώ σκέφτομαι και το άλλο. Να κερδίσουμε και να στείλουμε (αμέσως! ) τους δημοτόμπατσους να παίξουν ξύλο με τα στρουμφάκια και τα ΔΙΑΣ! 😛

       • βασικά το δημοτομπάτσοι είναι λίγο υπερβολικό στη βάση ότι δε φέρουν ίχνος οπλισμού πάνω τους… αυτοί κόβουν πρόστιμα…

        επίσης αυτό δεν ξέρω αν είναι καλή ιδέα γιατί θα είναι σαν να τους στέλνουμε για να προπονηθούν οι Διας…

        και με αφορμή αυτό θυμάμαι κάποιο link στο μπλογκ που παρέπεμπε σε κείμενο στο indy, το οποίο κείμενο ανάμεσα στους άλλους έκανε αναφορά και σε πυρομπάτσους. Ναι ο πυροσβέστης μπορεί να είναι και ανακριτικός υπάλληλος… αλλά πυρομπάτσος, στην ίδια κατηγορία δλδ με τους λοιπούς; το θεωρώ χοντρή μαλακία…

        • Δεν είναι στην ίδια κατηγορία, ο καθένας έχει τη δικιά του!

         – πλάκα έκανα, δεν έβγαινε καλά το αστείο άμα δεν ήταν κάτιμπάτσοι

         Θέλω εδώ να σημειώσω πως οι πυροσβέστες συχνότατα το παίζουν εξουσία όταν πάμε να βοηθήσουμε στις φωτιές…

         • Ε τί εννοείς; Αλοίμονο αν αφήσει ένας εκπαιδευμένος για αυτή τη δουλειά τη πρωτοκαθεδρία σε ανεκπαίδευτους πολίτες.

     • Ζητάς από τους αναρχικούς και αντιεξουσιαστές να πάψουν να είναι αναρχικοί και αντιεξουσιαστές.

      Ψηφοδέλτιο δημοτικών εκλογών και εκλογική ανατροπή.. Δηλαδή θέλεις οι αναρχικοί να αποδεχτούν τον εκλογικό νόμο, την κεντρική κυβέρνηση και το σύνταγμα;

      • Με τη συμμετοχή δηλαδή σε εκλογές παύεις να είσαι αναρχικός ή αντιεξουσιαστής;

       Το πράγμα είναι απλό: κατεβάζεις μία εκλογική παράταξη που έχει για πρόγραμμα την άμεση δημοκρατία

       Αυτό σημαίνει το εξής: ότι όποιο και να είναι το εκλογικό αποτέλεσμα εσύ το αξιοποιείς αμεσοδημοκρατικά και σύμφωνα με τις αμεσοδημοκρατικές αρχές του προγράμματος (όχι σύμφωνα με τα αναρχικά ιδεολογήματα που επιβάλλονται από τη δημοτική αρχή)

       Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν υπάρξει μία δημοτική αρχή κατόπιν εκλογικής νίκης μιας τέτοιας παράταξης οι αποφάσεις της θα έρχονται από τα κάτω.
       Το πως θα συμβεί αυτό θα το καθορίσει η δεδομένη συγκυρία. Αλλά πάντα θα βασίζεται από μία κίνηση από κάτω προς τα πάνω όπου όλοι οι δημότες θα έχουν πρόσβαση και θα ελέγχουν τις αποφάσεις. Αυτό είναι η προϋπόθεση.

       Όσον αφορά τα νομικά πλαίσια που αναφέρει ο j4nus κι εκεί δημιουργούνται ρήξεις.
       Δηλαδή ο αγώνας για τη ριζική αλλαγή συντάγματος και νόμων προς την αμεσοδημοκρατική κατεύθυνση ασκεί ακόμα μεγαλύτερη πίεση και δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα ρήγματα στην περίπτωση συμμετοχών στις δημοτικές εκλογές.

      • Αυτό έχω προσωπικά προσλάβει. Μπορεί να είναι και αποκύημα της φαντασίας μου.

       Αν είναι όμως έτσι η λογική που βρίσκω είναι ανάλογη με την άρνηση στις εκλογές:

       με το να βάλεις αιτήματα απευθυνόμενος στην εκάστοτε εξουσία είναι σα να την αναγνωρίζεις

        • Δεν το είπα αυτό.
         Άλλο το ένα, άλλο το άλλο.

         Αυτό που είπα είναι ότι υποτίθεται πως αν είσαι αναρχικός δεν αναγνωρίζεις την εξουσία του εξουσιαστή.

         Από που και ως που θα του κάνεις αιτήματα ζητώντας πχ μεγαλύτερους μισθούς.

         Είναι σα να ζητιανεύεις από τον ίδιο τον εξουσιαστή, να αναγνωρίζεις την εξουσία του, να τον νομιμοποιείς περισσότερο.

         Αυτό το πλαίσιο λογικής έχω προσωπικά εκλάβει όσον αφορά τον αναρχικό χώρο. Αν τα γράφω λάθος πάω πάσο.

         • Κιχωτη καταλαβαινω τι εννοεις…
          άλλο ομως η ζητιανια κι αλλο ο αγωνας και η διεκδικηση!!

          αναγνωριζεις την εξουσια οταν συμμετεχεις κι εσυ στη διαδικασια που την αναπαραγει.

          • ChristosK δεν είναι κάτι που ισχυρίζομαι, απλά διαφωνώ και εγώ σε αυτό το θέμα, δηλαδή συμφωνώ με αυτό που λες.

           Δες την απάντηση του denyal ακριβώς από κάτω.

         • Νομίζω το’χεις εκλάβει σωστά. Οι αναρχικές-αντιεξουσιαστικές συλλογικότητες συνηθίζουν να στέλνουν απειλές προς την εξουσία και να απευθύνονται προς την κοινωνία. Έτσι, δεν βγάζουν ανακοίνωση για αύξηση του κατώτερου μισθού, αλλά απαιτούν τον τερματισμό της ‘μισθωτής σκλαβιάς’. Δεν ζητάνε νομιμοποίηση των παιδιών των μεταναστών, θέλουν κατάργηση των συνόρων κ.ο.κ.

          Ως άτομα όμως, πχ στο σωματείο τους, παλεύουν για την αύξηση του μισθού του δικού τους και των συναδέλφων ή καλύτερες εργασιακές συνθήκες. Καταθέτουν στα (αστικά) δικαστήρια για να υπερασπιστούν διαδηλωτές. Δεν περιμένουν την επανάσταση.

          • Η συγκεκριμένη υπόθεση όμως κερδήθηκε στα αστικά δικαστήρια. Σιγουρα η κινητοποίηση όλων των συλλογικοτήτων που ενδιαφέρθηκαν έπαιξε σπουδαίο ρόλο, αλλά δεν είμαι σίγουρος αν έφτανε μόνο αυτό. Ενα ξημέρωμα του αυγούστου 5 διμοιρίες ΜΑΤ και 2 μπολυλντόζες θα δημιουργούσαν τετελεσμένα που δύσκολα θα ανατρέπονταν ξανά…

       • kixwti πιθανόν εννοείς ποσοτικοποιημένα αιτήματα που να απευθύνονται στην εξουσία, τύπου:

        1400Ε κατώτατος μισθός, 15% αύξηση πρασίνου στην Αθήνα, 5% μείωση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, άμεση συνταξιοδότηση όλων των ένστολων, γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό (:P ), τέτοια.

        Ναι, συμφωνώ μαζί σου πως υπάρχει ένα κολληματάκι.. Τις περισσότερες φορές όμως δικαιολογημένα και σωστά δεν μπαίνουμε σε τέτοια συζήτηση.

        Αυτό όμως δεν σημαίνει πως αν το πλαίσιο γράφει 15% του ΑΕΠ για την Παιδεία θα μποϋκοτάρουμε τον αγώνα. (σημαίνει πως θα κράξουμε την αντιπροσωπεία των αριστερών που θα πάει στο Υπουργείο να διαπραγματευτεί την αύξηση από 3% σε 3.804% του ΑΕΠ με αντάλλαγμα να λήξουν οι καταλήψεις και.. -τυχαίο; – να πα.μ.ε. σε φοιτ. εκλογές)

        • Για να βοηθήσω λίγο την κουβέντα σχετικά με τις εκλογές, να πω ότι είμαι κατά των φοιτητικών εκλογών,
         καθώς οι φοιτητικές συνέλευσεις έχουν τέτοια δύναμη που πρακτικά η ύπαρξη αντιπροσώπων γίνεται βραχνάς και εμπόδιο για τις συνελεύσεις. Έτσι η ύπαρξη αντιπροσώπων στους φοιτητές όχι απλά δεν έχει νόημα, αλλά είναι και μέρος της αντίδρασης.

         Δηλαδή γενικά αναφέρομαι περισσότερο στο να είμαστε ανοιχτοί σε δοκιμές σε πράγματα που έχουν νόημα.
         Για μένα το να κατέβουν συνελεύσεις γειτονιάς σε εκλογές έχει νόημα, γιατί έχει να διαχειριστεί ζωτικά ζητήματα που τώρα δεν έχουν κανένα λόγο πάνω σε αυτά. Στην καλύτερη να γίνει λίγος θόρυβος με κάποια παρέμβαση σε κάποιο ΔΣ

 2. Σημαντική η δικαίωση, αν και μερική. Πλήρης θα ήταν αν υποχρεωνόταν σε παραίτηση από κάθε δημόσιο αξίωμα ο κ. Κακλαμάνης, δικαζόταν και καταδικαζόταν σε φυλακή και δήμευση της προσωπικής τπου περιουσίας, προς αποκατάσταση μέρους της ζημιάς που προκάλεσε. Υποθέτω δε θα περνούσε άσχημα στη φυλακή, με δεδομένες τις φήμες που κυκλοφορούν για τα βίτσια του…

  • Ελαα οοχι ποτε!! Τα χτυπηματα να ναι πανω απο τη ζωνη.. το τι επιλογες κανει ειναι δικη του υποθεση και ειναι φυσιολογικές επιλογες και οχι βιτσια.. και να ασχολουμαστε με προσωπικη ζωη ειναι ανηθικο.. ας ασχοληθουμε με το ποοσο λαμογιο ειναι στη δημοσια ζωη και τα αλλα ειναι για Τατιανες..
   Μερεεες

   • Το ότι επί τόσα χρόνια δε δέχεται να βάλει το Athens Pride υπό την αιγίδα του Δήμου είναι όμως κάτι. Γιατί δε μας εξηγεί τους λόγους να τους μάθουμε κι εμείς;

    Παρομοίως για Χρυσοχοϊδη. Αν μπορούμε να τρέχουμε κι εμείς στη εθνική με χίλια, να βγάλει ανακοίνωση να μας το πει.

    Η υποκρισία και η αναντιστοιχία πρέπει να αποκαλύπτονται.

    Αυτοί είναι ικανοί να πάνε να παντρευτούν στην Ολλανδία σήμερα και να’ρθουν αύριο πρωί να καταψηφίσουν το αντίστοιχο νομοσχέδιο για Ελλάδα. Τους ξέρουμε, τώρα θα τους μάθουμε;

    σημ: γενικά δεν είμαι υπερ του outing (http://www.gaypatras.gr/content/view/484/39/) αλλά η στάση του Κακλαμάνη (και άλλων…) είναι προκλητική (αντίστοιχη με την αγάπη του για το πράσινο…)

    • Ο χρυσοχοχοχο ρε τσεκαρε τους τροχαιους το ειπε το παλλικαρι 😛
     Δεν ξερω τους λόγους.. μπορει να το κανει οντως για να μη ¨σοκαρει¨ τους ψηφοφορους της ΝΔ , μπορει να θελει μίζα να μην τον συμφερι οικονομικά, να είδε κανα γκευ ζευγαρι να ποτιζει κανα δεντρο και να του κόστισε ψυχολογικα!! Παντως το οτι ο Κακλαμανης είναι μακραν ο χειρότερος δήμαρχος που περασε ποτε απο Αθήνα (δλδ η Ντορα που απλα δεν εκανε τπτα ειναι θεα μπροστα του) δε σημαίνει οτι δεν εχει δικαιωμα να επιλεγει τι θα πει και τι δε θα πει σε σχεση με την προσωπικη του ζωη..
     Οσο αφορα το να το πει δημοσια ε δεν ειναι και θεος ο δημαρχος του Βερολινου.. ο οποιος εχει πει το διασημο
     «Ich bin schwul, und das ist auch gut so.»
     (βλ λεπτομερεις εδω!! http://en.wikipedia.org/wiki/Klaus_Wowereit)

  • Για να το πω ευγενικά, η τελευταία πρόταση απλά δεν χρειάζεται. Κυρίως προσβάλει εσένα κι εμάς, όχι τον Κακλαμάνη. Καλημέρα.

 3. Mια απαραίτητη διόρθωση και κάποιες διευκρινίσεις:
  Δεν αναστέλλεται οριστικά η ισχύς οικοδομικής άδειας, ακυρώνεται. Αναστολή υπήρχε μέχρι τωρα που εκδικάστηκε η αίτηση ακύρωσης.
  Η ακύρωση αφορά την συγκεκριμένη οικοδομική άδεια και μόνο και δεν εξασφαλίζει το μέλλον του πάρκου οριστικά. Αν δεν ξέρουμε την απόφαση, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για τους λόγους ακύρωσης. Μπορεί να είναι για τυπικούς λόγους (πχ δεν είχε τις απαραίτητες υπογραφές) ή ουσιαστικούς μείζονος σημασίας (π.χ χαρακτηρισμένος χώρος πρασίνου οπότε απάγορεύεται η ανέγερση) ή μικρότερης (πχ ελλειπής μελετη περιβαλλοντικων επιπτωσεων, ή τεχνικά ζητήματα)
  Όπως και να έχει, η ακύρωση αυτή από μόνη της (εκτός ίσως από την περίπτωση του χαρακτηρισμένου χώρου πρασίνου) δεν προστατεύει το μέλλον του πάρκου καθώς τίποτα δεν εμποδίζει τον Ομερ να καταθέσει νέα οικοδομική άδεια, απαλλαγμένη από τις ατέλειες αυτής που ακυρώθηκε.
  Όποτε η φαγωμάρα αναρχικών και συριζαίων καλό θα ήταν να ανασταλλεί μέχρι την οριστική κατοχύρωση του πάρκου ως τέτοιο. Μετά μπορεί να ακολουθήσει η συζήτηση αν θα είναι δημοτικό ή αυτοδιαχειριζόμενο…

  • Με αφορμή τις σκέψεις του Κιχώτη πιο πάνω, αλλά και αυτό: «Η αυθόρμητη κινητοποίηση εξεγερμένων, αναρχικών, αριστερών, διαφόρων κατοίκων κλπ » να πω ότι αν δεν γινόταν προσπάθεια ‘καπελώματος’ από οποιαδήποτε πλευρά, ίσως να είχαμε περισσότερα τέτοια πάρκα στην Αθήνα. Δεν χρειάζεται να είμαι ούτε αναρχική, ούτε συριζαία ούτε τίποτα για να ενδιαφέρομαι για την πόλη και το πράσινο. Θα με ενδιέφερε τα επιχειρήματα να μην ήταν πολιτικά σε τέτοιες κινήσεις. Just sayin’ και μπράβο σε όλους όσους ενδιαφέρθηκαν, έδρασαν και προς το παρόν κράτησαν το πάρκο πράσινο.

   • μα το θέμα είναι και πολιτικό… δεν είναι μόνο περιβαλλοντικό. δλδ το τι θέση παίρνεις στο δίλημμα πάρκινγκ ή πάρκο με πράσινο, θέσεις στάθμευσης ή οξυγόνο; φράγκα κτλ ή ποιότητα ζωής;

    όλα αυτά τα διλήμματα -χοντρικά ή χοντροκομμένα, πείτε το όπως θέλετε- είναι εξόχως πολιτικά.

      • καλημέρες σε όλους..

       Γιατι τώρα που η απόφαση είναι ενα βήμα προς την νική (διαβάστε τι λέει ο back door man..εχει δίκιο..Ο πριόνης μπορέι ΑΝΕΤΑ να βγάλει άλλη άδεια) και οι δύο πλευρές που συνέβαλαν τα μέγιστα δεν συνεργάζονται/συναγωνίζονται για να οδηγήσουν την υπόθεση σε οριστική νίκη και αρχισαν οι κόντρες πριν ακόμα οριστικοποιηθεί οτι ο χώρος θα παραμείνει πράσινο και ελέυθερος ;

       Συγνώμη που μπορεί να ακουστεί κάπως αλλά εκει μπαίνει η ιστορία του ¨καπελώματος» και ειδικά απο δύο χώρους που διαρρηγνύουν τα ιματια τους οτι είναι αντίθετοι σε τέτοιες πρακτικές..

       Την ουσία την εξηγεί η narrator παραπάνω και συμφωνω απόλυτα.

       «Δεν χρειάζεται να είμαι ούτε αναρχική, ούτε συριζαία ούτε τίποτα για να ενδιαφέρομαι για την πόλη και το πράσινο»

       και συμπληρώνω οτι οσο ο πολιτικός μας χώρος (οποιος και να ειναι αυτός) αναζητά νίκες (και πριν καν ερθουν οριστικά..) και αντι να συνεργαστεί μεχρι τέλους αρχίζει κόντρες και μπηχτές τέτοια εγχειρήματα δεν θα έχουν ποτέ την απήχηση που θα τους επρεπε (δεδομένου του αγώνα που έγινε και τις δυσκολιας που είχε) και δεν θα εμπνέυσουν κόσμο να την αναπαράγουν σαν ενεργεια σε άλλες περιπτώσεις χώρων που απειλούνται.

       • Το να ενδιαφερθείς για την πόλη και το πράσινο σημαίνει ότι ΠΟΛΙΤΙΚΟΠΟΙΕΙΣΑΙ

        Όσον αφορά τα καπελώματα κατά ένα τρόπο έχω πάρει θέση και μέσα στο άρθρο και στα σχόλια.

        Προσωπικά βλέπω ότι οι αντιθέσεις έχουν να κάνουν περισσότερο με εγωισμούς, παρά με ουσία και φιλοσοφία. Αν το πάρκο θα είναι » δημοτικό ή αυτοδιαχειριζόμενο » είναι σίγουρα ζήτημα ουσίας.
        Αλλά προσωπικά βλέπω ότι αυτό το δίλλημα είναι απλά μια πρόφαση για να χάσουμε το δάσος και ότι στην πραγματικότητα αυτό το δίλημμα δεν υπάρχει, αλλά αυτό που υπάρχει στην πραγματικότητα είναι ποιος θα κάνει κουμάντο εδώ: η διπλανή κατάληψη ή ο ΣΥΡΙΖΑ;

   • Οι κινήσεις είναι καθαρά πολιτικές.
    Αν δεν ήταν πολιτικές και χωρίς την δράση των εξεγερμένων, αναρχικών, αντιεξουσιαστών, αριστερών κλπ δε θα υπήρχε κανένα πάρκο. Όλα αυτά τα φαινόμενα διεκδίκισης εμφανίστηκαν (σε μαζική κλίμακα) κατόπιν της εξέγερσης του Δεκέμβρη 2008.
    Εκτός αν θεωρείς ότι η εξέγερση αυτή δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική.

    Όσον αφορά τα καπελώματα τόσο από συριζαίους όσο και από αναρχικούς συμφωνώ και θα φέρω το αντιπαράδειγμα του κτήματος Δρακοπούλου όπου οι προσπάθειες καπελώματος έχουν μικρότερη ένταση και τα πράγματα εκεί κυλάν πιο αρμονικά (Τουλάχιστον όπως τα βλέπω εγώ και τα έχω ακούσει για τις δύο περιπτώσεις).

 4. Emena mou fenonte kala ayta ta nea. Den einai omws na ta empisteyese kati moutra tipou Kaklamaniac(oute tipou Tsipra, kai me to simpathio). Poles fores den mou ftanei na ksero oti kapios ekane kati kalo. Isos s’aythn thn periptosh to kalo na taftizete me kapia sinferonta tou.

 5. @ denyal, @ j4nus

  Τις ταμπέλες εννοώ, όποιες κι αν είναι αυτές. Αν βάλεις ταμπέλα «σύριζα», «αναρχικοί» ή ότι άλλο, ίσως κάποιος κόσμος που δεν τις θέλει στο κεφάλι του δεν δραστηριοποιηθεί.
  Αντιλαμβάνομαι το επιχείρημα τα πάντα είναι πολιτική, αλλά βλακωδώς θεωρώ ότι η προστασία του περιβάλλοντος (θα έπρεπε να) είναι πάνω από πολιτικές ιδεολογίες και θεωρίες.

  • Το να μαζεύονται κάποιοι άνθρωποι, να συζητούν και να συναποφασίζουν κάποια δράση ίσος να είναι ουσιαστικότερα «πολιτικό» από κάποια κομματική ή ιδεολογική καθοδήγηση. Το «από κάτω προς τα πάνω» χωρίς κομματικές κατευθύνσεις ή πολιτικές ιδεοληψίες μου φαίνετε υγιέστερο.

  • Δε συμφωνώ ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι (ή μπορεί να είναι) πάνω από ιδεολογίες και θεωρίες, καθώς αν η ιδεολογία σου είναι το κέρδος και η ανάπτυξη με κάθε τίμημα, δεν σε ενδιαφέρει το περιβάλλον αν στέκεται εμπόδιο σε αυτά.

   Αυτό με το οποίο συμφωνώ είναι ότι αν κάποιος είναι ευαισθητοποιημένος με το περιβάλλον και θέλει να κάνει κάτι για τη γειτονιά του, είναι λάθος να τίθενται για την ισότιμη συμμετοχή του στις κινητοποιήσεις πολιτικά/ιδεολογικά προαπαιτούμενα. Μπορεί οι περιβαλλοντικές ευαισθησίες του να είναι σημείο ταύτισης με τους όποιους αριστερούς, αναρχικούς κλπ, γιατί όμως πρέπει για να συμμετέχει να αποδεχτεί όλο το πακετάκι των ιδεολογιών τους;

   • Βρε Capy,
    αυτό που λες στην 1η παράγραφο λέω. Ότι το περιβάλλον θα ΠΡΕΠΕΙ να είναι πάνω από ΟΛΑ. Που διαφωνείς;

    • Στο ότι υπάρχουν και ιδεολογίες μη φιλικές προς το περιβάλλον.

     Αν εννοείς ότι οι φορείς τους, τουλάχιστον ως προς αυτό, πρέπει να αλλάξουν μυαλά, δεν διαφωνούμε πουθενά 🙂

  • Το θέμα Narrator είναι ότι πάντα κάποιος παίρνει την πρωτοβουλία και αυτό το κάνει εκτός των άλλων και μέσα σε ιδεολογικά πλαίσια.

   Όπως και να έχει λοιπόν αυτό που θα κάνει θα έχει το στίγμα του.

   Αυτό που λες ότι το «περιβάλλον είναι πάνω από όλα» όπως και να το κάνουμε δε συμβαδίζει με το «το ατομικό κέρδος είναι πάνω από όλα»

   Δηλαδή βλέπεις ότι αυτόματα παίρνεις και εσύ μία πολιτική και χρωματισμένη θέση.

 6. προσοχή όμως, γιατί πολλοί δηλώνουν τον τελευταίο χρόνο.. αντιεξουσιαστές.. http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=6798821 (ποσος καιρος περασε ρε γμτ.. «Δεν είμαστε απολογητές της διοικητικής εξουσίας … ο πολίτης θα μας ήθελε αντιεξουσιαστές στην εξουσία», είπε χαρακτηριστικά. «δεν ήρθαμε να αντικαταστήσουμε το γαλάζιο κράτος με ένα πράσινο ομοίωμα.

  Οι πρώτες 100 ημέρες θα είναι καθοριστικές και περνάνε και γρήγορα, προειδοποίησε..»)

  ή ότι έχουν φίλους αντιεξουσιαστές
  http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4540434&ct=1
  επίκειται γαπέλωμα… 😛

  • χαχαχαχαχαχαχαχααχχααχ

   τωρα θυμηθηκα εναν φιλο που έλεγε οτι ο Χρυσοχο θελει ουσιαστικα τη Δημαρχία…

   λες να κατεβει επικεφαλής στο νεο αυτο -πρωτοποριακο- ψηφοδελτιο??

   • όχι τίποτα..

    δεν ξέρουμε και αν θα λειτουργήσει.. «νέα» γραμμή σ\\\///γχαρητηρίων..
    ή θα παίρνει ο κόσμος «πάλι» στην ίδια..

    θα καταρρεύσει το σύστημα.. θα μπλοκαρει το τηλεφωνικο κεντρο.. και δε θα μπορουν να παραγγειλουν και ντιλιβερι..

    • γιατι???

     δεν εχει παρουσιαστικο?
     λέγειν?
     ρεύμα.. στην κενωνία??
     πρόγραμμα?????

     αμα θα δεις να «πεφτουν» προεκλογικα φυλλαδιακια απο τους Διες..

     😛

     • «ρεύμα.. στην κενωνία??»

      …τη εννοείς…. άρχισαν τα ηλεκτροσόκ στις «φιλικές κουβεντούλες» στη ΓΑΔΑ;;;;
      χαχαχαχαχαχαχα….

 7. κιχωτη απλα το εκαψα με τη προταση σου για τη τοπικη αυτοδιοικηση και τους αναρχικους….

  το προβλημα ειναι οτι δεν αναθετεις στο κακλαμανη τη διαχειρηση τους πραγματος που κατεστρεψε ηθελημενα αφου εφερα παρακρατικους , ΜΑΤ και ολο το συρφετο για να τα βαλει με το κοσμο.

  το ιδιο πηγε να συμβει και με το παρκο στα εξαρχεια οταν οι συνασπισμενοι πηγαν να καπελωσουν τη φαση , δηλαδη ο κακλαμανης θα ειχε κανει ολα αυτα τα εργα στο παρκο?

  το οτι καποιος μπορει να εχει πολλες και δικαιολογημενες ενστασεις για το τροπο λειτουργιας μιας συνελευσης δε σημαινει οτι το παρκο δεν θα πρεπει να διαχειριζεται απο τους ιδιους τους περιοικους.

  ενα απο τα βασικα προταγματα της αυτοδιαχειρησης ειναι η οργανωση της γειτονιας, της περιοχης , της επαρχιας , της περιφεριας και παει λεγοντας, δεν ειναι η συμμετοχη σε γραφειοκρατικους σχηματισμους απο αλλο «κολπο».

  η ιδια ακριβως λογικη υπαρχει και με τοον συνδικαλισμο τυπου γεσσε και τους αριστεριυς που λενε να παρουν τη γσεε και να τους ακολουθησουν οι υπολοιποι.

  το οτι ο κοσμος ακομα δεν εχει μαθει να λειτουργει δημοκρατικα πολλες φορες η το οτι υπαρχουν συνεχεις παρεξηγησεις μαλλον οφειλεται στην παντελκη ελλειψη κοινωνικοποιησης απο τα κατω με ορους κινηματος σε τοπικο επιπεδο για τοσα χρονια πριν.

  ακριβως για αυτο η αυτοδιαχειρηση ειναι «δυσκολη».
  γιατι προυποθετει απο τους ανθρωπους να παρουν τις ευθηνες τους σαν ατομα ενταγμενα σε ενα ευρητςρο κοινωνικο πλαισιο και να μην αναζητουν λυσεις «οδηγων» που θα τα καθοδηγουν σαν καλομαθημενα παιδακια.

  εδω σας θελω. οχι στην «τοπικη» ¨»αυτοδιοικηση».

  να θυμισω οτι πολλοι συνασπισμενοι στα εξαρχεια ηταν υπερ της δυναμικης παρεμβασης χρυσοχοιδη ακομα και σε αντιδιαστολη με τα νεοτερα μελη του κομματος.

  ανταυτου οταν εγινε μια συλλογικη προσπαθεια απο συλλογικοτητες, αναρχικους , μαγαζατορες και κατοικους των εξαρχειων , σε ενα κλιμα γενικης συννενοησης , η πλατεια εγινε παραδειγμα για ολη την αθηνα μεσα σε δυο εβδομαδες.
  αν ειχε ακολουθηθει η γραμμη πολλων «αριστερων» και μονο , ακομα θα ειχαμε τη πρεζα του ΠΡΟΠΟ στη πλατεια . αποψη μου και εκτιμηση μου αυτο.

  το θεμα ειναι η συννενοηση . το να μαθουμε να συννενοουμαστε.
  την υψηλη τχνη της συννενοησης που θα ελεγε και ενας φιλος.

  • Κοίτα το θέμα δεν είναι να αρχίσω να λέω πάλι ότι ο ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ είναι ταξικός εχθρός κλπ κλπ. Το ΚΚΕ (μην ταράζεσαι, εγώ για σύμμαχο θα χρησιμοποιούσα και το διάβολο για να γίνει το σωστό) τα λέει καλά γι αυτό το κόμμα. Δε χρειάζεται να πω τίποτα εγώ και ούτε είναι αυτό το θέμα μας, τουλάχιστον για μένα.

   Το θέμα που λέω είναι το εξής: στα πλαίσια της αυτοοργάνωσης που μιλάμε τι παραπάνω μπορείς να κάνεις από το να φυτεύεις δεντράκια σε πάρκα; Τίποτα
   Μπορείς να αποφασίσεις για το αν θα γίνουν δρόμοι ή όχι; όχι. Για πολεοδομικά ζητήματα; όχι. Για έργα, για γήπεδα, για πολιτιστικά κέντρα, για βιβλιοθήκες, για δρόμους, για ποδηλατόδρομους, για συγκοινωνία, για πρόνοια αστέγων, άνεργων, για γιατρούς, για εκπαίδευση;
   Τίποτα από όλα αυτά, εκτός από λίγους ερασιτεχνισμούς στον όποιο ελεύθερο χρόνο βρίσκουν κάποιοι hardcore πολιτικοποιημένοι.

   Γι αυτούς όλους τους λόγους ανέφερα ότι αν θέλουμε να γίνει κάτι παραπάνω χρειάζεται και η διαχείρηση των οικονομικών και νομικών αποφάσεων του δήμου, τα οποία δε θα είναι στα χέρια των πολιτών, όσο δεν ασχολούνται με αυτούς που τα αρπάζουν νόμιμα.
   Από το να πετάξεις μολότοφ σε μια τράπεζα πιο καθαρή θεωρώ την κίνηση να τους αρπάξεις την εξουσία και το χρήμα και να τη μοιράσεις στους πολίτες διά αυτής της κακής νόμιμης οδού.

   Αυτά περί του ότι θα «λερωθούμε» ή θα «χάσουμε την αυτοσυνέπεια της α/α ιδεολογίας μας» κλπ αν συμμετέχουμε σε εκλογές δε νοιώθω ότι βοηθάνε στη συζήτηση. Δε τα βλέπω ως επιχειρήματα.

   • φιλε μου, εγω δε θα συμμαχουσα με το διαολο.
    συγνωμη αλλα το πλεον χαρακτηριστικο της ελευθεριακης σκεψης και θεωριας ειναι οτι οι σκοποι σου και τα μεσα σου δεν πρεπει να ερχινται σε αντιθεση.
    Λυπαμαι αλλα ο σκοπος δεν αγιαζει τα μεσα.
    Ρωτα τους στη Ρωσια για τα παλια τα χρονια , ξερουν αυτοι καλυτερα.,.

     • Οι μολότοφ είναι άγιο μέσο;
      Μάλλον δεν είμαι ο μόνος που τα έχω μπερδέψει. Τα πράγματα είναι μπερδεμένα έτσι κι αλλιώς.
      Μέσα στον καπιταλισμό ζούμε εξ άλλου όλοι.

      • Ρε ομορφε απο που εβγαλες το συμπερασμα οτι εγω μπορει να συμφωνω με τη ριψη μολοτωφ? Πλακα μας κανεις? Επισης ποιος σου ειπε οτι γενικοτερα η μολοτοωφ ειναι «μεσο». Ακομα και να συμφωνει κανεις μονο ως εργαλειο θα μπορουσε να τις δει. Ε δηλαδη ελεος ρε μεγαλΕ. Ακομα και η γενικοτερη συζητηση για τη βια ειναι μεγαλη και αρκετα δυσκολη. Ποιος σου ειπε εσενα οτι η μολοτωφ ειναι το μεσο των αναρχικων? Αυτη την αποψη τη λενε αβιαστα μονο οι δεξιοι.

      • Επισης εγω δεν τα εχω μπερδεμενα στο κεφαλι μου φιλε. Εσυ τα εχεις μπερδεψει στο κεφαλι σου περι αναρχιας. Ξεμπλεξε τα και τα λεμε.

       • Τότε αναρχικοί υπήρξαν μόνο στην Ινδία επί Γκάντι…

        Το παιχνίδι της ζωής και της κοινωνίας είναι να παίξεις μπάλα μέσα στον καπιταλιστικό κόσμο και να αγωνιστείς μέσα σε αυτόν για να τον ανατρέψεις αν θες αναρχία και κομμουνισμό.

        Αυτό το παιχνίδι μπορεί να έχει μολότοφ, μπορεί να έχει εκλογές, μπορεί να έχει απεργίες πείνας, μπορεί να έχει και παρτούζες.
        Αυτή είναι η άποψή μου. Η ρίξη για την απελευθέρωση δεν περνάει μέσα από Δεκάλογο, αλλά μέσα από συνεχή διάλογο, πρακτική και πειραματισμό.

 8. narrator, καταλαβαίνω τι θες να πεις…
  να ξεκαθαρίσω ότι αυτοδιαχείριση δε σημαίνει περιχαράκωση, ότι κατέλαβε μια ομάδα ένα χώρο, πάρκο και τον κάνει ό,τι θέλει αποκλείοντας τους άλλους…

  αυτό που θα κάνει μια ομάδα αναρχικών είναι να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος στο να αναληφθεί η διαχείριση του πάρκου από τους κατοίκους, στην ουσία θα αποτρέψει την καταστροφή του χώρου με την προοπτική να αποδοθεί στους κατοίκους.

  αυτό δεν είναι μια εύκολη διαδικασία. Οι κάτοικοι θα διαμαρτυρηθούν υπερ του πρασίνου θα διεκδικήσουν το πάρκο αλλά σε αυτά τα θέματα πρέπει να είσαι συνεχώς σε εγρήγορση, επαγρύπνηση. οι κάτοικοι στην πλειοψηφία τους στις περισσότερες περιοχές δεν είναι έτσι.

  ο αναρχικός θα πετύχει την αποδέσμευση του πάρκου από τη δημοτική εξουσία και θα το παραδώσει στους κατοίκους. Δε θα πει ουτε ποιοι είναι οι αρμόδιοι να το διαχειριστούν, ουτε θα αναλάβει αυτός αποκλειστικά τη διαχείριση αποκλείοντας τους άλλους. αλλιώς δεν είναι αναρχικός, είναι κάτι άλλο.

  Τώρα αν στον αγώνα για το πάρκο δημιουργούνται ομαδοποιήσεις π.χ. μπλοκ αναρχικών και η ταμπέλα αναρχικοί φοβίζει τον κόσμο, είναι κάτι για το οποίο ευθύνεται και ο κόσμος -που αφήνει τα μ.μ.ε να του πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες- αλλά και πολλοί από αυτούς που δηλώνουν αντιεξουσιαστές-αναρχικοί…

  Το κακό είναι ότι στην Ελλάδα είσαι ο,τι δηλώσεις…

  Σε κάθε περίπτωση οποιαδήποτε αναρχική συλλογικότητα όταν διεκδικεί ή πετυχαίνει κάτι πρέπει να καλεί πόρτα-πόρτα όλον τον κόσμο να συμμετέχει…

  οι κομματικές συλλογικότητες ξυ.ριζ.α, φύ.γα.με. κτλ μάχονται υπέρ του κόσμου, κοινού καλού αλλά για να διαχειρίζονται αυτοί την κατάσταση… μην τους μπλέκουμε με τους αναρχικούς… όποιοι αναρχικοί ή μπλοκ αναρχικών συμπεριφέρονται έτσι απλά αμαυρώνουν τη λέξη αναρχικός και διαστρέφουν το νόημά της.

  • δηλαδη.. δε θα στηριξεις το ψηφοδελτιο?? 😛

   συγγνωμη παιδια.. αλλά μου φαινεται πολύ αστείο.. 🙂
   και τον συνειρμό με την δηλωση του Χρυσοχο.. δε μπορω να τον βγαλω απ΄τον νου μου..
   θα πρεπει να μου πειτε κανα άλλο (εξισου) αστειο.. για να σταματησω.. 😛

  • j4nus
   Προσωπικά δεν έχω αυτήν την εξιδανικευμένη εικόνα που λες σχετικά με τους αναρχικούς και τα καπελώματα.

   Σίγουρα τα πράγματα είναι καλύτερα από την αριστερά στα θέματα καπελώματος, αλλά όχι ότι δεν παίζει και αναρχικό καπέλο πουθενά, παρά από μεμονωμένα άτομα.

   Και με την ίδια έννοια που λες ότι κάποιοι διαστρέφουν τη λέξη αναρχικός το ίδιο θα έλεγα και ότι κάποιοι αριστεροί διαστρέφουν τη λέξη αριστερά

 9. Κιχώτη, για να σου θέσω τη διάσταση του προβλήματος στη σωστή του διάσταση, για να κατέβει ψηφοδέλτιο πρέπει να υπάρχουν υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι και επικεφαλής βλ. δήμαρχος. Ας πού με ότι όλοι από τις καταλήψεις αποφασίζουν και κάνουν μια μινι εκλογική διαδικασία για να επιλεγούν οι υποψ. δημοτικοί σύμβουλοι. Θα πρέπει να υπάρχει όμως και κάποιος δήμαρχος.
  Δεν μπορεί να υπάρξει συμμετοχή στις εκλογές. Επίσης μετά τις εκλογές αυτός ο δήμαρχος πρέπει να υπογράφει και να λαμβάνει αποφάσεις.

  Το να πεις ότι εγώ θα είμαι ένας δήμαρχος που δε θα λαμβάνει αποφάσεις απλώς θα υπογράφω τις αποφάσεις που θα λαμβάνουν οι πολίτες, ότι εγώ απλώς θα είμαι ένα εκτελεστικό όργανο σημαίνει ότι σε δημοτικό επίπεδο έχεις διαμορφώσει τις υποδομές εκείνες όπου οι πολίτες συμμετέχουν στη λήψη των αποφάσεων.
  Θα είναι μια διαδικασία όμως που δεν προβλέπεται πουθενά και θα πρέπει να βρεις τους πρακτικούς τρόπους να την κάνεις πραγματικότητα.

  υπάρχει ένα πλαίσιο από το οποίο δεν μπορείς να ξεφύγεις, γιατί θα υπάρχει και μια αντιπολίτευση που θα χαρεί πολύ να κινείται δικαστικά για να ακυρώνει τις αποφάσεις που θα προκύπτουν από εξωθεσμικές διαδικασίες.

  Επίσης επαναλαμβάνω ότι εσύ ως δήμαρχος ή δημοτικός σύμβουλος θα λειτουργείς σαν εντολοδόχος των πολιτών μέσα σε αυτό το πλαίσιο.
  Έστω και τυπικά ασκείς μια εξουσία, είσαι σε μια θέση.

  Θέλω να πω ότι ακόμα και αν είμαστε οι καλύτεροι άνθρωποι του κόσμου και οι πιο δημοκρατικοί κτλ ας μην παραβλέπουμε ότι δε διαμορφώνουν μόνο οι άνθρωποι τους θεσμούς αλλά και το αντίθετο. Και οι θεσμοί διαπαιδαγωγούν τους ανθρώπους.

  Επίσης σε επίπεδο δημοτικών εκλογών το θέμα διαχείρισης των δημοτικών χώρων είναι ένα μόνο θέμα. η παράταξη θα πρέπει να έχει ένα γενικότερο σχέδιο για τα δημοτικά πράγματα.

  Σε επίπεδο εθνικό υπήρχε παράταξη για την άμεση δημοκρατία αμφιβόλων κινήτρων… αλλά μιας που το θέτεις και σε εθνικό επίπεδο, ρίξτε μια ματιά στα κόμματα -εκτός από τα κοινοβουλευτικά- που υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής για τις εκλογές του 2009…

  6) Οικολόγοι Πράσινοι (εκτελεστική επιτροπή, Ε. Ζώτου, Α. Λεμπέση, Ν. Χρυσόγελος, Ιωάννα Κοντούλη, Ι. Παρασκευόπουλος, Μιχ. Πετράκος)

  7) Μαρξιστικό – Λενινιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος (Αν. Παπαδόπουλος, Π. Κουφοβασίλης)

  8) Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (μαρξιστικό-λενινιστικό) (Γ. Κωνσταντόπουλος, Σ. Αγκούτογλου, Β. Σαμαράς, Η. Καμαρέτσος)

  9) Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα (ΕΕΚ Τροτσκιστές) (Σαμπετάι Μάτσας, Σάββας Μιχαήλ),

  10) Δημοκρατική Αναγέννηση (Σ. Παπαθεμελής)

  11) Ένωση Κεντρώων (Β. Λεβέντης)

  12) Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή (Ν. Μιχαλολιάκος)

  13) Δημοσθένης Βεργής – Έλληνες Οικολόγοι (Δ. Βεργής)

  14) Οικολόγοι Ελλάδας – Κ. Παπανικόλας – Πολιτική Κάθαρση (Κ. Παπανικόλας)

  15) ΟΑΚΚΕ Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ (διοικούσα επιτροπή: Γ. Ζαφειρόπουλος, Δ. Γουρνάς)

  16) Κοινωνία (Εμμ. Βολουδάκης)

  17) Δημοκρατικοί (Μ. Μελετόπουλος)

  18) Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία (ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.) διοικούσα επιτροπή 12 ατόμων

  19) Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας (Γ. Κόκκας)

  20) Φως – Αλήθεια – Δικαιοσύνη (Κ. Μελισσουργός)

  21) Μέλλον των Ελλήνων (Μ.Τ.Ε.) – Υπηρέτες του Ελληνικού Λαού (Υ.Τ.Ε.Λ.) (Ν. Σκοπελίτης)

  22) Φίλοι του Ανθρώπου (Κ. Σταμούλης)

  23) Περιφερειακή Αστική Ανάπτυξη (Π.Α.Α.) (Ν. Κολίτσης)

  24) Νέα Ελληνική Δημοκρατία (Ν. Λάσκος)

  25) Παλαιά Δημοκρατία (Α. Δασκαλόπουλος)

  26) Καπνιστικές Ομάδες για την Τέχνη και την Εικαστική Συγκρότηση (Κ.Ο.Τ.Ε.Σ.) (Ν. Λούβρος)

  27) Που είσαι Παπαδόπουλε – Κόμμα Ελλήνων Αλλοδαπών – Τρομοκρατείστε τους Τρομοκράτες (η αίτηση συμμετοχής κατατέθηκε χωρίς να έχει προηγηθεί ίδρυση κόμματος και χωρίς αρχηγό)

  28) Χαρίζω Οικόπεδα, Χαρίζω Χρέη, Παναγροτικό Εργατικό Κίνημα Ελλάδος (ΠΑ.Ε.Κ.Ε.) (Μ. Τζαλαζίδης)

  εγώ αν δω κόμμα στις εκλογές Αντιεξουσιαστική Κίνηση δε θα τους πάρω στα σοβαρά… βέβαια σε εθνικό επίπεδο δημιουργείται άλλο θέμα… από τη στιγμή που λευκό και άκυρο δε συνυπολογίζονται στον υπολογισμό του εκλογικού μέτρου στην ουσία ψηφίζοντας λευκό ή άκυρο είναι σαν να μην πήγες ποτέ στην κάλπη. Το λευκό βέβαια κανονικά συμβολίζει ότι απορρίπτεις τα συγκεκριμένα υποψήφια κόμματα και πολιτικούς όχι συλλήβδην όλο το πολιτικό σκηνικό καθεστως. Το άκυρο σημαίνει όταν γίνεται επίτηδες ότι απορρίπτεις συλλήβδην όλο το πακέτο.
  Από τη στιγμή όμως που λευκό και άκυρο εξομοιώνονται ως προς τις συνέπειες τις πρακτικές που έχει αυτή η ψήφος…

  Πάντως σε χώρα που η συμμετοχή στις εκλογές είναι υποχρεωτική, μια αποχή του 50% δημιουργεί θέμα νομιμοποίησης του εκλογικού αποτελέσματος…

  ο μόνος λόγος για να κάνεις κόμμα αν δε σε ενδιαφέρει η κοινοβουλευτική εξουσία, θα ήταν για να έχεις πρόσβαση σε κανάλια και διάφορα άλλα, για να μετράς τις δυνάμεις σου στις εκλογές κτλ να παίρνεις καμια επιχορηγησούλα κτλ

  και κάτι άλλο… για να γίνει πολιτικό κόμμα και να ανακηρυχθεί θα πρέπει να υποβάλει ιδρυτική δήλωση…
  δε νομίζω κόμμα Αντιεξουσιαστική Κίνηση με αυτά που θα γράφει η διακήρυξη και η ιδρυτική δήλωση θα ανακηρυχθεί από τον Άρειο Πάγο για συμμετοχή στις εκλογές.

  είναι λίγο ανακόλουθο και οξύμωρο να θες να καταργήσεις το κράτος και να επιλέγεις τη νόμιμη-θεσμική οδό και διάφορα θεσμικά κανάλια για το κάνεις.
  αν αποκτήσεις πλειοψηφίες της τάξης του 51% σε μια τοπική κοινωνία ή σε πανελλαδικό επίπεδο, δε χρειάζεσαι τα θεσμικά κανάλια και τις εκλογές για να παραδώσεις τη διαχείριση των πραγμάτων στους πολίτες…

  • Ναι αλλά θα μπορούσες να κυρήξεις Συντακτική Βουλή, για να αλλάξεις το Σύνταγμα. Υποτίθεται ότι το σύστημα έχει τρόπους για να αναθεωρείται.

  • Το θέμα δεν είναι απλά να υπάρχει ένα ψηφοδέλτιο «άμεση δημοκρατία», αλλά να έχεις καταρχήν ένα έρεισμα στην κοινωνία. Πχ το πάρκου κύπρου και πατησίων θα μπορούσε να έχει ένα τέτοιο έρευσμα.

   Το ότι θες να αλλάξουν οι θεσμοί δε σημαίνει ότι δε θα μπλεχτείς με τους θεσμούς. Για να αλλάξουν οι θεσμοί πρέπει να μπλεχτείς μαζί τους.
   Εξ άλλου καθημερινά ότι και να κάνεις με τους θεσμούς μπλέκεσαι στην κάθε σου ανταλλαγή και στο κάθε bit του υπολογιστή σου.

   Δε λέω, ωραίοι οι χίπις και να φύγουμε στην εξοχή μακρυά από τον πολιτισμό κι έτσι, αλλά όσο ζούμε σε αυτή την πόλη και μέσα στον πολιτισμό δεν ξέρω αν έχουν νόημα οι ερασιτεχνισμοί, να ανακαλύπτουμε τον τροχό από την αρχή σε κάποιες αλάνες μακρυά από τα ΔΣ που ούτε μας πειράζουν, ούτε τα πειράζουμε και όλη η άλλη κανονικότητα της πόλης είναι σκατά.

   Όσο δεν ασχολούμαστε με τους θεσμούς και 90% αποχή να γίνει όλη η δύναμη των νόμων και του δημόσιου χρήματος θα ανήκει στους 5 που βάζουν υποψηφιότητα. Εκεί θα χτυπά η καρδιά των αποφάσεων και της μοίρας του πως θα είναι η ζωή του συνόλου.

   • κιχωτη, αυτο που προτεινεις ειναι να εμπλακουν οι αναρχικοι στη διαδικασια αναδειξης εξουσιας ωστε να εχουν μεσω της -τυχον- αναδειξης τους λογο στο γινεσθε της καθημερινοτητας και στη ληψη πολιτικων αποφασεων;
    ή με απωτερο σκοπο να ριξουν το ολο συστημα εκ των εσω;; δηλαδη με σκοπο να προοθησουν την αυτοοργανωση της κοινωνιας, εκμεταλευομενοι τη θεση τους σε ενα ΔΣ, και τελικα την απαγκιστρωση της κοινωνιας απο το υπαρχον συστημα;
    δηλαδη, προτεινεις την αναμειξη σε ενα ΔΣ για παραδειγμα, ως σκοπο ή ως μεσο;;
    δεν ξερω αν βγαζω νοημα…

    • Όχι ως σκοπό, σε καμία περίπτωση.
     Ως σκοπό το βλέπουν οι αριστεροί 😛

     Τη συμμετοχή στις εκλογές (όχι μόνο από αναρχικούς, αλλά από σύνθεση ανθρώπων σε συνελεύσεις γειτονιάς) τη βλέπω ως μέσο για την ανάμειξη περισσότερων πολιτών σε διαχειριστικά ζητήματα του δήμου.

     Δεν ενδιαφέρομαι εδώ για τρελή αφαίρεση και θεωρία. Προτιμώ να πάω να διαβάσω για το θεώρημα της μη πληρότητας του Γκέντελ και τη μαθηματική λογική.

      • οι κομματικοποιημένοι αριστεροί έστω…

       ή έστω η πλειοψηφία των κομματικοποιημένων αριστερών…

       Θέλοντας ή μη αυτό βλέπω στην πράξη με χαρακτηριστικό παράδειγμα το ΚΚΕ
       Εκτός αν το ΚΚΕ δε το θεωρείς αριστερό κόμμα, οπότε αλλάζει η κουβέντα.

        • α, νόμιζα ότι είχες πρόβλημα με την ατάκα.

         Όχι, δε με τσάντισε ούτε ο rising, ούτε κανένας άλλος.
         Εγώ φοβάμαι ότι κάποιους έχω τσαντίσει, χωρίς να το θέλω όμως 🙂

  • «εγώ αν δω κόμμα στις εκλογές Αντιεξουσιαστική Κίνηση»… τυχαίo j4nus? 😛

   σκέψου πόσα ενδιαφέροντα βιντεάκια θα’χαμε από Βουλή για να ποστάρουμε όμως! 😀

   • το κορυφαίο βίντεο θα είναι από την ορκωμοσία της νέας Βουλής… οι αναρχικοί βουλευτές να ορκίζονται να φυλάττουν πίστη στην πατρίδα, το Σύνταγμα και τους νόμους…

    ΜΕταξύ μας να πω ότι αυτό το σκηνικό μπορεί να γίνει μόνο στην Ελλάδα… δεν υπάρχει άλλη χώρα τόσο σουρεάλ, ούτε θα υπάρξει…

    τρελό βιντεάκι θα είναι…

      • ομολογώ πως έκανα εκείνο το πρώτο ποστ με ΣΥΡΙΖΑ και αναρχικούς για να γίνει μια συζήτηση,

       αλλα ξεπεράσαμε τις προσδοκίες μου, ζωγραφίζουμε!

       • ε, ηταν μη γίνει η (αν)αρχή..
        χαχααχαχαχχα

        μόνο που όπου να΄ναι.. θα μας τελειώσει το μαύρο και το κόκκινο.. και να δούμε πώς θα ζωγραφίζουμε.. 😛

        ΥΓ λυπάμαι, παιδιά, αν σας στεναχωρώ! δεν ξέρω αν θα είναι το τελευταίο αστειάκι μου εδώ.. κάνω φιλότιμες και kouloπροαίρετες προσπάθειες να σταματήσω..

 10. sorry..

  αν ειναι να συμμαχησει καποιος και με τον διαολο (καμια σχεση με τον Διαολισμο της anadyomenhs)
  που λέει ο λόγος..
  θα πρεπει να δεχεται και τις συμμαχιες των αλλων.. με καποιον (ή τον ιδιο ) διαολο.. ε? ως τακτική..

  δε μπορει να κατηγορει μετα τους λοιπους.. οτι δεν επελεξαν τον καλυτερο διαολο για να συνεργαστουν ..και να επελθει το.. καλυτερο.. δια-ολους-μας αποτελεσμα..

  το λεω γιατι απλα θυμηθηκα τα κραξιματα προς πχ ΣΥΡΙΖΑ (ή εστω μέρους αυτου) και Οικολογους και οποιον αλλον.. για κινησεις που εδειχναν να στηριζουν κυβερνητικες τακτικες
  ή να «συμμαχουν»
  ή να μην αντιδρουν σε συγκεκριμενες συγκυριες..

  τελος παντων αν ενα εχω καταλαβει για τους αναρχικους-αντιεξουσιαστες ειναι οτι δε δεχονται να παιξουν το παιχνιδι των άλλων (αστους δεν τους λενε? )..
  δεν το δεχονται και θελουν να καταργηθει-ανατραπει .. και ότι σε καμιά περιπτωση δεν θα ακολουθησουν τις διαδικασιες που εχουν φτιαξει οι αλλοι.. οπως θα ήταν πχ η κλασικη εκλογικη διαδικασια..
  θα μπορουσαν να το κανουν.. αλλά τοτε δε θα ηταν σε αυτον τον χωρο..

  δεν ξερω αν μου διαφευγει κατι σημαντικο..
  γενικα.. συνηθως (λέμε τωρα).. το ψιλοπιανω το νόημα..
  παρακαλω, όπως διορθώσετε σε περίπτωση παρανόησης (νοήματος.. 😛 .. το άλλο είναι ανίατο.. ).
  Μερσί!

  • εγω δε θα ειχα προβλημα να κατεβαιναν..
   αλλά νομίζω ότι θα είχαν οι ίδιοι..

   Πειραγμα: μπορει και να τους ψήφιζα, για να δω τουλάχιστον μια τοποθέτηση της «προκοπής» σε ΔΣ του Δημοτικού Συμβουλίου.. 🙂
   αν μη τι άλλο.. θα ξεχωρίζουν οι τοποθετήσεις.. από τους κλασικούς δημοτικούς συμβούλους.. 😛

  • Κoula ευχαριστώ,
   σχετικά με αυτό που ανέφερα για τη συνεργασία με το διάβολο δε θέλω να αναφέρω άλλο παράδειγμα ή να το γενικεύσω, αλλά ούτε να το συσχετίσω με το παράδειγμα που αναφέρεις. Δε γράφω κάποια φιλοσοφία ή κοσμοθεώρηση εδώ.

   Μένω μόνο στο ότι εμπιστεύομαι την κριτική του ΚΚΕ για το ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ωστέ να μη φάω χρόνο κι εγώ για να κάνω κριτική. Εμπιστεύομαι και αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω, δηλαδή ότι αρχικά ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στήριζε Χρυσοχοϊδη μέχρι που είδε τον κόσμο να έχει διαφορετική στάση. Τίποτε παραπάνω.

   Πιστεύω ότι σωστά τα λες σχετικά με τους αναρχικούς-αντιεξουσιαστές και γι αυτό σχετικά με τη στάση τους για τις εκλογές, τους δικαστικούς αγώνες κλπ κλπ θέλω να συμμετέχω σε κριτική και διάλογο.

   Πιστεύω ότι είναι ένα θέμα ανοιχτό, καθώς αυτό το πράγμα το σημειώνουν και θεωρητικοί που έχουν ασχοληθεί με τον αναρχισμό ή ήταν αναρχικοί οι ίδιοι.

   • ok.. εγω δεν ηξερα οτι ειναι «ανοιχτο θεμα»..

    νομιζα οτι ειναι παντελως out of the question.. για τους αναρχικους..

    Τελευταιο αστειο, λοιπον: αν βγουν Δημοτική (Αν)Αρχή.. θα πρέπει να αλλάξουν και τις σφραγιδες (δυσκολάκι) που θα πρεπει να βαλουν στις αποφασεις .. και να εχουν πλεον το «Α».. 😛

    Καλό απόγευμα, kixwth! 🙂

 11. Λοιπον φιλε Κιχωτη επειδη το εχω καψει εντελως με τη παρτη σου αποφασισα να κανω το εξης.
  Θα παρουμε τα πραγματα απο την αρχη οκ?.

  χρησιμα αναγνωσματα…..

  Τα απολυτως βασικα….

  1)Demanding The Impossible – The History Of Anarchism – Peter Marshll (υπαρχει σε pdf).

  2)Τζειμς Τζολλ – Οι αναρχικοι – Εκδοσεις Επικουρος

  3)Ιστορια της Αναρχιας – Μαξ Νετλο – Διεθνης Βιβλιοθηκη.

  3)Anarchism A Short Introduction – Colin Ward – oxford university press (υπαρχει σε pdf).

  4)Αναρχισμος – Ντανιελ Γκερεν – Ελευθερος Τυπος

  5)Αναρχισμος – Αναρχοκομμουνισμος – Πιοτρ Κροποτκιν – Ελευθερος Τυπος

  6)Αναρχισμος – Αναρχοσυνδικαλισμος – Ρουντολφ Ροκερ – Ελευθερος Τυπος

  Αμπελ Παζ – Ντουρρούτι, Η Κοινωνική Επανάσταση στην Ισπανία ( Ελευθερος Τυπος)

  ……Απο εκει και μετα …..

  Μιχαηλ Μπακουνιν – Θεος Και Κρατος.
  – Φεντεραλισμός Σοσιαλισμός Αντιθεολογισμός ( Διεθνης Βιβλιοθηκη).

  Μιχαηλ Μπακουνιν – Ο κοσμος του και το εργο του – Γιαννης Καρυτσας – Εκδοσεις Αρδην.

  Πιοτρ Κροποτκιν – Αλληλοβοηθεια – Καστανιωτης
  – Κατακτηση του Ψωμιου
  – Αγροι Εργαστηρια Εργοστασια
  (Διεθνης Βιβλιοθηκη).

  Νοαμ Τσομσκυ – Περι Αναρχισμου

  τωρα αμα βρεις εκει μεσα τιποτα να στηριξεις τη σκεψη σου εχει καλως…..

  να προσθεσω οτι συμφωνα με τη δικια σου «λογικη» ΔΕΝ θα επρεπε να ζηταμε την αποφυλακιση του Μαριου Ζ.(π.χ) μιας και ετσι θα αναγνωριζαμε την εξουσια που εχει πανω του το κρατος. δηλαδη εν ολιγης το κρατος ειναι ενα τερας υπερφυσικο το οποιο καλο θα ειναι να το αποφευγουμε η αν καταφερουμε με καποιο τροπο να το μαγεψουμε ωστε να το κανουμε κουμαντο.
  φιλε σορρυ αυτα ουτε το ΚΚΕ δε τα λεει.(no offence mitsara).

  • rising galaxy

   Ευχαριστώ για όσα παρέθεσες,
   αλλά νομίζω δεν είναι επιχείρημα η βιβλιογραφία, που στο κάτω κάτω είναι απόψεις.

   Χαρακτηριστικό παράδειγμα για μένα είναι ο Μπούκτσιν. Θα μου πεις δεν είναι ακριβώς αναρχικός. Θα σου πω οκ, πάω πάσο. Τουλάχιστον, όμως, αναφέρει και κάποια παραδείγματα όπου αναρχικοί έχουν κατέβει σε εκλογές, ώστε να πω ότι δεν είναι όλα άσπρο μαύρο και ένα διάλογο μπορούμε να τον κάνουμε, αν έχει νόημα το κατέβασμα κάποιων αυτοοργανωμένων συλλογικοτήτων που γεννήθηκαν το Δεκέμβρη στις δημοτικές εκλογές ή όχι.

   • ρε συ κιχωτη τι λες? μια χαρα ελευθεριακος ειναι ο μπουκτσιν.
    οσο για τη βιβλιογραφια , δεν ειναι αποψεις φιλε μου , ειναι ιστορια και θεωρια. δηλαδη μη τρελαθουμε και τελειως. ναι και η cnt ειπε το κοσμο οτι ηταν ελευεθερος και να παει να ψηφισει το ΄30 αλλα αυτο δε σημαινει οτι κατεβηκε η συμμαχησε στις εκλογες.

    • Η ιστορία είναι ιστορία και το τώρα είναι τώρα.

     Από τα μεγαλύτερα πολιτικά λάθη στην Ελλάδα της αριστεράς ήταν η αποχή το 1946 από τις εκλογές.
     Αλλά εδώ δεν ενδιαφέρομαι να κάνουμε μία συνολική αποτίμηση της παγκόσμιας ιστορίας.
     Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να δούμε εδώ και τώρα αν έχει νόημα η συμμετοχή σε δημοτικές εκλογές κάποιων συνελεύσεων-καταλήψεων όπως οι συνελεύσεις των πάρκων κλπ και σε τι κατακτήσεις και ελευθερίες, σε τι προόδους μπορεί να οδηγήσει κάτι τέτοιο.

     Για μένα στη χειρότερη θα ήταν ένας ακόμα πονοκέφαλος ώστε να μην κάνουν Κακλαμάνηδες «τη δουλειά τους»

        • Αφορμή είναι το πάρκο μην ξεχνάς. Αφορμή είναι μια θετική απόφαση ενός εφετείου, που πρακτικά σημαίνει 5 πράγματα.

         Δε νομίζω στις διαδικασίες αυτής της απόφασης να συμμετείχαν κάποιοι αναρχικοί που πιθανόν να θέλουν να έχουν το πάνω χέρι στο πάρκο.

         • rising, την απελευθέρωση του Μάριου τη ζητούσαμε γιατί τα σαμπουάν που είχε στην τσάντα κάποιοι τα έκαναν μολότοφ, για να ενοχοποιήσουν ένα διαδηλωτή…

          Αν εγώ πετάξω μια μολότοφ και με συλλάβουν και το παραδεχτώ, θα δεχτώ την αλληλεγγύη των συντρόφων μου… αίτημα απελευθέρωσης δε θα το δεχτώ…

          Γιατί απελευθέρωση σημαίνει ότι είτε νικησα και κράτος δεν υπάρχει, ή το κράτος θεωρεί αυτό που έκανα τόσο ασήμαντο π.χ. σαν να μπήκα στο λεωφορείο χωρίς εισιτήριο που με αφήνουν ελεύθερο…

          Είναι σαν να είμαι σε πόλεμο και να πηγαίνω στον εχθρό να ζητιανέψω την απελευθέρωση των αιχμαλώτων συντρόφων μου…

          έτσι λοιπόν δεν έχω κάποιο αίτημα προς το κράτος… τα αιτηματά μου τα φωνάζω για να τα ακούσει η κοινωνία για να συμπορευθεί μαζί μου…

          επίσης το μπλογκ είναι για να πρήζουμε ο ένας τον άλλο… το να μην πρήζει ο ένας τον άλλο ακούγεται λίγο απαξιωτικό…

          Κιχώτη, η αποχή τότε ήταν λάθος και για έναν πολύ πρακτικό λόγο… τότε υπήρχε εκλογικό βιβλιάριο… έτσι κατευθείαν όσοι δεν ψήφιζαν κατατάσσονταν ξέρεις σε ποια κατηγορία… όταν λοιπόν πήγαινες για πρόσληψη… στην πυροσβεστική ας πούμε, σου ζητούσαν εκλογικό βιβλιάριο δικό σου και του πατέρα σου για να δουν αν ψήφισες ή οχι…

          επίσης αυτό το «αλλάζω το σύστημα από μέσα συνδιαμορφώνοντας τους θεσμούς» δεν παίζει.
          Αυτο είναι μια έξυπνη παγίδα του ίδιου του συστήματος… με αυτή την αγνή λογική κατέβηκαν όχι λίγοι βουλευτές σε εκλογές… όταν είσαι μέσα όμως μπορεί να πετύχεις να σώσεις τα παρτέρια της βουλής και μερικά άλλα αλλά δεν πρόκειται να σε αφήσουν να κάνεις τίποτα ουσιαστικό…

          επίσης δεν πρόκειται να σε αφήσουν να συμμετεχεις στις εκλογές… πρέπει επίσης να ορκιστείς, όταν εκλεγείς, πίστη στην πατρίδα, το σύνταγμα και τους νόμους… βεβαια εδώ το κάνει το κκε.

          θα μελετήσω με ενδιαφέρον όμως τις περιπτώσεις που αναρχικοί όπως λες κατέβηκαν οργανωμένα με κόμμα σε εκλογές στο εξωτερικό…

          όσο για το κκε που λες σε σχέση με το συριζα… το κκε θα φάει το δακρυγόνο και το ξύλο για να έρθει την επόμενη ώρα να μας πει αυτό ποιοι ανήκουν στην εργατική τάξη και με ποιους θα οικοδομήσει τον καινούριο κόσμο…

          ο αναρχικός θα φάει το δακρυγόνο και το ξύλο για να αποφασίσει μόνος του ο καθένας την επόμενη μέρα με ποιον είναι και τι είναι…

          ο ξυριζα το ψάχνει ακόμα… ίσως το έχει βρει… επί αλαβάνου και τσίπρα πάντως φαίνεται ότι το βρήκε περισσότερο από ο,τι επι Δαμανακης Κωνσταντόπουλου κτλ άσχετα αν για κάποιους έχει χάσει την μπάλα…

          • j4nus

           Δεν μιλάω για κάποια γενικότερη στάση του τύπου «πάλη από μέσα» κλπ
           Ποιο είναι το από μέσα και ποιο είναι το απ’ έξω;

           Αυτό που ανέφερα σχετικά με συμμετοχή αναρχικών σε εκλογές νομίζω αφορούσε δημοτικές παρατάξεις σε Αμερική ή Καναδά.
           Θυμάμαι ότι το διάβασα στον Μπούκτσιν, αλλά δε θυμάμαι που.
           Νομίζω στο «Πρόταγμα του Κομμουναλισμού»

          • «απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση του συντρόφου και συσχολιαστή j4nus

           κανένας όμηρος στα χέρια του κράτους»

           Γιατί; Εμείς θεωρούμε πως καλώς την έριξες τη μολότοφ και απαλλοτρίωσες την τράπεζα.

           Γιατί να αποδεχτούμε την ποινή που θα σου ρίξει ο εχθρός; Δεν είναι ζητιανά, με μολότοφ θα διαπραγματευτούμε 😛

           Και στο παράδειγμα με τον πόλεμο.. Δηλαδή τους αιχμαλώτους τους παρατάμε; Αφού πιάστηκαν να ψοφήσουν στη φυλακή; Κάνεις ό,τι μπορείς.

           ΥΓ: Και επειδή το’φερε η κουβέντα, πιστεύω πως η δημοτική μας παράταξη πρέπει να’χει ένα ελικόπτερο καλού κακού

          • «η δημοτική μας παράταξη πρέπει να’χει ένα ελικόπτερο καλού κακού»

           χαχαχαχαχαχααχααχαχα
           και παντός καιρου!!

           δεν κατεβαινετε κατευθειαν.. στον Δημο Κορυδαλλου.. που δεν θα΄χει και συρματοπλεγμα η ταρατσα-ελικοδρομιο?? 😛

           ΥΓ κύριε j4nus.. άμα σας μπουζουριάσουνε.. θα γράφετε και τραγουδάκια?? ή μόνο σχολιάκια..??

        • Το πούρο που καπνίζει ο σ. Μπουγάς είναι δώρο του σ. Κάστρο κατά την μπριγάδα που πραγματοποιήθηκε για τα 30 χρόνια της Κουβανικής Επανάστασης.

  • ο καθένας να γράφει όπως θέλει και όπως αισθάνεται άνετα… απλά καμιά φορά ξεχνάμε ότι όταν τα λέμε με τον Κιχώτη real time ή μάλλον real life είμαστε ο κιχώτης, εγώ και άλλοι 5-10 γνωστοί… εδώ είμαστε ο κιχώτης εγώ οι 5-10 γνωστοί και μερικές χιλιάδες άλλοι…. για κάποιους αυτό κάνει τη διαφορά για κάποιους άλλους δεν κάνει καμία διαφορά…

 12. denyal, τους αιχμαλώτους στον πόλεμο δεν τους παρατάς… κάνεις ή ανταλλαγή ή επίθεση… ανάλογα με το αποτέλεσμα τους κερδίζεις ή τους χάνεις και χάνεσαι και εσύ…

  σε καμιά περίπτωση δεν πας κάτω από το παράθυρο του εχθρού για να απαιτήσεις την απελευθέρωσή τους, γιατί δεν έχει νόημα. Γιατί να αναγορεύσεις το κράτος ως αποδέκτη των αιτημάτων σου και συνομιλητή σου τη στιγμή που στόχος σου είναι να το ανατρέψεις;
  τη στιγμή μάλιστα που το ίδιο το κράτος δεν τηρεί πάντα τα νόμιμα πλαίσια συνταγματικά ή άλλα που το ίδιο έχει θεσπίσει…

  • Α,α,α! Δεν συμφωνώ.

   Καταρχήν, είθισται οι πρωτοβουλίες αλληλεγγύης να ακολουθούν την υπερασπιστική γραμμή του/της κρατούμενου/ης. Οπότε αν ο κρατούμενος δεν επιθυμεί την απελευθέρωσή του (!), δεν την απαιτούν αυτοί εκ μέρους του.

   Εγώ είμαι την άποψης πως ένας αντιεξουσιαστής σεβόμενος τον ευατό του, σεβόμενος τους συντρόφους του και τους λόγους για τους οποίους αγωνίζεται πρέπει να προσπαθεί να’ναι ελεύθερος -ώστε να μπορεί κιόλας να δρα με τη μεγαλύτερη δυνατή γκάμα επιλογών (άλλες έχεις μέσα στις φυλακές και άλλες έξω στην κοινωνία).

   Άρα θεωρώ πως πρέπει να αρνηθεί τις κατηγορίες, δεν πρέπει να παραδεχτεί τίποτα στο κράτος. Αν αποφασίσει να παραδεχτεί τη δράση του ώντας κρατούμενος (είτε επειδή έτσι θεωρεί ότι είναι το σωστότερο, είτε επειδή θα καταδικαστεί έτσι κι αλλιώς λόγω στοιχείων ή ‘στοιχείων’), και πάλι δεν αλλάζει τίποτα. Πρέπει να επιδιώξει την ελευθερία του. Είτε μέσω του νομικού συστήματος, είτε με δραπέτευση, είτε είτε.

   Αυτό σε ακραίες καταστάσεις μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό ή θάνατο των φρουρών ή όσων τον καταδιώκουν. Θα το κρίνει ο ίδιος και θα κριθεί για τις πράξεις του αναλόγως.

   Μια αίτηση επανεξέτασης της υπόθεσής σου, να πάει στο εφετείο κτλ είναι ενός είδους «αναγόρευσης του κράτους ως αποδέκτη των αιτημάτων σου». Και τι έγινε; Γιατί σε νοιάζει πώς σε βλέπει το κράτος; Χρησιμοποιείς τα μέσα που σου είναι διαθέσιμα για να πετύχεις την ελευθερία σου.

   Αυτό που λες για «κάτω από το παράθυρο». Εσύ ως πρωτοβουλία αλληλεγγύης καλείς την κοινωνία να αρνηθεί τον εξουσιαστικό μηχανισμό που κρατάει τον κρατούμενο, δεν είναι ‘συνομιλία με την εξουσία’, είναι ανοιχτή αντιπαράθεση.

   Δηλαδή μπορεί να έχουν πιάσει και καταδικάσει κάποιον που πετούσε μολότοφ σε κάποιο οδόφραγμα, μπορεί να το παραδέχτηκε, μπορεί και όχι. Η πρωτοβουλία αλληλεγγύης καλεί ανοιχτά την κοινωνία να εναντιωθεί στην εξουσία που φυλακίζει αυτόν τον άνθρωπο. Μπορεί να μαζευτούμε 50 ‘κάτω από το παράθυρο’. Μπορεί να μαζευτούμε 100.000 και να τον αφήσουν ελεύθερο ή να καταλάβουμε το αστυνομικό τμήμα που τον κρατούν προσωρινά και να τον ελευθερώσουμε.

   Άλλωστε αυτό που συμβαίνει συχνά είναι να προσάγουν ανθρώπους για τους οποίους πιθανόν να έχουν στοιχεία ή μπορεί να έβρισκαν στην συνέχεια (στην τελική για οποιονδήποτε μπορούν να υπάρξουν 5-10 ίδιες καταθέσεις μπάτσων). Πιέζοντας εγκαίρως, η εξουσία μετράει αυτό που την συμφέρει. Αν τις επόμενες 2 ώρες φοβάται πως θα αρχίσουν να καίγονται αστυνομικά τμήματα σε όλη τη χώρα ή ότι η δημοσιότητα θα είναι αρκούντως αρνητική λόγω των συγκεκριμένων συλλήψεων ή ότι «εντάξει, την σπάσαμε την κινητοποίηση και ασχολούνται με την αλληλεγγύη τώρα», τους αφήνουν ελεύθερους.

   Καταλήγοντας, το θέμα είναι πώς εκλαμβάνει η κοινωνία (ή το κομμάτι της κοινωνίας) στην οποία απευθύνεσαι τη δράση σου και τα μέσα που χρησιμοποιείς. Εγώ δε βλέπω ‘συνθικολόγηση’, ‘συνομιλία’, ‘αναγόρευση’, ‘συμβιβασμό’ κ.ο.κ. στο να χρησιμοποιήσεις το νομικό σύστημα, να μαζέψεις υπογραφές από δικηγορικούς συλλόγους, να χρησιμοποιήσεις ψευδομάρτυρες ή δεν ξέρω τι άλλο, ώστε να επανακτήσεις την ελευθερία σου. Οπότε ένας αντιεξουσιαστής που θα χρησιμοποιούσε αυτά τα μέσα, στα δικά μου μάτια, δεν θα ήταν λιγότερο αντιεξουσιαστής, ούτε θα ‘σκόνιζε την ιδέα της αναρχίας’.. και θα προσπαθούσα να πείσω κι άλλους ανθρώπους να μην το βλέπουν έτσι.

   Αλλιώς, χρησιμοποιώντας ‘απολυτότητες’ και ‘καθαρότητες’ θα’πρεπε να πάρουμε τα βουνά, ώστε να είναι όλη η ζωή μας ‘καθαρή και άσπιλη’ από εξουσίες, καπιταλισμούς, δικαστήρια, amstel, pc και αυτοκίνητα.

 13. Οι γειτονιές κόντρα στην κρίση

  Αποφάσισαν να μην παραμείνουν με τα χέρια σταυρωμένα απέναντι στην πρωτόγνωρη οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα και την κοινωνική εξαθλίωση, στην οποία οδηγούν τα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης.

  Δηλώνουν έτοιμοι να αγωνιστούν, ξεκινώντας την κοινωνική τους αντίσταση από τις ίδιες της γειτονιές τους. Ο λόγος για κατοίκους της Αθήνας και της επαρχίας που τον τελευταίο καιρό όλο και πιο συχνά οργανώνονται σε αυθόρμητες Πρωτοβουλίες Πολιτών.

  Με αφορμή την κρίση οι Ελληνες ανακαλύπτουν ξανά τη γειτονιά τους και τα αισθήματα απέναντι στους ανθρώπους της διπλανής πόρτας, που έμοιαζαν τα τελευταία χρόνια ξεχασμένα. Οι κάτοικοι των γειτονιών της Αθήνας αποφασίζουν να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους και να υπερασπιστούν τις κοινωνικές τους κατακτήσεις με όπλο την κοινωνική αλληλεγγύη.

  Πρωτοπόρος υπήρξε η γειτονιά του Νέου Κόσμου στην Αθήνα, ακολούθησαν Θησείο και Πετράλωνα, ενώ σήμερα είναι δεκάδες οι Πρωτοβουλίες Πολιτών ενάντια στην κρίση και καλύπτουν γεωγραφικά τις περισσότερες περιοχές της Αττικής. Ετσι από τον Κορυδαλλό ώς το Χαλάνδρι, από τον Αλιμο ώς τον Καρέα, από τα Εξάρχεια ώς του Παπάγου, κάτοικοι όλων των ηλικιών και πολιτικών πεποιθήσεων συναντιούνται, συζητάνε μαζί, εκφράζουν απόψεις και προβληματισμούς και προτείνουν κοινές δράσεις στις γειτονιές τους. Οι συνελεύσεις, συνήθως, ολοκληρώνονται με στιγμές χαλάρωσης, αφού αυτοσχέδια τσιμπούσια οργανώνονται από τους κατοίκους με ρεφενέ.

  «Κάποιους μήνες πριν αρχίσαμε να συναντιόμαστε άνθρωποι με διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις, από Νεοδημοκράτες ώς αντιεξουσιαστές, που τους ενώνει όμως η γειτονιά», λέει στην «Ε» ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος, που διατηρεί χαρτοπωλείο σε κεντρικό σημείο του Θησείου και προσθέτει: «Αισθανθήκαμε ότι κάτι πρέπει να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Συναντηθήκαμε στην αρχή μια εικοσαριά άτομα, φτιάξαμε ένα συντονιστικό όπου καθένας μπορεί να συμμετάσχει, αφού δεν υπάρχουν ούτε πλειοψηφίες ούτε περιορισμοί. Θέσαμε το θέμα της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα, των σκληρών μέτρων της κυβέρνησης, αλλά και το θέμα της αλληλεγγύης στη γειτονιά».

  Συνδετικός κρίκος αυτής της άτυπης πρωτοβουλίας είναι η κοινή διαπίστωση ότι σε καθημερινή βάση οι άνεργοι αυξάνονται, μαγαζιά κλείνουν, πληθαίνουν οι κατασχέσεις. «Είμαστε τις άποψης» υπογραμμίζει ο κ. Παναγιωτόπουλος «ότι την κρίση δεν την περνάει κανείς μόνος του και λίγο-πολύ όλους θα μας αγγίξουν οι δυσκολίες που μας περιμένουν».

  Την πρώτη συνάντηση των κατοίκων του Θησείου και των Πετραλώνων ακολούθησαν άλλες τρεις. Ελήφθησαν κάποιες αποφάσεις, όπως η δημιουργία ενός παρατηρητηρίου τιμών, μιας ομάδας δράσης, δηλαδή, που θα ενημερώνει σχετικά με αυξομειώσεις τιμών, κυρίως στα είδη πρώτης ανάγκης στην τοπική αγορά. Κινητοποιήθηκαν επιπλέον καθηγητές, ώστε να οργανωθούν δωρεάν μαθήματα για ανέργους, γιατροί όλων των ειδικοτήτων, από παθολόγοι μέχρι ψυχίατροι που προσφέρθηκαν να κάνουν δωρεάν εξετάσεις και να αντιμετωπίσουν νοσήματα που σχετίζονται με την κρίση, όπως άγχος, καταθλίψεις κ.λπ.

  «Δεν παραβλέπουμε βέβαια το γεγονός ότι η κρίση δεν είναι τοπικό φαινόμενο», τονίζει ο κ. Παναγιωτόπουλος, «αλλά πανελλαδικό και παγκόσμιο και γι’ αυτό υπάρχουν και πολιτικές προτάσεις, όπως αποχή π.χ. στις επόμενες εκλογές».

  Η οικολογική συνείδηση των κατοίκων, επίσης, αποτέλεσε αφορμή για να έρθουν οι κάτοικοι των αθηναϊκών γειτονιών πιο κοντά. Ετσι, σε Θησείο και Πετράλωνα οργανώνουν τοπική παραγωγή τροφίμων, προτρέποντας τη γειτονιά να καλλιεργεί λαχανικά σε ταράτσες, ζαρντινιέρες, γλάστρες και σε όποιον ελεύθερο χώρο υπάρχει. «Οι εποχές είναι επικίνδυνες», υπογραμμίζει ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος «και φοβόμαστε για ολική κατάρρευση του συστήματος». «Βλέπετε», λέει, «ο άνεργος δεν νοιάζεται για το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας ή για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, νοιάζεται για το πώς θα φάει. Εφόσον λύσουμε αυτό το πρόβλημα, τότε μπορούμε να προχωρήσουμε στα υπόλοιπα». *

  Της ΕΛΙΖΑΜΠΕΤΤΑΣ ΚΑΖΑΛΟΤΤΙ στην Ελευθεροτυπία

  ΥΓ: πάμε ένα άκυρο, μια αποχή!! να πείσουμε και τον Κιχώτη μέχρι το Νοέμβρη!

  • Με άκυρο και αποχή δε μπορείς ούτε ένα δρόμο να στρώσεις, ούτε να χτίσεις ένα αμφιθέατρο, ούτε καν να πάρεις ένα μηχάνημα για ακτινογραφίες.

   • Πάντως μπορείς να χτίσεις την πόρτα του αμφιθεάτρου 😛

    Να κάνω μια ερώτηση. Στο Δήμο της Νίκαιας έχεις πάει; Έχει εκλεγεί το ΚΚΕ εκεί. Νομίζεις έχουν κομμουνισμό ή κάποιον υπαρκτό σοσιαλισμό; Στο Ελληνικό προτιμούν να αφήσουν το δήμαρχο να ψοφήσει από απεργία πείνας παρά να εφαρμόσουν (τους δικούς τους! ) νόμους. Περισσότερα δημοσιεύματα γράφτηκαν στα ΜΜΕ για τους μετανάστες απεργούς πείνας στα Χανιά, παρά για τον δήμαρχο Ελληνικού (σημ: οι μετανάστες πέτυχαν τον σκοπό τους κιόλας).

    Αυτά που αναφέρεις τα έχουμε πληρώσει εμείς, τα έχουμε στρώσει-χτίσει εμείς και τα χειριζόμαστε εμείς. Οπότε αυτό που μένει είναι να το συνειδητοποιήσουμε και να αρχίσουμε να τα χρησιμοποιούμε προς δικό μας όφελος.

    Το θέμα είναι να κερδίσουμε τις εκλογές στο Δήμο, ώστε να διατάξουμε τον τάδε να ποτίζει το πάρκο, τον άλλο να μαζέψει τα σκουπίδια, τον δείνα να στρώσει το δρόμο;

    Ή νομίζεις πως η κεντρική κυβέρνηση θα μας δώσει τα εκατομμύρια που χρειάζονται για τους μισθούς των υπαλλήλων στο Δήμο ή άλλα λειτουργικά έξοδα; Και τι θα κάνουμε, θα πάρουμε δάνειο; Ρίξε μια ματιά πως αντιμετωπίζουν τα αυτο-οργανωμένα σχήματα στην Αργεντινή η κυβέρνηση, οι τράπεζες, οι επιχειρήσεις (προμηθευτές κ αγοραστές), τα ΜΜΕ.

    Επίσης είναι αντιφατικό να πάρει ψήφους μια αμεσοδημοκρατική-αντιεξουσιαστική-ή-όπως-την-σκέφτεσαι παράταξη από ανθρώπους που δεν συμμετέχουν ήδη σ’αυτή. Αν συμμετείχαν ήδη και ο αριθμός τους έφτανε σε πλειοψηφικό ποσοστό στο σύνολο των κατοίκων, δε χρειάζεται να κατέβουν σε εκλογές.

    Ένα κίνημα τόσο μαζικό προφανώς δε θα πλήρωνε φόρους στην κεντρική κυβέρνηση, την Δημοτική Αρχή ή όποιον άλλο. Θα χρησιμοποιούσε τα χρήματα όπου γούσταρε, θα έστρωνε δρόμους, θα έφτιαχνε πάρκα, θα έβγαζε ακτινογραφίες και τα δικαστήρια ή τα ΜΑΤ θα μας έκλαναν τα @@ (σόρυ για το σεξιστικούλικο).

    Κι αν είχαμε 3.000.000 – 3.500.000 ψήφους για να πάρουμε τις εθνικές εκλογές, θα’χε γίνει ήδη επανάσταση και δεν θα υπήρχε μόρφωμα «ελληνικό κράτος» για να γίνουν τέτοιες εκλογές σ’αυτό.

    • Οι φόροι υπάρχουν σε κάθε συναλλαγή και η μαζική φοροδιαφυγή που αναφέρεις είναι ενδιαφέρουσα πρόταση, αλλά με τόσα λίγα χρήματα που έχει ο κόσμος ποιος θα έδινε χρήματα για την αυτοδιαχείρηση για να γίνουν όλα αυτά που λες;

     Εγώ δεν αναφέρομαι σε μεμονομένους δημάρχους και στο τι κάνει το ΚΚΕ σε δήμους που έχει την εξουσία να κάνει 5 πράγματα, αλλά στο να ασχοληθεί το κίνημα ΚΑΙ με θεσμικά ζητήματα στα πλαίσια του αγώνα του, χωρίς να σημαίνει ότι θα αφήσει άλλες μεθόδους πάλης.
     Μπορεί να μην γίνει και παγκόσμια επανάσταση με την ανατροπή σε ένα δήμο, αλλά 5 πράγματα μπορούν να γίνουν. Και όταν μιλάμε για πράγματα εννοούμε σοβαρά πράγματα, πράγματα που έχουν να κάνουν με τη δομή της πόλης και διαχείρηση εκατομμυρίων ευρώ.

     Στο πάρκο Κ & Π θα συμφωνήσω ότι δε χρειάζεται να χάνεται ενέργεια στο να παρακαλάμε το δήμαρχο να ποτίσει τα δεντράκια. μπορούμε ένα κουβαδάκι νερό και ένα ψαλιδάκι για την δεντροκόμμωση να τα πάρουμε και από το σπίτι μας. Εδώ θα συμφωνήσω με τους αναρχικούς.

     Αλλά το θέμα των δικαστικών αγώνων και η ενασχόληση με τα νομικά είναι σοβαρά ζητήματα, ζητήματα βιωσιμότητας του όλου εγχειρήματος στο πάρκο.

     • – Ξέρεις πόσα χρήματα κόστισε και κοστίζει το Μικρόπολις; (http://micropolis-socialspace.blogspot.com/) Ενα-δυο-τρια-πολλά αμφιθέατρα.

      – Προσπαθώ να σου εξηγήσω πως η λογική σου είναι εξουσιαστική στον πυρήνα της, οπότε αναρχικοί-αντιεξουσιαστές δεν έχουν θέση σ’αυτή.

      Το πιο απλό παράδειγμα είναι οι υπάλληλοι του Δήμου (και σχεδόν όλες οι δραστηριότητες του Δήμου). Ας φανταστούμε αυτή τη δημοτική παράταξη που περιγράφεις και κερδίζει τις εκλογές. Θα πρέπει να δώσει εντολές στους υπαλλήλους να καθαρίζουν, να ποτίζουν, να στρώνουν δρόμους, να υπογράφουν τα γραφειοκρατικά χαρτιά, να χτίζουν, να βάφουν κ.ο.κ. Θέλεις οι αναρχικοί να εξουσιάζουν και να εκμεταλλεύονται άλλους άνθρωπους ως Αρχή, να έχουν υπαλλήλους! Να επιβάλλουν το ωράριο του Κράτους και τις εργασιακές συνθήκες, τους μισθούς (όταν υπάρχουν και με περικοπές) του Κράτους, να απολύουν, να προσλαμβάνουν κτλ. Υποτίθεται ότι αντιπαλεύουν αυτές τις σχέσεις εξουσίας, καταναγκασμού, εξάρτησης και όλους τους θεσμούς που τις επιβάλλουν.

      Μπορεί αυτή η παράταξη να παίρνει με αμεσοδημοκρατικό τρόπο τις αποφάσεις, αλλά από την στιγμή που θα τις επιβάλλει (και μάλιστα σε ανθρώπους που δε θα έχουν επιλέξει να πάρουν μέρος στις διαδικασίες) είναι εξουσιαστική.

      – Υπάρχουν συνδιαχειριστές του συστήματος μπόλικοι να κάνουν 5 πράγματα…

      – Νομίζω υπάρχει μια διαχωριστική γραμμή του να χρησιμοποιείς θεσμικά μέσα (ΜΜΕ, δικαστήρια ή την επιθεώρηση εργασίας ξερω γω, ακόμα και τους μπάτσους για μια δολοφονία,βιασμό ή ό,τι τέτοιο) -και αυτό προέρχεται από την αναγνώριση πως ΕΙΣΑΙ ΑΝΑΓΚΑΣΜΕΝΟΣ να ζεις μέσα στο υπάρχον σύστημα, δεν είναι επιλογή σου-, και στο να γίνεις εσύ Αρχή, Εξουσία και γενικά Εξουσιαστικός Θεσμός.

      Ο Αναρχικός Τραπεζίτης
      (για να συμπληρώσω και τη λίστα του rising)

      • Πεσόα για να μην πέσουμε;
       νομίζω ο Κιχώτης ίσως εννοεί ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι θα είναι εκτελεστικά όργανα… δε θα δίνουν εντολές αλλά θα εκτελούν. Δλδ όταν θα λαμβάνεται μια απόφαση από τους πολίτες, αυτή θα υλοποιείται…
       νομικά και τυπικά όμως θα πρέπει να περάσει από ενα δημοτικό συμβούλιο ή να έχει την υπογραφή ενός δημάρχου.

       έτσι λοιπόν το δημοτικό συμβούλιο και ο δήμαρχος θα παίζουν το ρόλο αυτό.

       Ωστόσο όπως έχω πει δε διαμορφώνουν τους θεσμούς μόνο οι άνθρωποι αλλά και οι θεσμοί διαμορφώνουν τους ανθρώπους. Το να δρας αντιεξουσιαστικά σε ένα λειτουργικό-νομικό πλαίσιο που απονέμει εξουσίες κτλ είναι εκτός από ισορροπία σε τεντωμένο σκοινί και πολλά άλλα μαζί…

       Πάντως το σενάριο είναι υποθετικό. Γιατί τέτοια παράταξη δεν πρόκειται να κερδίσει σε αυτές τις εκλογές.

       Ένα από τα λίγα μέρη που θα μπορούσε να δοκιμαστεί κάτι τέτοιο θα ήταν στα εξάρχεια αν ήταν δήμος…

       • κατάλαβα τι λέει ο Κιχώτης, και όπως ξανάγραψα:

        αμεσοδημοκρατικά θα ληφθεί η απόφαση, εκτελεστικά θα την περάσουν οι δημοτικοί σύμβουλοι-δήμαρχος αλλά:

        οι συμβασιούχοι ή μόνιμοι υπάλληλοι πχ στην Αττική είναι αρκετές χιλιάδες. Αυτοί (οι περισσότεροι, σήμερα) δεν είναι αναρχικοί, δεν είναι αντιεξουσιαστές, δεν συμμετέχουν σε αυτοοργανωμένα σχήματα, δεν συμμετέχουν καν ενεργά σε σωματεία και σίγουρα πολλοί δε θα πάρουν μέρος στις διαδικασίες που συζητάμε.

        Δε θα καλεστούν να υπακούσουν στην «αμεσοδημοκρατική παράταξη»; Ποιος θα μαζεύει τα σκουπίδια και ποιος θα χτυπάει τις σφραγίδες στα δημαρχεία; ο εκτελεστικός δήμαρχος και οι 20 δημοτικοί σύμβουλοι;

        Αν το σύνολο (ή σχεδόν όλοι) συμμετείχαν ήδη, όπως είπα και πριν, δε θα χρειαζόταν να κατέβουμε καν σε εκλογές. Γιατί οι Κακλαμάνηδες θα έπαιρναν την τάδε απόφαση, αλλά θα κάναμε αυτό που γουστάραμε εμείς.

      • Το θέμα είναι ότι με το να μη συμμετέχεις στις εκλογές, είναι σα να παραβλέπεις το πρόβλημα, που είναι οι εκλογές.

       Καλύτερα θα σαμποτάρεις τις εκλογές με συμμετοχή σε αυτές, παρά με άλλους τρόπους.

       Τα του δήμου επαναλαμβάνω εξαρτώνται από τις αποφάσεις των θεσμικών οργάνων.

       Αυτά τα όργανα δεν πρόκειται να εξαφανιστούν με την αποχή. Θα είναι εκεί και θα είναι ο πυρήνας/η καρδιά των αποφάσεων για το δήμο.

       Και αυτό που αναφέρεις σχετικά με τις εντολές σε υπαλλήλους κλπ ως τώρα κανείς δεν ασχολείται με αυτό το ζήτημα. Είναι ώρα να βγει ένα τέτοιο σχήμα που θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου.

       Που στην τελική θα είναι στο χέρι του να δίνει ή όχι εντολές σε υπαλλήλους παρά τη θέλησή τους ή αν θα στρωθεί ένας δρόμος ή θα γίνει ένα κολυμβητήριο θα γίνει αυτοοργανωμένα και με διαθεσιμότητες από αυτούς που αποφασίζουν (με πληρωμή).

       • Αυτά τα όργανα θα εξαφανιστούν με την ανυπακοή και την ριζοσπαστικοποίηση.

        Η ρεαλιστική εφαρμογή στο σήμερα αυτού του μοντέλου που προτείνεις είναι «αμεσοδημοκρατικά και από τα πάνω».

        Δεν υπάρχουν τα άτομα «αυτοοργανωμένα και με διαθεσιμότητες» ούτε να μαζέψουν τα σκουπίδια στην Αθήνα αυτή την στιγμή.

        Υπάρχουν χιλιάδες μόνιμοι ή συμβασιούχοι κρατικοί-δημοτικοί υπάλληλοι. Ή δίνεις και επιβάλεις την εντολή από τα πάνω (αμεσοδημοκρατικά πάντα) ή δεν τη δίνεις και ψοφάμε.

        Αν αυτοί οι χιλιάδες άνθρωποι ήταν ριζοσπαστικοποιημένοι και συμμετείχαν σε αυτοοργανωμένα σχήματα, θα το ξέραμε και θα κάναμε παπάδες ήδη.

        Και αυτοί οι άνθρωποι δε γίνεται να απολυθούν (ή να μην πληρωθούν) επειδή βγήκε η δική μας παράταξη ή επειδή δε δήλωσαν ‘διαθεσιμότητα’. Οπότε δε γίνεται κι εμείς να αφήσουμε τις δουλειές μας ώστε να μαζέψουμε τα σκουπίδια (λέμε τώρα, ψάξε βρες διαθεσιμότητα), αφού η κεντρική κυβέρνηση δεν πρόκειται να μας δώσει χαρτζιλίκι για τη διαθεσιμότητά μας (σημ: οι δήμοι είναι υπερχρεωμένοι), οπότε πάλι ψοφάμε από την πείνα.

        Μόνο ένα πολύ μαζικό και οργανωμένο κίνημα μπορεί να κάνει πράγματα ‘από τα κάτω’ σε τέτοια έκταση. Και δε γίνεται να εμφανιστεί εκ των υστέρων (κατεβαίνουμε στις εκλογές, κερδίζουμε, καλούμε συνέλευση για την καθαριότητα της πόλης και βλέπουμε πώς θα πάει…….). Ή πιστεύεις ότι αν υπήρχε η μαζικότητα και η οργάνωση θα μπορούσε να εκτελεστεί οποιαδήποτε απόφαση του οποιουδήποτε Κακλαμάνη;

        Οι εκλογές είναι συνώνυμες με ένα πράγμα: «από τα πάνω».

        Αν υπήρχε «από τα κάτω» δε θα χρειαζόμασταν εκλογές. Τόσο απλό.

        • ΥΓ: μας βλέπω να το παίζουμε Εκκλησία του Δήμου και να βάζουμε τους μετανάστες να μαζεύουν τα σκουπίδια… τουλάχιστον έχουμε έτοιμα τα γκέι γυμναστήρια και τις σάουνες να τιμήσουμε το ένδοξο παρελθόν

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s