«Η καθαρή ψυχή μας δεν μπαίνει σε κελιά. Οι απεξαρτημένοι ζητάνε λευτεριά»

Χαϊδάρι, 28/06/2010 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Γεμάτη οργή και αγανάκτηση όλοι οι άνθρωποι του 18άνω (θεραπευτές και θεραπευόμενοι) κινητοποιήθηκαν για να μην αφήσουν τον Κώστα Ριζόπουλο και τον Αχιλλέα Δεσποτάκη , αλλά και κανέναν άλλο απεξαρτημένο, να πάει στη φυλακή.

Πραγματοποιήθηκε από τα μέλη της Κοινωνικής Επανένταξης κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων του 18άνω για την Παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών στις 26 Ιούνη μεγάλη καμπάνια ευαισθητοποίησης του κοινωνικού συνόλου και έγινε το κάλεσμα για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης τη Δευτέρα 28/6/2010. Τελικά, η συγκέντρωση είχε πολύ μεγάλη επιτυχία. Συγκεντρώθηκαν πάνω από 250 άτομα θεραπευτές, θεραπευόμενοι του 18άνω, γονείς, ευαισθητοποιημένοι πολίτες, εκπρόσωποι φορέων απεξάρτησης. Βρισκόταν εκεί το πρόγραμμα «εν δράσει» του ΚΕΘΕΑ, οικογένειες του θεραπευτικού προγράμματος «Θησέας» καθώς και των «Ν.Α», θεραπευτές του Κέντρου Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων Ελαιώνα Θηβών (ΚΑΤΚΕΘ), καθώς και του σωματείου εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης εξαρτησιογόνων ουσιών (ΟΚΑΝΑ και Αυτοδιοίκησης).

Στην αντιπροσωπεία που επισκέφθηκε τον Υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη και στην οποία συμμετείχαν η επιστημονικά υπεύθυνη του 18άνω Κ. Μάτσα, ο δικηγόρος Π. Σταθόπουλος, η μητέρα του απεξαρτημένου Α. Δεσποτάκη, η θεραπευόμενη του 18άνω Δέσποινα Γεωργιάδου και η ειδική θεραπεύτρια του 18άνω Μ. Τρωιάνου, ο υπουργός αναφέρθηκε στην αλλαγή του κώδικα περί ναρκωτικών, που τώρα επεξεργάζεται ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή του Υπουργείου Δικαιοσύνης με πρόεδρο τον καθηγητή του ΑΠΘ Ν. Παρασκευόπουλο και στις βελτιώσεις που θα φέρει στην αντιμετώπιση των εξαρτημένων. Η επιτροπή θα ολοκληρώσει το έργο της μέχρι το τέλος του χρόνου. Σ’ ότι αφορά του δυο απεξαρτημένους του 18άνω, με τις βαρειές καταδίκες, ο Υπουργός δεσμεύτηκε να επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής προκειμένου να αναζητηθούν νομικές δυνατότητες.

Η απόφαση του 18άνω είναι ότι το πρόβλημα δεν λύθηκε, το ζήτημα όπως τέθηκε και στον Υπουργό, ότι η θέση των απεξαρτημένων δεν είναι στη φυλακή παραμένει ανοιχτό. Το 18άνω με το κοινωνικό μέτωπο που έχει δημιουργηθεί σε συμπαράσταση στον αγώνα του βρίσκονται σε εγρήγορση, με σταθερή την απόφαση να φτάσουν αυτό τον αγώνα μεχρι το τέλος, μέχρι τη νίκη. Η θέση των απεξαρτημένων σίγουρα δεν είναι στη φυλακή και όπως λέει, το σύνθημα που φώναζαν με στεντόρεια φωνή τα μέλη της Κοινωνικής Επανένταξης του 18 ΑΝΩ «η καθαρή ψυχή μας δεν μπαίνει σε κελιά. Οι απεξαρτημένοι ζητάνε λευτεριά».

Η Επιστημονικά Υπεύθυνη
Της Μονάδας Απεξάρτησης

Κατερίνα Μάτσα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ 2ης ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ
Ψ Υ Χ Ι Α Τ Ρ Ι Κ Ο  Ν Ο Σ Ο Κ Ο Μ Ε Ι Ο  Α Τ Τ Ι Κ Η Σ

ΜΟΝΑΔΑ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΤΟΞΙΚΟΜΑΝΩΝ
18 ΑΝΩ

αναρτήθηκε από no_longer_safe

Short Link: http://wp.me/pPn6Y-1Dw

2 σκέψεις σχετικά με το “«Η καθαρή ψυχή μας δεν μπαίνει σε κελιά. Οι απεξαρτημένοι ζητάνε λευτεριά»

  1. http://www.protagon.gr/Default.aspx?tabid=70&smid=382&ArticleID=3100&reftab=61&t=%CE%A4%CE%AD%CF%83%CF%83%CE%B5%CF%81%CE%B1-%CF%87%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CE%AF%CE%B1-%CE%B6%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B1
    Parathetw apospasma apo to arthro pou ta leei ola nomizw
    «Την ίδια μέρα όμως που μαθεύτηκε η καταδίκη των δύο πρώην χρηστών, η «Καθημερινή» δημοσίευε μια άλλη είδηση που θα έπρεπε να κάνει πολλούς στο υπουργείο Δικαιοσύνης να ντρέπονται. Η πρωτοσέλιδη είδηση έλεγε ότι ανώτατοι αστυνομικοί είναι σε απόγνωση γιατί την μια μέρα συλλαμβάνουν κακοποιούς και την επομένη αυτοί που συλλαμβάνουν είναι ξανά στους δρόμους καθότι αρκετοί δικαστές στην Ελλάδα συμπεριφέρονται ως κακοί δημόσιοι υπάλληλοι. Ή καθυστερούν ή μεροληπτούν. Από ότι φαίνεται όμως ο Κώστας και ο Αχιλλέας δεν είχαν τον σωστό δικηγόρο, ούτε ισχυρούς προστάτες και φίλους. «

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s