To ποδοσφαιρικό θέαμα στην υπηρεσία της ανθρώπινης αθλιότητας και του συστήματος…

Γραμμένο στα γρήγορα  λίγο πριν το ματς Ελλάδα-Κορέα…από blackpanther1975  http://wp.me/pPn6Y-1lc

To κείμενο αυτό δεν έχει στόχο να κατηγορήσει ή να λοιδωρήσει αυτούς που έχουν παρασυρθεί από την παγκόσμια ποδοσφαιρική φρενίτιδα του μουντιάλ (και είναι τόσοι πολλοί αυτοί…)

Ούτε όμως γράφτηκε για να τους  δικαιολογήσει….

Το κείμενο λοιπόν αυτό προσπαθεί να πάει πέρα από την καταγγελία και την δικαιολόγηση.

Και τα δύο είναι αρκούντως εύκολα άλλωστε…

Είναι εύκολο στις σημερινές συνθήκες ΧΟΥΝΤΑΣ ΔΝΤ να ρίξεις το ανάθεμα σε όσους χειραγωγούνται από στημένα θεάματα που εμφανώς θέλουν να αποπροσανατολίσουν και να διαχειριστούν προς ώφελος του συστήματος την μαζική ενέργεια.Η αγανάκτηση σκεπτόμενων ανθρώπων είναι εύλογη και προφανής.»Σας κλέβουν τις ζωές σας και σεις ασχολείστε με σώβρακα και φανέλες»

Το ίδιο εύκολο όμως θα ήταν να δικαιολογηθεί η προθυμία της μάζας να χειραγωγηθεί και να αφεθεί σε ποδοσφαιρικές πρεμούρες.

Ποιος δεν γνωρίζει την ρουτίνα της ζωής;Το εκκωφαντικό κενό της; Την ανάγκη να ξεφύγει κάποιος από αυτά παρακολουθώντας ένα παγκόσμιο θέαμα με εθνικές φορεσιές;Την έξαψη και την αγωνίαπου μοιράζεσαι με άλλους;

Την επιθυμία για εκτόνωση από τις ασφυχτικές πιέσης της κρίσης;Την ακόμη μεγαλύτερη επιθυμία να νιώσεις το αίσθημα της ενότητας με ένα βουβό πλήθος;Την μαγεία της αναμέτρησης να «συμμετέχεις» χωρίς να κουράζεσαι σωματικά;

Δεν είναι τυχαία η παγκόσμια επιτυχία του ποδοσφαίρου…Όσο κι αν το ποδοσφαιρικό θέαμα είναι εμπορευματικοποιημένο και κατευθυνόμενο, άλλο τόσο η λειτουργία του ικανοποιεί βαθιές κοινωνικές ανάγκες μιας βαθιάς παραμορφωμένης και καταπιεσμένης κοινωνίας…

Αν το κοιτάξεις ψυχρά το όλο θέ(α)μα φαίνεται γελοίο και σιχαμερό…

11 γυμνασμένα αρσενικά αναμετρούνται με άλλα 11 γυμνασμένα αρσενικά κυνηγώντας ένα τόπι και προσπαθώντας να βάλουν αυτό το τόπι σε κάποια δίχτυα.Γιατί κάτι τέτοιο πρέπει να μας αφορά;Γιατί κάτι τέτοιο θέλουν όλοι οι αρσενικοί να το παρακαλουθούν με πάθος και ανείπωτη έξαψη;

Σε αυτό όμως το γελοίο παιχνίδι, και ιδιαίτερα στην μαζική θρησκευτική παρακολούθηση του, εμφανίζονται και εκτονώνονται τόσοι και τόσοι ανικανόποιητοι και καταπιεσμένοι ψυχισμοί, εμφανίζεται και εκτονώνεται η βαθύτερη ανάγκη για κοινωνικοποίηση και συμμετοχή.

Συμμετοχή έστω από την θέση του θεατή που ξελαρυγγιάζεται «γκοοοοοοοοολ» όταν η ομάδα του που έχει ταυτιστεί βάλει το τόπι στα αντίπαλα δίχτυα, που βρίζει και χειρονομεί όταν διαφωνεί με αυτά που βλέπει, που θα βγει μαζί με άλλους να πανηγυρίσει αν η ομάδα του νικήσει.

Κι αν αυτό ισχύει μια φορά στο οπαδικό ποδόσφαιρο, ισχύει χίλιες φορές στο εθνικό ποδόσφαιρο του μουντιάλ.

Εκεί όπου το ποδοσφαιρο συγχωνεύεται με τον εθνικισμό και ένας ποδοσφαιρικός αγώνας αποκτά χαρακτηριστικά εθνικής περηφάνειας ή ταπείνωσης, ζωής ή θανάτου.

Θυμάμαι τα πλήθη που είχαν ξεχυθεί το 2004 με το γιούρο.Τους ουρανομήκεις πανηγυρισμούς. την απίστευτη έκλυση κοινωνικής ενέργειας…Τότε είχα σκεφτεί:»αν αυτή η ενέργεια του πλήθους μπορούσε να απελευθερωθεί για ζητήματα που πραγματικά αφορούν την ζωή του πλήθους και όχι τα σώβρακα και τις φανέλες του καραγκούνη και του χαριστέα ΤΟΤΕ θα ήταν εφικτή μια κοινωνική επανάσταση που δεν θα είχε όμοιο της...»

Σήμερα που η ΧΟΥΝΤΑ ΔΝΤ-ΜΕΓΑΛΟΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ-ΜΕΓΑΛΟΑΣΤΩΝ καλά κρατεί σε αυτήν τη χώρα, το ζήτημα του ποδοσφαίρου έχει χάσει κάθε αθωότητα.(αν ποτέ υπήρχε τέτοια…)

ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ οι ισχυροί εύχονται ποδοσφαιρικές επιτυχίες για να στρέψουν αλλού την κοινωνική ενέργεια.

ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ακολουθούν ότι ακολούθησαν οι παλιές χούντες της αργεντινής, της βραζιλίας, της ιταλίας που οργάνωσαν και σπονσοράραν τις εθνικές ποδοσφαιρικές ομάδες τους έτσι ώστε να φέρνουν επιτυχίες που να δικαιώνουν και να δοξάζουν αυτές τις χούντες.

Το ίδιο το μουντιάλ ξεκίνησε το 1930 σε μια εποχή γενικού εκφασισμού και ήταν  η φασιστική Ιταλία που κατέκτησε τις πρώτες δύο από τις τρεις  προπολεμικές διοργανώσεις.

Όταν το 1950 ξανάγινε μουντιάλ στην Βραζιλία, άνθρωποι αυτοκτόνησαν όταν η εθνική τους ομάδα έχασε σε έναν τελικό της διοργάνωσης και όλο το ρίο βυθίστηκε σε απέραντη θλίψη.

Το ποδόσφαιρο είναι το όπιο του λαού και ως σκληρό ναρκωτικό κάποιες φορές σκοτώνει…

Η Νότια Αφρική που φιλοξενεί το φετινό μουντιάλ είναι μια χώρα που σπαράσσεται από ακραία φτώχεια, εγκληματικότητα και απόγνωση.Κι όμως εκεί έφτιαξαν πολυτελή γήπεδα γύρω από τις παράγκες, με τον στρατό στις επάλξεις να περιφρουρεί τα στάδια.

Εκεί χτυπά τώρα η καρδιά του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Ο μέσος άνθρωπος τοπικά και παγκόσμια έχει ανάγκη από το παραμύθι, την προσκόλληση σε εύκολες περηφάνειες, την αποθέωση του τιποτένιου.

Κάθε μουντιάλ και μια υπενθύμιση της παραπάνω αλήθειας…

Οι έλληνες περιμένουν με αγωνία το ματς με την κορέα…Αν κάποιος τολμήσει να τους πει να μην ασχολούνται με τέτοιες στημένες πιπες θα εισπράξει την  επιθετικότητα και την χλεύη τους.Η πανικόβλητη φυγή μπροστά στα ουσιώση και η ταύτιση με τα επουσιώδη φωλιάζει ακόμη για τα καλά στις δομές των ανθρώπων…

Αλλά για πόσο; Για πόσο θα χαιρόμαστε ή θα λυπόμαστε για τιποτένιες μαλακίες; Για πόσο η κοινωνική ενέργεια θα εγκλωβίζεται σε στημένα θεάματα; Για πόσο θα αρνούμαστε να τοποθετούμαστε υπεύθυνα στα φλέγοντα θέματα της Ζωής;

Ειδικά για αυτήν τη χώρα που πρόσφατα γνώρισε τον ξεσηκωμό της 5 Μάη και τον άδοξο ξεριζωμό αυτού του ξεσηκωμού, τα παραπάνω ερωτήματα είναι πιο καίρια από οπουδήποτε αλλού.

Ειδικά για αυτήν τη χώρα που βιώνει μια πρωτοφανή ΧΟΥΝΤΑ και μια ασταμάτητη επίθεση στο βιοτικό επίπεδο των πολλών.

Ειδικά για αυτήν τη χώρα που μπορεί να γνωρίσει την έξαψη, την συγκίνηση, την κοινωνικοποίηση, την ενότητα μέσα απο άλλα γεγονότα, γνήσια και αληθινά, απελευθερωτικά και επαναστατικά…

Σε αυτό το μουντιάλ δεν είμαι με κανέναν!

Να πάνε να γαμηθούν αυτοί και οι μπάλες τους, τα σώβρακα και οι φανέλες τους.

Γνώρισα πρόσφατα την Ιστορική Εμπειρία του Ουσιώδους και κανένα θέαμα δεν θα με σαγηνεύσει όπως εκείνη η εμπειρία.

75 σκέψεις σχετικά με το “To ποδοσφαιρικό θέαμα στην υπηρεσία της ανθρώπινης αθλιότητας και του συστήματος…

 1. polu kalo keimeno, black panther..

  to podosfairo to neo opio twn lawn loipon, o teleios tropos gia na apokoimizontai, na apoxavnwnontai kai na ektonwnontai anwduna gia to sustima oi mazes…

  an to skeftoume omws xwris tin emporevmatopoiisi kai sta plaisia mias allis koinwnias, enos allou kosmou, katholou asximo de tha itan. stin pragmatikotita, to podosfairo einai ena arketa wraio kai sunarpastiko theama.

  (gia simera, ws anthellinis, proswpika evxomai na xasei i ellada, na apokleistei kai suntoma, na isuxasoume… 😛
  etsi ki alliws ispania ipostirizw panta, pou den to xei parei kai…pote! 😉 )

 2. Θα επανέλθω σύντομα. Προς το παρόν έχω να πω μόνο αυτό: χάνετε όλη την ουσία καθώς βλέπετε το θέμα από (κατ’εμέ) λάθος αφετηρία.

  Να χάσει η Ελλάδα, μη μας πούνε και εθνικιστές…

  • αυτό κατάλαβες από το άρθρο μου;;;;;;;;
   και τελικά δεν χρειάζεται να εύχεται κανείς «να χάσει η ελλάδα»…
   Είναι ποδοσφαιρικά σούργελα από μόνα τους…
   Πάντως θεωρώ προκλητικό σε εποχή που ο κόσμος πεινάει, οι ποδοσφαιριστές παγκόσμια και δω να πληρώνονται με τέτοια εξωφρενικά ποσά για να κλωτσάνε μια μπάλα…

   • Μη τρως πρόλογο. 50 παίκτες σε όλη την Ευρώπη παίρνουν τα τρελά λεφτά. Και ποιο είναι το πρόβλημα σου με τις αμοιβές τους σε μία τελική; Εσύ τους πληρώνεις;
    Η βιομηχανία τους τους πληρώνει και τους πληρώνει αντίστοιχα με την «αξία» τους.
    Ένα γκολ σημαίνει εκατομύρια και μέρος αυτών γυρίζει στο πόδι που το βάζει. Λογικό δεν βρίσκεις;

    • οι ποδοσφαιριστές που ανήκουν στην «ελιτ» όντως αμοιβονται με απιστευτα ποσά, το ίδιο ισχύει όμως και με πολλούς ηθοποιούς του ή μεγάλες μπάντες/τραγουδιστές. Αυτο δεν σημαίνει οτι θα σταματησουμε να βλέπουμε ταινίες ή να ακούμε μουσική ή να κόψουμε τα μεγάλα φεστιβαλ και τις συναυλίες καλλιτεχνων που βγαζουν προκλητικά ποσα ενω αλλοι πεινάνε.

     • ANTIΓΡΑΦΩ:
      «»»Μέχρι τώρα ο φόβος της ΦΙΦΑ σε αυτό το τόσο διαφορετικό από τα άλλα παγκόσμιο κύπελλο στη Νότια Αφρική ήταν: Να μην δολοφονηθεί κάποιος από τους χιλιάδες ξένους, οι οποίοι βρίσκονται αυτή την περίοδο στην… παράξενη χώρα κάτω από οποιαδήποτε ιδιότητα.

      Μέλος της επίσημης αποστολής κάποιας ομάδας είτε προσκεκλημένος της παγκόσμιας ομοσπονδίας είτε χορηγός/σπόνσορας, είτε δημοσιογράφος είτε φίλαθλος.

      Ειδικά μάλιστα εάν ο παθών θα προέρχεται από δυτική χώρα τότε (αναμένεται ότι) το κόστος θα είναι ακόμη μεγαλύτερο λόγω της δημοσιότητας κλπ.

      Τώρα όμως στα παραπάνω ήλθε να προστεθεί και κάτι ακόμη.

      Ο φόβος για …. εξέγερση των νοτιαφρικανών πολιτών.

      Όσο κι αν αυτό φαίνεται από μια πρώτη άποψη υπερβολικό εντούτοις για τη ΦΙΦΑ είναι πλέον στα κυρίαρχα θέματα των εσωτερικών τους συζητήσεων.

      Τι θα συμβεί άραγε εάν όλοι αυτοί οι καταπιεσμένοι ξεσηκωθούν;

      Aλλωστε τα γεγονότα των τελευταίων ημερών είναι γνωστά.

      Επεισόδια με απλήρωτους εργάτες και δυναμική επέμβαση της Αστυνομίας. Τα στελέχη της ΦΙΦΑ μάλιστα που ήταν παρόντα στα επεισόδια υποστήριζαν ανοικτά ότι εάν δεν παρευρίσκονταν ξένοι δημοσιογράφοι τότε η Αστυνομία θα ήταν ακόμη πιο «άγρια και κατασταλτική» και όχι απλά λαστιχένιες σφαίρες..
      Η αντικατάσταση των (απλήρωτων) σεκιούριτι από την Αστυνομία, μετά τις αρχικές αντιδράσεις των πρώτων οι οποίοι επίσης διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση καταβολής των χαμηλών αποδοχών τους.

      Η «απεργία» των οδηγών λεωφορείων που μετέφεραν θεατές τους οποίους και εγκατέλειψαν στο γήπεδο.

      Αυτό το παγκόσμιο κύπελλο έχει στηριχθεί στην περίοδο της προπαρασκευής του (κατασκευή εγκαταστάσεων κλπ) και εξακολουθεί να στηρίζεται στη περίοδο της διεξαγωγής του (παροχή υπηρεσιών κα) στην εκμετάλλευση χιλιάδων φτωχών κα εξαθλιωμένων εργατών.

      Οι τελευταίοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι όταν οι αγώνες τελειώσουν, όταν οι «ξένοι» φύγουν και τα φώτα της δημοσιότητας πέσουν τότε δεν πρόκειται να πάρουν τα ψίχουλα που τους είχαν υποσχεθεί.

      Για αυτό λοιπόν καθημερινά προσπαθούν να οργανωθούν και να διεκδικήσουν όχι τα δικαιώματα τους –μιας και δικαιώματα δεν έχουν- αλλά κάποια από αυτά που θα έπρεπε να είχαν πάρει για την ατελείωτη, χωρίς αρχές και τέλος, εργασία τους.

      Εκτιμάται λοιπόν ότι αυτές οι διαμαρτυρίες θα συνεχισθούν και ενδεχομένως να γίνουν ακόμη μεγαλύτερες και πιο δυναμικές.

      Και η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής δεν είναι σίγουρο ότι μπορεί να ελέγξει τις εξελίξεις.

      Δεν είναι μόνο η δυναμική του κόσμου ο οποίος έχει ξεσηκωθεί.

      Είναι και οι εκατοντάδες ξένοι δημοσιογράφοι οι οποίοι δεν τo `χουν σε τίποτε να αφήσουν σε δεύτερη μοίρα τους αγώνες (σιγά και το θέαμα που βλέπουμε) και να δώσουν μεγαλύτερη δημοσιότητα στην κάλυψη της εξέγερσης των εξαθλιωμένων.

      Αυτός κι εάν είναι φόβος για τη ΦΙΦΑ…

      Διαβάστε περισσότερα: http://www.sport.gr/default.asp?pid=4&aid=67211#ixzz0qwg1QcEI«»»

 3. από σχολιαστή Ρασπούτιν του blog «ροϊδη εμμονές»

  Μέχρι και αγιασμό έκαναν μαζί με την προπόνηση οι παίκτες της Εθνικής μας που βρίσκονται στο Ντέρμπαν και προετοιμάζονται για τον πρώτο κρίσιμο αγώνα του Σαββάτου στο Μουντιάλ με αντίπαλο τη Νότιο Κορέα.

  Τον αγιασμό έκανε ο Μητροπολίτης Κέιπ Τάουν Σέργιος, ο οποίος έδωσε τις θερμότερες ευχές του για την πορεία της ελληνικής ομάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

  Για να δούμε, θα βοηθήσουνε τα ξόρκια;
  Θα φύγουνε τα κακά δαιμόνια;
  Έκανε κάποια άλλη χώρα κάτι ανάλογο ή είμασαταν μόνο εμείς;

  Από το πρωϊ έχω ακούσει πάρα πολλά καλά για το άρθρο αυτό. Οντως είναι!! Το’χουν ποστάρει πολύ στο face book.
  Προσωπικά με εκφράζει όλο, αλλά ιδιαίτερα το:”αν αυτή η ενέργεια του πλήθους μπορούσε να απελευθερωθεί για ζητήματα που πραγματικά αφορούν την ζωή του πλήθους και όχι τα σώβρακα και τις φανέλες του καραγκούνη και του χαριστέα ΤΟΤΕ θα ήταν εφικτή μια κοινωνική επανάσταση που δεν θα είχε όμοιο της…”
  Συγχαρητήρια!!!

 4. «Για να δούμε, θα βοηθήσουνε τα ξόρκια;
  Θα φύγουνε τα κακά δαιμόνια;»

  ta sebi mou, nefelouki! 🙂

  tpt alla…xorkia na doume, pote tha kanoume 🙂

 5. Σε γενικες γραμμες το κειμενο ειναι πολυ σωστο.Αλλα πιστευω οτι ,ειδικα προς το τελος,ισως κατω απο το ειδικο βαρος της συναισθηματικης φορτισης,πεφτει στην παγιδα να αφορισει τους λατρεις του ποδοσφαιρικου θεαματος.Οπως ειπε και πιο πανω καποιος,το ποδoσφαιρο ειναι το νεο(οσο νεο μπορει να θεωρηθει ενα θεαμα που μετρα πανω κατω εναν αιωνα επαγγελματικης δραστηριοτητας)οπιο των λαων.Eφοσον ομως χρησιμοποιουμε με τοση ευκολια αυτη την περιβοητη ρηση,ισως δε θα πρεπει να ξεχναμε και τη συνεχεια της και το ποσο συγκαταβατικος και πονετικος ηταν τελικα ο Μαρξ με τους ανθρωπους ,που μη εχοντας αλλο αποκουμπι κ προσπαθωντας να γλιτωσουν την τρελα του συγχρονου τροπου ζωης,ακομπουσαν και ακουμπουν το κεφαλι στην αγκαλια της θρησκειας.Σαφως ασυγκριτα το ποδοσφαιρο και η θρησκεια απο αποψη ιστορικης βαθυτητας αλλα και κοινωνικης επιρροης,αλλα μηπως θα επρεπε να ατιμετωπιζουμε με την ιδια κατανοηση οσους και οσες αυτες τις μερες,αλλα και γενικοτερα,πεφτουν στην παγιδα του δημοφιλους θεαματος?Η ζωη ειναι μεγαλο πακετο και ολοι ξερουμε ποσο ευκολο ειναι να στριμωχτεις και να ξεφυγεις.Ολοι λιγο πολυ νομιζω οτι εχουμε τις »πρεζες» μας ,μπας και αντισταθουμε στην πιεση αυτης της μεγγενης.Για αλλον ειναι η θρησκεια,για αλλον η πολιτικη,για αλλον οι ουσιες,η τηλεοραση,το φαι…και για πολλους αλλους το ποδοσφαιρο.Ας ειμαστε επιηκεις ως ανθρωποι με αδυναμιες (υποθετω οτι κανεις μας δε μοναζει)και ας ελπισουμε,οτι προσπαθωντας για την προσωπικη μας αυτοεξελιξη, θα επηρεασουμε και θα συμπαρασυρουμε κι αλλα ελλογα οντα προς το καλυτερο[βασιζομενοι παντα στο θεωρημα της πεταλουδας! :)]
  Kατα τα αλλα ,και οπως ειπα στην αρχη,το κειμενο ειναι πολυ καλο και παρεχει μια πολυ καλη κοινωνικη αξιολογηση του ποδοσφαιρου !Καλη συνεχεια στα γραπτα σου Black Panther!

  • ευχαριστώ!Η αλήθεια είναι αυτό το κείμενο το έγραψα πολύ βιαστικά (μέσα σε 20 λεπτά)και εγώ ο ίδιος βλέπω τις αδυναμίες και τις ασυμμετρίες του τώρα…

 6. το ποδόσφαιρο απο μόνο του δεν είναι ουτε καλό ούτε κακό. Ο τρόπος που το βλέπουμε και το χρησιμοποιούμε καθορίζει το αν είναι θέαμα ή αποχαύνωση. Το ποδόσφαιρο δεν ξεκινάει και δεν τελειώνει στο μουντιάλ (της Ν Αφρικής ή των δικτατόρων της λατινικής Αμερικής παλιότερα) ή στα πανηγυρια του euro.

  Ο αγωνιστής Μπόμπι Σαντς επαιζε μπαλα, ο Ρόμπι Φάουλερ σήκωνε τη φανέλα του και απο κάτω είχε γραμμένο το μήνυμα «αλληλεγγύη στους απεργούς λιμενεργάτες», καποιοι παίχτες της Αργεντινής το 2002 αφιερωναν τις νίκες τους στους εξεγερμένους συμπατριώτες τους, οι οπαδοί της Λιβόρνο αναπτύσουν αξιολογότατη αντιρατσιστική και αντιφασιστική δράση, οι οπαδοί της Saint Pauli γεμίζουν το γηπεδο με αντιρατσιστικά πανό… αλλα και στα δικά μας γήπεδα βλέπουμε πολύ συχνά αντίστοιχα πανό.

  Nα σου θυμίσω φίλε μου οτι φασιστικής εμπνευσης ήταν και η αναβίωση των ολυμπιακών αγωνων (και ειχε αντίστοιχη με το μουντιαλ «εργαλειακότητα» για τους δικτάτορες), αυτο ομως δεν σημαινει οτι πρεπει να σταματήσουμε να παρακολουθούμε ή οτι πρέπει να χλευαζουμε τα αθλήματα του στοίβου. Και για να το πάω ακόμα πιο πέρα να σου θυμίσω πως χρησιμοποίησαν ο Χίτλερ ή οι αμερικανοί κατα την περίοδο του ψυχρού πολέμου τη δύναμη του κινηματογράφου για να αποχαυνώνουν και να προπαγανδίζουν. Η ακόμη πως η επιστήμη χρησιμοποιείται απο την άρχουσα τάξη για να επιβάλει τις αξίες της, να αναπαράγει την ιδεολογία της ή να ελέγχει τις μάζες.

  Ναι, μπορούν ολα αυτα να χρησιμοποιηθούν απο το κράτος για να αποχαυνωσει τις μάζες ή να περάσει την προπαγάνδα του, αυτο δεν σημαίνει οτι πρέπει να στελνουμε στο πυρ το εξωτερον καθετι που εμφανίζει μια τετοια εργαλειακότητα για την κυρίαρχη τάξη. Ακόμα και στην άλλη κοινωνία νομίζω πως θα απολαμβάνω με τον ίδιο τρόπο εναν καλό αγώνα. Αν κάποιος θέλει να μάθει/να συζητήσει/ να σκεφτεί/ να δράσει στη χωρα μας δεν θα τον εμποδίσει το μουντιάλ. Φανταζεσαι δηλαδη κάποιον να λέει «θα τα κάνω ρημαδιό ολα, πάμε να ρίξουμε την κυβέρνηση, πάμε να ρίξουμε τη χούντα…αλλα αστο μωρε για αύριο, εχει και ενα ματσάκι το βράδυ….»

  Αντιγράφω απο παλιότερο άρθρο ενος συντρόφου:

  …………………………………………………………………………

  «Πολύ αμφιβάλουμε λοιπόν αν ο Μαρξ στις μέρες μας θα αφόριζε το ποδόσφαιρο ως το όπιο του λαού. Αντιθέτως, μάλλον θα απέρριπτε την ποδοσφαιροφοβία ως «οπιο του αριστερού ελιτισμού». Μπορούμε να τον φανταστούμε να γελάει καλόκαρδα μαθαίνοντας πως κάποτε
  ο Ιταλός κομμουνιστής ηγέτης Τολιάτι διέκοψε μια συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος δηλώνοντας » Συντροφοι προτιμώ να πάω να δω τον αγώνα της Τορίνο».
  ……………………………………………………………………………

  • Ε μα γι’ αυτό έχασε η Γερμανία… έπρεπε να είχε βάλει τον Κάρολο από την αρχή του αγώνα… όχι αλλαγή..

  • Αν και καθόλου ποδοσφαιρόφιλη, μάλλον μπάσκετ βλέπω καμιά φορά (είναι και η γενιά βλέπεις… :P), θα συμφωνήσω με τον xtremyst. Είναι αλήθεια ότι πολλές φορές μου δημιουργείται μεγάλη περιέργεια να καταλάβω πώς το ποδόσφαιρο ξεσηκώνει τόσο κόσμο (είδα και την πορεία του Ηρακλή στα Εξάρχεια της προάλλες…), ωστόσο δεν γίνεται να αφορίσω το ίδιο το άθλημα ως όπιο του λαού… Το θέμα είναι λοιπόν ο τρόπος χρήσης του και όχι το ίδιο το άθλημα. Έχω δουλέψει ελάχιστα (3 ολόκληρες μέρες) στο γραφείο ενός μάνατζερ που έφερνε ποδοσφαιριστές από Αφρική ή Ανατολικό μπλοκ στην Ελλάδα και σοκαρίστηκα με τις συμφωνίες και τα χρήματα που διαχέονται στους μεσάζοντες. Ένιωσα σαν να δουλεύω για τη μαφία… Αλλά, και πάλι τα πάντα έχουν να κάνουν με τη χρήση. Δε με πειράζει καθόλου λοιπόν να βλέπω παιδιά να πορώνονται με παιχνίδια ποδοσφαίρου σε αλάνες ή πλατείες αν αυτό δεν εμπορευματοποιείται… Θα μου πεις σε ποιες αλάνες και ποιες πλατείες, που όλοι τα σκάνε στα γηπεδάκια 5χ5… εκεί βλέπω το πρόβλημα και όχι στο ίδιο το άθλημα. Πολλά πράγματα στη ζωή μας μπορεί να χρησιμοποιούνται με λάθος τρόπο αλλά δεν φταίνε αυτά καθαυτά. Βέβαια, νομίζω ότι και ο πάνθηρας εντοπίζει κάποιους από τους λόγους που το ποδόσφαιρο έχει τόσο μεγάλη απήχηση «Την επιθυμία για εκτόνωση από τις ασφυχτικές πιέσης της κρίσης;Την ακόμη μεγαλύτερη επιθυμία να νιώσεις το αίσθημα της ενότητας με ένα βουβό πλήθος;Την μαγεία της αναμέτρησης να “συμμετέχεις” χωρίς να κουράζεσαι σωματικά;» Με την ίδια λογική, μπορείς να πορωθείς με μία καλή συναυλία… ο κόσμος σίγουρα έχει ανάγκη και να εκτονωθεί αλλά και να κάνει κάτι που δίνει την αίσθηση της ενότητας και της συμμετοχής. Δε νομίζω ότι η συναυλία ή ο ποδοσφαιρικός αγώνας εμποδίζει σε κάτι μία πιθανή εξέγερση, απλώς είναι λίγο απογοητευτικό να βλέπεις ότι ο κόσμος συσπειρώνεται πιο εύκολα εκεί από ότι σε μία πορεία…

   • «Αν και καθόλου ποδοσφαιρόφιλη, μάλλον μπάσκετ βλέπω καμιά φορά (είναι και η γενιά βλέπεις… 😛 )»

    Είναι η γενιά βλέπεις…

    Γκάλης Κούπερ

    • Γέλα-γέλα… ξέρεις πόσοι άσχετοι/ες έπαιξαν μπάσκετ μετά από αυτό; Και για να δείτε και τις κοινωνικο-πολιτικές προεκτάσεις… μία γειτόνισσα είχε πει στον πατέρα μου τότε που ήταν στο ΚΚΕ περαστικά του, επειδή η Ελλάδα νίκησε την ΕΣΣΔ…ακόμα τη βρίζει. Και μια καλή ταινία, που περιγράφει μία πολύ ωραία ιστορία παρέας υπό το φόντο των τότε αγώνων, είναι η ταινία «Απόντες» του Γραμματικού (ναι λουπ… εκείνου που έχει κάνει και μουσική ο Θανάσης στην ταινία «Βασιλιάς»…)

      • Χιχιχιχιχ, έπρεπε να έβλεπες την τάπα τη φιλενάδα σου να παίζει μπάσκετ με μαλλί κοκκόρι και σωλήνα παντελόνι… χάλια… λέμε…μου ξύπνησαν μνήμες με τη φώτο… (και τον άτιμο το γυμναστή να βάζει απουσίες που δε φορούσαμε φόρμα αθλητική…) Πάντως είναι όντως καλή ταινία οι Απόντες και είδα ότι υπάρχει σε μέρη στο youtube… (φυσικά και σε πρόλαβα, τι θεία θα ήμουν αλλιώς…)

     • Επίσης είναι γεγονός πως την ήττα της ΕΣΣΔ ακόμα να τη χωνέψουν οι κουκουέδες. Αφού να φανταστείς όποτε βλέπω τον πατέρα ενός φίλου που είναι στο ΚΚΕ ακόμα του κάνω πλάκα με τον Γκάλη το «αμερικανάκι» κι αυτός τσαντίζεται!

       • Θα σου τα πει όλα ο λουπ… που είναι μεγαλύτερος από σένα και μεγάλωσε στο ωστικό κύμα… (:P, θα ελέγξω τι κάνει ο μανού μετά… θέλω βίδεον για να πειστώ για την ακεραιότητά του… αλλιώς βλέπω ποστ για την κακοποίησή του μαζί με την κακοποίηση του panda του xtremyst…)

        • Εντάξει φιλενάδαααααααα ετοιμάζομαι για τη συναυλία των NoMind στα Εξάρχεια… (είναι μία φιλενάδα που τη στήνω συνέχεια και μου έχει πει ότι θα ελέγχει αν γράφω εδώ πριν ακούσει τις δικαιολογίες μου… αλλά την προκαλώ κιόλας… να με βρίσει γιατί τότε μόνο θα ξεκινήσει να γράφει κιόλας… γιατί μας διαβάζει και μετά μας δουλεύει κιόλας…)

     • μου δημιουργείται μεγάλη περιέργεια να καταλάβω πώς το ποδόσφαιρο ξεσηκώνει τόσο κόσμο
      ………………………………………………………………

      (στο ημίχρονο του τελικού και ενω η liverpool εχανε 3-0, 40.000 οπαδοι της τραγουδούσαν «you’ll never walk alone»…)

      Οι αγωνες αυτοι είναι απο εμπορικές διοργανώσεις. Το θέαμα όμως που προσέφεραν ήταν απλά εκπληκτικό.
      (ειδικά αν αναλογιστείς τη σημασία που είχαν για τις ομάδες που συμμετείχαν)
      Κάτι τέτοιοι αγώνες μας κάνουν και κολλάμε με τη μπάλα 🙂

          • Δεν ξέρω τι λες εσύ… πάντως, εκεί που δουλεύω έχουμε αρκετούς φαν της Watford fc (ναι ναι του Έλτον Τζον… αν είναι ακόμα ιδιοκτήτης…) και αφού είμαι φαν της Αναγέννησης Καρδίτσας, δε θα μπορούσα ποτέ να δω τη Liverpool με συμπάθεια… (εντάξει λέω φιλενάδα… ετοιμάζομαι…)

          • κοπελια.. αν αρχισες και συ με.. φανταστικους φιλους..

           την κατσαμε τη βαρκα..

          • Οh yes… και μιλάμε για fans hooligans εντελώς… έχω και κασκόλ εδώ… μετά από μπαρότσαρκα για την επιτυχία της ομάδας να μην αποκλειστεί νομίζω;;; Θα σε γελάσω… κάτι γιορτάζαμε πάντως εκτός από τα γενέθλια της μεγαλύτερής τους φαν στην Ελλάδα… (μαύρο κιτρινο και λίγο κόκκινο…)

          • Αφιερωμένο κε Μανικακο… Μοναδικές στιγμες που τις συναντάς μόνο στο Anfield 🙂

          • θα ανταπαντούσα με το βιντεάκι των πανηγυρισμών μετά το 1-2 μεσα στο Καμπ Νου το 2007 αλλα καλύτερα να το κόψω γιατι ο blackpanther θα μας δείρει στο τέλος.

           ΥΓ τουλάχιστον βλέποντας την ομάδα σου ξέρω οτι θα δω καλή μπάλα.

        • Χαχαχαχαχαχαχ ναι είναι φανταστική η φίλη… είναι αυτή που σπρώχναμε στους χορευτές του lindyhop…. ξερς εσύ… αυτή που την κάνετε κόμμα και με βάζετε συνέχεια στη μέση… (ακόμα δεν έγραψε μπινελίκι γαμώτο… δεν πιάνει με τίποτα… οπότε πάω όντως να ετοιμαστώ…) Byeeeeeeee for now…

 7. πολύ καλός ο παίχτης!…

  πολύ καλό και το στήσιμο ..

  και η ανάπτυξη ..

  και η επίτευξη του στόχου…

  με καθαρό μυαλό,
  καλυψε-εκμεταλευτηκε όλους τους χωρους, ομαδικό πνευμα,
  ταχύτητα και ταλεντο συνδυαστηκαν αρμονικά υπο τις οδηγίες του έμπειρου συντονιστή ..

  και ξεσήκωσε με ενθουσιασμό τους θεατές – αναγνωστες..

  αν ησουν blackpanther ποδοσφαιρική ομάδα… μπορεί και να πηγαινα και στο γηπεδο για να σε δω … (δεν παω ποτέ φυσικά!)

  προς το παρόν απολαυσα το κειμενό σου … και τα παραπανω σχόλια…

  Δεν λεω ..θα θελα να νικησει η Ελλάδα … ισως είναι πιο «διδακτικό» να χάσει και τα επόμενα αλλά επιτρεψτε μου να εκφράσω την συμπαθειά μου στην ομαδα (προσωπικό συμβολο απλά) .. Αργεντινή..

  ένα από τα «θυματα» που βρισκουν ενδιαφερον ομορφιά και συναίσθημα ωστόσο σ’αυτό το παιχνίδι της παιδικης μου γειτονιάς, και του σχολικού διαλειματος… τι σου είναι η ψυχή του ανθρώπου…

  «αυτή» ψαχνουν … και εκμεταλεύονται οι «εμποραρες» ..

  Ili geri,
  (ΥΓ νομιζω μετα τα οπλα, και τα ναρκωτικά, παγκοσμίως, τα «θεαματα» ειναι τρίτα στην σειρά εμποριο σε «τζίρους»…

  Στην κορυφή των θεαμάτων ή καπου εκεί κοντά είναι και το ποδόσφαιρο… ποσο μαλλον το μουντιάλ…

  Ελπίζω η Νοτια Αφρική να μην εχει την εξελιξη που ειχε η Ελλάδα μετά τους Ολυμπιακούς ..)

 8. Συμφωνώ μέχρι κεραίας με το κείμενο του Black Panther και με το σχόλιο του για την πρόκληση που αποτελεί η αμοιβή των ποδοσφαριστών. Τα λέει κάποιος που μέχρι πριν 2 μήνες ασχολούταν καθημερινά με το σπορ. Από εκεί και πέρα μέσα στις πολύ ενδιαφέρουσες μέρες που ζούμε νομίζω ότι το ποδόσφαιρο και οτιδήποτε έχει να κάνει με αθλητισμό είναι ασημαντότητα. Το πρόβλημα είναι ότι από ένα απλό παιχνίδι έχει αναβαθμισθεί σε τρόπο ζωής για πάρα πολύ κόσμο.
  Και ένα απόσπασμα σχετικό από την «Κοινωνία του θεάματος» του Γκι Ντεμπόρ:
  «Η απατηλή εκλογή μέσα στη θεαματική αφθονία,εκλογή που συνίσταται στην αντιπαράθεση ανταγωνιστικών και αλληλέγγυων θεαμάτων,καθώς και στην αντιπαράθεση αποκλειστικών και ταυτόχρονα αλληλένδετων ρόλων(κύριοι φορείς και σημασιοδότες των οποίων είναι τα αντικείμενα),εξελίσσεται σε πάλη φαντασματικών ιδιοτήτων, προορισμένων να προσδώσουν πάθος στην προσκόλληση στην ποσοτική χυδαιότητα. ‘Έτσι αναβιώνουν ψευδείς αρχαϊκές αντιθέσεις , τοπικισμοί ή ρατσισμοί ,επιφορτισμένοι να μεταμορφώσουν τη χυδαιότητα των ιεραρχικών θέσεων μέσα στην κατανάλωση σε φανταστική οντολογική ανωτερότητα. ‘Έτσι ανασυστήνεται η ατελείωτη αλληλουχία των γελοίων συγκρούσεων, από τα ανταγωνιστικά σπορ ως τις εκλογές που διεγείρουν ένα υποπαιγνιώδες ενδιαφέρον.»

  • «Τα λέει κάποιος που μέχρι πριν 2 μήνες ασχολούταν καθημερινά με το σπορ»

   θες να μας πεις τι συνέβη..?

   • Νομίζω το εξηγώ αμέσως μετά. Όταν δημιουργούνται συνθήκες κοινωνικής αλλαγής το ποδόσφαιρο αλλά και οποιοδήποτε σπορ είναι ασήμαντα.
    Επίσης συνειδητοποίησα πως είναι μια ακόμη αλλοτρίωση που επιβάλλει η θεαματική κοινωνία του καπιταλισμού.

    • οκ..
     φαντάζομαι εννοείς ότι «πλέον» οι συνθήκες κοινωνικής αλλαγής ήταν τέτοιες που δεν «επέτρεπαν» άλλο αποπροσανατολισμό και .. πέταγμα της μπάλας στην εξέδρα..

     οκ.. έλεγα μήπως ήταν κάτι άλλο.. που να συνέβη δηλαδή μόνο σε σένα και έτσι άλλαξες γνώμη..
     θενξ για την απάντηση..

 9. Από μια άποψη, το ποδόσφαιρο ,περισσότερο από άλλα ομαδικά σπορ, είναι τόσο δημοφιλές και αγαπητό από εμάς τα «λουκάνικα» (:P), διότι μας ξυπνάει(στους άνδρες) τα ένστικτα (το κυνήγι πχ) με τα οποία ζούσαμε ανέκαθεν από την αγροτική επανάσταση και πριν, και τα 10000 χρόνια που πέρασαν από αυτήν,βιολογικά μιλώντας, δεν είναι τίποτα μπροστά στα 200000 και βάλε χρόνια.Ένστικτα καταπιεσμένα που έχουμε την ευκαιρία να τα βιώσουμε μέσω ομαδικών αθλημάτων. Αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα άποψη την είχα διαβάσει προ καιρού με αφορμή πάλι το μουντιάλ. Μία άλλη άποψη είναι ότι οι νέοι σήμερα δεν έχουν κάτι καλύτερο να κάνουν.Το οποίο είναι ακόμα πιο τραγικό.

  Ποδόσφαιρο και Μπάσκετ δεν βλέπω πλέον, όχι για να πάω κόντρα, αλλά επειδή με αφήνει αδιάφορο πλήρως.Ίσως να δω Barcelona,Ισπανία τώρα, και Lakers στο NBA που προσφέρουν θέαμα, αλλά μέχρι εκεί:P.

  @Panoszp

  Η αξία του ποδοσφαιριστή δεν είναι τα γκολ που βάζει ή η άμυνα που παίζει.Η αξία του ποδοσφαιριστή,της ομάδας και γενικότερα του κάθε αθλήματος έχει να κάνει με το πόσοι το παρακολουθούν και σε πια τάξη ανήκουν αυτοί που το παρακολουθούν.Τα τετράποδα που βλέπουν ποδόσφαιρο όπως εμείς πάμε για καφέ ή σχολή, δίνουν αξία στον κάθε ένα μπούφο αθλητή που στην τελική θα την βγάλει στην ζωή κλοτσώντας ένα τόπι.Προφανώς και δεν τα βάζω με τον αθλητή, τα βάζω με τα τετράποδα που ενθαρρύνουν ολόκληρες γενεές να ασχοληθούν με τον χώρο του θεάματος, με σκοπό καθαρά τον πλουτισμό, χωρίς να προσφέρουν nothing.

  Τις καλησπέρες μου.

  • « Η αξία του ποδοσφαιριστή,της ομάδας και γενικότερα του κάθε αθλήματος έχει να κάνει με το πόσοι το παρακολουθούν και σε πια τάξη ανήκουν αυτοί που το παρακολουθούν»

   Σωστά. Άρα μία ομάδα έχει μεγάλη αξία όταν την παρακολουθούν πολλοί και πλούσιοι; Άρα, ο γαύρος έχει αξία; Γιατί η κοινωνική τάξη των οπαδών του δεν είναι και η υψηλότερη (λένε οι ίδιοι).

   Το ποδόσφαιρο ενσωματώνει όλες τις σύγχρονες και αρχαίες επιστήμες και μόνο έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Αν το δεις ιδεολογικά (και άρα παρωπιδικά) μόνο όπια θα βλέπεις και ταξικούς εχθρούς.

  • Επίσης, ο Tiger Woods (σύμφωνα με σένα) δεν έχει αξία γιατί τον παρακολουθούν μόλις λίγες χιλιάδες άτομα ανά τον κόσμο και όχι απαραίτητα σιχαμένα πλούσιοι.
   Καλά.

 10. «Το ποδόσφαιρο δεν είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Είναι κάτι απείρως πιο σοβαρό».

  William «Bill» Shankly, (1913 – 1981), Μάνατζερ ποδοσφαίρου.

    • «Η ομάδα παίζει σοσιαλιστικά. Αν κάποιος παίκτης δεν αποδίδει οπως πρέπει οι υπόλοιποι τον βοηθούν όπως θα βοηθούσες τον γείτονά σου ή τον συνάδελφό σου στο ανθρακορυχείο»
     Βill Shankly

     • Πες τα βρε xtremyst! 🙂 🙂 🙂

      Χαίρομαι που σε συναντώ, σε αυτό εδώ το στέκι!
      Την πολύ καλησπέρα μου και στο Μανικάκο…

       • μερικές ακόμη δηλώσεις του τεράστιου shankly, δεν τις μεταφράζω γιατι μάλλον θα τις χαλάσω :

        1)The socialism I believe in is not really politics. It is a way of living. It is humanity. I believe the only way to live and to be truly successful is by collective effort, with everyone working for each other, everyone helping each other, and everyone having a share of the rewards at the end of the day. That might be asking a lot, but it’s the way I see football and the way I see life

        2) “When I’ve got nothing better to do, I look down the league table to see how Everton are getting along.”

        3)“In my time at Anfield we always said we had the best two teams on Merseyside, Liverpool and Liverpool reserves.».”

        4)“If Everton were playing down the bottom of my garden, I’d draw the curtains.”

        5)When Liverpool player Tommy Smith once consulted Shankly to tell him he couldn’t play next week, due to his injured knee, Shankly replied: «Take that poof bandage off, and what do you mean Your knee, it’s Liverpool’s knee!»

        6)»I was only in the game for the love of football – and I wanted to bring back happiness to the people of Liverpool.»

        και κλείνοντας η ιστορία που κρύβεται πίσω απο την παραπάνω φωτο:

        One of the most iconic images of all was caught on television in April 1973, when a Liverpool scarf which had been thrown at Shankly during a lap of honour was flung to one side by a policeman, Shankly pounced on the scarf and reprimanded the copper, uttering the immortal words «Don’t do that. This might be someone’s life»

 11. «Το ποδόσφαιρο είναι η τελευταία ιερή παράσταση των καιρών μας. Κατά βάθος, πρόκειται για ιεροτελεστία, αν και είναι μία απόδραση. Ενώ άλλες ιερές παραστάσεις βρίσκονται σε παρακμή, ακόμη και η Θεία Λειτουργία, το ποδόσφαιρο είναι η μοναδική που μας έχει απομείνει».

  Pier Paolo Pasolini (1922 –1975), Ιταλός Σκηνοθέτης, Ποιητής, Συγγραφέας.

 12. Mετά τα χτεσινά χάλια της Εθνικής βλέπω να ξαναζήσουμε μέρες ’94.
  Και τότε μόνο το παρακάτω άσμα θα μας αντιπροσωπεύει ποδοσφαιρικά 😛

 13. σκέφτομαι την Ισπανίδα νυχτερίδα να γράφει σε ένα ισπανικό αντίστοιχο μπλογκ σαν το sxs «ελπίζω να χάσει η Ισπανία, να αποκλειστεί και να ησυχάσουμε σύντομα. Έτσι κι αλλιώς υποστηρίζω Ελλάδα που δεν το έχει πάρει και ποτέ και έχει και οικονομική κρίση…» και βάζω τα γέλια…

  εγώ προσωπικά σε ευχαριστώ, νυχτερίδα, για τις ατελείωτες ώρες γέλιου που προσφέρεις…

  Σχετικά με το θέμα μας… δεν καταδικάζω το ποδόσφαιρο από όπου κι αν προέρχεται, ούτε τους ολυμπιακούς αγώνες ούτε οποιοδήποτε άλλο άθλημα και ειδικά το beach volley… με ή χωρίς κώλους…

  καταδικάζω την εμπορευματοποίηση των αθλημάτων και τη νοοτροπία του πρωταθλητισμού και του επαγγελματικού αθλητισμού που γεννά ρομπότ και αναβολικά…

  το ποδόσφαιρο ειδικά όταν το εμπνεύστηκαν οπως και το μπάσκετ δεν τα εμπνεύστηκαν με στόχο να καταλήξουν όπως είναι σήμερα… άρα το άθλημα αυτό καθεαυτό δεν είναι φτιαγμένο με αυτή τη λογική. απλά το εκμεταλλεύονται, τη δημοφιλία του βασικά… αν δεν ήταν το ποδόσφαιρο θα ήταν κάτι άλλο…
  με τον κινηματόγραφο τύπου χόλυγουντ ή με άλλα δε γίνεται το ίδιο;

  το ποδόσφαιρο ειδικά προσφέρεται και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος…

  επίσης δείτε πώς πολιτική και ποδόσφαιρο μπλέκονται και πως ο επαγγελματικος αθλητισμός σε επίπεδο αθλημάτων δημοφιλών όσο το ποδοσφαίρο δεν έχει σχέση με τον αθλητισμό.
  Όταν ο Κόκκαλης-Πασόκ Σημίτη-Siemens μεσουρανούσαν στην Ελλάδα, ο Ολυμπιακός τα είχε καθαρίσει τα πρωταθλήματα…
  μόλις ο Κόκκαλης άρχισε να παίρνει την κάτω βόλτα και να ανεβαίνουν οι Βγενόπουλοι και οι άλλοι πολυμετοχικοί το πάνω χέρι πήρε ο Παναθηναϊκός.

  υπάρχουν και πιο τρανταχτά παραδείγματα για το ότι το ποδόσφαιρο είναι πολιτική και μπίζνα μαζί. Σκεφτείτε τι επιχειρηματικο-πολιτικό όπλο είναι για έναν επιχειρηματία να έχει έναν ποδοσφαιρικό-οπαδικό λαό να τον στηρίζει… αυτά πάνε χέρι-χέρι…

 14. Συμφωνω απ’ακρη σ’ακρη με τον blackpanhter!
  Ποτε δεν καταλαβα τι ενδιαφερον βρησκετε στο να κλωτσατε μια μπαλα περα δωθε!
  Οσο για τις αλανες μακαρι να τις ειχαμε ακομη και ας κλωτσουσαν τα παιδια και οι μεγαλοι!
  Αλλα να παω να πληρωσω εισητηριο ξεροντας τι εκ.ευρω παιζονται εκτος απο τη μπαλα!
  ΠΟΤΕ!
  Κι εχοντας μια μικρη εμπειρια απο τον γιο μου,που ηθελε ποδοσφαιρο,
  καταλαβα ακομη καλυτερα περι τινος προκειται.Απο μικρα τα εκπαιδευουν στον οχι υγειη ανταγωνισμο και στη βια!
  Φατους για να μη σε φανε!
  Ευτυχως αντεξε μονο 3 μηνες και ξαναγυρισε στο μπασκετ!!!

   • ειναι παντως πιο ευγενες αθλημα!
    Και η δολια μανα δεν εχει το αγχος αν η κουτουλια θα πετυχει τη μπαλα η το κεφαλι του αντιπαλου!!! 🙂

    • Τρελό επιχείρημα 🙂

     Είναι πιο ευγενές αλλά δεν παύει να είναι το ίδιο ανταγωνιστικό και είναι λογικό καθώς στον αθλητισμό (ακόμα και σε αυτόν της αλάνας) κανείς δεν θέλει να χάνει!

 15. Δημοσίευση από zabalaza.net

  Όλα στο όνομα του όμορφου κέρδους

  Μια ανακοίνωση της αναρχικής κομμουνιστικής νοτιαφρικάνικης οργάνωσης ZACF για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2010 στη Νότια Αφρική.να δείξουμε τη μαυροκόκκινη κάρτα στη FIFA!

  Το Αναρχικό Κομμουνιστικό Μέτωπο Ζαμπαλάζα είναι εναντίων της υποκρισίας της κυβέρνησης να παρουσιάσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου FIFA 2010 ως ευκαιρία για να ανέβει το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο των κατοίκων της Νότιας Αφρικής και της ηπείρου γενικά. Είναι ξεκάθαρο πως αυτή η “ευκαιρία” είναι το συμφέρον του παγκόσμιου και τοπικού κεφαλαίου και της άρχουσας τάξης της Νοτίου Αφρικής. Το αθλητικό αυτό γεγονός θα έχει άσχημες επιπτώσεις για τους φτωχούς και την εργατική τάξη της Νοτίου Αφρικής, κάτι που έχει αρχίσει να φαίνεται ήδη.

  Η κυβέρνηση ξόδεψε τεράστια χρηματικά ποσά σε υποδομές και στάδια που δεν θα ξαναγεμίσουν ποτέ, κι αυτό ενώ η ανεργία είναι στο 40% και υπάρχει απίστευτη φτώχεια. Τα τελευταία πέντε χρόνια οι εργαζόμενοι φτωχοί έχουν εκδηλώσει πολλές φορές το θυμό τους με πάνω απο 8.000 διαμαρτυρίες ζητώντας στέγαση και βασικές υπηρεσίες. Το γεγονός πως η κυβέρνηση προτιμά να ξοδεύει χρήματα για αθλητισμό δείχνει την αποτυχία του νεοφιλελεύθερου καπιταλιστικού μοντέλου και της οικονομολογικής ιδέας οτι “αν κερδίζουν πολλά οι πλούσιοι, κάτι θα πέσει και στους φτωχούς” (trickle-down economics) ενώ στη πραγματικότητα δε γίνεται τίποτε άλλο παρά να αυξάνει η φτώχεια παγκοσμίως. Παρόλο οτι έλεγε άλλα στο παρελθόν, τώρα η κυβέρνηση άλλαξε ρότα λέγοντας οτι το Παγκόσμιο Κύπελλο δεν είναι κερδοσκοπικό [1].

  Η Νότια Αφρική χρειάζεται επειγόντως υποδομές, ειδικά για δημόσιες μεταφορές που σε ορισμένες πόλεις όπως το Johannesburg δεν υπάρχει καθόλου. Το τρένο Gautrain που ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 8 Ιουνίου (για το Παγκόσμιο Κύπελλο) είναι η μεγαλύτερη ειρωνεία: σε μια χώρα που η πλειοψηφία χρησιμοποιεί καθημερινά ιδιωτικά μικρά λεωφορεία-ταξί σε άσχημη μηχανολογική κατάσταση για μετακινήσεις μεταξύ πόλεων, το Gautrain προσφέρει γρήγορη σύνδεση του Johannesburg με τη Pretoria αρκεί να έχουν να πληρώσουν το ακριβό εισιτήριο. Η ιδιοκτήτρια εταιρία των αεροδρομίων της Νοτίου Αφρικής (ACSA) έχει ξοδέψει δισεκατομμύρια για αναβαθμίσεις των αεροδρομίων της, όπως έχει κάνει και η ιδιωτικοποιημένη εταιρία εθνικών οδών (SANRAL) για να εγκαταστήσει νέα δίκτυα διοδίων — όλα αυτά τα έργα δεν βοηθούν τους φτωχούς. Οι δήμοι προσπαθούν να ομορφύνουν τις πόλεις καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει τη πραγματικότητα. Πάνω απο 15.000 άστεγοι άνθρωποι και παιδιά του δρόμου έχουν κλειστεί σε ιδρύματα μόνο στο Johannesburg, και στο Cape Town ο δήμος έδιωξε χιλιάδες φτωχών απο καταλήψεις στέγης πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο δήμος του Cape Town προσπάθησε ανεπιτυχώς να εκδιώξει 10.000 κατοίκους του Joe Slovo απο τα σπίτια τους για να τους κρύψει απο τουρίστες, και αλλού κάτοικοι εκδιώχθηκαν για να γίνει χώρος για στάδια και πάρκα αναψυχής ενώ δίπλα υπάρχουν σχολεία με σπασμένα παράθυρα και παλιά κτίρια.

  Αν και πολλοί Νοτιοαφρικανοί δεν υποστηρίζουν το Παγκόσμιο Κύπελλο, άλλοι πέφτουν θύματα εθνικιστικής προπαγάνδας που κρύβει το πραγματικό πρόσωπο του τσίρκου που λέγεται Παγκόσμιο Κύπελλο. Κάθε Παρασκευή είναι η “αθλητική Παρασκευή” όπου το “έθνος” παροτρύνεται (και τα παιδιά στα σχολεία εξαναγκάζονται) να φοράνε μπλουζάκια Bafana-Bafana. Βλέπεις σημαίες στα αυτοκίνητα, ανθρώπους να μαθαίνουν το χορό Diski που χορεύεται στις εκδηλώσεις για τους τουρίστες, και καταναλωτές να αγοράζουν κουκλάκια με τη μασκότ Zakumi. Όποιος μένει σκεπτικιστής μπροστά σε αυτά ονομάζεται αντι-πατριωτικός, κάτι που το είδαμε όταν ζήτησαν απο τους απεργούς του σωματείου των Νοτιοαφρικανών εργαζομένων στα μέσα μεταφοράς (SATAWU) να επιστρέψουν στη δουλειά τους “για λόγους εθνικού συμφέροντος” [3]. Ενώ ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας έχουν χαθεί το προηγούμενο έτος, οι φανφάρες της κυβέρνησης οτι το Παγκόσμιο Κύπελλο δημιούργησε 400.000 θέσεις εργασίας είναι θρασείς. Οι θέσεις που δημιουργήθηκαν είναι ως επι το πλείστον επισφαλείς καθώς γίνονται με Συμβόλαια Ορισμένου Χρόνου και με εργαζομένους που δεν είναι οργανωμένοι σε σωματεία και πληρώνονται λιγότερα απο τον ελάχιστο μισθό.

  Πέρα απο τη καταστολή των σωματείων, τα κοινωνικά κινήματα επίσης έχουν δεχτεί την εχθρότητα του κράτους, καθώς έχει απαγορέψει ανεπίσημα όλες τις συγκεντρώσεις κατά τη διάρκεια των αθλητικών γεγονότων. Μάλιστα ίσως αυτή η απαγόρευση να υπάρχει ήδη απο τη 1η Μαρτίου. Σύμφωνα με τη Jane Duncan:

  Μια γρήγορη έρευνα που έγινε τη τελευταία εβδομάδα στους δήμους που φιλοξενούν εκδηλώσεις του Παγκόσμιου Κυπέλλου δείχνει οτι έχουν απαγορευτεί οι συγκεντρώσεις. Σύμφωνα με το δήμο του Rustenberg “συγκεντρώσεις δεν γίνονται λόγω του Παγκόσμιου Κυπέλλου”. Το ίδιο είπε και ο δήμος της Mbombela. Το δημαρχείο του Cape Town λέει συνεχίζει να δέχεται αιτήσεις για συγκεντρώσεις αλλά αυτό “μπορεί να είναι πρόβλημα” κατά τη διάρκεια των αθλητικών εκδηλώσεων. Οι συγκεντρώσεις απαγορεύονται απο την αστυνομία στους δήμους Nelson Mandela Bay και Ethekwini [4].

  Παρόλο που το σύνταγμα βαφτίζεται “προοδευτικό” δεν προστατεύει την ελευθερία και την ισότητα, και αυτές οι απαγορεύσεις είναι εξόφθαλμα εναντίων του συνταγματικού δικαιώματος συνάθροισης και ελευθερίας του λόγου. Ωστόσο τα κοινωνικά κινήματα στο Johannesburg, μαζί με το Φόρουμ Εναντίων των Ιδιωτικοποιήσεων δεν το βάζουν κάτω τόσο εύκολα,και κατάφεραν να πάρουν την άδεια να διαδηλώσουν τη πρώτη ημέρα του Παγκόσμιου Κυπέλλου με τη βοήθεια του Ινστιτούτου Ελευθερίας του Λόγου. Δυστυχώς η διαδήλωση εξαναγκάστηκε να γίνει τρία χιλιόμετρα μακρυά απο το στάδιο όπου δεν θα λάβει τη προσοχή των ΜΜΕ που φοβάται η κυβέρνηση.

  Όχι μόνο το κράτος καταπατά άγρια τους φτωχούς και κάθε εκδήλωση ενάντια στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ζωγραφίζοντας μια εικόνα της Νοτίου Αφρικής με τα χέρια της ανοιχτά σε όσους έρχονται στα ακριβά ξενοδοχεία της, αλλά το κάνει αυτό υπό τις οδηγίες της νόμιμης εγκληματικής αυτοκρατορίας του Sepp Blatter που ονομάζεται FIFA (και σωστά το Κοινωνικό Φόρουμ Durban την ονομάζει THIEFA, δηλαδή κλέφτρα). Όχι μόνο αναμένεται να κερδίσουν 1,2 δις Ευρώ μέσα στο 2010, αλλά έχουν ήδη κερδίσει πάνω απο 1 δις από τα δικαιώματα στα ΜΜΕ.

  Στα στάδια και στις περιοχές γύρω απο αυτά που δόθηκαν στη FIFA για όσο διαρκούν τα αθλητικά γεγονότα (χωρίς φορολογία, ουσιαστικά δημιουργώντας περιοχές υπο τον έλεγχο της FIFA όπου οι φόροι και άλλοι νόμοι του κράτους δεν ισχύουν) αλλά και στους δρόμους προς τα στάδια έγιναν εκκαθαρίσεις όσων πουλούσαν προϊόντα που δεν έκδιδε η FIFA καθώς και όσοι κατοικούσαν σε καταλήψεις στέγης κοντά στους δρόμους που οδηγούν στα αεροδρόμια.

  Η FIFA, ο ιδιοκτήτης του εμπορικού ονόματος του Παγκόσμιου Κυπέλλου και παρόμοιων προϊόντων έχει μια ομάδα 100 δικηγόρων που ψάχνουν σε όλη τη χώρα για μη-εξουσιοδοτημένα προϊόντα. Αυτά τα προϊόντα κατάσχονται και οι πωλητές τους συλλαμβάνονται παρόλο που οι περισσότεροι Νοτιοαφρικανοί (και γενικά σε όλη την ήπειρο) αγοράζουν ανεπίσημα προϊόντα καθώς πολύ λίγοι έχουν τα χρήματα που απαιτούνται για τα επίσημα μπλουζάκια. Επίσης η FIFA έχει κλείσει το στόμα των δημοσιογράφων αφού τους απαγορεύει να λένε αρνητικά πράγματα για αυτήν, κάτι που καταργεί την ελευθερία του τύπου [5].

  Η μεγάλη ειρωνεία είναι πως κάποτε το ποδόσφαιρο ήταν το άθλημα της εργατικής τάξης. Η επίσκεψη στο στάδιο ήταν φτηνή και εύκολη για τους ανθρώπους που προσπαθούσαν να ξεχάσουν τη μιζέρια της ζωής τους κάτω απο την εξουσία του αφεντικού και του Κράτους. Σήμερα το επαγγελματικό ποδόσφαιρο και το Παγκόσμιο Κύπελλο δίνουν υπέρογκα κέρδη σε μια μικρή ελίτ (που ξοδεύει δισεκατομμύρια εν καιρό παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης) και απαιτούν πληρωμή για να βλέπουμε ακριβοπληρωμένους ποδοσφαιριστές. Το ποδόσφαιρο έτσι έχει χάσει τον εργατικό του χαρακτήρα και έχει εμπορικοποιηθεί.

  Ο Μπακούνιν κάποτε είπε “οι άνθρωποι πάνε στην εκκλησία για τους ίδιους λόγους που πάνε στη ταβέρνα, για να ξεχάσουν τη μιζέρια τους, να φανταστούν για λίγα λεπτά οτι είναι ελεύθεροι και χαρούμενοι”. Ίσως μέσα σε αυτό το πανηγύρι με σημαίες και τυφλό εθνικισμό μπορούμε να προσθέσουμε το άθλημα αυτό ως μια παράμετρο της εξίσωσης που κάνει να φαίνεται ευκολότερο να ξεχνάς παρά να παίρνεις ενεργά μέρος στη μάχη ενάντια στην αδικία και την ανισότητα. Υπάρχουν όμως πολλοί που παίρνουν μέρος, και η εργατική τάξη, οι φτωχοί και οι οργανώσεις τους δεν είναι τόσο ευάλωτες στα ψέμματα όσο θα ήθελε η κυβέρνηση. Από τις προσωρινές καταλήψεις στέγης γύρω απο τα στάδια μέχρι τις μαζικές διαδηλώσεις και τις απεργίες, με άδεια ή χωρίς, παρά τις κατηγορίες “έλλειψης πατριωτισμού” και τις απαγορεύσεις της ελευθερίας του λόγου, εμείς με πείσμα θα κάνουμε τις φωνές μας να ακουστούν για να δείξουμε τις τρομακτικές ανισότητες της κοινωνίας μας και τα παιχνίδια που παίζονται παγκοσμίως εναντίων των ζωών αυτών πάνω στους οποίους χτίζονται και τελικά θα καταστραφούν.

  Κάτω το Παγκόσμιο Κύπελλο!

  Phansi state repression and divisive nationalism! (κάτω η κρατική καταστολή και ο εθνικισμός!)

  Phambili the people’s struggle against exploitation and profiteering! (ζήτω ο αγώνας των ανθρώπων εναντίων την εκμετάλλευση και το κέρδος!)

  Η ανακοίνωση είναι της οργάνωσης Zabalaza Anarchist Communist Front (Αναρχικό Κομμουνιστικό Μέτωπο Ζαμπαλάζα)

  Για περισσότερες πληροφορίες και άλλα άρθρα δείτε:

  http://www.ukzn.ac.za/ccs/default.asp?2,40,5,2037
  http://antieviction.org.za/
  http://www.abahlali.org/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s