Ημέρες αστικής δημοκρατίας: Απόλυση συνδικαλιστών-απεργών που παλεύουν για το δικαίωμα στην δουλειά. Δικάζουν αφισοκολλητές που διακινούν ιδέες.

Πλούσιο το δικαστικό ρεπορτάζ της εβδομάδας στην Θεσσαλία.

(του ανταποκριτή των Σχολιαστών Χωρίς Σύνορα, no_longer_safe)

Στον Βόλο εκδικάζονται ασφαλιστικά μέτρα ενάντια στις απολύσεις της ΜΕΤΚΑ και στην Καρδίτσα δικάζονται αφισοκολλητές που διακινούσαν τις ιδέες τους.

Το ιστορικό της μάχης στην εταιρεία ΜΕΤΚΑ μέσα από δημοσιεύματα και ανακοινώσεις:

METKA: ΜΑΖΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ ΣΤΙΣ 29 ΑΠΡΙΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Σε πλήρη αδυναμία βρίσκεται το Εργατικό Κέντρο Βόλου να επιβάλλει την ανάκληση των τριών συνδικαλιστικών διώξεων-απολύσεων από το εργοστάσιο της ΜΕΤΚΑ στο Βόλο.  Οι τριμερείς στο υπουργείο και οι παρεμβάσεις βουλευτάδων και τοπαρχών είναι για να φτιάχνονται κάδρα και ποτραίτα. Να βγαίνουν επικές ανακοινώσεις καταγγελιών και όλα αυτά τα συναφή που στέλνουν την υπόθεση στο αρχείο και το κόσμο στην ανεργία. Έχουμε ήδη καταγγείλει τις συνδικαλιστικές ηγεσίες για χαρτοπόλεμο. Κι όταν αποφασίζουν να βγουν στο δρόμο, η κατεύθυνση που παίρνουν είναι πάντα λάθος.

Με παρεναίσεις και χαρτοπόλεμο δεν ανακαλούνται οι τρεις απολύσεις που είναι “ζήτημα τιμής” και για τον Μυτιληναίο και το γενικό διευθυντή του εργοστασίου Οικονόμου. Έτσι κι αλλιώς ένα νέο μέτωπο ανοίγει στο Αλουμίνιο της Ελλάδος.

 Το ΕΚΒ, που η πλειοψηφία του είναι ΠΑΣΚΕ, δεν μπορεί καν να επιβάλλει στο εργοστασιακό σωματείο (που επίσης είναι ΠΑΣΚΕ) την ανάκληση της επαίσχυντης συμφωνίας για το δήθεν προσωπικό ασφαλείας που είναι περίποιυ 34 άτομα, χωρίς το εργοστάσιο να έχει τρίτη ή τέταρτη βάρδια. Δεν συζητάμε για τα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας τα οποία τέθηκαν από εργαζόμενους κατά τη περίοδο των κινητοποιήσεων για την ανάκληση των απολύσεων.

Οι τρεις απολυμένοι, μέσω των δικηγόρων τους,  έχουν καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα, τα οποία εκτός απροόπτου εκδικάζονται στις 29 Απρίλη στα δικαστήρια του Βόλου.

Θα υπάρξει κάποια περαιτέρω κινητοποίηση από τη πλευρά του εργοστασιακού σωματείου; Μόνο αν το επιτρέψουν οι Μυτιληναίος-Οικονόμου.

Θα πάρει κάποια πρωτοβουλία το Εργατικό Κέντρο Βόλου; Μάλλον όχι γιατί δεν είναι στη φιλοσοφία του να καλεί για μαζική στήριξη σε  δικαστικές μάχες. Μια παράσταση εκπροσώπων είναι πιο πιθανή.

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, το βάρος της αλληλεγγύης πέφτει στους πιο ενεργητικούς και μάχιμους εργάτες, όλους αυτούς που στήριξαν τις κινητοποίησεις όλο σχεδόν το Μάρτη.

Μαζί με την προσωπική μας παρουσία στα δικαστήρια, υπάρχει και το οικονομικό μέρος, το οποίο δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Υπενθυμίζουμε το λογαριασμό αλληλεγγύης που έχει ανοιχτεί:

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ  – ΑΡ. ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ: 202/706708-94     

και για καταθέσεις από το εξωτερικό:

IBAN : GR94 – 0110 2020 0000 2027  0670  894   

SWIFT ΤΡΑΠΕΖΑΣ: BIC  ETHNGRAA

http://ergatis.wordpress.com/2010/04/02/metka-μαζικη-στηριξη-στα-δικαστηρια-του-βο/

METKA: 1)ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2) ΔΕΚΑΠΕΝΘΗΜΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 3)ΤΕΤΡΑΩΡΟ 4)ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

Με τα παραπάνω 4 σημεία κάλεσε η εργοδοσία το ΔΣ του σωματείου προσφέροντας όλες τις “εναλλακτικές λύσεις” για διαβούλευση.
Στην έκτακτη γενική συνέλευση του σωματείου η πλειοψηφία του ΔΣ έβαλε για ψήφιση μόνο τα 2 (καταψηφίστηκαν 15μερο και 4ωρο) γιατί το πρώτο είναι προσωπική επιλογή (Τουρκία, Συρία, Πακιστάν!!!) ενώ το τελευταίο αποτελεί διεθυντικό δικαίωμα (υποαπασχολούνται, άρα περισσεύουν περίπου 50 εργάτες!!!!).

Οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές που έκαναν τη μισή δουλειά για λογαριασμό της εργοδοσίας στις συνδικαλιστικές διώξεις-απολύσεις των τριών εργατών (Βογιατζής, Καλαντζής Παυλίδης) το Φλεβάρη, συνεχίζουν το βρώμικο παιχνίδι της εργοδοσίας ενόψει της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει οι απολυμένοι εναντίον της ΜΕΤΚΑ και εκδικάζονται στις 29 Απρίλη στα δικαστήρια του Βόλου.

Το γεγονός ότι ο γενικός διευθυντής Οικονόμου χειροκρόταγε με θέρμη το Πάγκαλο στο πρόσφατο συνέδριο του ΣΕΒ Θεσσαλίας (με χορηγό της εκδήλωσης και τη ΜΕΤΚΑ) στην αναφορά του ότι η βιομηχανία πρέπει να προστατεύει τις θέσεις εργασίας, συν τις δεσμεύσεις Μπεγλίτη για δήθεν παρέμβασή του στο επίμαχο θέμα των απολυμένων, δείχνει όπως έχουμε ήδη πει ποιος είναι το πραγματικό αφεντικό σε αυτό το τόπο.
Το ζήτημα ποια κοινωνική τάξη θα κυβερνά έχει ήδη τεθεί από το Δεκέμβρη του 2008 και το ζήτημα της εργατικής εξουσίας τίθεται πλέον με
τον πιο επείγοντα τρόπο. Η οικονομική κρίση και η χρεοκοπία της χώρας επιταχύνει όλες τις εξελίξεις.

ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ ΣΤΙΣ 29 ΑΠΡΙΛΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΚΑ
ΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ & ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΚΕΑΦΑΛΑΙΟΚΡΑΤΕΣ.
Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΜΟΝΟΥΣ  ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ- ΚΕΦΑΛΑΙΟΚΡΑΤΕΣ, ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΥΠΗΡΕΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΔΝΤ.

http://ergatis.wordpress.com/

Παρέμβαση σε Μπεγλίτη για τους τρεις απολυμένους της ΜΕΤΚΑ

Παρέμβαση σε ημερίδα που οργανώθηκε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας και το τοπικό ΣΕΒ με θέμα τις βιομηχανικές επιχειρήσεις της περιοχής που αναλαμβάνουν έργα για πολεμικούς εξοπλισμούς. (http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4569039&ct=11)

Ομιλητής μεταξύ των άλλων και ο “σύντροφος”  υφυπουργός άμυνας Πάνος Μπεγλίτης, συνάντησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας παρουσία των  απολυμένων της ΜΕΤΚΑ, συνδικαλιστών & εργαζόμενων που αγωνίζονται μαζί τους για το δικαίωμα στη δουλειά και τη ανάκληση των παράνομων και καταχρηστικών απολύσεων.

Ο Μπεγλίτης έξω από το συνεδριακό κέντρο Forum, όπου γινόταν η ημερίδα, συνομίλησε με τους συγκεντρωμένους, δεσμευόμενος ότι θα μιλήσει στο Μυτιληναίο για την ανάκληση των απολύσεων, υπενθυμίζοντας ότι δεν είναι δικιά του αρμοδιότητα το θέμα αλλά του υπουργείου εργασίας.

Αντίστοιχα  πράγματα είχα πει και η Κατσέλη όταν είχε επισκεφθεί το Βόλο. Ο Μπεγλίτης μιλώντας στους συγκεντρωμένους με “συντροφικούς” τόνους και χαιρετισμούς υπενθύμισε το κοινωνικό ενδιαφέρον του ΠΑΣΟΚ για τα προβλήματα των εργαζομένων.

Βέβαια από την εποχή του Ρουσσώ και του Κοινωνικού Συμβολαίου (αλά ΠΑΣΟΚ) με το λαό έχει κυλίσει πολύ νερό στ΄αυλάκι.

Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης έδωσε το παρόν και σε αυτή τη παρέμβαση, ενώ πλήθος αστυνομικών δυνάμεων είχε κατακλύσει την περιοχή για να αποφύγει άλλα μπατζελικά.

Μέχρι ο Μπεγλίτης, ο Σπυρόπουλος, η Κατσέλη, ο Νομάρχης, το ΕΚΒ να βρουν τους μυτιληναιο-οικονόμους για να συζητήσουν με αγάπες και λουλούδια τις θα γίνει με τις απολύσεις, υπενθυμίζουμε:

Στις 14/4 γίνεται η νέα τριμερής στο Υπουργείο Εργασίας (αρκεί να πάει αυτή τη φορά ο Μάμμα μία) και στις 29/4 εκδικάζονται στα δικαστήρια του Βόλου τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει οι εργαζόμενοι εναντίον της ΜΕΤΚΑ για το καταχρηστικό των απολύσεων.

Τη τελευταία εβδομάδα μάλλον θα γίνει και γενική απεργία (αν δεήσει η ΓΣΕΕ) οπότε το ραντεβού μας ανανεώνεται στην πύλη της ΜΕΤΚΑ.

http://ergatis.wordpress.com/2010/04/10/%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%ad%ce%bc%ce%b2%ce%b1%cf%83%ce%b7-%cf%83%ce%b5-%ce%bc%cf%80%ce%b5%ce%b3%ce%bb%ce%af%cf%84%ce%b7-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%82-%cf%84%cf%81%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%b1/#more-610

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ

ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΤΚΑ

 Κατ’ εντολή των μυτιληναίου-οικονόμου, ο διευθυντής ανθρώπινου δυναμικού της ΜΕΤΚΑ, Μάμμας, δηλώνοντας προσωπικό κώλυμα στο παρά πέντε της συνάντησης της τριμερούς στο υπουργείο εργασίας, δεν εμφανίστηκε στη συνάντηση.

Το «αιφνιδιαστικό προσωπικό κώλυμα» του Μάμμα μια, έκανε τους τρεις απολυμένους (Βογιατζής, Καλαντζής, Παυλίδης) και τους συνδικαλιστές που τους συνόδευαν να διανύσουν 660 χιλιόμετρα πήγαινε-έλα, ενώ η προϊσταμένη του εργοστασίου της ΜΕΤΚΑ στο Βόλο, Χράπαλου, που υποτίθεται θα έπρεπε κι αυτή να είναι στο δρόμο για Αθήνα, έκανε βόλτες στο Βόλο.

Τα προσωπικά κωλύματα του Μάμμα θα πρέπει να εξεταστούν σύντομα από τη διοίκηση της ΜΕΤΚΑ, καθώς φαίνεται ότι δημιουργούν πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία της υποκινώντας νέες κινητοποιήσεις έξω από τη ΜΕΤΚΑ.

Η διοίκηση της εταιρείας φτύνοντας στη κυριολεξία του υπουργείο και τους εκλεγμένους συνδικαλιστές, επιβεβαιώνει με τη στάση της ποιο είναι το πραγματικό αφεντικό σ’ αυτό το τόπο.

Το ζήτημα της ΜΕΤΚΑ δεν έχει κλείσει και δεν μπορεί να κλείσει με την καταιγίδα των απολύσεων στην περιοχή μας.

Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης σχεδιάζει τα επόμενα βήματά της και θα επανέλθει για θέσει τα δικά της ταξικά κωλύματα στη διοίκηση της εταιρείας αλλά και στο σωματείου του εργοστασίου.

24-3-2010

http://ergatis.wordpress.com/2010/03/24/%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%ba%ce%b1-%ce%b7-%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%ae%cf%82-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%ad%ce%b3%ce%b9%ce%bd%ce%b5-%ce%b4%ce%b9%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%ae%cf%82/

Και η δίκη της Καρδίτσας στις 30 Απριλίου ενάντια σε αφισοκολλητές:

Καταγγελία  του Εργατικού  Επαναστατικού Κόμματος για τις συλλήψεις στην Καρδίτσα

Το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα καταγγέλει την Ελληνική Αστυνομία και το Α.Τ Καρδίτσας για την σύλληψη τεσσάρων συντρόφων αγωνιστών του νεολαιίστικου κινήματος μεταξύ των οποίων είναι και μέλος του ΕΕΚ από την περιοχή.

Οι σύντροφοι  συνελήφθησαν τη Δευτέρα 14 Δεκέμβρη μετά την αφισσοκόληση για την προγραμματισμένη την Τετάρτη 16 Δεκέμβρη εκδήλωση-συζήτηση και συναυλία ενάντια στην κρατική καταστολή. Ο τρόπος της σύλληψης ήταν ενδεικτικός του τρόμου που θέλησαν να σπείρουν οι μπάτσοι:  ενώ η αφισσοκόληση είχε τελειώσει, στις 11.30 μμ η ομάδα των συντρόφων περικυκλώθηκε από Ειδικούς Φρουρούς και Συνοριοφύλακες που για ώρα τους παρακολουθούσαν. Τη σύλληψη έκανε ο Διοικητής της τοπικής Συνοριοφυλακής. Το αποτέλεσμα ήταν η ολονύκτια κράτηση των συντρόφων στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα και το πέρασμα τους στο Αυτόφωρο την επόμενη μέρα το πρωί. Εκεί ο εισαγγελέας αποφάσισε την παραπομπή τους σε δίκη στις 30 Απρίλη 2010, με τις πλημελλημματικού βαθμού κατηγορίες για «παράνομη αφισοκόλληση και μόλυνση του περιβάλλοντος»(!).

Το περιστατικό  έρχεται μετά τις αλλεπάλληλες – τις μέρες μετά τη διαδήλωση της 6 Δεκέμβρη-  τηλεφωνικές απειλές που δέχονται «από αγνώστους» μέλη του ΕΕΚ στην Καρδίτσα από «αγνώστους». Τώρα, το πρωτόγνωρο τα τελευταία χρόνια γεγονός της γκαγκστερικού τύπου σύλληψης για «παράνομη αφισοκόλληση» έρχεται και συμπληρώνει την εικόνα. Η τοπική αστυνομική μαφία, εφαρμόζοντας το «δόγμα μηδενικής ανοχής» της Κυβέρνησης Παπανδρέου-Χρυσοχοϊδη, επιχειρεί να αναχαιτίσει τη δράση του κινήματος καταδιώκοντας πρωτοπόρους αγωνιστές του, με τις παλιές μεθόδους της παρακολούθησης, της σύλληψης και των απειλών.

Η χρονική στιγμή που γίνονται τα συνγκεριμένα περιστατικά στην Καρδίτσα,  κάνει σαφές ότι δεν είναι  τοπικής σημασίας, αλλά εντάσσονται στην κλιμακούμενη κρατική βία εναντίον του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος και του ΕΕΚ ειδικότερα. Από την διαδήλωση της 6ης Δεκεμβρίου όπου έγινε η δολοφονική επίθεση στο μπλοκ του ΕΕΚ στην Πλατεία Συντάγματος επέφερε βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση στην σ. Αγγελική Κουτσουμπού και κατάγματα ή σοβαρές σωματικές βλάβες σε  5 άλλους συντρόφους, πιάστηκαν όμηροι της αστυνομίας πάνω από 10 υποστηρικτές του ΕΕΚ κι άλλοι απ’ αυτούς παραπέμπονται για κακούργημα με τον κουκουλονόμο κι άλλοι για πλημέλλημα. Σ’ αυτούς προστίθενται τώρα κι οι σύντροφοί μας στην Καρδίτσα.

Το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα δηλώνει ότι δε θα αφήσει αναπάντητη καμία πρόκληση της Κυβέρνησης και του αστικού κράτους και διαμηνύει προς όλες τις κατευθύνσεις: οι διώξεις δε μας φοβίζουν, μας εξοργίζουν και μας δυναμώνουν! Καλούμε την εργατική τάξη, τη νεολαία,  τις οργανώσεις και τα κόμματα της αριστεράς, να κινητοποιηθούν άμεσα και αποφασιστικά στο πλευρό όλων των διωκόμενων συντρόφων.

     ΕΕΚ,  15 Δεκέμβρη 2009

http://www.eek.gr/default.asp?pid=6&id=1042

 

Ευτυχώς που προλάβανε τη ρύπανση του πλανήτη!

Ότι δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά οι πολυπληθείς αντιπροσωπείες στη διάρκεια των πολυήμερων συζητήσεων στην Κοπεγχάγη σχετικά με το πρόβλημα της ρύπανσης του πλανήτη, κατάφερε να το αντιμετωπίσει εν μια νυχτί με επιτυχία η Ασφάλεια Καρδίτσας! Με αποφασιστικές κινήσεις συνελήφθησαν προχτές το βράδυ, κρατήθηκαν όλη τη νύχτα στο αστυνομικό τμήμα και χτες το πρωί οδηγήθηκαν με χειροπέδες(!) στον Εισαγγελέα, ο οποίος τους παρέπεμψε σε τακτική δικάσιμο με την κατηγορία ….της ρύπανσης του περιβάλλοντος, τέσσερις σύντροφοι αφισοκολλητές του ΕΕΚ.

Η υπόθεση αυτή θα μπορούσε να παραμείνει μόνο στο επίπεδο του γελοίου. Είναι όμως και επικίνδυνη γιατί αποτελεί ακόμα έναν περιορισμό των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, μια ακόμα προσπάθεια επιβολής κλίματος τρομοκρατίας απέναντι σε όσους και όσες αντιστέκονται, κάνει για μια ακόμα φορά ξεκάθαρο ότι η κρατική εξουσία έχει στοχοποιήσει την μη «καθώς πρέπει» αριστερά και τον αντιεξουσιαστικό χώρο.

Αναμένουμε την επόμενη ευφυή κίνηση των πραιτόρων του Υπουργού «Προστασίας του Πολίτη», προφανώς καθ’ υπόδειξή του: συλλήψεις διαδηλωτών για διατάραξη ωραρίου κοινής ησυχίας!

http://www.diktio.org/node/170

5 σκέψεις σχετικά με το “Ημέρες αστικής δημοκρατίας: Απόλυση συνδικαλιστών-απεργών που παλεύουν για το δικαίωμα στην δουλειά. Δικάζουν αφισοκολλητές που διακινούν ιδέες.

 1. NLS με συγχωρείς για το spam αλλά σχετίζεται:

  ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
  «Κανένας εργάτης δεν είναι μόνος και ανυπεράσπιστος»!

  Παρέμβαση έξω από εταιρεία όπου απολύθηκε πρωτοπόρος εργάτης έκαναν χτες το πρωί η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων και η Ομοσπονδία Τύπου – Χάρτου

  Δυναμική, πρώτη απάντηση στις απολύσεις στον κλάδο έδωσαν χτες η Πανελλήνια Ενωση Λιθογράφων και η Ομοσπονδία Τύπου – Χάρτου, πραγματοποιώντας δυναμική κινητοποίηση έξω από την εκτυπωτική εταιρεία «Αφοί Βλάχου», στο Κορωπί.

  Η εταιρεία, σε μια εκδικητική και τρομοκρατική ενέργεια, απέλυσε τον πρωτοπόρο εργάτη Λεωνίδα Σακκά, την επομένη της 48ωρης απεργίας που έκαναν ταξικές Ομοσπονδίες και συνδικάτα την περασμένη βδομάδα. Απεργία για την επιτυχία της οποίας πρωτοστάτησε και ο συγκεκριμένος εργάτης με σταθερή παρέμβαση και στο χώρο δουλειάς του.

  Από τις πέντε το πρωί, εργάτες και εργάτριες του κλάδου βρέθηκαν μπροστά από τις πύλες του εργοστασίου. «Να ανακληθεί τώρα η απόλυση», έγραφε το πανό και τα συνθήματα έδιναν τον τόνο: «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη», «Η τρομοκρατία δε θα περάσει των εργατών η πάλη θα τη σπάσει».

  Απ’ τα μεγάφωνα καλούσαν τους εργαζόμενους: «Η επίθεση σε έναν εργαζόμενο απεργό δεν είναι προσωπική υπόθεση, είναι αναμέτρηση που θα βρει ενωμένους όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ συνολικά». Και σε άλλο σημείο: «Κανένας εργαζόμενος δεν είναι μόνος του και ανυπεράσπιστος. Το Σωματείο Λιθογράφων, δηλώνουμε ξεκάθαρα, δε θα δεχτεί καμιά απόλυση. Στον πόλεμο που κήρυξε η εργοδοσία, θα απαντήσουμε με ταξική ενότητα και πάλη, αξιοποιώντας κάθε μορφή μέχρι την ανάκληση της παράνομης και εκδικητικής απόλυσης». Το Σωματείο Λιθογράφων είχε προκηρύξει για χτες τετράωρη στάση εργασίας (6 π.μ. – 10 π.μ.), απαιτώντας την επαναπρόσληψη του απολυμένου.

  Να σημειωθεί πως η εργοδοσία, πριν από μόλις δύο βδομάδες, είχε μετατρέψει τη σύμβαση του απολυμένου από τρίμηνη σε αορίστου χρόνου και, αμέσως μετά την απεργία, τον απέλυσε με το πρόσχημα ότι η εταιρεία …δυσκολεύεται! Μάλιστα, η εργοδοσία απειλεί για τέσσερις ακόμα απολύσεις.

  Αμέσως μετά τη στάση εργασίας, πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της «μητρικής» εταιρείας FLEXOPACK. Τέλος, ορίστηκε τριμερής συνάντηση με την επιθεώρηση εργασίας την ερχόμενη Πέμπτη. Στην κινητοποίηση συμμετείχε και αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων Κορωπίου.
  Μαζική συμμετοχή στη Συνέλευση

  Την ίδια στιγμή, η ανάγκη δημιουργίας σωματειακών Επιτροπών σε κάθε επιχείρηση του κλάδου αναδείχθηκε στην προχτεσινή Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων.

  Οπως τονίστηκε, η επόμενη διετία θα είναι διετία σκληρών ταξικών αγώνων, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και κατακτήσεων της εργατικής τάξης. Σε όλους τους τόνους επισημάνθηκε η ανάγκη ακόμη μεγαλύτερης ισχυροποίησης του Συνδικάτου στις επερχόμενες αρχαιρεσίες που θα πραγματοποιηθούν 10 έως 25 Μάη. Η εργοδοσία, τονίστηκε μεταξύ άλλων, επιχειρεί – μαζί με κυβέρνηση και ΕΕ – να τσακίσει τα εργατικά δικαιώματα. Απέναντι σε αυτήν την επίθεση δεν πρέπει να υπάρξει καμιά θυσία. Χρειάζεται οργάνωση, σύγκρουση αγώνα. Και σημειώθηκε: «Κάθε εργαζόμενος να είναι ο εκπρόσωπος του σωματείου στο χώρο δουλειάς του»..!

  http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=5617066&publDate=27/4/2010

  ΥΓ. Δε γνωρίζω τις δυνατότητες του blog αλλά ίσως να ήταν καλό να υπήρχε ένας χώρος όπου οι σχολιαστές να αναρτούν εξελίξεις από τους χώρους εργασίας. Θα είναι σημαντικό για το επόμενο διάστημα.

 2. και ένα ακόμη από δίκη φοιτητή συνδικαλιστή στην Ξάνθη που δικάζεται αύριο στο δικαστήριο Κομοτηνής.
  Ο ανεκδιήγητος πρύτανης στην ερώτηση των φοιτητών: «που πάνε τα λεφτά?» απάντησε με αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση και αξιώνει 200.000 ευρώ αποζημίωση.

  Το κείμενο έστειλε η σ. maraia (άντε ρε συντρόφισσα μπες και εσύ στο sxoxs) και το ανεβάζω εδώ που έβαλα διάφορες δίκες και διώξεις. Αν επιθυμεί η ίδια το κάνω ξεχωριστό ποστ.

  Η ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

  Κατά το διάστημα Σεπτεμβρίου -Νοέμβριου του 2005, στην Ξάνθη και Κομοτηνή έγιναν κινητοποιήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της σίτισης που προωθούσε το πρυτανικό σχήμα, στα πλαίσια των συνολικότερων επιλογών ΝΔ -ΕΕ για χτύπημα της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης.

  Ο Σύλλογος Φοιτητών της πολυτεχνικής σχολής Ξάνθης με αλλεπάλληλες Γενικές Συνελεύσεις το κατήγγειλε και προχώρησε σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Οι δυναμικές μορφές πάλης που επέλεξαν οι φοιτητές μέσα από τα συλλογικά τους όργανα, το σπάσιμο διαγωνισμών για την ιδιωτικοποίηση, η κατάληψη της σχολής και πρυτανείας, οι παραστάσεις διαμαρτυρίας στη σύγκλητο, η καταγγελία του πρύτανη και των πεπραγμένων του στην τοπική κοινωνία, είχαν ως αποτέλεσμα απειλές εναντίον συνδικαλιστών φοιτητών που πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις τόσο από τον πρύτανη κ. Καραμπίνη, όσο και από τον αντιπρύτανη κ. Σιμόπουλο.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χειρισμοί του πρυτανικού σχήματος στο συγκεκριμένο ζήτημα και η εμμονή του να ξεμπερδεύει με το κεκτημένο της δημόσιας και δωρεάν σίτισης είχαν οδηγήσει το Δ.Π.Θ στην κατάρτιση δυο συμβάσεων -μια με τον υπεύθυνο δημόσιο φορέα για τη σίτιση και μια με τον ιδιώτη επιχειρηματία Χούτο- που αφορούσαν και οι δύο την παροχή των ίδιων υπηρεσιών, αυτών της σίτισης των φοιτητών, για το ίδιο χρονικό διάστημα, αυτό του Σεπτεμβρίου -Νοεμβρίου!! Ο Σύλλογος Φοιτητών δεν αναγνώρισε τη σύμβαση με την επιχείρηση του εργολάβου Χούτου και η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών το δεδομένο χρονικό διάστημα σιτιζόταν στη φοιτητική λέσχη που βρίσκεται στην πανεπιστημιούπολη της πολυτεχνικής σχολής και η οποία τελούσε τότε, όπως και σήμερα υπό την ευθύνη του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας.

  Εύλογα προέκυψαν ερωτήματα για αυτό το αδιαφανές καθεστώς τα οποία είχαν να κάνουν με τη διάθεση των κονδυλίων που προορίζονται για τη σίτιση των φοιτητών. Οι φοιτητές μέσα από τα συλλογικά τους όργανα έχουν δικαίωμα και υποχρέωση να ελέγχουν το έργο της διοίκησης του πανεπιστήμιου. Με βάση αυτήν την αρχή ο Σύλλογος Φοιτητών έθεσε ως ερώτημα το ποια θα είναι η κατάληξη των περίπου 500.000 ευρώ που αποτελούν την κρατική χρηματοδότηση για την κάλυψη των αναγκών σίτισης των φοιτητών στις πόλεις της Ξάνθης και της Κομοτηνής, θα πήγαιναν στον ιδιώτη επιχειρηματία ή θα παρέμεναν υπό δημόσια διαχείριση;

  Το Φλεβάρη του 2006 ο κ. Καραμπίνης προχώρησε στην υλοποίηση αυτών των απειλών, μηνύοντας για συκοφαντική δυσφήμιση το φοιτητή Λ. Μπέτση, μέλος της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Ανεξάρτητων Αριστερών, ενώ δέκα ολόκληρους μήνες μετά κατέθεσε και αγωγή στην οποία ζητούσε 200.000 ευρώ αποζημίωση και ένα χρόνο φυλάκιση, εάν δεν έκανε δήλωση μετάνοιας ο φοιτητής. Στην αγωγή μάλιστα χρησιμοποίησε ως πειστήριο πρακτικά με τοποθετήσεις του φοιτητή στη σύγκλητο. Πλήρως συντεταγμένος μαζί του ήταν και ο επιχειρηματίας Χούτος που μήνυσε το Λ. Μπέτση και το Σύλλογο Φοιτητών, ενώ ο κ Καραμπίνης μπήκε βασικός μάρτυρας υπεράσπισης του συγκεκριμένου επιχειρηματία.

  Αφορμή για τις διώξεις υπήρξε δημόσια τηλεφωνική τοποθέτηση του φοιτητή σε τοπικό κανάλι, που υποστήριξε τις αποφάσεις του Συλλόγου Φοιτητών, προσπαθώντας να αντικρούσει τις λασπολογίες που δεχόταν ο Σύλλογος Φοιτητών από την πρυτανεία και το «δημοσιογράφο» Π. Παπαδόπουλο.

  Ο Σύλλογος Φοιτητών απάντησε και απαίτησε να σταματήσουν άμεσα οι διώξεις του φοιτητή και προχώρησε στο συμβολικό αποκλεισμό των γραφείων του αντιπρύτανη με χτίσιμο της εισόδου του.

  Η συνέχεια ήταν ενδεικτική των διαθέσεων της κυβέρνησης και των πρυτανικών αρχών. Ύστερα από επερώτηση του Μ. Έβερτ στη βουλή και διάβημά του υπέρ εισαγγελικής παρέμβασης, η εισαγγελία της Ξάνθης, μετά από εντολή του τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Σανιδά, κάλεσε 6 φοιτητές -ανάμεσα στους δεκάδες- που συμμετείχαν στην κινητοποίηση, και τους κατηγόρησε για τρία αδικήματα. Τα αδικήματα αυτά είναι η παράνομη βία, η διατάραξη οικιακής ειρήνης, και η πρόκληση διακεκριμένης φθοράς.

  Οι κινήσεις αλληλεγγύης του συλλόγου φοιτητών και δεκάδων συλλογικών φορέων προς το Λ. Μπέτση δικαιώθηκαν και ηθικά και πολιτικά καθώς τόσο ο κ. Καραμπίνης, όσο και ο επιχειρηματίας Χούτος απέσυραν τις μηνύσεις και τις αγωγές τους.

  Η εμπλοκή του αντιπρύτανη Καραμπίνη και στη δίωξη των 6 φοιτητών, που αφορά κινητοποίηση με βάση απόφαση μαζικής Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Φοιτητών και έλαβε χώρα εντός του ακαδημαϊκού ασύλου, αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι γραμματείες των τμημάτων της πολυτεχνικής σχολής έδωσαν τα στοιχεία και τις φωτογραφίες των 6 φοιτητών στην εισαγγελία, χωρίς να συνεδριάσουν ποτέ τα αντίστοιχα τμήματα. Επίσης, εξόφθαλμα αβάσιμη είναι η προανακριτική κατάθεση του οδηγού του κ. Καραμπίνη, ο οποίος και κατονόμασε τους 6 φοιτητές με βάση ανώνυμο τηλεφώνημα το οποίο ισχυρίζεται ότι δέχτηκε λίγες μέρες αργότερα από άγνωστο άτομο. Στην ίδια κατεύθυνση της απομόνωσης 6 φοιτητών ανάμεσα σε δεκάδες κινούνταν και η προανακριτική κατάθεση του ίδιου του αντιπρύτανη, της γραμματέας του και δυο μεταπτυχιακών του… Για πρώτη φορά μετά τη χούντα ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα συνεργάζεται ανοιχτά με την ασφάλεια και την εισαγγελία.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Λ. Μπέτσης δε συμμετείχε σε εκείνη την κινητοποίηση, καθώς αυτή έγινε για λόγους αλληλεγγύης προς αυτόν. Παρ’ όλα αυτά η γραμματέας και ο οδηγός του αντιπρύτανη, καθώς και ο ίδιος ο αντιπρύτανης κατέθεσαν ψευδώς στον εισαγγελέα ότι πρωτοστάτησε στο γεγονός, φορτώνοντάς του ακόμα μια δίκη στην πλάτη.

  Η ομόφωνη αθώωση των 6 φοιτητών στην πρώτη εκδίκαση στις 27-10-2009, παρά την έντονη προσπάθεια των μαρτύρων κατηγορίας να ενοχοποιήσουν τους συμφοιτητές μας, ήταν αποτέλεσμα της πολιτικής πίεσης του κινήματος αλληλεγγύης, και απέδειξε πως οι συλλογικοί αγώνες μπορούν να νικούν. Η έφεση που ασκήθηκε, εντάσσεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να καταστείλει τους κοινωνικούς αγώνες και να θέσει εμπόδια σε περαιτέρω κινητοποιήσεις. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι δεν αποτελεί καθόλου συνηθισμένη δικαστική πρακτική το να ασκείται έφεση σε μια παμψηφεί αθωωτική απόφαση, πολύ δε περισσότερο σε αυτή την περίπτωση που υπήρχε και αθωωτική εισήγηση του εισαγγελέα. Δεν μπορούμε να δείχνουμε ανοχή σε τέτοιες δικαστικές πρακτικές καθώς αυτό αποτελεί πισωγύρισμα απέναντι στο σύνολο των συνδικαλιστικών και ευρύτερων δημοκρατικών κατακτήσεων.

  Στις 28/4/2010 εκδικάζεται ξανά αυτή η υπόθεση στο εφετείο Κομοτηνής.

  Εδώ γεννάται το εξής ερώτημα: η δίωξη αυτή είναι προσωπικό ζήτημα των 6 συμφοιτητών μας ή είναι μια πολιτική υπόθεση που αφορά το φοιτητικό κίνημα; Προφανώς δεν έχουμε να κάνουμε με μια προσωπική «βεντέτα» μεταξύ του πρύτανη και των συγκεκριμένων φοιτητών. Είναι σαφές ότι οι 6 φοιτητές είναι κατηγορούμενοι για μια συλλογική δράση και σε αυτούς προσωποποιείται η δίωξη ενός μαζικού φορέα και των συλλογικών του αποφάσεων και κινητοποιήσεων.

  1. Το χτίσιμο ήταν απόφαση Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Φοιτητών Ξάνθης και οι διωκόμενοι φοιτητές ήταν 6 από τα πολλά άτομα που την υλοποιούσαν.
  2. Η απάντηση αυτή του συλλόγου ήταν αντίστοιχη της επίθεσης που δέχτηκε. Χτίστηκε συμβολικά η πόρτα ενός πρύτανη που επιδίωξε, μέσα από την εξόντωση ενός φοιτητή, να τρομοκρατήσει τους φοιτητές και ποινικοποιήσει τους συλλογικούς αγώνες τους.
  3. Μέσα από τη δίωξη των 6 συμφοιτητών μας, ουσιαστικά χτυπιέται το άσυλο και οροθετείται ο πολιτικός του ρόλος, τόσο ως κέντρο αγώνα όσο και ως χώρος υλοποίησης ριζοσπαστικών πρακτικών.

  Η δίκη αυτή διεξάγεται σε μια συγκυρία που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ λεηλατεί το λαϊκό εισόδημα, μέσα από την προώθηση μια σειράς μέτρων με χαρακτηριστικότερα τη μείωση μισθών και την αύξηση των φόρων, και που η ανεργία αυξάνει. Ο αγώνας του Συλλόγου Φοιτητών Ξάνθης για δημόσια και δωρεάν σίτιση και για φοιτητικό έλεγχο της διαχείρισης των κονδυλίων για τη φοιτητική μέριμνα, με γνώμονα τις ανάγκες των φοιτητών και όχι το κέρδος των επιχειρηματιών, είναι όσο ποτέ άλλοτε κοινωνικά νομιμοποιημένος και ορόσημο για νέους αγώνες κατά της πολιτικής της λιτότητας και της φτώχιας.

  • Έξω οι εισαγγελείς από τα πανεπιστήμια – Κάτω τα χέρια από το άσυλο
  • Καμία δίωξη μαζικού φορέα και των μελών του – Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση
  • Δημόσια και δωρεάν σίτιση -στέγαση για όλους τους φοιτητές
  • Άρση όλων των διώξεων
  • Κανένα μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας να μην καταθέσει εναντίων των 6 φοιτητών
  • Πορεία και παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια της Κομοτηνής στις 28/4/2010 κατά την εκδίκαση της έφεσης
  • Κατάληψη της σχολής την ημέρα –ημέρες της δίκης
  • Πληρωμή των δικηγορικών εξόδων για την υπόθεση από το Σύλλογο Φοιτητών

 3. ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ : Να μη γίνουν απολύσεις στη ΜΕΤΚΑ που λειτουργεί στο Βόλο

  Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

  Η ΜΕΤΚΑ, θυγατρική του Ομίλου Μυτιληναίος, στο Βόλο, κλιμακώνει τους εκβιασμούς με αντεργατικές ενέργειες. Οι απολύσεις τριών συνδικαλιστών με ταξικό ψηφοδέλτιο, έχουν στόχο τον εκφοβισμό των εργαζομένων για να μην σηκώνουν κεφάλι και διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Προχώρησε σε νέες πιέσεις και εκβιασμούς σε βάρος των εργαζομένων με εκβιαστικά διλήμματα του τύπου «ή υποκύπτετε ή απολύεστε». Τώρα η ΜΕΤΚΑ εντείνει την επίθεσή της στηριζόμενη στην αντιλαϊκή πολιτικής της κυβέρνησης. Συνδιαλέγεται με την πλειοψηφία του σωματείου, για να αποφασίσουν με ποιο τρόπο θα χάσουν τη δουλειά τους και θα καταργήσουν τις εργασιακές τους σχέσεις.

  Συγκεκριμένα η εργοδοσία της ΜΕΤΚΑ απαιτεί από τους εργαζόμενους, λέγοντάς τους ότι λόγω της οικονομικής κρίσης περισσεύουν 50 εργαζόμενοι, να αποφασίσουν, ή να μπουν σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, ή εκ περιτροπής εργασία, ή να απολυθούν ή να μεταναστεύσουν σε επιχειρήσεις της ΜΕΤΚΑ στο εξωτερικό. Η ΜΕΤΚΑ νιώθει πιο ισχυρή από το νομοσχέδιο που πρόκειται να φέρει προς ψήφιση η κυβέρνηση σε λίγες μέρες για να επεκταθούν οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, να απελευθερωθούν οι απολύσεις προς χάριν της μεγιστοποίησης των κερδών της πλουτοκρατίας.

  Να σημειωθεί ότι η ΜΕΤΚΑ, είχε καθαρά κέρδη το 9μηνο του 2009 19,9 εκ. € με ισχυρή καθαρή ταμειακή θέση της ΜΕΤΚΑ (31 εκ.€ στο τέλος του Γ΄ τριμήνου του 2009) και με ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων που ανέρχεται σε 2,2 δις €.

  ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει για να αποτραπούν οι απολύσεις και όλες οι ελαστικές μορφές εργασίας, προστατεύοντας παράλληλα τα δικαιώματα των εργαζομένων στην επιχείρηση.

  Ο βουλευτής

  Αποστόλης Νάνος

  http://www.kke.gr/koin_el_-_epikaires_erothseis/epikairh_erothsh_na_mh_ginoyn_apolyseis_sth_metka_poy_leitoyrgei_sto_bolo?morf=1

 4. ανταπόκριση από Καρδίτσα

  Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Καρδίτσα η δίκη 4 συντρόφων που κατηγορούνταν για παράνομη αφισοκόλληση και ρύπανση του περιβαλλοντος…η δίκη άρχισε αργά κατά τις 14:00 και τα παιδιά κρίθηκαν αθώοι…

  Από νωρίς το πρωί άρχισαν να μαζεύονται σύντροφοι από Καρδίτσα και όχι μόνο…συνολικά είμασταν 50-60άτομα…Στο διαλειμα που έκανε το δικαστήριο πραγματοποιήθηκε πορεία στο κέντρο της πόλης με τους κατοίκους να είναι πρόθυμοι να μάθουν περισοτερες πληροφορίες.

  Όποιος έχει φωτογραφίες ας ανεβάσει.

  http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1160777

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s